Kumpulan SEPAH Dah Bersepah

on Sep 13, 2011Kisah perpisahan Mamat dan Adda bukan lagi isu baru. Namun setelah adik kepada pemain gitar kumpulan Kristal, Rody ini membuat kenyataan mengenai perpisahan mereka menerusi sebuah akhbar baru-baru ini, timbul pula kontroversi lain.

Selain mendedahkan perangai buruk Mamat, Adda juga mendakwa Mamat adalah punca utama kumpulan Sepah berpecah.

Adakah benar dakwaan bekas kekasih Mamat?

Zass mendapatkan komen ahli Sepah, Jep atau nama sebenarnya Mohd Nadzri Bin Zainal Abidin untuk mengetahui kisah sebenar. Jika sebelum ini, Jep lebih selesa menutup mulut di atas isu perpecahan mereka, kali ini Jep bersedia meluahkan konflik sebenar yang berlaku dalam kumpulannya selama ini.

“Saya tidak menafikan kenyataan itu. Sebelum ini, orang tak tahu apa masalah kami hingga saya putuskan untuk bergerak sendiri. Terus terang saya katakan, masalah disiplin dan tiada komitmen adalah faktor mengapa kumpulan ini tidak boleh bertahan lagi.

“Saya sudah pendam terlalu lama perkara ini dan tidak mampu bertahan lagi. Saya dapat rasakan kami boleh berjaya dalam industri seni ini apatah lagi kami bertiga sekampung. Masing-masing sudah mengenali keluarga serta tahu kelemahan dan kelebihan diri.

“Tapi, apa yang boleh saya katakan, saya sudah penat dengan ahli yang tiada disiplin dan komitmen dalam bekerja. Ada yang buat sambil lewa dan menganggap semua perkara itu remeh-temeh. Saya mula bosan dan takut untuk bersatu lagi,” katanya ketika dihubungi semalam.

Mengakui ada ahli yang sukar memberi kerjasama lebih-lebih lagi memberi idea untuk setiap persembahan mereka, Jep lelah dengan perkara sedemikian.

“Bayangkan dari minggu pertama hingga minggu ke enam Maharaja Lawak, idea dan jalan cerita datangnya daripada saya seorang. Shuib juga ada membantu memberi idea dan selalu berbincang. Tapi, hanya kami berdua sahaja.

“Saya penat kerana saya juga sibuk seperti yang lain. Kerana itu saya ambil keputusan untuk kuburkan sahaja Sepah. Apatah lagi, semakin banyak masalah peribadi yang timbul," katanya yang nekad berpecah selepas menjuarai Maharaja Lawak.

Hanya kerana nila setitik

Lanjutan daripada perpecahan itu, Jep turut terkena tempias lantaran pelbagai cerita kurang enak yang melanda salah seorang ahli yang bermasalah.

“Macam-macam yang saya dengar. Kaki perempuan, masalah disiplin, tak datang fotografi dan ada lagi yang membabitkan individu ini. Bukan hanya dia, malah ahli yang lain terkena juga. Hanya seorang buat hal, dua lagi akan menerima padahnya. Sepah tak ada disiplin, berlagak dan tak tepati masa.

“Sebagai kumpulan, sudah pasti saya mengambil sikap menegur di mana kurang dan silap. Tapi apa kesudahannya jika segala teguran dan nasihat tidak diendahkan? Jadi, keputusan berpecah ini adalah jalan terbaik,” katanya.


Photobucket

Shafie Afdal Ketua Menteri Sabah...?

on


Mungkin agak ganjil bagi Timbalan Presiden Parti Liberal Demokratik (LDP), Datuk Chin Su Phin, ‘Political Reject’ dari Sabah yang dilantik menjadi Senator mempersoalkan ketelusan dan ketulusan amalan demokrasi di Malaysia dengan mempromosi cadangan Presiden UBF, Datuk Dr Jeffrey Kitingan agar jawatan Ketua Menteri Sabah dihadkan bagi tempoh dua penggal sahaja. Sudah terang lagi bersuluh, cadangan Chin tidak lain tidak bukan ialah sebagai usaha terakhir melobi jawatan Ketua Menteri Sabah untuk Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah (KKLW) Datuk Seri Mohd Shafie Apdal yang telah ‘merasuah’ beliau dengan projek NKRA dan runding harga bernilai ratusan juta ringgit.


Tidak rasional bagi sebuah Negara yang mengamalkan Demokrasi Berparlimen seperti Malaysia menjalankan amalan autokratik dan membelakangkan Perlembagaan Persekutuan; demi untuk memuaskan nafsu Naib Presiden UMNO dengan merosakkan sistem politik di Malaysia yang memberi kepercayaan kepada Adun yang mendapat sokongan majoriti (sama ada dilantik Perdana Menteri atau dipilih dalam Dewan Undangan Negeri) memilih Datuk Seri Panglima Musa Haji Aman sebagai Ketua Menteri Sabah sejak 2003.

Setelah semua usaha Chin menimbulkan pelbagai sengketa di dalam Barisan Nasional Sabah melalui LDP gagal, beliau kini menggunakan Formula 4P iaitu Provokasi, Prasangka, Pecah dan Perintah untuk memancing peluang terakhir sebelum beliau Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengambil tindakan terhadap beliau dan Shafie Apdal kerana penggubahan wang haram melalui lobi dan anugerah projek.

Tindakan ‘penderhakaan’ Chin Su Phin terhadap BN Sabah kini disokong oleh golongan berhaluan kiri di dalam LDP, termasuk Presiden ‘Boneka’ LDP, Datuk Liew Vui Keong cuba memecah tembok pertahanan BN melalui tembakan bertubi-tubi isu yang diyakini boleh melemahkan perpaduan parti komponen BN di Sabah.

Dalam keadaan Musa Aman bersendirian dan hanya Speaker Dewan Undangan Negeri Sabah, Datuk Seri Mohd Salleh Tun Said yang berjaya menampan serangan demi serangan LDP, golongan oportunis di dalam Umno dan BN Sabah semakin ramai; Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak tidak mempunyai kekuatan untuk berkata ‘TIDAK’ kepada hasrat gila Shafie Apdal untuk menjadi ‘Ketua Menteri’ yang dianggap setaraf dengan ‘Sultan’ di negeri yang tidak beraja seperti Sabah.

Shafie menggunakan segala peluang yang ada termasuk memancing sokongan melalui projek dengan membeli Pemuda, Wanita, Puteri dan Ketua Umno Bahagian agar mengalihkan sokongan kepada beliau, namun semuanya masih belum menampakkan kejayaan disebabkan kewibawaan Musa Aman semakin menyerlah.

Teknik memberi projek kepada pemimpin Umno atau kroninya akan cepat membunuh karier politik Shafie kerana jika sepuluh orang yang mendapat projek, maka 100 yang tidak dapat akan marah. Jika seratus lagi dapat projek, 1,000 yang tidak dapat; akan marah. Sampai bila Shafie boleh bertahan ketika ‘Dana Negara’ bocor akibat pelaksanaan NKRA yang tidak berhemat, boros dan tidak ekonomik?

Apapun yang berlaku, dalam keadaan Sabah masih menjadi ‘Fixed Deposit’ kepada BN; ketokohan Musa Aman masih belum dapat diganggu gugat atau diganti oleh mana-mana pemimpin di Sabah; apatah lagi beliau telah berjaya mengukuhkan ekonomi Sabah yang mendapat rating AAA berbanding dengan rating A- bagi Kerajaan Persekutuan.

Ketika Tabung Kerajaan Persekutuan hampir kering kontang sehingga FELDA terpaksa meminjam RM6 Billion daripada KWSP, Kerajaan Negeri Sabah yang mempunyai hutang RM860 juta ketika Musa Aman mengambil alih jawatan daripada Datuk Chong Kah Kiat (Tan Sri), kini mempunyai surplus lebih RM10 Billion; di luar jangkauan mana-mana Negara di Asia Tenggara.

Umum berpendapat, Perdana Menteri tidak ada sebab untuk menggantikan Musa Aman atau memaksa Musa Aman meletakkan jawatan semata-mata untuk membolehkan ‘Golden-Eye’ Boy Najib Tun Razak iaitu Shafie Apdal menjadi Ketua Menteri; atau memindahkan Musa Aman ke Kabinet Persekutuan kerana Musa telah melakukan yang terbaik di Sabah.

Dalam keadaan Najib terlalu mengharapkan 25 kerusi Parlimen di Sabah untuk membolehkan beliau terus menjadi Perdana Menteri Malaysia, maka beliau tidak perlu menggantikan Musa Aman sebagai Ketua Menteri; melainkan jika beliau ingin mengikut jejak Pak Lah iaitu bersara daripada politik!


sumber dari sini
Photobucket

Tarikh PRU-13 mesti ditetapkan bersama

on

NONEPakatan Rakyat mahu BN menentukan tarikh pilihan raya umum akan datang dengan berunding dengan gabungan pembangkang bagi membolehkan cadangan pembentukan jawatankuasa khas parlimen (PSC) berhubung pembaharuan pilihan mempunyai masa yang mencukupi dalam menjalankan tugas mereka.

Ini adalah antara lima pra-syarat-syarat yang dibentangkan oleh Pakatan dan mereka mahu Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak memberi jaminannya sebelum mereka membuat keputusan menyertai jawatankuasa itu.

"Tarikh pilihan raya umum ke-13 perlu ditetapkan berdasarkan persetujuan antara BN dan Pakatan. Dalam erti kata lain, pembubaran Parlimen mesti dipersetujui oleh kedua-dua BN dan Pakatan Rakyat," kata naib presiden PAS, Salahuddin Ayub.

Beliau berkata demikian pada sidang media Pakatan di Kuala Lumpur pagi ini, bersama-sama dengan Naib Presiden PKR Nurul Izzah Anwar, Ketua Pemuda DAP Anthony Loke dan beberapa ahli parlimen Pakatan yang lain.


Photobucket

KETUA PEMUDA UMNO AMPANG MASUK DAP...?

on


Ketua Pemuda UMNO Ampang yang sangat lantang tetapi seringkali dilabelkan oleh orang UMNO sendiri sebagai TIDAK LAYAK kerana berbini tiga, dikhabarkan sudah DITEMPAH dan DISIRIHPINANGKAN oleh DAP Ampang. Lamaran tersebut dibuat apabila nama Safarizul tercicir atau sengaja dicicirkan oleh UMNO Ampang daripada pencalonan untuk PRU13 akan datang.

Alasan berbini tiga menyebabkan Safarizul dikatakan tidak berkelayakan, merupakan antara alasan PALING BODOH yang mampu diberikan oleh musuh-musuh Safarizul, padahal isu beristeri tiga bukannya isu menyebat peruntukan atau terlibat dalam masalah tanah, reserved sungai, tanah kubur, tanah sekolah agama, projek kontraktor dan sebagainya.

Aku pelik dengan UMNO ni... bila ada orang yang berkelayakan dan bekerja untuk UMNO, harami-harami yang sentiasa jadi babi makan taik akan menjadi sangat kreatif untuk mencantas, menikam dan membunuh individu yang lebih berkelayakan daripada mereka.

Apa yang berlaku di Kedah dan Kelantan, sebenarnya adalah cerminan sebenar apa yang berlaku dalam UMNO. Kerana itulah, kebanyakan pemimpin UMNO terdiri daripada makhluk-makhluk yang kurang berkemampuan, tetapi sangat kreatif dan hebat dalam menyamun, menyonglap dan mencuri. Contoh paling ketara adalah SI KITOL KIMAK!!!

Kalaulah betul bagai yang aku dengar tentang Safarizul Mustafa yang setahu aku telah membalun Ketua Pemuda UMNO Negeri Selangor secara berhadap-hadapan kerana KELEMAHAN KPN itu, ia merupakan satu kerugian besar kepada UMNO Ampang dan Selangor secara keseluruhannya.

DAP sedang berusaha bukan sahaja mencari pemimpin-pemimpin Melayu untuk bersama-sama DAP, terutama sekali di Perak dan di Selangor, tetapi juga di beberapa negeri lain yang Melayu adalah kuasa utama yang termaktub dalam Undang-Undang Tubuh Negeri.

Apa yang berlaku di Perak sudah cukup menyedarkan DAP yang mereka tidak boleh lagi menjadi atau kelihatan seperti chauvinist. Umpanan, pancingan mahupun lamaran akan dibuat dengan giat oleh DAP, terutama dari kalangan pemimpin-pemimpin generasi muda yang lebih hebat dan berkeupayaan tetapi dicantas dan dibunuh oleh pimpinan tua UMNO yang tidak pernah pandai-pandai.

Sebab itu, aku percaya, Safarizul menarik minat DAP Ampang kalau tidak pun DAP Selangor. Yalah, kalau dia yang lebih berkelayakan berbanding Ku Salleh pun boleh dicantas, tidak mungkin dia akan mendapat tempat di Ampang walaupun menjadi Ketua Pemuda yang semakin tamat tempoh.


sumber dari  sini
Photobucket

Siapa Berani Ambil Tindakan Terhadap 6 Individu Ini...?

on
Suruhanjaya itu juga mencadangkan agar tindakan sewajarnya diambil terhadap enam individu iaitu Lingam, Eusoff, Fairuz, jutawan Tan Sri Vincent Tan, bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad serta ahli perniagaan yang juga bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor kerana salah laku.
Mahkamah Persekutuan hari ini memutuskan bahawa hasil laporan suruhanjaya diraja siasatan berkaitan klip video kontroversial V.K. Lingam tidak boleh disemak balik memandangkan anggota inkuiri hanya mengemukakan penemuan, bukannya satu keputusan.
Peguam Datuk V.K. Lingam mahukan Mahkamah Rayuan mengkaji semula penemuan suruhanjaya itu bahawa beliau telah melakukan jenayah salah salah, yang menurutnya ia satu serangan serius ke atas reputasi beliau dan telah berhadapan dengan kesan yang buruk.
Hakim Raus Sharif memutuskan bahawa Lingam dan dua bekas ketua hakim negara tidak berhadapan dengan kesan teruk ekoran penemuan suruhanjaya itu.
Ketua Hakim Malaya Zulkefli Ahmad Makinudin mempengerusikan panel tiga hakim. Raus merupakan Presiden Mahkamah Rayuan dan seorang lagi ialah Hakim Mahkamah Persekutuan Abdull Hamid Embong.
Pada 7 Februari lalu, Mahkamah Persekutuan memutuskan ia akan membuat pendirian sama ada keputusan inkuiri suruhanjaya diraja boleh disemak atau tidak.
Ini berikutan langkahnya membenarkan inkuiri suruhanjaya diraja merayu keputusan Mahkamah Rayuan bahawa Lingam dan dua bekas ketua hakim berhak mencabar perintah suruhanjaya itu berhubung satu klip video kontroversi yang mengaitkan peguam berkenaan dengan pelantikan hakim.
Presiden Mahkamah Rayuan Tan Sri Alauddin Mohd Sheriff yang mengetuai panel tiga hakim Mahkamah Persekutuan, membuat keputusan sebulat suara bahawa isu undang-undang yang dibangkitkan suruhanjaya tersebut merupakan sesuatu yang baru dan berkepentingan awam.
Pada 24 Ogos 2010, Mahkamah Rayuan dalam satu keputusan majoriti 2-1, membenarkan rayuan Lingam, Tun Eusoff Chin dan Tun Ahmad Fairuz Sheikh Abdul Halim untuk mengetepikan perintah Mahkamah Tinggi yang tidak membenarkan mereka membuat semakan kehakiman terhadap keputusan suruhanjaya itu.
Berikutan keputusan itu, kes tersebut dikembalikan ke Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur untuk pendengaran merit permohonan semakan kehakiman ketiga-tiga individu.
Dalam laporan siasatan mereka, lima anggota panel suruhanjaya itu merumuskan bahawa klip video tersebut adalah tulen, dan Lingam merupakan individu yang berbual dengan Ahmad Fairuz berhubung pelantikan hakim.
Suruhanjaya itu juga mencadangkan agar tindakan sewajarnya diambil terhadap enam individu iaitu Lingam, Eusoff, Fairuz, jutawan Tan Sri Vincent Tan, bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad serta ahli perniagaan yang juga bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor kerana salah laku.
Ia turut memutuskan bahawa terdapat bukti yang cukup bagi menyiasat keenam-enam individu mengikut Akta Hasutan, Akta Rahsia Rasmi, Kanun Keseksaan dan Akta Profesion Undang-Undang 1976.Photobucket

Hanya Umno Yang Kenal Komunis...?

on

china and malaysia relations 110405 tun razak and mao

Apabila terbongkarnya fakta bahawa Umno telah mengadakan hubungan dengan Parti Komunis Cina (CPC) dengan menandatangani perjanjian persefahaman (MoU), Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak tetiba membuat kenyataan bahawa “komunis sekarang tidak sama dengan komunis dahulu.”

najib tun razakKata perdana menteri: “Komunis sekarang lain, komunis dulu lain, dulu mereka ingin kuasai negara dan sebarkan ideologi yang tak beri hak kepada rakyat. Kita baik dengan negara komunis sekarang kerana mereka telah tinggalkan ideologi lama mereka.”

Jika kita mengikut logik Najib, maka boleh disimpulkan bahawa komunis sekarang sudah tidak lagi menjadi pengganas, kerana itu komunis sekarang tidak lagi mendatangkan bahaya kepada negara.

Sekiranya rakyat mengikut logik presiden Umno yang bijak ini juga bermakna, mana-mana rakyat yang ingin menganut ideologi komunis sekarang tidak lagi dianggap bahaya dan bukan lagi ancaman kepada negara.

Mungkin atas logik tersebut juga rasanya, sebab utama beliau sedia berbesan dengan anak pemimpin Kazakhstan, sebuah negara berfahaman komunis dan lama di bawah jajahan Rusia.

Jika benar kenyataan Najib itu ikhlas, rakyat kini tetiba rasa hairan bila mana dalam ambang perhimpunan BERSIH 2.0 baru-baru ini, mengapa pula kerajaan di bawah telunjuk beliau menahan enam pemimpin PSM dalam Akta Ordinan Darurat kerana tuduhan cuba menghidupkan fahaman komunis?

NONEBukankah ini melanggar logik Najib sendiri?

Sebab kalau komunis sekarang tidak sama dengan komunis dahulu, kenapa pula mereka ditahan di bawah Akta Ordinan Darurat?

Seolah-olah kalau Umno yang mengadakan hubungan dengan komunis, maka komunis itu komunis baik; kalau parti lain “asalkan bukan Umno”, maka komunis itu komunis jahat.

Kena tanya Umno, MPN

Maka, sesiapa yang nak mengadakan MoU dengan mana- mana kumpulan parti yang dianggap komunis, kena tanya Umno dahulu kerana hanya Umno dapat membezakan mana komunis baik, mana komunis yang bahaya.

Dan kalau nak tahu sesuatu negara itu dijajah atau tidak kena tanya pula Majlis Profesor Negara (setahu kita, negara lain tak ada majlis begini) atau mantan perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad. 

Rasanya Majlis Profesor Negara dan Dr Mahathir sajalah yang tepat boleh menentukan siapa yang secara teknikalnya kena jajah, siapa negara yang naungi saja. 

Jajah secara zahir, di mana kekayaaan hasil bumi negara seperti bijih timah dirakus adalah tidak sah secara teknikal, maka sesiapa yang jawab sebegini dalam ujian sejarah patut diberi markah kosong.

Bila mana Majlis Profesor Negara membuat kesimpulan bahawa negara tidak pernah dijajah, ini bermakna sesiapa yang lawan orang putih dulu, sebenarnya ia lawan orang Melayu.

NONECuma kalau nak tahu orang Melayu ini bahaya ataupun tidak, ini pun kena tanya Umno dulu. 

Bomoh Umno akan telek dalam air pinang, dan umum untuk pengetahuan dunia adakah Melayu ini bahaya atau tidak.

Kalau Melayu itu kehijau-hijauan, maka segala daripadanya adalah bahaya dan mengancam Umno. Kalau Melayu itu kebiru-biruan maka ia Melayu yang baik, maka keistimewaan diberi - segala untuknya halal, bagi orang lain akan jadi haram.

Rasanya bukan rakyat sahaja, bahkan ahli-ahli Umno turut keliru dengan permainan politik pemimpin Umno yang sendiri melondehkan hipokrit sendiri di khalayak ramai.

Photobucket

'Calon boleh menang' akan timbulkan masalah

onPemilihan calon yang boleh menang dalam pilihan raya akan menimbulkan masalah antara pucuk pimpinan dan peringkat akar umbi, kata mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

najib tun razak press conferenceBeliau berkata calon yang boleh menang dalam pilihan raya bergantung kepada penilaian Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak (kanan) dan penasihatnya dalam menentukan calon yang akan bertanding.

Namun begitu, beliau berkata penilaian dan pandangan tersebut kemungkinan bercanggah dengan kehendak anggota parti dan menimbulkan masalah 'mencantas calon' dalam pilihan raya. 

"Selain itu, ia menjadi satu amalan apabila mereka yang gagal dipilih atau dicalonkan bertindak untuk mencantas mereka yang dicalonkan untuk memastikan orang itu kalah dalam pilihan raya. 

"Sehubungan itu, apabila parti yang menentukan calon, semua harus memberikan sokongan penuh untuk memastikan calon tersebut menang dalam pilihan raya," katanya dalam sesi rakaman rancangan Bicara Negarawan bersama Tun Dr Mahathir Mohamad di Yayasan Kepimpinan Perdana, di Putrajaya, semalam. 

mahathir pc 260608 03Tiga orang panel ialah Ketua Pengarang Bernama Datuk Yong Soo Heong, Penolong Ketua Pengarang 1 Kumpulan Utusan, Datuk Zaini Hassan dan Pensyarah Universiti Malaysia (Unimas), Dr Jeniri Amir. 

Hadir sama ialah isteri Dr Mahathir, Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali dan Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Rais Yatim.

Dr Mahathir berkata Najib yang juga Pengerusi BN harus menerangkan kepada bakal-bakal calon untuk meraih sokongan di akar umbi. 

"Jesteru itu, adalah lebih baik untuk memastikan parti yang meraih kemenangan agar rakyat yang dapat nikmat," katanya. 

Apabila ditanya masa sesuai untuk mengadakan pilihan raya, Dr Mahathir berkata 'lewat sikit pun tidak apa". 

"Ini boleh memberi masa kepada Najib untuk membuat penilaian siapa yang harus menjadi calon," katanya. 


Photobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List