Kenapa Nurul Izzah Gaduh Dengan Shamsidar Di Kongres PKR..???

on Nov 28, 2010

Nurul nampak ceria je.....Shamsidar nampak macam bermasalah je....... lu fikir le sendiri...Mari kita kongsi cerita dari link ini....... Baca Di sini....

Senarai Penuh Majlis Pimpinan Pusat ,AMK Dan Wanita PKR Sesi 2010-2013

on

Presiden
 • Wan Azizah Wan Ismail
Timbalan
 • Mohamed Azmin Ali
Naib Presiden
 1. Nurul Izzah Anwar
 2. Tian Chua
 3. Fuziah Salleh
 4. Mansor Othman
Ahli Majlis Pimpinan Pusat: 
 1. Elizabeth Wong
 2. Badrul Amin
 3. Hee Loy Sian
 4. Khalid Jaafar
 5. Johari Abdul
 6. Abdul Rahman Yusof
 7. Haniza Talha
 8. Fariz Musa
 9. Zakaria Abdul Hamid
 10. Roland Chia Ming Shen
 11. Siti Aishah Shaik Ismail
 12. Ismail Yusop
 13. Latheefa Koya
 14. Kesavan Subramaniam
 15. Shuhaimi Shafie
 16. M R Summugam
 17. Yusmadi Yusoff
 18. S Manikumar
 19. Mustafa Kamal Yusoff
 20. Christina Liew
Ketua AMK
 • Shamsul Iskandar Mohd Akin
Timbalan Ketua AMK
 • Khairul Anuar Ahmad Zainudin aka Jonah
Naib Ketua AMK
 1. Azmizam Zaman Huri
 2. Erveana Ansari Ali
 3. Chan Ming Kai
Barisan Exco AMK
 1. Abdul Rahman Abdul Hackeem,
 2. Natassia Sarah
 3. Zulhaidah Suboh
 4. Zafril Mohd Eusoff
 5. Mohammad Azihan Che Seman
 6. Azman Yusof
 7. Ginie Lim
 8. Sangetha Jayakumar
 9. Muhammad Najmi Samsudin
 10. Jafery Namion
 11. Azwan Ramli
 12. Rajan Rajan Naidu
 13. Farhan Ibrahim
 14. Md Zaman Md Tasi
 15. Sachithananthan Krishnan
 16. Ong Chin Wen
 17. Mohamad Nazri Ismail
 18. Ramlan Roes
 19. Hamsah Djabir
 20. Ng Shy Ching

Ketua Wanita
 • Zuraida Kamaruddin
Timbalan Ketua Wanita
 • Rodziah Ismail
Naib Ketua Wanita
 1. Gan Pei Nie
 2. Haniza Talha
 3. Noor Sham Abu Samah

BarisanExco Wanita
 1. Dr Daroyah Alwi
 2. Chua Yee Ling
 3. Nurin Aina
 4. Juwairiya Zulkifli
 5. Ain Eusoff
 6. Yogayswari Ramalu
 7. Salmah Ismail
 8. Fathmawathy Salim
 9. Armah Alias
 10. Poziyah Hamzah
 11. Tan Poh Lai
 12. Ramlah Bee
 13. Halimah Mamat
 14. Norhesni Ismail
 15. Nurhanim Datuk Mokhsin
 16. Juliana Jusit
 17. Vasanthi Ramalingam
 18. Sanmah Lisut
 19. Felicia Lin
 20. Nanie Jamil.

Pemilihan DAP S'gor: Ronnie Liu tewas

onKeputusan pemilihan jawatankuasa DAP Selangor menunjukkan Pasukan Perpaduan pimpinan exco kerajaan Selangor, Teresa Kok menguasai tujuh daripada 15 kerusi.

Manakala Pasukan Pelangi pimpinan Speaker DUN Selangor, Teng Chang Khim pula memenangi lima kerusi, manakala bagi tiga kerusi lagi dimenangi oleh calon Bebas.

Teresa dan Teng masing-masing berjaya terpilih. Teng mendapat 504 undi di tangga keempat, manakala Teresa mendapat 437 undi ditangga ke-11.

Seorang lagi exco kerajaan Selangor, Ronnie Liu gagal untuk menganggotai jawatankuasa DAP Selangor.

Ronnie menduduki tempat ke-21 dengan mendapat 369 undi.
Dua lagi ADUN yang tewas ialah Philip Tan Choon Swee (Teluk Datuk) dan Edward Lee (Bukit Gasing).

Berikut adalah keputusan rasmi pemilihan jawatankuasa DAP Selangor:

1) Jenice Lee (B) 703
2) Hannah Yeoh (B) 644
3) Charles Santiago (B) 596
4) Teng Chang Khim (Rainbow) 504
5) Ng Suee Lim (Rainbow) 498
6) Ean Yong Hian Wah (Unity) 478
7) Gobind Singh (Unity) 478
8) Tony Pua (Unity) 463
9) Lau Weng San (Unity) 459
10) Teo Nie Ching (Unity) 452
11) Teresa kok (Unity) 437
12) Tiew Way Keng(Unity) 428
13) Ramakrishnan (Rainbow) 405
14) Lim Soo Hong (Rainbow) 403
15) Kannan (Rainbow) 402

Proses pengiraan undi bermula kira-kira jam 1.30 tengahari selepas sekurang-kurangnya 812 daripada 1,016 perwakilan yang layak, selesai mengundi dalam pemilihan pucuk pimpinan DAP Selangor di Pusat Konvensyen Antarabangsa Sunway hari ini.

Sewaktu perwakilan memasuki dewan konvensyen untuk mengundi bagi memilih barisan kepimpinan DAP negeri untuk tempoh dua tahun akan datang, para calon termasuk Teng Chang Kim (kanan) dan Yong Hian wah kelihatan sibuk bersalaman dengan mereka.

Suasana kelihatan tenang dan mesra, manakala calon-calon kelihatan menjalankan kempen saat akhir untuk mendapatkan sokongan para perwakilan.

Paling jelas ialah Ronnie Liu (kiri), di mana penyokongnya sejak awal pagi lagi mengedarkan risalah dalam bahasa Inggeris dan Cina, yang memaparkan latar belakang dan manifesto ahli exco kerajaan Selangor itu.

Risalah itu berbunyi: 'Satu undi untuk YB Ronnie Liu adalah satu undi bagi kemajuan DAP khususnya dan rakyat umumnya'.

Beberapa perwakilan juga menerima SMS, konon dihantar oleh penyokong pasukan Pasukan Perpaduan yang diketuai oleh exco kerajaan Selangor, Teresa Kok, meminta mereka memilih kombinasi calon pasukan tersebut.

Perwakilan dari 145 cawangan DAP mula mengundi pada kira-kira jam 12.15 tengahari, selepas majlis perasmian dan ucapan oleh pengerusi DAP Selangor DAP Ean Yong Hian Wah dan penasihat DAP Lim Kit Siang.

Seramai 50 calon bertanding merebut 15 kerusi dalam jawatankuasa DAP Selangor. 

Isteri Dicederakan : Suami Terlihat Gambarnya Bersama Lelaki Lain Di Ruang Sembang

onMelaka: Luluh hati seorang isteri apabila suami yang diharapkan menjadi pelindungnya tergamak memukul dan mengugut membunuhnya akibat cemburu buta, awal bulan ini.

Dalam kejadian jam 11.35 malam pada 4 November lalu, Siti, 29, mendakwa suaminya yang berusia 35 tahun menamparnya sejurus mengejutkannya daripada tidur di ruang tamu rumah mereka di Tanjung Keling, dekat sini.

“Suami menampar pipi kiri dan kanan serta memukul kepala saya bertalu-talu sambil bertanya mengapa saya curang. Saya terpinga-pinga dan tidak dapat berbuat apa-apa kerana takut. Saya hanya mampu mengalirkan air mata menahan kesakitan.

“Kemudian dia ke dapur sebelum menghampiri saya semula dengan tangan kirinya memegang pisau. Dia mengacukan pisau ke leher saya dan tangan kanannya menarik rambut saya,” katanya ketika ditemui Metro Ahad.

Difahamkan, kejadian sama pernah berlaku pada Ogos 2009 iaitu selepas enam bulan pasangan terbabit bernikah, namun ketika itu mangsa tidak membuat laporan polis.

Siti yang bertubuh kecil molek berkata, suaminya menekan pisau berkenaan agak kuat hingga lehernya luka.

“Dia mengugut membunuh saya jika meneruskan niat untuk bercerai. Dia juga mengugut mencederakan anak saya iaitu anak tirinya berusia tujuh dan lima tahun. Ini kali kedua suami memukul saya sejak berkahwin dua tahun lalu,” katanya.

Dia membuat laporan di Balai Polis Tanjung Keling pada 18 November lalu dan laporan kedua di Ibu Pejabat Polis Daerah Melaka Tengah (IPD) keesokannya.

Menurut Siti, mulanya dia menyangka perkahwinan keduanya akan bahagia biarpun menjadi isteri kedua.

Ini kerana madunya datang meminang selepas perkenalan singkat dengan suami, sekali gus menguatkan keyakinan itu walaupun ahli keluarganya tidak bersetuju.

“Hanya enam bulan saya bahagia. Kami tidak pernah bergaduh dan suami melayan saya dan anak dengan baik, namun keadaan bertukar apabila isteri pertama tiba-tiba berubah sikap dan memberi bermacam tekanan hingga akhirnya saya diharamkan berkunjung ke rumah mentua.

“Sebelum itu hubungan kami baik dan saling kunjung mengunjung, malah saya sering membawa empat anaknya bermalam di rumah.

“Hubungan saya dengan suami mulai keruh apabila saya mengadu hal itu (berkenaan madu) kepadanya. Saya jadi takut kerana suami mula menunjukkan sikap sebenarnya yang panas baran dan kerap memarahi saya,” katanya.

Siti tidak pasti punca sebenarnya dia dipukul dan mengesyaki ia mungkin disebabkan suaminya terlihat gambarnya dengan seorang lelaki lain yang kebetulan dihantar oleh rakan menerusi ruangan sembang.

“Malam kejadian, selepas balik daripada makan malam di Ayer Molek, kami sekeluarga duduk di ruang tamu. Saya dan anak menonton televisyen hingga terlena manakala suami pula sebelum itu menggunakan komputer riba.

“Saya syak mungkin sebab itu dia marah apabila terlihat gambar saya bersama seorang kenalan lelaki ketika menghadiri satu kursus setahun lalu. Saya tidak pernah memuat turun gambar itu dan menyimpannya di dalam komputer,” katanya.

Disebabkan pelbagai masalah itu, mereka pernah berbincang dan dia meminta cerai, namun suami enggan dan memarahinya.

Dia berkata, mereka juga pernah menghadiri dua sesi kaunseling di Jabatan Agama Islam Melaka (Jaim).

“Oleh kerana tiada penyelesaian, kami kini menumpang di rumah keluarga kerana saya bimbang keselamatan diri dan anak,” katanya.

Sementara itu, Ketua Penyelia Pembela BN, Amir Hamzah berkata, pihaknya bersama peguam pembela akan mengambil tindakan berhubung permohonan proses perceraian selain bekerjasama dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) bagi memberi perlindungan sementara kepada wanita terbabit.

“Isu keganasan rumah tangga banyak dilaporkan akhir-akhir ini dan pihak kami ada beberapa kes seumpamanya. Peguam kami yang mengendalikan dan kes seperti ini dapat diselesaikan dengan cara baik.

“Mengenai kes Siti, kami syorkan dia diberi perlindungan di tempat sesuai di rumah ibunya. Daripada segi perundangan, peguam akan uruskan secepat mungkin,” katanya. 

hm

Speaker DUN Selangor Tewas Di Tangan Wanita......!!!

on

Kumpulan yang memihak Pengerusi DAP Selangor Ean Yong Hian Wah memenangi 10 daripada 15 kerusi pada pemilihan hari ini, yang turut mendapat perhatian ramai selepas perkembangan Perak dua minggu lalu.

Pemilihan hari ini menyaksikan kekalahan Exco Kerajaan Negeri Selangor yang berkontroversi Ronnie Liu.

Kumpulan yang menguasai pemilihan hari ini, yang diketuai seorang lagi Exco Kerajaan Negeri, Teresa Kok dijangka akan memilih beliau sebagai pengerusi baru DAP Selangor.

Bagaimanapun Kok menerima kurang undi berbanding ketua kumpulan pesaing iaitu Teng Chang Khim, yang merupakan Speaker Dewan Undangan Negeri.

Teng berada di tempat keempat teratas.

Kok, Adun Kinrara, menduduki tempat ke-11 dengan menerima 437 undi manakala Teng mendapat 504 undi.

Kumpulan Teng disokong oleh bekas ahli anggota Majlis Perbandaran Klang, Tee Boon Hock yang mendakwa dirinya dipecat dari jawatan itu dengan tidak adil berhubung isu mengeluarkan surat sokongan.

Liu juga dikaitkan dengan isu itu tetapi menjauhkan diri daripada Tee, sekali gus menjadi sasaran kempen penyokong-penyokong bekas ahli majlis MPK itu.

Nurul Izzah: Rakyat bijak menilai pemimpin

on

PETALING JAYA, 28 Nov - Naib presiden Parti KEADILAN Rakyat (KEADILAN) yang baru, Nurul Izzah Anwar berkata, rakyat akan memilih parti yang bermaruah seandainya pemimpin jujur dan berjuang berdasarkan prinsip nilai murni yang tinggi dan bukan berdasarkan personaliti sahaja.

“Kita mesti membezakan antara personaliti dan prinsip yang dibawa personaliti.

“Hanya prinsip dan bukannya personaliti yang mesti diinstitusikan di dalam parti kita,” katanya ketika menyampaikan ucapan penangguhan di Kongres KEADILAN hari ini.

Katanya, KEADILAN bersedia mempelajari apa yang berlaku daripada proses pemilihan yang baru berlangsung melalui pelaksanaan langkah-langkah susulan yang dapat meleraikan keresahan anggota.

Menurutnya lagi, KEADILAN berkebolehan seandainya meremajakan dan menawarkan kepimpinan yang mahir, beramanah dan berpegang teguh kepada prinsip dan asas perjuangan parti.

Sementara rakan sejawatannya, Fuziah Salleh juga turut menggariskan tiga peringatan kepada anggota sebelum yang dikatakan bersedia menghadapi pilihan raya umum ke-13 (PRU-13) tahun hadapan.

Beliau yang juga pengarah pilihan raya berkata, tersebut adalah mengarahkan jentera pilihan raya di negeri dan cabang mendaftar mengundi penyokong dan anggota sebelum 15 Disember ini.

“Kemudian membuat analisa di kawasan masing-masing, kerana pilihan raya adalah (melibatkan) angka. Ketiga, siapkan jentera pilihan raya di daerah mengundi.

“Insya-Allah, (kalau cukup tiga perkara) hujung tahun ini, boleh lah kita kata, kita boleh bersedia (dengan pilihan raya)… Kita harus bertindak,” katanya yang juga ahli parlimen Kuantan.

Manakala timbalan ketua menteri Pulau Pinang, Datuk Mansor Othman pula berkata, KEADILAN terus diserang kerana mempunyai kekuatan tersendiri dan dilihat sebagai parti masa depan.

Selain itu, katanya, mereka juga menyerang ketua umum KEADILAN dan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim kerana berjaya menyatupadukan rakyat Malaysia di bawah Pakatan Rakyat (Pakatan).

“Siapa sangka DAP boleh membawa bendera PAS, dan penyokong PAS membalut (diri mereka) dengan bendera DAP. Ini yang menakutkan mereka,” katanya.

Manakala Ahli Parlimen Batu, Tian Chua pula berkata, perjuangan KEADILAN adalah hasil daripada perjuangan rakyat yang tertindas.

-Malaysiakini-

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List