UMNO BAYAR PAS SELANGOR........???

on Nov 10, 2010


Saari Sungip, ADUN Hulu Kelang bikin gempar apabila mempersoalkan dan memperkatakan tentang Skandal PKNS di mana penyalahgunaan dan penyelewengan berlaku termasuk penajaan jamuan majlis perkahwinan Syeikh Muzaffar, angkasawan negara bulan lalu.

Pendedahan yang dibuat oleh ADUN PAS itu memaksa Khalid Ibrahim mengumumkan penubuhan Jawatankuasa Audit Profesional untuk melakukan siasatan. (MALAYSIAN INSIDER)

Macam ada apa-apa saja apabila Khalid bertindak sebegitu pantas dengan alasan PKNS sudah pun ada perjanjian integriti. Lebih menimbulkan keanehan apabila wujud kecenderungan untuk menggunakan jawatankuasa audit yang baru dan tidak menggunakan jawatankuasa sedia ada. Pada masa yang sama, pentadbiran telus, mulus, tulus, dan jerlus PKR Selangor tidak pula mengajak SPRM datang menyiasat sama, memandangkan berlaku penyelewengan di dalam GLC Selangor itu, terutama tentang gaji lumayan yang diberikan kepada pekerja-pekerja kontrak di PKNS Holdings, anak syarikat PKNS berbanding pegawai-pegawai tetap.

Belum pun lama, Ketua Audit Negara, Tan Sri Ambrin Buang berkata, DIA BOLEH MENYIASAT SESIAPA SAHAJA. (Malaysiakini)

Apa permainan PAS Selangor dalam hal ini? UMNO sebagaimana yang diketahui, tidak mengungkit perkara ini. Bahkan tulisan Ketua Pembangkang Selangor yang 'diharamkan' daripada turut bersidang di DUN sehingga Julai 2011, juga kurang mendapat sambutan daripada ADUN-ADUN UMNO/BN Selangor.

Adakah PAS Selangor sudah pun bekerjasama dengan UMNO untuk mensabotaj PKR yang menerajui pentadbiran negeri? Meskipun salah seorang ADUN PAS yang juga Exco Selangor, Iskandar Samad menafikan dakwaan tersebut, namun ramai yang tidak melihat selari dengan pandangan Iskandar Samad.

Khalid Ibrahim diserang dari segenap arah. Serangan daripada UMNO sebenarnya tidaklah terlalu hebat jikalau dibandingkan dengan serangan dari dalam kemnya sendiri. PAS Selangor pula sebelum ini lebih banyak mendiamkan diri dan hanya bersifat sebagai pengikut.

Namun apabila Saari Sungip yang mempunyai hubungan rapat dengan Azmin Ali mendedahkan tentang penyelewengan dan penyonglapan dana di dalam PKNS, pastinya ada sesuatu yang lebih penting daripada PKNS itu sendiri sedang berlaku. Pendedahan Saari Sungip, bukan setakat mendedahkan kepincangan PKNS sebaliknya mendedahkan juga sikap kronisme Abdul Khalid Ibrahim terutama tentang perlantikan Prof Erman Papzian sebagai perunding PKNS selama enam bulan dengan bayaran RM450,000.

Ternyata 'orang berkenaan' bukan sahaja mengidamkan jawatan besar dalam PKR, tetapi juga turut mengidamkan jawatan Menteri Besar. Anehnya, sepanjang menjadi ADUN, orang tersebut tidak pernah mempertahankan Menteri Besar dari partinya, tetapi lebih banyak mendiamkan diri.

Zaid Ibrahim: The Untold Story......???

on"... Kalau lah Zaid Ibrahim dengan Azmin Ali ini MAT REMPIT, dan perlumbaan untuk jawatan Timbalan Presiden PKR itu diibaratkan seperti PERLUMBAAN HARAM 'motor kapchai' mat-mat rempit di lebuh raya, Zaid Ibrahim baru kena tinggal oleh Azmin lebih kurang satu atau dua tiang saja. Kita (Zaid Ibrahim) masih boleh hambat lagi. Aku garenti lepas semua cabang-cabang di-Sabah selesai mesyuarat nanti, Dia (Amin Ali) pula yang akan kena tinggal lima atau enam tiang..."

Itu kata-kata dari seorang gurkah politik di'port' yang sebelum ini kerjanya mencari undi untuk pencalonan Zaid Ibrahim sebagai Timbalan Presiden bagi cabang-cabang di Penang pada 'election PKR' ini, dan gurkah ini berani bertaruh yang keseluruhan cabang di-Sabah akan memihak kepada Zaid Ibrahim kerana dia kata Zaid Ibrahim ada 'fixed deposit' baik punya disana.

Itu kata-kata sebelum semua cabang di Sabah habis mesyuarat. Selepas selesai semua cabang bermesyuarat, Zaid Ibrahim dan gurkah politik ini terus TERBERAK kerana kes sudah jadi 'ayam terlepas,tangan pula sudah kena taikkk daaa ...!'.

Selesai semua cabang bermesyuarat, Zaid Ibrahim baru sedar yang dia sudah KENA KAPUR oleh penyangak-penyangak di sana. Dia sudah makan asap dan sudah kena tinggal jauh-jauh oleh Azmin Ali, dan harapan untuk duduk di kerusi nombor 2 PKR sudah tinggal angan-angan daaa...

Lalu Zaid Ibrahim sudah BOM Ibu Pejabat PKR dengan 'Allegations of Election Fraud', dia kata pihak sana sudah main tipu, dia orang punya motor pakai 'Kaburator 250cc' siap dengan 'potong blok' lagi.

Kah..Kah..Kah.. Kaburator 250cc, mana boleh hambat guna EX5!

Walaupun Zaid Ibrahim sudah BOM Ibu Pejabat PKR dengan beberapa 'Allegations of Election Fraud', namun ia tidak langsung meninggalkan sebarang kesan, lalu dia dapat pula idea TEMBAK hero kita, Anwar Ibrahim.

Apa lagi??!! Bila Zaid Ibrahim sudah TEMBAK Anwar, ini yang PRESS Malaysia dok tunggu-tunggu, ini yang TV-TV di-Malaysia mahu, ini yang RADIO-RADIO di-Malaysia dok cari-cari. Ini baru lah HEADLINES. Bukan headlines cerita NAJIB KENA CHAMPAK.

Headlines berita NAJIB KENA CHAMPAK hanya akan keluar selepas PRU-13 nanti ... Kah..Kah..Kah..

Gurkah-gurkah politik di'port' pun hairan kenapa Zaid Ibrahim TEMBAK Anwar?? Gurkah-gurkah politik di'port' juga nak sangat tanya Zaid Ibrahim ... " Lu siapa mahu TEMBAK ANWAR dengan menyuruhnya 'Get-Out' dari PKR?? Lu siapa mahu 'attack' Anwar yang telah berjaya membentuk kesepakatan dalam Pakatan Rakyat dan orang yang main peranan besar dalam kejayaan PR semasa PRU-12 2008 dulu".

Gurkah-gurkah politik di'port' nak tanya lagi ... "..Lu ada mana tahun 1998?? dan sepuloh tahun selepas itu semasa PRU-12 2008?? Gurkah tanya, biar gurkah jawab ... " Tahun 1998 lu duduk dalam seluar umno, tahun 2008 pula lu duduk dalam seluar Dollah ZZZZ..., lu sedang hisap Dolah ZZZZ... punya k*n*k!!.

"Lu mahu bikin sejarah ke?? sebab ini kali pertama gurkah-gurkah politik di'port' dengar ada orang suruh Anwar 'Get-Out' dari PKR. PKR ada prinsip demokerasi, hanya 'Consensus' atau persetujuan sebulat suara dari ahli-ahli sahaja yang boleh suruh Anwar 'Get-Out', lu lawyer apa?? sampai ini pun lu tak tau??!!" ...Bahalol betoii...!!

Gurkah-gurkah politik di'port' juga sudah nampak bila Zaid Ibrahim TEMBAK Anwar dengan suruh dia 'Get-Out' dari PKR, ini TONE sama macam satu akhbar melayu yang sedang rancak main peranan sedang mengecam dan menekan Anwar supaya undur diri. "..ada apa-apa connection ka Mr.Lawyer??!.

Gurkah-gurkah politik di'port' juga nak nasihat Zaid Ibrahim supaya lupakan lah politik, lebih baik keluar dari jadi ahli PKR, forget all sebab dalam politik 'only strong will survive', lu bukan fighter lah, sebab 'real fighter never backs down' bila kena gasak atau kena tekan dan 'real fighter will die as Viking'.

Pegawai PM Ada Harta RM200 Juta Didedah........???

on

Misteri bagaimana pegawai PM ada harta RM200 juta

(klik imej untuk membaca dengan jelas)

Mendapat maklumat dari seorang yang mendakwa 'orang dalam' JPM dengan memberikan dokumen dan fakta mengenai penyelewengan yang memungkinkan seorang pegawai kakan di Pejabat Perdana Menteri mengumpulkan kekayaan secara luar biasa. 
Dokumen dan fakta tersebut melibatkan Setiausaha sulit kanan kepada Perdana Menteri iaitu. Dato’ Zakiah Ibrahim.

Dato Zakiah atau pemberi maklumat menggelarnya ZAKAYA merupakan wanita yang mempunyai pengaruh besar di Pejabat Perdana Menteri. Tanyalah kepada sesiapa yang pernah berurusan dengan Pejabat Perdana Menteri mesti mengetahui gelagat dan peranan wanita ini.

Tidak menyukai publisiti, Zakiah dalam diam mengumpul harta bernilai RM200 juta dalam masa tidak sampai tiga tahun menguasai pejabat PM.

Zakiah adalah individu yang memuktamadkan siapa yang mendapat projek melalui direct nego atau restricted tender di Kementerian Kewangan.

Kuasanya melebihi kuasa datuk Seri Husni Hanazlah, Menteri Kewangan Kedua.

Menggunakan bilik yang betul-betul terletak di sebelah bilik PM, Zakiah membuat keputusan untuk menguasai dan menukar syarikat yang mendapat kontrak kerajaan samada untuk Ketua UMNO bahagian, kerabat diraja mahupun kroni-kroni beliau sendiri.

Beliau dalam masa yang singkat telah mengumpul kekayaan sebanyak RM200 juta dengan cara diam-diam melalui dua orang rakannya Dato Norida Hamzah, CEO Aero Tree Defence & Services Sdn Bhd dan seorang lagi Halim Othman, bekas petugas Sri Satria dan “Nominee Director” untuk Zakiah.

Modus Operandi Zakiah adalah dengan menukar proposal syarikat yang terpilih kepada syarikat Dato Norida dan Halim atau memanggil ketua bahagian UMNO atau Kerabat Diraja yang berjaya merebut tender untuk berkongsi kekayaan dengan beliau.

Satu lagi keistimewaan Zakiah adalah beliau boleh terus menghubungi menteri untuk “rundingan terus” dengan beliau supaya projek itu boleh dikongsi antaranya dan pihak menteri atau pegawai kanan kementerian tersebut.
Hari ini kami kemukakan dua bukti 2 syarikat milik Zakiah yang menggunakan kroni beliau dengan memaksa Bank Pembangunan dan Malaysia Debt Ventures Berhad memberikan pinjaman berjumlah hampir RM200 juta untuk projek bernilai RM20 juta.

(maklumat diperolehi dari orang sumber dalaman JPM yang tidak mahu dikenali, JPM atau individu yang dinyatakan di atas harus menafikan atau menerangkan kedudukan sebenar...satu masej twitter sudah dihantar kepada PM Malaysia untuk melihat respon beliau)

Nurul Izzah Terasa Kehilangan.......???

on

Izzah: Ramai menaruh harapan pada Zaid


Timbalan Pengerusi PKR Wilayah Persekutuan, Nurul Izzah Anwar berkata beliau merasai kehilangan yang besar kepada parti, khususnya di Wilayah Persekutuan, ekoran perletakan jawatan pengerusinya Zaid Ibrahim dua hari lalu.

Menurut Izzah, sejak Zaid memegang jawatan pengerusi PKR beberapa bulan lalu, ramai di kalangan ahli meneruh harapan yang besar terhadap kepimpinan Zaid.

"Saya juga merasai kehilangan beliau kerana begitu ramai ahli yang menaruh harapan dan amanah terhadap beliau,” jelas Nurul.

Katanya, beliau menghormati setiap keputusan yang dibuat oleh Zaid kerana memahami keputusan yang dilakukan Zaid setelah memikirkan secara mendalam.

"Saya percaya setiap anggota parti PKR bebas untuk berfikir dan melakukan yang terbaik untuk diri mereka dalam kerangka perjuangan parti. Pilihan sama ada untuk memegang atau melepaskan jawatan itu adalah hak setiap anggota parti." tambah beliau ketika dihubungi.

Menurut Izzah lagi, pengisisan kekosongan jawatan sebagai peneraju PKR Wilayah Persekutuan perlu di isi segera.

"Saya juga percaya PKR mempunyai anggota-anggota yang cukup dan mampu untuk mengambil alih tugasan yang telah diberi kepada Zaid sebagai pengerusi PKR WP supaya aktiviti parti dapat dijalankan," ujar beliau.

ZAHID HAMIDI DIBIDAS.........???

on


Lagi komponen BN bidas Zahid persoal patriotisme bukan Melayu


KUALA LUMPUR, 10 Nov — MIC juga mengambil pendirian MCA dengan menegaskan, Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi tidak wajar mendakwa semangat patriotisme yang belum cukup tinggi di kalangan bukan Melayu sebagai punca orang Cina dan India tidak berminat menyertai Angkatan Tentera Malaysia (ATM).

Semalam, Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek meminta menteri-menteri Umno agar berhenti daripada membuat kenyataan yang mempersoalkan kesetiaan dan integriti bukan Melayu.
Dr Chua berkata tindakan sedemikian hanya akan memudaratkan usaha memperbaiki keharmonian kaum.
Dalam reaksinya hari ini, Dr Subramaniam yang juga Menteri Sumber Manusia berkata, pihaknya menerima banyak aduan dan rungutan bahawa permohonan bukan Melayu tidak berjaya atas beberapa sebab termasuk gagal semasa temu duga fizikal.
“Oleh yang demikian, saya berpendapat untuk mengaitkan isu semangat patriotisme dengan penyertaan kaum bukan Melayu dalam ATM adalah tidak tepat.
“Saya sebagai seorang pemimpin masyarakat, sedih dengan kenyataan ini, lebih-lebih lagi daripada seorang lagi pemimpin masyarakat dan negara,” kata beliau dalam satu kenyataan dikeluarkan hari ini.
Selain itu, kata beliau, isu kenaikan pangkat, khususnya di kalangan anggota dan pegawai ATM sedia ada juga merupakan salah satu faktor menyebabkan mereka kurang berminat menyertai perkhidmatan itu memandangkan mempunyai pilihan lain.
“Kita di pihak MIC, bersedia untuk mengadakan perbincangan dengan Kementerian Pertahanan dan ATM bagi menangani masalah ini,” katanya.
“Saya ingin menyatakan bahawa kenyataan Menteri Pertahanan dalam satu jawapan di Dewan Rakyat semalam bahawa bilangan permohonan bagi pengambilan ATM dari kalangan masyarakat bukan Melayu rendah kerana kurang semangat patriotisme telah menimbulkan rasa tidak puas hati di kalangan kaum bukan Melayu,” kata Subramaniam.
Zahid berkata, hanya terdapat 903 anggota bukan Melayu dalam ATM yang memasuki perkhidmatan itu bagi tempoh dua tahun lepas.
Beliau berkata, jumlah itu merangkumi 82 anggota kaum India, 26 (Cina) manakala 795 lagi adalah kaum-kaum lain yang meliputi kaum peribumi Sabah dan Sarawak.
“Kementerian mendapati penyertaan kaum bukan Melayu terutama kaum Cina dan India masih berkurangan berkemungkinan disebabkan kekhuatiran terhadap disiplin yang ketat, ganjaran kurang berbanding swasta, tiada galakan daripada keluarga serta semangat patriotisme yang belum cukup tinggi,” kata Zahid yang juga Naib Presiden Umno.
Beliau juga berkata, kerajaan tidak meletakkan sebarang kuota untuk kemasukan dalam ATM kerana penyertaannya adalah berasaskan kelayakan, minat dan secara sukarela
.

Kau Kunci Cintaku Dalam Hatimu.......Ramlah Ram.

onPenyanyi Ramlah Ram muncul dengan penampilan barunya ketika menjadi artis undangan pada Separuh Akhir Muzik Muzik 25 yang berlangsung di Plaza Alam Sentral, Shah Alam, Isnin.


Ramlah yang tampil sopan dengan menutup aurat dan mengenakan tudung telah menarik perhatian penonton yang menyaksikan pertandingan tersebut.


Tahniah Ramlah Ram! comel je cara Ramlah bertudung. Ada kredit untuk Ramlah Ram kerana berpenampilan begini. Cuma janganlah gedik-gedik sangat ketika berada di pentas kalau dah nak menyanyi, kalau dah tak nak menyanyi pun ok juga.

Satu lagi cantik cara bertudungnya. Gayanya ditutup habis. Selepas ini janganlah jadi macam Siti Nurhaliza. Masa mula-mula bertudung dulu agak tutup semua juga, makin lama makin buka, makin lama makin buka. Tak apelah niat tu pun dah ada.

Jadinya tahniah sekali lagi untuk Ramlah Ram. Kau Kunci Cintaku Dalam Hatimu sedap juga.

Presiden Teliti Memo, Tak Wajar SU Agung Umum Pendirian .........???

on

Saifuddin sepatutnya tidak gopoh......


Ini kerana Presiden parti Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dan pengerusi Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP) Dr Molly Cheah masih meneliti memorandum yang diserahkan..


KUALA LUMPUR, 10 Nov — Calon timbalan presiden PKR Mustaffa Kamil Ayub berkata, setiausaha agung tidak wajar mengumumkan status bahawa pemilihan akan diteruskan memandangkan pucuk kepimpinan parti masih meneliti memorandum mengenai dakwaan kecacatan proses pengundian yang dikemukakan semalam.

Mustaffa berkata, memorandum itu yang memberikan tempoh 48 jam untuk penyelesaian — diserahkan kepada Presiden parti Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dan pengerusi Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP) Dr Molly Cheah, petang semalam.

“Tidak wajar beliau (Saifuddin) membuat pengumuman bahawa pemilihan akan diteruskan kerana Presiden parti dan JPP masih meneliti memorandum yang kami serahkan,” kata Mustaffa ketika dihubungi.

Semalam, Saifuddin Nasution Ismail berkata, PKR akan meneruskan pemilihan langsung yang diadakan sekarang meskipun menerima kata dua dan dipertikaikan oleh dua calon timbalan presiden ekoran dakwaan wujudnya manipulasi dan kecacatan dalam proses pengundian.
Saifuddin juga menolak dakwaan Datuk Zaid Ibrahim bahawa proses pengundian pemilihan pusat telah dimanipulasi.

Proses pengundian yang bermula dua minggu lalu akan berakhir 21 November ini.
Saifuddin juga menegaskan, daripada 87 bahagian yang telah selesai mengadakan proses pengundian, Datuk Zaid Ibrahim menang di 38 cabang manakala Azmin Ali pula di 37 cabang. Mustaffa menang di sebanyak 11 cabang.

“Jika ada (unsur) manipulasi, beliau (Zaid) tidak akan menang di satu cabang pun,” kata Saifuddin.

Mustaffa berkata, Dr Wan Azizah berjanji untuk membincangkan dakwaan disenaraikan dalam memorandum yang dikemukakan semalam bersama beberapa pemimpin dan JPP.

“Beliau berjanji akan membincangkan perkara itu hari ini bersama beberapa pemimpin, kemungkinan dalam Biro Politik juga,” kata Mustaffa sambil menambah, beliau meminta pucuk kepimpinan dan JPP memberikan penelitian segera memandangkan proses pengundian akan diteruskan hujung minggu ini.

Lazimnya PKR akan mengadakan mesyuarat Biro Politik setiap Rabu.
“Kami meminta perkara ini disegerakan memandangkan pemilihan akan diteruskan mulai 12, 13 November ini,” katanya.

Semalam, Mustaffa menggesa agar pemilihan pusat bersejarah parti itu - menggunakan kaedah langsung — dibatalkan serta-merta dan diadakan semula pengundian dengan menyelesaikan segala aduan yang telah dikemukakan sebelum ini.

Mustaffa memberi tempoh 48 jam kepada JPP agar mengambil kedua-dua tindakan itu pada sidang media diadakan oleh Zaid yang kelmarin memutuskan untuk menarik diri daripada bertanding jawatan nombor dua PKR atas alasan wujud kecacatan dalam proses pemilihan pusat.

Tempoh kata dua beliau akan berakhir petang esok.

“Hasil tindakan ke atas memorandum ini, awal Jumaat ini, saya akan mengumumkan pendirian saya sama ada saya akan terus bersaing ataupun sebaliknya,” kata beliau.

Malaysia Insider

Pakatan losing the race to Putrajaya.... MUNGKIN RAMALAN KU BENAR BELAKA.......???

on


Pakatan losing the race to Putrajaya.....???pr-putrajaya


A reader sent an e-mail asking whether the Pakatan Rakyat has come to a hopeless situation as the BN has won the recent two by-elections with regained Malay votes, while the Pakatan Rakyat is facing many critical problems.
Based on the current scenario, if the Pakatan Rakyat does not act fast to deal with the critical situation, the BN will likely be returned to power after the next general election.
However, politics is not operated on a set formula like mathematics in which one plus one must equal to two. Politics thrives on changing mindsets with propaganda and mass appeal.
If the BN continues instilling positive messages into the people's minds, reducing mistakes, and avoiding infighting, it will not be surprising for it to return to power, and may even retrieve the two-thirds majority in Parliament.
Datuk Zaid Ibrahim’s quarrel with the PKR leadership will not be resolved so soon. His public criticisms of Datuk Seri Anwar Ibrahim and Azmin Ali will surely provoke counterattacks from the Anwar-Azmin supporters. It certainly was an unexpected turn of event, with Zaid considered a trouble maker now, when he was earlier hailed as a hero.
The PKR must act fast to address its party election malpractices and quell the conflict as soon as possible. Exposing more of its ugly side in front of the public will only further destroy the alternative coalition's crumbling image.
The Pakatan Rakyat still has massive support in the urban areas, but it has not made much headway in the rural areas since the 2008 general election. The BN-Umno is still influential among the Malay and Orang Asli voters in remote areas.
Just having urban support is not enough for the Pakatan Rakyat to gain power to rule the country. Among the total 222 parliamentary seats, 56 of them are in Sabah and Sarawak, with most of them being countryside constituencies.
There are 166 seats in the peninsula and two-thirds of them are in rural areas or small towns like Bagan Pinang in Negeri Sembilan. The non-Malay (Chinese) vote is insignificant in these constituencies.
Take Galas as an example. PAS is still unable to gain control of the Orang Alsi votes even after it has ruled Kelantan for 20 years.
In Selangor and Kedah, the Pakatan Rakyat-controlled state governments are facing much difficulty in their attempt to extend their support base in the rural areas in these two states.
Of the three component parties of the Pakatan Rakyat, PAS has the most extensive grassroots organization and machinery, but it still lacks the resources to reach the Orang Asli villagers.
Even if the Pakatan Rakyat now realizes its weakness in these remote areas, and tries to send people to penetrate them, it is apparent that it is a bit too late to do much.
For Prime Minister Datuk Seri Najib Razak, even though the BN has won the two by-elections, he still cannot take a risk. Najib must be confident that the BN could to retain control of Putrajaya, and regain the two-thirds majority in Parliament before he is ready to call for the next general election.
Time is on the BN side, but for the Pakatan Rakyat, time is fast running out.
Najib and his deputy Tan Seri Muhyiddin Yassin will go on a tour of the country next year and they can then judge the BN support rate. If the response is positive, the general election might be held together with the Sarawak state election.
BN leaders also hope that the Economic Transformation Programme would bring positive effects as economic rebounding can help them to gain more swing votes.
However, it must be noted that the US has launched the Second Quantitative Easing Policy and the world economy might face a recession due to asset bubbles and inflation. Malaysia might be affected and thus, it is better to hold the general election earlier and later.
Another advantage of the BN is that MCA president Datuk Seri Dr Chua Soi Lek is a master of organization and he can face election much better than former MCA president Datuk Seri Ong Tee Keat.
If it is a 1km race to reach Putrajaya, the Pakatan Rakyat is now 100 meters behind, and it will need all the luck to overtake the BN.
 - mysinchew.com

Calon ketua sayap muda PKR putuskan malam ini opsyen tarik diri.........???

on
KUALA LUMPUR, 10 Nov — Calon ketua sayap pemuda PKR Badrul Hisham Shaharin akan memutuskan sama ada kekal dalam saingan ataupun menarik diri daripada bertanding - mengambil langkah Datuk Zaid Ibrahim — malam ini di sebalik dakwaan pemilihan parti berhadapan dengan kepincangan dan kecacatan.

Zaid mengumumkan pendirian menarik diri daripada bertanding jawatan timbalan presiden kelmarin dan melepaskan kesemua jawatan dalam parti itu.

Badrul Hisham berkata, beliau akan membuat keputusan “penting” demi kelangsungan parti dan juga bagi memenuhi harapan rakyat terhadap PKR.

“Kita melihat apa yang berlaku sekarang ini sebagai satu krisis yang memerlukan satu keputusan, saya akan mengambil kira aspek kelangsungan parti dan memenuhi harapan rakyat,” kata beliau.


“Seluruh kepimpinan muda akan memutuskan bersama untuk mencari penyelesaian terhadap kepincangan yang timbul, kita akan membuat keputusan termasuk sama ada perlu atau tidak menarik diri daripada bertanding,” kata beliau yang turut dikenali sebagai “Chegubard” kepada The Malaysian Insider hari ini.

Kata Badrul Hisham, oleh kerana beliau membuat keputusan dengan mengambil kira pandangan pelbagai pihak secara kolektif semasa hendak bertanding sebelum ini, apa jua keputusan malam ini akan diputuskan secara bersama.

“Ini cara kami membuat keputusan, kami mahu membuat keputusan mengenai penyelesaian kepada kepincangan semasa secara kolektif,” kata beliau lagi.

Kira-kira 100 pemimpin dijangka berhimpun malam ini, kata beliau.

Pertemuan malam ini yang dinamakan “Himpunan Anak Muda Selamatkan Keadilan” akan berlangsung di Dewan Perniagaan Cina Selangor, 9 malam ini.

Ahli Parlimen Lembah Pantai Nurul Izzah Anwar, salah seorang pesaing jawatan naib presiden, juga akan turut hadir.

Jawatan ketua AMK disaingi penyandang Shamsul Iskandar Mohd Akin dan Badrul Hisham.

Saingan jawatan ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) masih didahului Shamsul Iskandar dengan 1,455 undi manakala Badrul Hisham mengekori rapat dengan 1,428 undi.

Sebelum ini termasuk semalam, Setiausaha Agung Saifuddin Nasution Ismail menafikan pemilihan parti dicemari manipulasi dan penyelewengan sebagaimana didakwa oleh sesetengah pihak termasuk Zaid.

Beliau juga menafikan sekeras-kerasnya dakwaan blog bahawa kertas undi pemilihan pusat PKR boleh dibeli.

Kelmarin, Zaid pula mendakwa beliau memutuskan untuk menarik diri daripada bertanding kerana kecewa apabila aduan-aduan dikemukakan tidak diambil perhatian.

Ketika ditanya sama ada pemilihan patut ditangguhkan sebagaimana digesa oleh seorang lagi calon timbalan presiden Mustaffa Kamil Ayub, Badrul Hisham berkata, memang menjadi pendirian beliau dari awal bahawa pemilihan parti harus ditangguhkan sementara segala masalah dan isu yang ditimbulkan diselesaikan.

“Saya dari awal lagi sudah membuat pendirian ini. Tetapi parti membuat pendirian bahawa pemilihan harus diteruskan, kami akur dengan keputusan itu.

“Tetapi masalah yang dibangkitkan sebelum ini berterusan,” kata beliau merujuk kepada dakwaan dan memorandum yang dikemukakan oleh Mustaffa semalam menggesa pemilihan dibatalkan dan proses pengundian baru diadakan.

Sementara itu, Nurul Izzah dalam ulasannya mengenai situasi semasa dalam parti itu berkata, beliau percaya setiap anggota PKR bebas untuk berfikir dan melakukan yang terbaik demi diri mereka dalam kerangka perjuangan parti.

“Pilihan sama ada untuk memegang atau melepaskan jawatan itu adalah hak setiap anggota parti.

“Pada masa yang sama, saya percaya PKR mempunyai anggota-anggota yang cukup mampu untuk mengambil alih tugasan yang telah diberi kepada Datuk Zaid sebagai pengerusi PKR Wilayah Persekutuan,” kata beliau dalam kenyataan SMS.

Walaupun begitu, kata Nurul Izzah, kehilangan Zaid terasa oleh ramai ahli yang menaruh harapan dan amanah terhadap kesinambungan pimpinan beliau dalam parti.


PKR AKAN JADI LEBIH KUAT.....???

on

Azmin: Gesa Zaid Kemuka Bukti, PKR Tidak Goyah...


Datuk Zaid Ibrahim perlu mengemukakan bukti sahih untuk menyokong dakwaan kononnya kepimpinan tertinggi PKR termasuk Datuk Seri Anwar Ibrahim berhubung penyelewengan dan penipuan dalam proses pemilihan pucuk pimpinan PKR yang sedang berlangsung.

"Beliau perlu menggemukakan bukti untuk menyokong dakwaannya," kata Azmin Ali yang juga naib presiden PKR.

Azmin juga menyarankan Zaid yang juga Calon Timbalan Presiden PKR yang menarik diri daripada pencalonan semalam digesa mengadakan perbincangan bersama kepimpinan parti sebelum membuat keputusan menggunakan media perdana pro Umno-Barisan Nasional menyerang pucuk pimpinan parti itu.
Ahli Parlimen Gombak itu yang ditemui di lobi parlimen berkata, tindakan Zaid mengumumkan penarikan diri dan perletakan jawatan parti adalah tidak wajar selain menimbulkan persoalan berkenaan pendirian Zaid dalam memperjuangkan reformasi.
"Jika dilihat beliau telah menggunakan Utusan Malaysia untuk menyerang kepimpinan parti. Saya tidak faham jika beliau percaya kepada reformasi, mengapa tidak mengutarakannya kepada ahli. Bukan melalui blog, laman web atau Utusan dan TV3," ujar beliau di lobi parlimen  /TVNews

Gambar : Tok Guru Nik Aziz Berangkat Ke Mekah

onSultan Kelantan, Sultan Muhammad Ke-V dan Menteri Besar, Datuk Nik Aziz Nik Mat berangkat ke Tanah Suci Makkah bagi menunaikan haji, hari ini.Kenyataan itu disampaikan oleh Pengelola Istana Kelantan, Datuk Abdul Halim Ahmad.

Dalam kenyataan akhbar tersebut, beliau berharap semoga Tuanku akan selamat berangkat dan pulang ke tanah air."Sama-sama kita mendoakan kesejahteraan baginda," ujarnya.

Baginda akan berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur pada pukul 3.00 petang, sementara Nik Aziz dari Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra melalui penerbangan pertama 6.15 pagi tadi.

Turut serta Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Mohd Aiseri Alias, Mufti Kerajaan Negeri, Datuk Mohd Shukri Mohamad, dan Speaker Dewan Undangan Negeri, Datuk Mohd Nassuruddin Daud.
 
Nik Aziz ketika ditemui media di kediamannya petang semalam berharap, rakyat seluruhnya mendoakan kesejahteraan rombongan ke Tanah Suci agar selamat pergi dan kembali.

"Tak apa tak datang (hantar) ramai-ramai pun, doa pun sudah cukup," ujarnya sambil tersenyum ceria.Sultan Muhammad Ke-V dijadualkan berangkat pulang ke negara ini pada 23 November nanti.

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List