Mat Zain Ibrahim dedah hubungan tiga Tan Sri...

on Mar 28, 2011

Pegawai penyiasat polis dalam kes mata lebam Datuk Seri Anwar Ibrahim, Mat Zain Ibrahim mendedahkan laporan salahguna kuasa yang dilakukan bekas Ketua Menteri Melaka, Tan Sri Abdul Rahim Tamby Chik yang cuba ditutupi dua Tan Sri, Ghani Patail dan bekas Ketua Polis Negara, Musa Hassan.

Menurut beliau, di antara 9 Julai hingga 20 Ogos 1999, Anwar telah membuat empat laporan polis mendedahkan perbuatan rasuah pemimpin politik dalam kerajaan. Laporan-laporan itu turut menamakan Tun Mahathir, peguam negara Allahyarham Mokhtar Abdullah dan Ghani Patail yang ketika itu merupakan Timbalan Pendakwa raya.

Mat Zain berkata, pertembungan antara Rahim dan Anwar dilihat jelas dalam laporan bertarikh 20 Ogos 1999 yang mendakwa ketiga individu itu menyalahguna kuasa, melindungi perbuatan rasuah, menutup siasatan dan tidak mengenakan sebarang pendakwaan terhadap rasuah membabitkan Rahim.

“Bersekali dengan report tersebut, Anwar telah menyertakan satu set salinan laporan siasatan Badan Pencegah Rasuah(BPR)terhadap Rahim yang disahkan oleh Bahagian Pendakwaan,Jabatan Peguam Negara dan ditanda tangani oleh Gani Patail yang mengkelaskan dokumen tersebut sebagai RAHSIA,” ujar beliau dalam satu surat yang dialamatkan kepada Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar.

Mat Zain yang pada masa itu Ketua Jabatan Siasatan Jenayah (KJSJ) berkata, beliau menangani ke empat laporan itu melibatkan rasuah berjumlah RM40 juta atau bersamaan RM39,782,772.60 yang disahkan Ghani.
Katanya, terdapat perbezaan antara KJSJ dengan Jabatan Peguam negara dalam menangani laporan itu.


Peguam Negara mahu ia diklasifikasi di bawah Akta Rahsia Rasmi sementara KJSJ pula mahu ia disiasat di bawah Seksyen 2(1)Emergency(Essential Powers) Ordinance 2,1970 berkaitan kesalahan salahguna kuasa, di mana siasatan dijangka membabitkan rakaman keterangan daripada Mahathir, Allahyarham Mokhtar Abdullah dan Gani Patail sendiri serta lain-lain kenamaan.


Bagaimanapun katanya, pada 28 Ogos 1999, beliau menerima surat daripada Jabatan Peguam Negara memaklumkan laporan yang dibuat Anwar terhadap Rahim, akan disiasat oleh Musa Hassan setelah kononnya Gani Patail membuat laporan terhadap Anwar pula kerana kesalahan di-bawah Akta Rahsia Rasmi

.
“Apa yang berlaku ialah, Gani Patail dengan kemudahan yang diberi oleh Musa Hassan telah menterbalikkan kedudukan laporan Anwar yang melibatkan Rahim untuk menyebabkan Anwar pula disiasat dibawah Akta Rahsia Rasmi.

“Lebih mudah untuk saya menyatakan laporan melibatkan Rahim itu telah di”hijacked” oleh Musa Hassan daripada tangan KJSJ Kuala Lumpur,” jelas Mat Zain dalam surat berkenaan.

“Perbandingan yang boleh dibuat disini ialah apabila menangani siasatan terhadap Anwar, Gani Patail dan Musa Hassan sanggup melakukan apa sahaja antaranya memaksa pakar Kerajaan membuat beberapa laporan palsu, mengujudkan keterangan DNA palsu,menipu dan melakukan tindakan-tindakan melampaui batasan undang-undang dan lojik untuk mensabitkan kesalahan terhadap Anwar.


“Sebaliknya apabila menangani siasatan berkaitan Rahim pula, Ghani Patail dan Musa Hassan, sanggup melakukan apa sahaja antaranya, menterbalikkan fakta dan memutarbelitkan keterangan untuk membersihkan Rahim daripada sebarang salah laku jenayah sambil meletakkan kesalahan terhadap pengadunya pula.

Walaupun Musa Hassan telah bersara namun Gani Patail masih berkuasa sebagai Peguam Negara.
“Apabila siasatan mengenai video lucah ini sampai ketangan Jabatan Peguam Negara kelak, kita boleh menjangka pendirian Gani Patail, lebih-lebih lagi apabila mengambil kira isu video lucah ini juga adalah pertembungan antara Rahim dan Anwar.

“Isu yang sering saya bawa sehingga ke peringkat YAB Perdana Menteri secara persendirian, ialah berkenaan dengan salahlaku jenayah Gani Patail dan Musa Hassan yang bukan sahaja telah menjejaskan maruah PDRM dan saya secara peribadi malahan mereka mengkucar-kacirkan Sistem Keadilan Jenayah kita.
“Saya tidak ralat mendedahkannya memandangkan saya telah menasihatkan mereka berdua tahun 1998 bahawa sebarang pemalsuan dan penganiayaan akan terbongkar suatu hari nanti,” jelas surat berkenaan
 
 Keadilan Daily

BACA LAH......KISAH BENGONG DAN BANGANG.........

on


Anwar digambarkan sebagai pelaku seks songsang yang ganas. Didedah kononnya berlaku seks oral, penetrasi liwat melalui punggung dan sebagainya. Anwar dan keluarga dimalukan dalam episod jahat yang memualkan, gara-gara kerakusan kuasa pemimpin Umno-BN.


Kejahatan mereka untuk menyembunyikan fakta akhirnya gagal ditutup dengan keterangan di mahkamah. Beberapa fakta besar yang dibongkar di mahkamah mendedahkan semua kedangkalan Umno-BN.

Pertama, menerusi keterangan pegawai penyiasat polis, Superitendan Judy Blacious Pereira jelas membuktikan pembabitan Perdana Menteri, Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak dan isteri Datin Seri Rosmah Mansor. Najib dan Rosmah seringkali menafikan pembabitan mereka, kononnya pertuduhan liwat hanyalah antarta masalah bekas kakitangan dan majikan. Kerajaan dan Umno-BN tidak ada kena mengena kata Najib.

Okay, itu dakwaan Najib, jika mereka berdua tidak ada kena mengena, mengapa pihak polis mengambil keterangan dari keduanya? Supt Judy cuba mengelak untuk menyebut nama Najib dan Rosmah, tetapi selepas ditekan peguam Karpal Singh, beliau memperakui menyoal siasat Rosmah dan Najib dalam kes liwat. Hari ini rakyat mahu tahu mengapa Najib dan Rosmah menemui Saiful pada 24 Jun 2008, manakala kejadian liwat didakwa berlaku pada 26 Jun 2008? Kemudian Saiful membuat laporan polis dan pemeriksaan doktor pada 28 Jun 2008.

Apa kaitan kedua mereka dalam kes ini dan apakah keduanya menjadi perancang utama untuk memerangkap Anwar? Najib dan Rosmah harus disapina ke mahkamah untuk digrill peguam Karpal.

Fakta kedua lebih mengejutkan. Dibongkar di mahkamah, terdapat sepuluh sampel profail DNA (Deoxyribo Nucleic Acid) yang berbeza pada rektum Saiful. Wujud persoalan, jika Saiful seorang pendakwa yang genuine, apakah penjelasan yang harus beliau berikan dengan penemuan banyak spesimen DNA yang berbeza dalam usus beliau?

Yang media talibarut Umno-BN hebohkan adalah mengenai penemuan DNA yang ditanda lelaki Y (male Y) yang hendak dipadankan dengan Anwar. Apa pula jawapan Umno-BN terhadap wujudnya spesimen male (lelaki) lain yang ditanda X, Z dan sebagainya? Ia milik siapa? Persoalan yang ditanya hari ini adalah, apakah Saiful seorang yang bersih atau dia memang kaki bontot?

Masalah besar yang dihadapi Umno-BN dalam kes ini antaranya adalah, apabila Saiful mendakwa membuat pemeriksaan doktor pada 28 Jun, bermakna pada waktu itulah duburnya diperiksa dan spesimen DNA yang didakwa milik Anwar diambil iaitu pada 28 Jun. Tetapi mengapa sampel DNA yang dikatakan milik Anwar, disimpan dalam almari (tidak di dalam peti sejuk), oleh Superitendan Polis, Judy Blacious Prereira, ditanda pada 26 Jun 2008? Bagaimana spesimen itu boleh wujud dua hari lebih awal?

Isu yang ketiga adalah isu proforma atau laporan doktor setebal 18 muka surat, yang didakwa di dalamnya terdapat laporan mengenai dakwaan liwat. Sebelum proforma doktor ini dikemukakan di mahkamah, Saiful mendakwa beliau telah diliwat oleh Anwar, tetapi dalam proforma yang ditulis oleh doktor tercatat di dalamnya perkataan attempt sodomy (percubaan meliwat). Jelas di sini, dakwaan Saiful bercanggah dengan laporan perubatan doktor. Perkara lain yang menimbulkan keraguan kepada proforma tersebut adalah tiga tulisan tangan yang berbeza. Bermakna ada kemungkinan ada tiga doktor yang menulis laporan perubatan tersebut.

Namun peguam Karpal berjaya membongkar salahlaku pihak terbabit di mahkamah, apabila dua orang doktor mengakui tulisan tangan mereka (dalam laporan proforma) hanya meliputi dua atau tiga muka surat sahaja. Maka sekali lagi dipersoalkan, siapakah yang mengisi berbelas-belas laporan proforma doktor yang ditulis secara tulisan tangan? Apabila dipadankan tulisan tangan dan laporan di mahkamah, maka sekali lagi dikejutkan bahawa orang yang mengisi laporan proforma terbabit adalah Supt Judy.

Apa punya gila sistem negara kita? Mengapa polis boleh mengambil alih tugas doktor untuk menulis laporan perubatan? Semua keterangan ini hanya menunjukkan bahawa usaha Umno-BN untuk memerangkap Anwar, diadakan secara tergesa-gesa dan kelam kabut. Sebab itu mereka menekan hakim supaya menafikan access peguam Anwar kepada segala dokumen pertuduhan terhadap beliau. Butiran dan segala keterangan yang mendakwa Anwar disembunyikan.

Sekali lagi dipersoalkan, jika pertuduhan terhadap Anwar sahih pada Umno-BN, kenapa hendak takut berikan dokumen pertuduhan terhadap beliau? Anwar kena tuduh, beliau berhak mengetahui butiran pertuduhan. Hanya 'pondan Siam' sahaja yang 'baling batu sembunyi tangan'. Banyak lagi aspek-aspek teknikal yang boleh dipertikaikan. Semuanya merumuskan bahawa hujah pihak Umno-BN untuk mendakwa Anwar sebagai seorang peliwat sudah tumpul dan dimatikan. Sebaliknya, yang terbongkar hanyalah konspirasi jahat Umno-BN untuk menganiaya Anwar.

Sekali lagi rakyat akan menyaksikan Anwar dizalimi oleh Umno-BN dan PM Najib nampaknya seolah-olah mahu mengikuti jejak Dr Mahathir Mohamad. Hakikatnya tuduhan terhadap Anwar hanyalah palsu. Tidak ada kes. Ia harus ditarik balik dan dibakul sampahkan.

Anda pergilah tanya kepada mana-mana peguam, bolehkah hakim yang telah membuat keputusan menolak bahan bukti tetapi minggu berikutnya menukar keputusannya untuk menerima semula bahan bukti tersebut. Hakim yang sama tidak boleh buat keputusan seperti itu kecuali oleh hakim yang lain bukan hakim yang sama. Tetapi apakan daya Malaysia Boleh dan dunia sedang tertawakan Mahkamah Malaysia.

Dan kini Video salahlaku seks yang diterbitkan oleh 3 stooges yang mulanya dikenali sebagai Dato' T. Semua tertanya tanya siapa Dato' T hinggalah mucul 3 stooges ini di media. Sehari sebelum tu 'Dato T' ini mengatakan dia diarahkan oleh 'Anwar Ibrahim' untuk mengambil jam tangan yang tertinggal lepas buat 'projek' ngan wanita cina. Selepas diketahui identiti 'Dato T' ini, satu soalan yang budak tadika pun boleh terfikir nak soal pun terbit dari minda.

"Bila masa 3 stooges ni bekerja dengan Anwar Ibrahim?" Apa yang dilakukan Umno-BN terhadap Anwar hanyalah menambah kebencian rakyat dan keinginan rakyat meluap-luap untuk menjatuhkan kerajaan pimpinan Najib seberapa segera.

Kalaulah benar-benar Dato T yang bawa Anwar dan beliau tahu ketika itu Anwar sedang berzina dengan amoi, mengapa tidak dilaporkan sahaja kepada pegawai Agama untuk terus menangkap Anwar yang sedang berzina dengan amoi ketika itu....baru gempar dan gegak gempita dunia...barulah ketika itu Anwar tidak boleh bagi apa alasan sekali pun....barulah Anwar boleh dihukum kerana berzina dan sudah pasti PAS tidak sanggup berimamkan dengan seorang penzina.

Mengapa harus nak buat perangkap video? hitam putih pula tu...kalaulah P.Ramlee masih hidup dia pun terkejut...filem Hang Tuan lakonan P.Ramlee pun sudah ada warna...manalah punya pengarah malaun bahlol yang buat cerita fitnah ini...hanya semata-mata mahu malukan Anwar dan menjatuhkan Anwar kerana mereka cukup yakin Anwar akan jadi Perdana Menteri berdasarkan semua laporan risikan yang mereka terima.

Pendedahan video Mohamad Mahti bekas pengawal peribadi Megat Junid membongkar rahsia sebenar Dato T. Jika benar Dato T sudah buat rancangan awal dan Anwar memang kaki liwat dan perempuan, sudah pasti Anwar masuk perangkap dato T.... siap bawa pegawai agama, polis siap dengan wartawan sekali...

Adakah amat malang sekali rakyat di Malaysia, jika semua masalah kenaikan harga barang, harga petrol, isu rasuah dan sebagainya semuanya boleh selesai dengan tayangan video lucah..adakah begini cara 1 Malaysia sebagai negara Islam contoh terbaik di dunia seperti yang najib rosmah war-warkan?http://sharpshooterblogger.blogspot.com

MCA tells Nazri to join DAP

on


MCA continued its attack on Umno leader Mohd Nazri Abdul Aziz today, urging the latter to join DAP.
The minister in the Prime Minister’s Department had been drawing flak since last week when he had described MCA as a “neglected wife.”
The latest to join the fray was MCA publicity bureau deputy chairman Loh Seng Kok, who called on Nazri to “self-reflect on his impudent” remarks because the latter did not understand Umno and Barisan Nasional’s structure.
“Nazri should join DAP which claims to be a multi-racial party but yet does not have sufficient Malay influence,” he said in a statement.
Loh was referring to a statement by DAP secretary-general Lim Guan Eng, who said that he preferred Nazri over MCA because “at least he (Nazri) had helped the Chinese community.”
The MCA leader also noted that since other Umno leaders did not back Nazri, it indicated that the minister’s remarks did not reflect the stand of Umno or the Malay community.
On the same note, Loh pointed out that Umno did not represent all Malays, because opposition parties PAS and PKR also had strong support from the community.
He also said that Nazri’s “merciless” attack on a BN component party had opened the door for the opposition to “undermine the coalition’s unity and harmony.”
Under fire from Gerakan, MIC
Last week, Nazri had told Chinese daily Nanyang Siang Pau in an interview that “MCA is like a wife who keeps complaining to outsiders that she has been detained, sexually abused and denied food by her husband, but she refuses to divorce.”
Nazri had also warned MCA president Dr Chua Soi Lek not to act like a “Chinese hero” and mocked the latter about his sex scandal.
Following this, the minister had come under fire from top MCA leaders, including deputy president Liow Tiong Lai, who vowed to bring up the matter during the next BN supreme council meeting, and vice-president Wee Ka Siong, who called Nazri “arrogant.”

Pakatan Pembangkang Makin Lemah, Tidak Akan Jejas BN Sarawak

on

Ada Betulnya, Tapi Jangan terlalu Yakin!


MUKAH: Barisan Nasional (BN) Sarawak yakin parti pembangkang tidak mampu memberi saingan sebagai satu kuasa pakatan pada pilihan raya negeri kali ini.

Timbalan Presiden Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB), Datuk Amar Abang Johari Tun Openg berkata ini kerana, pakatan yang disertai Parti Keadilan Rakyat (PKR), Parti kebangsaan Sarawak (SNAP), DAP dan PAS itu masih bertelagah mengenai agihan kerusi.

"Tidak ada tanda-tanda mereka akan bertolak ansur dalam masa terdekat dan ini menjejaskan hubungan mereka.
"Berdasarkan perkara ini, saya tidak fikir mereka mampu menentang kita sebagai satu kuasa," katanya kepada pemberita selepas melancarkan Skim Perumahan Mesra Rakyat, di Kampung Nelayan, di sini, Isnin.

Abang Johari berkata perebutan kerusi bukan saja membabitkan PKR dan SNAP bagi kerusi di kawasan luar bandar yang bermajoritikan penduduk bumiputera, malah melibatkan PKR dan DAP bagi kerusi kawasan bandar.

"Semua ini jelas menunjukkan pakatan itu semakin runtuh," katanya.

Terdahulu semasa berucap, beliau menyeru masyarakat agar memastikan semua calon BN termasuk Ketua Menteri Tan Sri Abdul Taib Mahmud yang akan bertanding bagi kerusi Dewan Undangan Negeri Balingian, menang pada pilihan raya 16 April ini. 

BERNAMA

Politik Malaysia kotor – The Jakarta Post

on

Politik Malaysia kotor – The Jakarta Post


Kebusukan politik Malaysia yang didalangi Umno BN tersebar ke negara jiran

JAKARTA: The Jakarta Post menyifatkan politik di Malaysia, kotor kerana melibatkan seks, media dan video konspirasi yang berterusan.
Kolum editorial akhbar terkenal Indonesia itu memuatkan pandangannya dengan menyentuh siri fitnah terbaru terhadap Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang didakwa terlibat dengan rakaman video lucah palsu baru-baru ini.

“Minggu lalu media tempatan melaporkan politik kotor terbaru Malaysia (kononnya) melibatkan Anwar Ibrahim dalam video lucah bersama pelacur di hotel.
“Timbul pertanyaan bagaimana ia boleh berlaku sedangkan Anwar berdepan kes sodomi di mahkamah,” kata  editorial itu yang turut menyebut kerajaan mengawal media untuk diperalat bagi merosakkan imej Anwar, sekalipun terpaksa melanggar etika kewartawanan.

“Media Malaysia tidak melaporkan mengenai orang dalam video tetapi menyatakan lelaki itu mirip Anwar bagi menjatuhkan kredibiliti dan integritinya di mata masyarakat.
“Kebenaran dan pengesahan tidak dihirau apabila ia dijadikan alat propaganda,” kata tulisan, sinis.

Editorial akhbar itu turut menyelar tindakan individu yang terlibat dalam penyebaran video itu sebagai pengecut kerana menggunakan media.

“Sumber video tidak didedah, sikap mereka seperti pepatah Melayu ‘lempar batu sembunyi tangan’ kerana tiada sesiapa mahu bertanggungjawab atas penayangan video itu.
“Tetapi media arus perdana melaporkan berita itu daripada sudut pemerhatian mereka,” kata tulisan itu yang menganggap media seperti memberi tekanan kepada Anwar untuk membuat penafian sebagai satub bentuk gangguan sehingga pilihan raya umum akan datang.

“Media meletakkan tanggungjawab pada Anwar untuk menafikan perkara itu, sesuatu yang kemungkinan akan membuatnya sibuk selama beberapa bulan dan bertahun-tahun, sehingga pilihan raya umum akan datang.

“Kita pernah menyaksikan kes seumpama ini ketika Anwar dipenjara buat pertama kali tetapi dibebaskan pada 2004 selepas Mahkamah Agong membatalkan kes tersebut,” kata tulisan itu lagi.

(Sumber asal: The Jakarta Post)

Rafizi Bongkar Lagi Penipuan Umno

on

Pejabat Parti Keadilan Rakyat hari ini menyifatkan Utusan Malaysia dan blogger upahan Umno sebagai dangkal dan berniat jahat kerana terus mempersoalkan catatan Twitter dan Facebook Datuk Seri Anwar Ibrahim bersabit fitnah video lucah.

Pengarah Strategi PKR Rafizi Ramli berkata akhbar milik Umno dan blogger upahan parti itu membuat tuduhan melulu tanpa menyedari pesanan yang dipaparkan di laman Twitter adalah sejam lebih cepat berbanding di laman Facebook.

Sabtu lalu, Rafizi  memberi bukti bahawa Anwar membuat 9 pesanan melalui akaun Twitter yang turut dipamerkan di Facebook,  bermula jam 10:38 malam pada  21 Februari 2011.

Video lucah itu kononnya dirakam di sebuah hotel di Kuala lumpur dari jam 10.23 hingga 10.45 malam. 

Pesanan-pesanan di alam siber itu secara jelas menunjukkan mustahil Ketua Pembangkang  adalah  pelaku video lucah sebagaimana yang difitnah oleh Tan Sri Rahim Thamby Chik dan Dato’ Shazryl Eskay Abdullah.

Utusan Malaysia tidak menyiarkan kenyataan Rafizi itu kelmarin atau pun semalam.
Rafizi berkata dengan menjual hujah sebegitu kepada orang awam, Utusan Malaysia dan bloger upahan Umno jelas hanya berniat memfitnah Anwar.

“Saya dengan sengaja meninggalkan penerangan mengenai kenapa pesanan yang dipaparkan di laman Twitter adalah sejam lebih cepat berbanding di laman Facebook pada 21 Februari 2011 itu, untuk memberi peluang kepada Utusan Malaysia, media perdana dan blogger UMNO mengkaji dengan lebih mendalam demi kebenaran,” kata Rafizi.

“Saya menjangkakan mereka tidak akan berusaha memahami bagaimana laman Twitter dan Facebook berfungsi, sebaliknya akan terus memfitnah dan menggunakan isu itu” kata beliau.

Rafizi menjelaskan perbezaan satu jam pada 21 Februari 2011 itu boleh diterangkan dengan mudah sekiranya mereka benar-benar memahami konsep “daylight time saving” yang diamalkan di Amerika Syarikat dan bagaimana laman Twitter dan Facebook berfungsi.

Masa yang dipamerkan di laman Facebook adalah masa tempatan, kerana Facebook  merujuk kepada masa yang ditetapkan di dalam komputer peribadi atau laptop semasa akaun dibuka.

“Oleh sebab itu, berbeza dengan akaun Twitter, Facebook tidak membenarkan pengguna menetapkan zon masa kerana rujukan masa dibuat secara terus kepada masa yang ditetapkan di dalam komputer peribadi pengguna,” kata Rafizi.

“Oleh itu, mereka yang arif mengenai teknologi maklumat tahu bahawa masa yang dipamerkan di laman Facebook adalah masa tempatan di mana pengguna Facebook berada,’ jelas beliau.

Masa setiap pesanan dibuat oleh pengguna dari seluruh dunia akan merujuk kepada masa di pelayannya kemudian ditambah perbezaan masa mengikut zon masa dunia.

Oleh sebab itulah, laman Twitter  menetapkan bahawa pengguna perlu memilih zon masa apabila mula-mula membuka akaun.

Rafizi berkata proses itu melibatkan isu perbezaan masa di antara zon-zon masa dunia dengan San Francisco, Amerika Syarikat.

“Ini akan memberi kesan kepada perbezaan masa di antara zon-zon masa dunia, apabila jam diubah di Amerika Syarikat mengikut “daylight saving’ yang bermakna masa di pelayan laman Twitter juga akan berubah.” kata beliau.

Rafizi menjelaskan bagi musim sejuk (November hingga Mac di Amerika Syarikat), perbezaan masa antara San Francisco dan Malaysia adalah 16 jam.

Setiap pesanan yang dibuat ke laman Twitter dalam tempoh masa itu akan berbeza selama 16 jam dan pelayan laman Twitter akan secara automatik mengira waktu di tempat asal berdasarkan perbezaan 16 jam itu.

Sebagai contoh, pesanan yang dibuat pada jam 10:40 malam di Malaysia pada 21 Februari 2011 adalah bersamaan dengan jam 7:40 pagi di San Franciso (kerana jam Malaysia tidak diubah mengikut daylight saving).

Tetapi pelayan Twitter akan menambah 16 jam, maka masa yang dipamerkan di laman Twitter adalah satu jam lebih cepat iaitu 11:40 malam (kerana Malaysia tidak mengubah jam seperti di Amerika Syarikat) kata Rafizi.

Rafizi seterusnya menjelaskan apabila jam di Amerika Syarikat diubah semula bermula pada hari Ahad kedua bulan Mac mengikut daylight saving, perbezaan di antara zon masa Malaysia dan San Francisco menjadi 15 jam.

“Maka, pesanan yang dibuat ke laman Twitter mempamerkan masa yang seragam dengan masa tempatan, “ kata beliau.
“Perkara yang semudah ini tidak dapat difikirkan secara rasional oleh Utusan Malaysia dan blogger UMNO kerana mereka
taksub dan tenggelam dengan fitnah mereka sendiri,” kata Rafizi,

“Mereka lupa prinsip mudah iaitu yang bertukar jam adalah pelayan Twitter di San Francisco kerana Amerika Syarikat menggunapakai sistem daylight saving sedangkan Malaysia tidak,” tambah beliau.

Oleh itu, masa yang ditunjukkan oleh laman Facebook yang menggunakan masa tempatan mengikut masa komputer peribadi dan laptop masing-masing adalah masa yang tepat dan tidak dipengaruhi oleh perubahan satu jam (di Twitter) akibat perubahan waktu di Amerika Syarikat menggunakan kiraan daylight saving.

Rafizi turut menggunakan pesanan yang dibuat oleh Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin pada 5 Disember 2010:

Beliau menghantar pesanan melalui laman Twitternya bahawa “PM @NajibRazak sedang memberi ucaptama di Konvenseyen BN”. Laman Twitter mempamerkan masa pesanan itu dibuat pada jam 9:55 pagi iaitu satu jam lebih cepat dari yang ditunjukkan oleh laman Facebook beliau.

“Saya jemput Utusan Malaysia dan semua blogger UMNO untuk menyemak kembali aturcara Konvensyen BN pada 5 Disember 2010 dan mereka perlu menerima hakikat bahawa ucaptama Perdana Menteri bermula sekitar jam 8:30 pagi, sekaligus membuktikan bahawa masa yang dipamerkan di laman Facebook adalah tepat,” kata Rafizi.

Rafizi berkata penutupan fakta-fakta ini oleh Utusan Malaysia dan tindakan Perdana Menteri dan UMNO yang mengalih perhatian kepada video seks lucah tanpa mengambil hukuman berat ke atas dalangnya, “membuktikan bahawa ia satu lagi konspirasi jahat UMNO.”

“Isunya bukanlah perbezaan satu jam atau aktiviti Twitter Dato’ Seri Anwar Ibrahim. Isunya adalah nama dan maruah negara yang dimalukan kerana cubaan fitnah ini. Isunya adalah perlakuan jenayah oleh beberapa orang kuat UMNO yang sehingga kini masih bebas dan tidak diambil tindakan oleh pihak berkuasa,’ tegas Rafizi.

“Isunya adalah tindakan pihak berkuasa membenarkan kegiatan jenayah itu berlaku di tempat awam yang rapat dengan kerajaan. Isunya adalah perlakuan rasuah yang cuba membeli Ahli Parlimen KEADILAN yang sehingga kini belum diambil tindakan oleh SPR mahupun SPRM,’ tambah beliau.

sumber: TVS News

Terima sahaja cabaran untuk berdebat terbuka itu.....

on

PKR ulangi cabaran untuk mengadakan debat di antara Najib dan Anwar dan cabaran ulangan ini dinyatakan dengan terbuka oleh salah seorang Naib Presidennya iaitu Nurul Izzah Anwar. Cabaran ini telah dibuat beberapa bulan dahulu oleh Anwar tetapi ditolak oleh Najib dengan bermacam-macam alasan tetapi bukan bersebab.

Saya berkeyakinan Najib boleh mengambil kesempatan jika beliau benar-benar terbuka dan yakin beliau telah melakukan yang terbaik dan diterima rakyat dan akan dapat membuktikan apa juga yang dicadangkan oleh PR itu tidak akan dapat menandingi apa yang telah dilakukan oleh beliau (Najib).

Di dalam perdebatan itu jugalah Najib mempunyai kesempatan untuk menidakkan buku jingga anjuran PR itu tidak baik dan membuktikan yang negara akan bangkrap jika dilaksanakan apa yang ada di dalam buku jingga itu. 

Jika benar Najib mempunyai kelebihan dari perancangannya beliau tidak akan ada ‘hessitant’ untuk menerima cabaran itu. Hanya jika beliau tidak ada keyakinan untuk memberikan perbahasan yang baik sahaja yang boleh menyebabkan beliau keberatan untuk berdebat. Tidak ada alasan yang lain kenapa perdebatan ini tidak diterimanya.

Pihak kita telah berulang kali dan sentiasa memberikan persepsi yang apa yang dilakukan oleh PR itu tidak boleh dilaksanakan. Didalam berdebatan ini jugalah Najib boleh membuktikan yang PR itu hanya berangan dan tidak akan mampu untuk melaksanakan apa yang dirancangkan oleh ‘coalition’ pembangkang itu.

Najib tidak boleh bersikap defensif di dalam isu perdebatan ini. Rakyat ramai tahu dan boleh ‘menyelam air di dalam tunggak’ dan cara yang paling effektif bagi Najib untuk memberikan perbahasan yang apa yang dirancang oleh pihak pembangkang itu ada mustahil untuk dilaksanakan.

Apabila rakyat sudah dapat membaca dan ‘menyelam air di dalam tunggak’ itu maka pihak ramai akan mula memberikan pandangan masing-masing dan kepada siapa yang menunjukan keberanian itu membuka perancangannya, pihak itulah yang akan diyakini oleh pengundi di dalam pilihanraya nanti.

Pihak kita tidak boleh lagi memberikan alasan yang PR hanya tyemberang kerana pihaknya telah meminta perdebatan secara terbuka. Tindakan ini sahaja akan memberikan kelebihan kepada PR. Jika apa yang pihak kita kata yang mereka itu temberang maka di dalam perdebatan itulah Najib ambil kesempatan untuk membuktikan tuduhan kita benar. Jika Najib berjaya membuktikannya pihak kita tidak aka nada masalah untuk berkempen selepas itu dan tidak payah lagi kita menggunakan tektik yang tidak beretika untuk memenangi pilhanraya itu nanti.

Jika kita tidak beranai menghadapai cabaran ii akhirnya nanti rakyat akan membuat persepsi yang pihak kita adalah pihak yang sebenarnya temberang dan pihak yang takut untuk menghadapai manusia yang digeruni oleh pihak kita. 

Kepada DS Najib, jika kita betul-betul di pihak yang benar, jangan ditangguh lagi. Terima sahaja cabaran dari mereka. Jika kita bukan dari pihak yang benar-benar, pandai-pandailah memberi alasan untuk menolaknya. Tetapi untuk memberikan alasan menolaknya itu merupakan satu usaha yang sangat berat untuk dilakukan.

Sekarang bola di kaki DS Najib. Tendanglah kemana yang beliau rasakan arah yang baik. Kita tidak boleh ber’taici’ lagi. Rakyat sedang memerhatikan kita dengan begitu dekat sekali.


Menarik, Air Terjun Api........

on

Menarik, Air Terjun ApiMenarik!! Setiap tahun pada bulan Febuari, Horsetail Falls (air terjun ekor kuda) terjadi detik perubahan musim dari musim sejuk ke musim panas. Ketika ia berlaku, salji meleleh menjadi air, mengairi sungai dan terjun dari tebing di Yosemite National Park. Air terjun ini terkena sinar matahari yang hampir terbenam dan warnanya berubah menjadi keemasan seperti air terjun api.Subhanallah!!

Harga getah turun pulak dah.......

onKebetulan ke apa, apabila harga getah melambung naik ketika musim pilihanraya sehingga kerajaan Barisan Nasional (BN) mengambil kesempatan memberitahu rakyat, konon mereka mendahului rakyat, membantu rakyat. Dengan kata lain, harga komoditi itu naik disebabkan mereka, dakwa pemimpin Umno.

Namun, bila tamat sahaja pilihanraya kecil, harga itu merudum turun sehingga 48 peratus menyebabkan harga sekilogram getah sekerap hanya RM4.60 berbanding harga tertinggi sebelum ini RM8.80 sekilogram.

Penurunan harga komoditi telah membebankan para penoreh yang hanya mengharapkan kerja menoreh getah untuk menyara keluarga.
Banner kempen BN ketika harga getah naik. Sekarang dah turun, macam mana?.

Amboi-amboi…bila harga naik, pemimpin Umno bagitau rakyat, depa cakna rakyat, prihatin terhadap rakyat, mendahului rakyat dan membantu rakyat. Kebetulan pulak masa pilihanraya kecil sedang berjalan. Kempen sakan lah kome. Tapi sekarang harga getah turun…buat-buat diamlah pulak depa ni. Dah tak prihatin dah ke, dah tak cakna rakyat dah ke, dah tak nak bantu rakyat dah ke?

‘Apa aku kisah’…Dah tak ada kepentingan dah bagi depa, calon pilihanraya depa dah menang, jadi buat-buat diam aje la..bangsat punya pemimpin. Nampak macam depa rancang dengan licik je..tak tau la..

Harakahdaily - Harga komoditi utama seperti kelapa sawit, getah, koko dan lada kekal berada di paras tinggi sejak 5 tahun lalu hanyalah pada kedudukan umum, tetapi kini para penoreh getah kembali terhimpit apabila harga komoditi utama itu telah turun mendadak sehingga 48 peratus.

Sehubungan itu, kerajaan diminta menubuhkan stok pengimbal getah negara bagi mengawal harga komoditi utama itu agar terus kekal tinggi dan tidak naik dan turun mendadak.

Ahli Parlimen Kota Bharu, Datuk Wan Abdul Rahim Wan Abdullah menjelaskan, penurunan harga getah sehingga 48 peratus berlaku sejak dua minggu lalu apabila harga sekilogram getah sekerap hanya RM4.60 berbanding harga tertinggi sebelum ini RM8.80 sekilogram.

Menurut beliau, penurunan harga sehingga RM4.20 sekilogram itu tentunya amat membebankan para penoreh getah, tetapi harga itu juga belum diketahui sama ada akan terus bertahan pada paras itu atau akan terus turun lagi sehingga lebih membebankan para penoreh getah di kampung-kampung.

Katanya, untuk menjaga kebajikan para petani, peneroka dan penoreh getah, beliau telah bertanyakan kepada pihak kerajaan apakah langkah yang dilakukan agar harga komoditi utama itu terus kekal tinggi menerusi soalan tambahan pada persidangan Dewan Rakyat, Selasa lepas.

"Jawapan yang diberikan oleh Timbalan Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Datuk Hamzah Zainudin itu memang betul, tetapi ia tidak merujuk kepada keadaan sebenar harga getah sejak dua minggu kebelakangan ini yang telah turun mendadak sehingga sebanyak itu," katanya ketika ditemui di lobi Dewan Rakyat, di sini, hari ini.

Semalam ketika menjawab pertanyaan Wan Abdul Rahim, Hamzah menjelaskan harga komoditi utama seperti kelapa sawit, getah, koko dan lada kekal di paras tinggi sejak 5 tahun lalu.

Contohnya, harga purata minyak sawit mentah (crude palm oil - CPO) pada tahun 2010 adalah di paras RM3,620 setan berbanding dengan RM1,395 setan pada tahun 2005, iaitu kenaikan sebanyak 159 peratus dalam tempoh 5 tahun.

Bagi tempoh Januari hingga Februari 2011 pula, harga purata CPO adalah RM3,789 berbanding RM2,532.50 dalam tempoh yang sama pada tahun 2010.

Harga getah gred SMR 20 telah meningkat daripada RM5.23 sekilogram pada tahun 2005 kepada RM10.58 sekilogram pada tahun 2010. Paras tertinggi dalam sejarah yang telah dicapai adalah RM17.17 sekilogram iaitu pada 18 Februari 2011. Manakala bagi tempoh Januari hingga Februari 2011 harga purata gred SMR 20 adalah RM16.26 sekilogram.

Mengulas perkara itu dengan lebih lanjut, Wan Abdul Rahim menjelaskan, penurunan harga getah sehingga hampir 50 peratus itu sebenarnya bukan berpunca dari kekurangan permintaan terhadap getah asli di seluruh dunia, tetapi disebabkan stok yang tinggi atau berlebihan di kilang-kilang getah sehingga menyebabkan pihak kilang kurang melakukan pembelian daripada para penoreh.

"Apabila pihak kilang telah menghantar atau mengeksport dalam kuantiti yang banyak ke luar negara, harga getah akan tinggi kembali, tetapi kita tidak pasti bila akan berlaku dan akan bertahan selama mana," katanya.

Untuk membolehkan harga getah terus kekal tinggi, beliau menyarankan pihak kerajaan agar mengawal selia kedudukan pengilang-pengilang supaya penurunan sebanyak itu tidak berlaku.

Selain itu, beliau juga menyarankan kerajaan agar mewujudkan semula stok pengimbal getah negara supaya dapat mengawal harga getah secara langsung bagi membolehkan harga getah terus kekal tinggi demi kepentingan para penoreh dan negara.

Dalam masa yang sama, beliau turun mengingatkan pihak kerajaan agar turut memikirkan tentang kepentingan mengembalikan semula kedudukan negara sebagai negara pengeluar getah asli utama dunia dengan melakukan beberapa langkah yang diperlukan, memandangkan Malaysia kini berada di tangga kedua di belakang Thailand dalam senarai pengeluar getah dunia.

"10 tahun lalu, harga getah (sekerat) hanya 35 sen sekilogram. Kini harganya memang dah jauh lebih tinggi, tetapi turun pula hingga 48 peratus dua minggu lalu. 40 tahun lalu juga, Malaysia adalah pengeluar utama getah dunia dan kerajaan turut ujudkan stok pengimbal getah negara.

"Kini kita minta kerajaan wujudkan kembali stok pengimbal getah negara dan lakukan beberapa langkah bagi mengembalikan kedudukan negara sebagai pengeluar getah utama dunia.

"Kita tak rugi kalau terus menjadi pengeluar getah utama dunia kerana permintaan terhadap getah asli dunia tidak pernah berkurangan. Contohnya Jepun. Di Jepun, getah asli digunakan sebagai tapak pembinaan bangunan. Selain Jepun, getah asli juga turut diimport oleh negara-negara lain lagi," ujar beliau.


Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List