Najib kencing tak lawas selagi benda neh masih tertegak... kahkahkah...

on Nov 26, 2012

Terbaek!!!

Inilah billboard gambar DS Anwar Ibrahim di km 383.4 arah Utara Lebuhraya Utara-Selatan selepas kawasan hentian (R&R) Behrang. Satu usaha serta idea yang baik.

Pemasangan billborad seperti ini cukup berkesan untuk menyampaikan mesej kepada rakyat tentang manifesto serta hala tuju Pakatan Rakyat. Ini juga merupakan satu alternatif baru.

Kita sedia maklum oleh kerana ruang yang terhad untuk Pakatan Rakyat memberi penerangan segala isu atau maklumat di media masa negara ini maka billboard ini merupakan satu cara yang berkesan untuk menyampai maklumat kepada rakyat.

Diharap perbanyakkan lagi billbord seperti ini terutama di negeri yang dikuasai Pakatan Rakyat biar Umno BN gerun melihat iklan-iklan macam ini.

Dengan izin Allah dengan adanya billboard ini rakyat akan mendapat maklumat yang tepat dan akan memilih Pakatan Rakyat pada pilihan raya nanti dengan menolak parti korup dari Umno/BN.


**********************************************

Tapi, inilah jadinya bila kita nak buat baik neh...
Ada saja lembu-lembu yang kerjanya menyondol saja...
Kita tau, Najib gelabah bewak... kencing tak lawas ngan billboard DSAI neh.....
Tidoq tak lena dia selagi billboard Anwar neh tertegak megah...
Dah jadi lagu nie baru la megah. Kencing Najib balik normal dah kot lepas neh... Haha...

Woitt!!
Hampa tak mau harga minyak turun ka??
Bukan setakat minyak ja turun harga, kereta pun akan turun harga jika Pakatan Rakyat berkuasa di Malaysia. Bukan setakat tu sahaja malah banyak lagi janji terbaik dari Pakatan Rakyat yang akan kita nikmati jika PR berkuasa.

Tapi inilah kerjanya orang yang gilakan kuasa walaupun tak reti nak buat kerja...
Nak lawan hujah tak berani, rebahkan billboard ja yang depa reti...http://shalehudin.blogspot.com

Photobucket

Wanita MCA Melaka Sertai Demo Anti Lynas Semalam...!

on

Umum tahu bahawa negara malaysia memang mengamalkan demokrasi tulin seperti kata kata menteri menteri Barisan Nasional berserta sekutu sekutunya seperti Perkasa dan sebagainya.
Tetapi tulinnya hanya untuk golongan mereka, sanak saudara dan kroninya saja.

Berita yang menggemparkan negara adalah bilamana ketua wanita MCA yang juga pengasas MCA melaka Datuk Kian Sit Har telah hadir pada waktu semalam semasa himpunan anti lynas yang telah sampai ke dataran merdeka, jelas sebenarnya di dalam jiwa rakyat malaysia yang cintakan kesejahteraan, penolakkan kepada kezaliman Barisan Nasional dan umno telah sampai ke kemuncaknya.

Sit Har boleh di jadikan contoh dalam Barisan Nasional yang lantang menentang penindasan dan penganiayaan umno dan pemimpin BN dalam membuat dasar tertutup yang mana tidak pernah dan tidak mendengar akan suara rakyat yang tidak mahu kepada bencana bahan santau radioaktif lynas itu yang mampu untuk membunuh rakyat di sekitar kawasannya.Photobucket

Harapan Kecewa Tengok Bola....

onWalaupun didoa agar menang oleh seluruh peminat namun malam tadi pasukan Harimau Malaya KO kepada pasukan Singapure! Satu keputusan KO yang sangat mengecewakan peminat bolasepak tanahair!

Menonton permainan pasukan Harimau Malaya si Rajagopal malam tadi tak ubah bagaikan menonton perlawanan bolasepak di padang belia sebuah perkampungan kecil di pedalaman negara yang entah di mana. Lembik, berat kaki, pucat muka, garba, lintang kalang, serba tak kena dan macam-macam aksi terencat ada di tengah padang! Macam tu nak mempertahankan juara?

Sebenarnya, rasanya para pemain bolasepak Malaysia tidak salah dalam setiap pertandingan jika mereka kalah. Yang salah bukan pemain tetapi aku tetap menyalahkan FAM dan jurulatih! FAM dan jurulatih bolasepak Malaysia tak ada erm dan kualiti dalam mengendalikan FAM dan latihan bola sepak pasukan negara!

Dulu zaman Tan Sri Hamzah Abu Samah menjadi Presiden FAM, pasukan bolasepak Malaysia benar-benar harimau kepada pasukan lain dalam dunia ini. Dibaham habis pasukan yang menentangnya. Jepun, Korea Selatan, Iran, Kuwait dan lain-lain kecut perut dengan Harimau Malaysia waktu itu. Dengar sahaja nama Syed Ahmad, Abdullah Ali, Wan Zawawi, Soh Chin Aun, Santokh Singh, Arumugam, Super Mokh dan lain-lain dua tiga kali pergi kecing pemain lawan sebelum masuk padang!

Pasukan  Harimau Malaya Rajagopal hari ini? Pasukan Bangla pun bermain sambil gelak-gelak!

Begitulah nasib pasukan bolasepak Malaysia, selepas Tan Sri Hamzah Abu Samah pergi dan diganti dengan orang lain. Kini Pasukan bolasepak Malaysia nama sahaja harimau tapi macam harimau tua yang dah tak ada gigi...ek eleh sapalah nak berdebor bila berentap dengan harimau yang macam tu?

FAM dan jurulatih bolasepak yang ada pada hari ini terkena penyakit kerajaan Umno/Bn dalam membuat dasar-dasar kerajaan yang tak habis-habis nak berekperimen. Kerajaan Umno/Bn banyak membuat dasar yang mengekperimenkan nasib dan masa depan rakyat, kalau eksperimen berjaya oklah , kalau gagal nasiblah rakyat, janji para kroni tak boleh dirugikan!

Apa yang berlaku kepada pasukan yang digelar Harimau Malaya malam tadi adalah padah daripada ekpesimen sang Raja yang tak habis-habis! Rasanya eksperimen sang Raja akan hanya selesai sebaik pasukan Malaysia tersadung dalam piala AF Suzuki ini. Aku tak yakin Rajagopal akan terus berjaya dengan eksperimennya nanti.

Untuk mengatasi masalah pasukan bolasepak negara yang ada pada hari ini, aku berpendapat Rajagopal perlu meletak jawatan segera untuk tugas beliau diambil alih oleh jurulatih lain  yang lebih kreatif dan bertenaga! Rajagopal sudah tidak kreatif lagi...rasanya sistem latihannya telah bercelaru! Dia mesti berani mengambil tanggungjawab dengan meletak jawatan.

Yang paling penting untuk diinsafi bukan sahaja Rajagopal tapi jugak pengurusan tertinggi FAM. Semenjak peninggalan Tan Sri Hamzah Abu Samah, produktiviti FAM tidak banyak boleh dibanggakan dalam membina pasukan bolasepak kebangsaan yang menjadi minat dan harapan pelbagai golongan dan majoriti rakyat. Pasukan pengurusan tertinggi FAM dalam keadaannya yang ada pada hari ini begitu sukar dan terlalu payah untuk dikritik dan ditegur oleh para pengkritik sukan bola sepak yang telus, jujur dan profesional. Salah-salah kritik bimbang dikatakan tiada adab dan menderhaka pulak.... jadi pakat-pakatlah buat tak kisah...lantaklah! Sampai bila kita mesti begitu?

Dengan sebab itu pengurusan tertinggi FAM wajib diubah seperti mana rakyat umum sedang berusaha mahu mengubah Umno/Bn yang telah tidak relevan lagi pada masa ini. Pengurusan tertinggi FAM yang lebih kreatif dan profesional perlu diserahkan kepada mereka yang  ahli dan pakar yang berpijak dibumi nyata bukan meletakkan pengurusan FAM dikasta yang terlalu tinggi hingga sukar untuk 'dibelasah' secara profesional dan telus demi peningkatan mutu bolasepak negara.

Mudah-mudahan tulisan ini tidak dianggap biadap dan derhaka kerana memang pengurusan tertinggi FAM yang ada pada hari ini sudah tidak mampu lagi mengangkat martabat dan maruah pasukan bolasepak kebangsaan ke tahap yang membanggakan kita semua! 

Sampai bila kita mesti terus memberi alasan yang karut setiap kali kita gagal? Dan setiap kali gagal para pemainlah yang menjadi mangsa untuk disingkir. Bagaimana pula dengan jurulatih dan sekali sekala salahkah kalau pengurusan tertinggi FAM mengambil tanggungjawab meletak jawatan? Buatlah sekali...dah lama sangat dah pun!


sumber

sumber
Photobucket

Akhir-akhir ini ramai pemimpin UMNO mengaku salah

on


Akhir-akhir ini ramai di antara pemimpin-pemimpin BN berkata yang UMNO sudah pulih dan parti itu telah membetulkan kesilapannya. Kata mereka lagi yang UMNO akan berubah dan akan membetulkan kesalahannya. UMNO tidak akan lakukan lagi apa yang mereka telah lakukan selama ini. Oleh itu marilah menyokong UMNO sekali lagi kerana telah berubah. Begitulah lebih kurang kata-kata mereka di antaranya termasuk apa yang dikatakan oleh Najib dan Muhyiddin Yassin.

Dengan kata-kata itu ia memberi makna yang selama ini mereka mengaku UMNO dan BN telah membuat kesalahan dan UMNO telah mengakui apa yang dituduh oleh pelbagai pihak yang UMNO itu telah melacurkan politik dan siasah negara. Justeru UMNO sememangnya parti yang telah berdosa dan sekarang mahu bertaubat. Saya gembira dengan pengakuan Najib dan pimpinan tertinggi UMNO yang lain yang UMNO telah melakukan kesalahan dan sekarang mahu bertaubat dan meminta diberi lagi peluang untuk memerintah kita rakyat yang sudah begitu lama dalam pencarian ini.

Persoalannya sekarang apa yang mereka telah taubatkan itu? Maaf-memaafkan sesama sendiri itu memang amalan orang mukmin. Tetapi tidak bermakna menjanjikan taubat itu sudah cukup untuk meneruskan penguasaan lagi terhadap rakyat dan negara. Apabila UMNO sudah taubat, parti itu sepatutnya direhatkan untuk melaksanakan apa yang mereka taubatkan itu. Jika RM ratusan billion wang rakyat dicuri dan diambil oleh pimpinan BN secara haram, ia memakan masa untuk melakukan proses pemulangan balik harta-harta curi itu kepada rakyat jelata.

Orang yang telah sedar dan bertaubat tidak boleh lagi melakukan apa-apa kesalahan yang terbesar terutamanya terhadap sesama manusia. Saya selalu katakan rasuah itu merupakan ketagihan tegar yang dihidapi oleh UMNO dan BN itu. Seperti penagih dadah yang hendak kembali berbuat baik dan menjauhi amalan mengambil dadah itu mereka sepatutnya duduk di dalam pusat-pusat serenti yang banyak di sediakan oleh kerajaan sekarang ini untuk beberapa lama yang wajar. Mereka dikawal dan dijaga dengan baik oleh pihak kerajaan supaya merawat ketagihan itu dengan bersistem. Banyak cara untuk merawat penagih ini.

Ada juga yang berjaya dirawat dan menjadi ahli masyarakat yang berguna dan berbuat baik selepas keluar dari pusat pemulihan serenti itu. Tidak kurang juga yang kembali menagih dan kembali ke pusat-pusat serenti itu. Di dalam pusat-pusat serenti itu panagih-penagih ini akan diberikan bimbingan untuk menjadi insan yang baik dengan kelas agama dan memberikan mereka kegiatan riadah seperti bersenam dan sebagainya untuk memulihkan mereka kembali. Mereka ini perlu bimbingan dan ditunjukkan bagaimana untuk menjadi umat yang baik dan berguna untuk masyarakat dan negara, lebih-lebih lagi untuk agamanya.

Begitu jugalah dengan pimpinan-pimpinan UMNO. Seperti yang kita tahu salah satu dari salah laku pimpinan UMNO ialah rasuah. Rasuah ini merupakan salah satu dari penyakit ketagihan yang boleh merosakkan masyarakat dan negara. Rasuah sepatutnya dijadikan musuh nombor satu negara kerana banyak tamadun telah runtuh oleh kegiatan rasuah pemimpinnya.

Oleh kerana secara terus menerus UMNO telah melakukan ketagihan itu, maka UMNO patut berihat dan melakukan pembaik-pulihan supaya parti itu menjadi parti yang berguna kepada rakyat dan negara dan tidak lagi menjadi penagih rasuah yang telah hampir menjahanamkan negara kesayangan kita ini.

Maka tidak boleh lah UMNO sendiri mengisytiharkan yang mereka telah pulih dari semua penyakit merbahaya untuk manusia itu dan meminta terus memerintah negara ini seperti biasa. Penagih ini tidak semua yang baik dengan sendirinya. Selalunya ia perlu dibimbing dan diatur segala kegiatan kehidupan mereka. Maka UMNO perlu berihat dan memulihkan penyakit ketagihan ini. Kita tidak mahu penagih rasuah ini kembali melakukan rasuah seperti penagih dadah yang kembali menagih selepas keluar dari pusat serenti itu.

Tetapi yang pentingnya sekarang UMNO sudah mula sedar dan mengakui kesalahannya dan serangan terhadap pembangkang yang menuduh mereka (UMNO) itu rasuah sepatutnya di tarik balik dan di dalam hati meminta maaf kepada mereka yang membuat tuduhan yang benar itu.

Ramai pemimpin-pemimpin UMNO telah mengisytiharkan yang mereka telah berjaya memulihkan kesalahan yang telah mereka lakukan dahulu dan telah mengakui kesilapan dan kesalahan mereka. Mengakui kesalahan itu sudah cukup untuk mengakui yang pihak pembangkang adalah pihak yang benar dan kecenderungan rakyat untuk memberikan mandat kepada mereka (pembangkang) sepatutnya mendapat galakan dan sokongan dari orang ramai.

Buat sementara waktu UMNO biarkanlah mereka duduk berihat sambil memperbaiki diri mereka supaya parti itu pula yang akan menjadi parti alternatif kepada Pakatan Rakyat yang memerintah nanti. Jika Pakatan Rakyat melakukan kesalahan yang sama UMNO yang sudah pulih semasa dalam ‘political confinement’ itu boleh kembali dan menjadi UMNO yang bertenaga dan tidak lagi seperti dahulu. Mungkin semasa itu nanti UMNO akan menjadi bertenaga dan berseri-seri wajah pimpinan mereka setelah melakukan rawatan mereka selama beberapa tahun semasa menjadi pembangkang itu.

Maksud saya ini ialah, menjadikan negara ini sebagai negara demokrasi yang mempunyai sistem dua parti itu akhirnya akan memberikan kenaikan kepada rakyat. Semasa itu nanti baru lah rakyat sedar betapa nikmatnya jika kuasa itu sebenar-benar berada ditangan mereka dan bukannya di tangan ‘war lords’ UMNO seperti sekarang ini.

Rakyat yang bermaruah tidak akan membenarkan sesiapa untuk mengawal hak mereka dengan wang sogokan atau bantuan seperti gigi palsu percuma, BRIM dan sebagainya. Rakyat tidak boleh memberikan hak kepada pihak lain setelah mendapat tayar teksi percuma dan sebagainya.

Harga diri rakyat itu lebih tinggi dari harga tayar dan bantuan BRIM serta pembayaran bonus satu setengah bulan gaji dan sebagainya. Sedangkan kucing belaan kita pun sekarang tidak makan ikan mentah lagi. Mereka (kucing) sekarang makan Friskies dan Whiskas yang dibeli dari pasaraya. Kucing pun tahu harga diri mereka.


 http://aspanaliasnet.blogspot.com/

Photobucket

Pada Akhirnya Pakatan Yang Akan Memerintah Negara

on

Kerusi BN Merosot Tapi Pakatan Yang Akan Berkuasa.

Nampaknya, bukan sahaja pemimpin Umno, malah pemimpin pakatan pembangkang turut bersetuju dengan dengan ramalan timbalan pengerusi, Majlis Profesor Negara, Shamsul Amri Baharuddin mengenai jumlah kerusi yang dimenangi Barisan Nasional (BN) merosot pada pilihanraya umum ke-13 nanti.

Bagaimanapun Naib Presiden KEADILAN, Fuziah Salleh yakin keputusan di saat akhir berpihak kepada Pakatan Rakyat (PR) kerana banyak kerusi akan menjadi penentu.

“Akan berlaku pertarungan hebat dan kita yakin kerusi kelabu bakal beri sokongan padu tentukan kemenangan Pakatan Rakyat. BN guna pelbagai pendekatan termasuk media untuk kelirukan rakyat dan beri gambaran berat sebelah, tetapi kita yakin pengundi bijak menilai," katanya.


Kata Fuziah, beliau setuju dengan kajian dilakukan tetapi bagi kerusi kelabu diyakini akan memihak kepada pakatan itu kerana jika menyokong BN, sudah tentu ia sudah jelas sekarang.

Sementara itu, Ketua Penerangan PAS Pahang, Suhaimi Saad turut melahirkan pandangan sama dan yakin PAS serta Pakatan Rakyat mampu membentuk kerajaan menerusi pilihanraya umum akan datang.

Keyakinan beliau berdasarkan perubahan sokongan antara kaum begitu juga dengan perkembangan terkini yang berlaku di Sabah dan Sarawak sejak kebelakangan ini.

Sebab itulah katanya perdana menteri Najib Altantuya masih enggan memanggil pilihanraya kerana jika diadakan sekarang, BN berdepan dengan kekalahan selain Najib Altantuya sendiri bakal disingkirkan dari kepimpinan Umno kunun sebagai rasa bertanggungjawab terhadap perkara itu yang mesti dipikul seorang diri sahaja.

Ditambah pula dengan pergolakan dalaman antara parti itu dengan beberapa parti komponen BN di Sabah dan Sarawak menambah tekanan buat BN selain menjejaskan persiapan jentera yang dikatakan menunggu habuan dari atas sebelum melakukan gerak kerja yang ditetapkan.

Jika ini berlaku, ia bakal mengulangi sejarah pilihanraya umum lalu apabila antara faktor kekalahan BN disebabkan sebahagian besar wang habuan yang sepatutnya diagihkan kepada peringkat akar umbi tidak diterima petugas BN.

Najib Altantuya sepatutnya tidak mengulangi kesilapan yang dilakukan Abdullah Badawi jika mahu BN meneruskan kuasa dan yang memeningkan kepala adalah wang habuan yang dijanjikan masih belum kunjung tiba walaupun pilihanraya umum mesti diadakan kurang enam bulan dari sekarang.

Di sebelah Pakatan Rakyat pula, polemik siapa yang bakal menjawat jawatan perdana menteri nampaknya sudah reda dengan persetujuan sebelum ini yang mahukan Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim memegang tampuk, kekal.

Dari segi pembahagian kerusi pula, walaupun berlaku sedikit masalah terutama di Borneo, Pakatan Rakyat optimis persetujuan bakal dicapai antara Pakatan dengan parti politik tempatan dalam tempoh terdekat. 

Jika masih belum selesai, dijangka ini akan memberi kelebihan buat BN kerana pecahan undi sesama pakatan pembangkang akan mengurangkan peratusan kemenangan dan memberi kemenangan kepada BN walaupun hanya dengan majoriti tipis.

Inilah yang membimbangkan kepimpinan tertinggi pakatan itu kerana kesempatan sebegini pasti akan direbut BN bagi menambah senarai kerusi parlimen membantu mencari 112 kerusi awal bagi kekal berkuasa di Putrajaya.Photobucket

BN hanya selamat di 96 kerusi Sahaja.....?

on
Menjelang PRU 13

SHAH ALAM - Barisan Nasional (BN) setakat ini hanya selamat di 96 kerusi manakala Pakatan Rakyat (PR) pula selesa dengan 68 kerusi sementara selebihnya akan menjadi perebutan di antara kerajaan pemerintah dan pembangkang dalam Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13), kata seorang lagi ahli akademik pusat pengajian tinggi tempatan.

Jangkaan itu bermakna kedua-dua BN dan PR berhadapan dengan kemerosotan berbanding kerusi dimenangi empat tahun lalu.

Pensyarah Sains Politik Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Profesor Madya Dr Mohammad Agus Yusoff berkata, berdasarkan hasil kajian yang dilakukannnya yang bermula beberapa hari sebelum pembentangan Bajet 2013 dan impaknya selepas itu.

Sambil menghormati pandangan Profesor Ulung Datuk Dr Shamsul Amri Baharuddin, juga dari UKM, yang menjangkakan BN akan memperoleh lingkungan 120 kerusi jika PRU13 diadakan sekarang, Agus berka ta, beliau yakin dengan hasil penemuannya itu.

"Itu kajian dia. Biarkan. Saya juga buat kajian dan saya mendapati fakta yang berbeza, daripada segi kerusi memang berbeza tetapi dari segi pencapaian, hasil kajian menunjukkan lebih kurang.

"Kalau dia kata 120 kerusi, saya tidak mendapat begitu. Saya mendapati 96 kerusi bersih untuk BN dan 68 kerusi selesa kepada Pakatan Rakyat. Manakala selebihnya menjadi persaingan," katanya kepada Sinar Harian Online.

Dalam pertemuan dengan Sinar Harian Khamis lalu, Shamsul berkata, kemenangan akan memihak kepada BN meskipun dengan majoriti yang semakin mengecil.

“... mereka akan dapat minimum 120 kerusi. Sekarang 140 kerusi, 24 kerusi kelabu, baki 70 kerusi Pakatan Rakyat... (pada keseluruhan) majoriti tipis,” katanya dalam satu temu bual menjelang Perhimpunan Agung Umno 2012.

Mengulas lanjut, Agus memberitahu, berdasarkan pemerhatian dan kajiannya yang melibatkan pelbagai lapisan masyarakat, tidak ada mana-mana parti pun yang akan menang selesa kali ini.

"Tidak ada siapa-siapa pun lagi yang akan membentuk kerajaan dan menang tipis. Nak menang tipis kena ada 112 kerusi. Kalau kerusi yang lebih itu, BN menang, maka BN akan menang besar," katanya lagi.

Sehubungan itu katanya, strategi dan kerja kuat di saat-saat akhir ini amat penting kepada kerajaan dan pembangkang dalam meraih sokongan pengundi menjelang ibu kepada segala pilihan raya ini.

"Kedudukan sekarang ini ialah satu persaingan di antara semua parti yang bertanding, antara dua yang utama ini. Ia terbuka, bergantung kepada strategi akhir sebab di akhirnya masih ramai yang belum membuat keputusan, peralihan undi pertengahan akan berlaku, dan kedudukannya bergantung kepada strategi akhir," ujarnya lagi.

Tambah beliau, kerusi-kerusi yang kini disandang oleh wakil dari MCA dan MIC juga boleh dianggap sebagai kerusi yang terbuka dalam PRU kali ini.

Sementara ditanya mengenai kedudukan 'kerusi panas' di antara 96 kawasan yang dimaksudkan,  Agus berkata, "pada saya semua kerusi campuran itu panas dan malangnya ketika ini berdasarkan
pindaan 2002, persempadanan semula itu kebanyakannya adalah kerusi campuran yang panas."
Photobucket

Kejutan Dalam Perhimpunan Agung Umno, Bekas Pemimpin PAS Umum Keluar Parti?

on


Khabar Angin - iya atau tidak bergantung kepada keadaan. Satu maklumat yang baru saya terima perhimpunan agung Umno yang akan bermula esok bakal mencatat sejarah dan berlaku sedikit kejutan. Kejutan bakal berlaku ini disambut dengan penuh kegembiraan oleh Umno. Umno tentu akan gembira dengan perkembangan ini. Diberitakan beberapa orang politik yang sebelum ini bersama Pas akan mengumumkan penyertaan mereka ke dalam Umno pada perhimpunan tersebut.

Antara orang yang bakal menyertai Umno ialah bekas dua pemimpin tertinggi Pas. Sebelum ini mereka berdua menafikan bahawa tidak sesekali akan menyertai Umno tetapi akan kekal berjuang atas Ngo kononnya untuk membela Islam, Melayu dan Raja-raja Melayu.

Mereka yang sebelum ini cuba mempengaruhi para perwakilan muktamar Pas supaya mengkritik kepimpinan Pas kerana kononya Pas sudah menyeleweng kecewa bila mana tidak ada perwakilan sedia mengikut telunjuk mereka.

Akibat itu mereka dikatakan mengambil keputusan nekad bukan menyokong Umno dari jauh lagi tetapi akan berkhidmat kepada Umno dengan menjadi ahlinya.

Dipercayai kalau berita ini benar tindakan itu untuk memberi pukulan kepada Pas. Kononnya mereka mahu mengajar Pas. Kemasukan bekas pimpinan Pas itu diharap memberi suntikan kepada parti Melayu yang kini nyawanya sudah berada di hujung pedang.

Antara yang diberita akan ikut serta pemimpin peringkata pemuda kawasan. Kebanyakan mereka sudah serong dengan Pas dan sering mengkritik Pas atas alasan Pas sudah lari dari perjuangan asal.

Menurut maklumat bekas ahli dan pemimpin itu juga akan akan memberi taklimat khas ala-ala ceramah kepada para perwakilan Umno.

Sam-sama kita tunggu sejauh mana kebenaran maklumat ini ataupun Umno akan membatalkan upcara penyerahan orang oleh ahli atau bekas pemimpin Pas selepas maklumat ini terdedah? Dalam pada itu sekurang-kurangnya lima orang dari kalangan mereka akan dipilih untuk menjadi calon Umno atas kategori sebagai winnabale cadidate.

Mereka akan diletak bertanding di Selangor dan juga sebuah negeri di Utara. Belum pasti apakah mereka menggunakan simbol dacing ataupun atas simboil bebas tetapi akan disokong termasuk kewangan oleh Umno.

Mengenai cadangan ini bagaiaman pun ada di kalangan ahli Umno memprotes dan sudah ada yang menasihat Najib Razak agar tidak mudah menerima mereka apa lagi diangkat sebagai calon. Alasan digunakan pengaruh orang politik bekas pemimpin Pas itu tidak sehebat mana dan ia merupakan guruh dilangit saja? Kita tunggu perkembangan selanjutnya? ~mso


DAH TAHU DAH SIAPA MEREKA ITU....HAHAHAHAHAHAHA

Photobucket

Shah Alam: Pertembungan merebut sokongan Melayu bandar

on


Pilihan raya umum akan datang dijangka menjadi perlawanan sengit bagi membentuk kerajaan Malaysia. Beberapa kerusi di seluruh negara cenderung menjadi pertempuran hebat oleh kerana dimenangi dengan majoriti tipis dalam pilihan raya lalu. The Malaysian Insider melihat beberapa kerusi panas ini dalam apa yang dikatakan pilihan raya sengit untuk memerintah Malaysia. 

KUALA LUMPUR, 26 Nov — Pusat pentadbiran kerajaan negeri Selangor terletak di kawasan yang didiami oleh persara kerajaan, penjawat awam, peniaga, mahasiswa dan pekerja kilang dimana majoritinya terdiri daripada orang-orang Melayu.
Pilihan raya umum (PRU) 2008 menjadi sejarah apabila buat pertama kalinya parti pembangkang menang di kerusi ini apabila Khalid Abdul Samad (gambar kanan) dari PAS menewaskan calon Barisan Nasional (BN) Tan Sri Abdul Aziz Shamsuddin dengan majoriti besar 9,314 undi.

Jumlah keseluruhan pengundi berdaftar sehingga Jun lalu adalah 96,066 orang dimana pengundi Melayu berjumlah lebih kurang 70 peratus, selebihnya adalah Cina, India dan lain-lain.
Terdapat dua kerusi dewan undangan negeri (Dun) iaitu Kota Anggerik dan Batu Tiga dalam kawasan parlimen Shah Alam.

Selepas tewas dalam PRU 2008, Umno dan Barisan Nasional (BN) memulakan gerak langkah bagi manawan semula ibu negeri Selangor, negeri terkaya di Malaysia itu.
PR nampaknya akan mengekalkan penyandang sedia ada, Khalid sebagai calon pada PRU akan datang, manakala BN pula menurut seorang sumber dari Umno Shah Alam, bakal meletakkan anak tempatan, Datuk Ahmad Nawawi Md Zin kerana kedudukannya sebagai ketua bahagian Umno sekaligus pengerusi BN Shah Alam.
Walaupun tidak begitu terkenal di peringkat nasional, Ahmad Nawawi bukanlah nama yang asing di Shah Alam.

Seperti Khalid yang mempunyai keluarga aktif politik iaitu melalui abangnya, Tan Sri Shahrir Samad (ahli parlimen Johor Bharu dari Umno), Ahmad Nawawi juga membesar dalam keluarga yang aktif politik.
Beliau merupakan anak kepada bekas Adun Batu Tiga, Datuk Md Zin Sulaiman yang terkenal di kawasan Shah Alam dan pernah menjadi wakil rakyat selama tiga penggal dari tahun 1982 hingga 1994.
Mad Zin meninggal dunia ketika masih lagi berkhidmat sebagai Adun setahun sebelum PRU 1995.

Kedudukan Ahmad Nawawi sebagai anak tempatan dan ayahnya yang masih diingati oleh penduduk veteran Shah Alam memberikan kelebihan kepada dirinya untuk menjadi pesaing hebat kepada Khalid.

Ahmad Nawawi (gambar kiri) yang ditemui oleh The Malaysian Insider yakin gabungan parti pemerintah itu akan dapat menawan semula kerusi parlimen Shah Alam oleh kerana kekuatan mereka di kerusi kedua-dua kerusi Dun Batu Tiga dan Kota Anggerik.
“Batu Tiga dikategorikan sebagai kawasan putih iaitu diyakini menang oleh BN sementara bagi Kota Anggerik, ianya berstatus putih kelabu dimana ianya dianggap sebagai berpeluang menang tetapi gabungan parti pemerintah tersebut perlu bekerja dengan lebih keras,” katanya.

Photobucket

MAFREL PUN BN TAKUT , PEMERHATI BEBAS LAGI TAKUT...!

on

Kerajaan Umno BN tidak perlu takut dengan kehadiran pemerhati antarabangsa dalam pilihan raya umum (PRU) jika yakin sistem pilihan raya di negara bersih, kata Pengerusi Badan Bebas Pemantau Pilihan Raya Malaysia (Mafrel), Syed Ibrahim Syed Noh.

“Kalau kita yakin proses demokrasi kita baik, tak perlu takut dan bimbang untuk benarkan pemerhati luar (memantau PRU).

“Dari dulu lagi Mafrel konsisten tentang isu ini. Ia perlu dilihat dengan positif kerana pemerhati luar boleh beri perspektif dan cadangan yang baik.

“Jadi, (kerajaan) patut alu-alukan kedatangan mereka. Seolah-olah nak takutkan orang ramai, bahawa ‘ini negara kita, orang lain jangan terlibat’,” katanya ketika dihubungi.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak menyatakan kehadiran pemerhati antarabangsa pada PRU ke-13 akan memalukan negara.

Najib turut menuduh pemerhati luar sebagai ‘campur tangan asing’ dan kononnya merosakkan masa depan negara.

Menyangkal tuduhan itu, Syed Ibrahim menjelaskan, peranan pemerhati luar semasa pilihan raya di mana-mana negara biasanya berpandukan prosedur dan peraturan yang ditetapkan.

“Mereka bukan sewenang-wenangnya buat laporan (untuk burukkan negara). Jadi tak perlulah takut sangat untuk benarkan pihak lain beri pandangan tentang negara kita,” kata beliau.

Menurutnya, Mafrel akan menjadi pemerhati dalam PRU 13 untuk memantau sebarang cubaan penipuan dan penyelewengan.

“Mungkin dalam masa terdekat, kami akan umumkan (penubuhan) gabungan dengan badan bukan kerajaan (NGO) lain untuk buat pemerhatian yang lebih baik dan meluas,” jelasnya.

Sejak 2005, Mafrel menjadi pemerhati di beberapa pilihan raya kecil, Pilihan Raya Negeri Sarawak pada 2006, termasuk PRU 2008.

Mafrel juga mengambil bahagian sebagai pemerhati antarabangsa di beberapa negara, antaranya Hong Kong, Pakistan, Thailand dan Bangladesh.

SPR sendiri jadi pemerhati negara lain – Bersih

KUALA LUMPUR 26 November: Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil 2.0 (Bersih 2.0) menempelak kerajaan Umno BN yang menolak kehadiran pemerhati luar dalam Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU 13).

Ahli Jawatankuasa Pemandunya, Maria Chin berkata, ia tidak dapat diterima sedangkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) sendiri menjadi pemerhati pilihan raya di negara lain.

“SPR sendiri ingin jemput pemerhati luar. (Malah) mereka juga jadi pemerhati semasa pilihan raya di negara lain.

“(Justeru) saya tidak tahu kenapa jadi isu besar apabila Pakatan Rakyat minta Australia jadi pemerhati luar (dalam PRU akan datang),” katanya ketika dihubungi.

Sabtu lalu, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak menyatakan Malaysia tidak memerlukan pemerhati luar untuk memantau perjalanan pilihan raya akan datang.

Maria yang kesal dengan tindakan itu menggesa kerajaan bersikap adil menerima pemerhati luar bagi menjamin pilihan raya umum ke-13 bersih dan adil.

Pada 12 Julai lalu, SPR dilaporkan berminat menjemput badan pengendali pilihan raya dari negara Asean sebagai pemerhati antarabangsa untuk PRU 13.

SPR sebelum ini turut menghantar seorang pegawai untuk menyertai delegasi pemerhati Malaysia semasa Pilihan Raya Myanmar tahun lalu.


Laporan sebelum ini
klik untuk baca

Kerajaan Takut Pemerhati Luar Sebab Pilihanraya Malaysia Kotor – Mafrel

Photobucket

Kalut bebenor Che Det sehari dua ni...Hehe!!

on


Selain dari berita di bawah ni, Che Det juga bercerita tentang Geneva Gold,ReformasiPerdagangan Matawang dan macam2 lagi....Hehe! Takut bebenor BN kalah. Atau tanda tanda berkubur BN pada PRU 13 nanti...!

Dr M: Banyak demonstrasi jika PR tewas PRU 13
Oleh Clara Chooi 
Penolong Pengarang Berita
November 26, 2012


KUALA LUMPUR, 26 Nov — Tun Dr Mahathir Mohamad mengulangi amaran sekali lagi kepada rakyat Malaysia tentang kekecohan di jalan raya jika Pakatan Rakyat (PR) tewas pada pilihan raya akan datang serta menunding jari kepada musuh politik utamanya Datuk Seri Anwar Ibrahim (gambar) yang akan menggunakan demonstrasi untuk kepentingan diri sendiri.

Beliau turut mendakwa pembangkang sudah mula merancang untuk mencipta kekecohan dengan menghasut kumpulan pro PR supaya bangkit menolak keputusan pilihan raya sekiranya Barisan Nasional (BN) kekal di Putrajaya.
Namun mantan perdana menteri tersebut masih percaya BN akan dapat memperoleh semula majoriti dua pertiga di parlimen “ketika ini”, tetapi pada masa sama memberi amaran tentang taktik Anwar jika ramalannya itu benar.
“Persediaan Anwar (untuk pilihan raya) ialah (mengadakan) demonstrasi jalanan.
“Tanpa Anwar, tidak akan ada demonstrasi.
“Sejak Anwar keluar (daripada penjara), berlakunya demonstrasi,” kata Dr Mahathir semasa satu sidang akhbar selepas menghadiri forum tentang perang dan konflik di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) hari ini.
Dr Mahathir juga menuduh Anwar semasa menjadi timbalannya di dalam kerajaan dahulunya juga menentang keras sebarang tunjuk perasaan jalanan.
“Tapi selepas dia keluar... ini (demonstrasi) menjadi strategi untuk dirinya berada di Putrajaya,” tambah Mahathir.Photobucket

Apa Hal Che Det Mengelabah...?

onBekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad

Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad meramalkan bahawa Umno mungkin tewas sekiranya jentera peringkat bahagian masih belum bergerak aktif kerana menunggu calon diumumkan.

Dalam satu wawancara disiarkan Utusan Malaysia hari ini, Mahathir berkata jentera berkenaan sepatutnya sudah digerakkan walau pilihan raya umum mungkin akan diadakan dalam tempoh enam bulan lagi.

"Saya dapati hanya Najib nampak aktif, di peringkat bahagian mereka masih tunggu siapa yang bakal jadi calon sebelum mereka mahu bergerak (untuk pilihan raya). Sifat macam ini kalau berleluasa mungkin kita akan kalah. 

"Sepatutnya mereka aktif dari sekarang. Tidak perlu peduli siapa nak jadi calon. Kita nak bagi parti menang," katanya seperti dipetik akhbar itu.


Mahathir berkata demikian apabila ditanya sama ada Umno sudahpun melakukan persediaan mencukupi memandangkan persidangan Umno yang bermula esok merupakan persidangan terakhir sebelum pilihan raya.

Tambahnya, Umno masih lagi mengalami masalah memandangkan ahli parti menurutnya hanya mahu individu tertentu dipilih sebagai calon pilihan raya.

"Masalah Umno ialah mereka mahu si polan si polan yang jadi calon. Kalau tak dapat orang dia, biar kalah pun tak apa. 

"Tapi kalau orang itu menang tetapi parti kalah, akhirnya tidak boleh wujudkan kerajaan. Perkara mudah begini pun takkan mereka tak faham," kata Mahathir. 

Sementara itu, ditanya sama ada sayap Umno sudah menjalankan perubahan yang diharapkan, beliau berkata, ia masih belum memuaskan. 

Beliau juga melihat, Pemuda Umno tidak begitu aktif berbanding Wanita dan Puteri yang dilihatnya lebih bersemangat. 

Selain itu, dalam wawancara itu juga, Mahathir turut menyatakan sokongannya terhadap Presiden Umno Datuk Seri Najib Abdul Razak dengan kesediaan untuk berkempen untuk parti jika dibenarkan. 

Katanya, dengan berkempen, ia merupakan masa unyuk membayar balik melalui parti selepas beliau dipilih menjadi presiden parti seterusnya perdana menteri. 

"Kali ini jika Najib tidak membantah, saya akan terus berkempen. Ini adalah masa untuk saya membayar balik kerana melalui parti inilah saya berupaya menang dan kemudian dipilih sebagai presiden dan kemudian perdana menteri. 

"Sudah sampai masa untuk saya membalas balik jasa kepada parti," katanya. 


Dalam pada itu, Mahathir turut meramalkan bahawa BN akan memenangi semula negeri yang telah tewas pada pilihan raya umum ke-12. 

Bagaimanapun katanya, kemenangan itu juga terpulang kepada Umno itu sendiri. 

"Saya fikir terdapat kemungkinan besar tiga negeri ini iaitu Pulau Pinang, Kedah dan Selangor mampu dimenangi semula. Malah ada kemungkinan yang kuat- kita mampu menawan semula Pulau Pinang dan Kelantan. 

"Namun itu semua terpulang kepada Umno itu sendiri," katanya sambil menambah, sabotaj dalaman merupakan faktor utama yang menyebabkan kekalahan Umno.
Photobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List