Bersihkan Negara Sebelum Terlambat

on Jul 22, 2011


KUALA LUMPUR, 22 JULAI: Tokoh veteran Umno Tengku Razaleigh Hamzah hari ini menggesa rakyat untuk sama-sama turun padang dan menamatkan gejala politik perkauman, rasuah dan kronisme yang semakin deras memusnahkan segala kejayaan negara yang didirikan sebelum ini.

“Warga Malaysia yang berfikiran benar dan saksama..jangan lagi berpeluk tubuh, menyerah dan menerima secara pasif.. terhadap buruk laku dan keadaan dashyat seperti rasuah, kronisme dan krisis perkauman yang berlaku setiap hari di depan mata kita,” kata beliau. 

“Kita mesti bertindak segera sebelum keadaan ini sampai ke tahap yang tidak dapat dipulihkan sehingga akhirnya seluruh asas peraturan hidup sosial, moral budaya, undang-undang dan perlembagaan ..akan hancur dan musnah,” tambah beliau. 

Razaleigh yang lebih dikenali sebagai Ku Li berkata demikian ketika melancarkan Angkatan Amanah Merdeka, sebuah pertubuhan bukan kerajaan untuk memupuk  “Semangat Malaysia Baru”   demi  menghapuskan kepincangan  dalam sistem politik negara.

Dalam ucapan setengah jam,  Ku Li selaku Presiden Amanah,  mengimbau masalah-masalah yang melanda negara ini, khususnya hubungan kaum yang semakin rapuh akibat tindakan pihak yang mempunyai agenda politik peribadi lagi sempit. 

“Saya memerhatikan dengan hati amat gusar..perhubungan kaum dan antara agama yang kian memburuk sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Keadaan ini ditambahkan lagi dengan perbuatan sesetengah pihak dan orang perseorangan yang secara terang-terangan dan barangkali dengan sengaja, merosakkan institusi-institusi perpaduan di negara ini,” kata beliau. 

Beliau menegaskan bahawa  “kehilangan” semangat perpaduan yang mewarnai kehidupan rakyat  sebelum ini adalah petanda jelas  bahawa  “tentu ada sesuatu yang sangat tidak betul berlaku dalam cara kita memerintah atau mentadbir negara ini.”

“Maka saya katakana masa sudah tiba untuk kita mencegah dan memberhentikan perkembangan yang menurun dan merosot ini. Janganlah kita teruskan sindrom penafian terhadap keadaan ini untuk menutup kebenaran atau reality sebenar,” tambahnya.

Beliau berkata orang Melayu dan juga kaum lain di negara ini tidak berjiwa perkauman atau rasis tetapi menjadi mangsa manipulasi oleh pihak-pihak tertentu. 

“Mereka dimanipulasi oleh pihak-pihak berpentingan supaya berkelakuan, berfikir dan bertindak secara komunalis, iaitu  bersifat  perkauman,” tegas beliau. 

“Bagi orang Melayu, sikap seperti itu amat  bertentangan dengan ajaran Islam dan apabila orang Melayu bersifat kurang Islamik, mereka cenderung ke arah bersikap rasis (dan) berbalik ke zaman Jahiliah,” kata beliau. 

Ku Li yang juga mantan Menteri Kewangan selain ahli kerabat diraja Kelantan, berkata rakyat yang mewakili suara pertengahan tidak lagi boleh bersikap menyepi untuk mengelak risiko kontrantasi dengan pihak berkuasa. 

Sikap sedemikian perlu di kikis kerana “kalau kita menyepi dan tidak berbuat apa-apa , padahnya amat buruk dan keadaan itu tidak dapat dipulihkan,” tambah beliau. 

“Inilah masanya saudara sekalian dan saya sendiri dengan tegas menolak perbuatan rasuah besar-besaran dan perpecahan kaum yang sedang berlaku sekarang. Dalam sejarah Malaysia belum pernah timbul keadaan da ketika yang lebih mendesak daripada masa ini untuk kita bangkit menentang keadaan yang buruk ini,” tegas Ku Li. 

Ku Li berkata rekod Malaysia sebagai kuasa ekonomi Asia pernah lebih baik daripada negara-negara seperti Korea Selatan, Taiwan, Hong Kong dan Singapura. 

Namun pada hari ini prestasi ekonomi Malaysia merudum dan Kuala Lumpur kini dibandingkan dengan negara-negara seperti Kemboja, Myanmar dan Filipina. 

“Malaysia diberkati dengan sumber kekayaan ..tetapi malangnya disebabkan kelemahan pengurusan dan rasuah, kemajuan kita kini sedang menurun dan merosot,” jelas beliau. 

Ku Li menegaskan bahawa rakyat mahukan perubahan dan menggesa semua pihak untuk mendokong perjuangan AMANAH demi menyelamat negara daripada kehancuran.

“Kita boleh dan kita akan berikar untuk berpegang kepada prinsip integriti dan kita tidak boleh gagal dalam usaha kita ini untuk mengembalikan nilai-nilai teras dalam membina kehidupan perpaduan dan sikap menerima satu sama lain,” kata Ku Li.-tvsnews-Kapal Pesiaran £3 Bilion Milik Jutawan Dari Malaysia

on


Kapal Pesiaran £3 Bilion Daripada Emas Milik Jutawan Dari Malaysia

Seorang ahli perniagaan dari Malaysia telah menempah dan memiliki sebuah kapal pesiaran supermewah di dunia. Kapal berharga US$ 3 bilion itu diperbuat daripada emas solid dan platinum!
Bukan itu saja, dinding kapal ruang utama menggunakan bahan terpilih yang amat sukar dicari di muka bumi, iaitu tulang dinosaurus T-Rex dan batu meteor. Bahkan kapal milik jutawan yang identitinya dirahsiakan itu juga memiliki sauh daripada emas padat.

Kapal yang dinamakan 'History Supreme' itu memerlukan masa selama tiga tahun oleh pembuat perhiasan dari Liverpool,  Stuart Hughes. "Projek ini menggunakan 100 ribu kilogram emas dan platinum. Semua bahan di kapal pesiaran ini, termasuk dek dan ruang makan diperbuat daripada logam emas," ungkapnya.
Ia menambahkan, projek pembuatan kapal pesiaran emas adalah pekerjaan paling sukar dalam kariernya. Pembinaannya memerlukan waktu tiga tahun untuk merancang termasuk izin pembuatan dengan menggunakan bahan teristimewa.(ULF). 


“Negara ini kepunyaan rakyat".

on
Negara ini kepunyaan rakyat... negara ini hak rakyat dan ini asas yang kita perlu ingat, negara ini bukan bapa saya yang punya, bukan Umno yang punya, bukan PAS yang punya, ini rakyat yang punya,” kata beliau ketika berucap pada majlis pelancaran Amanah di Memorial Tunku Abdul Rahman Putra di sini.
Peguam William Bourdon DILEPASKAN Malam Ini

on


French lawyer William Bourdon could be deported soon, a day after briefing Penangites on the progress of investigations in France into the Scorpene submarines deal.
According to lawyer Fadiah Nadwa at the scene, the Bourdon is being held at the KLIA immigration holding centre now after he was detained.
“They are going to deport him soon. It’s almost confirmed. Bourdon is going to bring this up in France. It’s going to be big,” said Fadiah, when contacted.
It is expected that his wife Lia Foriester, also a lawyer, will also be on the same flight back, perhaps tonight.
At just after 4.00pm, Cynthia Gabriel revealed that Bourdon and his wife had been taken to immigration the department enforcement division and “made to sign deportation docs in Malay! They absolutely refused.”
Cynthia was able to speak to Bourdon after he had been detained for more than four hours. He had earlier insisted that his lawyers be present.
Bourdon, who is working pro-bono for human rights group Suaram, had been scheduled to speak tonight in Petaling Jaya and later in Ipoh. One of the speakers last night had mentioned that more information on the Pakistan angle of the Scorpene investigation would have been revealed at the PJ event.
Last night, Bourdon had revealed the investigation was close to unravelling unusual cashflows involved in the deal. “We are determined to ensure this investigation (in France) will go as far as possible (in the Scorpene investigation),” he said at the dinner briefing in Penang last night, attended by close to 600 diners. “There is no democracy if there is no complete eradication of corruption.”
Despite the complexity of the case, Bourdon expressed confidence the truth will one day be revealed. “This requires determination and solidarity.”
sumber  :-  http://anilnetto.com


Kedutaan Perancis CAMPUR TANGAN PENAHANAN Peguam Scorpene

on

Berita yang diterima daripada Suaram :Sidang media tentang penahanan Peguam Perancis William Bourdon akan diadakan di Burger King KLIA pada jam 2.30 petang ini. Maklumat terkini yang baru diterima, Kedutaan Perancis telah campur tangan di atas penangkapan itu.


sumber  :-  http://pulakdah.blogspot.com
Peguam 'Scorpene' ditahan di KLIA

on
ops scorpene dinner 220711 willian bourdon


baca sini  dan  sini
SIAPA YANG BERKATA BENAR......?

on

Buat Border Melengkung - 2

on

Tutorial: Buat Border Melengkung - 2

السلام عليكم

Sambungan Buat Border Melenkung - 2. straight to the point......

border 1:
melengkung pada title sidebar sahaja dan empat segi pada gadget content.

border 2:
melengkung pada lingkaran bawah sahaja untuk gadget content buat title sidebar masih dalam kotak empat segi.

border 3:
melengkung pada pada semua kawasan tetapi title sidebar dan gadget content dipisahkan dengan warna.


 • korang try pergi dekat login blog ----> dashboard ----> design ----> edit html.

 • korang tick [ expand widget templete ].

 • tekan control serentak dengan F.

 • korang try cari coding code ni, 
h2 { 
OR
 .sidebar .widget {
 • kalau dah jumpa korang gantikan h2 { or .sidebar .widget { dengan code dekat bawah nie.
border 1

h2 {
text-align:center;
-moz-border-radius-topright: 10px;
-moz-border-radius-topleft:10px;
background:none repeat scroll 0 0 #d8d800;
margin:0;
padding:5px 10px;
}
.sidebar .widget-content {
background:none repeat scroll 0 0 #fcf79e;
padding:5px 10px;
}

border 2

h2 {
text-align:center;
background:none repeat scroll 0 0 #d8d800;
margin:0;
padding:5px 10px;
}
.sidebar .widget-content {
-moz-border-radius:0 0 10px 10px;
-webkit-border-bottom-left-radius:10px;
-webkit-border-bottom-right-radius:10px;
background:none repeat scroll 0 0 #fcf79e;
padding:5px 10px;
}

border 3

h2 {
text-align:center;
-moz-border-radius-topright :10px;
-moz-border-radius-topleft :10px;
  background: #03ABFF;
}
.sidebar .widget-content {
-moz-border-radius:0 0 10px 10px;
-webkit-border-bottom-left-radius:10px;
-webkit-border-bottom-right-radius:10px;
background:none repeat scroll 0 0 #9DD8E5;
padding:5px 10px;
}

penting untuk ingatan:
sekarang nak terangkan mengenai apa yang di higlightkan dekat code-code diatas.

code yang berwarna merah: code tersebut korang boleh tukar ikut cita rasa korang sama ada nak melengkung tu macam mana. kalo korang letak lagi besar no tersebut. maka lagi lengkung lah tempat yang melengkung itu.

code yang berwarna kunig: code tersebut adalah code warna untuk title sidebar. lebih baik korang gunakan warna yang agak gelap sikit sebab nak pisahkan dengan gadget content.

code yang berwarna biru muda: code tersebut adalah code warna untuk gadget content. di sarankan gunakan agak muda sedikit agar sesuai dengan title sidebar yang malap sikit supaya ada perbezaan.

 • kalau dah siap, korang boleh tengok yang code tu macam ini.

 • kalau dah siap korang preview dahulu. kalau tidak ada error baru korang save templete yer.


SELAMAT MENCUBA


Buat Border Melengkung - 1

on

Tutorial: Buat Border Melengkung - 1

السلام عليكم

Alhamdulilah  dapat aku coretkan sesuatu dan kali ini aku  nak buat tutorial untuk korang. Ada yang aku pikir sendiri ada yang aku ceduk kat tempat lain. Yang ni aku try buat sendiri baca-baca coding. Kata
orang try and error.  Sebenarnya ada banyak jenis border tapi yang aku tahu ni ajer. Jom layan dekat bawah ni.

Macam mane nak letak border dekat sidebar korang. Pertama korang kena ikut step ni one by one. Hope fully korang dapat faham tutorial yang aku nak buat nie. 

 • korang try pergi dekat login blog ----> dashboard ----> design ----> edit html.

 • korang tick [ expand widget templete ].

 • tekan control serentak dengan F.

 • korang try cari coding code ni, 
h2 { 
OR
 .sidebar .widget {
 • kalau dah jumpa korang gantikan h2 { or .sidebar .widget { dengan code dekat bawah nie.
border 1


.sidebar .widget {
text-align:center;
-moz-border-radius:0 0 10px 10px;
-webkit-border-bottom-left-radius: 35px;
-webkit-border-bottom-right-radius: 35px;
background:none repeat scroll 0 0 #cccccc;
padding:5px 10px;
}


35px tu korang boleh gantikan dengan berapa yang korang suka sebab itu adalah untuk lengkung bawah berapa yang korang rase cantik. boleh diubah.
#cccccc tu adalah background sidebar tersebut. korang boleh pilih dekat SINI.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 • border no dua ni same sahaja cara nak apply macam border satu cuma nanti korang akan dapat perbezaan pada border 2 sebab ada background berlainan di atas.

border 2

.sidebar .widget {
text-align:center;
-moz-border-radius:0 0 10px 10px;
-webkit-border-bottom-left-radius:10px;
-webkit-border-bottom-right-radius:10px;
background:none repeat scroll 0 0 #fff569;
border-top:10px solid #d8d800;
color:#000000;
letter-spacing:0;
margin:0.75em 0;
}


10 px itu adalah lengkung bawah border yang korang boleh tukar ikut rase korang.
#fff569 pula adalah warna background korang. korang boleh cari dekat sini.
solid pula tu korang boleh tukar kepada macam-macam. nak tukar link klik sini.
#d8d800 pula adlah colour untuk border atas yg berlainan tersebut. kgn same dengan background plak. better yang lebih pekat sikit warnanyer.

kira lepas korang gantikan dia akan jadi macam dekat bawah nie.

 • kalau dah siap korang preview dahulu. kalau tidak ada error baru korang save templete yer.


SELAMAT MENCUBA


GENG BLOGGERS

on

Gobalakrishnan Dedah Anwar Ibrahim Bawa Keluar Not RM1000 Berjumlah RM10billion?

onIni yang dikatakan oleh N.Gobalakrishnan Ahli Parlimen Bagan Serai yang kini keluar parti dan menjadi ahli parlimen bebas.


YB Gobalakrishnan telah banyak kali mengatakan mengenai isu Anwar Ibrahim membawa keluar wang kertas not RM1000 ke luar negara. Ini bukan tuduhan pertama yang dibuat beliau sama ada di twitter atau di media massa.


Kali ini beliau menulis dalam laman twitternya bahawa note RM1000 yang dibawa keluar oleh Anwar Ibrahim berjumlah RM10 billion. Ini satu angka yang agak besar jumlahnya, malah jika wang ini diagihkan kepada rakyat saya percaya 27 juta rakyat Malaysia semuanya akan mendapat manfaat darinya.


Bila sebut kisah Anwar Ibrahim ini, ramai pihak mengatakan bahawa ketika era beliau menjawat jawatan sebagai Timbalan Perdana Menteri. Kerja beliau hanya menghabiskan wang negara, saham-saham diagihkan kepada kroni-kroni rapat dengan beliau.


Bila melihat tuduhan yang dibuat oleh YB Gobalakrishnan kepada Anwar Ibrahim yang mana sehingga kini Anwar Ibrahim tidak mengambil tindakan apa-apa terhadap beliau saya percaya perkara yang didedahkan oleh YB Gobalakrishnan mungkin ada kebenarannya.


Malah di laman twitter hari ini juga YB Gobalakrishnan siap mendedahkan nombor siri wang kertas terbabit yang bermula zw000000001 sehingga zw100000000. Jumlah keseluruhan adalah RM10 billion.


Jika perkara ini tidak benar, sudah tentu Anwar Ibrahim dah saman YB Gobalakrishnan, oleh sebab itu tidak mustahillah manusia bernama Anwar Ibrahim ini mampu hidup mewah sehingga sekarang.Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List