UMNO Terengganu :- Air Yang Tenang Benarkah Tiada Buaya...?

on Mar 13, 2012Apakah politik Umno Terengganu akan bergolak lagi, semakin dekat kepada PRU13 ? Rata-rata ramai yang anggap Terengganu tidak ada isu besar yang boleh dimainkan oleh pembangkang. Tu yang kekadang boring juga duduk Ganu ni, sesekali gempak juga dengan berita ular beromen dalam bilik air ! hehehehe ...

Masalah Terengganu ni kalau ada pun, adalah masalah dalaman yang ramai beranggapan telah selesai. Apalagi kalau bukan kes Idris vs MatSaid. Satu artikel menarik dari teman blogger senegeri menimbulkan satu tandatanya - Benarkah segalanya dah selesai ?

Dibawah saya copypaste artikel tersebut, bagus juga buat refresh kembali sejarah Derih-Matsaid ni, manalah tahu ia timbul balik. Dikatakan ia berpunca dari satu sesi pertemuan geng Derih yang dikenali sebagai G10BH ( hahaha budak hitam ? ) disebuah hotel di KT pada 23 Feb lalu. Kenapa ya, kalau nak jumpa je mesti kat hotel ?

Dan juga kenyataan Derih semasa PAU baru ni yang sepertinya masih mengharap dicalonkan semula .... Sememangnya sensitif sesetengah pihak di Ganu dengan benda-benda macam ni. Melompat slalu ia ! Tapi ada baiknya juga kalau pihak yang terbabit dapat mengesahkan kesahihan berita ini.Umno Ganu tidak perlu kekecohan disaat-saat akhir ni.
Gambar - Rosol dan Geng 10 Budak Hitam Dalam Satu Pertemuan DiSebuah Hotel Baru-Baru iniCerita banyak tak guna. Tuduhan ini berat dan bagaikan cubaan melaga-laga!

Spin ke, apa ke…itu tidak penting lagi!

Apa yang perlu sekarang ialah kenyataan terbuka 10 Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) ini bahawa apa yang ditohmahkan itu tidak berlaku.

Dengan kata lain ia TIDAK BENAR dan BOHONG  semata-mata.

Malah jika perlu boleh saman sumber berita berkenaan.

Apa isunya? Katanya, Datuk Seri Idris Jusoh membuat U-Turn untuk bertanding dalam pilihan raya umum ke 13, selepas beberapa hari Geng 10 Budak Hitam (G10BH) bertemu.

Mulanya Idris tidak mahu bertanding tetapi kini mengubah pendiriannya.

Setidak-tidaknya ada kalangan daripada 10 ADUN ini termasuk ADUN Ajil yang dianggap sebagai ketua G10BH, Kuala Berang, Alor Limbat, Paka, Permaisuri, Bukit Besi, Air Putih, Tepuh, Jabi dan Kota Putera menafikannya.

Jangan diam kerana ia akan membawa persepsi bahawa apa yang dituduh itu BENAR BELAKA!

Menurut laporan di dua blog ( sini dan sini), pada 23 Februari lalu, kira-kira jam 9 malam, di sebuah hotel dalam bandaraya Kuala Terengganu, dilaporkan, beberapa orang dari kalangan ‘Geng 10 Budak Hitam’ (G10BH) telah mengadakan pertemuan.Kata laporan itu: “Sudah lama nama kumpulan G10BH tidak disebut-sebut dalam media, khususnya media baru.

Namun sejarah yang terukir melibatkan G10BH sejurus selepas pilihanraya ke-12 tahun 2008, tidak mungkin dipadamkan dan masih segar dalam ingatan, khususnya bagi peminat politik negeri Terengganu.

Siapakah G10BH

Siapakah mereka dan mengapakah mereka cukup terkenal?

G10BH adalah sepuluh orang Ahli-ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) BN yang menentang perlantikan ADUN Kijal, Dato Seri’ Ahmad Said sebagai Menteri Besar Terengganu.

Mereka terdiri daripada ADUN Ajil yang dianggap sebagai ketua G10BH, Kuala Berang, Alor Limbat, Paka, Permaisuri, Bukit Besi, Air Putih, Tepuh, Jabi dan Kota Putera.

Pada 23 Mac, 2008, sewaktu Ahmad Said menerima watikah perlantikan sebagai Menetri Besar, ADUN Ajil Rosok Wahid telah mengadakan sidang media di kediaman Menteri Besar.

Sewaktu Ahmad Said menghadap Yang Dipertua Majlis Penasihat Pemangku Raja (MPPR), Tengku Sri Panglima Raja Tengku Baderulzaman di Istana Tamu(Al-Muktafi Billah Shah) ADUN Ajil, Rosol Wahid telah melakukan ‘onar’ .

 Selain boikot, menurut Rosol yang bercakap kepada pihak media juga merancang mengusulkan undi tidak percaya di Dewan Undangan Negeri (DUN) bagi membantah perlantikan Ahmad Said.

Beliau juga memberitahu, bahawa wakil-wakil rakyat G10BH juga sedia meletakkan jawatan jika diperlukan berbuat demikian.

Penyokong Tegar Idris

 Pemerhati politik berpendapat, mereka berbuat demikian kerana mereka adalah ‘penyokong tegar’ bekas Menetri Besar, Dato’ Seri Idris Jusoh (Deris).

Sebahagian dari mereka yang sebenarnya, menurut Rosol mencapai angka 23 orang, adalah dibawa dan dicalonkan oleh Idris untuk bertanding dalam PRU ke-11 tahun 2004 dan PRU ke-12 tahun 2008.

Setelah Barisan Nasioal menang pada tahun 2008, tiba-tiba Deris yang menerajui Umno Terengganu ketika itu tidak diperkenankan oleh istana Terengganu untuk menjawat jawatan kembali sebagai Menteri Besar.

Oleh itu, kerana mahu membalas budi Deris, mereka bangkit dan melawan keputusan istana yang melantik Ahmad Said sebagai Menteri Besar G10BH juga dikaitkan dengan dikaitkan dengan sepanduk menghina ‘Kami Nak Deris Natang’ yang diangkat di perkarangan kediaman rasmi Menteri Besar.

SMS Ugut Bunuh 

Setelah tamat sketsa lakonan episod perlantikan Menteri Besar, G10BH muncul beraksi semula degan episode ‘SMS Ugut Bunuh’ setahun kemudiannya.

Pada 14 April 2009, mereka telah memboikot dan tidak hadir dalam Persidangan Dewan Undangan Negeri Terengganu yang diadakan pada ketika itu.

‘Drama’ pada kali ini adalah adalah gara-gara Bekas Setiausaha Politik Idris Jusoh Dato’ Dr Ahmad Ramzi Mohamad Zubir yang telah menghantar satu ugutan melalui Sistem Pesanan Ringkas (SMS). “Baik jangan teruskan niat YB. YB tak sayang nyawa?”adalah kata-kata tertera dalam SMS yang ditujukan kepada ADUN Paka dan Permaisuri.

Kononnya, SMS tersebut dihantar oleh seorang penjawat Awam, Setiausaha Sulit Kanan Ahmad Said, Wan Ahamad Wan Muda.

Akhirnya, setelah disiasat dan dibicarakan, Mahkamah Sesyen Kuala Terengganu pada Isnin 28 November 2011, telah memutuskan hukuman penjara selama 12 bulan kepada Dato’ Dr Ahmad Ramzi Mohamad Zubir.

Api Perseteruan Tidak Padam

 Perseteruan antara kumpulan yang menyokong bekas Menteri Besar Dato’ Seri Idris dan Menteri Besar masakini, Dato’ Seri Ahmad Said tidak padam walaupun ‘api’ permusuhan didakwa dipadam oleh pemimpin Umno Pusat.

Kemuncak pertelingkahan Umno Terengganu adalah apabila Umno Pusat campurtangan dan melantik Naib Presidennya, Dato’ Seri Hishamuddin Hussein sebagai Pengerusi Perhubungan Umno negeri. Pelbagai kaedah digunakan oleh Hishamuddin untuk membaik pulih hubungan diantara kumpulan Idris dan kumpulan Ahmad, namun semuanya dianggap gagal.

Walaupu ia hampir-hampir membawa penyatuan, namun apabila Umno pusat menyerahkan kembalik tampuk kepimpinan kepada Ahmad Said, ‘api dalam sekam’ kembali menyala.

Walaupun tidak terang-terangan, api yang menjalar itu terus dirasai bahangnya. Setahun yang lalu, pada 2 Mac 2011, sebagaimana dilaporkan media, Deris menyatakan sedia berundur bagi memberi peluang kepada muka baru bertanding pada Pilihan Raya Umum Ke-13.

 Beliau selaku Ketua UMNO bahagian Besut yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jertih, dan Ahli Parlimen Besut, Datuk Dr Abdullah Md Zin sepakat menyatakan kesediaan berundur untuk memberi laluan kepada calon baru bertanding.

Tiga lagi kononnya menyatakan kesediaan berundur ialah Timbalan Ketua UMNO bahagian yang juga ADUN Hulu Besut, Nawi Muhamad; Naib Ketua bahagian, merangkap ADUN Kota Putera, Muhammad Pehimi Yusof dan Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna negeri yang juga ADUN Kuala Besut, Dr Abdul Rahman Mokhtar.

Pernyataan itu dibuat pada majlis perasmian Mesyuarat Agung Berkelompok Cawangan, Wanita, Pemuda dan Puteri bahagian itu di Dewan Majlis Daerah Besut (MDB), Gong Kemuntong.

PRU Ke-13 semakin hampir  

Dalam suasana masakini yang diperkatakan hampir kepada PRU-13, tiba-tiba Deris membuat satu kenyataan ‘U Turn’ apabila beliau menafikan enggan bertanding pada PRU-13.

Sedangkan pada Disember 1, 2011, Idris Jusoh selepas kenyataan pada 2 Mac 2011, sekali lagi mengesahkan beliau sanggup tidak Bertanding PRU 13.

Menurut laporan media, perkara itu disahkan oleh Naib Presiden Umno, Datuk Seri dr Ahmad Zahid Hamidi pada sidang media yang diadakan selepas ucapan dasar Presiden, Datuk Seri Najib Tun Razak pada Perhimpunan Agung Umno. Mengapa tiba-tiba Deris membuat ‘pusingan U’ dari kenyataan tegas tidak mahu bertanding kepada penafian, yang tiba-tiba membayangkan beliau mahu kembali beraksi?

Mungkin kerana pertemuan G10BH yang dilihat mengadakan mesyuarat di sebuah hotel pada 23 Februari lalu??”


Dinturtle

Photobucket

SELAIN KHALWAT BADROL AMIN, ADA PERKARA YANG LEBIH BESAR BERLAKU DI KUANTAN

on
Jika para penganalisis politik menganggap PAS Kedah sedang menghadapi krisis kepimpinan yang runcing, Parti Keadilan Rakyat pimpinan Anwar Ibrahim bertambah lagi kepincangan dalamannya.

Kejadian khalwat yang didakwa membabitkan Ketua Penerangan Negeri Selangor, Dr Badrolamin Bahron dengan isteri orang di Kuantan, 25 Februari lalu, bukan sahaja telah melenyapkan peluang orang kuat Anwar itu untuk menjadi calon pada pilihan raya umum akan datang, tetapi juga secara tidak langsung telah membongkar satu skandal politik yang bakal menggugat masa depan parti reformasi jalanan itu.

Ketika Dr Badrolamin yang dipanggil 'ustaz' di kalangan penyokong PKR, di tahan dalam serbuan oleh pegawai Jabatan Agama Islam Pahang di sebuah hotel di Kuantan, beliau dikatakan berada di ibunegeri Pahang itu kerana menghadiri satu perjumpaan dan taklimat parti.

Maklumat yang tidak diketahui oleh kebanyakan pimpinan PKR peringkat samada di peringkat negeri mahupun di peringkat cabang ialah perjumpaan itu bersifat rahsia dan mereka yang hadir adalah atas jemputan khas sahaja.

Sumber dalaman PKR memberitahu taklimat tersebut dianjurkan di bawah pengawasan Setiausaha Agung PKR, Saifuddin Nasution Ismail.

Amat mengejutkan perjumpaan yang turut dihadiri oleh Anwar dan Presiden PKR, Wan Azizah Wan Ismail serta Naib Presiden, Nurul Izzah Anwar TIDAK disertai oleh Timbalan Presiden, Azmin Ali.

Sumber PKR memberitahu, Saifuddin sengaja mengadakan taklimat khas itu tanpa pengetahuan Azmin dan mengambil peluang keemasan ketika bekas Setiausaha Sulit kepada Anwar itu berada di luar negara.

Lebih mengejutkan mereka yang hadir pada perjumpaan iu adalah individu-individu yang berpotensi besar dipilih sebagai calon pada PRU ke-13 nanti.

Satu kesimpulan boleh dibuat daripada perjumpaan tersebut.

iaitu pengaruh Azmin di dalam PKR semakin berkurangan dan nampaknya beliau kian disisih.

Ini jelas terbukti apabila Anwar dan Wan Azizah merestui taklimat yang dipanggil oleh Saifuddin khas melalui SMS sahaja tanpa sebarang jemputan rasmi secara bertulis.

Dikalangan ahli PKR, menjadi satu rahsia terbuka bahawa Saifuddin dan Azmin tidak sebulu dan Setiausaha Agung itu dilihat sebagai pencabar berpotensi mengugat jawatan Timbalan Presiden yang dipegang Azmi kini pada pemilihan parti tahun depan.

Azmin kini dikatakan sedang 'mengamuk' kerana majoriti mereka yang dijemput Saifuddin ke perjumpaan rahsia itu bukan kroni atau pilihan Azmin sebagai calon yang akan bertanding samada kerusi Parlimen atau DUN.

Azmin dikatakan akan menyuarakan ketidakpuasan hatinya pada mesyuarat Biro Politik parti dalam masa terdekat.

Kehadiran Wan Azizah juga seolah-olah dilihat mengabsahkan teori bahawa beliau sebenarnya tidak sukakan Azmin sejak era Anwar menjadi Timbalan Perdana Menteri lagi.

Apatah lagi pada pemilihan parti 2010, anaknya Nurul Izzah pada satu ketika menimbang untuk turut serta dalam pertandingan merebut jawatan Timbalan Presiden PKR.

Kini apa yang berlaku di Kuantan dua minggu lalu mengesahkan kumpulan Wan Azizah telah melakukan rampasan kuasa terhadap Azmin.

Kumpulan Wan Azizah dikatakan terdiri daripada Nurul Izzah, Saifuddin, Khalid Ibrahim, Tian Chua, Shamsul Iskandar Mohd Akin serta Mustafa Kamil Ayub.

Mereka ini secara terang-terangan menunjukkan rasa tidak puas hati dan setuju dengan tindakan dan dakwaan penyelewengan berleluasa yang didalangi oleh pihak yang didokong Azmin pada pemilihan parti lalu.

Azmin pula di sokong oleh Ketua Wanita PKR, Zuraida Kamaruddin, ADUN Batu Caves dan ADUN Seri Muda, Shuhaimi Mat Shafiei.

Dalam pertelingkahan dua puak dalam PKR ini, Anwar memainkan peranan pecah dan perintah.

Tindakan beliau merestui taklimat rahsia itu seolah-olah mahu mengekang kuasa dan pengaruh Azmin di dalam parti dan memastikan Nurul Izzah satu hari nanti akan mewarisi PKR dari ibunya.

Yang menarik dalam masa terdekat apakah bentuk tindakan politik yang bakal diambil oleh Azmin bagi menyerang balas gerakan Saifuddin bagi mengekalkan kuasa dan pengaruh sebelum beliau kehilangan kedua-duanya.Photobucket

Artis Diugut Bunuh Kerana 3 Permintaan Pada Perdana Menteri.

on

KUALA LUMPUR: “Apa salah dan dosa saya, hanya disebabkan mengusulkan permintaan cermin kereta gelap kepada menteri, saya menerima banyak ugutan termasuklah mahu dirompak dan dibunuh.“Saya bimbang keselamatan diri dan isteri yang kini mengandung lima bulan,” kata pelakon dan Timbalan Presiden Persatuan Seniman Malaysia (Seniman), Zed Zaidi atau nama sebenarnya Rozaidi Abdul Jamil, 32.


Itu nasib diterima Zed Zaidi selepas dia yang mewakili Seniman mengusulkan tiga permintaan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak; Timbalan Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Maglin Dennis D’Cruz dan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein pada Festival Barisan Nasional (BN) Youth Music 2011 di The Curve, Petaling Jaya, 4 Mac lalu.


Ketiga-tiga usul dipohon adalah peruntukan kuota Rumah Rakyat 1Malaysia (PR1MA), perlindungan insurans dan penggunaan cermin kereta gelap untuk artis namun bagi kes cermin kereta, Zed Zaidi menerima tamparan hebat sejurus dikritik, dimaki hamun selain menerima ugutan rompak dan bunuh oleh pihak tidak berpuas hati dengannya.
“Saya menerima banyak ugutan di facebook, twitter, blog, forum Internet, e-mel, panggilan dan mesej yang mahu membunuh dan merompak saya. 


Ketika pelakon-penerbit Zed Zaidi yang sedang baru hendak menikmati sarapan bersama isterinya, di sebuah kedai, momen santai mereka bertukar menjadi satu insiden memalukan apabila Zed dimaki oleh sekumpulan lelaki di hadapan isterinya, pagi semalam.


Semuanya gara-gara Zed yang juga merupakan Timbalan Presiden Persatuan Seniman Malaysia (Seniman) dikatakan akan mewakili persatuan Seniman untuk mengusulkan cadangan bagi memberi keizinan artis memasang cermin gelap, kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, menerusi laporan media sebelum ini. 


Di laman portal murai.com menyatakan insiden itu tercetus apabila pihak berkenaan telah salah faham dengan isu tersebut.


Zed Zaidi memberitahu, sebetulnya itu bukanlah usul yang patut dikemukannya. Sebaliknya usul itu timbul tatkala beberapa media bertanyakan akan hal tersebut. Dan dia hanya sekadar menjawab berkemungkinan besar tetapi ia belum ada dalam bentuk bertulis lagi. Apatah lagi, ia bukanlah usul sah yang akan dibentangkan kepada Kementerian Dalam Negeri ((KDN).


Jelas Zed lagi esok dia akan bertemu dengan Menteri Dalam Negeri iaitu Datuk Seri Hishammuddin Hussein untuk membentangkan usul yang ketiga berkenaan. Apakah usul berkenaan, ada baiknya pihak KDN yang mengumumkannya nanti," katanya.


Mengulas lanjut mengenai insiden memalukan itu, meskipun dia dimaki dan dikutuk dengan macam-macam tuduhan, Zed menegaskan tidak hairan dengan gertakan yang ditujukan terhadap dirinya itu. Namun, jauh disudut hatinya terdetik rasa malu kerana perkara tersebut, berlaku di hadapan isterinya yang sedang mengandung cahaya mata sulung. Oleh sebab kumpulan itu sekadar mengertaknya, Zed tidak membuat sebarang laporan polis.Photobucket

Hasan Ali Akan Saman Dua Pemimpin Kanan Pas

onBekas Pesuruhjaya Pas Selangor Datuk Dr Hasan Ali Datuk akan menyaman Naib Presiden Pas Datuk Mahfuz Omar dan Timbalan Pesuruhjaya Pas Selangor, Khalid Samad kerana memfitnahnya.

Bekas Exco kerajaan negeri Selangor itu berkata, saman kepada dua pemimpin Pas itu akan difailkan dan dikemukakan segera dalam minggu ini.

“Yang Berhormat Ahli Parlimen Pokok Sena (Mahfuz) minggu lalu kata saya terima RM30 juta dari Kementerian Belia dan Sukan (KBS), minggu ini saya akan saman dia.

“Bila Ahli Parlimen Shah Alam (Khalid) katakan saya dibiaya syarikat besar dan dia sudah namakan pun syarikat ini, saya akan saman dia juga minggu ini,” katanya ketika ceramah Bicara Semasa: Bersatulah Umat Selamatkan Akidah, di Dewan Jubli Intan, di sini.

Ceramah berkenaan dihadiri oleh lebih 1,000 penduduk dari kawasan sekitar daerah ini.

Mahfuz sebelum ini dalam laman portal pembangkang mendakwa terdapat unit di bawah KBS telah menyumbang sebanyak RM30 juta bagi menaja siri ceramah Hasan di seluruh negara bagi menarik golongan muda memihak kepada kerajaan.

Sementara itu, Khalid pula mendakwa Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) dan Puncak Niaga Bhd sebagai penaja kepada Hasan dan juga JATI.
Photobucket

Shahrizat Tetap Menjadi Liabiliti Kepada Umno/BN

on
Lebih baik Shahrizat lepas semua jawatan


SHAH ALAM - Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil perlu profesional dengan melepaskan kesemua jawatannya bukan hanya tidak mahu disambung sebagai ahli Dewan Negara.

Penganalisis Politik, Prof Dr Ahmad Attory Hussien berkata, beliau disarankan berbuat demikian demi kepentingan negara, parti dan rakyat.

“Karier politiknya telah berakhir. Lebih baik beliau melepaskan semua jawatannya kerana selama ini beliau dilihat sebagai liabiliti kepada Barisan Nasional (BN) dan Umno,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai pengumuman keputusan Shahrizat berundur sebagai menteri apabila tempoh pelantikannya sebagai Senator tamat pada 8 April ini.

Menurutnya, Shahrizat menjadi mangsa kes mengaitkan suaminya iaitu, Pengerusi Eksekutif National Feedlot Corporation (NFCorp), Datuk Dr Mohamad Salleh Ismail yang dikaitkan dengan isu Pusat Fidlot Nasional (NFC).

Beliau berkata, Wanita Umno amnya, perlu menjelaskan kepada rakyat mengenai isu itu.

“Lebih baik beliau melepaskan semua jawatannya meskipun Wanita Umno mengakui kredibiliti beliau.

“Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak juga dilihat cuba mengekalkan Shahrizat, tetapi rakyat tidak mahu beliau berada dalam Kabinet dan parti lagi,” katanya.

Sementara itu, pemerhati politik, Prof Madya Dr Shamrahayu Abdul Aziz menyifatkan tindakan Shahrizat itu adalah langkah terbaik dan menunjukkan beliau bertanggungjawab sebagai ahli politik.

Bagaimanapun, lebih baik sekiranya beliau melepaskan semua jawatannya kerana isu NFC berkait dengan dirinya dan ia perlu diselesaikan terlebih dahulu.

“Kita bimbang, jawatan dalam parti beri implikasi tidak baik kepada parti. Terpulanglah kepadanya kerana wujud perbezaan di antara jawatan menteri dan dalam parti.

“Secara umumnya dalam parti pemilihan dilakukan oleh ahli-ahli parti manakala jawatan menteri itu berkhidmat dan bertanggungjawab kepada rakyat dan negara,” katanya.

Ditanya mengenai karier Shahrizat akan berakhir disebabkan isu NFC, Shamrahayu menegaskan hidup dan mati di dalam politik akan berlaku banyak kali kepada ahli politik.

“Sekiranya gagal dalam pilihan raya tetapi ‘hidup’ dalam Umno, mereka akan diberikan jawatan menteri. Kekuatan dalam politik memberikan mereka peluang untuk terus berada dalam arena politik.

“Tindakan Shahrizat adalah terbaik dan menunjukkan beliau berpolitik bukan untuk kepentingan peribadi,” katanya.


sumber

Photobucket

BN Selangor Buka Bilik Gerakan Untuk Terus Hulur Bantuan Bantu Mangsa Banjir

on

Barisan Nasional Negeri Selangor hari ini memberi dan menyalurkan bantuan segera kepada mangsa-mangsa banjir di Kampung Lembah Jaya, Ampang sebagai permulaan bagi meringankan beban mangsa banjir di kawasan ini.

Timbalan Pengerusi Perhubungan UMNO Selangor,  Datuk Seri Noh Omar berkata, hari ini pihaknya menyediakan 2,000 nasi bungkus kerana difahamkan rumah-rumah di sekitar Kg Lembah Jaya, Ampang ini mengalami kerosakan yang teruk termasuk sebahagian besar dapur dihanyutkan banjir.

“Malam ini Tekun Nasional memberikan sumbangan sebanyak RM5,000 untuk kita mengadakan gotong-royong menyediakan makanan kepada penduduk dan mangsa banjir di sini.

“BN cuba memberikan bantuan makanan kepada mangsa-mangsa banjir yang masih lagi belum dapat mulakan kehidupan seperti biasa, masak di rumah masing-masing,” ujarnya selepas memberikan sumbangan kepada mangsa-mangsa banjir di Kampung Lembah Jaya, Ampang di sini, hari ini.

Dalam masa yang sama, beliau yang juga Timbalan Pengerusi BN Selangor berkata BN negeri juga menerima bantuan bahan-bahan mentah seperti beras, memandangkan mangsa banjir kini tidak ada dapur untuk memasak, BN Selangor juga memberikan sumbangan sebanyak 331 tong gas dan juga dapur dengan harapan dapat meringankan beban mangsa.

“Kita juga akan memberikan bantuan pakaian kepada anak-anak yang bersekolah, saya difahamkan bahawa pakaian sekolah anak-anak ini telah pun rosak. Jadi untuk memastikan semua mangsa ini akan dapat bantuan yang disediakan BN Selangor, saya minta pimpinan BN di Ampang dan di Hulu Langat  membuat kajian secara terperinci

“Kajian secara terperinci  ini penting supaya tidak ada mana-mana mangsa yang tertinggal. Dalam memberikan bantuan ini, kita tidak ‘memilih bulu’, kita mengamalkan konsep 1Malaysia, maka kita akan bagi kepada semua yang benar-benar memerlukan tanpa mengira fahaman politik,” ujarnya.

Tambah beliau, mangsa banjir di Ampang dianggarkan dalam 331 buah keluarga manakala di Hulu Langat melibatkan 3,000 lebih keluarga yang menjadi mangsa kejadian banjir pada 7 Mac lalu.

“Sehubungan dengan itu, BN Selangor meminta semua pimpinan BN di semua peringkat turun ke akar umbi membuat kajian supaya mereka yang benar-benar yang terlibat yang akan mendapat bantuan dan kita harap tidak ada mana-mana pihak yang akan mengambil kesempatan di atas bantuan kecemasan yang akan kita salurkan ini.

“Saya yakin dengan kerjasama semua pimpinan BN, insya-Allah kita akan dapat bancian yang terperinci dan akan cuba untuk memberikan kepada semua orang yang terlibat,” ujarnya

Sehubungan dengan itu, BN akan terus membuka bilik gerakan banjir di Ampang dan Hulu Langat, bagi meneruskan penyampaian bantuan kepada mana-mana mangsa banjir di dua kawasan ini. -MediaUMNO


Photobucket

Pru 13- New Deal Untuk Sabah Dan Sarawak

on

http://4.bp.blogspot.com/-CFbkrwj3gfQ/Tre6WlGgA-I/AAAAAAAAlEQ/JzQSRoCRCj0/s1600/PRU13.jpg‘Parlimen akan bubar tamat sessi parlimen yang sedang bersidang” ayat sms saya terima dari seorang blogger pro pembangkang baru-baru ini. Saya bersetuju PRU ke 13 akan diadakan selewat-lewatnya bulan Jun kerana kemelut ekonomi Eropah dan USA akan mulai terasa selepas itu.

Apa pun BN masih ada masa dan PRU boleh diadakan pada bila-bila masa sehingga tempuh penggal berakhir pada 24 April 2013.

Di Semenanjung Malaysia, PRU 13 sudah pasti persaingan antara calon-calon BN dan PR, baik diperingkat negeri mahupun Parlimen. Kemunculan “Third Force” atau parti-parti kecil seperti parti KITA yang buat U-turn, dijangka tidaklah menjejaskan perlawanan satu lawan satu antara BN dan PR.

Di Sabah persaingan sudah tentu dari pelbagai penjuru! Kemunculan parti-parti baru yang muncul menjelang PRU diibarat bagai cendawan tumbuh di musim hujan.

Di Sarawak, fokus hanya tertumpu pada perebutan kerusi parlimen kerana pilihan raya negeri telah diadakan pada bulan April 2011 di mana parti-parti tempatan (PBB, SPDP, dan PRS) telah memberi mandat kepada BN untuk memerintah Sarawak sepenggal lagi. Kecuali parti SUPP yang kalah semua kerusi di kawasan bandar. DAP menang 12 dan PKR menang 3 kerusi.

Dari segi strategi, di Sarawak, Pakatan Rakyat telah berjaya mencapai kata sepakat, di mana hanya satu parti pembangkang mencabar BN. Sebagai contoh N.09-Padungan (23,576) majoritinya pengundi Cina, calon DAP Wong King Wei menang mengalahkan BN-SUPP Sim Kiang Chiok dengan majoriti 7,884, PKR dan PAS tidak bertanding.

Formula yang sama boleh dibuat di Sabah jika ada persefahaman dan pemimpin-pemimpin pembangkang di Sabah mencapai kata sepakat ‘satu matlamat satu perjuangan’. Namun ramai juga melahirkan keraguan, kata sepakat itu tidak akan tercapai kerana BN bijak dengan taktik ‘divide and rule’!

Pada PRU – 12, BN Sabah hanya kalah satu kerusi Parlimen kepada DAP daripada 25 kerusi. UMNO menang -13, UPKO - 4, PBS - 3, SAPP -2, LDP – 1 dan dan PBRS menang 1 (tanpa bertanding).

Diperingkat negeri, BN hampir menang semua 60 kerusi DUN. UMNO – 34, PBS – 12, UPKO – 4, LDP – 3, SAPP – 4, PBRS – 1, MCA – 1, dan parti pembangkang DAP menang satu kerusi.

Ada beberapa kerusi seperti DUN Inanam, Kepayan, Api-Api, Luyang dan kerusi Parlimen Sandakan yang boleh dimenangi parti pembangkang jika tidak berlaku perlawanan 3 atau 4 penjuru antara PKR, DAP dan PAS serta parti pembangkang dan calon Bebas.

Pada PRU akan datang, BN Sabah sudah pasti akan menggunakan pembahagian kerusi yang sama untuk berhadapan dengan PKR, PAS dan DAP. Manakala parti-parti pembangkang di luar Pakatan Rakyat telah mengumumkan bertanding semua kerusi negeri dan Parlimen!

STAR dilaporkan telah mencapai kata sepakat dengan SAPP dan USNO (parti yang belum berdaftar) di bawah satu gagasan yang dipanggil United Borneo Alliance (UBA).

Dengan perkembangan terbaru ini dan jika parti-parti pembangkang di luar PR terus berdegil dengan hasrat mereka bertanding ‘free for all” saya tidak nampak hasrat rakyat untuk merealisasikan perubahan di negeri Sabah akan menjadi kenyataan.

Sejak 4 bulan lalu sebagai Penolong Ketua Penerangan PKR saya dijemput memberi ceramah hampir setiap hari terutama pada hujung minggu di seluruh pelosok negeri Sabah. Saya memberi penerangan matlamat PR ialah menjadi pemerintah alternatif kepada BN diperingkat persekutuan. Berdasarkan keputusan PRU 2008, hanya PR yang boleh kalahkan BN, bukan parti-parti seperti STAR, SAPP atau SPF.

Saya menjangkakan matlamat STAR untuk mengambil alih peranan PBS, UPKO dan PBRS. Walaupun parti STAR begitu lantang membawa isu-isu mengenai hak Sabah seperti Perkara 20 dan royalti minyak namun kepimpinannya tahu, perjuangan itu sia-sia jika BN terus berkuasa diperingkat Persekutuan.

Amat ketara jika kepimpinan STAR enggan berkerjasama dengan PR bermakna parti itu telah bersedia untuk berkerjasama dengan BN. Apa yang diperjuangkan STAR ialah mengambil peranan parti-parti Kadazandusun based seperti PBS, UPKO dan PBRS dan pemimpinnya mendapat kedudukan dan jawatan menteri seperti jawatan yang diberikan kepada pemimpin PBS, UPKO dan PBRS.

Pengundi Kadazandusun benar-benar keliru dengan perkembangan yang berlaku. STAR nampaknya mempunyai banyak kewangan dengan mengadakan perjumpaan besar-besaran. Ada seorang penceramah mendakwa STAR diberi bantuan kewangan berjumlah RM4 juta daripada UMNO untuk memecah belahkan sokongan PR di Sabah.

Apakah dakwaan itu benar? Memang sukar dibuktikan namun STAR telah mampu menggerakkan jenteranya lebih aktif daripada PR dan SAPP.

Dalam satu sessi ceramah di kampong Rosok, Kota Belud pada 9hb Mac lalu, saya beritahu mereka
perjuangan STAR sama seperti PBS pada 1985. Setelah PBS memerintah selama dua penggal, apakah PBS berjaya pulihkan 20 Perkara? Apakah PBS mampu mendesak kerajaan Persekutuan mengkaji semula perjanjian Malaysia 1963? Apakah PBS berjaya naikkan royalti minyak daripada 5%?

Jawapannya TIDAK!

Pada pru 2008, isyarat tsunami tidak sampai ke bumi Borneo. Rakyat Sabah dan Sarawak masih beranggapan rakyat di tanah besar Malaya masih mempertahan BN. Tetapi terbukti daripada keputusan PRU 2008 dan 16 pilihan raya kecil, rata-rata rakyat Malaysia terutama golongan muda mahu reformasi dan menolak transformasi.

Persoalannya, kenapa rakyat Sabah yang terkenal dengan keberaniannya untuk merubah kerajaan tidak mengambil peluang yang terbentang luas untuk sama-sama menumbangkan kerajaan BN yang telah memerintah Sabah selama 49 tahun?

fikir-fikirkanlah....


Oleh Musli Oli

Photobucket

Adakah wanita hari ini penentu generasi hari esok...?

on

Wanita merupakan lebih separuh daripada jumlah penduduk negara ini yang kini telahpun mencecah lebih kurang 28 juta orang.  Demikian pula, wanita juga merupakan separuh daripada populasi dan penghuni bumi.  Pengiktirafan ke atas wanita telah mendorong persetujuan PBB pada tahun 1975 untuk menetapkan bahawa tanggal 8 Mac setiap tahun itu sebagai tarikh rasmi bagi sambutan Hari Wanita Antarabangsa (HWA), iaitu setelah HWA disambut buat kali yang ke-64!Barangkali tidak ramai yang tahu bahawa tanggal 8 Mac 2012 baru-baru ini merupakan sambutan HWA untuk kali yang ke-101 tahun.  Sekaligus membawa maksud usaha pemberdayaan wanita dari kacamata Barat (termasuk wilayah pengaruh jajahannya) telah dilipatkaligandakan secara terancang lebih kurang satu abad yang lalu, sekalipun kelihatannya agak terkemudian berbanding pengiktirafan ke atas wanita yang telah diberikan Islam, iaitu lebih kurang 1400 tahun yang silam.

Kali pertama HWA ini disambut ialah pada 19 Mac 1911 oleh Austria, Denmark, German dan Switzerland.  Terdahulu, ideanya bermula pada tahun 1910 dalam satu Mesyuarat Pertubuhan Sosial Antarabangsa yang kemudiannya menyaksikan sambutan pada tahun berikutnya melibatkan lebih kurang 1 juta orang wanita, dengan dijayakan bersama-sama dengan kaum lelaki.

Di peringkat negara kita sendiri, HWA telah disambut kali pertamanya pada tahun 1975 dan sebagai rakaman sejarah, negara pada 8 Mac 1975 telah melancarkan Setem Kenang-Kenangan Sambutan Hari Wanita Antarabangsa.  Ironinya, pada masa yang sama terdapat satu lagi tarikh untuk Sambutan Hari Wanita di peringkat Malaysia (dalam negara) iaitu pada tanggal 25 Ogos setiap tahun.  Malangnya, tarikh ini adalah hanya mewakili kepentingan segelintir iaitu sempena sejarah penubuhan Ibu UMNO yang sekaligus tidak zahir daripada pertimbangan yang barangkali adil untuk semua wanita yang realitinya terdiri daripada pelbagai latarbelakang sosial dan ideologi perjuangan serta ideologi politik masing-masing.Nah, ini antara cabaran kita dalam menyatukan kepelbagaian wanita itu agar upaya duduk semeja bagi membincangkan perihal paling butuh dan paling perlu demi kelangsungan Generasi Hari Esok, yang nantinya bisa belajar bagaimana untuk terus memacu kebangkitan dan kemajuan meski dalam wadah yang cukup berbeda!  Iyya, perbedaan itu sesungguhnya tidak wajar merencat apa jua usaha ke arah yang lebih baik, apatah lagi jika kita meletakkan kepentingan kelangsungan warga manusia dan martabat kemuliaan wanita itu sendiri di neraca kewajarannya.

Siapa wanita hari ini dan apa cabarannya?

Bila kita bercakap tentang siapakah wanita itu pada hari ini, maka kita mesti jujur dalam menyatakan siapakah sebenarnya wanita itu.  Kita tidak boleh bersikap, bila bicara sahaja soal wanita maka kita terperangkap dalam fahaman wanita itu adalah kita semata-mata.  Jika dengan andaian itu, maka tentulah kita sebenarnya gagal untuk sejujurnya memahami, mengenali dan menyantuni segala persoalan yang berhubungkait langsung dengan kehidupan realitas para wanita, sekaligus segala yang berimpak daripada kewujudannya.Hakikatnya, wanita pada hari ini merupakan entiti rasmi negara yang terdiri daripada pelbagai latarbelakang sosial, ekonomi dan politik.  Ada yang berpendidikan rendah, menengah, tinggi hatta masih ada juga yang buta huruf khususnya di kawasan kampung, desa dan pedalaman terpencil.  Ada yang suri rumah, petani, nelayan, peneroka, peniaga hatta mereka yang berkerjaya dengan profesion-profesion tertentu seperti Peguam, Doktor, Jurutera, Ahli Politik, Aktivis Sosial dan seumpamanya.

Ada juga yang akibat desakan hidup mereka terpaksa menjadi Pelacur, GRO dan menjual maruah samada untuk meneruskan hidup, tidak kurang juga bagi mengejar status dan hidup mewah.  Ada yang merupakan penagih dadah, penghidap HIV, mangsa dera, mangsa keganasan, mangsa perceraian, gantung tidak bertali, ditinggalkan suami tanpa nafkah (di mana 3.4 juta wanita kita merupakan Ibu Tunggal), dirogol, dibunuh, dijual dan dilacur oleh sindiket pemerdagangan manusia yang kita difahamkan Malaysia merupakan salah sebuah negara paling berisiko dengan masalah ini.

Ada yang hidup bebas merdeka, ada juga yang hidup "terpenjara", terpaksa menjadi "hamba" khususnya kepada sebilangan lelaki tidak bertanggungjawab.  Ada yang terperangkap dengan "cinta nafsu", akhirnya kecundang di bawah sinaran neon kota kosmopolitan lantas terpalit zina yang kemudiannya pula menjadi pembunuh bayi-bayi mereka yang tidak berdosa.Wajar juga kita menginsafi dapatan daripada statistik rasmi negara bahawa setiap 17 minit akan lahir seorang anak luar nikah, setiap 15 minit sebuah institusi rumah tangga akan runtuh (berlaku perceraian), setiap hari lebih kurang 10 orang wanita menjadi mangsa rogol, setiap hari 4 orang kanak-kanak akan hilang, setiap 3 orang daripada 6 orang remaja wanita mengaku pernah melakukan hubungan seks haram dan pelbagai data dan statistik yang cukup menggerunkan kita semua!

Nah, rencam bukan?  Inilah realiti wanita kita pada hari ini.  Justeru, kita semua kaum wanita seharusnya sedar yang pelbagai cabaran besar sedang menunggu kita baik pada masa kini hatta pada masa akan datang.  Bahkan sepanjang tarikan dan hembusan nafas kita, juga pada setiap derap dan langkah kita adalah perjuangan untuk sebuah kehidupan yang lebih bermakna di dunia dan juga di akhirat kelak.Apatah lagi tanggungjawab kita bagi memastikan kelangsungan Generasi Hari Esok, maka mahu tidak mahu, suka tidak suka - WAJIB untuk kita berubah dan berusaha sedaya mungkin memperbaiki dan memperelokkannya; bukan hanya dengan perasaan, bukan lagi hanya dengan perkataan, tetapi kini WAJIB BANGKIT merubahnya dengan TANGAN dan perbuatan!  18 Mac 2012 insyaAllah pastikan kita semua menjadi penyumbang kepada suatu Kebangkitan Baru:WANITA SUARA PERUBAHAN!

Keyakinan kita, insyaAllah, setiap perjuangan yang benar itu betapa ditekan tetap ia menjalar.  Tanpa dibaja kan tetap ia mekar.  Tanpa udara sekalipun kan tetap ianya segar.  Medium dan seni perjuangan itu luas dakwahnya.  Jangan sama sekali disempitkan sesempit aqal yang tumbesarannya bonsai dalam asuhan Regim!

Rumusan saya, cabaran yang menunggu golongan wanita sekarang terlalu banyak.  Maka adunan kecekapan, kemahiran, kebijaksanaan, kesabaran dan kekentalan semangat hatta seni dalam kepimpinan itu kini suatu yang wajib dimiliki oleh setiap diri di kalangan kita para pejuang wanita yang insyaAllah nantinya akan memastikan kita berjaya mengatasi setiap dugaan, ujian dan rintangan.  Tanpa segala keinsafan, kesedaran dan sifat-sifat ini, kita tidak mungkin upaya menjadi pencorak dan penentu Generasi yang lebih baik untuk negara serta masyarakat kita pada hari esok.Bangkitlah Wahai Adik-Adikku Wanita-Wanita Muda.
Bangkitlah Wahai Seluruh Denyut Nadi Dan Srikandi Negara.
Jangan Biarkan Langkahmu Hanya Terhenti Di Rumah! Sungguh, Ummah Sedang Menanti Senimu Dalam Berdakwah.  Segala Derita Dan Sengsara Mereka Mesti Disembuh, Mesti Dirawat Dengan Segala Hikmah Dan Fatanah.  HIDUP KEBANGKITAN BARU!

*Aiman Athirah Al Jundi (gambar kiri) ialah Ketua Penerangan Muslimat PAS Malaysia.
Photobucket

PAS Selangor abai kerusi Melayu...?

onKhamis 1 Mac, saya, isteri dan wartawan Harakah Selangor, Saidah Hairan ke Tanjong Karang dan kawasan sekitarnya, sehingga melewati kawasan Sungai Besar. Meskipun agak kerap ke sana menziarahi keluarga sebelah 'orang rumah', namun kunjungan kali ini lebih kepada tinjauan rambang Harakah terhadap situasi politik Selangor, negeri yang menjadi idaman Najib Razak.

Setiap kali melewati pekan Tanjong Karang, Sekinchan dan Sungai Panjang, ia  mengingatkan saya peristiwa lebih sepuluh tahun lalu, tentang pendedahan salahguna kuasa dan rasuah membabitkan bekas Menteri Besar Selangor, Dr Khir Toyo.

Bersama rakan-rakan yang pernah mengusahakan penerbitan tabloid politik tanpa permit, kami waktu itu mengutip maklumat dan menjejak bukti, termasuk untuk menyiapkan laporan kepada Badan Pencegah Rasuah (sekarang Suruhjaya Pencegahan Rasuah Malaysia).

Tidak cukup dengan itu, saya bersama Dinsman dan pengarah Nasir Jani turut merakamkan pengambaran video di sekitar Tanjong Karang -- termasuk rumah sewa Khir di Sekinchan, jalan termahal merentasi bendang dan juga mencari reban ayam --  bagi memperkukuhkan dakwaan kami bahawa Khir terbabit dengan pelbagai bentuk penyelewengan dan korupsi.

Seingat saya, Ketua Pembangkang Dun Selangor, Dr Hasan Ali, yang juga Adun Sungai Burong 1999-2004, terbabit sama. Beliau turut membuat aduan rasuah Khir di Ibu Pejabat BPR, di Putrajaya.

Kini, ketika banyak pihak ghairah berbicara (dan berteka-teki) dengan kecenderungan politik pengundi Melayu, bagi saya, kerusi-kerusi yang ditandingi PAS di empat kawasan Parlimen, iaitu Kuala Selangor, Tanjong Karang, Sungai Besar dan Sabak Bernam, perlu didekati dengan lebih rapat.

Selepas tsunami politik empat tahun lalu, ramai beranggapan pengaruh PAS masih tersekat di kawasan majoriti pengundi Melayu dan kampung-kampung tradisi tertentu. Justeru, saya kira Harakah sebagai lidah rasmi parti wajar menjadikan kerusi-kerusi seumpama itu, termasuk di Selangor, sebagai kawasan fokus.

Dalam Pilihan Raya Umum 2008, di kawasan berkenaan, PAS bertanding lima kerusi Dun: Jeram, Sungai Burong, Sungai Panjang, Sabak dan Sungai Air Tawar. Manakala bagi kerusi Parlimen, PAS diberi kepercayaan untuk menyaingi BN di Kuala Selangor, Tanjong Karang dan Sungai Besar.

Bagaimanapun PAS hanya menang di Kuala Selangor, melalui wakilnya, Dr Dzulkefly Ahmad, dengan majoriti 862 undi, tetapi tewas di semua kerusi lainnya.

"Kita perlu menunjukkan prestasi yang baik dalam PRU13 di lima kerusi Dun yang diserahkan kepada PAS itu. Selain memperkukuhkan kerajaan negeri Pakatan Rakyat, kita juga dapat menangkis tohmahan bahawa PAS hanya menang dengan sokongan pengundi bukan Melayu," kata seorang aktivis PAS yang saya temui.


Jadual 1 menunjukkan peratusan pengundi Melayu dan majoriti kemenangan calon BN untuk lima kerusi Dun berkenaan.

Kerusi                % Melayu  Majoriti BN
Sungai Air Tawar  83.6        123
Sabak                79.7         117
Sungai Panjang    85.4       5,828
Sungai Burong     86.1       2,710
Jeram                73.1       1,476

Pertemuan pertama diatur bersama Yang Dipertua PAS Tanjong Karang, Ustaz Mohamad Judi Sarjo di Pusat Khidmat Masyarakat Dun Sungai Burong.

Beliau yang mudah diajak bersembang menekankan keyakinannya bahawa jentera parti akar umbi sudah bersedia berdepan misi getir menghadapi PRU13, khusus bagi memenangi kembali Dun Sungai Burong, sekali gus memberikan cabaran sengit kepada Noh Omar, Timbalan Pengerusi Umno Negeri dan menteri kabinet, di Parlimen Tanjong Karang.

Namun begitu, Ustaz Judi mengakui, ia bukan tugas mudah, apatah lagi untuk berdepan pelbagai taktik dan strategi licik BN, termasuk penggunaan politik wang. Noh sebagai ahli Parlimen dan pembantu Najib di Selangor pastinya akan memperalatkan apa sahaja untuk mempertahankan kerusinya.

Jika Noh tewas di kampung halaman sendiri, bermakna operasi tawan Selangor berkecai dengan begitu mudah. Justeru, Ustaz Judi mengakui tanggungjawab besarnya, terutama untuk menggembleng setiap potensi kekuatan PAS Kawasan. Saya perhatikan, semangatnya untuk mencipta sejarah cukup tinggi.

Semasa makan tengahari dengan Dr Mohd Yusof Abd Wahab di sebuah restoran berdekatan kliniknya, di pekan Tanjong Karang, bekas calon PAS yang pernah menentang Noh pada 1999 ini, turut menaruh keyakinan bahawa perubahan boleh dicatatkan pada PRU13.

Saya mengenali Dr Yusof lebih sepuluh tahun lalu; kes berkaitan rasuah Khir Toyo yang menemukan kami. Seperti lazimnya, beliau agak kritikal terhadap persiapan jentera parti. Dr Yusof membayangkan program Umno ada kalanya lebih rancak dan berterusan berbanding PAS.

"Umno bukan saja anjurkan karaoke dan acara sukan tetapi juga kuliah-kuliah agama. Kita harus lebih ke depan jika mahu memberi cabaran sengit. Apa pun, saya yakin, jika segalanya direncanakan dengan baik, terutama dengan sokongan pengundi muda yang lebih celik politik, kita boleh menang," ujarnya.

Hasrat saya untuk menemui Ustaz  Mohd Fadzlin  Taslimin, Yang Dipertua PAS Sungai Besar tidak kesampaian. Aturcara programnya hari itu agak padat sehingga jam 4 petang. Saya pula terpaksa berkejar pulang kerana ada temujanji lain sebelum Maghrib.

Ustaz Fadzlin hampir dapat menewaskan Khir Toyo pada pilihan raya 1999 di Dun Sungai Panjang, apabila hanya ketinggalan 165 undi. Bagaimanapun, pada PRU 2008, majoriti Khir, ketika itu MB Selangor, meningkat kepada 5,828 undi.

Di Markas PAS Sungai Besar, saya menemui orang kuat Ustaz Fadzlin, Setiausaha Kawasan, Samsuri Abdul Karim. Beliau yang kaya dengan pengalaman ternyata tidak memandang ringan cabaran Umno setempat meskipun Khir mungkin tidak dicalonkan lagi berikutan keputusan mahkamah baru-baru ini.

Timbalan Pesuruhjaya II PAS Negeri, Ustaz Sallehen Mukhyi, yang turut merancakkan perbualan kami, melontarkan pelbagai input menarik, khusus untuk menangani kawasan-kawasan luar bandar bermajoriti Melayu.

Sallehen juga saya kenali semasa era reformasi ketika beliau menjadi Adun dan Ketua Pemuda Negeri; seperti Dr Yusof, isu Khir Toyo tambah mendekatkan kami.  Dalam PRU12, beliau hanya kalah 117 undi kepada calon BN di Dun Sabak, Warno Dogol.

Meskipun Umno Sabak Bernam berdepan problem dalaman dan dilihat sukar menampilkan calon berwibawa, Sallehen tetap merendah diri. "Kita mesti fikirkan pendekatan lebih baik untuk golongan muda. Saya kira kita ada masalah dalam hal ini," katanya.

Beliau mengakui pimpinan PAS perlu lebih menumpukan usaha di kawasan Melayu secara sistematik, dan bukan sekadar berpuas hati melancarkan program. "Tidak mudah menyusun aktiviti di kampung-kampung. Masyarakat juga tidak begitu terdedah dengan isu-isu mutakhir. Anak-anak muda juga satu cabaran besar," tambahnya.

Untuk kawasan luar bandar yang menjadi gelanggang aktivitinya, Sallehin kelihatan agak bimbang dengan tindakan agresif kerajaan BN yang menyalurkan pelbagai bantuan 'one-off'. Dan saya kira kerisauannya itu, berdasarkan faktor sosio-ekonomi di Sabak Bernam, adalah berasas. Namun tentulah segalanya ada jalan keluar, 'kan?

Sementara itu, dalam konteks keseluruhan Selangor, ada beberapa kerusi Dun yang dilihat berpotensi untuk dimenangi PAS, merujuk keputusan PRU12, seperti ditunjukkan dalam

Jadual 2

Kerusi %           Melayu  Majoriti BN
Seri Serdang      52.1      45
Morib                61.0     286
Taman Templer   55.1     613
Paya Jaras         60.0     642


sumber :- Oleh AHMAD LUTFI OTHMAN

Photobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List