Dalam Kehidupan Itu Kamu Diuji........???

on Nov 17, 2010Dalam kehidupan itu kamu diuji. Samaada kamu kuat atau lemah. Teguh atau longlai. Berjiwa besar atau kecil. Setiap detik dan saat itu begitu berharga untuk kamu. Ini masanya untuk kamu mendaki ke puncak yang ingin kamu miliki. Impian dan harapan kamu itu cuma setapak lagi ke hadapan sana. Masa berlalu begitu berharga. Tiada lagi manusia yang peduli tentang kamu. Kamu sudah dewasa. Kamu boleh menentukan arah hidup kamu sendiri. Kamu boleh berdikari dan berfikir bagaimana kamu ingin kekal di pentas kejayaan. Kamu memiliki ilmu dan pengetahuan. Betapa dangkal pun ilmu itu kamu punya semangat dan cita-cita. Apa yang pasti kekuatan yang paling ampuh itu ialah doa.

Percayalah bahawa tekanan itu baik untuk kamu. Percayalah bahawa setiap yang kamu tidak sukai itu juga baik untuk kamu. Percayalah bahawa sebelum melangkah ke batu seterusnya kamu perlu memijak batu-batu tajam itu. Tiada apa yang perlu kamu risaukan. Teruskan usaha ke medan jaya dengan gagah dan berkeyakinan. Tiada siapa yang mahu menghalang kamu untuk meneruskan cita-cita pencerahan anak muda. Tiada siapa yang mahu membilang betapa banyaknya masa itu terbuang dengan titik peluh perjuangan. Percayalah bahawa setiap lelah yang keluar itu adalah butir-butir mutiara yang bersinar cahayanya.

Pernahkan kau merasakan betapa kerdilnya diri tatkala berhadapan dengan cabaran yang maha besar. Setiap yang gugur itu ada tekanan yang menimpanya. Udara, air, langit dan bumi semua bersaksi tatkala melihat anak muda itu berusaha dengan sedaya upaya. Kemiskinan dan kepayahan adalah alah bisa tegal biasa. Dahulu kamu dilatih untuk berjiwa tegas dan tegar. Kamu dilatih dengan susuk gerakan yang aktif melangkaui massa. Sempadan negara bangsa tiada ertinya. Dunia masa itu milik anak-anak muda yang tinggi idealismanya. Di manakah semangat itu hilang dari sirnanya. Di manakah perginya segala harapan untuk dunia ini menjadi lebih baik. Di manakah impian untuk melihat semua warga itu gembira dengan daulahnya. Siapakah yang menjadikan dunia kamu menjadi begitu kerdil.

Seraya kita berkata lain padang lain belalang. Rambut sama hitam hati lain-lain. Jesteru kita bisa untuk terus berdiam diri tidak berkata. Kita terlalu naif untuk bisa mengekspresi perasaan dan naluri kita yang bercampur baur. Kita bisa menipu diri kita sendiri dek kerana harta dan kekayaan yang kita cari saban hari. Kita bisa mengatakan bahawa kita tidak perlukan dunia ini. Lantas kita terus membuang dunia dan berkata dunia ini palsu, bohong, hina dan dusta. Sungguh betapa hina dunia kitalah yang menghinakannya !

Dunia masih belum kiamat. Matahari masih belum terbit daripada Barat. Putus asakah kita dengan realiti dan fakta yang terpampang di depan mata kita. Berhentikah kita dengan duduk beribadah dan berzikir sepanjang masa. Bermalasankah kita untuk bangun berjuang mencari makna sebuah cinta. Berputih matakah kita mencari dua kehidupan di dua dunia. Sudahkah kita melihat kehidupan lampau yang kita lalui. Betapa masa itu berlalu pantas. Semua manusia melaluinya. Ada yang wafat dan ada yang terus hidup di atas dunia. Dalam kehidupan itu kamu diuji. Kamu sendiri yang menguji dunia atau dunia itu yang menguji kamu?Ciplak Dari :- http://mycompletemastery.blogspot.com/

Betul Ke UMNO Kedah Ada "Paid Bloggers"...........???

on

Cerita mengenai blogger-blogger berbayar baik di pihak BN maupun pihak Pakatan bukanlah merupakan satu perkara yang baru. Malah ianya menjadi satu rutin bagi blogger-blogger yang mempunyai rating pembaca yang tinggi untuk meminta daripada sesuatu pihak untuk membiayai perjalanan blog mereka dengan bayaran yang tertentu. Kami mempunyai bukti yang kukuh beberapa YB-YB menyimpan blogger-blogger mereka untuk mempromosi dan menepis segala bentuk tohmahan atau serangan di alam siber. Bukan lagi menjadi satu rahsia bahawa ada blogger elit yang dibayar oleh sebuah negeri di utara tanahair dengan elaun sebanyak RM5,000 sebulan. Penulis tidak mengatakan bahawa salah untuk seseorang blogger menerima upah / elaun / gaji melalui penulisan mereka. Bergantung kepada niat dan keadaan masing-masing.

Terbaru, satu artikel daripada Kedah Times telah mendakwa bahawa blogger-blogger di Kedah telah dibiayai oleh UMNO Kedah sebanyak RM3,000 seorang. Untuk lebih bertindak adil, saya sertakan kembali keseluruhan artikel berkenaan:

Tok Cha menulis:

1. DATO IR Nawawi kata UMNO Kedah ada 75 pahlawan siber, khabarnya seorang dibayar RM3,000 sebulan kalau dijumlah sebulan UMNO kena bayar RM225,000. Hangpa yang dok suka tengok blok atau facebook kenai ka sapa pahlawan siber ni? Tergugatkah PAS, PKR dan DAP di Kedah dengan serangan pahlawan siber UMNO ini? Tok Cha tak tengok adapun impaknya. What say you all?

2. DATO IR NAWAWI kata lagi, UMNO Kedah banyak isu nak serang Pakatan Rakyat tetapi tak boleh nak bok keluaq semua, takut mai pilihanraya modal habis. Tok Cha nak tanya, buatnya Dato Najib umum pilihanraya esok lusa, UMNO Kedah nak kata apa? Statement IR NAWAWI sama la macam orang umur 20 tahun kata, "tak pa aih, aku muda lagi, lambat lagi nak mati, nanti umur 60 tahun aku tobat dan buat ibadat banyak-banyak". Buatnya remaja umur 20 tadi mati esok lusa, dan ka dia nak buat ibadat banyak-banyak? Habaq mai sat kat Tok Cha.

3. DATO IR NAWAWI kata lagi, isu ofensif dan defensif UMNO Kedah akan print dalam bentuk buku banyak-banyak. Kalau print ada ka orang UMNO nak baca? Selama ni UMNO kesah ka bab budaya membaca ni ? Kalau depa baca, faham dan boleh digest ka? Kalau boleh digest mampu ka depa nak ketengahkan isu untuk pengaruhi rakyat? Tolong perjelas kat Tok Cha sat.

Tok Cha- confirm UMNO Kedah Disampuk hantu raya

Sumber: Kedah Times.
Seorang rakan FB, Puan Azeeza Abdullah telah membuat posting di "wall" beliau mengenai blog posting di atas dan turut bertanyakan sendiri kepada beberapa YB BN Kedah termasuk yang dituduh di dalam artikel berkenaan iaitu YB Dato' Ir Nawawi Ahmad dan ini jawapan beliau:

Adalah diharapkan Tok Cha daripada Kedah Times dapat membuat semakan kembali mengenai kenyataan Dato' Ir Nawawi. Tidak mengapa kalau kita buat salah asal kita dengan rendah diri mengakui sebarang kesilapan yang kita lakukan.

Penulis jarang membicarakan mengenai keadaan politik di Kedah. Bagi penulis secara peribadi lebih sukakan Menteri Besar Kedah yang ada sekarang, DS Azizan yang kami panggil Ustaz Azizan berbanding dengan Menteri Besar terdahulu. Walaupun Ustaz Azizan agak "chege" (garang), beliau amat rendah diri dan rapat dengan Rakyat. Keadaan politik di Kedah aman dan damai. Yang buat berkocak dan kelam kabut adalah orang luar, yang bukan penduduk Kedah.Di Kedah, baik orang-orang PAS maupun orang-orang UMNO tidak mengalami sebarang masalah dari segi perbezaan politik.

Bagi pendapat saya, keadaan politik di Kedah yang tidak berserabut dan kacau bilau seperti beberapa negeri lain adalah disebabkan faktor Tuanku Sultan Kedah yang amat "low profile". Rakyat baik dari kaum apa sekalipun waima politik apa sekalipun amat suka dan sayang kepada Beliau. Kalau bukan disebabkan Tuanku Sultan Kedah, saya rasa puak-puak politik di Kedah sudah lama berperang kerana politik. Saya mengharapkan politik muafakat berlaku di Kedah. Rasa-rasanya kalau kedua-dua pihak dapat duduk semeja berbincang, keadaan akan menjadi lebih aman dan tenteram. Boleh ada kerjasama di belakang tabir untuk kesejahteraan rakyat Kedah. Mana yang baik diberikan sokongan. Mana yang tidak elok diberi teguran dan cadangan yang memanafaatkan rakyat.

Saya menyokong penuh Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Negeri Kedah dipulangkan kepada orang Kedah. Saya nampak Dato' Mukhriz Mahathir adalah orang yang paling layak untuk menerajuinya. Orang luar Kedah jangan buat sibuk mengkucar kacirkan keadaan politik Kedah seperti mana sewaktu banjir tempoh hari. Seperti kata orang Kedah, hangpa jangan buat ghoplah jingga, hangpa pi main jauh-jauh!

ANTARA SERI PERDANA DAN HOSPITAL KUALA LUMPUR.........???

on

najib-seri-perdana-kl-hospital

The intensive care unit of the Kuala Lumpur Hospital (KLH) and Seri Perdana in Putrajaya, have one thing in common. They were built for a specific purpose. Whilst one is for preserving life, the other is palatial. 


For a brief spell, Prime minister Najib Abdul Razak, the current occupant of Seri Perdana, underwent a few days treatment at the KLH, because of complications from chicken pox. A comparison of the two places is inevitable. KLH is the largest medical facility in Malaysia and possibly one of the biggest hospitals in Asia. It is a government hospital, with 81 wards and 2502 beds and is situated in the heart of the capital city. It is situated next to the National Heart Institute. In 1975, the last phase of KLH was completed at a cost of RM77 million.
The Seri Perdana complex consists of the Main Reception Facilities, Banquet Facilities and Private Facilities. It is located in Precinct 10 of Putrajaya and overlooks Putrajaya Lake, Putrajaya Wetlands and Taman Botani.A written parliamentary statement in 2008 stated that Seri Perdana cost the public purse RM6 million a year for rental and maintenance (approximately RM16,000 a day).The breakdown is: RM4.1 million paid in rental to Putrajaya Holdings, the master developer of Putrajaya, and RM1.9 million for maintenance. The contract which was signed in 1999, is for 25 years. Although the cost of building Seri Perdana was quoted at RM24 million, it was alleged to be RM200 million.KLH employs 7,000 people covering 100 professions ranging from consultants and specialists (200), medical officers and registrars (500), matrons (10), sisters or ward managers (100), registered nurses (1,600), trained assistant nurses (750), to trained mid-wives (40).
In 2005, KLH served over 700,000 out-patients, and 125,000 patients had been warded.Although no data was immediately available to show how many people are responsible for the daily running of Seri Perdana, it was reported that during the last Hari Raya Aidil Fitri invitation hosted by the PM, the catering chef said, “My 100 assistants and 300 service staff have been preparing 34 different dishes for the open house since midnight” for the tens of thousands of ‘well-wishers’.Nevertheless, during Najib’s last sickness, he described how his wife had come to his aid and he spoke of his ordeal with complications received from the chicken-pox: "The doctor told me that I had no choice but to be treated at the intensive care unit. It was not something that I looked forward to."
During his stay at KLH, he noticed the dilapidated condition of the ICU and then advised his Health Ministry to upgrade the facilities in order to improve services to the public.On 12 November, the cabinet approved a RM5mil to upgrade the facilities at the ICU of KLH to provide better services to the public.
Najib had earlier told his ministers, “But when God takes it (our health) from us, we realise how valuable it is. When we have health problems or lose our health, only then we realise how huge a loss it is.”During a parliamentary session the previous day, the Pokok Sena MP Mahfuz Omar questioned why the government had allocated RM65 million for the renovation of Seri Perdana: “Why such high allocation…..? In every budget, there is an allocation to renovate the PM’s residence.”He said, “Seri Perdana, the sprawling complex completed 11 years ago at a cost of RM201 million at a time when the country faced its worst financial and political crisis, had undergone several renovations, including during the premiership of Abdullah Badawi.”In October, Bukit Bendera MP Liew Chin Tong had already revealed that the renovations were three times the figure spent by Abdullah. He said, “Every time a new Prime Minister takes over, a renovation takes place”.
And therein lies the puzzle.Najib proudly announced that a 1Malaysia team, irrespective of race or religion, had discharged their duties professionally whilst treating him at KLH. He said that KLH’s team of doctors, specialists and nurses had treated thousands of patients who were similarly grateful for the treatment they received.He said, “If we could translate this to a wider scale at the national level, we should be able to achieve the vision of turning our country into a developed and high-income nation."
One thinks of the thousands of health professionals Malaysia has lost to foreign shores. These people could have helped our sick, and transformed our health care system.But more importantly, Najib’s RM5 million ‘gift’ is nothing compared to the RM65 million he is spending on his residence.
Our PM and his Cabinet fail to realise that many Malaysians believe that the RM65million represents the excesses of our leaders to erect monuments, which are only matched by their egos.The RM65 million for renovating Seri Perdana should have been allocated to the KLH. It is without doubt that the various KLH sections – the ICU, the geriatrics ward, the paediatrics department and other units would have benefitted greatly from this largesse.In addition, the public would have received improved services in the form of equipment and skilled manpower.
After his treatment, Najib said, “This is a lesson I learnt from my own experience (while in hospital). There are many things in our lives that we take for granted, for example, health”.Given the misplaced allocation of funds, we wonder if his subconscious was saying, “There are many things in our lives that we take for granted, for example, the public.”

DARI MATA PENA MOHD SAYUTI OMAR.........???

on

Zaib Ibrahim Bakal Penerima Hadiah Nobel? 


DURI busuk yang bernama Zaid Ibrahim kini sudah tercabut dari daging bernama PKR, khususnya Anwar Ibrahim. Saya tidak mahu mengatakan Zaid adalah alat ataupun perkakas kepada Umno dengan tindak tanduknya. Saya tidak fikir begitu. Orang yang cerdik dan kaya macam Zaid tidak mungkin sedia untuk berbuat demikian menjadikan dirinya perkakas.

Apabila Zaid keluar PKR (apakah dia pernah menjadi ahli secara rasmi), maka habislah cerita. Beliau tidak ada apa-apa hubungan lagi dengan PKR dan juga Anwar. Beliau boleh mengulas dan mengkritik atas kapasitinya sebagai seorang ahli politik yang profesional yang maha hebat di negara ini.

Kalau Zaid masih lagi membalun PKR statusnya samalah dengan dua tiga orang wakil rakyat PKR yang meninggalkan parti berkenaan kerana baru berbau akan kebusukan Anwar. Sebelum ini mereka memeluk dan mencium Anwar tetapi selepas keluar baru merasai tangan mereka berbau tatkala memegang atau bersalam dengan Anwar.

PKR dan Anwar atau sesiapa saja tidak perlu mendengar apa-apa kritikan dan pandangan dari Zaid lagi. PKR boleh biarkan begitu saja pandangan Zaid. Lainlah kalau dia masih 'ahli' PKR dengan memegang berbagai jawatan itu PKR perlu mendengarnya kalaupun tidak mahu bertindak atas pandangan dan kritikan itu.

Ke mana Zaid selepas ini? Beliau memberi tahu yang tidak ada mana-mana parti yang inginkan beliau. Umno katanya tidak sudi memandangnya. Begitu juga Pas. Tetapi kalau kena cara Pas boleh menerima Zaid. Kalau Inchek Ibrahim Ali, Pas boleh menerimanya apakah dosa dan busuknya dengan Zaid. Kalau silap dan kekurangan Zaid hanya 'mabuk' saja. Tetapi apakah Inchek Ibrhaim tidak mabuk, rasanya mabuk Inchek Ibrahim lebih teruk dari Zaid!

Seburuk Zaid dia tidak menghentam Nik Aziz. Dia tidak mengatakan huduh kepada Nik Aziz. Apakah itu tektik untuk menarik Nik Aziz. Sebelum inipun dia jual bangunan Umno Kota Bharu kepada Dewan Pemuda Pas Kelantan. Apakah itu sebahagian daripada tektik dan pelaboran Zaid ke dalam Pas? Begitu juga bila Zaid cadangkan beberapa nama pemimpin Pas yang relevanan untuk jadi penyelaras Pakatan, apakh itu tektik atau Zaid akan bersama mereka? Semacam ada kerja mahu mengait buah di dahan lembut oleh Zaid.

Tertakdir kalau Pas meneriam Zaid tidak mustahil juga masalah sama akan berlaku. Kalau Zaid menyertai Pas, dan Pas tidak mengikut kehendaknya, misalnya menghalang dia hendak jadi presiden, pasti Zaid akan meratah Pas dan Nik Aziz sekali macam dia ratah dan makan mentah PKR dan Anwar. Kalau tidak percaya Pas boleh cuba beri peluang kepadanya.

Saya secara peribadi suka dan gembira campur bahagia kalau Zaid tidak menyertai mana-mana parti politik. Lebih afdal kalau beliau tubuh parti politik sendiri. Kita mahu tengok sejauh mana sambutan partinya nanti. Zaid boleh jadi presiden yang lebih baik dari Najib, Anwar ataupun Abdul Hadi. Atas keyakinan bahawa Zaid mulia, suci dan bersih tentu partinya itu akan mendapat sambutan hangat dalam masa terdekat.

Mungkin ahli Pas, Umno dan PKR yang kecewa dengan parti masing-masing boleh menyertai parti Zaid. Parti Zaid mungkin sesuai dengan naluri mereka. Orang hebat seperti Zaid, orang bersih sepertinya dan orang suci, mesti akan mendapat sokongan. Anwar Ibrahim pun akan tenggelam. Begitu juga Abdul Hadi Awang juga akan tenggelam dalam kehebatan dan keagungan Zaid.

Zaid boleh membawa partinya bertanding dalam pilihan raya umum nanti. Kalau menang dan tidak cukup kerusi untuk tubuh kerajaan, Zaid boleh bergabung dengan Umno. Tentu mudah bagi Umno dan Zaid untuk bergabung di antara satu sama lain kerana mereka pernah duduk dalam kloni yang sama.

Marilah kita mengucapkan selamat berjuang dalam wadah baru kepada Zaid Ibrahim. Semoga beliau akan memjana demokrasi yang sihat dan subur. Demokrasi yang benar-benar adil dan tidak korup yang diharapkan oleh segenap ahli politik dunia. Mudah-mudahan juga dunia akan mengiktiraf Zaid sebagai tokoh demokrasi tulen dan seterus penerima hadiah novel kerana berjuang untuk melahirkan demorkasi tulen dalam negara Malaysia.

Harapnya selepas ini Zaid akan terus dikenang dan mendapat liputan meluas dari akhbar. Rumahnya akan dikerumini para media massa yang ingin mendengar bual dan cakap Zaid. Dan selepas ini juga kita berharap nama Anwar tidak akan disebut-sebut lagi. Nama Abdul Hadi tidak diingat lagi. Semuanya akan teralih kepada tokoh baru yang hebat dan suci bersih, Zaid bin Ibrahim. Selamat

PUTRAJAYA KE PUDURAYA.......MIMPI DISIANG HARI...

on

Nak ke Putrajaya??? Jalan-jalan ke Puduraya cukuplah sambil tengok bas. Dah nak karam pun masih lagi cerita nak ke Putrajaya ke? Baru sekarang rakyat sedar bahawa PKR hanyalah perjuangan untuk menobatkan Anuwar untuk menjadi Perdana Menteri.

Den nak cakap satu ja….Porahhhhhh…..Ayam sereban pun tak larat nak jaga. Ada hati nak jaga ayam seladang. Cermin. Ukur baju badan sendiri la Anwar dan juga juak-juak Pakatan khususnya PKR.

Sedar tak selepas PRU12, PR hanya asyik mengira kerusi BN yang nak dirampas tetapi mereka lupa untuk pertahankan kerusi yang mereka menang. Sekarang ini PR dah ada 4 negeri. Satu di Perak dah terlepas angkara PKR juga. Woii Anwar…., tunjukkan dulu kemampuan 4 negeri tersebut, barulah boleh sembang. Ini tidak. Asyik asyik Putrajaya. Malu wehhh….

Takkan nak suruh rakyat menonton drama 16 September lagi kot? Tak puas kencing rakyat lagi ke Anwar oiiii…..?

Sekarang ni siapa pun memerintah, rakyat tetap kena cari makan. Ini kerana, bukan tanggungjawab kerajaan mana mana pun untuk suap nasi ke mulut rakyat. Apa yang kita mahukan adalah sistem pendidikan, kesihatan, kebajikan dan yang lain lain yang membuatkan rakyat berasa senang dan selesa walaupun tidak mewah.

Jadi, sediakan payung sebelum hujan. Bukannya sibuk terjerit jerit “hujan nak turun” – “hujan nak turun” seperti sekarang. Faham simbolik tu? Maknanya, kalau PR nak rampas Putrajaya, kena buat kerja yang membolehkan mereka sampai ke situ. Bukannya hanya terjerit-jerit saja.

Macam mana PKR nak mendapatkan pentadbir atau penggubal undang-undang yang ada jatidiri jika calon pilihanraya mereka sendiri pun main tangkap muat jer. Takkan semua nak main bidan terjun saja? Ingat rakyat bodoh ke beb....???

Ada orang kata, PKR dan Anwar tak salah jika ada impian nak ke Putrajaya. Memang itu tak salah pun bagi den. Tetapi patut sedar laa….kapal pun bocor…, nak belayar macam mana? Yang bermimpi tu rakyat atau yang bermimpi tu Anwar? Rakyat belum lupa lagi drama 16 Sepetember lagi la wahai para pemimpin PR.

Dulu, masa awal reformasi, rakyat tolong bela dan cari keadilan untuk Anwar. Bila dia dah bebas, datuk datuk juga yang dia cari.., rakyat yang sokong dia langsung dia tak ingat. Tengok apa yang jadi pada HINDRAF dan Kg Buah Pala. Semua kena bohong dengan Anwar.

Sebab tu lah den selalu cakap kat kawan-kawan…., Anwar tu bukan ikon perjuangan dan sepatutnya jangan berjuang kerana Anwar.

Den berani gerenti.., lambat laun..didalam PKR hanya akan tinggal pemimpin tetapi penyokong tiada. Sebab tu ahli dan penyokong termasuklah pemimpin PKR patut ukur baju dibadan sendiri. Tinggalkan saja kerja tak berfaedah menyokong parti cap mata tu. Ada baiknya pi sokong wakil-wakil dari Konsortium bebas yang tak berparti tu beb dari sokong PKR.

Sebab apa? Sebabnya…, dalam PKR sekarang ni makhluk perosak ramai sangat. Dari atas sampai bawah semuanya musang berbulu ayam. Kaki bodek dan kaki kipas ramai sangat. Tu belum kira kaki rembat dan kaki lompat.

Dah macam tong sampah dan tong najis pulak. Yang BN dah reject, PKR pungut dan dipotretkan pulak sebagai pemimpin perubahan. Den tak nak kira le berapa banyak yang kena reject oleh BN di recycle oleh PKR. Dah tu tak lama rosak lah expire lah macam lagi lah....

Pada den ANWAR DAH HILANG KARISMA NYA.

ANUAR NAK JADI PM UNTUK APA.......???

on
Dalam satu artikel kolum berjudul "Tujuh Kesilapan", Timbalan Ketua Editor Sin Chew Daily, Lim Sue Goan menyenaraikan tujuh kesilapan yang dilakukan Anwar, menurut penilaiannya terhadap Anwar dalam tempoh lebih dua tahun kebelakangan ini.

Pertama, Anwar tidak respon kepada Program Transformasi Ekonomi yang diketengahkan oleh PM Najib;


Kedua, membiarkan semangat Pakatan Rakyat untuk terus menjunam;


Ketiga, tidak melaksanakan idealisme reformasi;


Keempat, organisasi Pakatan Rakyat yang lemah;


Kelima, Anwar tidak menggunakan pengalamannya sebagai Timbalan Perdana Menteri untuk menggabungkan sumber politik yang ada di empat negeri Pakatan Rakyat, misalnya mengemukakan dasar penyelesaian ekonomi;


Keenam, gagal menyelesaikan pergelutan kuasa dalam PKR;


Ketujuh, kekurangan daya pimpinan dan membuat pertimbangan.


Menurut Lim Sue Goan, Anwar memperlihatkan semangat yang tinggi sebelum 8 Mac 2008, tetapi amat berbeza setelah terjerat dengan kes mahkamah dan kegagalan rancangan 16 September 2008.

sumber dari : Media Permatang Pauh

UNTUK RENUNGAN BERSAMA.......???

on

Anwar sodok Azmin atau Azmin sodok Anwar?
Siapa tak kenal Aduka Taruna? Dia blogger Pakatan Rakyat kurang ajar yang dikejar polis kerana menghina Almarhum Sultan Johor. Tapi baca blog dia best, sebab tulisannya walaupun kureng dari segi adab tapi sedap dibaca. 

Artikel di bawah ini boleh jadi renungan pada kawan-kawan yang melungkup baru-baru ini, sebagai renungan untuk mencarta masa depan mereka, sama ada dari segi politik atau peribadi. Masa muda-muda dulu bolehlah berjuang untuk pemimpin wahai sahabat, ni masing-masing anak dah 2-3 tapi tak kemana pun.

 Gua masih ingat pada malam kecoh Anwar dipecat. 1998. Ketika gua tingkatan 5. Ketika tu, gua tersidai 


depan rumah member gua belajar main gitar. Lepas Isyak kat surau, orang balik rumah, gua sambung kuliah. 


Tengah jari terkial2 nak tukar code A kepada C, member gua keluar dari rumah."Weih... berita kat TV. Anwar dipecat."

Gua letak gitar, terus blah ke rumah. Tinggalkan member gua yang terpinga-pinga. Gua memang minat politik. Gua membesar dengan buku cerita kanak-kanak Al-Arqam, pemberian abah saudara gua, walau mak dan bapak gua UMNO.

Gua 'PAS' sejak gua tingkatan 4. Gua duduk asrama dan berdebat dengan bebudak Kelantan. Dari katil sambung ke surau. Berhari2... gua belum pernah kalah kalau bertekak, tapi akhirnya, gua pembeli Harakah. Gile. Usia gua beli Majalah Gila2, gua beli Harakah.

Sampai rumah, gua terus cari arwah abah gua.

"Bah... bah..."

"Ha..."

"Anwar kena pecat."

"Den dah agak dah.. parti sampah.Suruh ikut Al-Quran kang kono tangkap."

Time tu la pertama kali gua baru tahu yang bapak gua luar jer baju biru, kolar Merah. Tapi spender Hijau. Ak' alaaaa.... patutla dia join sekaki setiap kali gua bawak balik Harakah bila pulang dari asrama.

Tingkatan 5, gua sekolah lain. Gua jadi penampal tegar risalah dari internet kat papan kenyataan di kantin atau dalam tandas. Member gua yang ada internet tukang supply. Gua dan bebudak tukang sebar. Tapi artikel kehebatan Anwar gua tak minat, artikel kejahatan UMNO, gua minat.

Ghaib kat kantin, muncul kat tandas. Hilang kat tandas, muncul kat tangga. Kat perhimpunan Pengetua warning supaya tidak terjebak dalam politik kotor. Tindakan tegas. Tamat waktu persekolahan, risalah terselit di setiap wiper atau celah pintu kereta cikgu-cikgi, ikut mana yang line clear ketika itu.

Semakin membesar, semakin banyak berfikir. Semakin mampu untuk meletakkan diri dalam kepelbagaian sudut. Salah satu soalan diri gua ialah, sejahat2 Mahathir, sekuat2 Mahathir ketika itu, dalam banyak2 tajuk yang boleh diguna bagi menjatuhkan Anwar, kenapa LIWAT?

Memali pun boleh dibunuh;
Mahathir boleh meletakkan dadah di kediaman Anwar, tapi kenapa LIWAT?
Mahathir boleh merancang kemalangan helikopter Tan Sri Yahya misalnya, tapi kenapa LIWAT?

Satu soalan, tapi berpuluh jawapan. Namun, hati tetap belum puas. Semakin hari, semakin dalam maklumat. Semakin pelbagai dalam tajuk maklumat alternatif itu sendiri. Jiwa semakin benci UMNO. Raga semakin pelik dengan Anwar. Sungguh pun begitu, gua tetap tabik pada semangat babil dia.


2005, gua ditakdirkan Allah aktif dalam dunia internet. Membaca, menulis, memaki-hamun, mengamuk dan sebagainya. Semakin gua menyerang UMNO, semakin jauh gua dengan Anwar. Semakin gua menjelaskan kebodohan Melayu, semakin gua meluat dengan Azmin. Sungguhpun begitu, sekali lagi, hakikatnya gua akui peranan dan jasa Anwar kepada perubahan Malaysia.

Tali apakah yang ada pada Azmin yang mampu menarik Anwar? Fail apakah yang ada pada Azmin sehingga Anwar bergaduh dengan Ezam? Hubungan apakah yang ada pada Azmin sehingga Khalid Ibrahim bergeser dengan Anwar? Seolah2, Anwar tidak mampu melepaskan diri dari cengkaman Azmin. Azmin ada WMD. Azmin ada sesuatu. Apakah ia? Sehinggakan, jika gua diberikan kemampuan Allah dalam beberapa tajuk, gua tekad melanggar Azmin.

Akhirnya, tibalah pemilihan. Di tahun 2010 ini. Selepas kemenangan PRU12. Ketika zaman menuai. Kita melihat aksi Azmin yang sangat menjijikkan. Ya, atas hujah tertentu, yang gua simpan dalam lubuk kepala otak gua, memang gua sokong Azmin untuk Timbalan Presiden. Gua sokong Chegu Bard, tapi sokong Azmin. Cuma, artikel ini tidak membincangkan itu. Kita melihat aksi jijik Azmin dalam ketelusan pemilihan dibiarkan Anwar. Wujud persepsi dan kata2 Anwar menyokong aksi2 jijik Azmin.

Kenapa?

1. Adakah Azmin ada sesuatu yang istimewa? Nasi kangkang apakah yang ada pada Azmin?

2. Adakah sokongan aksi jijik Anwar kepada Azmin adalah sokongan rebah yang menjatuhkan Azmin secara halus?

Ianya sungguh misteri. Ianya melesukan. Tawar dan hampir kepada tiada perasaan...

Di tahun 2010 ini, selepas kemenangan PRU12, ketika zaman menuai ini juga, kita melihat perkara2 pundek yang dilakukan Anwar. Jika Pak Bakaq selalu mengatakan pemimpin bukan sahaja perlu telus, tapi perlu dilihat telus. Gua setuju. Perlu dilihat itu penting dalam perjuangan. Nabi saw sendiri bukan sahaja berhujah wahyu itu datangnya dari Allah, tapi perlu juga dilihat sebegitu. Dan sebab itulah Nabi tidak boleh menulis. Diperlihatkan tidak boleh menulis.

Jika anda mengatakan Nik Aziz tidak boleh diperlihatkan rasuah walau ianya zakat, gua setuju.
Jika anda mengatakan Anwar tidak boleh diperlihatkan gay, sebab apakah Anwar mengambil jambu2 lelaki dalam jawatan2 pundeknya?

Pembantu khas - Lelaki Jambu Rahimi.
Pembuat Kopi - Lelaki Jambu Saiful.
Kerja-kerja khas - Lelaki jambu satu penjara dengan Anwar.

Ianya sungguh misteri. Ianya melesukan. Tawar dan hampir kepada tiada perasaan...
http://adukataruna.blogspot.com/2010/11/anwar-sodok-azmin-atau-azmin-sodok.html

SPR & Rasuah

on

Badan Pemantau Pilihan Raya Malaysia (Mafrel) Bahagian Timur berpendapat  sasaran sifar rasuah dalam pilihan raya hendaklah dijadikan objektif utama di samping usaha berkesan digerakkan bagi mempastikan etika, keadilan dan kebebasan pilihan raya tercapai.
 
Pengarah Mafrel Bahagian Timur, Dr Abdul Halim Yusof berkata, ini kerana pilihan raya yang adil, bebas dan telus itu merupakan ‘jantung kepada demokrasi’.

Justeru, katanya semua pihak mestilah memainkan peranan bagi mempastikan objektif itu terlaksana.

Tambahnya, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) hendaklah mewujudkan strategi lebih agresif dan berkesan dalam mencapai sifar rasuah.

Sementara Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pula, ujarnya hendaklah melaksanakan operasinya lebih terbuka di lapangan semasa pilihan raya supaya menjadi strategi bagi menutup pintu rasuah.

“Dalam masa sama, rakyat perlu dididik tentang maksud an bentuk rasuah yang boleh terjadi dalam pilihan raya.  Ini penting agar rakyat boleh menjauhinya, sementara  ‘peniup wisel’ pula mampu memainkan peranan dengan berkesan.

“Walau pun dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri N.45 Galas pada 4 November lalu Mafrel tidak diberikan akreditasi oleh SPR dalam kerja pemantauan, namun Mafrel tidak berputus asa dalam melaksanakan peranan dan tanggungjawab sosialnya dengan meneruskan pemantauan perjalanan pilihan raya,” katanya.

Beliau turut mengulas betapa perlunya pendekatan baru dalam kempen pilihan raya termasuk ketidakwajaran kehadiran polis dalam jumlah yang ramai.

“ini kerana dalam konteks PRK N.45 Dun Galas, 88 peratus responden menyatakan tidak wujud pergaduhan atau keganasan, manakala selebihnya mengakui wujud sedikit pergaduhan tetapi tidak serius.

“Sementara 86 peratus tidak merasai apa-apa kebimbangan untuk keluar mengundi dan semua pihak perlu berusaha mengurangkan kos pilihan raya,” katanya.

Analisis dari Laporan Kajian Persepsi Penduduk Kawasan N.45 Dun Galas yang di sediakan Mafrel Kelantan juga menekankan aspek pengundian pada hari bekerja di mana ramai penduduk setempat tidak bersetuju. 

Ini, katanya kerana kemungkinan membebankan pengundi dari segi aspek pergerakan, masa, pekerjaan atau perniagaan mereka.

TANDA TANDA PRU 13 SUDAH HAMPIR........???

on

Apabila orang gila sudah berkeliaran;pilihanraya dah dekat........???

Sepanjang minggu ini kita melihat banyak orang gila berkeliran di merata tempat dalam bandar Taiping.

Balik dua pagi,jumpa orang gila berkeliaran.Keluar pagi pergi ke pasar, muncul pula orang tak betul meminta derma dan mencari "sampah".

Solat Jumaat ,kelihatan juga orang kurang waras.Seperti sebelum PRU 12 pada tahun 2008,banyak betul orang gila muncul.Tau-tau pilihanraya.

Orang gila baru muncul, boleh kita kenal,antaranya kuku kaki ,kuku tangan bersih .Makan makanan berbungkus,tidak terdedah.Semua makan dibekal oleh orang gila.Kononnya orang gila makan makanan orang gila.

Orang gila ini bukan orang tempatan .SB polis atau perisik tentera ,berlakon sangat pandai,tetapi terdapat seorang dua , mereka juga memberi maklumat kepada kita.

Maaf SB kita juga ada kawan orang gila. Betul-betul gila.!

Pulau Pinang Ikut Jejak Langkah Selangor Bentang FOI

on

foi1


KUALA LUMPUR 17 Nov - Badan pro-demokrasi, 'The Coalition for Good Governance Penang (CGGP)' mengalu-alukan langkah kerajaan negeri Pulau Pinang membentang Enakmen Kebebasan Maklumat (FOI) yang membolehkan rakyat negeri itu mempunyai akses kepada maklumat 

rasmi.Inisiatif kerajaan negeri Pulau Pinang di ambil setelah Selangor mengorak langkah membuka ruang kepada rakyat untuk mendapatkan maklumat apabila membentangkan enakmen yang sama Julai lalu."Mekanisme sedemikian mempunyai peranan penting dalam usaha membantu individu serta komuniti membuat keputusan bermaklumat berhubung perkara yang memberi kesan kepada diri atau kehidupan mereka. Tambahan pula pembentangan FOI adalah langkah awal ke arah kompetensi, akauntabiliti dan ketelusan dalam usur tadbir."Badan masyarakat madani dan parti pembangkang telah lama berjuang untuk memansuhkan Akta Rahsia Rasmi untuk digantikan dengan FOI yang menggariskan dengan jelas apa sebenarnyanyang didefinisi sebagai rahsia rasmi," kata wakil CGGP, Ng Eng Kiat. CGGP berharap FOI yang dibentangkan oleh kerajaan Pulau Pinang selaras dengan standard antarabangsa agar ia dilihat sebagai satu rang undang-undang yang benar-benar progresif.Disamping itu badan itu juga membangkitkan isu perbincangan awam dengan badan-badan sivil semasa proses membuat draf enakmen tersebut yang sehingga kini belum diadakan."Kami menjangka ini akan dilakukan oleh Jawatankuasa Khas dan dengan ini akan mempromosi iklim demokrasi yang sihat dalam masyarakat," ujar CGGP lagi.Justeru itu satu forum akan dianjurkan oleh CGGP, Pertubuhan Wartawan dan Jurugambar Akhbar Cina Pulau Pinang (Pewaju) dan Pusat Kewartawanan Bebas (CIJ) mengenai Bil Enakmen FOI Pulau Pinang 2010 di Kolej Han Chiang, Pulau Pinang.Panel penceramah termasuk Jagdeep Singh selaku Pengerusi Jawatankuasa Khas Bil Enakmen FOI Pulau Pinang 2010, Pengarah CIJ, Gayathry Venkiteswaran serta Ng Eng Kiat anggota Sekretariat, Suaram cawangan Pulau Pinang.

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List