Mahathir Perli Rosmah

on Dec 13, 2012

Akibat menonjol melebihi suaminya, Datin Seri Rosmah Mansor menjadi bahan sindiran mantan Perdana Menteri (PM), Tun Dr Mahathir Mohamad.Terbaru, isteri Datuk Seri Najib Razak itu sekali lagi mengejutkan rakyat dengan penghasilan buku biografinya yang dikatakan ‘menjawab secara telus’ isu dakwaan kononnya fitnah ke atasnya.

Mahathir dilapor berkata, isteri PM itu berhak untuk menonjol setinggi mana sekalipun.Beliau ditanya mengenai pandangan sama ada profil Rosmah menjadi tinggi berbanding isteri PM sebelum ini.“Tidak ada format standard untuk dipenuhi sekiranya anda menjadi isteri kepada Perdana Menteri. Anda boleh menonjol semahunya,” kata Mahathir dipetik.

Mengulas isu ini, Ketua Srikandi KEADILAN, Siti Aisyah Shaik Ismail berkata, kenyataan Mahathir yang memberikan ‘lampu hijau’ untuk Rosmah menonjol semahunya adalah sindiran jelas dan peringatan kepada Najib.“Mahathir sebenarnya mahu ingatkan Najib bahawa tidak ada isteri PM yang lebih menonjol daripada Rosmah,” kata Aisyah ketika dihubungi.

“Semua rakyat tahu kedudukan Rosmah seperti PM. Tapi perkara ini dipandang sepi oleh Umno. Sebab itu Mahathir ‘membenarkan’ Rosmah ke depan,” katanya.Dalam pada itu, beliau mengingatkan Rosmah supaya sedar siapa dirinya sebelum rakyat menghukum kesombongannya.

“Kalau ikutkan, Rosmah baru sahaja beberapa tahun jadi isteri PM. Isteri Mahathir, (Tun) Siti Hasmah (Mohd Ali) pun tidak sepertinya yang lebih lama menjadi isteri PM.“Akibat keangkuhan itu, rakyat akan hukum Najib yang akhirnya kalah pada pilihan raya akan datang,” ujar Aisyah. ~kd
Photobucket

Zainuddin Maidin Malu Besar

on


BUKTI JIWA BESAR HABIBIE

REPUBLIKA.CO.ID, JAKARTA - Mantan presiden RI ke-3, BJ Habibie menganggap hinaan dan pelecehan yang dilontarkan mantan menteri penerangan Malaysia, Tan Sri Zainuddin Maidin sebagai sebuah pujian.
''Kalau ada yang menghina Anda, anggap aja sebagai sebuah pujian bahwa dia berjam-jam memikirkan Anda, sedangkan Anda tak sedetik pun memikirkan dia," ujar Habibie melalui akun facebook The Habibie Center.

Photobucket

Musuh Najib yang sebenarnya berada di dalam UMNO sendiri

on

BN sedang menghadapi zaman getirnya. Lagi hampir pilihanraya sampai, lagi banyak masalah yang timbul. Dalam ingin memenangi pilihanraya UMNO mempunyai masalah berpuak-puak yang berusaha untuk memenangi puak yang mereka sokong untuk ke hadapan. Dalam masa yang sama Najib sedang menghadapi masalah peribadi yang besar hasil dari pembongkaran oleh mereka yang rapat dengan beliau (Najib) dahulu tentang banyak perkara. Isu Altantunya dengan akuan sumpah Bala Subramaniam dan kenyataan-kenyataan Musa Hassan merupakan isu yang mencengkam pemikiran Najib dan keluarga sekarang ini.

Masalah yang di hadapi Najib ini tidak pula mendapat sokongan dari dalam UMNO sendiri kerana terlalu ramai dalam UMNO sendiri mahukan Najib berundur selepas keputusan pilihanraya yang dijangka buruk diumumkan. Ramai di dalam UMNO mahukan UMNO dan BN hanya memenangi jumlah kerusi yang kurang dari apa yang di dapati dalam pilihanraya yang lalu. Jika ini berlaku maka mudahlah bagi ‘Raja Muda’ UMNO mengambilalih jawatan yang di sandang oleh Najib sekarang ini.

Najib nampaknya kesaorangan kerana dalam UMNO sendiri terlalu ramai yang berkeyakinan UMNO akan tumpas dan jika mendapat kemenangan pun UMNO akan hanya mendapat kemenangan tipis. Dalam kedua-dua situasi ini Najib terpaksa berundur dan melepaskan semua jawatan dalam parti dan kerajaan. Bagaimana situasi ini boleh berlaku, ia merupakan ulangan sejarah dalam UMNO kerana perkara seperti ini sememang nya biasa berlaku dalam parti itu.

Hanya kali ini perpecahan yang berlaku akan menjahanamkan UMNO buat selama-lamanya kerana kekuatan Pakatan Rakyat yang menonjol dan jelas mendapat dukungan rakyat berbilang kaum sekarang ini. Najib sebagaimana yang saya sebutkan selalu, mempunyai musuh yang lebih ramai di dalam UMNO itu sendiri daripada musuh di luar parti itu.. Najib sedang berhadapan dengan musuh di hadapan beliau iaitu pihak pembangkang dan musuh yang lebih merbahaya sekali, iaitu musuh beliau yang berada di dalam UMNO itu sendiri.

Ramai di dalam UMNO itu sendiri sudah merasakan yang UMNO itu sudah menjadi parti yang semakin hari semakin kurang mendapat  keyakinan dari ahli-ahlinya sendiri. Elemen yang akan menjatuhkan UMNO itu bukannya disebabkan kekuatan pembangkang semata-mata, tetapi yang akan menjadikan UMNO itu kecundang ialah kerana kekurangan keyakinan di kalangan ahli-ahlinya sendiri.

Persoalan yang mesti kita bertanya kenapa UMNO itu semakin hari semakin tidak di yakini oleh ahli-ahlinya sendiri?

Salah satu dari sebabnya ialah kerana pucuk pimpinannya yang mempunyai terlalu besar masalah yang terpaksa memikul ‘baggage’ nya yang terlalu berat. Ahli-ahli UMNO yang pada asasnya tidak mempunyai daya juang yang kuat akan mudah merasa rendah diri apabila mereka melihat kemaraan Pakatan Rakyat yang semakain kuat dan di sebelah diri masing-masing melihat masalah peribadi pucuk pimpinan mereka yang terlalu besar.

Apa yang menjadi masalah lagi ialah, tidak ramai pimpinan UMNO itu sendiri yang bingkas mempertahankan Presidennya sendiri kerana di dalam hati mereka yakin yang isu-isu serta tuduhan  terhadap Presidennya itu ada asasnya dan mereka merasakan mempertahankan Najib itu akan mencederakan kredibiliti mereka sendiri. Malahan ramai di antara mereka tidak mahu di ‘associate’ kan dengan Dato Najib dan lebih mempunyai kecenderungan untuk mengaku untuk berpihak kepada Muhyiddin Yassin.

Di belakang tabir ramai di kalangan ahli-ahli UMNO sendiri mahukan banyak kerusi di menangi oleh pembangkang kerana mereka tidak mempunyai keyakinan yang Najib mampu memulihkan imej UMNO sebagai parti yang mempunyai kredibiliti. Ramai juga di kalangan pemimpin UMNO yang menangguk di air yang keroh untuk kepentingan peribadi mereka.

Menikam pimpinan dari belakang ini merupakan kemahiran ramai pimpinan UMNO. Sekarang sejarah berulang sekali lagi. Datuk Hussein Onn terpaksa mengumumkan tidak mempertahankan jawatan sebagai Presiden UMNO pada Perhimpunan Agung 1981 selepas beliau di tandingi oleh Sulaiman Palestin pada tahun 1978 dahulu. Sulaiman Palestin telah menandingi jawatan Presiden UMNO pada tahun 1978 di atas permainan “Raja Muda’ UMNO semasa itu untuk menekan Hussein berundur bagi ‘Raja Muda’ itu mengambil alih jawatan Presiden UMNO dan Perdana Menteri.

Usaha ‘Raja Muda’ UMNO itu berjaya dan kejayaannya membaling batu sembunyi tangan itu menempatkan beliau menjadi Presiden UMNO secara percuma dalam tahun 1981 dan beliau telah mula memecahkan UMNO dengan melagakan Tengku Razaleigh dan Musa Hitam dalam pertandingan jawatan Timbalan Presiden UMNO dan inilah cara pemimpin yang saya selalu sebutkan namanya di dalam blog ini bermain politik. Secara sistematik beliau telah menghapuskan semua pemimpin yang berpengaruh dan mempunyai ‘consequence’ kepada negara dalam tempuh kurang dari sepuluh tahun. Tiada siapa yang beliau was-was dan cemburui akan selamat di bawah pimpinan orang ini.

Dalam permainan politik intra UMNO sekarang ini pun, beliau adalah pemain utamanya dan jika di ikutkan kehendak hatinya beliau mahukan Najib berhenti dan memberikan kuasa kepada Muhyiddin. Itulah sebabnya saya selalu berkata UMNO tidak perlu berdepan dengan pembangkang untuk tumpas, tetapi UMNO wajar berperang sesama sendiri terlebih dahulu sebelum berhadapan dengan pembangkang.

Dalam pada Najib terdesak dengan permainan ini beliau terpaksa tunduk juga kepada pengaruh orang ini dan beliau (Najib) telah mengikut telunjuk dan kerenah orang ini sehinggakan banyak kesempatan di ambil oleh keluaraga orang ini untuk mendapatkan peluang perniagaan secara monopolistik dalam negara ini.

Selagi orang ini masih bercakap politik dan bercakap pasal UMNO selagi itulah politik negara kita akan berkecamuk kerana keadaan berkecamuk inilah yang di kehendaki beliau kerana situasi berpecah belah UMNO itu akan meletakkan beliau sebagai orang penting kepada semua pihak.

Mungkin UMNO akan selamat apabila beliau berhenti bercakap politik yang membingungkan ramai orang itu. Tetapi apa pun samada beliau masih bercakap politik atau tidak UMNO sudah tidak bermaya lagi untuk maju dan eloklah begitu. Biarkan pihak lain pula yang mentadbir kita. Tidak ada salahnya jika kita lakukan secara serius untuk perubahan itu, kerana demokrasi membenarkannya.
Photobucket

EMPAT Menteri BN Sudah Kena Kencing!

on

Kebodohan empat menteri rejim Zionis Umno ini kian terserlah apabila dengan mudahnya dipermainkan syarikat asing yang mereka sendiri izinkan untuk bertapak di negara ini!

Keengganan syarikat Lynas Advance Material Plant (LAMP) mengeksport keluar sisa dari kilang mereka ke negara asal, Australia kini menjadi tanda tanya apabila rejim Zionis Umno tersepit dengan perjanjian yang sudah ditandatangani sebelum kilang tersebut dibina lagi.

Persoalannya apakah kesemua menteri kabinet Najib Altantuya ini sudah dibodohkan dengan mudah hingga terpaksa mengugut syarikat tersebut dengan perjanjian yang mereka sendiri tandatangani?

Penegasan rejim Zionis Umno bahawa pendirian syarikat Lynas Corporation Australia perlu mengeksport sisa yang terhasil daripada loji nadir bumi di Gebeng, Pahang untuk memenuhi syarat lesen pengendalian sementaranya (TOL) kini memakan diri.

Empat menteri kabinet dalam satu kenyataan bersama semalam menyatakan bahawa TOL itu boleh digantung atau dibatalkkan sekiranya syarat berkenaan tidak dipatuhi.

"TOL yang dikeluarkan kepada Lynas menetapkan syarat khusus bahawa syarikat Lynas perlu menghantar keluar dari Malaysia semua residu yang dihasilkan oleh LAMP.

"Ini termasuk semua produk yang diperbuat daripada sisa tersebut. Dalam hal ini, kabinet juga memperakukan syarat khusus tersebut.

"Sekiranya Lynas gagal mematuhi syarat khusus ini, Lembaga Pelesenan Atom mempunyai kuasa bawah Seksyen 22 Akta Pelesenan Tenaga Atom 1984 (Akta 304) untuk menggantung atau membatalkan TOL dan memerintah Lynas memberhentikan operasinya serta-merta," kenyataan itu dipetik.


Laporan akhbar Utusan Meloya yang jelas membodohkan rakyat Malaysia semalam

Kenyatan itu dikeluarkan bersama oleh menteri perdagangan antarabangsa dan industri, Mustapa Mohamed, menteri sains teknologi dan inovasi, Maximus Johnity Ongkili, menteri sumber asli dan alam sekitar, Douglas Unggah Embas dan menteri kesihatan, Liow Tiong Lai.

Menurut kenyataan itu, ia dikeluarkan "berikutan laporan media yang kurang tepat mengenai penghantaran keluar sisa yang dihasilkan LAMP".

Walaupun tidak menamakan mana-mana laporan khusus, ia dipercayai merujuk kepada laporan yang memetik kenyataan pengarah urusan Lynas Malaysia, Mashal Ahmad.

Dalam laporan Guang Ming Daily, Mashal menyatakan bahawa sisa berkenaan tidak boleh dieksport disebabkan undang-undang antarabangsa yang menghalang penghantaran bahan berbahaya.


Tidak mustahil pertikaian tersebut bakal diselesaikan di mahkamah tetapi akhirnya yang rugi adalah rakyat Malaysia sendiri disebabkan kebangangan menteri rejim sendiri!
Photobucket

Adnan Yaakub lebih busuk dari bangkai

on
Seorang warga emas serta dua rakan wanita berkenaan ditahan polis hari ini di bangunan yang menempatkan pejabat Menteri Besar Pahang Datuk Seri Adnan Yaakob.
Tuw Yin Lan, 71, serta dua rakannya ditahan selepas mendekati Adnan dan menggesa menteri besar itu meminta maaf atas kenyataan berhubung perarakan Himpunan Hijau bulan lalu.

NONETuw yang dikenali dengan nama Aunty Mei merupakan salah seorang daripada peserta perarakan jalan kaki sejauh 300km dari Kuantan ke Kuala Lumpur itu.

Ketua publisiti Himpunan Hijau, Lee Chean Chung ketika dihubungi berkata, Tuw marah dengan dakwaan Adnan bahawa peserta berkenaan hanya berjalan sejauh 200 meter.

"Beliau menunggu di luar pejabat (Adnan) sejak jam 11 pagi. Apabila MB muncul, beliau tampil dan meminta (Adnan) memohon maaf, tetapi (Adnan) enggan," katanya.

Menurutnya lagi, turut ditahan bersama Tuw ialah seorang lelaki, Wong Chun Yuan dan seorang lagi wanita, Yip Fong Kiew.

Kesemua individu berkenaan kemudiannya dibawa ke ibu pejabat polis daerah Kuantan, katanya.


malaysiakini


Sikap angkuh dan sombong yang ditunjukan oleh Menteri Besar Pahang, Adnan Yaakub hingga bertindak keterlaluan keatas warga emas, Tuw Yin Lan, 71 (kiri) dan dua orang rakannya adalah sangat dikesali.

Takkanlah hanya kerana mereka menyuruhnya meminta maaf pun satu kesalahan jenayah dan perlu ditangkap? 

Lihatlah, bagaimana polis dan undang-undang diperalatkan dengan semborono oleh orang-orang politik macam Adnan ini.Betul gak dakwaan mantan Musa Hasan tu. 

Apakah mungkin kerana Adnan marah kerana dia tercirit-cirit dan terkencing apabila diterjah oleh warga emas tersebut, lalu polis dipanggil polis untuk menangkap mereka? 

Adnan bangga dgn kelaku samseng dan sombongnya

Entahlah…walau apa pun, nama Adnan Yaakub kini lebih busuk dari bangkai.Benarlah apa yang Mahathir kata : Umno busuk hingga ke ususnya...ha! ha! ha!

Warga emas bersama rakannya telah pergi ke pejabat Menteri Besar Pahang dan bila Adnan muncul, mereka pun menghampirinya dan memintanya supaya minta maaf. 

Adnan telah mendakwa mereka telah menaiki kereta mewah dan hanya berjalan 200 meter sahaja. 


Mereka yang menyertai perarakan hijau anti Lynas , berjalan kaki sejauh 300km dari Kuantan ke Kuala Lumpur tentulah berasa kesal dan jengkel kerana difitnah macam itu. 

Tetapi Adnan degil dan enggan berbuat demikian, sebaliknya warga emas tersebut ditangkap bawah Seksyen Seksyen 186 Kanun Keseksaan kerana menghalang penjawat awam menjalankan tugas dan 189 kerana mengancam keselamatan penjawat awam. 

Jika sabit kesalahan , boleh didenda sehingga RM10,000 atau penjara dua tahun atau kedua-duanya sekali. sumbersumber

Photobucket

Malaysia Semakin Jauh dari “Sahabat” Indonesia

on

Tulisan ini masih berkaitan dengan tulisan saya yang sebelumnya, mengenai hinaan Zainuddin Maidin kepada BJ Habibie. Dalam tulisan sebelumnya, saya mengatakan bahwa ada kemungkinan bahwa pernyataan Zainuddin adalah ungkapan kekhawatiran beberapa pihak di Malaysia bahwa kedatangan BJ Habibie di Selangor dapat menginspirasi perubahan dan reformasi di Malaysia. Ada beberapa poin yang ingin saya sampaikan melalui tulisan ini. Pertama, ada kesan pembiaran dari pemerintah UMNO Malaysia terhadap kasus penghinaan ini. Firasat saya mengatakan bahwa pemerintah terutama UMNO takut dengan inspirasi yang dibawa oleh BJ Habibie terhadap desakan reformasi politik di Malaysia.Kedua, pemerintah Malaysia tidak menunjukkan komitmen untuk memperbaiki kondisi hubungan kedua negara yang semakin memburuk. Hal ini terlihat dari penanganan kasus perkosaan TKI yang dilakukan oleh 3 orang polisi Diraja Malaysia baru-baru ini.

Pemerintah UMNO sepertinya mempunyai kekhawatiran bahwa BJ Habibie akan menginspirasi publik Malaysia untuk menuntut reformasi. Media di Indonesia merasakan hal yang sama juga, seperti yang diberitakan oleh Trans TV.Ketakutan ini wajar karena dalam ceramahnya di Selangor, BJ Habibie menjelaskan bagaimana ia meletakkan fondasi bagi proses reformasi dan demokratisasi di Indonesia. Tulisan Ahmad Lufti Othman di The Malaysia Insider yang mewakili masyarakat Malaysia yang tidak berpandangan sempit, menjelaskan sosok negarawan dari BJ Habibie tersebut. Ia bahkan membandingkan dengan cara-cara UMNO yang justru bertentangan dengan prinsip demokrasi, antara lain dengan menggunakan cara premanisme untuk mengganggu ceramah Anwar Ibrahim.

Habibie, Samseng Politik dan Ekonomi Melayu - Ahmad Lufti Othman

Habibie, Samseng Politik dan Ekonomi Melayu – Ahmad Lufti Othman
Sumber: 
http://www.themalaysianinsider.com/rencana/article/habibie-samseng-politik-dan-ekonomi-melayu-ahmad-lufti-othman

Ada sebuah redaksional menarik dalam sebuah reportase di Global TV mengenai kasus Habibie ini yang menyatakan bahwa Malaysia semakin jauh dari sahabat baik Indonesia. Yang menarik dari redaksional Global TV adalah tinjauan mereka terhadap rentetan peristiwa yang terjadi belakangan ini dimana selain kasus tulisan Zainuddin di Utusan Malaysia, kasus pemerkosaan TKI oleh 3 orang polisi Diraja Malaysia juga masih terkatung-katung. Persidangan yang menghadirkan korban perkosaan hari ini masih akan ditunda hingga tanggal 25 dan 26 mendatang karena berkas Berita Acara Pemeriksaan belum lengkap. Penundaan ini menimbulkan tanda tanya mengenai komitmen pemerintah Malaysia, yang sekarang dikuasai oleh UMNO, terhadap perbaikan hubungan antara kedua negara.BAP belum Selesai, Sidang TKI Diperkosa Polisi Malaysia Ditunda
Berita Metro TV hari ini mengatakan bahwa sidang terhadap kasus ini masih ditunda lagi. Padahal, korban sudah dihadirkan di persidangan didampingi perwakilan Kemenlu dan Reskrim POLRI. Berita tentang kasus ini juga sepi di Malaysia. Indikasi-indikasi ini menimbulkan perasaan publik Indonesia bahwa pemerintah UMNO sengaja membiarkan kasus-kasus ini terjadi untuk kepentingan politik mereka. Hal ini akan sangat berbahaya bagi kerukunan antar kedua negara bila tetap dibiarkan di masa mendatang. Bahkan, Zainduddin Maidin mengatakan bahwa ia merasa puas dengan pernyataannya terhadap Habibie.

Zainuddin Merasa Puas

Zainuddin Merasa Puas
Sumber: http://www.centroone.com/news/2012/12/2m/hina-habibie-malaysia-tolak-minta-maaf/

Penghinaan pemerintah Malaysia terhadap Indonesia tidak hanya berkutat pada dua kasus itu saja. Saat ini, ribuan anak-anak dari para TKI yang berada di Malaysia terancam buta huruf. Hal ini karena pemerintah Malaysia tidak mengijinkan anak-anak tersebut mengenyam pendidikan di sekolah umum. Sebagian besar adalah anak-anak TKI pekerja ladang sawit. Menurut Sekjen Ikatan Guru Indonesia, M. Ihsan, anak-anak TKI di Malaysia umumnya hanya dapat mengakses pendidikan tidak resmi, semacam kursus atau community learning centre (CLC). Itupun hanya diizinkan berdiri di area ladang sawit. Pemerintah Malaysia secara tidak langsung telah melakukan eksploitasi terhadap TKI dan kemudian membiarkan generasi berikutnya tetap bodoh dan tidak terpelajar. Sebuah perlakuan yang sangat keji. Inikah wujud dari “kerukunan” yang ingin ditunjukkan oleh pemerintah Malaysia?

59.000 anak TKI di Malaysia Buta Huruf
59.000 anak TKI di Malaysia Buta Huruf
Sumber:http://edukasi.kompas.com/read/2012/08/06/09394950/59.000.Anak.TKI.di.Malaysia.Buta.Huruf
Anak TKI hanya apat mengakses pendidikan tidak resmi
Anak TKI hanya apat mengakses pendidikan tidak resmi
Sumber:http://edukasi.kompas.com/read/2012/11/26/18020424/Dukungan.Pendidikan.bagi.Anak-anak.TKI.di.Malaysia
Salah satu “learning center” yang menjadi andalan anak-anak TKI tersebut dikelola oleh warga Malaysia, Sahir Alif. Ia adalah warga Sabah yang mengelola “learning center” (LC) Tunas Harapan Kampung Mendugi Papar Sabah, di Kota Kinabalu. Ia mendirikan learning center tersebut karena rasa prihatin melihat nasib para anak TKI pekerja ladang sawit yang terancam buta huruf karena tidak mendapatkan pendidikan. Selama ia menjalankan LC tersebut, ia banyak mendapat cemoohan dari teman-temannya. Menepis cemoohan tersebut, ia berpendapat siapa pun dan dari negara mana pun selama berada di Malaysia berhak mendapatkan pendidikan layaknya anak-anak Malaysia lainnya. Sahir Alif adalah contoh warga Malaysia yang berpikiran luas dan jernih. Ia melihat kasus ini dari sudut pandang yang bijak, jauh lebih bijak daripada petinggi-petinggi UMNO yang memerintah Malaysia saat ini.

Learning Center yang didirikan oleh warga Sabah, Safir Ali

Learning Center yang didirikan oleh warga Sabah, Sahir Ali
Sumber: http://unimig.org/sekolah-anak-tki-dikelola-warga-malaysia/

Saya yakin, pernyataan Zainuddin tidak mencerminkan opini publik di Malaysia, begitu pula publik Malaysia pasti juga akan merasa prihatin dengan kasus yang menimpa TKI yang diperkosa oleh Polisi Malaysia tersebut. Tulisan Ahmad Lufti Othman di The Malaysian Insider menunjukkan bahwa publik Malaysia masih melihat kasus-kasus ini secara jernih dan tidak berpandangan sempit, begitu pula ketulusan yang ditunjukkan oleh Sahir Alif dengan mendirikan learning center bagi anak-anak TKI. Akan tetapi, ketika informasi mengenai hal-hal tersebut dibatasi di dalam negeri Malaysia, publik Malaysia tidak akan menyadari adanya isu-isu tersebut. Justru, publik Malaysia akan mempunyai persepsi negatif terhadap Indonesia bila berita-berita tersebut dipelintir.

Hubungan baik antara dua negara dibangun berdasarkan sebuah niatan yang tulus, dan kemudian diwujudkan dalam bentuk kebijakan yang secara sistematis mendukung niat tersebut. Kasus-kasus di atas menunjukkan bahwa tidak ada kebijakan yang disusun secara sistematis untuk mendukung niat menjalin hubungan baik. Sebaliknya, kebijakan pemerintah Malaysia untuk membiarkan penghinaan-penghinaan terhadap Indonesia, baik dalam kasus Habibie hingga kasus anak TKI, menunjukkan bahwa pemerintah Malaysia memutuskan kebijakan yang justru bertentangan dengan prinsip kerukunan dua negara, BJ Habibie dan Anwar Ibrahim mungkin akan terhenyak ketika melihat fakta mengenai anak-anak TKI tersebut. Wacana yang digulirkan oleh kedua tokoh mengenai demokrasi dan kerukunan dua negara tentu diharapkan juga memasukkan isu mengenai anak TKI tersebut di dalam agenda mereka. Besar harapan bagi kedua tokoh, terutama Anwar Ibrahim, mengingat pemerintah Malaysia saat ini yang dikuasai oleh UMNO telah gagal menjaga prinsip demokrasi dan persahabatan antara Indonesia-Malaysia.

Bagaimanapun juga, situasi politik kedua negara akan berpengaruh terhadap hubungan keduanya. Publik Indonesia tidak bisa disalahkan apabila mereka juga berpikiran bahwa kekuatan politik yang menguasai Malaysia saat ini menghambat terwujudnya kerukunan tersebut. Urusan politik dalam negeri Malaysia memang bukan urusan publik Indonesia, tapi bila kondisi ini terus berlanjut tentu publik di Indonesia perlahan akan mulai mempunyai harapan untuk terjadi perubahan politik di Malaysia, demi hubungan yang lebih baik dengan negara sahabat.


Pendapat Anda
 • Hasnan Yunus · University of Brighton
  InsyaAllah, if parliament seats can be won by the current opposition, especially in Sarawak & Sabah, then, the current opposition will be the government of the day, after GE 13th, Amin…just look at the current state & standards of living in those 2 states today, after BN ruled all this while..phatetic, the 2 states are wealthy in oil & gas, timber, estates revenue..etc…but, where does the rakyat share the wealth & gains, there’s no revenue returned, but, only gained by a handful of opportunists all this while..yet the income tax & subsidies is harrased to be increased the income tax i.e. more revenue? & reduce the subsidies i.e. more revenue to cover administration costs, salaries & perks of government employees, not including MPs’ & State Wakil Rakyats, which comprise of approx. 1.5 million out of the Malaysian population of approx. 27 million? only 1.5/27 will benefit out of the country’s wealth, almost 23% only, the remaining 77% of the population will be maintained in the poor category! Should’nt that be changed as a consequence/impact of the results of the forthcoming GE 13th?, InsyaAllah…Amin…nan 123.
  • Hasnan Yunus · University of Brighton
   Salaam to all & dedicated ABUs’ sympathisers, the election campaign for GE 13th is ON!, till 20th March 2013, but, as usual, not officially informed by SPR, since Parliment is not dissolved yet, nevertheless, the campaign is vigorously ongoing, short of a mere 100 days! officially, it’s only 2 weeks…peoples’ awareness should be more harnessed on the consequences & impact of their 1 vote for the next 5 years of government of the day…tq…wassalam…nan 123.
   • Marwan Greenpress ·  ·  Top Commenter · Haluoleo University
    Terimakasih atas share tulisannya yg menarik, mengulas sejumlah pemberitaan dri berbagai media di Indonesia dan Malaysia, sehingga pembaca blog ini memperolah banyak perspektif dari tulisan diatas. Andaikan Malaysia dipimpin oleh tokoh seperti Bapak Anwar Ibrahim, mungkin hubungan dua negara serumpun ini akan lebih baik, layaknya sahabat yang saling menjaga marwah atau siri bagi orang Bugis Makassar. Alangkah damainya Bumi Melayu (Indonesia-Malaysia) bila si Upin-Ipin dan si Uyil bisa rukun dan bersahabat..


   Photobucket

   NAJIB PANAS!!! Datuk Nazim Razak sebagai individu yang didakwa bayar PI Bala untuk tandatangani akuan berkanun kedua

   on


   Ahli perniagaan Deepak Jaikishan menamakan seorang adik perdana menteri Datuk Nazim Razak sebagai individu yang didakwanya bertanggungjawab membayar penyiasat persendirian P Balasubramaniam untuk menandatangani akuan berkanun (SD) kedua.

   Dakwanya lagi, beliau turut bertanggungjawab mempertemukan Datuk Nazim Razak dan Balasubramaniam, tetapi urusan pembayaran wang kepada Bala itu, dakwanya, dilakukan Nazim.   Deepak interview"Saya mengesahkan kenyataan saya sebelum ini bahawa Datuk Nazim menyertai pertemuan untuk memudahcara apa-apa yang perlu dilakukan.

   "Penglibatan saya hanya untuk mempertemukan semua orang," dakwanya dalam wawancara denganMalaysiakini.

   Bala pada awalnya menandatangani satu akuan berkanun mengaitkan Datuk Seri Najib Razak dengan wanita Mongolia Altantuya Shaariibuu.

   Beliau kemudiannya menandatangani akuan berkanun kedua bagi menafikan akuan pertama yang dakwanya ditandatangani ketika keselamatan keluarganya menjadi taruhan.

   Bala kemudian mendakwa dibayar tunai dan dijanjikan lebih banyak wang selepas bersetuju menandatangani akuan bersumpah kedua dan berpindah ke luar negara bersama keluarganya.

   Deepak dalam wawancara semalam mendakwa wang yang diterima Bala datang daripada "Datuk Nazim dan sumber-sumbernya".

   Pada tahun 2009, wartawan Malaysiakini cuba menghubungi Nazim berulang-ulang kali untuk mendapatkan penjelasannya tentang dakwaan tersebut.

   Malaysiakini berkunjung ke pejabatnya dan menyerahkan senarai soalan untuk dijawab Nazim.

   Malangnya, usaha tersebut tidak berhasil sehinggalah wartawan Malaysiakini bertembung dengan Nazim di Masjid Negara selepas solat Jumaat pada Disember 2009.

   Beliau pada ketika itu baru selesai menziarahi pusara ayahnya, perdana menteri kedua Tun Abdul Razak.

   Sewaktu ditanya tentang dakwaan Bala pada ketika itu, beliau hanya menjawab "tiada apa-apa yang perlu diperkatakan".

   Dalam wawancara semalam, Deepak berkata beliau tampil mendedahkan perkara di sebalik kontroversi pembunuhan itu kerana risau "roh Altantuya tidak bersemadi dengan tenang" sehingga beliau dihantui "sumpahan Altantuya".   [Baca berita penuh]   sumber
   Photobucket

   Kenapa Musa Hassan tak serang Mahathir...?

   on


   Apa Pasai Musa Hassan Dok Pong Pang Pong Phang?

   Lama jugak aku tak tulih dalam blog aku ni. Aku cuti pi makan angin. Dua minggu lebih aku tak dak dalam Negeri-negeri Tanah Melayu mahupun Sarawak dan Borneo Utara. Aku pi luaq negeri. Aku pi dengan belanja duit sendiri, tak dak orang sponsor macam hakim “correct… correct… correct”.
   Aku pi makan angin bawak anak bini nak seronok tenangkan pikiran, maka jarang-jarang tengok internet. Aku tengok berita lebih kurang saja kurang tiap-tiap hari. Baca banyak berita buat serabut kepala hotak dan semak perut. Baik aku layan tengok minah saleh tak pakai bra lintaih jalan! Ha ha ha… Ini maknanya aku masih lagi seorang lelaki!
   Cuma dalam aku dok layan internet, Musa Hassan ni boleh kata tiap-tiap hari ada cerita dia. Sat dia kata kat menteri pondan, sat dia kata kat KSU, kat orang tu orang ni. Dia dok pong pang pong pang perbetoi dia sendiri, orang yang tak betoi. Pong pang punya pong pang dia teringat Robert Phang pulak. Cina ni pun dia gasak. Ni semua kes “pot calling the kettle black”.
   Yang aku tak nampak dan tak dengaq masa dia dok pong pang pong pang tu dia tak gasak tauke besaq dia zaman dia jadi pegawai penyiasat (IO) kes liwat 1 Anwar Ibrahim. Tauke yang suruh dia pagi usung tilam masuk mahkamah, petang usung bawak balik stor, dia tak bedaipun. Tauke itu sapa lagi kalau bukan mamak pedukang paria hidung besaq yang jadi punca lingkupkan negara ni, Mahadet.
   Aku agak. Aku agaklah Mahadet yang jadi dalang hal Musa Hassan ni. Mahadet sudah nampak Najib sudah tak boleh harap. Tak boleh pakai. Dia guna Musa Hassan untuk bagi tekanan kat Najib dan kuncu-kuncu dia. Mahadet tentu dah ada calon lain.
   Mahadet tau, PRU13 ni kalau Najib masih ketua BN dan UMNO maka jahanamlah UMNO dan BN. Kalau depa ni jahanam, Mahadet masuk dalamlah! Ni kira macam main bola, tukaq player dalam minit terakhir kot-kot boleh skor 2-3 gol boleh menang. Musa anak Hassan Muqadam jadi Mahadet punya puppet. Bekaih polis pangkat tinggi tapi sekolah tak tinggi bukan cerdik sangat. Jadi KPN pasai usung tilam!
   Lagi satu, Musa Hassan memang tak puaih hati kat Najib dengan pupu dia Hisham pondan pasai tak sambung kontrak dia. Jadi bila ada orang backing dia berani bersuaralah. Boleh jadi ada projek Musa Hassan yang tak dan siap dalam PDRM!
   Dalam pada dia dok pong pang pong pang ni, bermakna dengan sendirinya dia dah ambik insurans. Insurans dengan polisi yang baguih dan premiumnya tak kena bayaq duit, cakap mulut saja. Insurans yang dia ambik ni untuk masa depan juga. Insurans nyawa. Nyawa sapa? Nyawa dialah! Jika Pakatan Rakyat memerintah dan BN kalah ghuyup dia boleh tunjuk polisi insurans yang dia dok pong pang pong pang. Kalau PR nak sembelih dia mungkin tak jadi, depa kerat jari hirih telinga saja kot!

   oleh: Lee Copper

   ***Sumber Berita Dari: http://mediaperak.net/2012/12/13/hot-kenapa-musa-hassan-tak-serang-mahathir-jeng-jeng/
   Photobucket

   Followers

   pop up text

   Blog Archive

   Top Ranking Pro PR

   My Blog List