Yang Sebenarnya UMNO Baru

on Sep 22, 2012 umno baru tipu rakyatKekadang timbul rasa kesian pada penyokong-penyokong Umno (Baru), terutamanya kepada para blogger pro Umno (Baru). Ramai dikalangan mereka yang tidak tahu sejarah parti yang mereka sokong. Dalam perkataan lain, mereka tidak ubah macam babi gila; kerja menyondol ikut suka. Mungkin juga mereka terbawa-bawa perangai Syaitan dan Iblis yang membudayakan hasutan kearahkejahatan, menafikan kebenaran.  Mereka sokong kerna mungkin mereka termakan badi kalau tidak termakan babi. Mereka tidak faham dan tidak mengkaji sejarah parti mereka sendiri.

Penyokong Umno (Baru) dan para blogger pro Umno (Baru) yang bebal benggong itu sangkakan usia parti haprak mereka itu sudah lebih setengah abad tapi, cuba baca sejarah sebenar (di sini) parti haramjadah yang mereka perjuangkan itu….


Pada 4 Februari 1988, Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, Datuk Harun Hashim telah mengisytiharkan UMNO adalah sebuah pertubuhan yang tidak sah (pertubuhan haram) kerana telah melanggar Akta Pertubuhan. Dengan itu UMNO, terkubur.
umno baru ditubuhkan 1988
UMNO (Baru) telah ditubuhkan pada 13 Februari 1988. UMNO (Baru) inilah parti yang telah ditubuhkan oleh Mahathir Mohamad dan telah banyak memusnahkan warisan sejarah bangsa Melayu disamping menjahanamkan generasi serta hak orang-orang Melayu.     

Photobucket

Mahathir mahukan orang Melayu berlindung di bawah UMNO walaupun sudah busuk sampai ke ususnya

on


Dr Mahathir berkata di Johor Baru dua hari lepas yang pemimpin yang baik perlu menerima teguran yang membina. Ini pun Mahathir benar dan betul tetapi jika kritikan itu di arahkan kepada beliau itu adalah satu kesalahan besar. Apabila beliau di tegur dan di tandingi secara demokratik beliau mengambilnya sebagai satu tindakan memalitkan tahi ke muka dan beliau tidak dapat menerimanya. Hasilnya beliau secara sistematik telah mengharamkan partinya sendiri.

Apabila sistem dan undang-undang yang masih baik semasa itu mampu untuk memulihkan parti yang beliau haramkan itu, maka sistem itu di bunuhnya dengan menceroboh Badan Kehakiman yang sepatutnya bebas dari pengaruh eksekutif. Empat orang hakim Mahkamah Agung telah di pecat termasuk Ketua Hakim Negara Tun Salleh Abas melalui penubuhan ‘tribunal’ yang amat tercemar cara penubuhannya.

Apabila semua sistem berada di tangan beliau, Dr Mahathir bertindak mengikut kehendak hatinya sendiri. Tidak lagi sistem demokrasi yang betul kerana semuanya boleh dilakukan oleh Dr Mahathir dan itulah yang membolehkan beliau terus berkuasa dengan rakus selama 22 tahun itu. Jika sistem tidak tercemar Dr Mahathir tidak akan dapat kekal kerana populariti beliau telah jatuh hasil dari pemilihan 1987 itu.

Di Johor itu juga Dr Mahathir telah menasihatkan yang pemimpin tidak tunggu lama-lama dan memberikan peluang kepada pemimpin lain untuk naik. Seseorang pemimpin mesti memahami isyarat yang di dapati dari bawah supaya seseorang itu tahu bila untuk turun. Nasihat ini membuatkan kita lebih yakin yang Mahathir adalah seorang yang benar-benar mudah lupa dan hanya pandai memberi nasihat kepada orang lain sahaja.

Isyarat yang beliau harus bersara telah di tunjukkan oleh ahli-ahli UMNO apabila beliau hanya memenangi 43 undi di dalam pemilihan parti 1987 dahulu. Hampir separuh dari perwakilan memberikan isyarat supaya beliau berundur tetapi keengganan beliau untuk berbuat demikian itulah yang menyebabkan beliau membunuh UMNO dan menyalahkan pihak lain di atas pengharaman UMNO itu.

Mahathir terus sahaja menubuhkan parti yang baru yang diberi nama yang sama seperti parti yang beliau bunuh itu semata-mata untuk membina sokongan ramai tanpa pemimpin-pemimpin yang tidak sebulu dengan beliau. Itulah penyebabnya kenapa Tunku A Rahman dan Hussein Onn tidak berada di dalam UMNO semasa mereka ini meninggal dunia.

Mahathir ini seperti Kamal Attaturk yang mempunyai sikap, ‘you do what I ask you to do, don’t do what I do’.

Mahathir tidak konsisten dengan pendirian beliau dan beliau tidak dapat lari dari mengharapkan politik kepartian yang sempit walaupun sudah berada dalam usia yang begitu lanjut. UMNO katanya adalah parti yang lemah dan busuk hingga ke usus. Dia juga berkata UMNO itu di anggotai oleh orang-orang yang bodoh. UMNO juga katanya menggunakan cara membeli undi dengan pembayaran BRIM dan banyak lagi komen-komen buruk yang beliau lemparkan kepada partinya itu.

Tetapi beliau sekarang mundar mandir untuk meminta rakyat memberikan sokongan kepada UMNO yang sudah lemah longlai itu. Saya tidak ingin menyebut kenapa beliau menjadi begini, tetapi rakyat faham yang beliau bermasalah jika PR mendapat mandat.

Itulah sebabnya rakyat berharap jika PR mendapat mandat kali ini, jangan sekali-kali melakukan perkara yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin UMNO yang di dorong oleh kepimpinan Mahathir selama 22 tahun itu.

Rakyat wajar mengambil keputusan sendiri. Kita telah mendengar nasihat dan galakkan pemimpin seperti Dr Mahathir ini dan telah terbukti membawa padah kepada parti dan negara.

Jika semua nasihat beliau selama itu betul, masakan beliau wariskan UMNO yang sedemikian rupa. Beliau bolehlah menyalahkan Pak Lah tetapi kesalahan beliau memilih Pak Lah sebagai pengganti beliau sendiri itu adalah tindakan yang tidak bertanggungjawab. Kerana apa beliau memilih Pak Lah? Kerana beliau sangkakan yang Pak Lah boleh beliau kotak-katekkan seperti yang beliau lakukan terhadap Ghaffar Baba dan Najib sekarang ini.  

Rakyat mendengar kata-kata beliau yang UMNO itu parti yang sudah busuk sampai ke usus, tetapi kerana kepentingan politik peribadi beliau masih ingin Melayu ini berlindung dengan parti ini.

Begitulah nasib bangsa ku. Hanya di gunakan untuk kepentingan politik peribadi pemimpin-pemimpin mereka. Walau sebusuk mana pun parti itu Melayu di minta oleh Mahathir untuk berlindung di bawahnya.
ASPAN ALIAS


Photobucket

MAHATHIR MULA MEMPROMOSI MUHYIDDIN...

onBeberapa hari kebelakangan ini, mantan Perdana Menteri Mahathir Mohamad dilihat begitu banyak membuka mulutnya mengenai UMNO dan politik Malaysia. Melihat kepada amalan masa lalunya, setiap butir kata-katanya banyak mengandungi maksud tersirat, selain memahami apa yang tersurat.

Selain meramalkan BN akan terus menang dalam pilihanraya akan datang tetapi dengan majoriti yang lebih kecil, Mahathir juga bercakap mengenai tempoh seseorang pemimpin harus memegang jawatannya, memahami isyarat untuk berundur, amalan menegur pemimpin, kerajaan pimpinan Najib yang masih lemah dan pelbagai lagi.

Tetapi yang menarik untuk diperhatikan ialah bilamana beliau bercakap tentang kerajaan pimpinan Najib yang masih lemah dan isyarat yang harus difahami oleh seseorang pemimpin bila mereka seharusnya berundur daripada jawatan yang dipegangnya.

Dengan menyebut kepimpinan Najib masih lemah dan gagal menarik sokongan rakyat, apakah ini bermakna Mahathir ingin memberi isyarat kepada rakyat dan ahli UMNO bahawa Najib sebenarnya adalah pemimpin yang gagal. Jika diimbas proses peralihan kuasa daripada Pak Lah kepada Najib dahulu, desakan agar dipercepatkan proses itu ialah agar Najib mempunyai cukup masa untuk memulihkan sokongan rakyat terhadap UMNO dan BN.

Namun selepas lebih tiga tahun berlalu dan ternyata kerajaan yang dipimpin Najib bukannya beransur pulih atau bertambah kuat, sebaliknya bertambah lemah. Ini bermakna Najib telah gagal sama-sekali sebagai Perdana Menteri.

Oleh kerana di masa yang sama Mahathir yakin UMNO dan BN akan kekal tetapi dengan majoriti yang lebih tipis berbanding 2008, bermakna kedudukan kerajaan menjadi tidak stabil. Ini sekaligus membawa maksud bahawa Mahathir mahukan ahli UMNO bersiap sedia untuk menukar pemimpin dan menggantikan Najib dengan pemimpin lain yang lebih berwibawa. Jika Najib tidak digantikan, UMNO dan BN akan menjadi terus lemah dan boleh membawa akibat yang lebih buruk dalam piliharaya umum ke 14 nanti. Itulah andaian Mahathir.

Perkara kedua yang disebut Mahathir yang menarik untuk diperhatikan ialah apabila beliau menyebut tentang isyarat yang harus difahami oleh seseorang pemimpin bila seharusnya mereka berundur. Walaupun berjaya menjadi PM selama 22 tahun dan diberikan beberapa kali isyarat oleh rakyat dan ahli UMNO terhadap kepimpinannya, kelebihan Mahahir ialah beliau akhirnya berjaya mengatasi segala rintangan itu melalui kepintaran dan kelicikannya bermain politik.

Bagi Mahathir pula, cabaran yang dihadapinya itu lebih menunjukkan sikap keterbukaannya terhadap amalan demokrasi yang diamalkan oleh UMNO itu sendiri. Sebab itu dengan bantuan kepungan kuasa, beliau berjaya menjadi PM selama 22 tahun.

Bagi Mahathir, tidak kira sama ada seseorang itu lama atau baru menjadi pemimpin, jika wujud isyarat yang mahukan seseorang itu berundur, mereka haruslah memahami dan segera respon terhadapnya.

Jika isyarat berundur ini dikaitkan dengan kepimpinan Najib, ia sebenarnya sudah banyak kali muncul. Cuma Najib saja yang tidak mahu memahaminya kerana merasakan belum puas mengempuki kerusi kuasa sebagai Perdana Menteri.

Najib sendiri pun sebenarnya memahami penolakan rakyat yang makin melebar terhadap kepimpinannya. Sementara Najib menganggap penolakan rakyat itu belum sampai ke tahap isyarat untuk berundur, Mahathir pula cuba memberi bayangan sebaliknya. Sebab itu sehingga ini beliau masih belum terjumpa tarikh yang sesuai untuk mengadakan pilihanraya. Dengan mengumumkan tarikh Perhimpunan Agung UMNO tahun ini akan diadakan pada 27 November hingga 1Disember depan, kebarangkalian yang nyata ialah pilihanraya tidak mungkin diadakan pada tahun ini.

Pilihanraya mungkin diinjak ke penghujung tarikh luput pembubaran Parlimen iaitu April 2013. Dengan menunda tarikh pilihanraya, Najib mengharapkan beliau masih mempunyai ruang dan masa untuk menarik semula sokongan rakyat, terutama melalui Bajet 2013 yang akan dibentangkan 28 September depan.

Sebagai langkah untuk menarik sokongan rakyat, sambutan Thaipusam, tahun baru 2013 dan Tahun Baru Cina pada awal tahun depan dipercayai akan dimanfaatkan sepenuhnya oeh Najib dengan beberapa pengumuman serta pemberian habuan lagi.

Apa yang menarik, Mahathir sebenarnya sudah beberapa kali bercakap mengenai kerajaan pimpinan Najib yang semakin lemah sekarang ini. Meskipun Mahathir dilihat rapat dan sentiasa menyokong Najib, tetapi beliau seringkali juga menyebut mengenai isu kerajaan yang lemah ini.

Mengenai isyarat berundur pula, beliau pernah menyebutnya lama dahulu. Tetapi dengan menyebutnya kembali di ketika ini, di ketika Najib sedang bergelut antara hidup dan mati dalam politik, ia tentunya mempunyai maksud tersendiri. Dan mengenali perwatakan Mahathir, cakapnya jarang tidak mempunyai maksud.

Cubalah ingat kembali ketika beliau berkrisis dengan Musa Hitam dan Anwar Ibrahim dahulu. Banyak ucapannya ketika itu yang mempunyai maksud tersirat lebih daripada yang tersurat. Beliau menyindir tentang gandingan 2M dan beberapa kali menyebut tentang sejarah Brutus yang sanggup menikam Julius Ceaser. Begitu juga ketika beliau tidak mahu lagi menyokong Ghafar Baba yang dicabar oleh Anwar Ibrahim, ungkapannya penuh sindiran ketika itu.

Sebenarnya itulah stail Mahathir. Beliau akan memberi bayangan dan sindiran terlebih dahulu terhadap sesuatu perkara yang ingin diusahakannya. Kemudian membiarkannya menjadi khabar angin dan diperkatakan oleh ramai orang. Akhirnya ia akan meresap dalam pemikiran dan tidak ada sesiapa yang terperanjat jika ianya menjadi kenyataan.

Dalam konteks pilihanraya yang semakin hampir dan pemilihan UMNO selepas itu, Mahathir kini seperti memulakan langkahnya sebagai pencatur dalam menentukan kepimpinan UMNO seterusnya. Sebagaimana beliau berjaya menjatuhkan Pak Lak melalui gerakan dan road show ke seluruh negara dahulu, Najib kini bakal menerima nasib yang sama.

Beliau mula menyebut tentang kerajaan yang lemah dan kegagalan Najib memulihkan keadaan. Kemudian beliau juga menyebut tentang isyarat berundur yang harus difahami oleh seseorang pemimpin itu. Jelas bahawa ia ditujukan kepada Najib.

Meskipun tidak ada pemimpin atasan UMNO yang mengulasnya tetapi ia kini mula menjadi percakapan di pelbagai peringkat dalam UMNO. Pemimpin atasan bercakap, pemimpin bahagian bercakap, pemimpin cawangan juga bercakap. Ahli UMNO biasa dan broker politik juga mulai bercakap mengenainya.

Dan secara automatiknya nama Muhyiddin, Timbalan Perdana Menteri dan Timbalan Presiden UMNO mulai menjadi sebutan di mana-mana sebagai watak yang bakal mengisi kedudukan Najib sekarang. Mahathir nampaknya telah berjaya mempromosi nama Muhyiddin sebagai bakal pengganti Najib.


http://shahbudindotcom.blogspot.com/
Photobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List