Pakatan Rakyat Boleh Jatuhkan Najib Menerusi Tengku Razaleigh...!

on Jun 19, 2013Sama ada memang benar berlaku penyelewengan dan ketidak-adilan (melampau) dalam pilihan raya KE-13 lalu, hakikatnya parti UBN masih berkuasa dan Najib Razak masih menjadi perdana menteri. Dalam permainan politik yang berpaksikan kepada 4C (teori saya) sebagai rukunnya, penegakkan kebenaran dengan segala macam fakta 'akli' atau bayangan tidak merubahkan keadaan.

Rakyat apa lagi rakyat berbangsa Melayu tidak mudah untuk digerakkan mengikut apa yang diagendakan. Bukan mereka cerdik atau pintar tetapi begitulah sifat dan ciri-ciri yang ada kepada mereka, Bangsa Melayu adalah bangsa separuh masak - kebaratan pun tidak ketimurtengahan juga pun tidak. Sebahagian besar orang Melayu masih berfikir secara ortodoks.

Puak pembangkang khasnya Anwar Ibrahim yang kagen dan kempunan hendak menjadi perdana menteri masih berusaha dengan cuba menafikan pilihan raya ke-13 tempoh hari. Anwar yang boleh dipuji beliau tidak pernah berputuas asa dan boleh mengubah segala janji dan ikrar politiknya. Sebelum ini dia bermadah akan bersara dalam politik sekiranya Pakatan Rakyat tidak menang. Saya sudah menduga awal-awal kenyataan (janji) itu sebahagian sebagai gimik dan modal politiknya demi meraih simpati. 


sambung baca seterusnya  KAT SINI


Photobucket

Pengkhianat Negara: RCI diberitahu, pendatang India jadi anggota Rela, terima BR1M

onPendatang asing dari India, Peer Mohamad Kadir hari ini berkata beliau menerima kad pengenalan hanya dalam tempoh dua tahun selepas tiba di negara ini semasa berusia 24 tahun, pada tahun 1984.

Peer, 53, memberitahu Inkuiri Diraja Suruhanjaya Siasatan Pendatang Tanpa Izin (RCI) Sabah selepas dua kali gagal memohon kad pengenalan, beliau memperolehi kad pengenalanpada 1986, dengan bantuan pak ciknya selepas membuat permohonan sama di Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) Kota Marudu.

Beliau yang juga merupakan anggota Pasukan Sukarelawan Malaysia (Rela) turut berkata pernah mengundi dalam lima pilihan raya termasuk beberapa pilihan raya kecil dan merupakan penerima Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M) bernilai RM500.

"Saya diberi borang, tetapi saya tidak pandai isi ... semua pak cik saya tolong," kata Peer yang lahir di Chennai, India ketika disoal oleh pegawai RCI di Mahkamah Tinggi Kota Kinabalu di sini.

"Saya diarahkan membayar duti stem sebanyak RM20, surat akuan semua ada ... pak cik uruskan," katanya lagi, yang juga tidak mempunyai sijil lahir dan data ibu bapa yang tidak lengkap di pangkalan data JPN.

Ketika disoal oleh pegawai penyiasat RCI Jamil Aripin bahawa tempat lahir sebenar dan tempat lahir yang tertera dalam kad pengenalannya juga berbeza, bekas Pegawai Perhubungan Awam Dewan Perniagaan dan Perindustrian India Muslim Sabah (DPPIMS) itu berkata beliau tidak mengetahui perkara itu dan tidak sedar bahawa beliau memperolehi kad pengenalan melalui cara yang tidak sah.

"Adakah kamu bersetuju kad pengenalan kamu diperolehi dengan cara menyalahi undang-undang?" soal Jamil.


"Saya tak dapat jawab," kata Peer, yang turut mengundi di Dewan Undangan Negeri (DUN) Likas pada Pilihan Raya 2013 lalu.

http://shalehudin.blogspot.com


Tarik balik kad pengenalan pendatang, usul ahli Parlimen BN kepada RCI


Photobucket

Meroyan, Menyesal dan Nyanyok.... Dah mulai nak main kacau taik sendiri....!

onAkibat terlalu lama berkuasa,, secara kuku besi sehingga di gelar mahafiraun dan berbagai gelaran lagi...Kini dia dah mula nak sampai main kacau taik sendiri.....

Siapa yang menyuruh rakyat Malaysia menggunakan teknoloji ICT,,, akhirnya menyesal,,, dah mula makan diri...Klik Sini

Risau dengan kecanggihan teknoloji ICT,, dah minta sejarah Malaysia di tulis semula,,,,apa taknya,, sejarah terdahulu tak menguntungkan umno,,,, lantak pi lah,, tapi teringat ada suatu ketika,, ia pernah minta terjemahan Al-Quran pun ditulis semula, sesuai dengan kehendak dia...

Siapa yang duk arahkan buat sekolah wawasan,, sekolah tiga bangsa dalam satu lokasi sebelum ini,,, hari ini dah gaduh pulak perlu sebuah sekolah kebangsaan di bawah satu bumbung bagi semua kaum, dapat menjamin Malaysia yang aman, bersatu dan akan menjamin masa depan lebih baik untuk warganya.  

Siapa yang duk menyusahkan guru-guru dengan isu PPSMI,,, suruh belajar mathematic dan Sain dalam bahasa inggeris,,, hari ini cadang sebuah sekolah kebangsaan di bawah satu bumbung bagi semua kaum, dapat menjamin Malaysia yang aman, bersatu dan akan menjamin masa depan lebih baik untuk warganya.  

Boleh baca cerita sepenuhnya Klik sini

Selagi ko orang Umno,, tolak Islam,, maka ingatlah... selagi itulah tidak akan ada jalan penyelesaiannya... 


manjongmari

Photobucket

PETROL DI INDONESIA NIAK TAPI MASIH MURAH DARI MALAYSIA...!

on
Kebiasaanya apabila rakyat bersungut akan kenaikan harga petrol, maka akhbar-akhbar pro BN/UMNO akan mula menyiarkan perbandingan harga petrol di antara negara-negara jiran..

Media perdana akan memainkan peranan mereka bagi menunjukkan betapa murahnya minyak di negara ini berbanding negara jiran..
seolah-olah mereka mahu kita sujud syukur sampai lebam dahi setiap kali BN menaikkan harga petrol..
Antara paparan yang selalu keluar adalah seperti ini..


Utusan selalu berusaha memaparkan harga petrol di negara jiran adalah mahal,mengambil contoh perbandingan harga dengan negara Indonesia,
Utusan memaparkan harga petrol di negara berkenaan adalah mahal,iaitu RM3.18 seliter..

yer..RM3.18 seliter digunakan sebagai hebahan berita perbandingan harga petrol bagi menunjukkan betapa mahalnya harga petrol di Indonesia dan betapa murahnya petrol di Malaysia..

Tapi yang menghairankan adalah..
Kosmo hari ini memaparkan berita mengenai kenaikan harga petrol di Indonesia..
dalam berita berkenaan,Kosmo menyatakan bahawa harga petrol di Indonesia kini adalah pada harga RM1.40 seliter.
jauh lebih murah dari RON95 di negara ini.. 


Bukan setakat Kosmo sahaja..
Utusan pun sebelum ini ada menyiarkan harga petrol di Indonesia ketika melaporkan berita mengenai kenaikan harga petrol di negara berkenaan..

Walaupun harga petrol di Indonesia yang dilaporkan oleh Utusan sedikit berbeza dengan apa yang dilaporkan oleh Kosmo,kedua-dua harga yang dinyatakan masih lagi jauh lebih murah dari RON95 yang dipakai oleh kebanyakan rakyat Malaysia..

Kosmo melaporkan harga perol di Indonesia adalah RM1.40 seliter (ikut tukaran RM) 
Utusan pula melaporkan RM1.42 seliter (juga setelah ikut tukaran RM)
apa pun kedua-dua harga berkenaan masih lagi murah dari petrol yang digunakan oleh rakyat Malaysia..

Berikut adalah petikan berita Utusan yang mengatakan harga petrol di Indonesia adalah pada kadar RM1.42 seliter.. 


Mungkin juga kerajaan hanya mengambil kadar harga minyak yang paling mahal di setiap negara yang dibuat perbandingan bagi mencapai objektif mereka untuk mengelirukan rakyat konon-kononnya harga petrol di negara ini adalah yang kedua termurah di Asia..

Seperti contoh di negara ini ada dua versi - RON97 dan juga RON95..
RON 97 kebiasaannya digunakan oleh mereka yang memiliki kereta mewah yang sudah tentunya mereka juga berada dalam golongan "mewah dan berada"...

Manakala rakyat Malaysia secara majoritinya menggunakan RON95,minyak yang sesuai untuk digunakan oleh kereta biasa dan juga oleh rakyat biasa.. 

Jadi, jika kerajaan mahu membandingkan harga petrol di antara dua negara,kerajaan sepatutnya mengambil harga petrol yang menjadi kegunaan utama di kedua-dua negara...

Dan dari sini dapatlah kita lihat bahawa Indonesia sebelum ini memberikan harga petrol yang rendah bagi kegunaan rakyatnya...

P/S : 
harga petrol Indonesia yang paling murah = RM1.40 seliter
harga petrol Malaysia  yang paling murah = RM1.90 seliter
Di Indonesia tak ada UMNO tau...Photobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List