Penganalisis Dedah Punca Pakatan Rakyat Tak Menang Pilihanraya

on Nov 10, 2013
Muhamad Hisomuddin menggesa Pakatan Rakyat didik pengundi tentang keburukan politik wang jika mahu perintah Malaysia dalam pilihan raya akan datang. 

Badan penyelidik Ilham Centre menyarankan kepada pembangkang Pakatan Rakyat (PR) supaya mendidik pengundi menolak politik wang sekiranya mahu memenangi pilihan raya umum (PRU) ke-14  akan datang.

Berdasarkan penemuan kajian terkini semasa pilihan raya kecil (PRK) di Sungai Limau baru-baru ini, Ilham Centre mendapati pengundi tidak kisah mengenai politik wang ataupun habuan gula-gula yang diberikan semasa proses demokrasi sedang berjalan.

"Di Sungai Limau, kita tanya mengenai kewajaran pengundi menerima habuan politik dan 63% kata wajar dan boleh diterima," kata Pengerusi Ilham Center Muhamad Hisommudin Bakar kepada The Malaysian Insider.

Muhamad Hisommudin berkata, sikap sedemikian adalah sesuatu yang membimbangkan kerana menunjukkan satu corak demokrasi yang tidak sihat di kalangan pengundi.

"Ini maksudnya mentaliti orang kita ini yang menerima rasuah politik, perkara ini termasuklah pembangkang. Sepatutnya mereka gagaskan menolak politik wang ini.

"Tapi mereka ini beritahu pengundi apabila diberi duit, ambil tetapi jangan pangkah," katanya.Beliau menggesa PR sekiranya mahu memainkan peranan sebagai pembangkang yang berkesan perlu mendidik pengundi tentang politik wang ini.

"Sebenarnya dalam iklim demokrasi sebenar, jika kita nak mendidik rakyat menolak rasuah politik politik, kita kena mula sejak awal."Kalau dengan peratusan ini, sampai bila-bila pun pembangkang tidak boleh menang," katanya.

Sebelum PRU13 yang berakhir 5 Mei lalu, parti pemerintah Barisan Nasional (BN) berbelanja besar dengan pelbagai pemberian yang dianggap oleh pengkritik sebagai "gula-gula politik".

Pengkritik dan pemerhati tidak menolak berbilion ringgit dihabiskan oleh BN sepanjang tempoh berkempen, malah Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dikatakan berbelanja lebih besar semasa berkempen berbanding perdana menteri sebelumnya.


Bagaimanapun, Najib masih gagal untuk merampas kembali majoriti dua pertiga di Parlimen malah kehilangan undi popular buat kali pertama dalam sejarah kepada PR semasa PRU13 lalu. ~tmi


Photobucket

2 Adun BN Perak bakal melompat parti ke PKR...?

onKehangatan suasana politik kembali panas-panas tahi ayam.....

Konon-kononnya ada 2 orang Adun BN nak melompat ke PKR selepas berjumpa dengan Dato Seri Anwar baru-baru ini... Betui ka... 

Kalau kepercayaan aku hanya 15% sahaja kalau nak percaya pun,, 

Apakah ceita ini benar, ingat balik apanya berlaku sejarah kejatuhan Pakatan Rakyat Perak 2009 yang lepas...

Apakah Umno Perak sengaja nak buat heboh untuk mendapat perhatian Najib dan nak menutup beberapa isu yang panas dinegeri Perak?.....

Dan jika ini benar-benar berlaku, aku harap Adun-adun Pas tak usah masuk campur, tak payah nak minta kouta untuk jadi exco, Ceo GLC atau sebagainya,, Nizar nak jadi MB semula rasanya tak mungkin, sebab syarat lompat nak jawatan MB... 

Jadi Adun Pas adalah lebih mulia dan ada harga diri dengan mengambil sikap berkecuali,,, tidak setuju dengan mengkhianati pengundi dengan melompat parti, dan percayalah,, kerajaan yang jenis begini dalam posisi pembangkang,, apakah boleh bertahan....

Dengan sikap bercuali Adun Pas,, membolehkan Pas menjadi kuasa menentukan untuk jangka hayat PKR dan DAP akan melaksanakan tugas dengan betul-betul telus,,, 

Dengan cara ini Pas akan dipandang dengan lebih dihormati oleh parti lawan dan kawan...!   
Photobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List