NOSTALGIA - A4 Skyhawk ...!

on Mar 23, 2014
A4 Skyhawk merupakan pembelian bundle 1982 oleh Kerajaan Malaysia yang pada ketika itu Menteri Pertahanannya ialah Tengku Ahmad Rithauddin. Pesawat A4-Skyhawk mula dihantar kepada TUDM dalam bulan Disember 1984 dan ditempatkan di TUDM Kuantan untuk berkhidmat dengan Skuadron No. 6 serta skuadron No. 9 TUDM.

Apa yang menarik ialah pembelian itu melibatkan 80 buah pesawat yang tersadai di Pusat Pembuangan Pesawat di Arizona. Keputusan membeli pesawat itu amatlah memeranjatkan kerana pesawat itu sudah di kira tarikh luput hayatnya sudah tamat .

Selepas proses pembelian pesawat tersebut, proses baik bulih telah di lakukan dan hanya 40 pesawat sahaja yang mampu di hantar pulang ke Malaysia. Manakala 40 pesawat lagi kekal tersadai seperti mana asal. 

Semenjak dari itu bermulalah episod duka siri pesawat A4 Skyhawk terhempas satu demi satu di Malaysia. Akhirnya 1992, pesawat Skyhawk telah di gantung penerbangannya dan pesawat yg tersadai di Arizona telah di jual oleh Malaysia. 


Cuba bayangkan Malaysia pada ketika itu hanya cuma membeli pesawat terpakai dan tersadai dari pusat Pembuangan Arizona untuk menjaga sistem pertahanan Negara. Bukankah ini sesuatu yang mengaibkan kerana dilihat berminat dengan barangan terpakai dan antik. Perlukah keselamatan Negara di kawal hanya dengan membeli besi buruk yang telah di kira antik..?

Skyhawk pernah di gunakan oleh USA ketika 'Vietnam War'. Serentak kekalahan USA di dalam peperangan itu, Skyhawk tersebut juga telah di tamatkan penggunaannya oleh USA sesuai dengan peredaran zaman kerana Technology, Maintenance, Rectification dan Servicing sudah ketinggalan jauh kebelakang. 

Amat sukar mempercayai Malaysia sanggup menggunakannya sebagai pembeli.? Apa untungnya pesawat terpakai antik..? Sebagaimana tidak relevannya pembelian A4 Skyhawk dengan masa dan arus teknologi moden ketika itu, begitu jugalah tidak relevannya pemegang jawatan Menteri Kabinet yang membuat keputusan. Sukar otak ini berfikir apa sebenarnya yang di fikirkan oleh Pak Menteri Malaysia dulu dan kini.....

A-4 Skyhawk - Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas - http://ms.m.wikipedia.org/wiki/A-4_SkyhawkPhotobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List