URUSAN DISEBALIK TABIR......Halim Saad saman kerajaan melibatkan perjanjian Renong yang tidak termeterai...!

on Jun 7, 2013
Jutawan Tan Sri Halim Saad mengambil tindakan undang-undang serius terhadap kerajaan bagi menuntut penyelesaian penuh perjanjian bernilai lebih RM2 bilion yang memaksa beliau melepaskan pegangan dalam Renong Bhd sedekad lalu.
Menurut majalah perniagaan The Edge Review, Halim, suatu ketika dahulu yang merupakan satu-satunya penama korporat pemerintah Umno, mendakwa telah ditawarkan wang tunai berjumlah RM1.3 bilion, hartanah serta kawalan ke atas syarikat swasta pengurusan sisa sebagai pertukaran ke atas pelupusan Renong seperti yang dijanjikan pada 2001.
Disamping memetik individu lain yang menyamai seperti saman Halim, majalah itu melaporkan ahli perniagaan itu hanya menerima RM165 juta walaupun telah menyerahkan empayar perniagaannya dan akan menuntut bakinya.
Halim cuba memberi tekanan kepada kerajaan untuk mendapatkan penyelesaian penuh, menurut majalah tersebut, tetapi pada tahun 2010, bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad (gambar) berkata kepadanya perjanjian itu tidak akan dipenuhi.
“Halim mengadakan beberapa mesyuarat dengan Dr Mahathir — walaupun selepas beliau meletak jawatan sebagai Perdana Menteri pada bulan November 2003 — dan juga Nor Mohamed bagi menuntut penyelesaian penuh tetap beberapa kali telah ditolak,” tulis artikel itu lagi.
“Pada bulan April 2010, Halim bertemu dengan Dr Mahathir cuba untuk mencari jalan penyelesaian tetapi beliau diberitahu kerajaan tidak akan menunaikan perjanjian itu.
“Ahli perniagaan yang pernah berhadapan dengan keadaan itu mengatakan Dr Mahathir memberitahu Halim bahawa beliau telah dimaklumkan oleh Nor Mohamed, aset yang diambil alih oleh Khazanah adalah milik Umno,” katanya.
The Edge Review berkata Halim kemudian bertemu Tan Sri Nor Mohamed Yakcop, Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang bertanggungjawab dalam Unit Perancang Ekonomi untuk mengesahkan kata-kata Dr Mahathir.
Menurut majalah tersebut dan StarBiz hari ini, Nor Mohamed, kerajaan Malaysia dan dana pelaburan strategik milik kerajaan Khazanah Nasional Bhd telah dinamakan sebagai defendan di dalam saman berbilion ringgit yang telah difailkan April tahun ini.
Dalam pernyataan tuntutan itu yang dilihat oleh StarBiz, Halim yang mendakwa pihak terbabit telah menandatangani perjanjian pada 2001 dan/atau perjanjian lain 2003 dengan dia untuk “niat menipu beliau atau mendorong beliau untuk bersetuju ke atas kedua-dua perjanjian tersebut”.
The Edge Review berkata saman itu, bakal menjadi pertarungan korporat terbesar dalam negara, serta akan mendedahkan buat kali pertama “urusan di sebalik tabir dalam beberapa urus niaga berbilion dolar dan penganugerahan kontrak yang membentuk dunia korporat Malaysia sekitar pertengahan 1980an dan awal dekad ini”.
“Antara perkara-perkara lain, eksekutif mengatakan saman Halim akan memberikan gambaran bagaimana Umno mencipta mesin membuat wang politik di seluruh Renong dan kebimbangan yang berkaitan dengannya, United Engineers Malaysia Bhd (UEM).
“Ia akan menawar pengakuan Halim bagaimana dia berhenti menjadi penama perniagaan Umno dan juga memberi pengakuan peribadi yang dihadapi ahli perniagaan sejak bertahun-tahun lalu ketika beliau bertarung menjaga Renong yang penuh sarat dengan hutang untuk bertahan,” tulis majalah itu lagi.
Halim, pada tahun 1984 diambil oleh bekas Menteri Kewangan Tun Daim Zainuddin sebagai penama korporat tunggal Umno, telah membina Renong dan UEM ke dalam konglomerat terbesar di Malaysia, dengan usaha dalam perbankan, pembinaan, telekomunikasi, pembangunan hartanah dan industri jalan bertol.
Krisis Kewangan Asia pada tahun 1997 membawa kepada kejatuhan harga saham Renong dan menurut The Edge Review mendedahkan aliran tunai yang buruk konglomerat tersebut dan beban hutang yang besar.
Menurut StarBiz, arahan perniagaan pada tahun tersebut untuk mendorong UEM membeli 2.5 peratus blok saham Renong tidak memberikan pulangan yang baik kepada pelabur awam.
“Untuk memuaskan pasaran, Halim pada tahun 1998 menawarkan untuk membeli saham-saham Renong daripada UEM dengan cara ‘meletak pilihan’,” lapor bahagian perniagaan akhbar berbahasa Inggeris The Star hari ini.
“Harga pilihan untuk ‘meletakkan’ adalah RM3.2 bilion, yang mana beliau perlu membayar sebanyak empat ansuran, tiga ansuran bernilai RM100 juta dan baki dengan faedah pada 14 Feb 2001 selepas pilihan sudah luput.
“Halim dilaporkan telah membayar RM100 juta yang pertama tetapi tidak dapat membayar yang kedua selepas ia luput, ia berlaku apabila Khazanah mengambil alih.
“Dana kekayaan negara tersebut telah mengambil alih swasta UEM pada tahun 2001 dan kemudian membatalkan pilihan,” menurut laporan tersebut.
Menurut The Edge Review, Dr Mahathir yang bertanggungjawab memberi tekanan kepada Halim pada 2001, yang kemudiaanya membawa kepada pelupusan kawalan ke atas Renong.
Bekas perdana menteri tersebut dilaporkan telah mengarah Halim berjumpa dengan Nor Mohamed, yang ketika itu adalah penasihat ekonomi dan kemudiaan mengatur pembelian kerajaan ke atas kepentingan jutawan tersebut dalam Renong.
Memetik sumber rapat dengan Halim, alasan Dr Mahathir adalah semata-mata penama korporat Umno itu “tidak lagi menikmati keyakinan awam”.
Majalah tersebut berkata Halim pada awalnya tidak bersetuju, menegaskan Renong tidak memerlukan bailout kerana kumpulan itu mempunyai aset mencukupi untuk menampung pinjaman yang tertunggak.
“Pentadbiran Mahathir melihat perkara-perkara secara berbeza,” tulis The Edge Review. “Kelembapan kumpulan itu dalam menyusun semula kira-kira hutang RM13 bilion memberi tekanan besar kepada sistem perbankan negara.”
Di bawah tekanan, Halim kemudiannya melepaskan pegangannya sebagai pertukaran dalam perjanjian kira-kira RM2 bilion dan Khazanah kemudiannya mengambil alih UEM pada tahun 2001.Photobucket

SIAPAKAH MP PR YANG BERANI TIDAK AKAN MENGANGKAT SUMPAH...? HAHAHAHAHA.....Angkat sumpah atau gugur mandat MP: Wan Junaidi

on


Post Pic

Bila dengar pada cadangan memang terbaik,, tetapi berani ka? Orang yang buat cadangan tu memanglah berani,, tetapi berapa orang daripada 89 orang ahli parlimen tu,,, aku rasa 10 orang pun belum tentu ada bila mereka baca kenyataan ni..

Woii,, orang yang dah 3-4 penggal tak kisah ler,, kena member yang baru pertama kali menang, dah duk berangan nak jadi YB,, kot suit dah tempah habis beribu,, tup-tup diajak jangan angkat sumpah,, jawatan YB melayang gugur,, kena PRU semula,,, woi... jangan cari pasal....

Buatnya umno cabar kat mahkamah,, minta calon yang tewas jadi pemenang,,, mahkamah terima,, lagi kacau...senang-senang depa dapat 2/3 majority... rakyat ngaga la....

Tak payah setujulah cadangan macam tu,,, carilah idea lain...kalau nak PRU lagi, eihh udah la,,, lain la kalau dah arwah tu lain cerita...


SHAH ALAM: Timbalan Yang di-Pertua Dewan Rakyat, Datuk Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar menyifatkan hasrat Ketua Umum PKR untuk memboikot sesi mengangkat sumpah Parlimen ke-13 sebagai tidak wajar.
Namun katanya, tindakan Datuk Seri Anwar Ibrahim itu tidak akan memberi kesan kepada sesi sidang Parlimen negara sebaliknya beliau bakal berhadapan dengan pilihan raya semula di kawasan yang diwakili sekiranya enggan mengangkat sumpah.

"Saya tidak lihat kewajaran itu sebab kewajaran itu atas (pilihan) dirinya sendiri.
"Walaupun orang tidak datang, ahli Parlimen lain cukup korum, dia tetap akan bersidang seperti biasa. Yang penting, korum itu ada. 

"Tindakan sedemikian tidak akan mendatangkan kesan apa-apa. Itu hanya akan membuang masa sendiri sahaja. Kalau tujuan untuk mengadakan pilihan raya semula, tidak boleh. Ia hanya akan diadakan pilihan raya untuk kawasan (Parlimen) orang yang tidak mengangkat sumpah, itu sahaja," kata beliau ketika dihubungi Antarapos.

Sebelum ini, Anwar dilaporkan berhasrat untuk memboikot sesi mengangkat sumpah Parlimen ke-13 pada 24 Jun ini sebagai tanda protes terhadap keputusan pilihan raya umum, 5 Mei lalu yang disifatkan sebagai tidak telus.

Memetik laporan TMI hari ini, Ahli Parlimen DAP Anthony Loke berkata wakil pembangkang akan memboikot taklimat Parlimen yang dijadualkan Selasa depan sebagai simbolik menunjukkan ketegasan untuk mendesak reformasi pilihan raya.

“Majlis Pimpinan PR merasakan kita perlu mengenakan tekanan sebanyak mungkin yang kita boleh lakukan bagi memastikan kerajaan memberi respon kepada tuntutan kita untuk reformasi pilihan raya," kata Anthony.

Mengulas lanjut Wan Junaidi berkata sidang Parlimen tetap akan berlangsung seperti biasa walaupun pembangkang bertindak untuk memboikot.
Malah katanya tindakan memboikot itu tidak sesekali akan mengubah keputusan Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) Mei lalu.

Bagaimanapun beliau berkata, sekiranya terdapat pemimpin yang memenangi kerusi Parlimen pada PRU13 lalu tidak mengangkat sumpah sebagai ahli Parlimen, mandat tersebut akan tergugur dan pilihan raya kecil akan diadakan semula di kawasan itu.

"Kalau tidak mahu angkat sumpah, berdasarkan Perlembagaan, genap hari tertentu tidak mengangkat sumpah sebagai ahli Parlimen, dengan sendirinya pemilihannya sebagai ahli Parlimen tergugur dan pilihan raya akan diadakan di kawasan-kawasan orang tidak mahu mengangkat sumpah, itu sahaja,
"Ia tiada kena mengena dengan perkara lain. Dalam perlembagaan, kita tidak boleh ubah perlembagaan begitu sahaja untuk penuhi kehendak politik kita," ujarnya.

Pakatan Rakyat enggan menerima keputusan PRU-13 lalu dan mendakwa Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) tidak telus dalam mengendali proses pilihan raya sekali gus memberikan kemenangan majoriti mudah kepada Barisan Nasional.

Pembangkang menggunakan pelbagai cara termasuk mengadakan perhimpunan 'Blackout505' di seluruh negara bagi mengajak rakyat menolak keputusan rasmi itu.

Photobucket

Jambatan P.Pinang kedua yang runtuh dibina oleh kontraktor tempatan

on
GEORGE TOWN, 7 Jun — Jambatan Pulau Pinang Kedua yang runtuh pada petang Khamis adalah Susur Batu Maung yang merupakan bahagian yang terpisah daripada struktur jambatan utama yang diberikan kepada kontraktor tempatan, Cergas Murni Sdn Bhd.
Syarikat berkenaan yang berdaftar dengan Construction Industry Development Board (CIDB) sebagai kontraktor Kelas G7 dianugerahkan projek tersebut pada 2010 dan tapak berkenaan diambil pada 19 Mei 2010.
Susur Batu Maung itu adalah Pakej 3A daripada projek Jambatan Pulau Pinang Kedua.
Projek RM152 juta diarahkan membina empat susur daripada Batu Maung untuk disambungkan ke Lebuhraya Bayan Lepas ke Jambatan Kedua Pulau Pinang dan jambatan marin utama.
Ia adalah salah satu bahagian daripada susur dua yang runtuh semalam dan mengakibatkan empat kematian termasuk tiga kecederaan.
Berdasarkan jadual, ia seharusnya siap pada Disember tahun lalu namun tertangguh dan tarikh terakhir siap ditetapkan bulan hadapan.
Cergas Murni, yang memulakan operasi sebagai kontraktor berdaftar Kelas B pada 1991 dan sekarang kontraktor Kelas A, mempunyai beberapa projek mega di bawahnya — Lebuh Raya Pantai Timur Fasa Dua Pakej 9A (RM202 juta), Pakej 9B (RM86 juta), Pakej Tiga (RM224 juta) dan Jambatan Bukit Kuang di bawah projek Wilayah Ekonomi Timur (RM190 juta).
Syarikat berkenaan turut menerima pengiktirafan ISO 9001:2000, ISO 14001:2004 dan OSHAS 18001:2007 sejak 2005.
Semalam, dua pekerja pembinaan warga asing dan penunggang motosikal wanita cedera selepas bahagian susur berkenaan runtuh sekitar jam 7 malam.
Pada tengah malamnya, Timbalan Ketua Polis Pulau Pinang Datuk Abdul Rahim Jaafar menafikan laporan awal empat kematian dalam insiden berkenaan.
Beliau bagaimanapun hanya mengesahkan tiga yang cedera dirawat di Hospital Pulau Pinang dan berkata polis masih berusaha mengesahkan berlakunya sebagarang kematian.
Jabatan Bomba dan Penyelamat masih lagi berusaha mencari kereta yang dipercayai tertimbus dalam runtuhan menggunakan kren sekitar jam 2 pagi.
Ketika melawat kawasan berkenaan, Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng menggesa audit keselamatan dijalankan bukan sahaja terhadap pakej tetapi kepada keseluruhan projek Jambatan Kedua Pulau Pinang.
“Mereka perlu menjalankan semakan keselamatan keseluruhannya, bukan sahaja bahagian ini tetapi keseluruhan projek dan saya harap kementerian akan turut melantik badan bebas untuk menjalankan audit keselamatan terhadap projek ini kerana keselamatan awam amat penting,” katanya.


KOMEN TUKAR TIUB :- 


KAH KAH KAH

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit... TUKAR TIUB TEPAT DAN TEPAT.... kah kah kah..

kah kah kah... MEMANG SYARIKAT KRONI.... kah kah kah...

kah kah kah... MEMANG SYARIKAT MELAYU BUMIPUTERA.... mkah kah kah..

kah kah kah.... KONTREKTOR KELAS F....KETUA CAWANGAN BUKIT MERTAJAM... kah kah kahKONTRAKTOR DIBELAKANG BAHAGIAN JAMBATAN PULAU PINANG KEDUA YANG RUNTUH RUNTUH!

Bahagian Jambatan Pulau Pinang Kedua yang runtuh petang semalam adalah Batu Maung Interchange, pakej yang berasingan daripada jambatan utama, yang dilaksanakan oleh kontraktor tempatan Cergas Murni Sdn Bhd...


CERGAS MURNI SDN. BHD
.alamat:- 55-1, JALAN 46A/26, TAMAN SRI RAMPAI, SETAPAK, KUALA LUMPUR, WILAYAH PERSEKUTUAN Telephone : 03-41426613
Pengerusi Eksekutif    : Y. Bhg Datin Paduka Khatijah Suleiman D.S.I.S., KMN, KSD, AMS, PPT, PJK

Pengarah-pengarah Eksekutif    :  Tuan. Hj Mohamed Sharif Bin Yaacob

YBhg Dato’ Paul Latimer D.I.M.P.
En. Azman Bin Ahmad
En. Mahazir Bin Mahayuddin


Syarikat itu, yang berdaftar dengan Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan (CIDB) sebagai kontraktor Kelas G7, telah dianugerahkan projek pertukaran pada tahun 2010 dan ia mengambil alih pemilikan tapak pada 19 Mei, 2010.


Batu Maung Interchange adalah 3A Pakej Kedua projek Jambatan Pulau Pinang.


RM152 juta pertukaran projek melibatkan pembinaan empat tanjakan arah untuk membentuk Batu Maung Interchange untuk menyambung sedia ada Bayan Lepas Expressway dengan
Jambatan Kedua Pulau Pinang dan jambatan utama marin.


Ia adalah sebahagian daripada salah satu daripada tanjakan (ramp Dua) ​​yang runtuh semalam. 
Ia dikhuatiri empat orang mungkin telah terbunuh dalam runtuhan manakala tiga orang cedera.

Pertukaran pada asalnya dijangka siap pada Disember tahun lepas tetapi ditangguhkan dan tarikh siap yang terbaru telah ditetapkan untuk bulan depan.


Cergas Murni, yang mula beroperasi sebagai kontraktor Kelas B berdaftar pada tahun 1991 dan kini merupakan kontraktor Kelas A, mempunyai beberapa projek besar di bawah tali pinggang - Pantai Timur Fasa Dua Lebuhraya Pakej 9A (RM202 juta), Pakej 9B (RM86 juta), 
Pakej Tiga (RM224 juta) dan Jambatan Bukit Kuang di bawah Koridor projek Wilayah Ekonomi Pantai Timur (RM190 juta).

Syarikat itu juga telah menerima ISO 9001:2000, ISO 14001:2004 dan OSHAS 18001:2007 pensijilan sejak 2005.


Dalam kejadian semalam, dua pekerja tapak pembinaan asing dan pemandu wanita cedera apabila bahagian daripada jalan itu runtuh pada kira-kira pukul 7 malam.


Pada tengah malam, Ketua Polis Pulau Pinang Datuk Abdul Rahim Jaafar telah menafikan laporan sebelum ini bahawa empat orang itu dipercayai telah meninggal dunia dalam kejadian itu.


Dia hanya mengesahkan tiga orang yang cedera dan dirawat di Hospital Pulau Pinang dan berkata polis masih cuba untuk menentukan apa-apa kematian.


Kakitangan Jabatan Bomba dan Penyelamat masih berusaha untuk mengeluarkan kereta, dipercayai telah dikebumikan di bawah runtuhan, dengan menggunakan kren pada pukul 2 pagi.


Ketika melawat tapak lewat malam tadi, Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng berkata, audit keselamatan perlu dilakukan bukan sahaja kepada pakej yang tetapi pada keseluruhannya Kedua projek Jambatan Pulau Pinang.


"Mereka perlu menjalankan pemeriksaan penuh keselamatan, bukan sahaja di bahagian ini, tetapi jangka jambatan keseluruhan dan saya berharap kementerian itu juga akan melantik perunding bebas untuk menjalankan audit keselamatan dalam projek ini kerana keselamatan awam adalah penting," katanya.


Photobucket

INGAT PERISTIWA 20 TAHUN LALU......SIAPA YANG LEBIH DERHAKA PADA RAJA RAJA MELAYU...?

on
Isu yang sangat ‘seditious’ terhadap Yang Di Pertuan Agong sangat perlu dipantau dengan serius kerana kita tidak mahu sistem dan Institusi Raja-Raja Melayu itu dicemarkan. Tindakan beberapa orang yang mempersoalkan kedudukan dan pandangan Yang Di Pertuan Agong melalui facebook baru-baru ini adalah tindakan yang amat besar implikasinya terhadap kedaulatan negara kita.

Walaubagaimana pun saya tidak mengikuti apa yang mencetusi isu ini menjadi isu yang besar, kerana isu Raja Berpelembagaan ini sudah menjadi isu yang dibangkitkan setiap hari melalui saluran TV perdana kita. Banyak program-program khas disiarkan dan yang terakhir saya lihat ialah semalam melalui program Perdana Hal Ehwal Islam, TV1.

Dalam titah ucapan baginda Tuanku Yang Di Pertuan Agong beberapa hari yang lepas, YDP Agong telah menasihati semua pihak untuk menerima keputusan pilihanraya baru-baru ini. Anwar memberikan reaksi yang pihak pembangkang akan terus mengadakan perhimpunan itu sehingga mencapai matlamat mereka.

Berikutan kenyataan Anwar itu maka pihak kerajaan telah memberikan reaksi terhadap kenyataan Anwar itu dengan bersandarkan kepada titah ucapan Tuanku Yang Di Pertuan Agong itu. Maka fahamlah kita semua kenapa program saluran TV dan program-program lain yang bersifat tata rakyat diadakan untuk menekankan betapa kemuliaan kedudukan Raja-Raja Melayu itu wajar dijaga dan dipertahankan.

Tetapi apabila saya mengikuti program yang saya akui baik ini, saya tidak boleh melupakan apa yang berlaku pada tahun 1993 dahulu semasa krisis perlembagaan terbesar dalam sejarah negara kita. Apabila ahli-ahli panel membincangankan isu ini, saya secara otomatik teringat kepada hebatnya krisis semasa itu yang dilakukan oleh UMNO terhadap Raja-Raja Melayu genap dua puluh tahun dahulu.

Semasa itu pimpinan UMNO telah mencerca Institusi Raja-Raja Melayu hanya kerana kuasa dan keluhuran Majlis Raja-Raja semasa itu mungkin menyebabkan UMNO dan pimpinan akan kehilangan kuasa. Tindakan UMNO yang telah memecahkan banyak institusi demokrasi semasa itu memungkinkan Majlis Raja-Raja bertindak dengan adil sebagai Raja Berpelembagaan itu dan keadilan Majlis Raja-Raja itu akan menundukkan UMNO yang hampir terkubur semasa itu.

Semasa itu Perlembagaan Negara telah memperuntukkan kekebalan kepada Raja-Raja Melayu dan isu Raja-raja Melayu tidak boleh disentuh samada di dalam atau di luar Parlimen. Peruntukan ini tidak boleh dipinda. Tetapi dalam keadaan terdesak UMNO semasa itu telah melanggar segala larangan ini dengan berkonfrantasi dengan Raja-Raja Melayu dengan mencerca kemuliaan kedudukan Raja-Raja Melayu itu. Puluhan laporan Polis telah dilakukan oleh orang Melayu melalui pertubuhan-pertubuhan politik dan individu terhadap mereka yang melakukan kenyataan yang berbaur hasutan untuk merendahkan martabat Raja-Raja Melayu itu.

Dr Mahathir sendiri telah mencela Raja-Raja Melayu dan disokong dengan begitu kuat oleh Naib Presiden UMNO, Anwar Ibrahim serta Ketua Pemuda UMNO Najib Tun Razak. Berbagai-bagai cemuhan dilakukan oleh pemimpin UMNO dan kerajaan terhadap Raja-Raja Melayu melalui Utusan Malaysia, Berita Harian serta saluran TV1 dan TV3 setiap malam.

Raja-Raja Melayu semasa itu telah dianggap seperti sampah kepada rakyat oleh UMNO kerana kepentingan politik UMNO itu sendiri. Semasa itu kami sangat bersimpati dengan nasib Raja-Raja Melayu kerana difitnah dan dicerca secara besar-besaran oleh pimpinan UMNO.

Satu insiden yang saya tidak boleh lupakan ialah apabila Tuanku Yang Di Pertuan Besar NS Darul Khusus telah difitnah dengan membuat tuduhan yang Yang Di Pertuan Besar NS telah menggunakan tanah baginda di Lukut sebagai tempat membela khinzir. Fitnah ini diperbesarkan oleh Utusan Melaysia semasa itu.

Saya sendiri yang tidak ada apa-apa pun telah dititahkan oleh Yang Di Pertuan Besar untuk mengadap baginda dua tiga kali semata-mata untuk mengadu hal kepada saya. Baginda tahu yang saya tidak ada apa-apa pengaruh sekali pun tetapi baginda menitahkan saya untuk bersama-sama baginda untuk bersarapan dan bersantap dengan baginda semata-mata untuk meluahkan perasaan kepada seorang yang memahami perasaan seorang Raja yang ditekan oleh impian kerajaan kita itu.

“Kami ini Raja dan tidak boleh memberikan reaksi kepada fitnah ini!” begitulah keluhan Tuanku Yang Di Pertuan Besar kepada saya sambil minum pagi di Istana Hinggap Seremban serta Istana Besar Sri Menanti beberapa kali semasa itu.

Saya faham saya dititahkan untuk mengadap kerana ramai pengampu-pengampu UMNO yang lazimnya bersama Tuanku selalu, sudah tidak datang lagi kerana takutkan kepada pemantauan politik UMNO semasa itu.  

Raja-Raja Melayu kesunyian dan hanya mengurung diri di Istana membaca kenyataan-kenyataan menghina kemuliaan Raja-Raja tanpa mampu memberikan reaksi terhadap fitnah-fitnah itu.

Justeru jika ada forum-forum berhubung dengan kemuliaan Raja-Raja Melayu kita diadakan melalui TV1, TV2 atau TV3 sekarang ini, wajar dijadikan pencemaran yang dilakukan oleh UMNO terhadap kemuliaan Raja-Raja Melayu semasa itu sebagai contoh yang jelas dalam membicarakan isu ini. Ingat lah rakyat betapa hinanya sikap UMNO semasa itu menghina Raja-Raja Melayu yang diketuai oleh Presiden nya sendiri dan disokong oleh Anwar Ibrahim serta Najib Tun Razak terhadap Raja-Raja Melayu semasa krisis besar perlembagaan pada tahun 1993 itu.

Kepada siapa yang jujur dan luhur terhadap diri sendiri, tidak akan teragak-agak mengakui yang UMNO lah yang telah memulakan pencemaran terhadap Raja-Raja Melayu kita. Tidak ada siapa mendengar pencemaran itu datangnya dari pimpinan PAS atau DAP atau mana-mana parti lain. Raja-Raja Melayu hanya akan dicemarkan oleh orang Melayu sendiri dan ia tidak mungkin datang dari bangsa-bangsa lain.

Sekarang saya gembira melihat UMNO sedang berselindung disebalik kemuliaan Raja-Raja Melayu itu dan sentiasa mahu berlindung dicelah ketiak Raja-Raja Melayu.  Saya bergembira kerana UMNO sudah kembali sedar betapa pentingnya institusi Raja itu kepada rakyat dan negara lebih-lebih lagi dalam keadaan UMNO sedang tersepit kini.

Jika UMNO jujur terhadap Raja-Raja Melayu, saya memberikan cabaran agar kembalikan peruntukan kuasa Raja yang telah dipinda pada 1993 dahulu kerana Perlembagaan semasa itu tidak membenarkan beberapa bab yang berhubung kait dengan Raja-Raja Melayu itu tidak boleh dipinda.

Kepada pimpinan UMNO, lain kali jangan buat jahat pada Raja-Raja Melayu. Kata perbilangan, ‘terlajak perahu boleh berundur, terlajak kata buruk padahnya’.

Mungkin kita boleh sorot kembali isu ini jika ada masa untuk menyorotnya kembali.

 

DAN BACA YG INI JUGA


Photobucket

TANAH REZAB....BUKALAH MATA LIHATLAH FAKTA...!

on

Photobucket

MALANG SPR.... MENTERI KESIHATAN SANGGAH SPR...!

on


Demi mencari pelbagai alasan mengapa dakwat yang diumumksn kepada seluruh rakyat itu sebagai dakwat kekal yang kemudian pada hari mengundi itu jugak menjadi dakwat tipu, Pengerusi dan Timbalan Pengerusi SPR berusaha gigih berpaut sana dan berpaut sini 'minta nyawa', namun gagal dan terus mendapat malu!

Nak cuba berpaut kepada Kementerian Kesihatan, kementerian itu pun tak aku. KAH....Tak malu!
Konon, perihatin sangat kepada kesihatan rakyat! Aku dengar pun menyampah....

Woi kalau kamu perihatin sangat kepada kesihatan rakyat, kamu patut lebih lagi kena prihatin kepada keselamatan dan kedaulatan negara! 

Daftar pemilih penuh dibuktikan dengan pelbagai kecelaruan mengenai peranan yang mungkin dimainkan oleh warganegara asing (CIMB) dalam menetukan masa depan negara, tak kamu prihatin pulak.....

Asyik nafi dan hentam pembangkang saja yang kamu pandai. Minta siasat secara telus dan ikhlas kamu berdaleh macam-macam...cheh!

Yang penting sekarang, kamu dua ekor tak perlu cakap banyak,  Abd Aziz dan  wan Ahmad botak, LETAK JAWATAN SEGERA! Rakyat dah tak percaya kamu!


Photobucket

Sungai Yang Ada Ombak Macam Laut...!

on


Sungai Qiantan di Haining, Provinsin Zhejiang, China adalah merupakan sungai yang unik, kerana sungai ini boleh mengalami air pasang surut seperti lautan, ketika pasang sungai ini dapat membuat gelombang besar hingga 30 meter. Kerana keunikannya tersebut sungai ini dikunjungi oleh ramai pelancong.

#is famous for its huge tidal waves, hanya di CHINA!


2


3


4


5


6


7


8


9


10


11


12


13


14


15


16


17


18


19


20


21


22


23


24


25


26


27

28

Photobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List