Muhyiddin tidak sabar nak jadi PM...?

on Jul 16, 2012

 Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin nampak sudah tidak sabar lagi hendak menjadi Perdana Menteri apabila apabila menyuarakan keinginan supaya pilihan raya umum diadakan tahun ini juga.

Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar berkata, jika Barisan Nasional (BN) tidak dapat majoriti dua pertiga dalam pilihan raya umum akan datang, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak terpaksa berundur dan Muhyiddin dengan sendirinya akan mengambilalih tempat Najib sebagai Perdana Menteri.

"Hampir semua pihak menjangkakan BN tidak akan dapat majoriti dua pertiga dalam pilihan raya umum akan datang.

"Jika keadaan itu berlaku, Najib yang kini dianggap liabiliti Umno mesti berundur kerana Pak Lah (Tun Abdullah Ahmad Badawi) sebelum ini dipaksa berundur bila BN tidak dapat majoriti dua pertiga dalam pilihan raya umum 2008 lalu.

"Bila Najib dipaksa berundur kelak apabila BN tidak dapat majoriti dua pertiga dalam pilihan raya umum akan datang, Muhyiddinlah yang akan nak jadi Perdana Menteri," katanya.

Najib pula, yang nampak hayat kuasanya sudah hampir benar ke penghujung, beria-ia mahu menggunakan sepenuhnya mandat lima tahun selepas memenangi pilihan raya tahun 2008, kata Mahfuz.

"Najib sudah tahu, amat sukar BN akan dapat majoriti dua pertiga dan sebab itulah beliau mahu meggunakan sepenuhnya tempoh kuasanya sebagai Perdana Menteri selagi boleh untuk mengambil manfaat dari kedudukannya itu.

"Mungkin Najib rasa dia patut ambil kesempatan sepenuhnya sebelum dipaksa berhenti selepas tidak dapat majoriti dua pertiga dalam pilihan raya umum akan datang," katanya.

Halau Pak Lah

Mahfuz juga menjangkakan Muhyiddin akan melakukan apa yang telah beliau lakukan terhadap Abdullah dahulu sehingga memaksa Perdana Menteri kelima itu berhenti sebelum tahun 2010 seperti yang dimintanya.
"Orang melihat Muhyiddin sebagai watak utama yang memaksa Pak Lah berundur sebelum 2010 seperti yang dia minta sungguh-sungguh kepada rakan-rakannya dalam Umno dan BN.

"Kalau Muhyiddin boleh halau Pak Lah dari kedudukannya sebagai Perdana Menteri, tidak ada yang boleh menghalang beliau melakukan perkara yang sama kepada Najib dan Najib tentu tahu perkara itu," kata Ahli Parlimen Pokok Sena itu.

Mahfuz melihat, kebimbangan akan dihalau dari jawatannya itulah yang menyebabkan Najib kelihatan takut sungguh untuk menghadapi pilihan raya.

"Najib nampak benar begitu takut untuk membubarkan dewan dan mengadakan pilihan raya," katanya.
Muhyiddin dilaporkan berharap Najib akan memanggil pilihan raya umum ke-13 tahun ini juga walaupun ada banyak perayaan mulai bulan depan hingga awal 2013.

"Kalau boleh, biarlah pilihan raya umum diadakan tahun ini juga. Tak kisahlah bulan berapa sekalipun," ujar beliau.

Najib pula menyatakan kerajaannya berhasrat untuk menggunakan sepenuhnya mandat lima tahun selepas memenangi pilihan raya 2008 lalu.
"Bila kita dipilih rakyat, kita dipilih untuk tempoh lima tahun.

"Jadi dalam masa lima tahun itu amat penting bagi kita untuk memperlihatkan kemampuan kita untuk mentadbir negara kita dan membawa kemajuan kepada negara kita dan membela untung nasib rakyat," katanya dalam sidang akhbar selepas mesyuarat Dewan Tertinggi BN.

"Kalau kita buat pilihan raya terlalu awal bererti kita memendekkan tempoh yang rakyat berikan kepada kita," katanya lagi.

-harakahdaily

"Saya ceraikan dia dengan talak tiga"

onPASIR MAS: “Dia yang cabar saya suruh saya ceraikan dia dengan talak tiga,”ujar Yahya Ibrahim, 82 (gambar) ketika ditemui di rumah anaknya di Kampung Kubang Badak, dekat sini pagi tadi.

Pada masa yang sama katanya,  bekas isterinya yang juga penyokong tegar Umno, Che Hasnah Che Ahmad, 61, bukan sahaja menolak perjuangan PAS, sebaliknya menghina Mursyidul Am yang juga Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Jelasnya, sepanjang 14 tahun perkahwinan keduanya dengan Che Hasnah selepas kematian isterinya, beliau tidak pernah berselisih faham dengan bekas isterinya.

Bagaimanapun, penghinaan terhadap Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat, di samping menuduh mengundi PAS berdosa besar beliau tidak boleh bertolak ansur lagi, apa lagi bekas isterinya ‘mencabar’ supaya menceraikannya.

Harakahdaily mengambil pendekatan untuk mengetahui penjelasan sebenar berhubung perkara itu dari Yahya, memandangkan kes perceraian mereka telah tersiar dalam media arus perdana pro Umno termasuk media cetak.

Ianya berikutan kenyataan yang hanya melalui Che Hasnah, semata-mata, tanpa mengetahui kisah sebenar dari bekas suaminya.

Kes perceraian mereka juga turut dibahas hangat dalam laman social facebook dan twitter yang bersandarkan PAS menjadi dalang kepada perceraian itu.

Yahya yang merupakan bapa kepada 8 orang anak (semuanya dari isteri pertama) mengakui isterinya adalah aktivis Umno.

“Malah beliau menjadi guru al-Quran pun dipilih oleh Umno dan dibayar gaji, saya tidak kisah tentang itu walaupun sejak awal lagi kami berlainan politik.

“Tetapi sejak akhir-akhir ini dia begitu mencabar, mengeluarkan kata-kata yang kesat terhadap perjuangan PAS, dia juga sudah tidak hormatkan saya lagi, apa hukumnya keluar rumah atau pergi ke suatu tempat yang suami tidak suka.

“Malah saya bimbang kalau-kalau perkataannya yang begitu keterlaluan itu boleh terkeluar aqidah. Anak-anak dan cucu yang mendengarpun menggeleng kepala kerana tidak sanggup mendengarnya,”ujarnya.
Yahya turut memberitahu, isterinya keluar menyertai program Datuk Dr Hassan Ali, bagaimanapun Che Hasnah merahsiakannya.

“Dia hanya memberitahu pergi program cabutan bertuah, tetapi selepas dua hari baru saya tahu perkara sebenar dan memang saya marah sebab dia tipu saya.

“Saya tak kisah kalau dia pergi belajar tajwid walaupun bergurukan orang Umno, bersesuaian dengan dia sendiri mengajar al-Quran,”ujarnya.

Sambungnya, perceraian itu turut mendapat sokongan saudara mara yang terdekat termasuk abang kepada bekas isterinya itu, Ustaz Che Hussin.

Akibat perselisihan faham semakin tidak dapat dikawal, beliau terpaksa berpuasa dua hari untuk mengurangkan ketegangan yang dicipta isterinya sendiri.

Akhirnya, pada 11 Julai lalu, mereka sah bercerai di Mahkamah Pasir Mas setelah perceraian mereka didaftarkan pada 26 Jun lalu.

Imam Tua Mukim Chetok, Zulkifli Awang (gambar atas kiri), yang juga merupakan saksi nikah mereka sebelum ini memberitahu, sebelum mereka bercerai, beliau sebagai orang tengah turut menasihati Che Hasnah agar kembali pada Yahya.

“Bagaimanapun Che Hasnah enggan dan saya tidak boleh berbuat apa-apa, jadi saya serahkan semula kes itu kepada mereka beruda untuk membuat keputusannya,”ujarnya yang turut hadir pada pertemuan itu.


Photobucket

Perebutan kuasa di Johor

on

Perebutan kuasa di Johor telah menyebabkan ketua pemuda Umno negeri ditukar dengan calon lebih neutral pada hujung minggu lalu kerana menteri besar, Datuk Abdul Ghani Othman membuat percubaan untuk kekal bagi penggal kelima dinegeri kelahiran Umno selepas pilihan raya umum (PRU) akan dating, kata sumber.

Ketua pemuda Umno, Khairy Jamaluddin menamakan ketua pemuda Parit Sulong, Datuk Zulkurnain Kamisan sabtu lalu untuk menggantikan Mohd Fadil Muskon, yang dikatakan mempunyai masalah dengan Ghani (gambar) selepas menganjurkan perhimpunan taat setia kepada Sultan Johor pada 10 Jun lalu dalam isu pembelian nombor pendaftaran ‘WWW 1’, kata sumber lagi.

“Fadil disuruh supaya tidak menganjurkan acara tersebut kerana ia akan memberikan imej negatif kepada Umno.

“Semenjak itu, beliau tidak disukai dan kepimpinan negeri mahukan beliau digantikan,” kata sumber kapada The Malaysian Insider.

Perhimpunan Menjunjung Taat Setia di Istana Pasir Pelangi dihadiri ramai tetapi hanya beberapa kerat pemimpin Umno negeri untuk menyokong Sultan Ibrahim Sultan Iskandar.

Dikhabarkan pemimpin Umno negeri mahu menjarakkan diri mereka dalam isu pembelian nombor pendataran kenderaan beharga RM520,000 oleh sultan pada ketika keadaan ekonomi yang tidak baik.

Fadil tidak mempedulikan garis yang diambil oleh pimpinan negeri – meneruskan perhimpunan tersebut selepas mendapat sokongan daripada majority rakyat Johor yang begitu taat kepada sultan mereka.

Majoriti rakyat Johor juga merasa terhina apabila menteri besar Perak, Datuk Seri Nizar Jamaluddin mempersoalkan tindakan sultan mereka. Umno dilancarkan di pekarangan istana pada tahun 1946 – menyebabkan rapatnya hubungan antara parti tersebut dan istana negeri.

“Walaupun hubungan rapat dengan istana negeri, kepimpinan negeri tidak mencabar arahan yang diberikan apalagi disaat-saat genting bagi Ghani yang mahu kekal di Johor.

“Sebab itu Fadil dikenakan tindakan keras,” kata sumber lain dari parti tersebut.

Terdapat cakap-cakap tentang Ghani akan dibawa ke pusat walaupun akhbar arus perdana melaporkan tentang hubungan rapat menteri besar empat penggal itu dengan Sultan Ibrahim.

Beberapa nama disebut-sebut untuk menggantikan Ghani seperti menteri pendidikan tinggi, Datuk Seri Khaled Nordin dan naib ketua pemuda Umno, Datuk Razali Ibrahim.

Musuh tradisi, PAS mengatakan 16 ketua pemuda Umno bahagian turut menentang Fadil yang rapat dengan Khairy akan tetapi, ketua pemuda Umno itu menafikan rombakan berlaku disebabkan oleh sikap perpecahan dalaman parti.

Ketua pemuda Umno bahagian Tebrau, Syahrin Jamaludin salah seorang dari ketua pemuda Umno bahagian yang dikatakan menentang Fadil menafikan dakwaan PAS dan mengatakan parti tersebut mereka-reka cerita kerana sudah ketandusan isu.

Sumber parti mengatakan 16 ketua pemuda Umno bahagian mahukan Razali dilantik sebagai ketua pemuda Umno negeri manakala Ghani dikatakan menyokong ketua pemuda Umno Bakri, Mohd Fuad Tukirin, memperlihatkan perpecahan dalam parti tersebut.

“Sukar untuk Khairy dan dia telah memilih untuk masa depan parti dengan memilih seorang yang lebih neutral untuk memimpin pemuda negeri,” kata satu lagi sumber.

Fadil walaubagaimanapun telah dilantik menjadi pegawai khas ketua pemuda Umno dalam secretariat Pemuda Barisan Nasional (BN).

Khairy mengatakan perlantikan itu adalah rombakan kecil dalam persediaan untuk menghadapi PRU 13 dan Zulkurnain hari memperkemaskan pergerakan pemuda Umno negeri  demi mendekati majoriti yang merupakan pengundi atas pagar.

Dua minggu lalu, ketua pemuda Umno menafikan khabar angin pemecatan Fadil dengan mengatakan rombakan turut berlaku di Pulau Pinang, Perak, Selangor dan Sabah.

“Ini adalah perkara biasa, tida yang luarbiasa.

“Di Pulau Pinang, Selangor dan Sabah, saya telah melakukan perubahan dalam kepimpinan pemuda negeri.

“Untuk negeri lain, saya sedang melihat situasi, jika perlu ditukar, saya akan tukar,” kata beliau dengan mengatakan akan berlaku perubahan di Johor.

Sumber Umno mengatakan perubahan menunjukkan keretakan dalam parti terutamanya antara pemuda dan kepimpinan Umno negeri.

“Pemuda mempunyai idea dan mahu mendekati semua orang, dari keluarga di Raja sehingga orang di jalanan akan tetapi, kepimpinan negeri hanya mahu mempertahankan kedudukan mereka.

“Kes Fadil adalah satu contoh,” kata satu sumber.

Zulkurnain akan menghadapi cabaran besar untuk menyusun pergerakan pemuda negeri Johor oleh kerana perpecahan dalaman terutamanya jika pilihan raya diadakan dalam jangkamasa terdekat.

“Umno boleh menang besar jika semua bekerjasama.

“Ini adalah sesuatu yang sukar dilakukan,” kata sumber dalaman parti yang lain.

Terdapat lebih kurang 12 juta pengundi yang layak mengundi dalam PRU akan datang di peringkat pusat dan negeri jika semua bersetuju dengan satu tarikh.


selatanonline
Photobucket

Wan Azizah TKM 1 Pulau Pinang...?

on
Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail

Presiden PKR, Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berkemungkinan boleh dilantik sebagai Timbalan Ketua Menteri 1 sekiranya beliau memenangi mana-mana kerusi Dewan Undangan Negeri (Dun) di Pulau Pinang pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13).
           
Ketua Angkatan Muda Keadilan Pulau Pinang, Amir Md Ghazali berkata, jawatan itu mungkin boleh diberikan kepadanya sekiranya Pakatan Rakyat (PR) kekal memerintah negeri.
           
Katanya, cadangan berkenaan juga boleh dibuat sekiranya tiada calon ternama lain yang sesuai untuk jawatan itu.
           
“Setakat ini PKR negeri belum pernah membincangkan tentang perkara ini namun sekiranya ada peluang dan mengambil kira tiada calon lain yang ternama yang sesuai apa salahnya kita berikan jawatan Timbalan Ketua Menteri 1 kepadanya bagi mewakili PKR,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.
           
Bagaimanapun Amir berkata, ia juga bergantung kepada parti sama ada mahu meletakkanDr  Wan Azizah bertanding di Pulau Pinang ataupun di negeri lain.
           
Katanya, AMK memang amat mengalu-alukan bekas Ahli Parlimen Permatang Pauh untuk kembali ke Pulau Pinang dan beliau yakin momentum sokongan rakyat kepada isteri Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim itu masih lagi kuat.
           
Mengulas mengenai kenyataan Adun Seberang Jaya, Datuk Arif Shah Omar Shah yang mendakwa tindakan Dr Wan Azizah yang mahu bertanding di kerusi Pulau Pinang mempunyai agenda dan kepentingan peribadi selain bukan mahu berkhidmat kepada masyarakat, Amir berkata dakwaan itu tidak benar sama sekali.
           
Menurutnya, tindakan Dr Wan Azizah melepaskan jawatannya sebagai Ahli Parlimen Permatang Pauh untuk memberi laluan kepada suaminya adalah satu strategi PKR bagi menghapuskan Umno di kawasan berkenaan.

sinarharian
Photobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List