MERLIMAU MENGALU ALUKAN KEDATANGAN ANDA........???

on Jan 21, 2011Pemergian Allahyarham Datuk Mohamad Hidhir Abu Hassan, ADUN Merlimau yang juga Exco Kerajaan Negeri Melaka memang tidak diduga oleh sesiapa sekalipun beliau telah dimasukkan ke hospital sejak minggu lepas selepas mengadu sakit dada.

Kekosongan kerusi berkenaan menyaksikan satu lagi pilihan raya kecil bakal diadakan iaitu yang ke-15 selepas pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Tenang, Johor yang jatuh pada 30 Januari ini.

Hasrat SPR yang mengharapkan pilihanraya kecil DUN Tenang akan menjadi pilihanraya yang terakhir sebelum negara melangkah ke pilihan raya umum nampaknya tidak kesampaian.

Ia sebagai bukti bahawa kuasa dan perancangan Allah sentiasa mengatasi kuasa dan perancangan manusia.

Pengerusi SPR Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof pada sidang akhbar yang diadakan untuk mengumumkan tarikh pilihan raya kecil kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Tenang beberapa hari lalu menyatakan bahawa SPR telah membelanjakan lebih RM10 juta untuk mengendalikan 13 pilihan raya kecil setakat ini berharap pilihan raya kecil ke-14, di Johor, akan menjadi yang terakhir sebelum negara melangkah ke pilihan raya umum. 

Setakat ini SPR telah mengendalikan 13 pilihan raya kecil dengan yang pertama pada Ogos 2008 membabitkan kerusi Parlimen Permatang Pauh dan yang terakhir kerusi DUN Galas dan Parlimen Batu Sapi awal bulan lalu. PRK Tenang adalah yang ke 14 sementara Merlimau nanti adalah yang ke 15.

Namun, pilihan raya kecil sepanjang tempoh selepas Mac 2008 hingga sekarang bukan kali pertama negara menyaksikan pilihan raya kecil yang banyak jumlahnya.

Yang paling banyak ialah sebanyak 16 pilihan raya kecil telah diadakan sepanjang tempoh antara 1995 dan 1998 iaitu sebelum pilihan raya umum 1999.

DUN MERLIMAUMerlimau adalah sebuah pekan yang terletak di tengah perjalanan antara Bandaraya Melaka dan Bandar Muar, Johor. Jaraknya adalah kira-kira 23 km dari Bandaraya Melaka dan Muar serta 22 km selatan dari bandar Jasin. 

Fakta:

Jumlah Pengundi: 10,471
Peratusan Kaum: M:64.69% C:21.11% I:14.16% L:0.04% 

N27 Merlimau, di dalam pilihanraya umum yang lepas menyaksikan pertandingan dua penjuru diantara BN dan PAS. Di dalam pilihanraya sebelumnya (2004) Allahyarham Datuk Mohd. Hidhir Abu Hassan (BN) telah memenanginya dengan majoriti 5,087 undi. Pada PRU 2008, majoriti BN merosot dan hanya menang dengan 2,154.Ini bermakna PAS hanya perlukan peralihan undi sekitar seribu lebih sahaja lagi untuk merampas kerusi DUN Merlimau selain mengekalkan jumlah undi pada PRU12 yang lalu.

Dari Tenang kita ke Merlimau pula nanti.Macam Tu Le Datuk Bun........???

on


Chong Wei mara ke suku akhir Terbuka Proton
Kehadiran Datuk Misbun Sidek yang duduk di kerusi jurulatih pada perlawanan pusingan kedua Kejohanan Badminton Terbuka Proton Malaysia Siri Super malam ini ternyata menyemarakkan semangat perseorangan utama negara Datuk Lee Chong Wei.

Chong Wei yang menentang Hu Yun dari Hong Kong melakukan serangan bertubi-tubi sebaik permainan permainan bermula, menyaksikan beliau menang mudah 21-6, 21-9 untuk mara ke suku akhir esok.

Pemain nombor satu dunia itu akan bertemu Nguyen Minh dari Vietnam.

"Saya tak sangka Misbun akan hadir malam ini. Sekarang saya hanya fikir untuk buat yang terbaik dan fokus untuk menang kejohanan ini,” katanya kepada pemberita selepas perlawanan itu di sini.

Bagaimanapun kata Chong Wei, beliau tidak tahu sama ada Misbun telah memberi jawapan untuk kembali berkhidmat di bawah Persatuan Badminton Malaysia (BAM) dan berharap isu di antara Misbun dan badan itu selesai secepat mungkin.

Turut mara ke suku akhir esok ialah beregu negara Mohd Zakry Abdul Latif/Hoon Thien How setelah menundukkan beregu Singapura Hendri Kurniawan Saputra/Chayut Triyachart 21-16, 21-15.

Mereka dijadualkan bertemu Naoki Kawamae/Shoji Sato dari Jepun.

Sementara itu, ketua jurulatih negara Rashid Sidek berkata kedatangan Misbun pada malam ini tidak dijangka.
"Masa datang, dia meminta untuk duduk di tempat ”coach” jadi saya mengizinkan beliau,” katanya.

Bagaimanapun, pembantu jurulatih Tey Seu Bock berkata beliau dan Chong Wei ada menghubungi Misbun beberapa hari lepas untuk memujuknya hadir ke kejohanan tersebut.

"Semalam juga saya ada mengajak beliau, tapi katanya dia ”busy”.. tak sangka dia akan datang malam ini dan duduk bersebelahan saya,” katanya.

Sementara itu, Setiausaha Kehormat BAM Ng Chin Chai berkata persatuan itu telah menghantar surat kepada Misbun meminta beliau menimbang semula perletakan jawatannya.

"Dalam surat itu juga kami menjemput Misbun untuk hadir sebagai jurulatih Chong Wei pada Terbuka Malaysia. Kehadiran beliau malam ini menunjukkan beliau memberikan respon yang positif,” katanya.


Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List