Perwakilan protes senyap pada perhimpunan Umno?

on Nov 28, 2011


Perhimpunan Agung Umno 2011 yang akan diadakan pada 29 November hingga 3 Disember ini dijangka menyaksikan satu protes senyap daripada wakil-wakil terhadap pemimpin-pemimpin mereka yang sedia ada.


Ini kerana mereka mempunyai firasat bahawa Umno dan BN akan mempunyai harapan yang sedikit untuk menang dalam pilihan raya umum akan datang, tulis Moaz Nair di dalam laman web Malaysia Chronicle, hari ini.

Baginya, Umno sangat kuat rasuah sehinggalah ke terasnya, kata Mahathir akan kucar-kacir dan pilihan raya umum akan datang akan menyaksikan parti itu kehilangan lebih banyak kerusi kepada Pakatan.

Menurutnya, terdapat puak dan perbalahan dalaman dalam parti yang mana ramai yang mengintai peluang menjadi pemimpin-pemimpin cawangan kerana terdapat ramai yang mengharapkan Umno untuk membawa masuk wang dan kontrak untuk mereka.

“Laporan Ketua Audit Negara bagi tahun-tahun yang lepas telah menunjukkan bagaimana wang pembayar cukai telah dengan cuai dibelanjakan. Pesalah rasuah telah dilepaskan untuk memelihara imej Umno dan kerajaan.

“Dana yang sepatutnya digunakan untuk menghasilkan daging lembu berakhir dengan pembelian kondominium untuk 'lembu suci', begitu juga percutian dan melaksanakan Umrah,” tulisnya lagi di bawah tajuk Umno kini parah, akibat buatan pemimpinnya sendiri.

Katanya, kemelut RM250 juta NFC telah menarik minat yang meluas di kalangan orang awam dan kekecewaan mereka tetapi pemimpin mno pula senyap mengenai isu itu.
“Tiada siapa dalam Umno akan mempersoalkan perkara ini kerana setiap ahlinya mempunyai aspirasi untuk menjadi kaya melalui parti,” ujarnya.
Menurutnya, dari membeli mi Maggie ke kapal selam, rakyat melihat wang pembayar cukai telah disalahguna.

Najib pula, katanya terlalu sibuk membina imej peribadinya sehinggakan beliau tiada masa untuk memastikan dana awam dibelanjakan dengan betul.
Beliau menambah, Mahathir juga bukan penyelesaian untuk Umno kerana beliau dilihat sebagai orang di belakang kumpulan ekstrimis - Perkasa.

Baginya, MCA, MIC dan Gerakan tidak menyukai Mahathir kerana dilihat mereka sebagai berdiri di atas nama bangsa.

Justeru, beliau berpandangan Umno juga secara beransur-ansur menjadi lebih tidak relevan kepada nasib orang Melayu tulen atau peribumi disebabkan campuran India Muslim, Arab, Indonesia dan banyak bangsa asing lain.

Beliau mendakwa banyak cawangan Umno kini diketuai oleh mereka yang berfikiran wang dan sesetengah daripada mereka bukanlah Melayu tulen atau yang Asli.
Beliau turut memetik kajian selidik dalam talian yang boleh diambil sebagai penunjuk keadaan, maka Umno akan menghadapi masalah dalam dalam pilihan raya umum akan datang.

Sejumlah besar responden dari kalangan 1,879 pengundi Melayu yang berpotensi dan 1657 pengundi bukan Melayu di negara ini (limitasi pengajian: Korpus hanya terdiri daripada mereka yang mempunyai akses kepada Internet) tidak berpihak kepada Mahathir, Perkasa mahupun Ibrahim Ali:

1. Apakah Mahathir masih relevan kepada orang Melayu? Ya (29 peratus) Tidak (68 peratus) No response (3 peratus)
2. Bolehkah Perkasa membantu Umno memenangi Pilihan Raya Umum akan datang? Ya (9 peratus) Tidak (83 peratus) No response (8 peratus)
3. Apakah Perkasa suatu liabiliti kepada Umno? Ya (84 peratus), Tiada (9 peratus), No response (7 peratus)
4. Adakah Umno memerlukan Perkasa untuk memenangi pilihan raya umum akan datang? Ya (3 peratus), No (85 peratus), No response (12 peratus)
5. Adakah parti-parti komponen Barisan Nasional (di luar Umno) selesa dengan Perkasa? Ya (1 peratus), No (94 peratus) No response (5 peratus).
6. Perkasa menjejaskan peluang bukan Melayu mengundi untuk Barisan Nasional (BN)? Ya (87 peratus), Tiada (3 peratus), No response (10 peratus)
7. Apakah Perkasa liabiliti kepada Barisan Nasional (BN)? Ya (93 peratus), Tiada (3 peratus), No response (4 peratus)
8. Patutkah Perkasa menjadi sebuah parti politik? Ya (18 peratus), No (54 peratus), No response (28 peratus)
9. Apakah Perkasa ikhlas dalam peranannya dalam menyatukan orang Melayu? Ya (5 peratus), No (86 peratus), No response (9 peratus)
10. Adakah Perkasa memcahbelahkan orang Melayu lebih daripada menyatukan mereka? Ya (79 peratus), No (11 peratus), No response (10 peratus)
11. Adakah Melayu selesa dengan Perkasa? Ya (9 peratus), No (79 peratus), No response (12 peratus)
12. Adakah bukan Melayu selesa dengan Perkasa? Ya (2 peratus), No (95 peratus), No response (3 peratus).
13. Patutkah Umno berbaik-baik dengan Perkasa untuk mendapatkan semula undi Melayu? Ya (8 peratus), No (83 peratus), No response (9 peratus)
14. Patutkah Umno menjauhkan diri daripada Perkasa? Ya (87 peratus), Tiada (6 peratus), No response (7 peratus).
15. Bolehkah sekiranya Perkasa menjadi satu platform yang lebih baik untuk orang Melayu berbanding Umno, PAS atau PKR? Ya (4 peratus), No (89 peratus) No response (7 peratus).
Photobucket

Anwar : Teruskan Berjuang Walaupun Saya di Penjara

on

 Penjara bukan menjadi halangan untuk meneruskan reformasi dalam parti sebaliknya harus dijadikan semangat untuk meneruskan perjuangan membela rakyat. 
"Saya tidak takut dan tidak gentar kalau pun saya dipenjara kerana agenda mereformasikan negara ini dari cengkaman kezaliman pemimpin-pemimpin Umno-BN merupakan agenda rakyat yang didokong oleh Keadilan," kata Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat, Datuk Seri Anwar Ibrahim sewaktu menyampai ucapan di sesi penggulungan dan ucapan penangguhan Kongres Nasional Tahunan Keadilan ke-8 di sini hari ini.

Mengulas lanjut Anwar berkata usaha kerajaan pemerintah memburukkan politik negara dengan fitnah dan serangan pribadi ketas dirinya tidak mematahkan semangat beliau malah ia menyedarkan rakyat dari terus dizalimi. "Saya dipenjarakan enam tahun, adakah harga minyak turun? Adakah politik antara kaum bertambah baik? Adakah negara semakin sejahtera? Jadi apa yang berlaku selama ini adakah kerana Anwar?" tegas Anwar .

Anwar berkata pertemuan dengan rakyat bawahan untuk mendengar keluh kesah mereka adalah ubat mujarab yang menjadi formula kepada karier politiknya yang sering dihimpit pelbagai dugaan dan cabaran pihak lawan.

"Saya belajar semua ini dengan siapa? Dengan pak lebai dan semangat saya datangnya dari mana? Dari mak cik tua. Golongan ini yang memberi api kepada obor perjuangan kita.

"Setiap kali saya bersua muka dengan rakyat bawahan, saya renung mata mereka, saya nampak derita dan harapan mereka," katanya.

Menyedari kekuatan perjuangan Pakatan Rakyat berpunca dari gerakan rakyat bawahan, Anwar menjelaskan Umno-BN menjadikan golongan ini sebagai sasaran untuk menyebarkan fitnah bagi memburukan dan menyemai benih kebencian kepada Pakatan.

"Strategi penting mereka (Umno-BN) ialah menyebarkan fitnah dan khabar angin supaya membenci kita."-Tvsnews
Photobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List