Pahang Bakal Kecundang...?

on Oct 24, 2011
APA yang ditunjukkan Perdana Menteri, Dato’ Seri Mohd Najib Tun Abd Razak dan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin setakat ini, memang Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) sudah semakin dekat.

Kekerapan mereka berdua turun padang, dengan pelbagai nama setelah Program Umno Juara Rakyat gagal, memperlihatkan bahawa rakyat sedang ditaburkan dengan gulagula dan janji manis untuk terus memberikan sokongan tanpa berbelah bahagi kepada BN.

Cuma, Najib tentulah tidak dapat menyembunyikan rasa kecewa yang amat sangat terhadap sambutan yang dijanjikan seramai 15 ribu orang ketika menjejakkan kaki buat pertama kali di Dun Gombak Setia, bersebelahan Al-Taqwa Restoran yang dikatakan tempat penyokong-penyokong PAS bersantai, hanya dihadiri sepertiga daripada audien yang dijanjikan.

Khabarnya sibuk kepimpinan Umno Bahagian Gombak membuat laporan untuk diserahkan kepada Najib mengapa jadi begitu kerana permintaan mereka supaya Najib turun ke Dun Gombak Setia ditunaikan, padahal Najib diberitakan lebih berminat untuk ke Dun Batu Caves, yang terletak bersebelahan dengan Dun Gombak Setia.

Dari mereka yang dekat dengan kepimpinan Umno memberitahu, jika Najib dibawa turun ke kawasan tertentu, sekurang-kurangnya 15 ribu audien hendaklah berada di kawasan tersebut bagi menunjukkan sokongan terhadap BN sudah kembali meningkat.

Malangnya, ketika Najib begitu ghairah menuntut jumlah tersebut, pengundi-pengundi di Dun Gombak Setia dan Parlimen Gombak menunjukkan sikap berlainan sama sekali. Mereka tidak bersedia untuk menyambut kehadiran Najib dan mereka tidak mahu “menjamah gula-gula yang ditaburkan” menjelang PRU13.

Sebagai catatan, PM dan TPM dilihat akan turun ke kawasan yang tidak dimenangi BN dalam PRU12 bagi mengembalikan semangat kepada jentera parti, agar bekerja kuat bagi merampas kembali Dun-Dun tersebut, bagi menjanjikan mereka kembali berkuasa di Selangor dan negerinegeri yang terlepas ke tangan Pakatan Rakyat.

Ekoran dari kegagalan kepimpinan Umno Bahagian Gombak memberi sambutan bergaya kepada Najib, khabarnya cadangan membawa Muhyiddin ke Parlimen Selayang, minggu ketiga bulan ini, dibatalkan.

Muhyiddin akan dibawa “untuk turun ke padang” di kawasan Sepang, bagi menjanjikan ada sekitar 10 ribu audien menyambut kehadirannya. Jika Najib mesti disambut 15 ribu audien dan Muhyiddin mesti disambut 10 ribu audien, nampaknya menterimenteri kabinet tidak berani menetapkan jumlah audien untuk datang ke satu-satu kawasan, kerana jumlah yang besar agak mustahil dapat diadakan.

Dari perkiraan mudah, kata beberapa orang pemerhati politik, jika Gombak boleh dimenangi BN, Ampang Jaya dan Selayang juga akan kembali ke tangan BN. Tetapi jika Gombak tidak mampu ditawan, Ampang Jaya dan Selayang seperti tidak ada harapan langsung untuk dirampas kembali.

Walau apa cara sekali pun Najib, memang mahu BN merampas kembali Selangor daripada tangan Pakatan Rakyat.

Ini kerana Selangor merupakan negeri termaju dan Najib pula memegang jawatan sebagai Pengerusi Badan Perhubungan Umno Selangor.

Jika Umno negeri di bawah tangan Najib pun masih sukar dikuasai 100 peratus kerusi yang ditandinginya, apalah yang hendak diharapkan di negerinegeri yang diketuai oleh mereka yang bukan Perdana Menteri dan merupakan Menteri Besar dan Ketua Menteri yang lemah, tercemar dengan imej kotor dan rasuah.

Sambil berjenaka, seorang penganalisis politik berkata; Selepas Tun Dr Mahathir Mohamad menjadi Perdana Menteri, Kedah terlepas ke tangan pembangkang sedangkan Dr Mahathir datangnya dari Kedah.

Kemudian, Pulau Pinang, negeri di mana datangnya Tun Abdullah Ahmad Badawi pula tumbang ke tangan Pakatan Rakyat dan kali ini, mereka sedang menanti apakah Pahang, negeri di mana datangnya Perdana Menteri akan tumbang atau Selangor di mana negeri yang Umnonya dipimpin Najib akan rebah.

Najib dalam pembentangan Bajet 2012 yang lalu telah cuba sedaya upaya untuk menghulurkan wang secara terus kepada pengundi melalui pelbagai mekanisme, kerana beliau pastinya tahu yang rakyat sudah bersedia menolak BN.

Khabarnya, Muhyiddin semakin kerap mengadakan pertemuan dengan kepimpinan Umno Bahagian khususnya Ketua, Timbalan, Naib, Ketua Pergerakan Pemuda, Wanita dan Puteri, tetapi apa yang dikutipnya dari maklum balas tersebut, BN tidak akan kembali berkuasa selepas PRU13.

Jangan hairan jika waktu ini Najib mengatakan pembahagian semula kawasan pilihan raya akan dikaji semula kerana Umno sedaya upaya mahukan beberapa kerusi yang selama ini menjadi milik MIC, Gerakan dan MCA, mesti diserahkan kepada Umno.

Contoh paling ketara Dun Batu Caves yang sejak sekian lama diwakili calon MIC kini sudah cuba direbut oleh calon Umno.

Kerusi Parlimen Bandar Tun Razak yang sejak kewujudannya diwakili MCA sedang diusahakan untuk diberikan kepada Umno dengan alasan KeADILan memenangi kerusi itu kerana meletakkan calon Melayu.

Usaha juga sedang dirancang untuk meminta Umno yang bertanding kerusi Parlimen Selayang jika mahu BN kembali menguasai kawasan tersebut.

Ini hanya beberapa kawasan yang boleh dijadikan contoh di mana Umno sudah merasakan mereka jauh lebih kuat dari MCA, MIC dan Gerakan selepas ancaman tsunami 2008.Photobucket

Azmin Ali Bakal Bergelar Dato...?

on


Hangat juga berita yang disampaikan kepada Blogger MIK ini, khabar dari dalam kain PKR Selangor..., dari salah seorang pucuk pimpinan yang berada dalam ‘kem’ Khalid !

Pengerusi PKR Negeri Selangor, Azmin Ali diberitakan akan menerima darjah kebesaran yang membawa gelaran ‘Dato’ pada Hari Keputeraan DYMM Sultan Selangor tahun 2011 ini, sepertimana biasa tarikhnya ialah 11 Disember. 

Nama Timbalan Presiden PKR yang juga ADUN Bukit Antarabangsa dan Ahli Parlimen Gombak ini akan disorong oleh pihak pentadbiran kerajaan negeri Selangor atas ‘arahan’ Penasihat Ekonomi Negeri Selangor iaitu Anwar Ibrahim..

Desas desus dalam perkahabaran yang sama ini juga memberitahu Setiausaha Politik kepada MB  iaitu Faekah Husin sedang memainkan peranan untuk ‘membentes’ usaha menobatkan Azmin daripada bergelar ‘Dato’. Sesiapa yang pernah berkecimpung aktif dalam struktur pimpinan PKR sedia maklum ‘pergeseran’ yang sedia ada ujud diantara Azmin – Khalid , ditambah pula Faekah sememangnya tawaduk dengan ungakapan “Yes Mam” kepada Wan Azizah yang sentiasa terpendam kesumatnya terhadap Azmin kerana membiarkan isterinya berskandal dengan Anwar...

Seandainya kerja kerja dibelakang tabir untuk menobatkan Azmin Ali bergelar Dato ini berjaya, semakin hampirlah “pintu keluar” untuk Khalid meninggalkan jawatan MB selepas PRU ke 13. Nampak segaklah nanti apabila diumumkan MB Selangor yang baru, Yb Dato’ Azmin Ali..!

Tanda tanda awal kemenangan berpihak kepada Azmin yang bersengketa dengan Khalid  sudah jelas terbukti dengan beberapa perkara nyata berlaku didepan mata kita semua.. Lantikan Azmin sebagai Pengerusi PKR Negeri Selangor setelah jawatan itu dilucutkan dari Khalid dilihat sebagai ‘signal dan isyarat’ bahawa akar umbi keahlian dan pimpinan diperingkat cabang cabang PKR memihak kepada Azmin kerana Khalid tidak ada ‘aura Public Relation – PR’ yang mesra berbanding Azmin!

Seterusnya kejayaan Azmin Ali memenangi kerusi Timbalan Presiden PKR juga signal dan isyarat yang jelas bahawa didalam hiraki kedudukan pimpinan PKR, Khalid  bukan lawan dan tandingan buat anak emas Anwar ini.. Khalid  hanya disanjung tinggi oleh juak juak murahan DAP!

Dalam sebarang krisis politik negeri Selangor, Khalid  beberapa kali membuat keputusan memihak kepada DAP dan membelakangkan pimpinan PAS seperti isu rampasan minuman keras, isu kalimah Allah dan terbaru ini kisah panas serbuan JAIS ke DUMC untuk mencegah aktiviti memurtadkan umat islam..! Cuba perhatikan dengan teliti, dalam semua hal ini, Azmin Ali sangat bijak kerana tidak membuat kenyataan terbuka untuk mengekalkan rekod bersihnya dengan pihak istana... Azmin hanya sentuh isu isu ini sekiranya beliau berceramah, itu pun hanya sebagai usaha mengaburi mata sahabat sahabatnya dalam DAP.

Baru baru ini dalam Mesyuarat Agung Tahunan PKR, sekali lagi Khalid  dimalukan apabila penyata kira kira Cabang Kuala Selangor yang diketuainya tidak diluluskan dalam persidangan..! Khalid kununnya sebagai seorang yang PKR war-warkan tokoh ekonomi tidak berjaya meluluskan perbelanjaan cabangnya dan dipersoalkan oleh ahli akar umbi dalam Mesyuarat Agung Tahunan..? Kita jangan lupa bahawa pada Mesyuarat Agung Cabang Kuala Selangor tahun lepas juga Khalid telah dimalukan apabila jawatan Ketua Cabang telah dicabar oleh ahlinya sendiri..!

Berbeza dengan Azmin Ali, pada tahun lepas beliau menang tanpa bertanding di Cabang Gombak dan tidak pernah ada insiden memalukannya dalam tiap tiap Mesyuarat Agung Tahunan.Photobucket

Satelit ROSAT Jatuh Di Asia Tenggara

on


Satelit penyelidikan Jerman, ROSAT yang tidak lagi berfungsi terhempas di Asia Tenggara awal pagi tadi, menurut seorang saintis Amerika Syarikat, tetapi tiada seorang pun yang pasti di mana.

Menurut Pusat Aeroangkasa Jerman, kebanyakan bahagian satelit sebesar van mini itu dijangka hangus apabila memasuki atmosfera pada kelajuan sehingga 450 kilometer sejam tetapi kira-kira 30 serpihan seberat 1.7 tan metrik mungkin selamat dan terhempas.
Jonathan McDowell dari Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics di Cambridge, Massachusetts, berkata satelit berkenaan mungkin jatuh di Asia Tenggara.

Katanya, dua bandaraya China dengan jutaan penduduk iaitu Chongqing dan Chengdu, berada di laluan satelit itu sewaktu kemasukan semula.

“Tetapi jika ia jatuh di kawasan berpenduduk, sudah tentu kita sudah memperoleh laporan sekarang," katanya.

Pengiraan berdasarkan data tentera AS menunjukkan serpihan satelit itu mungkin terhempas di Lautan Hindi di timur Sri Lanka atau di Laut Andaman di luar pantai Myanmar atau di pedalaman Myanmar atau China.


German satellite crashed in southeast Asia

A defunct German research satellite crashed into the Earth somewhere in southeast Asia on Sunday, a US scientist said – but no one is still quite sure where.

Most parts of the car-sized ROSAT research satellite were expected to burn up as they hit the atmosphere at speeds up to 280mph, but up to 30 fragments weighing a total of 1.87 tons, could have crashed, the German Aerospace Center said.

Jonathan McDowell of the Harvard-Smithsonian Centre for Astrophysics in Cambridge, Massachusetts, said the satellite appears to have gone down over southeast Asia. He said two Chinese cities with millions of inhabitants each, Chongqing and Chengdu, had been in the satellite's projected path during its re-entry time.

"But if it had come down over a populated area there probably would be reports by now," the astrophysicist, who tracks man-made space objects, said.

Calculations based on US military data indicate that satellite debris must have crashed somewhere east of Sri Lanka over the Indian Ocean, or over the Andaman Sea off the coast of Burma, or further inland in Burma or as far inland as China, he said.

The satellite entered the atmosphere between 0245 BST to 0315 BST and would have taken 15 minutes or less to hit the ground, the German Aerospace Centre said. Hours before the re-entry, the centre said the satellite was not expected to land in Europe, Africa or Australia.

There were no immediate reports from Asian governments or space agencies about the fallen satellite.

The satellite used to circle the planet in about 90 minutes, and it may have travelled several thousand miles during its re-entry, rendering exact predictions of where it crashed difficult.

German space agency spokesman Andreas Schuetz said a falling satellite also can change its flight pattern or even its direction once it sinks to within 90 miles above the Earth.

The 2.69-ton (2.4 metric ton) scientific ROSAT satellite was launched in Cape Canaveral, Florida, in 1990 and retired in 1999 after being used for research on black holes and neutron stars and performing the first all-sky survey of X-ray sources with an imaging telescope.

ROSAT's largest single fragment that could have hit is the telescope's heavy heat-resistant mirror.

"The impact would be similar to, say, an airliner having dropped an engine," said McDowell. "It would damage whatever it fell on, but it wouldn't have widespread consequences."

Since 1991, space agencies have adopted new procedures to lessen space junk and having satellites falling back to Earth. NASA says it has no more large satellites that will fall back to Earth uncontrolled in the next 25 years. -TheTelegraph
Photobucket

Laporan Audit Negara : Patutlah Najib nak sorok....?

on


KUALA LUMPUR: Sebanyak sembilan kementerian atau jabatan telah berbelanja sejumlah RM3.73 bilion melebihi peruntukan keseluruhan yang diluluskan, demikian menurut laporan Ketua Audit Negara 2010.


Sembilan kementerian yang terlibat ialah Kementerian Pelajaran, Kementerian Kesihatan, Jabatan Perkhidmatan Awam, Kementerian Dalam Negeri, Kementerian Pertahanan, Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani, Jabatan Peguam Negara, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia dan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam.

Ketua Audit Negara, Tan Sri Ambrin Buang berkata, perbelanjaan melebihi peruntukan berkenaan tidak dapat dielakkan berikutanpertabahan aktiviti dan bayaran sumbangan tidak berjadual yang tidak dijangka.

"Parlimen telah meluluskan peruntukan tambahan untuk menampung kekurangan peruntukan tersebut dan Waran Am Peruntukan Tambahan telah dikeluarkan pada 3 Jun 2011," katanya.

Selain itu, semakan audit mendapati pembayaran berjumlah RM427.04 jutadi bawah Arahan Perbendaharaan bagi enam kementerian atau jabatan turut menyumbang kepada perbelanjaan melebihi peruntukan.

Berdasarkan laporan itu juga, pembayaran berkenaan adalah disebabkan beberapa faktor seperti bil atau tuntutan lewat diterima, peruntukan tahun di mana perolehan atau perlhidmatan diterima tidak mencukupi dansurat kelulusan daripada Perbendaharaan Malaysia lewat diperolehi.

"Pada pendapat Audit, masalah kelewatan ini perlu diatasi kerana pembayaran ini menggunakan peruntukan tahun semasa dan boleh menjejaskan pelaksanaan aktiviti yang dirancang pada sesuatu tahun,"katanya - mStar Online

LAPORAN KETUA AUDIT NEGARA 2010 :AKTIVITI KEMENTERIAN/JABATAN DAN PENGURUSAN SYARIKAT KERAJAAN PERSEKUTUAN Download di SINI
LAPORAN KETUA AUDIT NEGARA 2010 :PENYATA KEWANGAN DAN PENGURUSAN KEWANGAN KEMENTERIAN/JABATAN KERAJAAN PERSEKUTUAN Download di SINI

LAPORAN KETUA AUDIT NEGARA 2010:PENGURUSAN KEWANGAN DAN AKTIVITI SERTA PENGURUSAN SYARIKAT SUBSIDIARI BADAN BERKANUN PERSEKUTUAN Download di SINI


Photobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List