Proton Perkenalkan Model Baru Proton Saga Edisi 2011

on Dec 16, 2010

Ramai sebenarnya sudah melihat edisi baru Proton Saga ini apabila Paul Tanmemberi liputan di Thai Auto Expo 2010. 
Kini, kereta ini di’lancarkan secara rasmi di Malaysia.
Model facelift untuk Proton Saga ini secara rasminya di’beri nama Saga FL yang mungkin membawa maksud Saga FaceLift. Mudah caranya Proton memberi nama baru. I like!
Model ini akan bermula dengan harga serendah RM37,998 untuk model Saga FL 1.3 Standard M/T & high end model 1.3 Executive A/T berharga RM43,298.
Untuk liputan lebih lanjut, halakan skrin monitor anda ke laman blog automotif terkenal Malaysia, Paul Tan & kami petik sedikit gambar Proton Saga FL untuk tatapan anda. 


proton saga 2011 (Gambar) Proton Perkenalkan Model Baru Proton Saga Edisi 2011


dsc 0682 770 (Gambar) Proton Perkenalkan Model Baru Proton Saga Edisi 2011
dsc 0688 770 (Gambar) Proton Perkenalkan Model Baru Proton Saga Edisi 2011


dsc 0692 770 (Gambar) Proton Perkenalkan Model Baru Proton Saga Edisi 2011


dsc 0693 770 (Gambar) Proton Perkenalkan Model Baru Proton Saga Edisi 2011


dsc 0698 770 (Gambar) Proton Perkenalkan Model Baru Proton Saga Edisi 2011


dsc 5933 770 (Gambar) Proton Perkenalkan Model Baru Proton Saga Edisi 2011


dsc 5940 770 (Gambar) Proton Perkenalkan Model Baru Proton Saga Edisi 2011

Pokok Aneh......???

on

Photobucket

Photobucket


Photobucket


Photobucket

NAZRI AZIZ! Betulkah apa yang ku baca ini........???

on

Ketika Sultan-Sultan bertitah dengan lantang agar jangan bangkitkan lagi tentang ketuanan Melayu , tiba-tiba aku  terbaca berita ini dalam The Star, Thursday, 9 December 2010, page N24 dengan tajuk "Nazri: Malay supremacy does not exist".

Kuala Lumpur: Malay supremacy does not exist, contends Minister in the Prime Minister's Department Datuk Seri Nazri Aziz.
He says the notion has been repeatedly misinterpreted by certain leaders for political gain.

"Politicians should stop using racial sentiments to gain support from their own race.
"They are elected by Malaysians, therefore Malaysians should come first," he said.

He added that the idea of Malay supremacy should not be confused with Malay privileges.

"Why do they need privileges if they are more supreme? Privileges are for handicapped people," Nazri said after launching the Nayagankini and Pertubuhan Perkhidmatan Rakyat malaysia (PPRM) blog.

Tuan-tuan para pembaca buatlah tafsiran sendiri. Lidah saya kelu, tangan saya kaku, otak saya beku...

INIKAH ANAK MENTERI UMNO YANG TUDUH MP PAKATAN 'BODOH' DAN 'GILA"

on

Ada seorang menteri Umno@Apco berkata ahli Pakatan Rakyat bodoh dan gila berikutan cadangan mengheret Speaker ke mahkamah. Kalau tak silap menteri tu jaga bab undang-undang. Gambar-gambar ni pernah disiarkan dulu. Cuma nak ajak semua berfikir kalau anak sendiri tak tahu nak didik dan jaga dengan baik, orang ni yang kita nak harapkan jaga undang-undang negara?

Agak-agak boleh kenal tak siapa bapaknya ?


Pinjam Dari :- http://angkasanuri.blogspot.com

Pelantikan Zaid sah, Hanafi sudah digantung keahlian – KITA

on

Zaid 1

Bekas Presiden Angkatan Keadilan Insan Malaysia (Akim) Zakaria Salleh hari ini mempertahankan pelantikan bekas Pengerusi PKR Wilayah Persekutuan Datuk Zaid Ibrahim sebagai presiden semalam adalah sah mengikut perlembagaan parti.
Melalui pelantikan Zaid itu juga, Zakaria turut menegaskan parti Akim yang kini bertukar menjadi Kesejahteraan Insan Tanah Air (KITA) juga adalah sah selepas keputusan daripada ahli dicapai secara sebulat suara dalam mesyuarat agung tahunan parti itu di Tropicana Golf & Country Resort di sini semalam.
Zakaria yang melepaskan jawatannya untuk memberi laluan kepada Zaid menerajui kepimpinan KITA membidas dakwaan bekas calon Pilihan Raya Kecil Parlimen Permatang Pauh 2008 Hanafi Hamat bahawa dirinya masih presiden yang sah.
Beliau ketika dihubungi FMT sebaliknya berkata, dalam pemilihan ahli jawatankuasa parti semasa Muktamar Agung Akim pada 26 Disember tahun lalu, undian daripada ahli parti memilih dirinya sebagai presiden dan bukannya Hanafi.
"Memang benar pada 24 Oktober tahun lalu Hanafi masih seorang presiden dan saya timbalannya. Namun beliau bukan lagi presiden selepas Akim mengadakan Muktamar Agung kali kedua pada Disember tahun lalu," katanya.
Konflik kepimpinan
viewerZakaria mendakwa, konflik kepimpinan terjadi apabila Hanafi yang memegang jawatan sebagai presiden ketika itu menganggap Akim sebagai satu syarikat perniagaan ’sendirian berhad’.
"Bagi dia (Hanafi) parti Akim dianggap seperti parti sendirian berhad yang mahu ikut kepentingan sendiri.
"Dia tidak ada apa-apa hala tuju dalam memimpin parti, malah tidak mahu adakan sebarang mesyuarat atau perbincangan parti sepanjang memegang jawatan sebagai presiden," katanya.
Berikutan itu, Zakaria berkata ahli Akim mula hilang kepercayaan terhadap kepimpinan Hanafi dan pada satu perjumpaan untuk menentukan tarikh mesyuarat agung parti yang dipengerusikan sendiri oleh Hanafi pada 10 Disember tahun lalu, ahli parti mula menyuarakan rasa tidak puas hati terhadap kepimpinan presiden.
"Berikutan beberapa perselisihan pada ketika itu, Hanafi sendiri bertindak keluar dewan meninggalkan mesyuarat itu separuh jalan.
Peruntukan perlembagaan parti
"Namun parti tetap mengadakan Muktamar Agung mengikut peruntukan perlembagaan parti yang mewajibkan mesyuarat diadakan dua kali setahun sebelum 31 Disember setiap tahun," katanya.
Selain itu, Zakaria berkata Akim pada Oktober lalu telah pun megambil keputusan menggantung keahlian Hanafi kerana tindakannya yang membuat keputusan mahu meletakkan calon daripada parti itu untuk bertanding dalam pilihan raya kecil Galas tanpa berunding dengan ahli parti yang lain.
Penggantungan Hanafi menurut Zakaria diputuskan lembaga tindakan tatatertib kerana beberapa sebab tertentu yang boleh merugikan parti dan bertentangan dengan perlembagaan parti, malah laporan polis juga dibuat parti itu terhadap Hanafi pada Oktober lalu.
"Hanafi digantung keahliannya sehingga kepada satu tempoh masa yang belum ditetapkan.
"Jadi sekarang beliau bukan lagi seorang presiden malah bukan lagi seorang ahli kerana telah digantung..bagaimana beliau masih boleh keluarkan kenyataan mendakwa dirinya masih lagi seorang presiden yang sah dan tidak mahu mengiktiraf sebarang bentuk penukaran nama baru parti ini..sudah jelas beliau tiada sebarang hak untuk bersuara pun.
KITA diiktiraf oleh ahli
Ini juga bermakna Zaid adalah presiden parti yang sah selepas mesyuarat agung memutuskannya semalam dan KITA juga diiktiraf oleh ahli dalam mesyuarat," katanya.
Beliau berkata perkara ini dapat dibuktikan melalui notis Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (ROS) Putrajaya bertarikh 20 Oktober tahun ini (gambar) yang menerima Muktamar Agung Tahunan pada 26 Disember tahun lalu sebagai penyelesaian kepada pertikaian dan mengiktiraf dirinya sebagai presiden.
Sementara itu, Zakaria ketika ditanya tentang penukaran Akim kepada KITA, beliau berkata pihaknya sehingga kini masih lagi belum mengisi borang ROS untuk menukar nama baru parti itu walaupun kata sepakat sudah pun diambil semasa mesyuarat agung semalam.
"Borang sudah ada tapi masih belum diisi. Kita akan serahkan kepada ROS untuk mengiktiraf KITA dalam masa terdekat," katanya.

Jeffery Kitingan Forms United Borneo Front

on


 Former Parti Keadilan Rakyat (PKR) vice-president Datuk Dr Jeffrey Kitingan today announced the formation of a Borneo 3rd Force – United Borneo Front (UBF) – to struggle for justice and rights of Sabah and Sarawak as stipulated in the Malaysian Agreement 1963.
In outlining the agenda of UBF, a loose grouping, he said UBF demanded the establishment of a compliance mechanism to the Malaysian Agreement 1963, especially Article VIII, a fairer revenue sharing formula and representation at the federal level, and restoration of Sabah and Sarawak’s status as equal partners in the federation.
Jeffrey said UBF also wanted the federal government to protect native customary rights an enshrined in Article 153 of the Federal Constitution.
“We also demand for the abolishment of the cabotage/trade policies, and narrowing of the economic and digital divide,” he told reporters, here, today.
Asked whether he was quitting PKR, Jeffrey said he had yet to submit his resignation letter to the party headquarters.
“I will announce when the time is right,” he said.
Asked whether he would form a new party or join another party, he said: “We shall give our full support to whoever can fulfil the above conditions.
“However, if we need to show that we are serious, then we shall join the political fray. We shall have a political vehicle to achieve our aim.
“Most important of all, we Sabahans and Sarawakians want to be Malaysian, standing tall and be equal among our countrymen.”
Jeffrey believed these summed up the aspirations of the people in Sabah and Sarawak, those who remained partyless, those sitting on the fence, and those who were still undecided but who all loved and cared about Sabah. – BERNAMA

Haris Ibrahim: Kami bukan kuasa ketiga

on

Bila berita mengenai "kuasa ketiga" mula-mula muncul beberapa bulan lalu ketika pemilihan langsung kepimpinan PKR sedang berlangsung, ramai yang merasa skeptikal daripada optimistik.

NONEBeberapa pemimpin parti politik, terutama dari PKR, menolak tanggapan 'kuasa ketiga' itu, manakala yang lainnya pula menganggap penubuhan Gerakan Kebebasan Sivil Malaysia (MCLM) adalah untuk menarik undi dari parti itu.

Malah, waktu gerakan itu ditubuhkan juga memudahkan lagi MCLM dikaitkan dengan pemilihan langsung pucuk pimpinan PKR yang dilanda kontroversi.

Dalam wawancara eksklusif dengan Malaysiakini, presiden MCLM, Haris Ibrahim menjelaskan mengenai objektif utama dan label "kuasa ketiga" yang dilekatkan pada gerakan tersebut.

Sambil menegaskan bahawa gerakan itu bukan sebuah parti politik, dan tidak bercadang menuju ke arah itu, Haris tampak kurang senang dengan label "kuasa ketiga" itu.

Menurutnya, jika parti-parti masih bercakap tentang ketuanan rakyat, atau Makkal Sakthi pada 2007, maka rakyat ketika itulah yang merupakan kuasa ketiga. 

Dibiayai rakyat M'sia di luar negeri


raja petra Live telecast of the MCLM Forum in LondonKetika penubuhan MCLM diumumkan oleh penulis blog Raja Petra Kamarudin, ramai yang tersentak kerana ia dilakukan di kota London.

Menurut Haris, ia merupakan soal kemudahan forum itu diadakan di sebuah hotel di London.

"Apakah ia akan membawa apa-apa perbezaan sekiranya diadakan di negara lain?" soalnya sambil menambah, terdapat usaha untuk mendaftarkannya dengan Pendaftar Pertubuhan di sini "tapi ia tidak ke mana-mana".

"Jadi mengapa London? Kerana di situlah terdapat ramai rakyat Malaysia yang benar-benar mahukan idea tersebut menjadi kenyataan," katanya.

MCLM, katanya, dibiayai oleh rakyat Malaysia "yang mempunyai aspirasi untuk melihat sebuah negara Malaysia yang lebih baik".

NONECalon-calon yang dipilih bertanding dalam pilihan raya, tambahnya, hanya perlu setia kepada rakyat.

Salah seorang calon tersebut ialah peguam Malik Imtiaz Sarwar, yang namanya telah diumumkan oleh Raja Petra hujung minggu lalu. Menurut Haris, 18 lagi telah membayangkan mereka juga mahu turut serta.

"Kami tidak inginkan festival katak seperti apa yang berlaku awal tahun ini Dan bolehkah anda percaya orang seperti (ahli parlimen Kinabatangan) Datuk Bung Mokhtar (Radin) terus menerus dicalonkan?" soalnya.

"Mereka (calon) tidak perlu setia kepada kami. Jika mereka kemudian mahu menyertai PKR atau Gerakan, mereka boleh teruskan..."

RPK ramal Parlimen Gantung selepas PRU ke-13

on

Blogger berpengaruh Raja Petra Kamarudin telah menganggarkan bahawa Malaysia akan pergi cara Inggeris dalam pilihanraya umum akan datang, spekulasi luas yang akan diadakan dalam tiga bulan ke depan.

Sebelum Pilihanraya 2008, dia telah mengisytiharkan bahawa pembangkang akan mengambil 90 kerusi persekutuan dan lima negeri, yang mengejutkan hampir dengan keputusan akhir.

"Saya meramalkan ianya akan menjadi Parlimen digantung," kata editor –yang mengasingkan diri daripada laman berita Malaysia Today tadi malam dalam siaran internet langsung dari London.

Sebuah Parlimen Gantung, juga dikenali sebagai Parlimen seimbang dalam sistem dua parti, adalah di mana tidak ada pihak yang mempunyai majoriti keseluruhan dan akan perlu untuk memujuk sokongan dari ahli parti saingannya untuk meluluskan undang-undang.

Pengkritik vokal kerajaan membalas satu pertanyaan bahawa pakatan politik selanjutnya akan membentuk kerajaan persekutuan disuarakan oleh salah seorang penonton forum awam pertama Malaysia Civil Liberties Movement (MCLM).

MCLM adalah pakaian bebas Raja Petra ditubuhkan dua bulan lalu dan terdiri dari warga Malaysia di luar negeri yang melobi untuk reformasi politik dengan menawarkan parti politik yang stabil profesional dan non-partisan aktivis hak-hak sivil untuk menjadi calon dalam pilihan raya umum ke-13.

Raja Petra telah menamakan peguamcara terkemuka dan aktivis hak asasi manusia Malik Imtiaz Sarwar sebagai calon pertama dari MCLM. .Yang lain akan dinamakan kemudian di KL, beliau menambah.

Beliau yang berusia 60 tahun mendasarkan pandangannya tentang Parlimen bergantung atas ketidakpuasan yang berkembang di Malaysia Timur, yang ia telah amati dan telah membekalkan kuasa Barisan Nasional (BN) sokongan majoriti selama beberapa dekad.

"Bagaimana Pakatan menangani Malaysia Timur akan mempunyai faktor yang sangat besar dalam siapa yang membentuk kerajaan," kata blogger dikenali sebagai RPK.

Raja Petra, yang telah menyokong kuat Datuk Seri Anwar Ibrahim sejak gelombang pertama reformasi tahun 1998, menarik sokongannya bagi pemimpin pembangkang dan pakatan DAP-PKR-PAS awal tahun ini.

Raja Petra mendapati bahawa Sabah, Sarawak dan Labuan, yang secara tradisional memilih BN, telah menjadi bosan kerana diperlakukan sebagai "bank undi" oleh Putrajaya.

Dia meramalkan pola suara mungkin berubah kerana hal ini.

Kedua-dua negara dan satu wilayah persekutuan di Malaysia Timur bersama-sama menduduki 57 kerusi dari jumlah keseluruhan 222 di Dewan Rakyat, dan membuat hampir satu perempat daripada ahli di dewan perundangan.

Suara mereka secara tradisional telah dilemparkan dalam menyokong BN, tapi Raja Petra meramalkan kemungkinan akan berubah.

"Saat ini, sentimen di Sabah dan Sarawak adalah bahawa Pakatan dan Barisan keduanya benar-benar tidak berharga.

"Sentimen saya adalah bahawa hal itu akan menjadi banyak pertandingan tiga penjuru di Malaysia Timur dengan banyak independen bertarung," katanya.

Berpakaian baret biru dan kacamata bulat Harry Potter-seperti di pembicaraan kelmarin, Raja Petra mengamati bahawa pakatan pembangkang persekutuan, Pakatan Rakyat (PR), telah gagal memanfaatkan ketidakpuasan hati tumbuh di akar umbi 'untuk mempengaruhi lebih ramai penyokong berpihak kepadanya.

"Pandangan saya adalah bahawa Pakatan tidak menangani Malaysia Timur dengan baik ... dan itu akan menjadi bumerang," tambahnya.

Ia merujuk sikap perkauman-agama antara UMNO dan PKR dan berkata cabaran atas supremasi bangsa dan agama tidak memiliki daya tarik di Malaysia Timur di mana multikulturisme adalah sebahagian daripada kehidupan mereka.

Namun dia menambah, hal ini bermakna BN akan menang.

"Jika anda menanya saya lagi sewaktu Tahun Baru Cina, saya boleh memberikan ramalan yang lebih tepat," kata Raja Petra.

UK, Australia, Kanada dan New Zealand adalah contoh dari pusingan terbaru dari Parlimen digantung.

Sebuah Parlimen bergantung bererti parti yang berkuasa akan perlu untuk memujuk ahli saingan pihak untuk lulus undang-undang.

Dua tahun lalu, sebelum Malaysia melangkah ke PRU-12, Raja Petra telah meramalkan pakatan pembangkang akan memenangi 90 kerusi dan mengambil alih lima kerajaan negara - Kelantan, Terengganu, Perlis, Perak dan Pahang.

Tiga parti itu berjaya memenangi 82 kerusi tetapi gagal untuk mengambil alih Perlis dan Terengganu. Sebaliknya, mereka menggulingkan kerajaan negeri BN di Pulau Pinang dan Selangor.

sumber : Malaysian Insider

Tidak ada rombakkan kabinet - pilihanraya dulu.

on

Desas-desus tentang rombakkan Jemaah Menteri Negara nampaknya mulai surut dan desas desus tentang pilihanraya umum nampaknya mengambil tempat dimana-mana kita berjumpa kumpulan rakyat yang bercakap dimana-mana. Nampaknya ramai pemimpin-pemimpin Bahagian-Bahagian sedang tuirun naik dari tempat masing-masing berulang alik keKuala Lumpur untuk melobi untuk menjadi calun atau untuk menyambung panggal mereka yang sekarang masih menjadi YB-YB.

Saya dipanggil minum petang oleh seorang dua yang sedang turun naik keKuala Lumpur bertemu dan melakukan segala usaha agar pucuk pimpinan memberikan mereka peluang untuk bertanding lagi dalam pilihanraya yang akan datang. Ada diantaranya sedang mencari sumber kewangan untuk persediaan mereka jika dipilih menjadi calun oleh pucuk pimpinan.

Jika kita lihat dari kenyataan-kenyataan Perdana Menteri serta pemimpin-pemimpin yang lain pandangan setengah pihak yang pilihanraya akan sampai tidak lama lagi itu ada kewajarannya. Lagi pun Najib belum lagi ‘legitimize’ sokongan rakyat kepada beliau walaupun beliau telah menjadi PM selama dua tahun. Mandat yang ada pada hari ini adalah mandat untuk kepimpinan Abdullah Badawi dahulu.

Sebelum ini ramai telah menelah yang pilihanraya umum kali ini akan dijalankan serentak dengan pilihanraya negeri Sarawak yang mesti dilakukan selewat-lewatnya pada bulan Jun yang akan datang dan tidakkan mengadakan pilihanraya umum serentak dengan pilihanraya negeri itu memang tindakkan yang lojik dan baik walaupun tidak boleh menentukan kemenangan yang memuaskan.

Apakah yang menarik dan menjadi perhatian ramai dalam pilihanraya umum yang akan datang ini?

Banyak yang menariknya. Pertamanya pemerhati politik samada pemerhati tempatan atau luar negara melihat pilihanraya kali ini merupakan perjuangan ‘survival’ untuk BN keseluruhannya. DiSemenanjung Malaysia 81 kerusi Parlimen telah jatuh ketangan pembangkang dan 2 kerusi diSarawak telah dimenangi oleh DAP, iaitu Bandar Kuching dan Sibu.

Jika diandaikan pembangkan masih mampu bertahan untuk mengekalkan kemangan dikerusi-kerusi yang dimenangi mereka dalam pilihanraya umum yang lalu maka kekalahan dikerusi-kerusi Parlimen diSarawak kali ini akan memeritkan lagi kesakitan yang akan dihadapi oleh BN. Banyak pihak telah memberikan perincian tentang situasi diSarawak ini, dan apa yang didengar tidak menyenangkan kita.

Dikatakan yang beberapa kerusi Parlimen diBandar-bandar dan ‘Sub-urban’ diSarawak akan jatuh ketangan DAP dan parti-parti pembangkang yang lain. Walaubagaimana pun dikawasan pedalaman BN masih boleh bertahan kerana pembangkang tidak akan mampu untuk berkempen kerana kepayahan perhubungan dikawasan-kawasan tersebut. BN akan menggunakan kuasa seperti yang dilakukan mereka dalam pilihanraya-pilihanraya yang dulu dengan menghalang semua usaha pihak pembangkang untuk mendekati masyarakat pedalaman.

Pihak berkuasa tidak akan membenarkan juruterbang-juruterbang yang diupah oleh pembangkang untuk terbang kekawasan pedalaman dan inilah senjata BN yang paling ampuh untuk mengekalkan kawasan-kawasan dipedalaman ditangan mereka. Pendeknya wlaupun kawasan pedalaman ada elemen penentangan, penentangan itu tidak akan sampai keamana. Maka ‘conclusive’lah pandangan setengah pihak yang BN hanya mampu untuk bertahan dengan menggunakan kuasa secara ‘undemocratic’.

Tetapi dikawasan-kawasan bandar kita difahamkan yang kerusi-kerusi parlimen dan DUN akan mudah jatuh ketangan pembangkang kerana BN berhadapan dengan isu peribadi Taib Mahmud yang begitu hebat diperkatakan, bukan sahaja diSarawak, tetapi juga diSemanjung ini.

Jika benar yang 9 lagi kerusi parlimen diSarawak jatuh ketangan pembangkang maka jumlah 11 kerusi jika dicampurkan denga dua yang sedia ada maka representasi BN diDewan Palimen akan lagi berkurangan.

Sabah juga akan kehilangan beberapa kerusi Parlimen ketangan pembangkang. Masalah diSabah juga berkaitan dengan imej Ketua Menterinya Musa Aman yang diabaikan oleh pimpinan kita sebegitu lama. Saya dikatakan oleh banyak pihak Sabah akan kehilangan sekurang-kurangnya 7 kerusi Parlimen dan jumlahnya mungkin bertambah lagi jika masalah dikalangan komponen disana tidak dapat diselesaikan dengan cepat.

Bagaimana dengan keadaan diTerengganu? Tidak ada siapa yang mengatakan yang BN akan mampu bertahan disana dengan kemelut berpuak-puak diantara dua ‘war lords’ Ahmad Said dan Idris Jusuh. Siapa kah batang tubuh yang boleh menjadi ‘reconciliatory leadership’ dinegeri ini? Yang ada hanya Ahmad Shabery Cheek yang beliau sendiri menghadapi tentangan dari ramai pengundi diKemaman kerana beliau tidak begitu berpijak kebumi nyata. Difahamkan 4 kerusi Parlimen akan jatuh ketangan pembangkang kali ini.

Pahang akan kehilangan 4 kerusi mengikut pihak yang membuat lapuran ini, dan Johor juga akan kehilangan 4 atau 5 kerusi lagi. Inilah yang patut diberikan tumpuan dahulu sebelum memanggil pilihanraya umum yang akan datang.

Kehilangan 1 atau 2 kerusi diPerak, Kedah, P Pinang mungkin akan membuktikan telahan setengah pihak yang kita akan berhadapan dengan ‘hung parliament’ itu sudah hampir menjadi kenyataan. Jika terjadi apa yang dikatakan itu maka dari saat itu akan bertukarlah landskap politik tanahair kita ini.

Inikah yang dimaksudkan oleh PM Najib sebagai transformasi politik yang selalu beliau perkatakan itu. Masing-masing jawablah sendiri.


Pinjam Dari :-  http://aspanaliasnet.blogspot.com

Buaya 'Monster' Terbesar Dunia........???

on
Setengah abad yang lalu, seekor buaya terbesar di dunia yang panjangnya sehingga 8.64 m ditemui dan ditembak mati di Normanton, Queensland, Australia. Sejak itu, tidak pernah ada buaya sebesar itu pernah ditemui, tetapi semuanya mungkin akan berubah.

Pada minggu ini, Normanton, sebuah kota teluk kecil di Queensland dihebohkan dengan sebuah berita yang cukup menggemparkan. Di sungai Norman yang mengaliri kota itu, dikatakan terdapat seekor buaya yang panjangnya mencapai hingga 8 m. Jika ini benar, maka ia adalah buaya terbesar yang pernah ditemukan pada zaman moden ini.

Berita ini pertama kali datang dari seorang pendeta tempatan bernama Elton Thompson. Dia mengakui memang belum pernah melihat haiwan itu, namun dia memiliki bukti iaitu gambar jejak makhluk raksasa itu.

Pendeta Thompson mengambil gambar itu minggu sebelumnya di tepi sungai Norman sekitar 1 km dari pusat kota Normanton. Dia juga mengukur jejak tapak, lebar tapak kakinya 25 cm dan sebahagian jejak itu terbenam ke dalam tanah hingga 2.5 cm. Dengan ukuran jejak ini, kemungkinan buaya tersebut berukuran sehingga 8 m, katanya.


Orang ramai memandang sepi pengakuan Pendeta Thompson. Namun, selepas itu, seorang nelayan bernama Clint Spry berjaya mendapatkan gambar yang menunjukkan seekor buaya raksasa di sungai Norman. Menurut Spry, buaya itu memiliki ekor yang sama panjangnya dengan perahu yang dinaikinya, iaitu sekitar 3.8 m.

Penemuan pendeta Thompson dan gambar yang diambil Spry segera tersebar di media-media tempatan dan warga Normanton pun berdebat mengenai ukuran buaya itu. Orang ramai tidak mempercayainya tetapi bagi yang lain, buaya sebesar itu bukannya aneh. Ini kerana sejarah kota tersebut dengan buaya terbesar pernah tersebar.

Kota Normanton menjadi terkenal di seluruh dunia kerana pada tahun 1957, seekor buaya sepanjang 8.64 meter pernah ditembak mati oleh seorang pemburu. Buaya tersebut, yang kemudian diberi nama Krys, mencatat rekod dunia sebagai buaya terbesar sehingga kini.

Sebahagian warga tempatan percaya buaya sebesar Krys masih boleh ditemui di kota itu. Pada tahun 1970-an, Queensland melarang perburuan buaya untuk tujuan komersil. Sejak itu, ukuran buaya menjadi semakin besar.

Bagi kota teluk seperti Normanton, buaya adalah pemandangan biasa sehingga sudah tidak menakutkan lagi bagi warga tempatan. Namun, mungkin semuanya akan berubah jika seekor buaya berukuran 8 meter muncul kembali dan membuat kegemparan.

APA KAITAN 26HB DENGAN JUZUK 26 AL-QURAN...???

on

Bencana Tahun 1500-201026 Jan 1531 gempa bumi di Lisbon, Portugal, 30.000 orang tewas

26 Jan 1700 gempa di Laut Pasifik, dari Vancouver Island, Southwest Canada off British Columbia hingga Northern California, Pacific Northwest,USA. Dikenal sebagai megathrust earthquake.

26 Jul 1805 gempa bumi di Naples, Calabria, Italy, 26.000 orang tewas

26 Agt 1883 Gunung Krakatau meletus, 36.000 orang diperkirakan tewas

26 Des 1861 gempa bumi di Egion, Yunani

26 Mar 1872 gempa bumi di Owens Valley, USA

26 Agt 1896 gempa bumi di Skeid, Land, Islandia

26 Nop 1902 gempa bumi di Bohemia, sekarang Czech Republic

26 Nop 1930 gempa bumi di Izu

26 Sep 1932 gempa bumi di Ierissos, Yunani

26 Des 1932 gempa bumi di Kansu, Cina, 70.000 orang tewas

26 Okt 1935 gempa bumi di Colombia

26 Des 1939 gempa bumi di Erzincan, Turki, 41.000 orang tewas

26 Nov 1943 gempa di Tosya Ladik, Turki

26 Des 1949 gempa bumi di Imaichi, Jepang

26 Mei 1957 gempa di Bolu Abant, Turki

26 Mar 1963, gempa bumi di Wakasa Bay, Jepang

26 Jul 1963 gempa bumi di Skopje, Yugoslavia, 1.000 orang tewas

26 Mei 1964 gempa bumi di S. Sandwich Island

26 Jul 1967 gempa bumi di Pulumur, Turki

26 Sep 1970 gempa bumi di Bahia Solano, Colombia

26 Jul 1971 gempa bumi di Solomon Island

26 Apr 1972 gempa bumi di Ezine, Turki

26 Mei 1975 gempa bumi di N. Atlantic

26 Mar 1977 gempa bumi di Palu, Turki

26 Des 1979 gempa bumi di Carlisle, Inggris

26 Apr 1981 gempa bumi di Westmorland, USA

26 Mei 1983 gempa bumi di Nihonkai, Chubu, Jepang

26 Jan 1985 gempa bumi di Mendoza, Argentina

26 Jan 1986 gempa bumi di Tres Pinos, USA

26 Apr 1992 gempa bumi di Cape Mendocino, California, USA

26 Okt 1997 gempa bumi di Italia

Tahun 2000 – kini

Tsunami di Aceh tanggal 26 Desember'04, Gempa Jogja 26 Mei 2006, Tasik gempa 26 juni 2010, Tsunami Mentawai 26 Oktober 2010, Merapi Meletus 26 Oktober 2010.


Ada apa dengan 26.?‎ Trnyata..dlm alquran, juz ke 26 surat asy-syu'ara didalamnya tntg azab Allah... Subhanallah

PKR dah expired & obselete.........???

on

Siapa tidak kenal dengan  Malik Imtiaz Sarwar. Dia bukan sahaja seorang peguam yang popular dalam  memperjuangkan hak asasi manusia tetapi juga merupakan salah seorang  'pembela' hebat Anwar Ibrahim dan PKR. Tapi, itu chapter lama. Hari ini dia membuka lembaran baru di mana dia  muncul dengan watak yang jauh berbeza - watak antagonis yang akan membuat mata Anwar dan pencacai PKR terbeliak besar.

Seperti yang dilaporkan dalamwww.mclm.org.uk , Malik telah kembali dengan MCLM - Malaysian Civil Liberties Movement - sebuah organisasi yang akan didaftar sebagai parti politik. Parti yang mereka katakan  sebagai 'the third way' yang  bebas dari PKR. Yang akan memperjuangkan demokrasi dan keadilan sosial yang SEBENARNYA (dah tentu bukan palsu seperti perjuangan PKR). Penubuhan MCLM ini telah diumumkan di satu perhimpunan kecil di sebuah hotel di London pada Ahad lepas.

Apa yang paling membimbangkan Anwar ialah tenaga yang ada bersama Malik iaitu  Raja Petra Kamarudin, yang pernah menjadi 'anjing politik' belaan dan pujaannya serta Haris Ibrahim yang juga  'amat sinonim' dengannya.


Anwar! PKR!  I'm watching you...closely
Walau pun beberapa bulan kebelakangan ini mereka bertiga sering menghentam Anwar dan PKR secara  terbuka, pedas dan hostilenamun Anwar tidak pernah menjangka 'pemberontakan' mereka bertiga akan sampai ke tahap ini.

Berdasarkan kepada kritikan yang mereka buat, jelas mereka amat kecewa bukan sahaja kerana Anwar dan PKR gagal melaksanakan reformsyang dijanjikan tetapi juga kerana sedar bahawa Anwar dan PKR  adalah entiti  yang "cakap tidak serupa bikin dan bikin tidak serupa cakap". Anwar dan PKR sebenarnya jauh tersasar dari amalan demokrasi dan pejuangan menegakkan keadilan sosial.


MCML yang dipengerusikan oleh Raja Petra dan dipresidenkan oleh Haris  bercadang akan turut meletakkan calon untuk bertanding dalam PRU akan datang dan Malik merupakan calon pertama dalam senarainya.


Dengan perkembangan terbaru ini Anwar dan PKR pasti mengalami insomnia yang kronik. Kerana 'anjing politik' yang dibelanya sebelum ini pasti akan meratah tubuhnya dengan bengis.

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List