Duit jatuh dari langit

on Nov 19, 2011BUKTI...Vishnunair menunjukkan syiling yang didakwa jatuh dari langit.
BUKTI...Vishnunair menunjukkan syiling yang didakwa jatuh dari langit.


PELIK...Ganesan (tengah) dan anggota JPAM melawat lokasi syiling jatuh dari langit.
PELIK...Ganesan (tengah) dan anggota JPAM melawat lokasi syiling jatuh dari langit.

SUNGAI SIPUT: Kira-kira 20 penduduk di Taman Kledang, di sini, terkejut apabila mendapati puluhan keping wang syiling jatuh dari langit sejak dua hari lalu.

Kejadian yang berlaku sekitar jam 6 petang hingga 9 malam itu turut disaksikan oleh anggota Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM), polis serta Yang Dipertua Speaker Dewan Negeri Perak, Datuk R Ganesan selepas dipanggil ke lokasi.

Kejadian ‘hujan duit’ yang didakwa berlaku dua hari berturut-turut itu menyebabkan penduduk hairan selepas melihat syiling 5 sen, 10 sen dan 20 sen jatuh dari langit.

Saksi kejadian, A Abinarmi, 30, berkata, kejadian disedari berlaku pada petang Rabu lalu selepas anak lelakinya, S Vishnunair, 10, melihat kilauan cahaya di hadapan rumah.

Menurutnya, dia kemudian keluar ke pekarangan rumah sebelum melihat beberapa keping duit syiling bertaburan di permukaan jalan dan lantai tempat letak keretanya.

-hmetro-
Photobucket

FIDLOT :- PAC Parlimen mula inkuiri 23 Nov

on
Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) Parlimen akan mengadakan pendengaran dalaman berhubung projek ternakan lembu kontroversi Pusat Fidlot Kebangsaan (NFC), yang dikaitkan dengan keluarga Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil, minggu depan ekoran kerugian dan dakwaan salah guna dana awam RM250 juta.

Ahli-ahli Parlimen pembangkang menuntut penjelasan daripada kerajaan dan agar kesemua minit mesyuarat Kabinet diumumkan kepada publik.

Anggota PAC Datuk Abdul Rahman Dahlan (gambar)memberitahu The Malaysian Insider bahawa inkuiri akan diadakan Rabu ini, bermula pukul 11.30 pagi.
Ahli Parlimen Umno itu berkata PAC akan menentukan pihak yang perlu dipanggil untuk memberi keterangan ketika pendengaran dalaman itu minggu depan.
“Kami kemungkinan memanggil Kementerian Kewangan, Khazanah, ia bergantung. Secara peribadi, saya juga tiada masalah untuk memanggil pengurusan NFC bagi memberi keterangan,” kata Abdul Rahman.

Ahli Parlimen Kota Belud berkata tarikh bagi sesi pendengaran pertama diputuskan minggu lepas dan jawatankuasa memutuskan bahawa isu berkenaan perlu disegerakan ekoran kepentingan awam dan minat yang ditunjukkan oleh orang ramai.
Masalah menyelubungi projek itu didedahkan oleh Laporan Ketua Audit Negara 2010, yang dikeluarkan 24 Oktober lalu.

Antara lain pembangkang khususnya PKR mendakwa dana NFC juga digunakan untuk membeli kondominimum mewah di Bangsar.
Dalam penjelasan kepada media terpilih kelmarin pengurusan NFC mengaku dakwaan itu dengan berkata lebih RM13 juta digunakan untuk membeli dua unit kondominium.
Pengurusan NFC juga mendakwa pelaburan itu adalah sesuatu yang strategik.Photobucket

Maximus mungkin hebat, tapi belum setanding Ambiga

on

Nama Maximus mungkin hebat, tapi belum setanding Ambiga
Apakah sebenarnya yang bermain di minda Maximus Ongkili apabila dia memaksa Ambiga Sreenivasan, pengerusi Bersih untuk tampil dihadapan persidangan Jawatankuasa Terpilih Parlimen?

Maximus telah terdahulu menegaskan bahawa Ambiga tidak boleh mewakili Bersih atas sebab ia merupakan organisasi tidak berdaftar. Maximus mungkin belum sedar bahawa sekarang, BN sudah tiada upaya untuk mengharamkan mana-mana pertubuhan hanya kerana kejumudan agenda parti itu. Tiada siapa pun peduli pendapat Hishamuddin Hussein tentang apa yang haram atau halal.

Dalam pada itu, Ambiga menegaskan bahawa beliau sememangnya mewakili Bersih dan Maximus terpaksa membenarkannya untuk berhujah. Pilihan lain adalah Ambiga berserta Bersih meninggalkan mereka dan ini akan memalukan jawatankuasa pimpinan Maximus. Tanpa kerjasama Bersih, dan jika diperlekehkan Bersih, PSC hanyalah sekumpulan MP BN yang tidak berguna.

Ini menunjukkan pengaruh Bersih dikalangan rakyat Malaysia, sememangnya BN tidak mampu lagi untuk bersemuka dengan Bersih secara terbuka.

Percubaan yang sinis

Lebih kurang dua jam, Ambiga berserta beberapa orang yang lain dibenarkan berhujah. Namun, ini belum tentu akan membuahkan apa-apa hasil. BN sememangnya boleh mengadakan pilihanraya pada bila-bila masa dan PSC tidak mungkin ada lagi selepas Parlimen dibubarkan. Andainya PSC boleh menjalankan kerja dalam masa 6 bulan, masih ada lagi isu kritikal iaitu mengimplimentasikan cadangan.

Jawatankuasa Pilihanraya yang sememangnya agensi BN tidak boleh diharapkan untuk melaksanakan reformasi yang membolehkan pilihanraya bebas dan adil diadakan. Jika pilihanraya kita adil dan bebas, sudah lama BN pasti jatuh tersungkur.

Sememangnya sesuatu yang agak sinis, PSC untuk reformasi pilihanraya adalah cubaan untuk BN menunjukkan yang mereka bersungguh-sungguh untuk melaksanakan perubahan. Namun demikian, mereka akan tetap melangsungkan pilihanraya sebelum PSC menyelesaikan tugas mereka.

Sehingga kini, Najib masih enggan melaksanakan pilihanraya selepas PSC menyelesaikan tugas. Namun, Najib juga yang menubuhkan jawatankuasa itu. Jadi, mengapakah Najib menubuhkan PSC tetapi enggan membiarkan mereka membereskan tugas? Jawapan nya sudah pasti untuk mengalih perhatian sekaligus memperbodohkan pengundi.

Sibodoh turut serta

Antara yang menjadi ahli jawatankuasa PSC adalah P Kamalanathan, pemenang pilihanraya terkotor dalam sejarah Malaysia itu sendiri. Mungkin namanya diletakkan didalam JK tersebut pada awalnya sebagai gurauan sahaja tetapi kemudian terlupa dikeluarkan semula.

Bukan sahaja dikenali rakan sekolah sebagai si bodoh, sehinggakan ijazahnya juga diragui. Hanya orang  kurang siuman sahaja yang boleh mengeluarkan senarai untuk menggesa pilihanraya adil dan bebas dan menujukan ia kepada komiti yang bakal dinilainya dari segi permintaan yang sama.

Apa yang lebih memalukan, dia telah meniru bulat-bulat dari 8 tuntutan Bersih. Namun begitu, hanya satu sahaja yang boleh dibanggakannya iaitu pemenang anugerah tweet paling membosankan dan menjengkelkan didalam senarai “Newsmakers”.

Cubaan menyekat pengundi luar negara

Pada masa yang sama, MCA, sayap BN yang lumpuh diketuai oleh si pemimpin rosak akhlak Chua Soi Lek telah menyarankan agar rakyat Malaysia diluar Negara dilarang daripada mengundi.

Agak pelik bagi MCA, sebuah parti yang mewakili kaum Cina di Malaysia untuk mencadangkan agar rakyat di luar Negara tidak boleh mengundi. Ini kerana, sebahagian besar jumlah mereka terdiri dari kaum Cina sendiri.

MCA tahu bahawa orang Cina diluar Negara tidak akan mengundi calon parti BN. Ini sama seperti orang Cina yang berada didalam Malaysia. MCA sememangnya hanya boleh bergantung harap kepada undi orang Melayu yang menyokong UMNO. Mereka sudah sepatutnya bertukar haluan untuk menjaga kepentingan orang Melayu UMNO yang sudah semestinya mengundi mereka.

Pilihanraya paling korup dan kotor

Malaysia tidak akan pernah menyaksikan pilihanraya yang adil dan bebas dibawah pemerintahan BN. Pada tahun 2008, pilihanraya yang adil dan bebas sudah semestinya telah menguburkan BN. Mereka masih berkuasa dengan adanya pengundi hantu, pengundi pos tipu, undi paksa (kakitangan beruniform) dan di Sabah dan Sarawak, pembelian undi.

Kita boleh menyimpulkan bahawa kerajaan BN di Malaysia merupakan kerajaan haram, iaitu didirikan tanpa mandat rakyat. Seperti lintah yang besar, BN melekat pada Malaysia dan menyedut dengan gelojoh sumber kekayaan ekonomi dan institusi disini.

BN tidak akan puas sehinggalah ia menjadikan Negara ini seperti padang jarak padang tekukur dengan titisan petroleum terakhir, tanah diracuni projek seperti Lynas, hutang yang tidak diurus dengan betul, matawang yang tiada harga dan rakyatnya papa kedana.

Sandiwara sinis PSC untuk mereformasikan pilihanraya akan terus ditayangkan sehingga Najib atau Muhyiddin (jika dia menang dalam konflik kuasa untuk menewaskan Najib), membubarkan Parlimen (berserta PSC) dan mengumumkan pilihanraya umum ke-13.

Sehingga saat itu, kita bolehlah menyaksikan pilihanraya yang paling kotor dan korup di dalam sejarah Malaysia, ditajakan khas oleh penyangak Barisan Nasional.

Malaysia Chronicle
Photobucket

Ribuan Piranha Serbu Pantai Barat Brazil

on

Mengerikan, Ribuan Piranha Serbu Pantai Barat Brasil

TRIBUNNEWS.COM - Ribuan ikan pemangsa daging, Piranha, menyerbu pantai kawasan para pelancung di sebelah barat Brasil dan sedikitnya menggigit 15 orang yang sedang berenang. Demikian diberitakan Sydney Morning Herald, Kamis (17/11/2011).

Sejumlah pejabat terkait di wilayah kota Caceres, di Mato Grosso, mengatakan ini untuk pertama kalinya mereka memiliki masalah serbuah piranha di Pantai Daveron di Sungai Paraguay ketika ikan buas ini merajalela sekitar duaminggu lalu .
"Orang-orang diharapkan berhati-hati. Jika mereka digigit, segera keluar dari air dan tak boleh darah menyebar," ujar petugas pemadam kebakaran, Raul Castro de Oliveira, saat diwawancarai Globo TV's G1.

Elson de Campos Pinto yang berusia 22 tahun digigit pada minggu lalu. "Saya barusan masuk ke sungai dan ketika berdiri, saya merasakan sakit di kaki. Saya melihat ujung jempol saya hilang dan kemudian lari. Saya tidak akan ke sana dalam jangka waktu yang panjang," katanya.

Pejabat kota menegaskan pantai akan tetap dibuka kerana ini merupakan satu dari daya tarik pelancung di wilayah Pantanal dan dikenal dengan julukan ecotourism.


Photobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List