Jangan Menipu

on Nov 30, 2012

Nama Perdana Menteri Dato' Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak bermain dibibir rakyat diwaktu ini. Pertama kerana beliau baru menyelesaikan memberi ucapan dasar kepada perwakilan UMNO dalam Persidangan Agong UMNO yang sedang berlangsung sekarang. Boleh jadi ucapan beliau yang terakhir sebelum PRU13 sebagai Presiden UMNO.


Saya berkata boleh jadi ucapan beliau yang terakhir kerana selepas ini PRU akan diadakan selewat2nya pada April 2013 nanti dan memandang 'mood' rakyat hari ini besar kemungkinan BN akan kalah pada PRU13 itu.

Meneliti ucapan dasar Dato' Najib, tidak ada perkara baru yang dicetuskan bagi menaikkan semangat untuk rakyat bangkit memberi sokongan kepada UMNO dan Kerajaan, yang bersemangat hanyalah lebih kurang 5,000 orang perwakilan yang memenohi dewan merdeka PWTC, itu pun kerana diarah supaya tidak membangkitkan isu-isu yang panas yang boleh merosakkan agenda 'menipu' yang akan dibawa oleh UMNO pada PRU.

Penipuan pertama yang jelas apabila wakil Kelantan yang membahas ucapan dasar Presiden dengan mengatakan bahawa team bolasepak Kelantan TWR menang 3 piala musim ini kerana UMNO sedanghkan seluruh rakyat Kelantan tahu kemenangan itu kerana kesepakatan seluruh rakyat Kelantan memberi sokongan dan dokongan kepada KAFA yang dipimpin oleh Tan Sri Anuar Musa.


Diantara pemimpin yang mencorakkan pasukan bolasepak Kelantan pada awalnya yang membantu Tan Sri Anuar Musa selaku Presiden KAFA ialah Dato' Jazlan Yaakob, Timbalan Presiden KAFA, Encik Nordin, Setiausaha Agong KAFA, Dato' Rosmadi Ismail, bersama  Encik Nik Ismail, Naib2 Presiden dan pada waktu itu saya dilantik oleh Tan Sri Anuar Musa selaku Pen. Bendahari KAFA dan KAFA tidak dibawah naungan UMNO Kelantan.

Keduanya nama Dato' Najib bermain dibibir rakyat Malaysia hari ini kerana kenyataan yang telah dibuat oleh usahawan karpet iaitu Deepak Jaikishan yang mendedahkan bahawa Dato' Najib terlibat dalam urus niaga tanah yang kini sedang dibicara di Mahkamah Kuala Lumpur.

Lebih daripada itu keluarga Najib juga disebut terlibat dalam kes P. Balasubarmaniam yang telah menjadi rahsia umum soal pemalsuan kenyataan beramaran yang diikrarkan beberapa tahun dulu yang mana dikaitkan pula dengan kes 'Pembunuhan Altantuya' yang masih mistri walaupun Mahkamah telah menjatuhkan hukuman mati kepada Azilah dan Sirul pegawai polis unit tindakan khas yang sehingga kini masih belum dihukum.

Apakah isu ini sengaja didedahkan kerana mahu mengaibkan Perdana Menteri Malaysia dan Presiden UMNO kerana diwaktu ini UMNO menghimpunkan jenteranya seluruh Negara, maka Deepak lantas membuat kenyataan akhbar dan  mengaitkan nama PM Najib dan Keluarganya.

Lebih suspen apabila ada baris-baris dalam lapuran media bahawa ada orang yang sanggup menjadi saksi bagi mengatakan perkara sebenar disebalik trajedi tersebut. Dengan itu maka banyak persoalan sedang dibincang sekarang kerana ia merangkumi tiga perkara besar yang menjadi tandatanya oleh rakyat.


1. Isu tanah yang ada kaitan dengan projek Kementerian Pertahanan semasa Najib jadi menteri yang dikatakan ada penglibatan tokoh wanita UMNO.

2.  Isu Akuan bersumpah kedua yang dibuat oleh P. Balasurbaniam, pegawai penyiasat persendirian yang ditarik balik secara tergesa-gesa akuan bersumpah yang pertama yang dikaitkan dengan Dato' Najib.

3.  Isu pembelian kapal selam 'scorpene' yang dikaitkan dengan rasuah berjuta-juta ringgit menyebabkan Razak Baginda, kawan rapat PM Najib menjadi yang populor sedikit masa dulu.

Sepatutnya dikesempatan ribuan kedar UMNO berada di ibu kota, satu lapuran polis hendaklah dibuat terhadap Deepak supaya siasatan dapat diadakan, adakah betul kenyataan yang dibuat oleh Deepak berhubung dengan perkara yang melibatkan keluarga PM Najib dalam urusan membantu P.Balasurbaniam membuat akuan bersumpah seperti yang disebutkan itu.


UMNO tidak sepatutnya membiarkan isu ini dijadikan modal oleh rakyat mempertikaikan kejujuran UMNO dalam membendung isu-isu yang membuat rakyat resah dan tertanya-tanya. Sesuai dengan slogan yang diwar-warkan iaitu Rakyat didahulukan.

Rakyat mahu tahu, adakah kenyataan Deepak itu benar adanya penglibatan keluarga PM Najib atau Deepak sengaja mengadakan isu untuk mengaibkan PM Najib. Inilah masanya yang sesuai bagi UMNO untuk memadamkan ketiga-tiga isu yang sekiranya dibiar ianya akan berlangsung sehingga PRU13 kelak.

 Rakyat sedang menunggu dan menuntut penjelasan sama ada dari PM Najib atau pun UMNO kerana Dato' Seri Najib adalah Presiden UMNO.


yang ku dengar dan ku lihat

Photobucket

NAIB KETUA WANITA UMNO SEMPORNA TINGGALKAN UMNO MASUK PKR!!!!!

on

PETALING JAYA - Naib Ketua Wanita Umno Semporna, Kalasahan Abd Salam hari ini mengumumkan keluar parti itu untuk menyertai PKR.

Katanya, tindakan tersebut diambil atas alasan sudah hilang keyakinan serta kepercayaan terhadap kepimpinan Ketua Bahagian Semporna, Datuk Seri Shafie Apdal.
 

Kalasahan mendakwa, Shafie yang juga anggota Kabinet Pusat mengamalkan sifat pilih kasih dan kronisma, dan amalan  itu semakin menebal dalam corak kepimpinan Umno Semporna.
 

"Kepimpinan Umno Bahagian Semporna sudah jauh tersasar dari perjuangan asal.
 

"Umno Semporna sama ada di peringkat Bahagian ataupun cawangan tidak ditadbir urus berlandaskan perlembagaan parti kerana terlalu banyak berlaku ketidaktelusan dalam pentadbiran serta perjalanan mesyuarat cawangan dan bahagian Umno Semporna," katanya pada sidang media di sini, hari ini.
 


Dakwanya lagi, Shafie gagal membawa pembaharuan dan mengatasi masalah kebanjiran pendatang asing, kekurangan bekalan air, ketidakstabilan bekalan elektrik, pencapaian pendidikan sekolah-sekolah tercorot di negeri Sabah dan kesesakan lalu lintas.

"Sepatutnya, sebagai menteri penuh yang bertanggungjawab terhadap pembangunan luar bandar, beliau telah gagal secara total dalam menjalankan tanggungjawab memajukan Samporna," dakwanya lagi.
 

Sementara itu, Kalasahan turut mendakwa, sikap Ketua Wanita Umno, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil yang terlalu lembut sehingga menyeret dirinya dalam isu skandal Pusat Fidlot Kebangsaan (NFC) menyebabkan beliau kesal mengenai perkara itu.
 

"Beliau terlalu lembut maka itu saya tidak suka. Saya juga kesal, nama Wanita Umno turut tercemar berikutan kontroversi itu," tambahnya.
 

Dalam pada itu, beliau turut menyatakan keyakinan bahawa selepas ini, akan ramai lagi ahli Umno Bahagian Samporna terutamanya Wanita Umno akan mengikuti jejak langkah beliau.
 

"Saya cuma ingin menasihatkan kepada pemimpin Umno untuk menghentikan segala fitnah dan  jadilah pemimpin yang telus," katanya lagi.
 

Dalam perkembangan berkaitan, suami Kalasahan, Ab Habi Mustapha yang juga ahli jawatankuasa Umno Semporna  mendakwa, Shafie selaku Ketua Bahagian juga gagal memikirkan masalah rakyat dan negara.
 

Beliau mendakwa, perpecahan yang berlaku di kalangan masyarakat Semporna begitu serius tertutamanya wujud beberapa cawangan Umno dalam satu kampung.
 

"Bayangkan dalam sebuah kampung itu, ada 17 cawangan Umno. Ada yang ada tiga cawangan.
 

"Dari segi ekonomi pula, jawatankuasa bahagian tidak ada langsung perancangan untuk membasmi kemiskinan membabitkan penduduk kampung," katanya yang telah meletak  jawatan dan umum keluar Umno pada 17 November lalu dan menyertai PKR.
 

AB. Habi menambah, lima hari sebaik beliau mengumumkan keluar dari parti itu, beberapa media melaporkan yang dia telah dipecat dari Umno.
 

"Untuk apa kata saya dipecat sedangkan saya sudah keluar dari Umno lebih awal.
 

"Ini menunjukkan kerakusan beberapa pihak yang tidak habis-habis," katanya lagi.
 

Ketika ditanya mengapa memilih PKR, Ab. Habi berkata, beliau yakin parti itu benar-benar memperjuangkan hak rakyat.
 

"Dasar yang diperjuangkan amat jelas dan tidak memfitnah sana-sini," jelasnya lagi.SH
 

INI DINAMAKAN PERHIMPUNAN SYOK SENDIRI....BUKANNYA MENAMBAHKAN SOKONGAN RAKYAT KEPADA UMNO TETAPI ORANG KUATNYA PULA YANG MENINGGALKAN UMNO MASUK PKR...

LAGI KUAT DISERANG LAGI RAMAI YANG BAKAL MENYEBERANG...MOHON SUPAYA UMNO TERUS MENYERANG,  SEBAB INI AKAN MENYUMBANG KEPADA RAMAI LAGI PARA PEMIMPIN UMNO DIPERINGKAT BAHAGIAN DAN CAWANGAN YANG BERHIJRAH KE PKR/PR.
Photobucket

UMNO Sebenarnya Yang PEMBOHONG...

on

Tentu ramai yang dah lupa dengan laporan yang disiarkan oleh Bernama pada 31 Mac 2012 yang lalu dengan tajuk “MGA Kata PKR Salah Dakwa Kerajaan Terlibat Dapatkan Sokongan Israel Jadi Presiden IGU”.

Kononnya Isu yang ditimbulkan oleh Parti Keadilan Rakyat yang menunjukkan penglibatan kerajaan mendapatkan sokongan Israel di dalam usaha Persatuan Gas Malaysia (MGA) menjadi presiden Kesatuan Gas Antarabangsa sebagai salah, mengelirukan dan malah tidak betul.

Ini kerana kononnya juga sejauh pengetahuan MGA, tiada calon dari Israel telah mendaftar bagi menghadiri Persidangan Gas Sedunia ke-25 yang dijadual diadakan selama lima hari bermula 4 Jun, 2012, kata persatuan itu.

Walaupun aku pernah menyiarkan bukti yang mengatakan MGA telah berbohong dalam hal ini dulu (lihat di SINI).. kali ini aku dah dibekalkan dengan lebih banyak dokumen oleh Koordinator Jingga 13, Cikgu Fariz Musa.

Ini adalah kenyataan dari MGA.. korang baca dulu sampai habis.. (sila klik pada semua image untuk paparan lebih jelas..)


Kesimpulan dari laporan oleh Bernama itu ialah  Parti Keadilan Rakyat bohong..

Bohong atau tidak? sila baca semua dokumen yang disiarkan bersama kenyataan media di bawah ini..
**************************************

Pada 29 Mac 2012, Parti Keadilan Rakyat telah membuat pendedahan dalam sidang akhbar di lobi Parlimen mengenai rayuan Malaysia melalui Persatuan Gas Malaysia (MGA) untuk mendapatkan sokongan dan bantuan Israel bagi membantu Malaysia memenangi jawatan Presiden International Gas Union (IGU) bagi sessi 2009-2012 dan hak penganjuran Persidangan Gas Sedunia (WGC) 2012 di Kuala Lumpur.

Petronas yang bertanggungjawab secara langsung kepada Perdana Menteri telah mencalonkan Datuk Abdul Rahim Hj Hashim, iaitu Naib Presiden, Urusniaga Gas PETRONAS yang juga Presiden MGA sebagai Presiden IGU sessi 2009-2012 .

Surat pencalonan bertarikh 23 Februari 2005 kepada sekretariat IGU di Copenhagen, Denmark ditandatangan oleh Tan Sri Mohd Hassan Merican, Presiden PETRONAS ketika itu di mana Petronas juga telah memberi akujanji kepada badan IGU untuk membiayai segala perbelanjaan bagi menjayakan penganjuran Persidangan Gas Sedunia di Kuala Lumpur sekiranya Malaysia berjaya.

Petronas mengakui saingan sengit dari Rusia untuk memenangi pemilihan kerana pencalonan Russia telah mendapat sokongan secara bertulis terlebih awal dari Negara-negara blok Eropah seperti Denmark, Perancis, Norway, Germany dan Poland yang merupakan pendokong aktif dalam organisasi IGU sedangkan Malaysia mendapat sokongan dari Indonesia, Brunei, Singapura, Thailand dan Mesir.

Fokus kempen Malaysia hanya bertumpu kepada Negara blok Asia, Afrika dan Timur Tengah sahaja yang merangkumi lebih kurang 50 peratus daripada 66 perwakilan yang layak mengundi sekiranya mereka hadir di mesyuarat pemilihan.

Petronas di dalam surat ke Wisma Putra pada 22 Ogos 2005 mengakui persaingan untuk pemilihan Presiden IGU & WGC 2012 adalah sengit, dan meminta bantuan Wisma Putra melalui kedutaan mereka membantu dalam kempen ini khususnya negara (yang di kenalpasti oleh Petronas terlebih dahulu) dari blok Asia, Afrika dan Timur Tengah.

Petronas/MGA/Malaysia menghadapi saat getir apabila menjelang mesyuarat pemilihan dan pada saat akhir masih ramai peserta (yang di jangka menyokong Malaysia) tidak mendaftar untuk menghadiri mesyuarat pemilihan di Tianjin, China pada 16 Oktober 2005.

Berdasarkan situasi ini, pilihan yang ada ialah mendapatkan sokongan dan bantuan dari Israel yang di anggap penting bagi Malaysia/Petronas/MGA kerana mereka dapat mempengaruhi wakil dari blok Eropah melalui kedutaan mereka di kebanyakan negara berkenaan.

Kesempatan untuk meminta bantuan Israel di ambil oleh MGA dengan ‘response’ kepada surat bertarikh 20 Julai 2005 yang diterima dari Israel yang menyatakan sokongan kepada Malaysia dan ingin mengetahui samada delegasi dari Israel boleh menghadiri persidangan di Kuala Lumpur jika di anjurkan oleh IGU.

Kandungan surat ke Israel jelas menunjukan hasrat yang tersirat di dalam perenggan akhir surat berkenaan.

Datuk Rahim Hj. Hashim selaku Presiden MGA sendiri tidak menafikan, malah mengakui menandatangani/menghantar surat bertarikh 6 hb September 2005 ke Israel Institute of Petroleum and Gas, sebuah organisasi di Tel Aviv, Israel dengan hasrat meminta sokongan dan kerjasama Tel Aviv yang juga ahli Charter IGU (charter member) bagi menentukan kemenangan kepada beliau sebagai calon dari Malaysia di dalam persaingan sengit menentang Russia.

Beliau pernah menyatakan bahawa surat ini dibuat melalui MGA dimana Ahli-Ahli Majlis MGA (MGA Council Members) yang terdiri dari wakil korporat seperti Petronas, Shell, Esso, BP dan agensi kerajaan (GLCs) dan bertanggung jawab sepenuhnya.

Sebagai respon kepada pendedahan yang di buat oleh Parti Keadilan Rakyat, jurucakap MGA telah mengeluarkan kenyataan media pada 31 Mac 2012 dengan menafikan penglibatan kerajaan di dalam meraih bantuan Israel untuk menentukan kemenangan calon Malaysia dan hak penganjuran WGC 2012 dengan memberikan jawapan berdasarkan fakta yang mengelirukan dan sebaliknya menuduh pendedahan yang dibuat oleh Parti Keadilan Rakyat sebagai ‘salah, mengelirukan dan malah tidak betul’.

Jurucakap MGA hanya merujuk kepada sebahagian daripada isi kandungan surat berkenaan dan tidak keseluruhan isi kandungan surat tersebut.

Seterusnya MGA menegaskan bahawa wakil dari Israel tidak menghadiri mesyuarat Council di Tianjin, China pada bulan 16 Oktober 2005 dan tidak layak mengundi kerana undian melalui proksi tidak dibenarkan.

MGA juga berkata bahawa mereka ‘telah mendapatkan nasihat dari Kementerian Luar dan telah diberitahu bahawa Malaysia akan membenarkan delegasi dari Israel, seperti juga delegasi dari negara lain untuk datang ke Malaysia bagi mengambil bahagian di dalam persidangan antarabangsa yang dianjurkan oleh pertubuhan antarabangsa yang relevan’.

Didalam kenyataan media berkenaan MGA juga menegaskan bahawa “ tiada ada calon dari Israel mendaftar “ bagi menghadiri persidangan gas WGC 2012 yang di langsungkan di Kuala Lumpur bermula pada 4 hingga 8 Jun 2012 (sepertimana di lapurkan oleh Bernama online dan melalui beberapa akhbar termasuk Berita Minggu pada 1/4/2012).

Justeru , JINGGA 13 ingin mendedahkan bahawa MGA TELAH BERBOHONG dan ternyata delegasi dari Israel ada mendaftar dan telah pun menghadiri persidangan gas di Kuala Lumpur bermula pada 4 hingga 8 Jun 2012 dan mencabar Kerajaan/Petronas/MGA untuk mendedahkan maklumat sebenar senarai pendaftaran delegasi khususnya selepas 15 April 2012 (iaitu tarikh tutup pendaftaran yang di buat melalui bank transfer payment ) yang di kendalikan oleh urusetia pendaftaran WGC 2012 yang beralamat di PO Box 73 – C1084ZAA, Buenos Aires, Argentina. (Buenos Aires ialah tuan rumah WGC 2009).

Pendaftaran nama delegasi/pembayaran yang di buat secara bayaran pemindahan Bank (bank transfer payment) ini juga di paparkan didalam laman web dan seterusnya senarai nama-nama delegasi di ‘upload’ didalam laman web resmi WGC 2012 berdasarkan susunan organisasi dan negara dari mana bayaran pendaftaran di buat (bukan mengikut taraf warganegara seseorang delegasi).

Access kepada laman web dan penyemakan pendaftaran boleh juga di buat dengan menghubungi Maria Luz Varela, secretariat pendaftaran sepertimana nombor telefon, fax dan email yang boleh di rujuk dalam laman web WGC 2012 ketika itu.

Melalui pendaftaran dan pembayaran pemindahan bank (bank transfer payment) yang dibuat secara online menerusi WGC 2012 official website yang telah dibuat sebelum tarikh tutup pada 15 April 2012.

Setiap delegasi yang berdaftar dan yang telah membuat bayaran di kehendaki menghantar salinan dokumen pembayaran wang pendaftaran yang dibuat (bank transfer document) melalui fax atau email kepada secretariat pendaftaran di Buenos Aires.

Bayaran sebanyak US 3,200 adalah bagi menghadiri persidangan dan layak untuk mendapat kemudahan-kemudahan seperti menghadiri semua sessi persidangan, jamuan, lawatan-lawatan, pengankutan dan sebagainya.

Berdasarkan dokumen pendaftaran,Sekretariat WGC 2012 telah menyediakan senarai delegasi (delegate list) secara berkala mengikut susunan organisasi dan menyenaraikan negara berdasarkan dari Negara mana bayaran di buat dan bukannya taraf warga Negara seseorang delegasi. Maklumat mengenai senarai delegasi ini seterusnya di muat naik (upload) didalam laman resmi WGC 2012 yang boleh di access oleh umum.

Selepas tarikh tutup ‘pendaftaran secara pindahan wang (bank transfer)’, Sekretariat pendaftaran, telah menyenaraikan senarai delegasi yang akan menghadiri persidangan http://www.wgc2012.com/assets/pdf/3E00ZJ9XN.pdf (Pdf file; 104 muka surat).
Data dan maklumat yang ‘last updated’ pada hari Isnin 23 April 2012 itu mengandungi seramai 2,485 peserta/delagasi yang telah berdaftar untuk menghadiri persidangan dimana salah seorang delegasi (muka surat 52 ) ialah HANS PETER DOORNEWEERT , iaitu Commercial Manager, LNG Development dari Noble Energy , sebuah syarikat beroperasi di Israel.

Semakan yang di buat mendapati bahawa Noble Energy ( http://www.nobleenergyinc.com ), selain beroperasi di Amerika Syarikat juga sedang mengusahakan lapangan gas terbesar di Israel dan mempunyai pejabat di Tel Aviv, Israel.

Selepas pendaftaran (melalui pembayaran pemindahan bank) di tutup pada 15 April 2012. Secretariat WGC 2012 telah di pindahkan ke Kuala Lumpur, iaitu Tingkat 20, Tower 1, Etiqa Tower.

Segala dokumen pendaftaran dan senarai delegasi seterusnya di kendalikan dari Kuala Lumpur dan di dalam mengemaskini maklumat pendaftaran, MGA/secretariat telah membuat pindaan data delegasi dari Negara Israel bagi mengelakkan kecaman dari rakyat.

JINGGA 13 mendapati , pada 25 Mei 2012, Sekretariat memaparkan senarai pendaftaran terkini dengan menukar data delegasi dari ISRAEL kepada dari Negara NETHERLAND. (mukasurat 69) .  

Ubahsuai ini di buat oleh MGA untuk tidak mahu memaparkan ada delegasi dari Israel selepas penafian bahawa tiada peserta dari Israel mendaftar untuk menghadiri persidangan WGC 2012 di Kuala Lumpur. http://www.wgc2012.com/assets/pdf/_3IE0Q4U7N.PDF. (Pdf file; 141 muka surat ).

Walaubagaimanapun ubahsuai yang dibuat ini tidak boleh mengelak daripada rakyat yang masih boleh access di internet melalui carian Google.

Pendaftaran oleh delegasi Israel ini adalah secara rasmi telah merintis / memberi laluan di masa hadapan mengenai hubungan dan penglibatan serta kehadiran delegasi dari Israel ke Malaysia sekiranya ada penganjuran persidangan-persidangan peringkat antarabangsa di sini.

JINGGA 13 menegaskan bahawa di dalam usaha untuk memenangi jawatan Presiden International Gas Union (IGU) bagi sessi 2009-2012 dan mendapat hak penganjuran Persidangan Gas Sedunia (World Gas Conference), PETRONAS/MGA dengan bantuan kerajaan telah membelakangkan kedaulatan negara dengan menjalin hubungan serta merayu bantuan kerjasama dan sokongan Israel bagi menentukan calon/wakil PETRONAS memenangi jawatan Presiden IGU sekaligus mendapat hak mutlak penganjuran Persidangan Gas Sedunia (World Gas Conference 2012) di Kuala Lumpur.

JINGGA 13 mencabar kerajaan untuk menyatakan secara terbuka pendirian kerajaan di dalam hubungan dan kerjasama dengan Israel yang sebelum ini di buat secara sembunyi/rahsia dan ingin mendapat kepastian bahawa kerajaan tidak akan mengadakan hubungan diplomatik dengan Israel kerana sebelum ini kerajaan banyak menyembunyikan fakta mengenai hubungan dengan Israel termasuk yang terkini Felda yang menjual minyak sawit ke Israel yang telah menimbulkan kemarahan rakyat melalui tunjuk perasaan di hadapan Ibu Pejabat Felda. 

Malah sebelum ini JINGGA 13 juga turut mendedahkan hubungan perdagangan eksport dan import melalui kemasukan kapal-kapal ZIM SHIPPING INTEGRATED LTD di Westport, Pelabuhan Klang pada 16 Februari 2012 menguatkan lagi hubungan ‘intim’ Malaysia – Isreal .

Justeru , JINGGA 13 meminta agar Kerajaan / Petronas/MGA menjelaskan beberapa perkara sepertimana berikut :
1. MENCABAR kerajaan/Petronas/MGA untuk memberitahu rakyat Malaysia apakah yang di maksudkan dengan .. ‘we are counting on your support, once again to be present and to encourage other IGU member countries to make similar effort to be there and vote for Malaysia into the IGU Presidency for the triennium 2009-2012’ didalam surat kepada Israel yang dinafikan mengenai dakwaan yang di buat.

2. MENDESAK Wisma Putra dan Tun Mahathir Mohamad (Penasihat Petronas) menjelaskan pendirian mereka berhubung perkara ini kerana ia bertentangan dengan solidariti rakyat malaysia yang memperjuangkan hak rakyat Palestin dan yang tidak mahu ada sebarang hubungan diplomat sama ada secara langsung atau tidak langsung dengan Israel,"

3. MENDESAK Menteri Dalam Negeri menyatakan pendirian terhadap kehadiraan dan kemasukan delegasi Isreal ke Malaysia dan menyertai WGC 2012 , sedangkan menjadi dasar kepada Negara bahawa tidak mempunyai hubungan diplomatik dengan Negara Isreal . Adakah Kementerian Dalam Negeri mengetahui akan kehadiran delegasi Isreal tersebut ?

4. MENDESAK Menteri Luar Negeri menjelaskan atas prinsip apakah iaitu berdasarkan kenyataan MGA “telah mendapatkan nasihat dari Kementerian Luar dan telah di beritahu bahawa Malaysia akan membenarkan delegasi dari Israel, seperti juga delegasi dari negara lain untuk datang ke Malaysia bagi mengambil bahagian di dalam persidangan antarabangsa yang dianjurkan oleh pertubuhan antarabangsa yang relevan”?

5. MENDESAK supaya Pengerusi Petronas yang baru di lantik,Tan Sri Mohd Sidek Hassan (bekas KSN) untuk mengadakan siasatan dalaman secara telus dan memaklumkan kepada umum , demi menjaga kredibiliti dan integriti Petronas, kerana terdapat penglibatan beberapa kakitangan kanan Petronas di dalam MGA dan WGC 2012 yang bertindak bertentangan dengan perlembagaan dan inspirasi rakyat mengenai isu hubungan dengan zionis yang mana boleh menghakis kepercayaan kakitangan petronas secara keseluruhannya kepada pengurusan tertinggi petronas .

Ternyata sikap hipokrasi dan khianat Kerajaan UMNOBN Malaysia / Petronas / MGA hingga sanggup ‘sujud’ kepada Zionis Isreal tanpa rasa malu dan bermaruah kepada seluruh rakyat Malaysia ,. Sedangkan rakyat Palastine terus dizalimi dan dibunuh tanpa perikemanusiaan dan Kerajaan UMNOBN Malaysia / Petronas / MGA sanggup secara ‘halus dan sulit’ bersikap mengiktiraf kerajaan haram Isreal. 

MUAFAKAT*PRIHATIN*BERANI


FARIZ MUSA 
Ketua Koordinator 
JINGGA 13 MALAYSIAPhotobucket

Nazri bidas kenyataan Mahathir ( Video )

on

  

Nazri bidas kenyataan Mahathir....gasak kau !!  

Photobucket

Perwakilan PAU 2012 Ada Berani Ke Nak Suarakan Pampasan RM207 Billion Mangsa Keretapi Maut...?

on


Pemuda PAS mencabar perwakilan Perhimpunan Agung Umno (PAU) membangkitkan isu pampasan RM207 bilion untuk mangsa keretapi maut jika benar parti itu memperjuangkan hak orang Melayu.

Ini kerana, selepas lebih lapan tahun wang itu diterima kerajaan, sehingga kini wang pampasan dari kerajaan Jepun itu tidak diserahkan kepada mangsa atau waris mereka.

"Kami sekali lagi mencabar perwakilan Umno untuk membangkitkan persoalan ini di dalam ucapan-ucapan mereka di dalam POU 2012!" kata Dr Raja Ahmad Iskandar Al-Hiss, Naib Ketua, Dewan Pemuda PAS Malaysia.

Anggota Parlimen Bukit Gantang, Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaludin mendakwa, kerajaan Jepun telah membayar RM207 bilion kepada kerajaan Malaysia untuk diserahkan mangsa atau waris yang terlibat dalam pembinaan landasan keretapi maut di Nong Pladuk di Kanchanaburi, Thailand ke Thanbyuzayat di Burma (kini Myanmar).

Landasan itu dibina sepanjang tempoh 1942 hingga 1946 yang melibatkan rakyat Malaysia dan hampir 70 peratusnya adalah berbangsa Melayu masih belum mendapat pembelaan.

Landasan keretapi sepanjang 415 kilometer dibina selepas penaklukan negara Jepun di Tanah Melayu dan Singapura dahulu.

Sebagai tanda kekesalan, kerajaan Jepun telah membayar wang itu sebagai pampasan kerana memaksa penduduk negara ini terlibat dalam pembinaan landasan itu.

Namun, walaupun diterima pada tahun 2004 lalu, sehingga kini wang itu tidak diserahkan kerajaan kepada mangsa atau waris.

"Dewan Pemuda PAS  tertunggu ucapan di dalam Perhimpunan Agung Umno (PAU) Malaysia 2012 kali ini yang akan membangkitkan keluh kesah rakyat negara ini kerana yang pernah terlibat menjadi mangsa seramai 72,000 orang," kata Raja Iskandar (gambar).

Ini bermakna Umno yang dikatakan membawa slogan ‘Janji Diterpati’ perlu memastikan pampasan yang telah diberikan oleh kerajaan negara Jepun pada tahun 2004 perlu diberikan kepada mangsa ataupun waris keluarga yang terlibat. 

"Kami mendesak Umno yang menjadikannya sebagai teras membela bangsa Melayu membawa isu besar ini yang masih tiada kesudahan jika benar-benar ingin mengotakan janji-janji mereka," katanya.

Apa yang telah didedahkan oleh Datuk Seri Ir Haji Mohammad Nizar Jamaluddin di dalam Dewan Rakyat tempohari berkaitan sejumlah pampasan RM207 Bilion menjadi  persoalan sehingga kini yang masih tidak terjawab, tambah beliau.

"Persoalan kami, dimanakah ‘wang darah’ yang telah diserahkan oleh kerajaan negara Jepun tersebut sebagai pampasan kepada semua mangsa dan juga waris keluarga mereka yang terlibat sebagai buruh paksa ketika itu? 

"Kenapakah Kerajaaan Malaysia tidak menjawab persoalan ini termasuk di dalam Dewan Rakyat sehingga kini?

"Kami mendesak mana-mana perwakilan Umno membangkitkan perkara ini," katanya.

Jesteru, jika tiada mana-mana perwakilan yang berani untuk membawa isu ini, terbukti Umno tidak mampu membela rakyat yang tertindas dan juga gagal menepati janji-janji mereka selama ini yang telah lebih 55 tahun memerintah negara, tegas beliau.Photobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List