Lim Guan Eng: Saya bukan Chua Soi Lek

on Jul 5, 2012
Saya ingin mengecam sekeras-kerasnya mengenai cubaan membunuh karektor  peribadi yang dilakukan bukan sahaja terhadap diri saya tetapi juga terhadap isteri dan anak-anak saya oleh Barisan Nasional dan MCA.  Jelas BN mengamalkan politik kotor dengan cuba menjatuhkan pemimpin yang dipilih secara demokratik bahkan menyerang ahli-ahli keluarga yang tidak bersalah.  Sebelum ini anak saya yang berumur 15 tahun, yang masih di bawah umur, dituduh melakukan pencabulan seksual terhadap rakan wanita sekelasnya oleh laman web UMNO, iaitu UMNO Online serta Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaludin dan blog-blog pro-UMNO.

Gambar wanita yang kononnya menjadi mangsa anak saya tersiar di internet.  Mangsa wanita yang dikatakan itu telah dikenal pasti sebagai Anya Corke, juara catur dari Hong Kong yang tidak pernah langsung bertemu saya atau anak saya.  UMNO Online atau Khairy Jamaludin tidak pernah meminta maaf atas pembohongan mereka dan tidak ada apa-apa tindakan yang diambil oleh polis dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) ke atas laporan polis yang difailkan oleh saya.  Sebaliknya, tindakan segera diambil hanya apabila terdapat kempen yang memburuk-burukkan pemimpin BN.

Setelah gagal untuk menghancurkan hidup anak saya dan gagal untuk menjejaskan saya, jentera media BN kini telah melaksanakan satu lagi kempen keji, kali ini melalui perbuatan memburukkan isteri saya melalui MCA.  Pengerusi MCA Melaka, Gan Tian Loo telah menyalahgunakan keistimewaan dan jaminan perlindungan di dalam Dewan Undangan Negeri Melaka dengan membuat dakwaan palsu mengenai skandal moral terhadap saya dan isteri di dalam dewan tersebut.  Saya mahu Gan untuk mengulangi tuduhan itu di luar supaya saya dan isteri boleh membuat saman fitnah kerana mengeluarkan kenyataan yang kurang ajar atau biadap itu.

Jika Gan tidak berani berbuat demikian, maka dia telah menunjukkan dirinya sebagai seorang yang pengecut dan tidak layak untuk menjadi seorang pemimpin, ahli EXCO dan wakil rakyat.  Lebih teruk lagi, dia akan menunjukkan dirinya sebagai orang yang tidak layak untuk menjadi suami dan bapa kepada anak-anaknya kerana sanggup membuat tuduhan palsu terhadap orang lain untuk menghancurkan bukan sahaja karier politik tetapi juga kebahagiaan rumah tangga orang lain. Apakah jenis pemimpin seperti Gan ini apabila dia sanggup dipergunakan sebagai orangsuruhan UMNO untuk bermain politik longkang itu?
Ulangi kenyataan di luar supaya saya dan isteri boleh buktikan di mahkamah bahawa Lim Guan Eng bukanlah seperti Chua Soi Lek.

DAP tidak pernah terlibat dalam politik longkang.  DAP tidak pernah menyalahgunakan keistimewaan dan prosiding Parlimen untuk menyerang Presiden MCA Chua Soi Lek atas salah laku peribadi apabila terdedah video lucah beliau dengan seorang wanita yang bukan isterinya.  Sebaliknya serangan terhadap Soi Lek dibuat oleh pemimpin-pemimpin MCA sendiri semasa krisis parti MCA.  Walau bagaimanapun saya kecewa kerana walaupun DAP telah menahan diri daripada menyerang peribadi Soi Lek, MCA tanpa segan silu telah merendahkan maruah mereka.

Justeru, saya tidak meminta Chua Soi Lek untuk mengarahkan Gan mengulangi dakwaan palsu terhadap saya di luar Dewan Undangan Negeri Melaka.  Ini kerana Soi Lek tidak ada kuasa moral untuk mengarahkan orang bawahannya memandangkan Chua juga mempunyai skandal moral sebelum ini.

Sebaliknya saya mahu Perdana Menteri Najib Razak mengarahkan MCA untuk mengulangi dakwaan palsu mereka di luar Dewan Undangan Negeri Melaka bahawa isteri saya telah menyerang bekas kakitangan saya kerana mempunyai hubungan yang rapat dengan saya.

Saya tidak mempunyai mana-mana hubungan rapat atau rahsia dengan bekas kakitangan saya.  Isteri saya tidak pernah menyerang saya atau sesiapa pun dalam hidupnya.

Biar saya dan isteri saya membuktikannya di mahkamah bahawa MCA berbohong dan meminta MCA mendedahkan cubaan untuk membunuh karektor dan mendedahkan sumber maklumat palsu ini.  Biar MCA mengulangi dakwaan mereka di khalayak ramai supaya saya dan isteri boleh buktikannya di mahkamah bahawa "Lim Guan Eng bukan Chua Soi Lek".

*Lim Guan Eng (gambar kanan) ialah Setiausaha Agung DAP, Ketua Menteri Pulau Pinang merangkap ahli parlimen Bagan.


merdekareview
Photobucket

Calon Pengganti Ketua Menteri Melaka.

on

umno agm egm 151009 supreme council member idris haron


Ahli Parlimen Tangga Batu, Datuk Idris Haron hanya ketawa apabila ditanya sama ada benar beliau merupakan antara individu yang disebut-sebut sebagai pengganti Datuk Seri Mohd Ali Rustam sebagai ketua menteri Melaka.

"Mana ada...," katanya yang menambah perkara itu tidak benar kerana sesiapa sahaja di bawah kepimpinan Mohd Ali layak menjadi pengganti.

"Semua pemimpin yang ada dalam kepimpinan boleh ganti. Datuk Seri yakin dengan kesemua pemimpin yang dilantik dan dididik," katanya sambil diselang seli dengan ketawa.

Idris, 45, antara nama yang disebut-sebut untuk mengisi jawatan tersebut, susulan kenyataan Mohd Ali untuk beralih ke kerajaan persekutuan.

Dalam temubual bersama akhbar berbahasa Inggeris The New Sunday Times Ahad lalu, Mohd Ali menyatakan beliau berhasrat sedemikian sekiranya diizinkan perdana menteri. 

Turut dijangka sebagai pengganti Ali ialah seorang veteran politik Umno Melaka, Datuk Abu Seman Yusop, yang kini merupakan timbalan menteri dalam negeri dan juga seorang exco kerajaan negeri Melaka, Datuk Ghafar Atan.

PM ada kriteria sendiri
Perkara itu dinyatakan Speaker DUN Melaka Datuk Othman Muhamad ketika ditanya mengenai nama-nama yang layak untuk menggantikan Mohd Ali.

"Ada beberapa nama yang disebut. Antaranya Datuk Idris Haron, Datuk Abu Seman Yusop dan Datuk Ghafar Atan," katanya ketika dihubungi Malaysiakini.

Jelasnya, beliau menjangkakan demikian kerana ketiga-tiga nama berkenaan merupakan ketua Umno bahagian.

deputy home minister abu seman pc on teen shooting panel 300410 02Idris mengetuai Umno bahagian Tangga Batu dan Abu Seman (kiri) serta Ghafar masing-masing merupakan ketua bahagian Masjid Tanah dan Alor Gajah.

"Yang ini semua orang dalam Umno yang sebut, bukan PM yang pilih. PM ada kriteria dia yang sendiri.

"Biasanya yang jadi ketua menteri ini ketua bahagian tapi ada juga bukan ketua bahagian yang dipilih," katanya lagi.

Harap Ali terus pantau
Othman yang berpengalaman berkhidmat selama 18 tahun dengan bekas ketua menteri Melaka, Tun Ghafar Baba berkata, langkah untuk mencari pemimpin yang bersungguh-sungguh dalam melaksanakan tugas untuk jawatan tersebut adalah satu perkara yang sukar.

"Itu yang jadi orang Melaka serba salah. Kita serba salah nak lepaskan Datuk Ali. Nak tak nak, untuk memastikan masa depan lebih baik. Susah nak cari pengganti dengan apa yang dia dah buat," katanya yang berpendapat standard kerja Mohd Ali setanding dengan Ghafar Baba.

ali rustam"Saya bekerja dengan Tun Ghafar Baba 18 tahun. Saya rasa Datuk Ali mentadbir selama 12 tahun macam bekerja 20 tahun. Dia memang kuat bekerja. Keluar pagi, balik pagi," kata Othman.

Katanya lagi, walaupun berat untuk melepaskan Mohd Ali (kiri), beliau berharap agar penggantinya akan dapat bekerja sekuat ADUN Bukit Baru itu.

"Kalau (Datuk Seri) Najib (Abdul Razak) perlu juga (Mohd Ali), kita kena lepaskan. Cuma harapan, pengganti dia nanti dapat buat 70 peratus kerja macam Datuk Ali. 

"Kalau nak (pemimpin) 100 peratus (seperti Mohd Ali) memang tak dapat. Tapi kalau boleh 70 peratus cara dia bekerja. 

"Saya juga berharap agar walaupun Datuk Ali sudah berada di kerajaan persekutuan, beliau masih lagi memantau keadaan politik di Melaka dalam jangka masa tertentu," kata Othman lagi.

MK
Photobucket

Uncleseekers Ditangkap

on


"Sekitar jam 10 malam tadi, blogger Uncleseekers, Syed Abdullah Syed Hussein Al-Attas telah ditahan olih pihak polis. Seekers kemudiannya dibawa ke balai polis Senawang, Negeri Sembilan.

Tangkapan itu diyakini urutan daripadapendedahan dalam blognya berkaitan isukerabat diraja Johor, seperti yang dilaporkandi sini 

Update: Blogger Uncleseekers dalam perjalanan balik kampong

Blogger Uncleseekers yang telah ditahan polis Senawang sekitar jam 10 malam tadi, sekarang ini dalam perjalanan balik kampong. Bedanya, selalunya beliau berkereta sendiri ke Johor Bahru tetapi malam ini Syed Abdullah Syed Hussein Al-Attas ke Johor Bahru dibawa olih kereta polis.

Diyakini Uncleseekers akan dihantar untuk ditahan di Balai Polis Nusajaya, Johor Bahru sementara "adik" masih ditahan di balai polis Senawang. 
Photobucket

Anwar Akan Bersara...?

on


Mereka Kata......- Akhbar-akhbar luar negara dan dalam negara melaporkan Anwar Ibrahim membayangkan untuk bersara daripada Politik Malaysia selepas mendapat gambaran akan kekalahan pasukan beliau dalam PRU13.


Isunya, selepas membohongi dan memperbodohkan Pas dan rakyat Malaysia, Anwar dengan mudah melarikan diri sama ada ke Washington DC, khabarnya di rumah baru beliau di sana. Mymassa dimaklumkan Anwar tidak akan menetap di Jakarta kota penuh mecet ataupun di Manila berhampiran kediaman bekas Presiden Estrada. Anwar dikatakan memilih Washington DC. Di sana ada River Site atau Long River, tahu kah kamu tempat apakah itu?


Apapun, Mymassa berharap, dengan pengunduran Awal Anwar Ibrahim ini, para blogger teruskan perjuangan, kerana peninggalan Anwar ialah memperkukuhkan Dap dan Melemahkan Pas.


Sementara itu berita hangat 24 jam di kalangan elit politik membayangkan Istana Negara akan menjadi tumpuan hari esok. Mymassa dihubungi bertalu-talu untuk mengesahkan perkara tersebut. Apa pun, pembubaran Parlimen hanya Perdana Menteri tahu bila akan diumumkan. Rakan-rakan di Pulau Pinang hingga ke Sabah tidak henti-henti menghantar pesanan ringkas. Bagi Mymassa, kita menghormati hak dan kuasa pregroratif Perdana Menteri. 
PERDANA MENTERI SEMAKIN YAKIN

Dalam pada itu, DS Najib Tun Razak, anak kepada Perdana Menteri Malaysia yang kedua kelihatan semakin yakin dan semakin cergas. Tatkala pesaingnya, DS Anwar Ibrahim dilaporkan membayangkan untuk bersara dan menjadi pensyarah di luar negara. SUDAH BERSEDIA

Komponen BN menerima suntikan baru di Pulau Pinang, apabila Pengerusi BN yang baru kelihatan lebih cergas, terkehadapan, dan dilihat berjaya menarik sokongan masyarakat Cina di Pulau Pinang.


cerita sebenar dari sini
Photobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List