Aspan Alias Tolong Jawap

on Sep 19, 2012

Kata Aspan Alias, "Musuh UMNO ialah ahli-ahlinya sendiri. Saya tidak putus-putus dihubungi oleh ramai ahli-ahli UMNO yang biasa di bawah-bawah ini sejak saya menjadi ahli DAP awal Januari yang lepas"...dalam Haprak Daily F16, 14-16 September 2012.

Di perenggan akhir, seperti yang dimaklumi oleh AJK Bahagian UMNO dari Negeri Sembilan dipetik oleh Aspan "Jika mereka dipecat pun bukannya ada apa-apa yang hilang pun, kerana semasa kita belum dipecat pun keadaan tidak menentu. Apa bezanya kalau dipecat? Selama ini pun UMNO tak nampak bergerak pun. Tidak lagi berada dalam UMNO pun hidup kita serupa juga.

Andai dipanjangkan lagi dalam perenggan paling akhir, khabarnya seorang AJK Bahagian di Selangor pula memberitahu dalam Bahasa Inggeris, "By all means, Muhyiddin can sack us and suit himself. After all UMNO is unrecognizable, bang Aspan! Dah lah! Sumbat sana bocor kat sini, Sumbat kat sini berlubang kat sana..."

Manusia kelahiran Kuala Pilah ini seorang perajurit infantri KECEWA dalam UMNO. Masa berjaya melobi diri sebagai AJK Bahagian Kuala Pilah, Aspan Alias pun mengambil pemikiran kufur, miskin dan daif sama seperti luahan perasaan hati yang diumumnya. Jika tahun 2004, Aspan Alias diberi kerusi untuk bertanding di DUN Seri Menanti atau DUN Johol, maka tiadalah dianya meracau dan meroyan seperti hari ini. Bak kata veteran S46, di mana ada gula, di situlah Aspan Alias berada.

Pak Sedaro jadikan Aspan sebagai sampel kajian, kerana bilangan insan perajurit jalan kaki dalam UMNO bilangannya mencecah 3.3 juta. Kor Gerak Khas UMNO sudah tiada lagi; dan suka dimaklumkan Aspan ini dulu antara pemuka Pemuda UMNO Kuala Pilah yang terlibat dalam resepi Beret Merah.

UMNO pupus, lesu dan silau kerana kelompok opportunis yang begitu ramai dan bermaharajalela, hingga luput perihal Pemikiran Tamadun dan Modal Insan UMNO. Justeru, kelompok partisan peribadi yang dilahirkan oleh Team Baru UMNO melarikan diri ke Pas dan PkR pada 1987 dan 1997. UMNO masih bersifat parti tunggal ummah tanpa prejudis. Namun untuk manusia sekongkol pemikiran seperti Aspan Alias, tentunya bermati-matian MEMBATALKAN kemolekan UMNO, kesuburan UMNO dan kesantunan UMNO, yang dahulunya kebanyakan rakyat Melayu menuntut perjuangannya.

Mungkin eloklah UMNO tawarkan kerusi DUN Seri Menanti (penyandang si Samad Ibrahim) atau DUN Johol (penyandang arwah-Roslan) atau DUN Pilah atau kerusi Parlimen Kuala Pilah (penyandang kini Hassan Malek), ataupun lebih mulia UMNO tawarkan kerusi melalui MCA di Dun Temiang, Dun Rasah, Dun Lobak dalam Parliman Seremban dan Rasah kepada Aspan Alias. Orang sebegini senang dibaca. Kuasa, wang & pangkat; bagi saja ketiganya, maka akan hilanglah keDAP-annya. 

Signal pengundi kepada BN mudah saja. Subjek Calon UMNO/BN boleh menang ialah Orang UMNO yang taat setia kepada Perjanjian Rakyat dengan Raja Melayu (Wa'ad Tua), Orang UMNO ialah orang Melayu beragama Islam yang mengerti bahasa, budaya, halatuju Negara Melayu dan KesetiaanNya kepada Raja dan Negara.

Pas parti Sesat, PkR parti Maksiat, DAP parti Khurafat.


Photobucket

Pejabat Suaram ‘diserbu’ polis, ROS

on
PETALING JAYA: Pejabat Suara Rakyat Malaysia (Suaram) di Jalan Gasing di sini didatangi polis dan Pendaftar Pertubuhan (ROS) pagi tadi, dipercayai untuk tujuan pemeriksaan terhadap badan bukan kerajaan (NGO) itu.
Pengarah Eksekutif Suaram E Nalini ketika dihubungi berkata, empat pegawai ROS dan dua anggota polis tiba kira-kira 11.15 pagi tadi meminta untuk masuk ke pejabat atas alasan ‘mahu menjalankan pemeriksaan rutin’.
“Namun kami tidak membenarkan mereka masuk ke pejabat kerana mereka hadir tanpa sebarang notis atau waran.
“Selagi tiada sebarang waran dikemukakan mereka tidak akan dibenarkan masuk,” katanya.
Suaram kemudiannya diwakili peguam Latheefa Koya dan Fadiah Nadwa Fikri yang hadir kira-kira 10 minit kemudian untuk berbincang dengan peawai tersebut.
Fadiah ketika dihubungi berkata, pegawai terbabit pada mulanya berkeras mahu naik ke premis Suaram namun berjaya dihalang selepas meyakinkan mereka perlu mempunyai waran untuk berbuat demikian.
Katanya, pegawai terbabit kemudiannya mengarahkan kakitangan Suaram mengisi satu borang ROS yang mengandungi arahan supaya menyatakan beberapan butiran termasuk jumlah kakitangan dan alat kelengkapan pejabat.
Namun Fadiah berkata anak guamnya enggan mengisi borang tersebut kerana Suaram berdaftar dengan Pendaftar Syarikat (ROC) di bawah Suara Inisiatif Sdn Bhd dan bukannya ROS.
“Nalini cuma mengisi dalam ruangan “Nota” dibahagian terakhir borang yang menegaskan Suaram adalah NGO berdaftar dan mematuhi piawaian daripada pemeriksaan berkala ROC.
“Maka tiada keperluan untuk Suaram mengisi borang ROS.
“Polis dan pegawai ROS kemudiannya meninggalkan premis kira-kira 1 tengahari tadi selepas berpuas hati dengan penjelasan kami. Tiada sebarang kekerasan atau kejadian tidak diingini berlaku,” katanya.
Kedatangan ROS itu dipercayai berkaitan keputusan kerajaan yang mahu menyiasat dakwaan NGO itu menerima dana asing daripada National Endowment for Democracy (NED).
NED, yang diasas pada tahun 1983 dikatakan bergerak sebagai topeng CIA dan berselindung di sebalik pertubuhan bantuan amal untuk projek ‘demokrasi’.
NED turut dikaitkan dengan ‘penyangak mata wang’ antarabangsa yang menyebabkan krisis ekonomi Asia Tenggara pada tahun 1997, George Soros.


lagi berita kat sini
Photobucket

UMNO Perlis Bergolak

on
PETALING JAYA: Perlis bakal terlepas ke tangan pembangkang jika kemelut dalaman kerajaan negeri pimpinan Datuk Seri Mohd Isa Sabu gagal diselesaikan menjelang pilihan raya umum ke 13.
Umno negeri hampir berpecah dua antara kumpulan Mohd Isa dan Shahidan selepas pilihan raya umum 2008.
Sebahagian besar calon pilihan Shahidan digugurkan dan ramai muka baru diketengahkan. Shahidan yang menjadi Menteri Besar sejak tahun 1990 digantikan dengan Mohd Isa.
Beberapa pemimpin Umno negeri terutama dari kumpulan Shahidan telah berulang kali menyatakan kebimbangan ini.
Kini kedua-dua kumpulan sedang merebut `ehsan’ dari Datuk Seri Najib Tun Razak supaya orang mereka dicalonkan bertanding dalam pilihan raya umum ke 13.
Bertemu Najib
Mohd Isa disokong  dua orang bekas menteri iaitu Datuk Seri Radzi Sheikh Ahmad dan Datuk Azmi Khalid, manakala Shahidan disokong oleh Ketua Bahagian Padang Besar Datuk Zahidi Zainul Abidin dan bekas Ketua Penerangan negeri, Datuk Hashim Suboh.
“Kumpulan Sahidan menemui Najib di Putrajaya dua minggu selepas hari raya, manakala kumpulan Mohd Isa beberapa hari kemudian.
“Masing-masing mengatakan mereka yang terbaik. Terpulang kepada Najib untuk memilih mana yang terbaik,” kata seorang pemimpin Umno negeri.
Manakala PAS negeri telah menyelesaikan pemilihan calonnya manakala pembahagian kerusi antara komponen Pakatan Rakyat juga telah selesai.
Parti itu mendakwa perpecahan Umno disedari  bukan sahaja Najib tetapi timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang terpaksa  datang beberapa kali ke Perlis.
PAS kini menguasai dua kerui negeri iaitu Simpang Empat dan Sanglang tetapi BN menang 13 kerusi.


FMT
Photobucket

Bekas Setiausaha Politik Ketua Menteri Sabah sertai PKR

on

Bekas Setiausaha Politik Ketua Menteri Sabah, Douglas Lind, turut mengisytihar penyertaannya dalam KEADILAN, kata Timbalan Setiausaha Agung KEADILAN, Ignatius Darell Leiking.

Katanya, penyertaan Douglas yang juga seorang peguam terkenal dibuat serentak dengan pengisytiharan Ibrahim Menudin menyertai KEADILAN Sabtu lalu.
 

“Beliau pernah dilantik sebagai Setiausaha Politik kepada Harris Salleh di era pemerintahan Parti Berjaya,” katanya kepada Keadilan Daily.
 

Selepas negara gempar dengan pengisytiharan dua Ahli Parlimen keluar BN bulan lalu, dua lagi tokoh tempatan Sabah meninggalkan Umno dan menyertai KEADILAN.
 

Mereka ialah bekas Bendahari Jawatankuasa Perhubungan Umno Sabah, Ibrahim Menudin dan Yahya Lampong.
 

Ibrahim, seorang tokoh korporat terkenal di Sabah adalah antara pemimpin tempatan yang terlibat dalam membawa masuk parti itu ke negeri berkenaan.
 

Pengumuman itu dibuat di hadapan Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim dan pemimpin utama parti di Kampung Tanjung Aru, Labuan.
 

Penyertaan Yahya pula diumumkan Anwar pada sambutan Hari Malaysia ke-49 di Restoran Singgah Singgarung, Tuaran dan disaksikan 10,000 rakyat negeri itu.
 

Perkembangan ini tentunya memberi tamparan hebat terhadap Umno BN selepas Ahli Parlimen Beafourt, Lajim Ukin dan Ahli Parlimen Tuaran, Wilfred Bumburing mengisytihar sokongan kepada Pakatan Rakyat.
 

Mengulas lanjut, Darell berkata, penyertaan berterusan pimpinan Umno Sabah menyokong Pakatan Rakyat membuktikan parti BN bakal tenggelam pada pilihan raya umum ke-13.
 

“Jika pengasas Umno pun keluar parti, ini menunjukkan parti ini bakal ditolak rakyat termasuk ahli dan pemimpin mereka sendiri.
 

“Mesej yang disampaikan Ibrahim Menudin sangat penting, tinggalkan Umno kerana rasuah kian busuk dalam parti itu,” katanya.
 

Darell berkata, Ketua Menteri Sabah hingga kini juga terpalit dengan skandal rasuah dan salah guna kuasa tapi dikekalkan oleh Najib .
 

“Mengekalkan pemimpin rasuah sangat memalukan. Saya seru ahli dan pemimpin Umno segera keluar dan bersama KEADILAN demi masa depan Sabah yang lebih baik.
 

“Pakatan menawar agenda lebih besar untuk rakyat melalui Buku Jingga,” katanyaPhotobucket

Anwar Guna Jet Peribadi Ke Sabah, Sarawak...?

on

Khabarnya Anwar Ibrahim ketika turun ke Sabah dan Sarawak kemudian balik ke Kuala Lumpur dua hari lepas menggunakan jet peribadi. Jet itu dibekalkan oleh seseorang untuknya bagi memudah dan meringkaskan perjalanan beliau untuk menghadiri beberapa majlis parti di Sabah dan Sarawak.

Tidak mungkin untuk Anwar menyewa sendiri jet berkenaan? Sudah pasti ada individu atau tokoh korporat yang menyediakan jet itu untuk Anwar. Siapa? 

Soal naik jet peribadi ini perkara biasa bagi Anwar. Tetapi kenapa isu ini dibangkitkan ialah dalam situasi hari ini. Anwar sebagai ketua pembangkang Malaysia tidak mendpat kemudahan jet peribadi untuk berulang alik ke mana saja bagi berkempen seperti mana Najib Razak.

Najib sebagai PM mendapat kemudahan itu dan ini menjadikan pergerakannya cepat. Apa yang mungkin berlaku penyediaan jet kepada Anwar itu oleh mereka yang simpati dengan perjuangan Anwar. Mereka tidak tergamak untuk melihat Anwar naik turun AirAsia atau kapal terbang Mas yang meletihkan.

Mereka juga pastilah orang yang menyokong dan mengharapkan Anwar akan jadi PM.  

Dari sudut lain kemurahan hati mereka yang menyediakan jet berkenaan mungkin kerana dia sudah merasai bahawa selepas ini Anwar akan jadi PM. Dengan perkembangan di Sabah dan Sarawak boleh meruntuhkan UBN dan kerajaan akan datang dari Pakatan Rakyat.

Dan memang sepatutnya juga Pakatan Rakyat menyediakan jet peribadi untuk Anwar kerana cara itu juga sebagai membalas atas keseriusan Anwar dalam berjuang untuk meruntuhkan BN demi rakyat. Saya rasa tidak ada masalah kalau Pakatan Rakyat untuk menyewa jet bagi Anwar dan juga pemimpin yang lain.

Khabarnya kepulangan Anwar dengan jet peribadi jenis F Jet itu turut sama dinaiki oleh pemimpin Pas. Saya hendak tanya dalam tempoh berada dalam penerbangan itu apakah yang penumpang jet itu bincangkan atau sebaik duduk di seat terus tidur kerana keletihan kerana itulah pertama kali merasai terbang dengan jet peribadi? 


mso
Photobucket

Kenapa Tanah Yang Bernilai Tinggi Itu Dijual...?

on
Yang Dipertua, soalan saya no 6996 berbunyi; Mohon penjelasan menteri berkenaan berhubung penjualan tanah kuaters perumahan kakitangan Jabatan Pertanian terletak di belakang Wisma Tani Kuala, yang dilaporkan sudah dijual?

Kalau saya menjadi ahli parlimen saya akan lontarkan soal berbunyi di atas tadi kepada Menteri Pertanian dan Asas Tani, Noh Omar berhubung penjualan tanah berkenaan. Saya ingin tahu kenapa tanah yang bernilai tinggi itu dijual dan mengapa mengorbankan kuaters kakitangan kerajaan.

Apa yang sangat-sangat saya ingin tahu ialah berapa nilai penjualannya dan kepada siapa? Ini kerana ada dasus-desus mengatakan penjualan tanah itu kepada kroni? Saya menimbulkan ini sebab banyak penyelewengan atau salah guna kuasa dikatakan berlaku di kemeterian berkenaan. Keraguan demi keraguan wujud dan menjadi misteri. Isu benih padi, ikan bakar, burung walid dan sebagainya.

Sehubungan itu saya juga ingin mengetahui apakah kedudukan janda menteri berkenaan di sebuah perumahan elit di Sungai Buluh apakah masih dipedikan atau dibiarkan begitu saja.Saya pernah melalui di hadapan rumah janda menteri berkenaan, yang tinggal bersama dua orang anaknya bersama menteri itu. Melencung sikit tu, tapi menyeronokkan...

Saya juga ingin menteri berkenaan jelaskan apakah resionalnya penjualan tanah itu. Atau pun ia dibuat sebelum beliau memegang jawatan itu. Sebenarnya selain dari tanah bermutu tinggi itu ada lagi tanah-tanah lain milik atau di bawah bidang kuasa kementerian berkenaan dalam proses penjualan. Dan kalau ada berapakah komisyen yang diperolehi pihak-pihak tertentu ekoran penjualan tanah itu?

Saya akan cuba mencari lokasi tanah itu dan pukul gambar dan masukkan dalam blog bila ada masa senggang sikit. Atau kalau rakan-rakan bloger lain ada masa boleh berbuat demikian, kita sama-sama tengok kedudukan tanah berkenaan.

Hendaknya ada ahli parlimen pick-up soalan ini untuk dihulurkan kepada menteri berkenaan ketika sessi parlimen minggu depan kita mahu tengok macam mana dia bersilat menjawabnya. 

mso
Photobucket

Putrajaya itu Kerajaan Persekutuan, bukannya Kerajaan Pusat

on


Sudah lama saya hendak menyebut secara khusus tentang apa yang saya hendak perkatakan ini walaupun saya pernah menulis tentangnya secara rambang dan tidak khusus kepada sesiapa yang hendak bercakap tentang kenegaraan dan politik. Tetapi oleh kerana kita dapati kesilapan ini masih terlalu jelas dan tidak di perbaiki saya ingin menyebutnya kali ini.

Saya ingin mengingatkan pemimpin-pemimpin kita dan semua yang mahu mendengarnya bahawa negara kita ini adalah sebuah negara persekutuan. Di negara kita tidak ada kerajaan pusat. Di Putrajaya itu adalah pusat pentadbiran kerajaan persekutuan (federal government), bukan kerajaan pusat (central government).

Negara yang mempunyaai kerajaan pusat adalah negara-negara ‘unitary’ seperti Thailand, Indonesia dan banyak negara-negara lain  Negara kita terbentuk di atas persetujuan kerajaan-kerajaan negeri yang berdaulat untuk membentuk bersama sebuah gabungan persekutuan. Harus di ingat yang negeri-negeri yang berada di dalam persekutuan ini hanya wujud pada 2hb Feb 1948 apabila negeri-negeri yang berada di dalam semenanjung ini menandatangani perjanjian persekutuan itu.

Maka terbentuklah sebuah negara persekutuan yang di namakan Persekutuan Tanah Melayu yang akhirnya mencapai kemerdekaan pada 1957 dahulu. Pada tahun 1963 tanggal 16 september persekutuan ini di sertai oleh Sabah dan Sarawak maka persekutuan ini dinamakan Persekutuan Malaysia. Hari kelahiran Malaysia itu baru sahaja di rayakan buat kali yang ke 49 dua hari yang lepas.

Isu ini penting untuk di fahami dan diperbetulkan supaya kita mengenal negara kita yang sebenarnya. Dato Rais Yatim patut menggunakan istilah ini melalui media perdana kita kerana terlalu ramai dikalangan rakyat yang menganggap Putrajaya itu sebagai pusat pentadbiran kerajaan pusat, walhal ia adalah pusat pentadbiran kerajaan persekutuan.

Kalau di Thailand, kotaraya Bangkok itu adalah pusat pentadbiran kerajaan pusat kerana Thailand adalah sebuah negara ‘unitary’ dan negara gajah putih itu tidak ada kerajaan negeri di bawah naungannya.  Itu sebabnya kerajaan pusat Thailand secara moralnya  berkuasa sepenuhnya keatas setiap inci negara itu.

Nampaknya pemimpin besar kita di Putrajaya selalu bersikap seperti pemimpin sebuah negara ‘unitary’ kerana banyak perkara yang menunjukan mereka tidak menghormati kedaulatan kerajaan dan rakyat negeri-negeri yang tertentu. Mereka mungkin terlupa yang Malaysia ini adalah gabungan negeri-negeri yang berdaulat yang telah bersetuju dan bersepakat untuk berada di dalam sebuah negara persekutuan.

Jika begitu keadaannya maka Putrajaya tidak boleh bertindak dengan sewenang-wenangnya terhadap negeri-negeri yang berada di dalam persekutuan ini seperti yang sedang mereka lakukan sekarang ini. Putrajaya wajar ingat yang negeri-negeri di dalam persekutuan ini adalah negeri-negeri yang berdaulat dan Putrajaya wajar mempunyai perhubungan dengan negeri-negeri di dalam persekutuan dengan berhemah seperti kita menghormati mana-mana negara yang berdaulat yang lain. Putrajaya juga mesti menerima hakikat yang negeri-negeri itu semuanya mempunyai kerajaan yang beraja (kecuali Melaka. P Pinang Sabah dan Sarawak) dan negeri-negeri ini juga mempunyai Dewan Lagisltif mereka sendiri.

Tetapi mungkin isu ini tidak di ambil berat oleh pihak pemerintah, itulah agaknya kenapa kerajaan BN di Putrajaya itu selalu tidak menghormati kerajaan-kerajaan setengah negeri terutamanya kerajaan yang di tadbir oleh Pakatan Rakyat. Agaknya inilah sebabnya Putrajaya telah mencemari semangat persekutuan itu dengan menyekat pembayaran royalti minyak kepada rakyat Kelantan semata-mata kerana rakyat Kelantan memilih kerajaan yang tidak sebulu dengan Putrajaya.

Dalam ucapan Najib akhir-akhir ini menunjukan kesombongannya yang berkata kerajaan ‘pusat’ telah memberikan pembangunan di negeri itu sebanyak ini dan di negeri ini sebanyak ini seolah-olah itu bukan tanggungjawab Putrajaya tetapi sebagai satu ‘favor’ yang besar dari Putrajaya . Semuanya itu sememangnya tanggungjawab kerajaan persekutuan. Najib sendiri mesti menggunakan istilah ‘kerajaan persekutuan’ kepada kerajaan yang beliau pimpin dan bukannya ‘kerajaan pusat’.

Sebelum kita dapat membetulkan perkara-perkara yang lain elok kita memahami dahulu asas kewujudan negara kita. Jika boleh gunakanlah istilah yang betul tentang perkara ini. Kerajaan yang di ketuai oleh Najib di Putrajaya itu adalah kerajaan persekutuan, bukannya kerajaan pusat.

Pihak yang ingin mewujudkan kerajaan ‘unitary’ yang berpusat di Kuala Lumpur dahulu ialah gagasan Malayan Union yang hendak di bawa oleh British dahulu dan telah ditentang oleh rakyat Malaya dahulu. British telah cuba untuk menghilangkan sempadan-sempadan negeri-negeri di dalam semenanjung ini dan merampas kuasa Raja-Raja Melayu dan dan menggantikan tugas Raja-Raja itu dengan tugas-tugas ceremonial sahaja. Mengikut perancang British Kuala Lumpur adalah ibu negara Malayan Union itu….tidak ada kerajaan negeri dan Dewan Legislatif nya lagi.

Kepada Najib dan semua pemimpin kerajaan pada hari ini elok dibezakan di antara kerajaan persekutuan dengan kerajaan pusat. Kalau kerajaan kita adalah kerajaan pusat tidak ada Majlis Raja-Raja yang mewakili setiap negeri yang berdaulat itu dan mewakili salah seorang dari baginda untuk mengambil giliran menjadi Yang Di Pertuan Agong setiap lima tahun seorang di peringkat persekutan.

Di negara ini tidak ada kerajaan pusat. Yang kita ada ini adalah kerajaan persekutuan, walaupun dalam banyak hal putrajaya bertindak seperti kerajaan ‘unitary’ yang ingin di bawa oleh Malayan Union dahulu terutamnya kepada negeri-negeri yang partinya sudah hilang kuasa.

Itulah saya selalu sebutkan dalam tulisan saya, jika Malayan Union dahulu ditentang kewujudannya oleh kita tetapi semangat Malayan Union itu bertambah kuat akhir-akhir ini, tetapi dilakukan oleh bangsa dan rakyat kita sendiri.ASPAN ALIAS


Photobucket

Patutlah Menteri Umno BN Hidup Senang Lenang

on
 


Slip Pendapatan Bulanan bagi Menteri Penuh Malaysia termasuk Ketua-Ketua Menteri..
.
1. Gaji Pokok RM18,000

2. Elaun Keraian RM10,500.00

3. Elaun Perumahan RM10,800.00 - Kebanyakan menteri ada rumah sendiri, jadi tuntutan ini masuk poket mereka sajalah

4. Elaun Wakil Rakyat RM10,650.00 -

5. Elaun parking RM 5,700.00

Jumlah pendapatan bulanan RM55,650.00 yg wajib terima samada sakit atau tidak kerja

Lain-lain kemudahan

1. Bercuti keluar negara sekali setahun terutama selepas persidangan Dewan Negara- semua perbelanjaan ditanggung oleh kerajaan termasuk tiket penerbangan,hotel, duit poket sebanyak RM50,000.00. Kalau tidak bercuti keluar negara seorang menteri boleh menuntut sebanyak RM50,000.00 tanpa resit.

2. Bil letrik percuma ditanggung oleh kerajaan Malaysia (sebenarnya duit rakyat)

3. Bil Air percuma ditanggung oleh kerajaan Malaysia

4. Bil telefon percuma ditanggung oleh kerajaan Malaysia

5. Peruntukan perkakasan dapor/perhiasan rumah dll boleh dituntut setahun sekali sebanyak RM40,000.00

6. Sebuah kereta Mercedes S320, di lengkapi dgn talipon bimbit, satu driver, minyak percuma. Kalau pakai pemandu kementerian, dapatlah duit percuma.

7. Semua pemberian derma spt kpd perkahwinan, kematian atau pemberian kpd badan kebajikan kebajikan boleh dituntut.

8. Boleh mengadakan rumah terbuka setiap hari raya, segala perbelanjaan ditanggung oleh kerajaan. Kebiasaan Menteri menuntut sebanyak RM400,000.00

9. Setiap menteri biasanya tuntutan mereka sebanyak RM45,000.00 semua elaun perbelanjaan tidak termasuk elaun-elaun dalam slip pendapatan bulanan.Photobucket

SELEPAS PAHLOLRAZI, HASHIM JASIN PULA SAHKAN PERJUMPAAN RAHSIA DENGAN PAP...?

on

Negeri Perlis ini, negeri miskin. Kalau federal tidak sokong, boleh ke negeri ini hendak bayar gaji pegawai dia apatah lagi membuat pembangunan. Apa komen ustaz?

Hal ini juga berbangkit dalam Dewan Undangan Negeri. Saya kata senang je, pendapatan kerajaan negeri dalam RM120 juta saja. Bagaimana nak hidup. Saya jawab, komplek PAS Perlis, orang nilai RM6 ke RM7 juta. Dengan tanah, tar dan segalanya. Barang yang orang bagi pun kami kira duit. Jumlahnya kami buat RM1.8 juta. Semua orang tidak percaya. Sampai Menteri Dalam Negeri Singapura yang datang ke sini pun tidak percaya. Kita boleh buat.

Jadi Umno, dengan RM200 juta pun tidak cukup, kita yakin dengan RM100 juta tu cukup untuk mentadbir negeri. Kita yakin, pintu rezeki Allah akan buka.

Antara Laporan yang dinafikan oleh juak-juak PAS,"...Phahrolrazi : “The visit had nothing to do with politics.'' (Graphics by Dayang Norazhar/The Mole)
KUALA LUMPUR : The Kedah state government has denied that a recent visit by Singaporean diplomats to Kedah Pas headquarters had anything to do with politics.

Politics was also not part of the discussion during the meeting between the Singapore diplomats and Mentri Besar Datuk Seri Azizan Razak, says senior state executive councillor Datuk Phahrolrazi Zawawi.
  
The Singapore diplomats visit to the state Pas headquarters which was also the party's Command Center has drawn criticism and suspicion as such meeting should have been held at the mentri besar's office. 

Several blogs have since questioned the island republic's role in local Kedah politics and that of Pas.

Phahrolrazi however denied any such link or interference by outsiders.

“The visit had nothing to do with politics, there was nothing unusual about the meeting between the diplomat and the MB. If you want to know in detail what was discussed at the meeting, you should speak to the Mentri Besar (Azizan).  

“I do not think it is right to classify the Pas headquarters as a Command Center, sometimes the MB (Azizan) chooses to hold state related meetings at the party’s complex.

“The meeting was held to discuss state matters, it was just a normal diplomatic meeting between the state and Singapore intended to strengthen diplomatic ties,’’ Phahrolrazi told The Mole.

A blog post at Just Read highlighted that Singaporean diplomats had visited the Pas Command Center (headquarters) and questioned whether it was a diplomatic norm to do so.

The blogger stated that even if the visit by Singapore’s Minister of State for Foreign Affairs and Home Affairs Masagos Zulkifli was for a meeting with the Mentri Besar, the diplomat should not have visited the Command Center.


Selanjutnya perhatikan pembongkaran yang berjaya dilakukan oleh para blogger http://mymassa.blogspot.com/2012/09/akhirnya-pas-mengaku-bawa-wakil-pap.html

Pemimpin-pemimpin PAS berusaha menyembunyikan isu Lawatan PAP itu, akhirnya mereka sendiri yang terlepas cakap dan tanpa sedar...

Isunya kini, sudah berapa hektar tanah diberi kepada syarikat-syarikat Singapore di Kedah hasil pertemuan rahsia ini...Rakyat perlu tahu tanah dijual untuk mengkayakan diri mereka. Seperti penyelewengan wang Memali, apabila mereka melihat wang di depan mata, kopiah mereka melayang ditiup angin PAP.


Photobucket

ADUN Kupang Hantar 20 Surat Amaran Untuk Terajang Taib Azzamuddin...?

on


PAS Baling menyertai beberapa PAS Kawasan lain di Kedah untuk turut sama  bergolak akibat keceluparan, keserakahan dan ketamakan untuk mendapatkan kuasa. Kalau Phahrolrazi dan gandingannya, Dr. Ismail Salleh bersama-sama Mahfuz Omar dan Mat Sabu cuba menjatuhkan dan menghapuskan Azizan Abdul Razak, manakala Amiruddin Hamzah pula bertindak bagaikan lalang yang ditiup angin, di Baling, PAS juga tidak kurang hebat bergolak dan berperang sesama sendiri.
ADUN Kupang merangkap Timbalan Yang Dipertua PAS Kawasan Baling, Johari Abdullah dikatakan telah menghantar surat amaran kepada 20 orang Ketua Cawangan PAS di Kupang, Kuala Ketil, Malau, Pulai dan Baling. Surat-surat berkenaan telah dihantar menerusi pos pada penghujung Ogos 2012. Surat Amaran tersebut menyatakan, sesiapa yang tidak berpaksi kepada PAS Baling akan dipecat.
Semuanya kerana 20 orang Ketua Cawangan berkenaan telah menolak kepimpinannya sebaliknya mengekalkan sokongan dan wala' kepada Ahli Parlimen Baling dan bekas Imam Besar Masjid Negara, Taib Azzamuddin.
Yang Dipertua PAS Kawasan Baling adalah Awang Lanai yang sudah lanjut usia. 
Perbalahan antara puak-puak dalam PAS di Baling, sememangnya cukup hebat. Kempen menjatuhkan dan menghalau Taib Azzamuddin sedang giat dijalankan oleh golongan yang berkiblatkan PKR dan DAP dalam PAS. Johari Abdullah dikatakan sebahagian daripada pasukan berkenaan.
Alasan yang mereka berikan untuk menolak dan menghalau Taib Azzamuddin adalah, bekas Imam Besar Masjid Negara itu merupakan TALIBARUT UMNO dan PEROSAK PAS.
Walhal apa yang dilakukan oleh Taib Azzamuddin adalah memperkukuhkan PAS kembali ke landasan asal perjuangan parti tersebut. Dan yang paling penting, Taib Azzamuddin secara jelas dan terang-terangan enggan bersekongkol dengan puak-puak yang cuba menjatuhkan Azizan Abdul Razak.


Photobucket

Apakah DAP bakal keluar dari Pakatan Rakyat...?

on
Sikap berdiam diri DAP berhubung pelaksanaan hukum hudud oleh Pas dipercayai kerana parti pimpinan Lim Kit Siang itu mahu mengambil jalan paling 'selamat' kerana bimbang kehilangan undi orang Melayu. 

Bekas Ketua Cawangan DAP Sg. Pelek, R. Vellasamy mendakwa parti itu berkemungkinan akan bertindak keluar daripada pakatan pembangkang selepas pilihan raya umum iaitu setelah mendapat undi orang Melayu. 

Menurutnya, 'Dinasti Lim' yang diterajui oleh Kit Siang selaku Penasihat DAP dan anaknya, Lim Guan Eng sebagai Setiausaha Agung, gusar untuk mengeluarkan sebarang kenyataan menentang hudud kerana takut kalah pada pilihan raya akan datang.

"Mereka anak beranak cuma ada satu agenda iaitu menang besar pada pilihan raya akan datang tanpa sokongan orang Melayu serta kehilangan beberapa kawasan dengan mudah. Selepas menang nanti, dengan senang hati, mereka akan menggunakan alasan hudud untuk keluar daripada pakatan pembangkang. 

"Sehingga itu, mungkin juga Pengerusinya, Karpal Singh akan menjadi 'mangsa' sebagai alternatif untuk terus menentang hudud," katanya ketika di hubungi di sini hari ini. 

Beliau mengulas kenyataan bekas Naib Pengerusi DAP, Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim yang mencabar parti itu untuk keluar daripada pakatan pembangkang seandainya menolak pelaksanaan hukuman hudud oleh Pas. 

Vellasamy mendakwa, Karpal akan terus dipergunakan dan dibiarkan berjuang keseorangan sehingga dibenci oleh masyarakat Melayu kerana menentang hudud walaupun majoriti DAP tidak bersetuju dengan hukuman tersebut. 

"Walaupun pimpinan tertinggi DAP menyatakan sokongan tidak terhingga kepada Karpal, mereka hanya cakap-cakap kosong sahaja kerana semua takut kepada 'Dinasti Lim.' 

"Pemimpin lain dalam DAP mendiamkan diri daripada terus menentang secara terbuka kerana takut akan kehilangan peluang untuk bertanding pada pilihan raya umum nanti. Adakah golongan ini layak dipanggil pemimpin untuk memimpin negara?

"Karpal disukai oleh segelintir rakyat serta beberapa pemimpin lain kerana lebih telus dan lantang. Adalah sesuatu yang tidak menghairankan sekiranya Pengerusi ini turut disingkir satu hari nanti kerana kelantangan beliau menyusahkan dinasti itu, " jelasnya. 

Beliau menambah, setiap kali dipersoalkan, Kit Siang dengan bijak akan memainkan isu lain bagi terus mengelirukan rakyat. 

"Sehingga kini Kit Siang dan Guan Eng hanya mendiamkan diri walaupun didesak berkali-kali untuk mengeluarkan kenyataan. Kita tahu tentang agenda mereka semata-mata untuk memegang jawatan Perdana Menteri Malaysia satu hari nanti," ujarnya. 

Suara Politik
TaminsariPhotobucket

Anwar Cuba Bawa Masuk Duit Zionis Untuk PKR Berpilihanraya...?

on

Maklumat memberitahu, Anwar telah ke London pada 17 September lalu dan dijangka pulang ke Malaysia pada 22 September 2012. Dengan kata lain, Anwar kini sedang menerima arahan dan ajaran saat-saat akhir daripada para guru, ikon, berhala dan tuan besarnya di luar negara.
Sudah terlalu lama timbul persoalan, apa sebenarnya yang Anwar Ibrahim cari di luar negara, siapa yang Anwar Ibrahim jumpa, apa motif sebenar kekerapannya ke luar negara, khususnya Eropah dan Amerika Syarikat. Persoalan-persoalan tersebut tidak pernah dijawab oleh Anwar Ibrahim mahupun konco-konconya. Sebaliknya, setiap kali perkara tersebut dibangkitkan, Anwar Ibrahim akan cuba mempersoalkan Najib Abdul Razak dan Rosmah Mansor pula ke luar negara atas kapasiti peribadi mahupun rasmi.
Terlalu banyak pendedahan dibuat tentang Anwar Ibrahim dan pemergiannya ke luar negara. Bukti-bukti bergambar mahupun klip-klip video yang menunjukkan Anwar dan pemimpin-pemimpin Zionis tertentu dalam program-program yang dikenalpasti sebagai program untuk menjahanamkan negara-negara dan umat Islam, telah didedahkan, namun Anwar Ibrahim dan konco-konconya tetap menafikan yang keseluruhan operasi Pakatan Rakyat, khususnya PKR dibiayai oleh Zionis.
Anwar Ibrahim dan PKR cuba menyaingi Barisan Nasional dengan kemewahan. Apabila sudah terdesak, akhirnya Khalid Ibrahim yang menjadi kepala pembohong dengan mengatakan, PKR memperoleh kemewahan tersebut hasil pembiayaannya secara peribadi. Contoh terbaik adalah dalam kes bas dan treler mewah yang digunakan oleh Anwar Ibrahim untuk berceramah di seluruh Semenanjung. Namun apabila dibuktikan bahawa pembiayaan tersebut datangnya daripada rompakan wang rakyat Selangor yang dilabelkan oleh PKR sebagai GERAN SELANGORKU, Khalid Ibrahim dan konco-konconya di Selangor pula yang mengelak atau melarikan diri.
Secara logik, kita boleh mempersoalkan dari mana sebenarnya Anwar Ibrahim memperolehi wang yang banyak bagi membolehkan dia terbang ke sana ke mari dengan begitu bebas. Dan secara logik juga, Anwar mempunyai dua sumber untuk tujuan berkenaan selain perbelanjaan buat program serta aktiviti partinya. Sumber pertama adalah domestik atau dalam negeri. Dan yang kedua adalah sumber dari luar negara.
Sumber dalam negeri seperti yang diketahui oleh semua pihak adalah dari Selangor. Rompakan demi rompakan yang dilakukan oleh Kerajaan Khalid Ibrahim sudah sampai ke tahap merosakkan negeri. Isu Talam Corporation, isu air, 50 lori compactor, lombong pasir, mineral dan pelbagai program angan-angan yang kononnya sebagai bantuan kepada rakyat seperti Program Warga Emas, semuanya itu memberikan pulangan yang bukan sedikit bagi membiayai kemewahan Anwar Ibrahim.
Manakala sumber kedua pula adalah dari luar negara. Bukan lagi rahsia bagaimana Anwar Ibrahim dan PKR mendapat bantuan khusus dan terus daripada George Soros, serta pemimpin Zionis lagi.
Adalah difahamkan, Anwar Ibrahim ke London kali ini untuk bertemu Al-Gore, bekas Naib Presiden Amerika Syarikat yang juga merupakan penyokong Gay terbesar dunia. Tujuan utamanya bertemu dengan Al-Gore di London adalah untuk mendapatkan dana bagi tujuan PRU13.
Gaya perbelanjaan mewah Anwar Ibrahim dan PKR telah menyebabkan akaun parti itu kosong. Dek kerana itulah, banyak aktiviti-aktiviti cabang PKR yang tidak dapat digerakkan. Semuanya berpunca daripada ketiadaan dana dan peruntukan. Ketiadaan peruntukan dan dana itulah yang mencetuskan pergaduhan dan permusuhan di dalam PKR sendiri seperti yang kita boleh saksikan dalam beberapa insiden konflik dalaman parti berkenaan.
Berapa banyak pula kali ini dana yang akan Anwar Ibrahim bawa balik dari Eropah untuk PKR dan Pakatan Rakyat? Apa pula program besar yang telah ditunjuk ajar oleh tuan-tuan Zionisnya untuk ditunjukajar kepada rakyat Malaysia pula? Dan apakah kekecohan yang akan Anwar Ibrahim lakukan demi mendapatkan perhatian daripada rakyat Malaysia sebagai cara promosi parti dan pakatan yang diterajuinya?
Dan yang sudah tentu amat menarik untuk dinilai ialah bagaimana Anwar Ibrahim mengarahkan konco-konconya agar memperhebatkan putar belit tentang keberadaan George Soros yang menjadi tulang belakang kepada PKR serta aktiviti beberapa kumpulan yang mahu dikenali sebagai NGO seperti SUARAM di negara ini.
Cubaan yang amat menarik iaitu tarik perhatian tentang George Soros untuk menutup atau melindungi Al-Gore pula!


sumber
Photobucket

JANJI DITEPATI.....NAJIB JANJI NEGARA MAJU 2020

on

BINTULU: Keputusan Sarawak dan Sabah 'MENYERTAI' (11) negeri di Semenanjung, sekali gus membentuk Malaysia menguntungkan rakyat kedua-dua negeri itu dalam menikmati arus pembangunan sehingga hari ini.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak berkata, penduduk di Bumi Kenyalang dan Negeri Di Bawah Bayu membuat keputusan bersejarah dengan membulat tekad dan menzahir hasrat dengan niat masa depan mereka serta anak terjamin.
“Keputusan dibuat mereka (penduduk) Sarawak dan Sabah menyertai bersama 11 negeri lain tepat kerana mementingkan masa depan. Hari ini (malam kelmarin), genap 49 tahun rakyat kedua-dua negeri membuat keputusan yang amat bersejarah dalam negara kita.

“Dan keputusan dibuat itulah terbentuknya Persekutuan yang diberi nama Malaysia. Saya yakin penduduk mahupun di Bumi Kenyalang ini atau Negeri Di Bawah Bayu tidak membuat kesilapan besar apabila menyertai Malaysia,” katanya ketika berucap pada Majlis Perasmian Hari Malaysia Ke-49 di padang lama Lapangan Terbang Bintulu, malam ahad lalu.

Hadir sama, Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin; Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Abdul Taib dan Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Musa Aman.

Najib berkata, selari dengan tema ‘Janji Ditepati Rakyat Sejahtera’, Kerajaan Pusat sekarang mempunyai janji seperti pemimpin terdahulu. Beliau berkata, berkata sejak Sarawak dan Sabah menyertai Malaysia, Kerajaan Persekutuan dan negeri bersama-sama berjaya membuat perubahan secara berterusan tanpa perlu membuat deklarasi baru.

Menurutnya, pemimpin negara generasi di awal peringkat kemerdekaan menepati janji mereka untuk memastikan Malaysia akan terus kekal dan berdaulat, diikuti pemimpin di peringkat pengisian kemerdekaan yang menepati janji dengan melaksanakan pembangunan di seluruh negara.

“Bagi pemimpin hari ini, janji kita menjelang Fajar 2020, bumi Malaysia ini akan dimartabatkan sebagai sebuah negara maju,” katanya. (Bernama)Photobucket

BN SENARAI PENDEK 2,181 CALON

on

KUALA LUMPUR: Barisan Nasional (BN) menyenarai pendek 2,181 calon untuk dipertimbangkan bertanding kerusi Parlimen dan Dewan Undangan Negeri (DUN) pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13).

Bagaimanapun, hanya 727 calon akan mendapat watikah untuk bertanding bagi 222 kerusi Parlimen dan 505 DUN daripada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak yang juga Pengerusi BN.
Jumlah keseluruhan DUN ialah 576, tetapi hanya 505 dipertandingkan kali ini kerana 71 lagi di Sarawak sudah mengadakan pilihan raya negeri April tahun lalu.

Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, berkata senarai nama calon UMNO dan BN sudah diteliti di peringkat tertinggi semua parti komponen, namun hanya Najib yang memberi kata putus dan bukan kepimpinan parti yang membuat keputusan.

Terpulang kepada PM Beliau berkata terpulang kepada Perdana Menteri memutuskan calon terbaik mengikut pertimbangan dan kriteria tertentu.

Dari segi calon, UMNO dan BN meminta akar umbi mencalonkan tiga nama bagi setiap DUN dan Parlimen. Ini sudah dijalankan dan siap diteliti dengan memanggil semua pengerusi badan perhubungan UMNO dan presiden komponen BN.

Nama calon yang berjaya tidak akan dimuktamadkan sehingga watikah untuk bertanding dikeluarkan, kadang-kadang sejam sebelum hari penamaan calon... itu kita serah kepada Perdana Menteri. Watikah akan dikeluarkan apabila sampai masanya, katanya kepada BH semalam.

Ahmad Zahid yang juga Menteri Pertahanan berkata, apa yang ada sekarang adalah watikah kosong yang tidak mempunyai nama.

Mahu calon bersih

Nama tidak akan dimuktamadkan sehingga watikah dikeluarkan. Pelantikan dibuat berdasarkan beberapa faktor, kalau calon dilihat mempunyai masalah, nama itu akan ditolak. Dalam keadaan sekarang kita mahu calon bersih dan kelihatan bersih, katanya.

Mengenai pembahagian kerusi antara komponen BN, Ahmad Zahid berkata kemungkinan akan berlaku penyelarasan dan ia akan dibincang-kan antara Perdana Menteri dan presiden parti komponen.

Beliau turut yakin sumbangan parti komponen BN dapat membantu meraih kejayaan besar pada pilihan raya kali ini.

Komponen parti menyumbang mengikut cara mereka dengan mengadakan bilik gerakan dan menggiatkan jentera parti pada peringkat akar umbi, katanya.
Photobucket

Tiada kabinet, Pakatan tak bersedia...?

on

Selalunya bila orang pindah masuk rumah baru, kabinet dapur adalah benda yang paling akhir dia pedulikan. Ini normal bagi orang bujang macam saya. Asalkan ada televisyen, sambungan internet, dan tilam setebal tiga inci sudah cukup untuk memulakan hidup baru sebagai seorang murba di tengah kota. Kabinet dapur ni, nanti tunggu kahwin la baru fikir. Yang penting masuk rumah dulu.
Pokoknya, kabinet dapur bukan isu fundamental. Sama keadaannya dengan ‘kabinet bayangan’. Juga bukan perkara fundamental.

Kabinet bayangan untuk apa

Obsesi sesetengah pihak dengan benda yang dipanggil kabinet bayangan ini amat merunsingkan. Seolah-olahnya ada golongan yang membiarkan dirinya dijangkiti kuman propaganda United Malays National Organisation. Ini saya kira ajaib jika terjadi kepada golongan cerdik pandai. Selalunya yang giat mendesak supaya diwujudkan kabinet bayangan ini adalah mereka yang tidak sabar-sabar mahu kondem barisan kabinet bayangan itu.

Saya hairan kenapa selepas dua belas pilihanraya, baru sekaranglah semua orang beriya mahu tahu kabinet bayangan ‘team’ lain yang mahu mengambil alih pentadbiran negara. Selama Barisan Nasional memerintah puluhan tahun, tidak ada pun cerdik pandai ini yang peduli siapa yang jadi menteri apa dan pegang portfolio apa. Maka ini menakjubkan saya.

Apa yang saya dapat garap secara prima facie apabila melihat keadaan ini adalah suatu kepastian bahawa cerdik-pandai dan politisi dari semua lapisan memang sudah tidak sabar-sabar lagi mahu melihat suatu saf kepimpinan yang baru mengambil alih kursi Putrajaya. Jika tidak masakan mereka begitu obses dengan benda yang dipanggil kabinet bayangan ini.

Sebagai orang yang tidak pintar politik, saya akan cuba membantu anda memahami untuk ke sekian kalinya kenapa Pakatan Rakyat tidak kebulur mahupun teruja untuk mempersembahkan kabinet bayangannya.
Ini boleh kita fahami secara mudah dengan melihat kepada keterujaan pihak sebelah sana yang asyik mendesak supaya dibikin kabinet bayangan itu. Kenapa beriya betul UMNO mahu melihat kabinet bayangan Pakatan Rakyat? Apakah ia sudah betul-betul putus asa sampai mahu mengenali siapa bakal penggantinya? Pastilah tidak. Ini helah politik yang tidak harus dimakan mana-mana insan berakal.

Kabinet banyangan untuk silap mata UMNO

United Malays National Organisation beriya mahu melihat kabinet bayangan ini kerana ia mahu bersiap sedia melagakan ahli politik Pakatan Rakyat. Mudahnya begitu. Sungguhpun kita mengerti bahawa politisi Pakatan bukanlah jenis yang hadap sangat mahukan kuasa, tetapi kita juga tidak boleh menolak realiti politik bahawa politisi yang kecundang dan kecewa akan punya kebarangkalian tinggi untuk bertindak bodoh. Seperti lompat parti misalnya. Bukankah politk itu hakikatnya sebuah permainan kuasa?

Kenapa lagi UMNO ini beriya mahu melihat kabinet bayangan Pakatan? Mungkin parti etnosentrik ini akan mula mengira pula berapa ramai wakil dari ketiga-tiga parti yang menjawat portfolio penting dan kemudian seperti biasa mencanangkan bahawa kuasa sesebuah kaum akan tergugat kerana kementerian yang biasanya dipegang Melayu UMNO beralih dipegang politisi keturunan lain daripada parti berbilang kaum seperti DAP dan PKR.

Ini realiti politik yang kita mesti sedar dan fahami. Realpolitik UMNO adalah berasaskan politik kuasa etnik; dan ini tidak mungkin dapat dipisahkan sehinggalah parti itu bersedia untuk menolak tepi politik perkauman sempit yang telah menjadi amalannya sekian lama.
Jadi kenapa obses sangat dengan kabinet bayangan ini? Bohonglah kalau kita kata kabinet bayangan ini suatu kemestian untuk menunjukkan bahawa sesebuah kerajaan itu bersedia untuk mentadbir. Malahan seperti yang saya sebut tadi, selama ini kita tidak pernah pun peduli siapa jadi menteri apa.

Fokus untuk menang

Lihat sahaja perubahan kuasa di negeri-negeri Pakatan Rakyat sewaktu tsunami politik Mac 2008. Memang betul perubahan yang berlaku itu terjadi di luar jangkaan umum. Tidak ada siapa pun yang peduli siapa yang bakal jadi exco apa di Pulau Pinang atau di Selangor; tetapi kedua-dua negeri itu sehingga hari ini masih memperlihatkan prestasi cemerlang dari semua segi. Yang tidak melihat kecemerlangan itu hanyalah orang-orang UMNO yang hidup dalam penafian.

Justeru apabila saya membaca laporan kononnya para pemerhati politik berpendapat bahawa Pakatan Rakyat belum bersedia untuk mengambil alih pentadbiran negara kerana ia masih belum ada kabinet bayangan, saya rasa ini sesuatu yang sangat merepek dan perlu dijawab secara jelas berkali-kali.
Objektif dan perkara yang fundamental harus difahami secara tepat.
Yang mesti dibuat sekarang ialah kerajaan yang korup mesti dibuang. Biar yang itu selesai dulu. Jawatan tak lari ke mana. Bukan dapat gaji pun kalau jadi ‘menteri bayangan’. Apa nak kecoh-kecoh? – Roketkini.com
Photobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List