Jika DS Najib hanya melihat pimpinan bahagian sebagai ‘winnable candidate’ bermakna DS Najib juga buta dan tuli.

on Jan 31, 2013


PRU 13 sudah hampir. Bila-bila masa dari sekarang Parlimen boleh dibubar. 
 
Kalau diperumpamakan pisang ianya sudah tersangat ranum dan bila-bila masa boleh diramas-ramas untuk dibuat cucor kodok.

Pengerusi BN negeri Kedah Datuk Ahmad Bashah Md Hanipah dengan tegas memberi amaran pemimpin bahagian, cawangan dan Pusat Daerah Mengundi supaya berhenti mengadu domba, bercakaran dan berbalah sesama sendiri. 

Semua ini jelas membuktikan bahawa krisis dalaman bahagian-bahagian UMNO di Kedah masih berterusan, kritikal dan porak peranda. 
 
Ketua Bahagian, Timbalan Ketua Bahagian, Naib Ketua Bahagian, Ketua Penerangan, Ketua Pemuda, Ketua Wanita dan Ketua Puteri masing-masing sedang memasang angan-angan bercita-cita tinggi untuk menjadi wakil rakyat. 

Mereka dibuai mabuk untuk berkuasa kerana ‘over confident’ bahawa PAS akan kalah dalam PRU13 nanti. Apa yang sedang berlaku cuba ditutup dari pegetahuan Presiden Parti DS Najib. 
 
Mereka akan berasak-asak mencium tangan DS Najib setiap kali lawatan DS Najib ke Kedah konon untuk tunjuk ‘everything is OK boss’. 
 
Tetapi semuanya ibarat bangkai gajah yang sudah tidak boleh ditudung lagi. Tudung kepala nampak kaki,tudung kaki nampak gigi. 

Menurut maklumat sahih masih terdapat bahagian UMNO di Kedah di mana perbalahan di antara Ketua Bahagian dengan Timbalan Ketua, Naib Ketua, Ketua Penerangan, Ketua Wanita, Ketua Puteri begitu parah sekali ‘bagai tongkang nak pecah’. 
 
Masing-masing mengheret penyokong masing-masing ke majlis anjuran masing-masing. Masing-masing mendabik dada masing-masing konon namanya akan diumum menjadi calun dan tidak dapat tidak semua mesti sokong beliau dari sekarang. 

Malah ada yang mendabik dada konon dialah yang bakal menjadi calun kerana kawan rapatnya adalah menteri kabinet yang disayangi presiden parti dan setiap majlis beliau dihurung seperti semut menghurung gula. 
 
Malah yang mengharubirukan lagi kedengaran kata-kata di belakang bahawa akan ada segelintir penyokong si anu bin si anu akan melancarkan boikot secara halus jika ketua mereka yang mereka tatang bagai ‘tokong hindu’ itu tidak disenarai sebagai calun PRU13 yang akan datang. 
 
Mereka lupa bila tongkang pecah kata Yus Jambu Maharajalawak Mega ‘apa pun tak dapat’. Ibarat peribahasa Melayu ‘Jong Pecah Yu Kenyang’.

Sinario hari ini, hakikatnya banyak aktiviti dan program yang dianjur oleh Bahagian-Bahagian UMNO di Kedah tidak mendapat sambutan langsung dan keseluruhan yang hadir hanyalah muka yang sama, kumpulan yang sama dan kelompok yang sama, bertepuk sorak syok sesama mereka sahaja. 

Menurut maklumat lagi untuk mengumpul 300 orang pun susah di dalam program ceramah yang dianjur UMNO. Malah di kalangan mereka sendiri pun ada yang tidak hadir kerana boikot dan tidak sebulu dengan jawatankuasa yang menganjurkan. 
 
Hanya apabila ada aktiviti yang melibatkan Presiden parti dan Timbalan Presiden parti maka berduyun-duyunlah rakyat hadir untuk mendengar apa pula pengumuman bantuan baru yang bakal digula-gulakan. 

Berbeza dengan aktiviti-aktiviti yang dianjurkan NGO yang lebih mendapat sambutan dan ikhlas berjuang untuk agama Islam dan bangsa tanpa mengharapkan habuan. 
 
Tetapi yang menyedihkan aktiviti-aktiviti NGO ini seringkali dijauhi oleh kumpulan-kumpulan UMNO ini malah aktiviti mantan PM Tun Mahathir di Kedah pun mereka tidak hadir kerana Tun sudah tidak berkuasa lagi untuk mengumumkan gula-gula. 
 
Sebaiknya UMNO yang mendapat agihan peruntukkan yang banyak bagi menjalankan aktiviti harus menyokong usaha NGO-NGO ini. Mereka harus sedar segala aktiviti-aktiviti NGO yang mendedahkan kepincangan pembangkang ‘milage’ politik itu akhirnya adalah kepada parti UMNO dan memenangan untuk parti mereka juga.

Ramai yang meluahkan komen kata meraka kalau mengharapkan UMNO bergerak 'habuk pun tak ada', mereka masih tak habis-habis bertokak sesama sendiri. 
 
Sehinggakan isu kalimah Allah yang diperolok-olokkan dan dimanipulasikan oleh DAP pun mereka gagal menjadi juara untuk mempertahankannya. 

Yang sebenarnya hampir 80 peratus Bahagian UMNO di Kedah tidak membuat kerja hanya gila mengejar kuasa. Jika DS Najib hanya melihat pimpinan bahagian sebagai ‘winnable candidate’ bermakna DS Najib juga buta dan tuli. 
 
Kedah La(blogger UMNO)Photobucket

UMNO semakin sukar menghadapi PRU-13 ini ...?

on


Nampaknya UMNO semakin terhimpit dikala PRU ke 13 semakin hampir tiba. UMNO semakin tidak digemari oleh kaum bukan melayu/islam. UMNO masih tidak mahu mengerti dengan tindakan bukan melayu/islam pada PRU-12 yang lepas. Ketika itu UMNO@BN di kalahkan dalam hampir semua kawasan majoriti nya kaum bukan melayu/islam.

Di sini kita boleh membuat kesimpulan bahawa kaum bukan melayu/islam sudah menolak UMNO@BN. Pada PRU-12 itu kita juga melihat bagaimana parti PAS dan PKR naik melonjak kerana mendapat sokongan dari kaum bukan melayu/islam. UMNO@BN terselamat kerana rakyat di Sabah dan Sarawak masih belum terjaga dari tidurnya.

Selepas PRU-12 yang hampir menumbangkan kerajaan UMNO@BN, kerajaan UMNO@BN masih gagal memperbaiki kedudukan nya. Boleh dikatakan kedudukan UMNO@BN hari ini semakin parah dari pada semasa menghadapi PRU-12 yang lepas.

UMNO@BN telah gagal untuk mengembalikan sokongan kaum bukan melayu/islam kembali menyokong UMNO@BN. Parti2 komponen nya seperti MCA, MIC, Gerakan dan PPP masih lagi ter kiyal2 hidup segan mati tak mau. Kaum bukan melayu/islam masih belum yakin terhadap parti2 komponen UMNO@BN ini.

Sekarang kedudukan UMNO@BN semakin bertambah parah apabila isu bible bahasa melayu yang mengunakan kalimah Allah mahu di bakar oleh PERKASA. UMUM semua nya sudah tahu tentang hubungan PERKASA dengan UMNO. Tidak boleh di nafikan bahawa semua anggota, ahli2 dan penyokong PERKASA itu terdiri dari orang2 UMNO belaka.

Dengan kebangkitan rakyat di Sabah dan Sarawak yang sudah di sedarkan dari tidur nya oleh Pakatan Rakyat pasti UMNO@BN akan menerima padah buruk pada PRU-13 yang akan di adakan tidak lama lagi. Saya kira segala apa juga bentuk pemberian atau bantuan seperti BR1M yang di hulurkan oleh UMNO@BN tidak akan mampu menyelamatkan nya.http://cikgu-pencen.blogspot.com

Photobucket

Menteri Kong Cho Ha ...Apa Sudah Jadi...

on
Apa sudah jadi menteriii.cakap sudah pusing-pusing,, kepala pening ka..... Lagi sekali berita berpusing 360 darjah...

Berita semalam
Berita Hari Ini
Photobucket

ND Lala Kecewa Sharnaaz Ahmad Tetap Mahu Masuk Merisik

on

#01 ND Lala Kecewa Sharnaaz Ahmad Tetap Ingin Masuk Merisik Shila Amzah - ROTIKAYAND Lala menyuarakan rasa kecewa beliau denga kenyataan Sharnaaz Ahmad yang mengakui Shila Amzah adalah bakal isterinya kerana beliau tidak pernah berbincang tentang isu perkahwinan.
Melalui Harian Metro hari ini, bapa Shila Amzah ini meminta Sharnaaz Ahmad supaya tidak biadap dengan meneruskan niat beliau untuk masuk merisik Shila Amzah pada Mac ini.
“Saya dan ibu Shila (Amzah) masih hidup, masih bernyawa — sekurang kurang hormatilah kami sebagai orang tuanya”
“Kalau Shila mahu kahwin sekali pun, saya walinya, bukan Shaarnaz yang menentukan itu isterinya,” ujar ND Lala dalam kekecewaan.
ND Lala bagaimanapun tidak pernah menolak jika jodoh Shila Amzah dengan Sharnaaz Ahmad tetapi beliau merasakan belum sampai waktu untuk kedua dua anak seni ini mendirikan rumahtangga.


Photobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List