Banyaknya Anjing Di Putrajaya Sekarang Ini

on Apr 4, 2011

Putrajaya: Masalah anjing liar yang jumlahnya semakin bertambah mula menghantui bandar raya pentadbiran ini.

Kumpulan anjing liar berkenaan dipercayai menghuni beberapa kawasan hutan dan ladang kelapa sawit di sekitar sini dan berkeliaran mencari makan hingga ke dalam Putrajaya.
Jika tidak dikawal pada peringkat awal, ia akan menjadi masalah yang sukar dibendung pada masa depan.

Selain beberapa kawasan pinggir Putrajaya, kumpulan anjing liar itu juga berkeliaran di padang permainan awam seperti padang ragbi Putrajaya di Presint 5 berhampiran.

Orang ramai yang menggunakan padang itu meminta pihak berkuasa mengambil tindakan, termasuk menembak anjing liar bagi mengelakkan ia membiak dan menjadi masalah kepada penghuni dalam jangka panjang.

Tinjauan Sentral baru-baru ini mendapati sekurang-kurangnya sekumpulan 10 anjing liar berada di sekitar padang ragbi itu.

Kawasan perkuburan di Presint 20 juga menjadi lokasi anjing ‘bersantai.’

Pengunjung yang hanya mahu dikenali sebagai Ahmad, berkata kehadiran anjing liar itu menakutkan orang ramai, khususnya kanak-kanak untuk mengunjungi padang berkenaan.

"Anjing liar berkeliaran di Putrajaya sejak beberapa bulan lalu dan kawasan padang seolah-olah sarang mereka.

"Ia perlu dikawal kerana lama-kelamaan jumlahnya akan jadi banyak dan sukar dikawal," katanya.

Selain itu, beliau meminta Perbadanan Putrajaya (PPj) perlu bertindak segera supaya haiwan itu tidak berkeliaran memasuki kawasan perumahan, selain memberikan gambaran tidak elok kepada pusat pentadbiran kerajaan itu.

Khairul Amin Hamah, 29, berkata sukar menangkap anjing liar itu kerana jumlahnya yang semakin banyak dan mencadangkan Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV) menembak ubat pelali untuk menangkapnya.

"Buat masa ini mungkin anjing itu tidak ganas tetapi siapa tahu keadaan boleh menjadi buruk jika ia terlalu lapar atau mungkin bertindak agresif," katanya. -BH


BN lawan PR: Peranan Mahkamah Pendapat Umum

on

LEBIH satu dekat lalu, ketika Barisan Nasional masih berupa “the master of the castle” (tuan mahligai) dan pembangkang berpecah-belah, saya membuat ramalan mengenai kemungkinan BN berpakat dengan Parti Tindakan Demokratik (DAP). 

Saya juga meramalkan kemungkinan DAP merampas Pulau Pinang. Ramalan itu saya buat setelah DAP mengalihkan pandangannya daripada cuba menguasai Melaka kepada menakluki Pulau Pinang.

Sekarang BN masih “the master of the castle”, tetapi mahligai dan kubu pertahanannya tidak sekuat dulu lagi. Sudah ada pinggir dan penjuru yang ditawan musuh. Pulau Pinang sudah jatuh ke tangan DAP dan rakan-rakan Pakatan Rakyatnya pada pilihan raya umum 2008. Begitu juga Selangor, Kedah, Kelantan dan Perak. Tetapi penarikan diri beberapa Ahli Dewan Undangan PR dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP menyebabkan Perak jatuh baik ke tangan BN.

Pada PRU itu, pembangkang membuktikan bagaimana perjanjian pilihan raya boleh membawa kejayaan. Tetapi sejak itu, kesepakatan antara DAP, Parti Islam se-Malaysia (Pas) dan PKR dan tidak padu lagi. Ini diburukkan lagi oleh masalah dalaman PKR.

Ujian Pilihan Raya Sarawak

HARAPAN PKR memainkan peranan sebagai orang tengah nampaknya tambah luntur seperti yang sedang berlaku dalam rundingan pembahagian kerusi pilihan raya negeri Sarawak 16 April ini. PKR dan DAP mengalami kesukaran bersetuju dengan parti sekutu mereka di Sarawak iaitu Parti Kebangsaan Sarawak (SNAP) dan antara satu sama lain.

Sebagai parti negeri, SNAP mempunyai kekuatan moral untuk membuat tuntutan walaupun ia tidaklah terlalu kuat. Manakala DAP dan PKR pula terpaksa berhati-hati agar tidak dilihat atau ditutuh membuli parti negeri. Pas tidak mempunyai masalah besar kerana peranannya di Sarawak terhad.

Ketidaksepakatan ini mencerahkan harapan BN Sarawak untuk terus menguasai negeri itu walaupun ia mempunyai masalah sendiri, khasnya pewarisan kepemimpinan BN negeri selepas Abdul Taib Mahmud.

Jika diandaikan benar bahawa BN telah mengalami pemulihan, namun ia tidaklah sekuat seperti pada PRU 2004. Apa yang akan membantu BN pada PRU akan datang adalah keretakan di kalangan parti-parti PR dan masalah dalaman PKR.

Hakikat pemulihan BN dan kelemahan PR ini paling disedari oleh DAP. Kepemimpinan DAP tahu kedudukan sebenar PR, khasnya kemampuan PKR terus menjadi orang tengah. Ini adalah kerana Pengerusi DAP, Karpal Singh terbabit membela ketua de fakto PR, Anwar Ibrahim, dalam kes liwat keduanya. Dia tentu tahu apa yang sebenarnya berlaku atau setidak-tidaknya pun dia boleh menjangka apa yang akan berlaku seterusnya.

DAP sedar tanpa PKR sebagai pemangkin, kerjasamanya dengan Pas akan terburai akibat perbezaan ideologi dan dasar yang terlalu luas. Lagipun, DAP dan Pas tidak saling gantung untuk terus memerintah negeri-negeri yang mereka kuasai.

DAP boleh memerintah Pulau Pinang tanpa Pas kerana Pas hanya menyumbangkan satu kerusi sahaja, tetapi ia memerlukan PKR yang menguasai tujuh kerusi. Manakala Pas boleh terus memerintah Kelantan tanpa PKR, tetapi memerlukan PKR dan DAP di Kedah.

Apakah tidak mustahil DAP berpakat dengan BN untuk memerintah Pulau Pinang seperti yang dilakukan oleh Parti Gerakan Rakyat Malaysia pada tahun 1969?

Gerakan, sebagai parti pembangkang, menewaskan Perikatan di negeri itu dalam PRU 1969. Ia menubuhkan kerajaan campuran dengan Perikatan dan kemudiannya menyertai BN. Gerakan menerajui Pulau Pinang selama 39 tahun sebelum ditewaskan oleh DAP pada PRU lalu.

Kalau pengundi Pulau Pinang yang majoritinya bukan Melayu boleh memberi mandat kepada Gerakan selama hampir 40 tahun, adalah tidak mustahil mereka akan memberi mandat yang sama panjang kepada DAP.

Sebagai kaum pedagang dan profesional, orang bukan Melayu, khasnya Cina, sedar bahawa untuk mengubah keadaan dan membawa kemajuan, DAP memerlukan masa yang cukup lama.

Soalnya bolehkah pengundi menerima pakatan atau kerjasama DAP-BN setelah mereka mula merasa dan melihat kebaikan daripada mempunyai pembangkang yang kuat?

Tidak dapat dinafikan iaitu mempunyai pembangkang yang kuat memberi kesan positif kepada sistem pengawasan dan perimbangan (check and balance).

DAP Menampakkan Pragmatisme

HAL ini disedari oleh DAP. Manakala ia akan terus mengasak BN di Parlimen, tetapi ia akan melakukan apa saja demi mempertahankan angsa bertelur emas dan permata nilamnya iaitu Pulau Pinang. Ini termasuklah berjinak-jinak dengan kerajaan pusat demi menjamin negeri itu terus mendapat peruntukan pembangunan.

Jadi saya tidak hairan langsung apabila media atas talian melaporkan yang kerajaan Pulau Pinang mengisytiharkan kesediaannya menggugurkan Pelan Induk Pembangunannya demi “membantu Putrajaya melaksanakan Program Transformasi Wilayah Besar Pulau Pinang.”

Portal berita bebas Malaysian Insider pada 2 April melaporkan bahawa Ketua Menteri, Lim Guan Eng, mengalu-alukan langkah kerajaan pusat sambil berkata kerajaan negeri bersedia menawarkan sepenuh komitmen kepada inisiatif kerajaan pusat itu.

“Pulau Pinang mengalu-alukan inisiatif kerajaan pusat oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak untuk sama-sama memajukan Pelan Induk Wilayah Besar Pulau Pinang yang pada akhirnya akan menghasilkan sebuah bandar raya bercantum (urban conurbation) selaras dengan wawasan kerajaan negeri Pulau Pinang mewujudkan sebuah bandar raya pintar antarabangsa.”

Ini bukan cakap-cakap kedai kopi kerana Guan Eng mengeluarkan sebuah kenyataan khas mengenainya.
Tambah beliau: “Sebagi menyahut dan membuktikan keikhlasan serta komitmen kita kepada tawaran Perdana Menteri, kerajaan negeri bersedia mengenepikan Pelan Induk Perindustrian 2011-2015 yang sudah pun siap.”

DAP mengambil sikap pragmatik ini kerana kepemimpinannya sedar bahawa tanpa bekerjasama dengan kerajaan pusat, kemajuan Pulau Pinang mustahil boleh dikekalkan apatah lagi dipesatkan. Mohd Najib pula mahu menggunakan janji pembangunan itu untuk menjinakkan semula pengundi negeri itu kepada BN.

Saya mungkin silap (besar) kalau saya katakan bahawa kepemimpinan pusat yang dipelopori Umno lebih mudah atau lebih suka bekerjasama dengan DAP di Pulau Pinang daripada dengan PKR di Selangor dan dengan Pas di Kelantan dan Kedah.

Kalau tanggapan saya ini betul atau ada sedikit kebenaran, saya takut (amat takut) iaitu yang akan kerugian adalah orang Melayu yang berupa kaum majoriti di Kedah dan Kelantan.

Hatta di Selangor yang kaya itu pun, nasib orang Melayu mungkin tidak terbela kalau permusuhan antara kerajaan pusat dan kerajaan negeri menular dan merebak ke dalam arena ekonomi dan pembangunan.

Peranan Sistem Pengawasan dan Perimbangan

KESIMPULANNYA, manakala BN dikatakan semakin pulih dan PR semakin lemah, persoalan yang harus difahami adalah selera pengundi.

Apakah mereka akan terus mengekalkan pembangkang yang kuat demi menjamin wujud pewujudan sistem pengawasan dan perimbangan (check and balance) yang mantap atau mereka akan kembali kepada monopoli kuasa oleh BN?

Saya rasa pengundi, khas di bandar dan di kalangan kelas menengah tanpa mengira bangsa atau kaum, akan terus memberi pertimbangan serius kepada peranan pembangkang yang kuat bagi menjamin kewujudan sistem pengawasan dan perimbangan (check and balance) yang mantap.

Perwatakan calon mungkin akan mendapat keutamaan yang lebih tinggi daripada pengundi berbanding parti atau janji-janji pilihan raya memandangkan ramainya para Yang Berhormat sekarang, sama ada di pihak kerajaan atau pembangkang, yang terbabit dengan pelbagai jenayah dan kegiatan tidak bermoral.

Dengan wujudnya persekitaran media massa yang lebih bebas dan demokratik serta terlindung daripada kawalan pemerintah, “mahkamah pendapat umum” (the court of public opinion) akan memainkan peranan penting mengadili moral, prestasi dan integriti pemimpin dan bakal pemimpin.

Era hegemoni dan pembolotan kuasa oleh BN mungkin sudah berlalu. Walaupun pada zahirnya PR nampak tidak sekuat PRU 2008, namun potensinya untuk terus menjadi pencabar kepada BN tidak boleh dinafikan.

Manakala BN dan PR boleh berikrar dan berjanji dengan manifesto yang hebat bunyinya, tetapi pengundi, khasnya di bandar dan di kalangan kelas menengah, mempunyai aspirasi dan tuntutan mereka sendiri. Politik pangkah parti mungkin tidak mutlak lagi.Sarawak sepatut jauh lebih maju berbanding kini

on


Sarawak bukan lah negeri paling maju dalam Malaysia. Walau pun sebahagian kawasan tumpuan penduduknya agak pesat dibangunkan, jika dinilai secara nisbi dengan keluasan seluruh negeri, ia pada peratus masih kecil.
Majoriti kawasan di negeri itu masih dikategorikan sebagai pedalaman dan mundur. Ia bukan sahaja berhutan dan berbukit, malah secara fizikalnya tersisih dari arus pembangunan. Bahkan masih banyak penempatan yang tidak dibekalkan kemudahan asas utama seperti elektrik dan air paip.


Banyak kampung dan penempatan yang hanya dihubungi jalan berbatu dan berbecak. Sebahagiannya malah langsung tidak dapat dikunjungi menerusi jalan darat. Ia hanya ada akses menerusi jalan air atau udara.
Masih ramai penduduk Sarawak hidup dalam keadaan miskin dan melarat. Malah ada yang berkeadaan seumpama kehidupan orang Semenanjung sewaktu Perang Dunia Kedua, 70 tahun lalu.

Akses kepada media dan maklumat dunia luar pula tidak dinikmati seluruh penduduk negeri itu. Dalam kedaifan itu sukar diharapkan mereka mampu mengikuti perkembangan teknologi maklumat dunia tanpa sempadan. Jauh sekali untuk mereka menatap dan menilai maklumat dari media alternatif.

Mengambilkira hakikat keterbelakangan itu, Barisan Nasional (BN) sepatutnya tidak terlalu selesa melaungkan isu pembangunan tatkala berdepan Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak kini. Parti itu sepatutnya malu pada diri sendiri untuk mendakwa kononnya hanya BN yang mampu membawa pembangunan dan kemajuan kepada negara, lebih-lebih lagi dalam konteks Bumi Kenyalang.

Malangnya kesedaran itu tidak cukup membugar di benak fikir para pemimpin BN. Sebab itu isu pembangunan kekal menjadi modal paling ampuh buat parti pemerintah itu, terutama dalam menangkis kemaraan pakatan pembangkang.
Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Abdul Taib Mahmud siang-siang lagi mengingatkan rakyat negerinya agar tidak menjadikan PRN kali ini medan mencuba. Mereka seakan diberi amaran agar tidak terikut dengan tema ‘tukar’ atau ‘buat perubahan’ dilaungkan pembangkang.

Alasan utamanya, pakatan pembangkang tidak akan dapat membawa Sarawak ke arah kemajuan dan pembangunan. Sepertimana lain-lain pemimpin BN, Taib juga mendakwa Pakatan Rakyat terbukti tidak mampu memajukan negeri yang mereka kuasai. Justeru, apa lagi jika diberikan peluang memerintah negeri lebih besar seperti Sarawak.

Apakah beliau bermaksud mendakwa negeri itu lebih maju daripada Selangor dan Pulau Pinang? Atau Sarawak jauh lebih ke depan dalam pembangunan berbanding Kedah dan Kelantan?
Logiknya, Sarawak memang sepatutnya lebih maju. Beberapa faktor politik dan ekonomi melayakkan negeri itu berada jauh di depan lain-lain negeri.

Pertama, ia diperintah BN selamanya dan tidak pernah bertukar pemerintahan kepada lain-lain parti. Jika BN mendakwa hanya dia mampu membawa kemajuan dan pembangunan, ia sepatutnya membuktikan hal itu di Sarawak.
Di atas hakikat itu, BN tidak wajar menakutkan rakyat Sarawak kononnya jika pembangkang mengambilalih pemerintahan, Sarawak akan bertambah mundur atau tidak mampu dimajukan. Sedangkan setelah hampir separuh abad di bawah naungan Perikatan/BN, tahap pembangunan negeri itu bukan lah tersangat membanggakan. 

Kedua, satu kelebihan bagi negeri diperintah BN ialah dokongan dan sokongan kerajaan Pusat. Atas dasar mempertahankan negeri diperintah sesama parti, BN Pusat melayan negeri-negeri berkenaan lebih baik berbanding negeri-negeri diperintah pembangkang.

Itulah diskriminasi politik BN yang diketahui umum. Oleh kerana Sarawak juga diperintah BN, bahkan sejak sekian lama dianggap aset kekal untuk BN mempertahankan kuasa di peringkat Pusat, sudah sepatutnya negeri itu mendapat layanan istimewa BN Pusat.

Ketiga, selain sokongan kewangan dari Pusat, negeri Sarawak sendiri sepatutnya tidak ada masalah merancang dan melaksanakan projek pembangunan. Negeri itu ada banyak sumber pendapatan, terutama khazanah semulajadinya. Sarawak adalah salah satu negeri pengeluar minyak negara dan yang pertama menghasilkannya.
Sarawak juga memiliki kawasan hutan paling luas. Ia menjadi sumber kewangan sangat besar. Malangnya tidak semua hasil dimanfaatkan untuk membangunkan negeri selayaknya. Usaha pembangunannya ada, tetapi amat tidak sepadan dengan pendapatan sumber alam itu.

Banyak cerita sebaliknya mendakwa kekayaan hasil bumi Sarawak lebih banyak berligar di kalangan kelompok tertentu, terutama yang ada kaitan dengan suku-sakat pembesar negeri. Pendedahan media mengenai krisis rumahtangga salah seorang anak Taib beberapa minggu lalu mungkin menjadikan petunjuk bungkah ais.
Logiknya, jika seorang anak pemimpin ada aset berbilion ringgit, apakah tidak mungkin anak-anak yang lain juga berkongsi taraf kemewahan hidup serupa? Bagaimana pula anak-anak para pembesar lain?

Bayangkan sekiranya seluruh hasil bumi itu benar-benar dimanfaatkan untuk pembangunan negeri. Kita rasa sudah tidak ada kawasan tidak mendapat kemudahan asas terutama air paip, elektrik dan rangkaian jalan raya.
Inilah masalah utama negara kita, termasuk di Sarawak. Bahawa pengurusan hasil sumber kewangan negara amat tidak kena dan mesti diperbetulkan. Kita percaya kesungguhan Pakatan Rakyat menguasai Bumi Kenyalang antaranya atas perjuangan memperbetulkan kepincangan ini.Gerakan Revolusi 2013,Blogger-blogger PR Ditubuhkan.

on


Hasil pemukiman blogger yang menyokong Pakatan Rakyat (PR) semalam, berjaya membentuk satu gerakan Revolusi 2013 yang menjurus ke arah membangkitkan kesedaran minda dalam kalangan rakyat menjelang PRU 13 nanti.

Presiden gerakan penulis maya, Tarmizi Mohd Jam berkata, dengan wujudnya platform ini bakal membolehkan semua blogger PR bertindak dengan lebih pantas, bersepadu dan berkesan.

Katanya, gerakan Revolusi 2013 ini diharapkan menjadi landasan berkesan dalam usaha PR meyakinkan rakyat untuk mereka kembali melihat keperluan terdesak memberikan sokongan kepada PR dan menolak BN.

Revolusi 2013 yang menggunakan tagline Bebaskan Malaysia, Selamatkan Rakyat akan menjalankan peranan mereka menerusi media maya yang dibenarkan oleh undang-undang negara dengan melihat usaha ini perlu dan amat perlu disegerakan.


"Semua pihak yang menyokong Pakatan Rakyat akan meneruskan usaha konvensional selama ini dengan ceramah dan media cetak untuk mereka yang tiada capaian internet, gerakan ini pula melangkaui sempadan dan warna kulit.

"Kita sedar ramai di kalangan mereka yang tidak mempunyai capaian internet bagi mengikuti perkembangan semasa dengan lebih cepat, namun ada usaha yang perlu dilakukan lebih sedikit oleh pemimpin parti peringkat tempatan.

"Mereka boleh melayari internet dan mengikuti perkembangan politik semasa dan di masa sama mereka boleh mencetak atau menayangkan semula kepada anggota masyarakat dan rakyat menerusi kemudahan teknologi tertentu yang mereka miliki," tegasnya.

Program dua hari ini diadakan di Ampang dengan perasmian dan penutupnya oleh Exco Penerangan Kerajaan Kelantan, Datuk Dr Mohammed Fadzli Datuk Hassan.

Dua pembentangan kertas kerja bertindak telah dilakukan oleh Pengasas Zentrum Future Studies yang juga pensyarah kanan Jabatan Media dan Komunikasi UM, Prof Dr Abu Hassan Hasbullah dan AJK PAS Pusat yang juga Ahli Parlimen Tumpat, Datuk Kamaruddin Jaffar.Zainuddin Maidin Bermimpi Tanpa Tidur.....

on

Wah... sok alim (tunjuk baik) Zainuddin Maidin menasihat supaya Pas mengambil langkah drastik menyelamatkan parti berkenaan. Bila masa pula Zainuddin dilantik oleh Pas menjadi tukang penasihat parti berkenaan? Kenapa pula tiba-tiba saja, Zainuddin baru kabar diri melihat Pas selamat dan terus berfungsi dalam negara ini. Apakah jadahnya tiba-tiba Zainuddin mengatakan Pas diperlukan?

Bukan sejarah negara ini sudah mengenali seorang wartawan asal kampung yang menjadi penentang Pas nombor satu. Beliau juga seorang penentang gerakan Islam dan dakwah negara ini. Bukankah orang masih ingat betapa benci beliau kepada Pas. Semasa beliau memimpinUtusan, bukankah beliau yuang membuat arahan agar akhbar itu tidak memakai atau menonjolkan wanita pakai tudung.

Masa beliaulah juga Utusan akan menonjolkan orang yang berimej (berkopiah) berperangai jahat. Kalau ada banduan atau orang salah pakai kopiah akhbar itu akan meletakkan dimuka utama atau muka depan. Apa tujuannya ia nak dikaitkan bahawa orang beridentiti Islam itu jahat dan hipokrit.
Zainuddin membuat seruan itu - supaya Pas menyelamatkan diri, kerana pada kaca matanya pemimpin Pas membisu dalam isu video lucah. Beliau cuba membentangkan kepada umum yang pemimpin Pas berbelah bahagi dalam soal isu video lucah membabitkan Anwar. Dalam masa sama beliau meneji pemimpin Pas yang bersama Anwar.
Saya tidak tahu apakah beliau masih hanya membaca Utusan Malaysia saja dan meninggalkan media baru blog, website dan segala macamnya.

Kalau beliau masih berwala kepada Utusan saja benarlah apa yang dirasakan itu. Sebenarnya Zainuddin tertinggal jauh ke belakangan dan masih berfahaman konservetif dalam dunia maklumat dan IT dewasa ini. Tetapi kalau beliau sesekali menjenguk blog dan membaca Siasahatau akhbar alternatif lain beliau akan tahu apa yang berlaku dalam Pas dan juga akan tahu tentang kudis buta yang berada di bawah pelipatan betis dan ketiaknya.

Dipihak Pas tidak ada sikap membisu dalam isu video lucah. Kalau ada pun pemimpin Pas di hujung kampung yang tidak sampai akhbar atau ada kemudahan internet. Kalau mereka hanya dengar radio Rais Yatim saja, memang bersetuju dengan Zainuddin Maidin itu, bahawa Pas berpecah dalam isu video lucah.

Rasa saya semua pemimpin Pas sudah menyatakan sikap terhadap video lucah dan isu moral lainnya. Semua sudah mengulas. Mengenai serangan peribadi ke atas Anwar Ibrahim baik sejak zaman liwat pertama membawa ke liwat kedua dan terbaru video lucah, pemimpin parti Islam itu sudah pun menyatakan sikap dan pendirian. Sikap mereka jelas dan bukan kabur lain. Mereka mengambil pendiriannya ia adalah fitnah selagi segala bukti yang didedahkan itu tidak dikemukakan secara syari'. (Tahukah Zainuddin Maidin erti syari' itu?)

Presiden Pas, Abdul Hadi Awang sudah menyatakan, serangan ke atas Anwar itu adalah sekongkolan fitnah. Beliau mencabar kerajaan agar menyiasat bagaimana video berkenaan dan pendedahannya boleh dibuat. Kata Abdul Hadi perkara pokok yang perlu disahkan bukan siapa dalam video berkenaan tetapi pembikinan dan pendedahannya sudah bersalah dan perlu diambil tindakan. Anihnya kenapa mereka yang mendedahkan video berkenaan tidak dikenakan apa-apa tindakan baik menerusi undang-undang sekluar atau Islam?

Beliau juga menyarankan siasatan berhubung perkara itu dilakukan berdasarakan prinsip undang-undang sebenarnya.
Begitu juga kalau kerajaan (UBN) benar-benar ingin tegakkan keadilan kenapa tidak disiasat mengikut kehendak syariah Islam? Apakah Zainuddin tidak faham mengenai komen Hadi ini dan ini bukan sikap Pas? Untuk pengetahuan Zainuddi di dalam Islam sebarangan tuduhan dakwaan berkaitan zina harus ada empat orang saksi.
Kalaupun ketiga mereka yang mendedah video berkenaan boleh diterima sebagai saksi, tetapi ia masih belum mencukupi kerana perlu ada seorang lagi saksi. Korum persaksiakn dalam Islam ialah empat. (Arba'a). Manakala sekiranya si pendakwa itu gagal mengemukakan saksi maka mereka perlu disebat sebanyak 80 kali. Apakah tatacara hukum Islam ini diketahui oleh Zainuddin Maidin?

Manakala Nik Aziz pula telah berdoa untuk menghindarkan fitnah dan meminta Allah memusnahkan si pefitnah. Ada orang mempertikaikan kenapa dalam himpunan solat hajat dan pidato, di stadium Melawati Shah Alam, Nik Aziz tidak berpidato dan hanya berdoa. Bagi mereka yang arif aulia dan afdal mengenai doa tidak akan tergamak untuk mempersoalkan tindakan Nik Aziz itu. Doa adalah menunajat dan permohonan direct kepada Tuhan bukan seperti pidato yang penuh retorik.

Bila Zainuddin tiba-tiba macam tersedar dari kejahatan yang panjuang terhadap Pas mungkin ada sesuatu yang tidak kena kepadanya. Mungkin dia dapat mimpi bahawa Umno akan musanah kali ini. Kenyataan itu mungkin dibuat dalam keadaan mata tertutup, mumai. Kalau dia sedar kejahatannya kepada Pas selama ini dia tidak akan membuat kenyataan konstruktif begitu. Untuk apa dia mahu Pas diselamatkan? Sepatutnya dia membiarkan saja Pas berpecah seperti mana tanggapan itu kerana cara itu cepat memusnahkan Pas.

Tetapi bila dia membuat saranan itu dia tahu bahawa Pas kini makin kuat. Pas semakin mantap sebagai parti alternatif terbesar di negara ini. Slogan Pas Ganti Umno nampaknya telah menggangu minda Zainuddin Maidin. Orang Pas patut berterima kasih atas nasihat Zainuddin itu tetapi tidak perlu mempercayainya. Dari sudut mana sekalipun tidak ada secawan keikhlasan di hati bekas Menteri Penerangan ini yang pernah melancarkan serangan media ke atas Pas menjelang piliihan raya 2004 lalu.

Kejahatan Zainuddin ini sebenarnya tidak terbatas kepada Pas saja tetapi kepada Umno juga. Pertemuan saya dengan bekas timbalan menteri penerangan Mahadzi Khir menyebabkan saya tahu sedikit sebanyak temberang beliau dalam Umno dan juga sebab-sebab kenapa beliau boleh ditendang pengundi di Sungai Pettani. Satu masa mungkin ia boleh dibukakan.

Tentang isu video lucah, apa yang pentingnya Pas telah mengambil sikap yang jelas terhadap apa juga isu. Dalam konteks Anwar Pas berpegang kepada tali persahabatan tanpa mengira peribadi Anwar. Saya rasa Pas tidak akan mengkhianati kawan dan juga lawan secara melampau seperti mana parti Zainuddin Maidin akan menyembelih kawan apabila mereka ketiadaan haiwan korban. Jadi apa nak dinamakan parti Zainuddi ini? 
Terbongkar! BN Sarawak bagi surat ugut pengundi....

on
Ini yang gua namakan sebagai kantoi bodoh, Barisan Nasional Sarawak yang tengah syok-syok memberakkan kepala pengundi di Kampung Pujut dan Pandang Kerbau terkantoi apabila aksi beraknya dirakam orang. Maka tidak timbul soal "berak di tengah jalan tapi tak mahu mengaku". Gambar taik dan wajah meneran sudah dirakam, kita nantikan apa alasan mereka berak? Terkincitkah? Atauterlebih makan kuah kari parpu keling sambil minum todi?

Di bawah ini bukti yang jelas terpampang sepucuk surat kelentong dari Timbalan Ketua Menteri Sarawak George Chan kononnya mahu memberikan tanah kepada rakyat, sebaliknya hanyalah sepucuk surat mengugut pengundi. Salah seorang penduduk yang berang dengan Barisan Nasional, nekad membenarkan gambar mukanya bersama surat ugutan tersebut didedahkan oleh media-media alternatif.


Surat pengesahan hak milik tanah sejak berabad-abad lamanya yang ditunggu oleh rakyat, sebaliknya surat penangguhan kelulusan tanah yang tiba. Malah surat tersebut mengugut pengundi jika mahukan tanah mereka diluluskan, mereka harus memastikan kemenangan Barisan Nasional di Sarawak.
RentaP© "Siapa cakap Barisan Nasional kempen bersih di Sarawak, lu orang tampar je mulut dia dengan kaki...!"

Note: Tapi kalau lu orang jumpa blogger kaki mabuk macam kat bawah ni, lu orang letak taik atas kepala dia, dia dah mabuk mana sedar, itu pasal orang ambik gambar dia pun tak sedar. Ini keling kuah roti canai kari baik punya.

Kerjasama PKR- Snap runtuh tetapi masih terbuka

on


Naib Presiden PKR Tian Chua membayangkan kerjasama Pakatan Rakyat dan Parti Kebangsaan Sarawak (Snap) tidak akan mencapai penyelesaian sebagaimana yang diharapkan.

"Walaupun kami berusaha dengan sedaya upaya untuk bertolak ansur, nampaknya Snap tidak sanggup bersama berjuang menghadapi BN pada pilihan raya negeri akan datang," katanya dalam satu kenyataan media hari ini.

pkr wangsa maju ceramah 141210 tian chuaBagaimanapun menurut beliau, PKR masih mengambil sikap terbuka terhadap parti tertua di Sarawak itu.

"Walau Snap tidak bersetuju untuk memberi komitmen menentang Ketua Menteri Sarawak Abdul Taib Mahmud dan BN, pintu kerjasama masih tebuka," kata Tian.

"Sebagai tanda keikhlasan, PKR akan memberi Snap beberapa kerusi di pilihan raya untuk membantunya menewaskan BN," kata beliau lagi.

Snap sebelum ini menyatakan sokongannya untuk menyertai gagasan Pakatan Rakyat setelah disingkirkan oleh BN pada tahun 2004.

Namun parti itu dan PKR menemui jalan buntu berhubung pengagihan kerusi untuk pilihan raya negeri meskipun rundingan telah berlarutan sekian lama. 

"Kami telah berharap Snap sanggup bersama kami dan menjadi sebahagian dari perjuangan kami untuk keadilan di Sarawak dan seluruh Malaysia.

"Jika mereka pilih untuk meletakkan kepentingan diri dahulu, dan tidak berminat untuk bertolak ansur, kami hanya boleh berdoa yang terbaik untuk mereka," kata Tian Chua yang juga ahli parlimen Batu.

snap pc kuching 050311Beliau juga menolak tuduhan Snap bahawa PKR kononnya 'lembap' dalam menjalankan rundingan berhubung pengagihan kerusi untuk menghadapi pilihan raya negeri Sarawak pada 16 April.

"Kenyataan terbaru Snap yang menuduh PKR lambat dalam berunding juga tidak benar dan bertujuan mengelirukan umum. Sebaliknya banyak surat dan mesej yang dihantar kepada pimpnan Snap dibiarkan tanpa jawapan, kata Tian Chua.
TERKINI!! PECAH BERITA!! PILIHANRAYA DUN SARAWAK

onSebentar tadi dalam dua majlis berasingan di Kuching dan Sibu, Parti Keadilan Rakyat (PKR) akan bertanding di 47 (EMPAT PULUH TUJUH KERUSI) pada pilihanraya DUN Sarawak yang akan diadakan pada 16 April ini.

Di SIBU, Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim mengumumkan senarai nama yang akan bertanding di empat bahagian manakala di KUCHING, Timbalan Presiden, Azmin Ali mengumumkan senarai bagi tiga bahagian.

Anwar mengumumkan senarai calon PKR yang bertanding di Hotel Premier Sibu manakala Azmin mengumumkannya di Hotel Grand Continental Kuching.

Hadir sama Pengerusi PKR negeri Baru Bian, Naib-naib Presiden Fuziah Salleh, Tian Chua dan pemimpin PKR negeri.

Ini bermakna PKR bakal menghadapi SNAP yang akan bertanding di 27 kerusi dan Barisan Najis yang akan bertanding di kesemua 71 kerusi.

PAS pula  akan bertanding di lima kerusi manakala DAP yang mengumumkan senarai calonnya akan bertanding di 15 kerusi DUN.

Lagi laporan lanjut dan senarai penuh menyusul.

PKR to taken on 47 seatsPKR will contest 47 seats in the Sarawak election, with a high possibility of squaring off with Snap in taking on BN.

Pakatan bertembung lebih 20 kerusi di Sarawak

Peluang Pakatan Rakyat di Sarawak dilihat makin sukar apabila rundingan pembahagian kerusi sesama mereka hampir pasti gagal, yang menyaksikan pertembungan sesama sendiri di sekurang-kurangnya 23 kerusi.

Walaupun masih tinggal dua hari sebelum penamaan calon pada 6 April ini, rundingan PKR dan Snap dilihat buntu, terutama apabila Datuk Seri Anwar Ibrahim mula bercakap tentang "risau" dan "waspada".

"Beberapa minggu sebelum ini, mereka (Snap) mula bercakap tentang meningkatkan kerusi. Itu menimbulkan kerisauan," katanya sambil menyentuh tentang kemungkinan berlakunya pecah undi.

Anwar juga berkata, pembangkang perlu memastikan Pakatan Rakyat melawan BN di semua tempat.

"Sehubungan itu, jangan ada parti yang ditaja," katanya.

PKR hari ini mengumumkan sebahagian lagi calonnya dan memberikan watikah bagi bertanding dalam pilihan raya Sarawak di sebuah hotel di Sibu hari ini.

Berucap dalam majlis itu mengambil peluang menasihati calon parti itu supaya "kurang ngomong", sebaliknya menjelajah dan bertemu sebanyak mungkin pengundi di kawasan masing-masing.

Mengulas peluang Pakatan, Anwar berkata, dalam tempoh enam hari di bumi Kenyalang itu, beliau melihat "isyarat yang baik".

Sementara dalam sidang media selepas itu, ditanya tentang pertindihan kawasan dengan Snap, Anwar meminta supaya pemberita tunggu beberapa hari lagi supaya ia diselesaikan.

Menyentuh soal tuntutan 27 kerusi oleh Snap, Anwar berkata pembahagian sepatutnya berdasar kekuatan dan komitmen pada Pakatan.

"Soalnya adakah kita iltizam dengan agenda Pakatan Rakyat dan menentang BN?" Katanya.

Menjawab soalan, sambil menegaskan tidak merujuk langsung pada mana-mana parti, Anwar berharap tiada sabotaj dalam rundingan mereka.

PKR juga dikatakan akan bertanding di 47 kerusi daripada 71 kerusi yang dipertandingkan.The Public Would Never Believe That Bernama Dares To Misreport The Prime Minister, ......

on

The Public Would Never Believe That Bernama Dares To Misreport The Prime Minister, Unless The Offending Bernama Reporter Is Sacked For Unprofessional Conduct And Incompetence.


Press Statement By Penang Chief Minister And PR Penang Chair Lim Guan Eng

Minister in the Prime Minister’s Department Tan Sri Dr Koh Tsu has caused confusion with his statement that Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak had never expressed confidence that BN would recapture Penang. Koh claimed that the Bernama reporter must have been over-excited or over-enthusiastic in misreporting Najib, who had merely said that the warm welcome Najib received can be translated to BN winning a few more seats.
I find it hard to believe that the national news agency Bernama would dare to misreport the Prime Minister, no matter how excited or enthusiastic the reporter is. As the national news agency, Bernama would have access to the Prime Minister that is not normally available to other media.
The public would never believe that Bernama dares to misreport the Prime Minister, unless the offending Bernama reporter is sacked for such unprofessional conduct and incompetence. Any failure to act against Bernama shows that BN is carrying out a “smoke and mirrors” campaign to recapture Penang by confusing PR and conceal BN’s real strategy of winning back Penang by stealth and subterfuge.
For this reason PR Penang state government will not be deterred, distracted, detracted and deflected from our focus on improving good governance and service to the public. All PR Penang elected representatives are directed to intensify their efforts in carrying out their duties of a people-centric government with humility by listening to the people, doing the people’s work and giving hope to the people.
Penang PR state government regrets BN Penang for misleading the Prime Minister with false information that Penang is worse off under PR. Since the 2008 March 8 general elections that swept PR to power, Penang has changed for the better. Amongst the 12 clear successes backed up by indisputable facts and figures that placed Penang as No.1 in Malaysia are:
1. Top in investments in Malaysia attracting RM12.2 billion investments or 26% of the overall investments in Malaysia. Penang’s FDI (Foreign Direct Investment) contribution is even higher at 36% of Malaysia’s FDI despite having only 6% of the nation’s population.
2. Praised by the National Auditor-General for being the state with the best financial management in 2008 to 2009.
3. Top in Malaysia in reducing the crime index for 2010 by 27%.
4. Pioneer and leading state in green initiatives moving towards becoming the first green state in Malaysia.
5. Only state in Malaysia to be praised by Transparency International for fighting corruption through the state government’s open tenders and CAT governance based on Competency, Accountability and Transparency.
6. Top in medical tourism with 60% revenue in Malaysia.
7. The first state to wipe out hard-core poverty by ensuring that every family’s income is at least RM 500 a month and giving out RM 100 annually to senior citizens above 60 years old.
8. The highest increase of air travelers (30%) amongst all Malaysian airports in 2010.
9. Lowest unemployment rate and is actively sourcing for skilled workers.
10.Upholds basic human rights through enacting the Freedom of Information (FOI) Act and setting up Speaker’s Square at the Esplanade, the first in Malaysia which gives not just freedom of speech but also freedom after speech.
11. Foremost in protecting, preserving and promoting heritage conservation in Malaysia through the UNESCO World Heritage City of George Town.
12.Ranked as the most livable city in Malaysia.


Bukan Semua Org Belajar Sebab Nak Dpt 9A

on

Mai Jengok Sat Pondok Agama nie..ianya lain dari yang lain...!!!

Kadang-kadang kita dapat merasakan hidup ini bagaikan satu kembara ilmu yang tiada berpenghujung. Itulah yang dapat saya rasakan tatkala mengikuti rakan-rakan saya di NGO Wargakilang melawat sebuah Pondok Tradisional di pedalaman Beris, SIK Kedah pada hujung minggu yang lalu.


Melawat Pondok Tuan Guru Hj Mat Nahu ini bagaikan sebuah perjalanan merentas masa ke zaman saya yang silam. Barisan rumah pondok kayu yang tidak berapa tersusun di sepanjang gigi sungai itu mengingatkan saya kepada rumah-rumah lama di kampong sewaktu kecil dahulu. Yang menambah nostalgianya, tatkala Mudirnya, Ustaz Kamil membawa kami berjalan-jalan di sekitar kawasan pondok berkenaan, kami tiba di tebing sungai, tempat budak-budak pondok ini mandi manda; terus saya teringat zaman budak-budak saya dulu.


Di tebing yang hampir serupalah, saya berselimut kain pelikat atau kain batik di kedinginan subuh pagi, kemudian terus terjun ke dalam sungai tanpa apa-apa, dan serentak itu juga meloncat naik semula ke pinggir tebing, terus pulang ke rumah bersiap untuk ke sekolah. Itulah rutin harian saya setiap pagi di hari sekolah.

Bila pulang dari sekolah, saya melalui satu kawasan pinggir hutan yang ada pokok ASAM GELUGOR, kadang-kadang saya pungut beberapa biji buah yang gugur dibawa pulang untuk arwah ibu jadikan Asam Keping. Di sebelah petang, saya dengan kawan-kawan selalu masuk ke pinggir hutan simpan berdekatan men-terbil burung, melastik buah SETOI atau pun memanjat dahan RAMBAI.

(Ustaz Kamil, berkain pelikat bergambar beramai-ramai di tebing sungai)


Ah, begitu berbetulan sekali, rupa-rupanya di tebing sungai Pondok ini ada ketiga-tiga pokok itu; ASAM GELUGOR, Pokok SETOI dan Pohon Rambai, akarnya berkongsi tapak yang sama di tepi tebing itu.

Pondok Tuan Guru Hj Mat Nahu ini memang betul-betul jauh ke pedalaman, sudahlah tidak ada line h/p, kedudukannya yang begitu jauh hingga terhimpit ke tebing sungai ini betul-betul mengingatkan saya kepada kata-kata orang ALIM, yang antara lain berbunyi:

“Di akhir zaman nanti, bila mana FITNAH berleluasa dalam masyarakat, larilah kamu ke tempat yang jauh dari orang ramai demi memelihara agamamu”

Saya tak pasti sama ada ini adalah hadith atau pun cuma kata-kata orang ALIM. Tapi itulah hakikatnya di zaman ini, kalau kita betul-betul nak jaga kemurniaan ISLAM yang ada dalam diri kita, memang hari ini kita memang tak sesuai dah duduk dalam masyarakat orang ISLAM yang kita ada la nie. Ya lah, merata fitnah dok ada, pi kedai nak beli roti boleh nampak muka depan akhbar ka majalah apa ka dengan gambaq seksi dan kisah-kisah seks sensasi. Bawa anak isteri pi beli barang di shopping complex pula, tipulah kalau tak bertembung dengan pompuan tua muda yang berpakaian seksi berbagai aksi. Bawa kereta lalu lalang boleh nampak papan iklan dengan imej wanita menggoda berbagai gaya.

Pendek kata, kalau ikut kata-kata orang ALIM di atas, memang tempat ulu macam Pondok TG Hj Mat Nahu inilah patutnya kita pakai lari mai kalau betul-betul kita nak jaga kesucian dan kemurniaan cahaya Islam di dada.

Tuan Guru Hj Mat Nahu sudah pun arwah, yang tinggal hanyalah anak-anak muridnya seperti Ustaz Kamil untuk meneruskan perjuangan. Mungkin Arwah sudah pun boleh nampak perkara ini (FITNAH akhir zaman), kerana itulah beliau memilih tempat yang terpencil ini untuk membuka pondoknya. Wallah hu aklam.

Yang paling menarik dan agak terkesima buat saya ialah Pondok ini dengan lebih kurang 80 orang pelajarnya, bukanlah seperti sekolah pondok atau pun sekolah agama rakyat yang biasa kita dengar; mereka di sini belajar seperti orang dulu-dulu belajar pondok, depa mai mengaji kitab semata-mata untuk mengaji agama dan mendalami ISLAM, dan bukan untuk dapat Sijil, Ijazah atau pun apa. Di sini tidak ada Sijil Tinggi Agama ka Sijil Rendah ka apa ka, apa tah lagi PMR atau pun SPM. Semuanya adalah 100% pure mengaji agama semata-mata, tidak ada sijil tidak ada apa.

Bila saya tanya Ustaz Kamil, dia kata depa ikut system yang digunapakai di Hadramaut Yaman mana entah, di mana orang mai mengaji sebab nak belajar agama bukan nak sijil atau pun apa. Habis tu, kalau tak ada SIJIL, nanti depa nak jadi apa?

(Sekarang ini kalau nak masuk calun pilihanraya pun, kalau kata dia tu Ustaz balik Al-Azhar, kena tunjuk Ijazah Azhar dalam suratkhabar woo)

Bila saya ajukan pertanyaan ini, Ustaz jawab:

“Matlamat kita ialah nak jadikan mereka ini sebagai INSAN BERTAKWA. Kerja apa, itu Allah yang tentukan, sebab setiap kita yang dilahirkan ini ALLAH SWT dah tentukan rezeki masing-masing. Apa pun kerja mereka nanti, kita harap mereka akan menjadi seorang pekerja yang BERTAKWA”

Tu dia, mana ada Sekolah kat Malaysia ini yang macam itu punya dok ada VISI dan MATLAMATnya, jauh melangkau minda sedar kita.

Cubalah lihat wajah anak-anak yang saya diberi kesempatan untuk menyampaikan sedikit ceramah motivasi, teknik untuk memotivasi diri sendiri ini; boleh nampak wajah-wajah GHURABA (pemuda aneh di akhir zaman) di dahi mereka.


Moga para GHURABA ini akan menjadi penyambung kepada warisan ISLAM yang diperturunkan kepada mereka oleh Tuan Guru mereka yang menerima daripada arwah Tuan Gurunya yang menerima daripada Tuan Guru yang terdahulu, dan bersusur galur hingga ke zaman awal Islam. Moga dengannya nanti, anak cucu cicit kita akan mampu terus bernafas dengan cahaya Islam yang akan terus bersinar selagi mana adanya sistem-sistem pondok tradisional seperti ini.
Jika ada masa, kunjungilah pondok TG Hj Mat Nahu ini; banyak bantuan yang mereka perlukan. Kata Ustaz Kamil, selain daripada makanan harian dan kain pakai seperti kain pelikat dan baju, mereka juga berbesar hati kalau ada sesiapa yang mampu tolong bina madrasah tempat mereka belajar kerana di madrasah kayu dengan atap zink berlubang sana sini yang kami tumpang solat zohor dan buat kenduri tahlil ini, di sinilah juga sebenarnya merupakan rumah Ust Kamil, mudir pondok ini sendiri.

Moga apa saja bantuan yang dapat disalurkan terus kepada pihak Pondok TG Hj Mat Nahu ini akan dikira sebagai balasan pahala yang berkekalan buat kita semua di Akhirat nanti.

Ada masa pi lah melawat depa, boleh bawa anak-anak kot kalau depa teringin nak terjun sungai ka apa. (Orang lain tak tau, tapi saya tunggu cuti sekolah ja nanti, nak bawa anak-anak mandi manda kat situ, nak tunjuk kat depa macam mana Abah depa mandi pagi waktu kecik-kecik dulu).

Sekian, sekadar perkongsian akan sebuah kisah realiti yang terperosok di penghujung zaman. Bukan semua orang mengaji/belajar sebab nak dapat 9A!!

moniermatdin@yahoo.com

http://www.moniermatdin.blogspot.com

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List