Sarawak 2011: Penilaian Semula Part 3

on Apr 20, 2011

Apa yang dikatakan oleh Yong Teck Lee tentang PKR dalam Free Malaysia Today semalam memang tepat.
Mengapa PKR mahu bertanding begitu banyak kerusi? Kalau satu DUN memerlukan RM100,000…49 DUN sudah 4.9 juta ringgit?Dari mana depa duit untuk belanja pilihanraya? Sedangkan banyak daripada Cabang yang ditandingi oleh PKR tidak ada jentera pilihanraya. Yang ada cuma calon. Ini diakui sendiri oleh Baru Bian.
Tak ada sapa yang bertanya dan tak ada siapa yang ambil tahu.ang orang lain ambil tahu dan bising ialah SNAP yang dikatakan ditaja oleh BN.
MZ (pengkomen) menyuruh pembaca membaca tulisan bobjot.0rg tentang SNAP. Banyak persoalan ditimbulkan oleh bobjot. Aku cuba jawab apa yang aku tau.
Apabila Zaid Ibrahim menarik diri dari PKR, dia tak duduk diam. Selain daripada menghidupkan kembali AKIM (dimana akhirnya menjadi KITA), Zaid juga membantu menghidupka United Borneo Front yang diterajui oleh Jeffrey Kitingan. Di Sarawak, Jeffrey berhubung dengan ahli-ahli PKR yang fed-up dengan Azmin dan Anwar. Dan mereka-mereka ini menghidupkan kembali SNAP.
Anwar tau, SNAP lebih berpengaruh dari PKR. Tambahan pula, kebanyakan daripada calon PKR adalah dari SNAP, dan langkah pertama yang perlu dilakukan ialah membenam SNAP.
Zaid Ibrahim menarik diri dari pertandingan Timbalan Presiden pada 8 November 2010. Menjadi Presiden AKIM pada 15 Disember dan mengubah perlembagaan AKIM menjadi KITA. Pada 16 Disember, Jeffrey menubuhkan UBF. Pada 16 Februari, MCLM menjalin kerjasama dengan SNAP. Pada 23 Februari 2011, UBF mengadakan pertemuan pertama dengan SNAP di Miri. Sebulan kemudian, pada 25 March, MCLM memutuskan hubungan dengan SNAP.
Mengapa MCLM lebih percaya kepada SNAP daripada PKR? Itu kena tanya Haris.
Dalam masa yang sama, Sarawakreport.org menjalin kerjasama dan membantu PKR untuk PRN Sarawak 2011. Steven Ng mengakui perkara ini. “I was asked if I wud be willing to help PKR prepare for the Swak elections“.
Steven juga menulis,” Fast forward to pre-Xmas 2010. A certain old guard politician from Sabah had approached tis party offering $$$. Guess who tis man is?”
Jawapanya ialah Jeffrey Kitingan. UBF ditubuhkan pada 16 Disember. Sepuluh hari sebelum Krismas. Dari mana Jeffrey dapat duit?
We looked into the funding source & discovered tat it was coming from a dodgy biznessman from Malaya. Same guy who used to fund Merchant Sq.
Who’s the guy who used to fund Merchant Square?
Bagi yang bukan ahli PKR, Merchant Square adalah Ibupejabat PKR. Dan siapa yang menanggung PKR? John Soh Chee Wen.
Soh Chee Wen adalah anggota Biro Politik PKR, tetapi apabila Zaid menentang Azmin, Soh Chee Wen memihak kepada Zaid. Dan ini menyebabkan Anwar marah. Maka timbullah cerita Zaid ditaja oleh John Soh, sedangkan selama ini, PKR ditanggung oleh John Soh. Malah bangunan yang diduduki oleh PKR itu juga milik John Soh.
John Soh membantu Jeffrey untuk memperkuatkan SNAP dan orang-orang yang menjalankan kerja-kerja ini ialah Datuk Salehuddin Hashim, Paul Kadang dan Jonson Chong. Siapa mereka ini?
Datuk Salehuddin: Bekas Setiausaha Agung PKR.
Paul Kadang: Bekas Timbalan Setiausaha Agung PKR.
Jonson Chong: Bekas Timbalan Setiausaha Agung PKR / Pengarah Komunikasi.
Dalam keseluruhan plot ini, tak ada satu pun nama pemimpin Umno atau BN yang keluar.Yang ada semuanya mereka yang tak puashati dengan PKR.
Salahkah John Soh membantu SNAP? Tak salahkah John Soh membantu PKR?
Anwar perlukan dana untuk PKR Sarawak dan orang harapannya sudah lari membantu SNAP. Akhirnya Anwar mencari seorang lagi jutawan dari BN, Sng Chee Hua. Anak Sng Chee Hua, Larry Sng,  adalah Timbalan Menteri dalam kabinet Taib. Dan Sng Chee Hua besetuju untuk membantu PKR dengan syarat dia mempunyai suara untuk menentukan sebahagian daripada calon PKR.
Calon Pelagus adalah calon proksi Sng Chee Hua. PKR meletakkan calon yang tak popular sebagai kambing hitam, manakala Calon yang lebih kuat adalah orang PKR sendiri. George anak Lagong adalah ahli PKR, tetapi disedekahkan kepada Sng Chee Hua dan akhirnya menang di Pelagus atas tiket Bebas. PKR sebenarnya ‘menjual’ Pelagus untuk mendapatkan dana.
Adakah ini perkara baru? Tidak.
Semasa PRU 2008, Dominique Ng menjadi Pengerusi PKR Negeri. PKR tak ada duit untuk menghadapi PRU. Salah satu cara untuk mendapat dana ialah dengan ‘menjual’ kerusi kepada BN dengan memberikan kemenangan tanpa bertanding. Ada tiga kerusi dimana BN menang tanpa bertanding pada PRU 2008. Tanjung Manis, Kapit dan Selangau. Cuba semak balik, bagaimana ianya boleh berlaku.
Urusan ‘menjual’ kerusi ini dipersetujui oleh kepimpinan tertinggi PKR Sarawak  dan ‘urusan’ jual-beli diserahkan kepada Pengarah Pilihanraya PKR pada masa itu, Haji Baha (Calon PKR Tupong)  Masalah timbul apabila kerusi ‘terjual’ tapi duit tak dapat. Kemana hilangnya duit itu? Itulah yang menyebabkan mengapa PKR Sarawak terpecah kepada tiga atau empat kem.
Anwar tau, SNAP merupakan saingan kuat kepada PKR. Jangan kata orang-orang Iban tak tau politik. Pemimpin SNAP lebih dipercayaai daripada ‘katak-katak’ yang melompat dalam PKR. Dan Anwar menyedari hal ini. (Disini)
Untuk membenteras pengaruh SNAP, Anwar menggunakan taktik yang sentiasa digunakannya. Apabila Zaid dilihat lebih berpengaruh dari Azmin, Anwar mengeluarkan kenyataan bahawa Zaid adalah Trojan Horse. Zaid ditaja oleh Umno. Dan ia berkesan.
Dengan SNAP juga, Anwar menggunakan taktik ini dengan mengatakan SNAP ditaja oleh Umno. Pihak yang mula-mula mendedahkan bahawa SNAP ditaja oleh Umno ialah Sarawakreport.org. Apabila sarawakreport.org yang ‘mendedahkan’ cerita ini, maka ia lebih berkesan. Dan apa hubungan Anwar dengan Sarawakreport.org?
SNAP lingkup. Tetapi apakah PKR mendapat faedah daripada kemusnahan SNAP?
Dua-dua lingkup.
He.he. Kit Siang knows better.


Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List