GE-13 the best chance for real change

on Apr 8, 2012

“They must make the right choice … go for real change. Wrong choice would lead us to great trouble.
“We would not get a better chance again for a long time to come,” Kee told newsmen after the launching of the second print of his latest and eighth book: ‘No More Bullshit, Please, We’re All Malaysians’ here today.


Photobucket

Ditawar Jawatan, Ajak Jumpa PM Agar Tinggalkan Pas

on


Bukan sahaja ditawarkan jawatan sebagai Timbalan  Motivator dalam sebuah badan bukan kerajaan (NGO), bahkan turut dipelawa berjumpa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Tawaran ini diterima Rabu lalu oleh bekas Ketua Umno Cawangan Kampung Melaka, Osman Shamsuddin dari dua individu yang mendakwa wakil kepada Setiausaha Sulit Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Jasman Anuar.

Menurut Osman yang juga merupakan bekas Ketua Kampung Melaka di Tanjung Karang memberitahu tidak mengenali secara dekat kedua-dua individu terbabit tetapi memberitahu salah seorang itu bernama Mazlan dan pemandunya.

“Cuma dia beritahu, mereka dihantar oleh Jasman, Setiausaha Umno Bahagian Tanjung Karang”, katanya kepada Media Selangorku.

Osman juga memberitahu, bahawa beliau akan dibawa berjumpa PM untuk mengadakan  satu rundingan yang tidak diketahui tujuan sebenarnya.

Mereka mendakwa dari sebauah NGO dan minta saya supaya tinggalkan perjuangan PAS.

“Sebagai ganjarannya saya akan dilantik sebagai Timbalan Motivator dalam NGO mereka, tapi saya terlupa pula nak tanya NGO apa,” terangnya.

Bercerita lanjut, Osman memberitahu beliau sudah lama diekori dan dihubungi melalui telefon tetapi selalunya beliau tidak menjawab panggilan berkenaan.

“Hari ini sahaja dah dekat enam kali telefon saya dan dia ada nyatakan saya akan dibawa berjumpa PM dalam masa terdekat untuk ‘rundingan’ lanjut.

“Apa yang dimaksudkan dengan rundingan itu, tidaklah pula saya tahu rundingan macamana dimaksudkan,” ujar beliau lagi.

Bagaimanapun Osman menegaskan setelah meninggalkan Umno selama kira-kira satu tahun tiga bulan, beliau tidak mungkin beliau kembali ke pangkuan Umno semula.

“Kampung ini sayalah yang teroka, nama Kampung Melaka ini pun saya yang beri dan Umno cawangan kampung ini antara yang terawal di Tanjung Karang.

“Tetapi saya takkan kembali kepada Umno sebab pemimpin Umno sekarang semakin angkuh, sombong, sebab itu lah saya keluar.

“Saya maksudkan ialah Ketua Umno Bahagian ini sendiri, (Datuk Seri) Noh Omar.

“Bila dah jadi menteri penuh, dah jauh berubah, sombong dengan orang kampung

“Tambah pula bila saya kenangkan pengorbanan saya semasa dalam Umno dahulu langsung tak hargai,” ujarnya lagi.
Photobucket

Bila Pemimpin Boros Negara Akan Muflis

on

Khazanah hasil bumi adalah amanah yang seharusnya diuruskan sebaiknya oleh pemerintah dan bukannya disalah guna untuk kepentingan politik sempit serta pemborosan melampau.


Apabila segala khazanah ini jatuh ketangan pemimpin-pemimpin yang sewenang-wenangnya menyalah guna kuasa serta para kroni yang tamak haloba. Akhirnya akan menjuruskan negara ke arah muflis dan berhutang.Photobucket

OIII BANYAK NYA PENGUNDI HANTU.......1.7 JUTA...?

on

BUKTI...Mutalib menunjukkan buku ‘IC Projek: Agenda Tersembunyi Mahathir?’ di hadapan Pejabat Perdana Menteri di Putrajaya yang mendedahkan siapa terlibat beri kerakyatan kepada warga asing dan Ops Gembeling yang Iakukan kudita politik di Sabah.

KEWUJUDAN 322,936 pengundi hantu tahun 2006 kini telah meluas menjadi 1.7 juta orang di seluruh negara dan Kerajaan Umno-BN sukar menafikannya kerana angka itu berdasarkan penyiasatan beliau selama 15 tahun, dakwa Mutalib MD, penulis buku 'IC Projek-Agenda Tersembunyi Mahathir'. 

Mereka terbabit warganegara Filipina, India, Pakistan dan Indonesia yang datang ke Malaysia dengan status IMM 13, kemudian diberikan MyPR merah dan sekarang diberikan MyKad biru dan boleh mengundi. Di Semenanjung ‘Cap jari’ digunakan untuk tujuan ini.

Photobucket

85 KETUA CAWANGAN UMNO SILAM SERTAI PAKATAN...?

on

"Mungkin Nasrun merasa terancam kerana kami tidak menyokong beliau tetapi dalam masa yang sama beliau semakin menunjukkan belang sebenar dengan mengekalkan Sharif Saidi Sharif Alawi sebagai Ketua Penerangan UMNO Silam dan seolah-olah mencabar seluruh rakyat Sabah dan Perdana Menteri yang sedang berusaha untuk menubuhkan Suruhanjaya Siasatan DiRaja (RCI) bagi mengatasi masalah IC Projek di Malaysia," kata A Rahman yang menjelaskan bahawa majoriti penduduk Lahad Datu kenal siapa Sharif Saidi dan asal usulnya dari PATI.Photobucket

AG Perlu Dedah Kandungan CCTV Kepada Umum

on

“Peguam Negara juga perlu menjelaskan mengapa pengumuman berkenaan hasil siasatan itu dibuat sedangkan siasatan masih berjalan kerana kredibiliti pihak polis akan dipertikaikan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.
Photobucket

Jangan Hanya Pandai Mengkritik

on

hari terakhir kak ijat....Photobucket

Puas Hati Dapat Balas Dendam...?

onSweet is revenge - especially to women madah pujangga British Lord Byron. Maksudnya puas hati kalau dapat membalas dendam terutama dalam kalangan wanita. Saya suka tambah dendam sebenarnya tiada kenal jantina - keinginan membalas dendam wujud dalam hati majoriti manusia. Ramai politikus parti pemerintah dan pembangkang saya tahu amat dahagakan dendam!


Dendam juga bermakna perasaan cinta dan kasih sayang yang mendalam terhadap seseorang: Si Awang Mat rupanya ada menaruh dendam kepada Si Minah Hitam Manis itu. Dendam berahi - perasaan cinta yang berkobar dalam jiwa; dendam kesumat iaitu dendam dan benci yang sangat mendalam.

Tiap kali pemilihan parti, tiap kali pilihan raya umum malah pilihan raya kecil pun dendam-mendendam dan cah keting berlaku. pabila lawan, musuh, mereka yang dibenci bermasalah - jatuh, turun pangkat, kena tangkap (apa sebab pun) tidak berpeluang naik lagi dalam politik, bisnes dan bidang lain; tidak dapat jadi calon atau menteri ramailah, beberapa secara terus-terang dan berani menunjukkan keseronokan mereka. Kegembiraan mereka jelas.

Ada pun yang mengadakan kenduri. Padan muka - walaupun tidak keluar daripada mulut mereka, lihat gaya dan body language mereka. Selepas sekian lama tiada bersuara, Rafidah Aziz berbunyi... Pom pang pom pang apakala pengganti yang mengalahnya sebagai Ketua Wanita Umno, Shahrizat Abdul Jalil menghadapi krisis peribadi dan politik angkara Feedlot yang dipimpin oleh suami Shahrizat dan anak-anak mereka.

Mutakhir Rafidah berkata dia agak risau (concern) tentang kesediaan dan persiapan wanita BN dan Umno menghadapi Pilihanraya Umum ke 13 (PRU13) yang amat getir itu yang mungkin berlaku bila-bila masa. Tegasnya, “Wanita Umno janganlah nanti PRU13 untuk turun padang.

Sekarang juga pergilah terangkan isu National Feedlot Corporation Sdn Bhd yang dikuasai oleh keluarga Shahrizat. Shahrizat kini hidup in denial. Shahrizat harus sedar sama ada dia membebankan parti atau tidak” (Malaysian Reserve Mac 29). Peluang untuk Rafidah bercakap datang bergolek apabila isu Feedlot timbul bak kata Nonspeaking, bagai orang mengantuk disorong bantal. Dua wartawan Malaysiakini - satu wanita satu lelaki - interview saya Khamis lepas tentang Shahrizat dan politik semasa.

Saya beritahu mereka Shahrizat seorang menteri yang cekap, saya mengenalinya dan suka padanya. Tetapi kalaulah saya Shahrizat bagi kebaikan parti dan masa depan apa pun pertimbangan lebih baik dia meletak juga jawatan Ketua Wanita dan berkhidmat dalam keadaan sekarang lebih berkesan di belakang tabir.

Kalau Shahrizat berhenti Ketua Wanita Umno pun tidak akan ada pemberontakan dalam kalangan Wanita kerana mereka sebahagian yang paling taat setia kepada parti, perjuangan parti, dan tidak pernah pada individu. Itulah resam wanita, itulah tradisi Wanita Umno sejak
cawangan Wanita ditubuhkan.

Apabila Tunku Abdul Rahman Putra pecat Khatijah Sidek sebagai Ketua Wanita Umno (dulu namanya Ketua Kaum Ibu Umno) pada 1955, Umno menang pilihan raya pada tahun itu dengan cemerlang. Tempat Khatijah diambil alih oleh Fatimah Hashim (kemudian Tun dan menteri wanita pertama dalam sejarah politik Malaysia). Fatimah memimpin Wanita Umno hingga dia kalah pada Aishah Ghani awal 1970-an.

Wanita Umno tiada tradisi cah keting. Mereka sebaik-baik ahli Umno - jauh lebih baik daripada Pemuda dan Umno lelaki. Itulah pengalaman saya sebagai Setiausaha Politik Tun Razak, kemudian Penasihat dan Timbalan Menteri kepada Tun Razak dari 1962 hingga ke akhir hayat Perdana Menteri 14 Januari 1976. Mengikut gosip, keluarga Shahrizat memang mahu Shahrizat melepaskan kedua-dua jawatan.

Itulah harus berlaku dan wajar tapi sayangnya tidak terlaksana. Benar atau tidak gosip itu saya tidak tahu. Apa pun Shahrizat hanya letak jawatan sebagai menteri sahaja - itu pun lambat.


Oleh TAN SRI ABDULLAH AHMAD

Photobucket

RM43 BILION TAK BOLEH CARI KER...?

on

Anwar mempertikaikan kos berkenaan memandangkan kerajaan didakwa mampu menanggung kerugian seperti dalam isu pembelian saham MAS dan dalam projek National Feedlot Corporation.
Photobucket

Jengka 10, Pahang Dah 22 Tahun Menggalami Masalah Air...!

on

Galak kata kat Kelantan...Tup..tup..rupanya dah 22 tahun dah masalah air di negeri pemerintahan kerajaan Umno-BN. 

Dilaporkan di kawasan Jengka 10, di negeri Pahang di bawah pemerintahan kerajaan Umno-BN, sudah mengalami masalah air semenjak tahun 1990-an lagi.

Photobucket

Bohong Dan Menipu Adalah Perangai Kedua UMNO

on

Apa yang menyebabkan Najib dan gerombolan UMNO mampu menunaikan sebahagian besar janji janji mereka? Jawapan nya ialah dana dan wang yang banyak. Itu sahaja kelebihan yang Najib dan gerombolan UMNO ada.


Apa sudah jadi pada janji UMNO untuk membantu orang Melayu? Lihat sahajalah apa sudah jadi pada DEB? Kemajuan terpesat dan pertumbuhan yang nyata kepada ekonomi orang Melayu hanya berlaku semasa Tengku Razaleigh mengurus ekonomi negara kita. 


Photobucket

PAS bergerak bagi memastikan jaminan hubungan Cina dan Melayu

on

Ya memang Koh Tsu Koon Jawa, Lim Chong Eu Bugis....sindir Mat Sabu kepada UMNO yang hipokrit kerana mereka juga berkerjasama dengan cina.

Photobucket

Kes Scorpene Akan Bongkar Kes Altantuya

on

Mahkamah Perancis membuka siasatan kes ke atas syarikat pertahanan lautnya, DCNS, selepas menerima saman sivil yang dikemukakan ke atas syarikat berkenaan oleh NGO hak asasi Suaram.

"Di Malaysia tutup, (tetapi) dibuka di Paris... Najib tidur tak lena," 

Photobucket

YAMAN Kacau Bilau

onSANAA: Lapangan terbang di ibu negara Yaman ditutup semalam selepas tentera yang setia kepada jeneral yang dipecat dan rapat dengan bekas Presiden Ali Abdullah Saleh mengepung dan mengancam menembak jatuh pesawat.

Lapangan terbang itu dikepung tentera setia kepada Ketua Tentera Udara Jeneral Mohammed Saleh al-Ahmar, adik tiri Saleh yang enggan berundur selepas dipecat Presiden Abdrabuh Mansur Hadi, kata sumber.

[Gambar Atas]ASKAR kerajaan Yaman yang belot menguasai protes menuntut penstrukturan semula unit keselamatan negara itu di Sanaa.

“Tiada pesawat berlepas atau mendarat sejak anggota pasukan itu membuat ancaman malam Jumaat lalu,” kata sumber dan menambah tentera yang mengepung lapangan terbang disokong anggota puak Hamdan yang menyokong bekas pemimpin Yaman, Saleh.

Pasukan tentera yang belot itu diketuai ketua puak Hamdan, Naji Jamaan, tambah sumber.

Pada Khamis lalu, Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu melahirkan kebimbangan mengenai kejadian terbaru di Yaman selepas penyokong Saleh didakwa mengganggu proses peralihan politik.

Ahmar enggan berganjak kecuali beberapa pegawai kanan Kementerian Pertahanan termasuk menteri sendiri turut berundur, kata sumber tentera.

Ketika memberi mesej kepada pasukan tentera itu, Ahmar berkata perintah presiden tidak akan dilaksanakan sehingga Menteri Pertahanan Mohammed Nasser Ahmed, Jeneral Ali Mohsen al-Ahmar dan Ketua Staf Ali al-Ashwal turut melepaskan jawatan.

Beliau juga menuntut beberapa anggota puak berpengaruh Hashed supaya dibuang negeri kerana menyokong pemimpin berpaling tadah seperti Jeneral Ali Mohsen semasa protes anti rejim tahun lalu.

Ramai rakan Saleh masih berkuasa dalam badan keselamatan di Yaman dan sudah ada gesaan dalam pasukan tentera udara supaya Ahmar berundur.

Kelmarin, Hadi memecat ketua tentera udara dan ketua pengawal presiden serta anak saudara Saleh, Jeneral Tareq Mohammed Abdullah Saleh.

Sumber tentera berkata, Saleh sudah menolak untuk memimpin batalion ke-37 Pengawal Republikan berpangkalan di tenggara wilayah Hadramawt.

Hadi mengambil alih pemerintahan daripada Saleh pada Februari lalu selepas pemimpin veteran yang sudah memerintah selama 33 tahun, menyerahkan kuasa sebagai sebahagian penyelesaian yang ditaja negara Teluk bagi mengakhiri kekerasan pemerintah terhadap bantahan awam.

AFPPhotobucket

PAS Kelantan Bela Anuar Musa, Tamparan Hebat Buat Umno

on


Anggota Parlimen Kota Bharu, Datuk Wan Abdul Rahim Wan Abdullah bersetuju dengan pandangan sesetengah peminat yang mahu kepimpinan Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) diganti oleh generasi baru dan lebih segar.

Beliau mengulas tindakan FAM menggantung Pengerusi Kesatuan Bolasepak Kelantan (Kafa), Tan Sri Annuar Musa. "Apa yang berlaku kepada Annuar walaupun beliau daripada parti berlainan dengan saya tapi saya penuh simpati dan memahami tekanan yang dihadapi oleh beliau seperti mana juga yang dialami oleh Khairy Jamaluddin pernah merasai dahulu.

"Kafa perlu berbincang dan kita harap semoga masih ada jalan keluar agar potensi dan kemampuan Annuar dalam pasukan Kelantan dapat diteruskan, bukan terbantut dalam keputusan yang cukup mengecewakan," kata Wan Abdul Rahim.

Beliau berpendapatan, masih ada cara lain untuk menyelesaikan kemelut FAM itu selain menggantung Annuar. Ini kerana, pengalaman Annuar yang juga bekas Menteri Belia dan Sukan sangat diperlukan untuk memajukan bola sepak negara.

Sementara itu Exco Kerajaan Negeri Kelantan, Datuk Abdul Fatah Mahmood pula mengharapkan FAM boleh menilai semula hukuman penggantungan Annuar itu.

Menurutnya, hukuman itu sangat berat untuk diterima oleh penyokong bola sepak negara khususnya rakyat Kelantan dan peminat The Red Warriors itu sendiri memandangkan Annuar juga adalah Presiden Kafa.

"Mewakili rakyat Kelantan dan peminat The Red Warriors kita menerima keputusan ini dengan sangat berat.

"Kita rai keputusan jawatankuasa tatatertib. Cuma kita harap ada satu ruang yang lain diberikan kepada beliau untuk memperbetulkan kelemahan," katanya kepada Harakahdaily.

harakahdaily
Photobucket

Jangan Sombong Dan Mungkir Janji

onTetapi UMNO begitu sombong kepada rakyat dengan mengugut rakyat supaya jangan tinggalkan UMNO kerana jika UMNO ditinggalkan, mereka tidak akan dapat menentukan nasib yang baik untuk rakyat yang ramai. 
Hanya UMNO sahaja yang boleh mempastikan kehidupan yang baik untuk rakyat dan ‘there is no life without UMNO’. Kepercayaan yang segala-galanya adalah dari Tuhan Semesta Alam tidak dipakai lagi. Mereka telah cuba mengalihkan keyakinan ramai yang, ‘there is life without UMNO’ dan ‘there is life after UMNO’.

Photobucket

BUNOHAN 'Berbunuhan'

on

Sikap melawan arus bukanlah pilihan yang menjadi ancaman tetapi ia memberi pilihan kemajukman dalam memperkayakan pandangan. Kalau elok terima saja, kalau tidak setuju dengan anginnya, lupakan saja. Bukankah kita berhak memberi pandangan?


Photobucket

Daftar pengundi: 'Saya cakap sebab ada bukti'.

on


Naib Presiden Pas ini berkata, pendedahan yang dibuatnya adalah serius kerana ia mungkin membolehkan golongan itu mengundi dalam pilihan raya kelak.
mahfuz kedah


Photobucket

Cerita Sebenar Husam Musa Vs Aziz Desa ...!

on

Bila Aziz Desa enggan hadir, maka Husam terpaksa la menghubungi Aziz Desa melalui handphone. Masuk bab sms pula. Dari berpuluh komunikasi melalui sms, Aziz Desa hanya mendedahkan part ayat Husam marah. Ofkos orang tua tu tak maksum. Itu pun marah secara bertulis sms. Bukan macan Azizan Razak yang tengking wartawan RTM.Jika TGNA tak maksum, apatah lagi Husam. Tapi antara Husam dan Aziz Desa, gua rasa banyak lagi tak maksumnya Aziz Desa. Antara gua dengan Aziz Desa plak, gua rasa sama jer. Tulang sum-sum, hantu kum-kum.

[1]
Aziz Desa dibawa masuk KTC oleh Zarina. Walaupun Aziz Desa adalah orang Sanusi Junid. Baguslah. Hak KTC mana bleh politik Kelantan masuk campur. pengasingan tajuk, kan tu.

Tetapi, Aziz Desa masuk ketika era bengap pengurusan KTC. Dan Aziz Desa dalam mode berkobar-kobar untuk melakukan perubahan. Biasalah, budak baru kerja tempat baru. Semua manusia begitu.

Malangnya, akibat mode teruja Aziz Desa, dia tidak bermula dari kerja-kerja yang terbiar dalam pengurusan sebelumnya. Dia terus lompat kepada perolehan. Contoh bab hutang. Pengurusan sebelum Aziz Desa ntah bagi atau tidak Invoice, surat perjanjian, tempoh bayaran, etc. Sehingga sebuah organisasi bank pun boleh tak bayar kepada KTC. So, lu boleh bayangkan betapa bongoknya pengurusan sebelum Aziz Desa.

[2]
Bila Aziz Desa masuk, sepatutnya dia bermula dengan perkara2 yang sepatutnya. Invoice ke, surat peringatan, perbincangan, lawyer dan sebagainya. Bukan terus menuntut hak tanpa bijaksana atas semangat teruja baru kerja tempat yang baru dengan gaji 18k sebulan.

Aziz Desa tuntut hutang The Red Warrior Cafe melalui media. TRWC datang bagi berbincang. Kerana, walaupun memang salah mereka, tetapi akibat tertunggak, maka mereka mahu membayar secara ansuran. Tetapi Aziz Desa tolak.

Di sini dapat dilihat cara Aziz Desa bekerja atas teruja tanpa kawalan. Bukan bermotif menuntut hutang bagi pihak KTC. Kalau atas objektif menuntut hutang, maka, pasti kita akan mendapatkan jalan terbaik, asalkan hutang itu dibayar.

[3]
Dari perkara2 era pengurusan begap KTC dulu, Aziz Desa terlalu cepat. Akhirnya, Aziz menuntut hutang kesemua pemiutang melalui akhbar. Cara ini salah. Kerana cara ini membuatkan pelanggan dan pasaran takut kepada KTC! Pernah dengar mana2 hotel atau convention centre meminta hutang melalui akhbar? Pernah? Apatah lagi Aziz Desa menuduh kerajaan negeri berhutang dengan KTC. Ini sudah masuk bab 2 kesalahan besar.

Ofkos Husam bukan maksum dari segi kemarahan. Maka, Husam memanggil Aziz Desa ke pejabat. Nak dengar cerita sebenar. Tetapi kenapa Aziz Desa takut? Sebaliknya Zarina yang hadir. Bila Zarina yang hadir, maka tidak tepat kepada pembolehubah la. Husam nak dengar sendiri dari Aziz Desa bila dia kata kerajaan negeri hutang kepada KTC.

Bila Aziz Desa enggan hadir, maka Husam terpaksa la menghubungi Aziz Desa melalui handphone. Masuk bab sms pula. Dari berpuluh komunikasi melalui sms, Aziz Desa hanya mendedahkan part ayat Husam marah. Ofkos orang tua tu tak maksum. Itu pun marah secara bertulis sms. Bukan macan Azizan Razak yang tengking wartawan RTM.

[4]
Apa yang berlaku sebenarnya, kerajaan negeri menggunakan khidmat perunding dalam setiap even. Macam amalan mana-mana pemerintahan yang lain. Kerajaan negeri sudah menunaikan bayaran kepada perunding even. Dan hutang adalah antara perunding even dengan KTC. Bukan KTC dengan kerajaan negeri.

Sebelum Aziz Desa, pengurusan KTC adalah bangsat. Masuk Aziz Desa, pasti dengan semangat mahu mengubah keadaan itu sangat bagus. Tetapi silapnya Aziz Desa, dia tidak bermula dari perkara terakhir yang ditinggalkan pengurusan lepas.

Sepatutnya Aziz Desa perlu menetapkan objektif. Objektif KTC ialah mendapatkan bayaran dalam keadaan pasaran tidak takut kepada KTC. Kemukakan semula invoice, surat peringatan, perbincangan dan kalau perlu rangka semula skim bayaran. Termasuk ansuran 2-3-4 kali bayar.

Silapnya Aziz Desa dia bergaduh dengan pasaran. Menakutkan pelanggan. Dan paling silap ialah menuduh kerajaan negeri secara media. Sepatutnya Aziz Desa perlu 'langgar' Husam dengan invoice dan bil2 hitam putih bagi menuntut bayaran. Di situ baru dia tahu penjelasan kerajaan negeri.

Tetapi malangnya, bila dipanggil, tak berani pula hadir. Kalau takut pun untuk masuk Blok 1 bangunan ecxo, tetapkan sahaja di mana untuk memberi penjelasan kepada kerajaan negeri. Tapi apsal lari? Takpalah kalau takut dengan kerajaan negeri pun. UTTV boleh sediakan tempat dan platform untuk lu mengemukakan dakwaan dan bukti. Tapi lu kena faham la.. moderator tu adalah gua. Kalau lu betul dan kukuh, tak perlu takut la.

[5]
Aziz Desa menuduh Husam menghina Sanusi Junid. Yang Husam cakap (tulis sms) ialah cara dia bekerja adalah salah (isu KTC). Dan sebab cara kerja Aziz Desa lah menyebabkan Sanusi Junid hancur. Cara dia bekerjalah menyebabkan KTC akan hancur. Itu maksud Husam. Bab anugerah yang diperolehi Sanusi Junid itu adalah hujah Aziz Desa terhadap dakwaan sama ada Sanusi Junid hancur atau tidak. Fine. Gua terima walau gua kata hujah tu tak kuat.

Tapi bab Aziz Desa mengatakan sms Husam itu menghina Sanusi adalah bangang sekali. Kalau pun nak guna word menghina, bukan Sanusi Junid yang dihina. tetapi Aziz Desa. Sebab Aziz Desa yang menghancurkan. Bengong sungguh la.

[6]
Ramai gak suruh buat projek langgar Aziz Desa. Tapi gua rasa isu Aziz Desa kecil. Masalah pengurusan. Bukan dasar. Tak macam Hadi yang memusnahkan Malaysia Baru. Memang gua boleh langgar. KTC tu sejengkal jer dengan opis UTTV. Tapi kecil sangat la. Gua hanya mohon pada bos UTTV untuk jemput Aziz Desa masuk talk show gua jer. Tu pun kalau Aziz Desa berani la. Harap2 dia berani sebab kalau dengan Husam dia takut, cokia sangat la dengan AdukaTaruna pun dia takut.

Ini bukan masalah gangster nak ugut secara fizikal. Ini masalah hujah. Gua bukan gangster pun kat Kelantan ni. Masa gua ke Pasar Siti Khatijah untuk korek isu air, off kos gua pergi sorang2 la sebab UTTV kecik jer. Gua kena pegang gak kat Persatuan Peniaga Pasar Siti Khatijah. Bawah En Kasim. Kecoh satu pasar tu nak tahu siapa gua. Sampai gua kena minta no telefon Cikgu Rahim dari Mat Black UT. Alhamdulillah persatuan setuju nak datang studio kecek pasal masalah mereka di UTTV. Insyaallah.

Kalau orang Kelantan tak hairan atau kenal pun gua, patut lu pun sama gak. Gua jemput lu ke UTTV, siap bagi studio lagi, live. Kalau takut dengan Husam, gua boleh suruh UTTV beri jaminan Husam tak hadir time lu on air. Lawak gile gua baca Husam gangster sampai pernah kilas tangan Mat Sabu kerana Mat Sabu ejek bapa Husam. Ingat ni cerita labu dan labi ke? Wakakaka. Ini masalah hujah dan kebenaran la, bro.

[7]
Sejak dari ini, ramai tuduh Aziz Desa ejen UMNO. Gua tak secepat itu. Nafi atau setuju pun tidak. Cuma setakat ini, gua berpandangan Aziz Desa mempunyai cara kerja yang salah. Terlalu teruja. Dan tidak bijaksana.

Mana pernah pusat persidangan minta hutang melalui media, bro. Ni kerja bodoh dan terburu. Paling terakhir pun minta hutang melalui mahkamah. Sikit media pun tak tahu. Janganlah kasi pasaran takut kepada KTC. Tu pasal Husam sms lu, cara lu kerja menyebabkan Sanusi Junid jatuh. cara lu kerja menyebabkan KTC jatuh nanti.

Husam pernah kilas tangan Mat Sabu sebab Mat Sabu ejek bapa Husam? Wakakaka.. labu-labi ke apa ni?Oleh : AdukaTaruna

Photobucket

Jika pemimpin ditangkap rakyat tetap berhimpun

on

"Tangkaplah pemimpin mana sekalipun, ia tidak akan dapat menakut-nakutkan rakyat dari berhimpun untuk menuntut pilihan raya yang adil dan bersih," tegas beliau.
Photobucket

Perlukah Berdemo Bantah PTPTN...?

on

Adam Adli tidak mempunyai pengaruh yang besar di kalangan mahasiswa di seluruh negara.  Gambar-gambar dia dikasari dalam satu kejadian di Flat Kg Kerinchi tempoh hari jelas menunjukkan penolakan masyarakat terhadap kehadirannya yang hanya disifatkan ‘pengacau’.

Photobucket

Pertabalan Agong dirakam National Geographic

on

http://dinmerican.files.wordpress.com/2011/12/dymm-yang-pertuan-agong.jpg
KUALA LUMPUR - Istiadat pertabalan Yang di-Pertuan Agong pada Rabu ini menarik minat National Geographic Channel (NatGeo) untuk merakamkannya dalam bentuk filem dokumentari dengan kerjasama Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas) untuk siaran ke seluruh dunia.

Pengarah Produksi Finas, Subaidah Md. Top berkata ini kali kedua NatGeo membuat liputan seumpama itu. Kali pertama, istiadat pertabalan Yang di-Pertuan Agong ke-13, Sultan Mizan Zainal Abidin dari Terengganu pada 2007.

Dalam liputan kali ini, NatGeo akan menumpukan kepada keunikan dan keistimewaan pelantikan Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah sebagai Yang di-Pertuan Agong untuk kedua kalinya.

Subaidah berkata, belum pernah dalam sejarah negara, Sultan atau Raja yang sama dilantik semula sebagai Ketua Negara sejak sistem giliran memegang jawatan itu di kalangan sembilan Sultan dan Raja dipraktikkan selepas Malaysia mencapai kemerdekaan pada 1957.

Tuanku Abdul Halim, pertama kali dilantik menjadi Yang di-Pertuan Agong (yang kelima) pada 1970 semasa berumur 42 tahun, dan kini dilantik semula sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-14 pada usia 84.
"Dokumentari tersebut bakal menyingkap dengan lebih dekat mengenai kisah hidup Tuanku Abdul Halim itu sendiri," tambahnya.

Pihak produksi akan juga merakamkan aktiviti Tuanku selepas istiadat pertabalan, serta menemubual anggota kerabat serta kenalan rapat Seri Paduka.

"Seperti yang kita sedia maklum semasa Tuanku menjadi Yang di-Pertuan Agong kelima, Perdana Menteri pada ketika itu ialah Tun Abdul Razak dan pada pertabalan kali ini pula anaknya Datuk Seri Najib Tun Razak pula yang memegang jawatan sebagai Ketua Eksekutif negara.

"Keunikan ini akan turut dipaparkan dalam filem dokumentari itu," katanya.

Subaidah berkata, semasa Tuanku menjadi Yang di-Pertuan Agong kelima, negara baru saja melalui Tragedi 13 Mei 1969, dan berikutan itu negara diletakkan di bawah pentadbiran Majlis Gerakan Negara (Mageran).

Mageran melahirkan beberapa dasar penting Malaysia, Rukun Negara dan Dasar Ekonomi Baru untuk membasmi kemiskinan tanpa mengira kaum serta menyusun semula masyarakat.

"Seri Paduka kini bakal memimpin negara dalam satu era yang sangat penting di mana kerajaan sedang berusaha keras bagi mencapai status negara maju menjelang 2020. Itu yang kita mahu kongsikan dengan dunia," katanya.

Subaidah berkata penggambaran dokumentari ini telah bermula seawal Disember lepas lagi, semasa Istiadat Melafaz Sumpah Memegang Jawatan dan Menandatangani Surat Sumpah Jawatan oleh Tuanku.

"Namun selepas istiadat pertabalan pada Rabu depan, sesi penggambaran akan lebih agresif berikutan pelbagai acara telah disusun yang perlu dihadiri baginda dalam tempoh 10 hari dan dijangkakan tempoh penggambaran akan mengambil masa sekitar tujuh ke lapan bulan," katanya.

Beliau berkata, dokumentari ini juga akan menampilkan kepada dunia Istana Negara yang baru.

Subaidah berkata, Finas bertanggungjawab untuk memantau keseluruhan pergerakan produksi sehingga penerbitan dokumentari siap sepenuhnya.

"Ini termasuk hal berkaitan pre-procedure seperti menentukan lokasi penggambaran, bajet, skrip, pemilihan krew dan sebagainya," kata beliau.

Mengenai bajet, beliau berkata peruntukan bagi penghasilan dokumentari kali ini ialah sekitar RM700,000, sama seperti ketika Finas dan NatGeo menerbitkan dokumentari pertama berjudul 'Becoming A King' mengenai pertabalan Yang di-Pertuan Agong ke-13, Tuanku Mizan.

Dokumentari 2007 itu yang disiarkan pada 29 Ogos tahun berkenaan, berjaya menarik penonton di kira-kira 250 juta kediaman di lebih 160 negara.

Bernama
Photobucket

SPR tiada hak bercakap hak asasi rakyat

on

Pakar Perlembagaan Malaysia, Dr Abdul Aziz Bari (gambar) berkata, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) tidak ada hak dan kuasa untuk bercakap perkara membabitkan hak asasi rakyat negara ini.

Aziz Bari berkata, SPR boleh bercakap mengenai pilihan raya sahaja dan suruhanjaya itu tidak ada kuasa hendak menyekat hak rakyat negara ini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas kenyataan SPR yang menyifatkan tindakan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) untuk mengadakan himpunan Bersih 3.0, adalah langkah terburu-buru.

Beliau yang ditemui ketika menghadiri Forum Cabaran Pelaksanaan Hudud Antara Kefahaman dan Tohmahan anjuran anjuran Gabungan Sokong Syariah (Gesa) turut menyokong usaha Jawatankuasa Bersih bagi mengadakan himpunan pada 28 April ini kerana ia adalah hak apatah lagi kehendak rakyat.

"Jadi kalau hanya duduk dan bantah pada 28 April ini, apa yang menimbulkan masalah? Saya rasa mereka yang hendak menuntut pilihan raya bersih itu perlu takut, sebenarnya. Apa salahnya Bersih 3.0 diberikan ruang," katanya.

Bahkan katanya, kerajaan tidak perlu takut dengan rakyat kerana dalam perhimpunan itu mereka hanya duduk dan bantah bukannya mahu melempar batu sana sini.

"Apa yang takut sangat?"tegasnya sambil tersenyum setelah diajukan soalan sama ada beliau akan turut serta dalam perhimpunan itu nanti.

Terdahulu, Menteri Di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Nazri Aziz menegskan Dataran Merdeka tidak diwartakan sebagi kawasan perhimpunan aman sebagai respons kepda Jawatankuasa Bersih untuk mengadakan himpunan Bersih 3.0 di situ.

Timbalan Pengerusi SPR Datuk Wira Wan Ahmad Wan Omar menegaskan Bersih sepatutnya menerima laporan 22 cadangan yang diusulkan Jawatankuasa Khas Pilihan Parlimen (PSC) berhubung penambahbaikan pilihan raya dan menyerahkan kepada agensi itu untuk meneliti terlebih dahulu.

Jelas Wan Ahmad, tindakan menganjurkan himpunan Bersih 3.0 adalah tidak wajar memandangkan SPR belum mengeluarkan sebarang kenyataan rasmi terhadap cadangan PSC.
Pada 9 Julai lalu, Bersih telah menganjurkan himpunan Bersih 2.0 diadakan di ibu negara mendesak pembaharuan sistem pilihan raya.


harakahdaily

Photobucket

Yakin Pakatan Mampu Tawan Putrajaya.

on
ALOR SETAR - Datuk Seri Anwar Ibrahim mendakwa Umno sudah kehabisan modal politik sehingga terdesak untuk terus memainkan isu mengaitkan beliau dengan Israel dan tidak boleh menerima "fitnah" itu lagi.

Ketua Pembangkang berkata, walaupun penjelasan mengenai perkara itu sudah banyak kali dibuat, namun parti teras Barisan Nasional (BN) itu masih menuduhnya dengan Zionis.

Beliau yang juga Ketua Umum PKR mendakwa apa yang diperkatakan oleh BN khususnya Umno hanyalah fitnah semata-mata dan menegaskan tidak boleh menerima "fitnah sedemikian."

"Saya tidak boleh terima fitnah seperti itu. Kenyataan saya yang disalah lapor menjerumuskan saya dalam fitnah ini. Ini menunjukkan Umno tidak ada modal politik lain, asyik bangkitkan isu ini sampai sekarang,” katanya ketika merasmikan Ceramah Pelancaran Kempen Bersih 100 Peratus peringkat Kedah di Kompleks Hijau Kuning, malam tadi.

Antara penceramah lain yang turut memeriahkan program ialah Naib Presiden Pas, Datuk Mahfuz Omar dan Sasterawan Negara, A Samad Said yang juga Pengerusi Bersama Bersih 2.0.

Pada sebelah petang semalam, kehadiran Anwar di Pusat Komuniti PKR di Jalan Putra kecoh apabila lebih 100 penyokong Perkasa dan lebih 200 penyokong PKR ‘bertembung’, menyebabkan berlaku provokasi dan perang mulut selama 15 minit.

Himpunan aman membantah kehadiran Anwar yang turut dikaitkan dengan isu Israel itu berarak dari Masjid Zahir ke Plaza Sentosa, bersebelahan dengan Pusat Komuniti PKR. Mereka bersurai selepas kehadiran anggota polis sebelum Anwar tiba untuk meramikan pusat itu.

Dalam perkembangan lain, Anwar berkata, kempen Bersih 3.0 Duduk Bantah pada 28 April ini di Dataran Merdeka di ibu negara adalah untuk menunjukkan kuasa rakyat secara teratur.

“Ia landasan untuk rakyat tentukan masa depan mereka. Dulu saya juga sebahagian daripada Umno, tetapi sekarang saya mahu ubah corak pemerintahan negara supaya lebih bersih dalam semua aspek,” katanya.

Menurutnya, kerajaan Pakatan Rakyat (PR) mahu melenyapkan gejala rasuah dan penyelewengan yang didakwa berleluasa dalam kerajaan kerana ia bagaikan ancaman menyebabkan negara bankrap jika tidak dibendung.

“Mereka tuduh kita akan bankrapkan negara jika ambil alih kerajaan. Macam mana boleh bankrap sebab kita banyak hasil tetapi pada masa sama tiada rasuah dan penyelewengan. Takkan jika kita bantu rakyat dengan hasil negara, boleh jatuh bankrap pula,” katanya.
Photobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List