BALASAN PAS PADA MEREKA.......???

on Feb 8, 2011

Bekas ketua pemuda Pas Kuala Kedah, Sollahudin Mansor yang kini hidup daif dan menanggung seorang anak terencat akal selain dua anak yang masih belajar di Kolej Kemahiran Mara dan isteri melahirkan rasa kecewa kerana mendakwa disisihkan oleh parti itu.[sini]

Selain Sollahudin Mansor ada lagi yang tersisih......

Sanip bin Ithnain ialah bekas ketua Pas Cawangan Felda Sungai Sayong. Dia adalah bekas calon Pas DUN Pasir Raja 2004.

Sejak tahun 2005, dia jatuh sakit urat saraf. Dia juga hadapi lemah sebelah kiri badan akibat angin ahmar.

Dari tahun lepas 2009, keadaannya bertambah teruk. Sudah tidak boleh bercakap tapi masih boleh mendengar sedikit-sedikit. Duduk dan bergerak pun terpaksa guna kerusi roda sahaja. Sekarang pakai pampers.

Dan seorang lagi mangsa kezaliman...iaitu bekas aktivis PAS juga menerima padah yang serupa .Sebelum ini sanggup menjadikan kediamannya sarang untuk pemimpin PAS berkubang dipulau Pinang kini terdampar tanpa apa-apa perhatian dari pihak PAS..

Mat Sabu, Mahfus, Hadi Awang temasuk Azizan Razak MB Kedah Belanda dan mungkin lebih ramai lagi pemimpin PAS yang terdahulu lebih kenal siapa manusia yang terdampar dikatil usang ini yang tidak lagi mampu bercakap seperti dulu bersama jemaah PAS berpidato ..tapi masih boleh mendengar sedikit-sedikit. Duduk dan bergerak pun terpaksa guna kerusi roda sahaja. 

Sekarang pakai pampers mengharap sedikit simpati pemimpin yang ber DAKI kan perjuangan islam hari ini tetapi hingga kehari ini tiada kunjung tiba...walaupun sekadar datang menziarahi beliau...

Apakah mereka mampu memimpin dan memelihara rakyat jelata..!!!

Naib Presiden PKR – Fauziah Salleh Pendusta Besar......???

on

Saya merujuk kepada kenyataan akhbar oleh Hajah Fauziah Salleh yang disiarkan dibeberapa akhbar tempatan di Negeri Sabah seperti Daily Express pada Rabu 24hb Januari 2011 bertajuk ‘PKR Sabah terus bergelut gara – gara resolusi majority ketua bahagian’.

Kenyataan terkandung dalam siaran akhbar tersebut dibuat oleh Hajah Fauziah Salleh adalah bohong dan bertujuan mengelirukan ahli ahli PKR daripada fakta sebenar.

Pada 20hb Januari 2011 saya ada dihubungi oleh Ust. Pajudin Nordin bahawa dia telah menjemput semua Ketua Ketua Cabang parti Keadilan Rakyat supaya menghadiri msyuarat pertama  MPN PKR Sabah  bagi sessi 2011 – 2013 pada jam 08.00 malam bertempat di Pejabat Perhubungan PKR Sabah diLot 36, Tingkat 2, Grand Industrial Centre, Jalan Bundusan 88300 Kota Kinabalu.
Sebelumnya saya telah cuba menghubungi Setiausaha Kerja Parti Puan Dewi diPejabat sama untuk mendapatkan beberapa dokumen berkaitan PKR Sabah utamanya mengenai data  Cabang Batu Sapi. Malang sekali saya diberi tahu Setiausaha Kerja berkenaan yang merupakan anak saudara kepada bekas Pengerusi Perhubungan yang lalu En Tamrin Hj Jaini, tidak lagi pernah turun kePejabat Parti. Lebih mendukacitakan semua fail mengenai Cabang Cabang PKR Sabah tidak dapat dikesan diPejabat tersebut.
Tiba tiba pada petang 23hb Jan 2011 , ia itu sehari sebelum mesyuarat di tetapkan  oleh Ust. Pajudin  Nordin diadakan saya menerima notis melalui sms daripada Setiausaha kerja Puan Dewi bahawa satu perjumpaan bersama YB Fauziah Salleh akan diadakan pada hari sama mesyuarat yang dijadualkan oleh Ust. Pajudin Nordin. Cuma masa berlainan pada jam 09.30 malam. Tempat mesyuarat tidak dinyatakan. (TEMPAT MESY ADA DINYATAKAN didlm panggilan mesy  IAITU PEJ MPN)

Mesyuarat  dipanggil oleh Ust. Pajudin Nordin telah Berjaya dijalankan pada masa ditetapkan dengan dihadiri oleh 13 Ketua Cabang atau wakil mereka terdiri daripada mereka seperti berikut:

  1. Anthony Mandiau                 Ketua Cabang Kota Marudu.
  2. Hj. Ansari Abdullah               Ketua Cabang Tuaran.
  3. Dojit Muda                           Ketua Cabang Sipitang
  4. Hassanar Ebrahim                 Ketua Cabang Batu Sapi
  5. Saidil Simoi                           Ketua Cabang Kota Belud (admitted dia dtg mesy atas sebab ingat VP ada pada jam 8pm)
  6. Hj Awang Tengah                 Ketua Cabang Kimanis ( admitted dia dtg atas sebab ingat VP ada pada jam 8pm)
  7. Halik Zaman                           Ketua Cabang Teanom (ubah fikiran sokong grp KC majoriti apabila melihat tingkhlaku hasnar)
  8. Ambrose Sipin                      Ketua Cabang Beluran
  9. Endily Many                          Pemangku Ketua Cabang Kudat (Ketua KC telah isytihar keluar parti)
10.  Kenny Chua                           Timbalan KC Penampang. (Beliau memaklumkan KC, Darryl  Leiking sedang mesyuarat dengan anak guamnya dari Brunei dan wakilkan kepada Kenny Chua) (KC Penampang sahkan hantar wakil sebagai pemerhati )

11.  Hj. Ahmad Abdul                  Timbalan Ketua Cabang Kinabatangan. (Beliau
memaklumkan  Ketua Cabangnya tidak dapat hadir ke Kota Kinabalu dan meminta beliau menjadi wakil memandang beliau berada di  Kota Kinabalu pada masa tersebut) ( KC KInabatangan  hadir bersama 18 KC)

12.  Peter Sumping                                    Naib Ketua Cabang Ranau. (Beliau memaklumkan KC tidak dapat hadir kerana berada di Ranau dan Timbalan  KC berada di Tenang membantu jentera pilihan raya)

13.  Lukiah Indan                          Ketua Wanita PKR Sabah. (hadir diatas arahan KW Pusat akan tetapi bukan KC)

Jumlah Ketua cabang yang hadir melebihi jumlah qurum yang disyaratkan Perlembagaan Parti dimana dinyatakan hanya 1/3 daripada jumlah Ketua Cabang mencukupi bagi menjalankan sesuatu mesyuarat.

Sepanjang mesyuarat dijalankan HAJAH FAUZIAH SALEH TIDAK ADA MENGHADIRKAN DIRI.Sebaiknya saya mendapat tahu ketika mensyuarat berlangsung Hajah Fauziah Salleh berada bersama Dr. Roland , ahli MPT PKR di sebuah Restoran India .

Kenyataan Hajah Fauziah Salleh dalam sidang akhbar diadakan di D’Aru Hotel adalah dusta dan pembohongan yang bertujuan mengelirukan ahli ahli Parti.  Kenyataan bahawa hanya 6 Ketua Cabang sahaja hadir kemesyuarat dipanggil oleh Ust Pajudin Nordin adalah dusta pertama. ( Saya Kata Pajudin hanya mendapat sokongan 6 KC – i said he failed to cammand the support of the majority of KC)

Bahawa Cabang Batu Sapi tidak diambil kira sebab akan mengadakan pemilihan semuala adalah dusta kedua. Kepada Ketua Cabang yang hadir Hajah Fauziah Salleh mendakwa Cabang PKR Batu Sapi adalah tidak sah . Sebenarnya saya sendiri selaku Ketua Cabang telah memaklumkan Ketua Umum PKR tiga hari sebelum pembuangan undi pilihanraya Kecil Batu Sapi bahawa saya bercadang membubarkan Cabang Batu Sapi sebab 4 orang AJK yang dipilih telah keluar PKR menyertai UMNO dan saya perlu mengisi semula jawatan jawatan tersebut bagi membolehkan saya melaksanakan kerja kerja Parti. 

Ketua Umum bersama Setiausaha Agung PKR yan turut hadir bersetuju dengan syarat ianya diadakan selepas semua urusan Pemilihan Parti selesai dan dipersetujui pada bulan Februari atau Mac 2011. Justeru tidak timbul soal PKR Cabang Batu Sapi sebagai tidak sah . ( Laporan JPP -MESYUARAT AGUNG PEMILIHAN Batu Sapi di buat semula kerana aduan 382  pengundi tidak dapat mengundi – sebab buku resit di rampas oleh Hasnar. Juga Hasnar sudah di refer kpd JKD diatas kesalahn tersebut. juga keputusan politik di buat sewaktu PRK Batu Sapi )

Kenyataan bahawa terdapat 18 Ketua Cabang menyokong supaya jawatan Pengerusi MPN Sabah disandang oleh Presiden Parti adalah Dusta ketiga dan terbesar  Hajah Fauziah Salleh. Sebenarnya cadangan ini telah dilontar oleh Hajah Fauziah Salleh kepada beberapa Ketua Cabang PKR yang masih berada di Pejabat PKR setelah selesai mesyuaarat yang dipanggil oleh  Ust. Pajudin Nordin. ( Cadangan di lontar sebagai nasihat memandangkan Pajudin gagal mendapat sokongan majoriti KC dan juga dgn ambil kira memo yg telah di serahkan kpd Presdien) Bagaimanapun cadangan nya itu mendapat tentangan oleh semua yang hadir termasuk Hj. Halik Zaman yang dikatakan turut hadir menyokong resolusi kononnya mereka hendakkan Presiden Parti YBH Datin Seri Wan Azizah memegang Jawatan tersebut.


Tidak terdapat 18 Cabang yang hadir menyokong resolusi berkenaan  sebab majority yang hadir dalam perjumpaan dengan Hajah Fauziah Salleh ketika itu juga merupakan Ketua Cabang yang turut sama hadiri mesyuarat dipanggil oleh Ust. Pajudin Nordin. Mereka turut membincang seterusnya menyokong agenda mengisi jawatan Timbalan Pengerusi, Naib I, Naib II, Naib III dan mengindos jawatan Setiausaha MPN, Bendahari MPN dan Pegawai Penerangan MPN.


Sebenarnya apa yang berlaku Hajah Fauziah Saleh telah datang kePejabat PKR selepas mesyuarat MPN Pertama diadakan dengan tujuan  mempengaruhi Ketua Cabang yang hadir supaya mereka turut bersama kumpulan Datuk Kong Hong Ming , Datuk Kalakau Untol dan Tamrin Hj Jaini yang tidak berpuas hati dengan keputusan Presiden melantik Ust. Pajudin Nordin menjadi Pengerusi. Untuk menjadikan jumlah mereka besar maka Cabang Batu Sapi bersama beberapa Ketua Cabang lain cuba dinafikan hak mereka sedangkan terdapat antara ’18  ketua Cabang’ yang diiktiraf sah oleh Hajah Fauziah Salleh status mereka diragui.

Antara 18 ketua Cabang yang konon menyokong resolusi rekaan Hajah Fauziah Salleh itu adalah bekas Ketua Cabang Kudat En. Mursalim Tanjul yang telah menngisthiartkan dirinya keluar Parti.
Kedua,  Datuk James Ghani yang telah keluar PKR pada tahun 2004 dan menyertai semula UMNO. Kini tiba tiba sahaja muncul menjadi Ketua Cabang PKR Papar! Bila kah permohonan Datuk James Hj Ghani diterima semula oleh pimpinan PKR Pusat? (JPP Sahkan keputusan pemilihan papar)


Demikian juga mengenai status Ketua Cabang Beaufort dimana lebih 2/3 AJK Cabang yang dipilih telah meletakkan jawatan kerana tidak pecayakan kepimpinannya yang tidak salah diibaratkan ‘sebelah kaki dalam UMNO sebelah dalam PKR’.( Beaufort juga disahkan oleh JPP)


Hakikat sebenarnya Ust. Pajudin Nordin telah berjaya laksanakan tugas nya sebagai Pengerusi MPN PKR Sabah. Dakwaan bahawa Ust. Pajudin Nordin gagal mendapat sokongan padu daripada Ketua Ketua Cabang adalah dongeng  rekaan Hajah Fauziah Salleh yang diketahui adalah rakan karib Tamrin Hj Jaini.


Malah untuk mencapai agenda politik nya Hajah Fauziah Salleh sanggup mengubah sendiri keputusan mesyuarat MPN Negeri Sabah supaya mengikuti kemahuannnya seperti misal nya dalam mesyuarat MPN Sabah pada bulan Oktober 2010 diputuskan bahawa antara lima nama ketua cabang dipilih menjadi wakil PKR Sabah  mengadakan perjumpaan dengan pemimpin Pakatan diNegeri Sabah adalah Tamrin Hj Jaini, Datuk Kong Hong Ming, Hj Ansari Abdullah dan Hassnar Hj Ebrahim. Bagaimanapun Hajah Fauziah Salleh dengan menggunakan nama Biro Politik  memaklumkan  bahawa nama Hassnar Hj Ebrahim dan seorang lagi ditukar kepada Datuk Jeffry Kitingan dan Datuk Kalakau Untol. (Keputusan menolak Hasnar ialah keputusan Biro Politik- boleh check dlm minit mesy) Apabila saya berkeras dan memaklumkan akan menghadiri mesyuarat yang dijadualkan, Tamrin Hj Jaini segera memutuskan  bahawa mesyuarat Pakatan yang dijadualkan ketika itu dibatalkan.

Beberapa jam kemudian saya dimaklumkan bahawa mesyuarat yang menurut Tamrin Hj Jaini telah dibatalkan itu telah dijalankan atas jemputan Tamrin Hj Jaini. Hadir dimesyuarat tersebut –  lima wakil dari DAP, lima wakil daripada PAS sementara  PKR Sabah HANYA diwakili dua orang  ia itu Tamrin Hj Jaini dan Datuk Kong Hong Ming.


Dalam mesyuarat tersebut Tamrin Hj Jaini memaklumkan hadirin bahawa dirinya telah dipilih menjadi calon dan mohon Pakatan Sabah menyokong pencalonnya  dalam pilihanraya Kecil Batu Sapi. Kehairanan wakil DAP dan PAS membantah  permintaannya menyebabkan kedua dua wakil PKR itu hilang sabar ,  marah seterusnya meninggalkan mesyuarat dengan cara biadap.( Hasnar tidak hadir dlm mesy tersebut dan laporan ini menyeleweng)


Melalui siaran akhbar ini saya menyeru Hajah Fauziah Salleh supaya berhenti membohongi ahli ahli PKR Sabah. Sebagai seorang Hajah lebih lebih lagi seorang ahli Parlimen dia wajar menjaga nama baiknya. Bukan berpolitik melalui pembohongan dan penipuan.  Adengan adu dumba yang selama ini telah berjaya menyebabkan pemimpin PKR Sabah terus menerus bercakaran dan bertelagah sesama sendiri  menjadikan mereka ‘berPecah dan diPerintah’ wajib dihentikan serta merta.


Mohon kenyataan ini disiarkan.

Hassnar Hj Ebrahim
Ketua Cabang PKR Batu Sapi

NAJIB DI KECAM BEKAS DUTA....

onMantan Duta Besar Amerika Syarikat ke Malaysia John Malott mengecam kemunafikan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak berhubung slogan 1Malaysia dalam sebuah artikel pedas yang diterbitkan di Asia Wall Street Journal, hari ini.Malott, seorang pengkritik kerajaan sejak menamatkan jawatannya selama tiga tahun sebagai duta besar Amerika pada tahun 1998, berkata Najib perlu "merenung lama di cermin" jika beliau serius mahu melihat matlamat 1Malaysia tercapai.

Di sebalik slogan baru kerajaan, ketegangan perkauman dan agama hari ini adalah lebih tinggi hari ini berbanding ketika Najib dilantik pada 2009.Malah, ia lebih buruk daripada bila-bila masa sejak 1969, ketika sekurang-kurangnya 200 orang dibunuh dalam pergaduhan kaum antara masyarakat majoriti Melayu dan minoriti Cina.

Malott mempersalahkan peningkatan ketegangan kaum dan agama yang tercetus baru-baru ini kerana sikap "toleransi kerajaan dalam beberapa kes memprovokasi dan faksionalisme etnik melalui kata-kata dan tindakan kerajaan".Sambil memberi beberapa contoh, beliau juga mengimbas kejadian di mana seorang pembantu kanan Najib - Hardev Kaur menyarankan supaya tidak ada salib dipamerkan semasa perdana menteri mengunjungi rumah terbuka hari Krismas di kediaman Paderi Besar Katolik Kuala Lumpur.

Ms Kaur kemudian berkeras berkata saranannya itu satu permintaan dan bukannya arahan, seolah-olah seperti rakyat Malaysia boleh menolak permintaan daripada pejabat perdana menteri.Contoh lain berhubung ketidak sensitif kerajaan, kata Malott, termasuk tindakan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussien yang membela tindakan sekumpulan penduduk yang berarak membawa kepala lembu sebagai membantah pemindahan sebuah kuil Hindu di kawasan kejiranan mereka.

Malott juga menyentuh mengenai kenyataan Menteri Pertahanan, Datuk Seri Zahid Hamidi yang mempersoalkan "kurangnya patriotisme"di kalangan masyarakat Cina dan India di negara ini.Turut dibidas bekas duta itu adalah akhbar Utusan Malaysia, milik Umno yang didakwa mencetuskan kebencian perkauman dengan secara teratur menyerang "ahli politik Malaysia berbangsa Cina dan bahkan mencadangkan seorang daripada mereka, ahli parlimen Teresa Kok, harus dibunuh".

Akibat ketegangan perkauman yang semakin memuncak, sebanyak 500,000 rakyat Malaysia meninggalkan negara itu antara tahun 2007 dan 2009 - jumlah itu kecam Malott, adalah lebih dari dua kali ganda jumlah profesional Malaysia yang tinggal di luar negeri.Beliau juga berkata Najib terpikat untuk mempertahankan kumpulan pelampau seperti PERKASA yang secara terang-terangan menentang pembaharuan ekonomi atas nama 'ketuanan Melayu'.

Revolusi Tunisia: Mulanya Dari Seorang Tukang Sayur

on
Apakah revolusi yang dimulai Tunisia,dan diikuti beberapa negara arab lain tanda akan jatuhnya kerajaan-kerajaan sekular??Apa peranan dakwah dan jihad global di tengah kecamuk politik negera-negera Islam yang terpengaruh efek domino dari revolusi Tunisia? Bersediakah umat Islam dengan kembalinya khilafah memimpin dunia?


Revolusi Seorang Pedagang Sayur

Revolusi di Tunisia bermula dari seorang tukang sayur bernama Muhammad Bouazizi, berumur 26 tahun. Muhammad Bouazizi adalah simbol pemuda tertindas di wilayah Sidi Bouzid Sidi, 300 kilometer sebelah selatan ibukota Tunisia. Pemuda di sana banyak yang bergelar sarjana namun sehari-hari hanya berkeliaran di café-cefe di jalan berdebu kota miskin, menunjukkan kegagalan pemerintah memberikan jaminan pekerjaan yang layak.


Muhammad Bouazizi,telah menjadi peniaga sayur selama 7 tahun sehinggalah kenderaan yang membawa sayurnya disita oleh pihak berkuasa.Bouazizi sudah mencuba membayar 10 dinar Tunisia dan membayar lagi sekitar 7 dolar, namun ia malah ditampar, diludahi dan ayahnya yang sudah meninggal dihina. Bouazizi tidak terima dihina seperti itu, dan melapor ke pegawai kerajaan dengan harapan keluhannya didengar.Tetapi malangnya,pegawai kerajaan tidak mahu berjumpa dengannya.Dia mengambil jalan sendiri,dengan membakar dirinya.Tetapi sebenarnya dia tidak membakar dirinya sahaja,dia telah membakar semangat rakyat Tunisia yang tidak tahan dengan kediktatoran kerajaan itu.Ben Ali, sang diktaktor sempat mengunjungi Bouazizi pada tanggal 28 Desember untuk meredam api yang sudah membakar rakyat Tunisia. Namun, api di dada rakyat Tunisia sudah tidak bisa lagi dipadamkan, dan pada tanggal 14 Januari, hanya 10 hari setelah Bouazizi meninggal, kediktaktoran Ben Ali tergulingkan oleh sebuahintifadhah yang dipicu seorang tukang sayur.Ben Ali, sang diktaktor Tunisia yang telah berkuasa selama 23 tahun adalah lambang pemerintahan sekular negara-negara Islam, khususnya dunia Arab yang gagal menjalankan sistem pemerintahannya di segala aspek kehidupan. Pengangguran, liberalisasi ekonomi, pasar bebas adalah sumber masalah bagi Tunisia.Apalagi Tunisia tidak memiliki sumber daya alam dan sangat bergantung pada asing. Ditambah lagi pemerintahan yang korup, ketertutupan akses politik, maka lengkaplah penderitaan rakyat Tunisia yang akhirnya berujung kepada perlawanan untuk sebuah perubahan. Sebuah revolusi telah dimulai.


Masa Berakhirnya Para Diktaktor?

Runtuhnya rejim diktaktor Tunisia teryata menjadi kekhawatiran tersendiri bagi semua diktaktor, khususnya di negara-negara Arab. Mereka khawatir rakyat di negara mereka akan menjadikan revolusi di Tunisia sebagai inspirasi, dan itulah yang saat ini terjadi!
Abdul Bari Atwan, editor Al Quds Al Arabi yang berbasis di London menulis sebuah artikel berjudul Terima Kasih Rakyat Tunisia mengungkapkan kekhawatiran para diktaktor Arab atas revolusi Tunisia.

"Beberapa hari ini merupakan hari yang kritikal bagi kebanyakan kediktaktoran pemimpin Arab. Keadaan kehidupan di Tunisia masih lebih baik dibandingkan kebanyakan negara Arab lainnya. Lebih lagi, diktaktor Tunisia tidak terlalu represif dibandingkan di dunia Arab lainnya".Abdul Bari Atwan, yang pernah menulis buku The Secret History of Al-Qa'ida(bercerita ttentang Syekh Usamah bin Ladin dan Al Qaeda) juga memberikan 'saranan' menarik untuk pemerintahan Amerika berkaitan revolusi di Tunisia. Atwan menyarankan pemerintahan AS menyiapkan sebuah pulau di Kepulauan Pasifik untuk menerima sekutu Arab dan para diktaktor lainnya.Pakar politik Arab, Hussein Majdoubi juga menganalisa kemungkinan terjadinya revolusi serupa di Tunisia akan menjalar ke negara-negara Arab. Penguasa Moroko, Libya, Aljazair, dan Mesir menurutnya merupakan target revolusi selanjutnya. Dia juga kecewa dengan Barat yang terus menerus memberikan dukungan kepada para diktaktor Arab dan mengabaikan keadaan politik yang menyedihkan.


Clovis Maksoud, mantan utusan Liga Arab untuk PBB mengatakan revolusi Tunisia adalah inspirasi dunia Arab yang dipakai oleh negeri-negeri dengan rejim diktator. Dalam sebuah wawancara dengan Press TV, dia mengatakan "revolusi Tunisia merupakan salah satu peristiwa paling terinspirasi di dunia Arab di waktu ini".
Yvonne Ridley, jurnalis Muslimah yang juga seorang mualaf asal London, UK, berpendapat bahwa rakyat dunia Arab saat ini telah kehilangan rasa takut terhadap rejim-rejim Arab yang menindas dan korup yang disokong oleh kekuatan AS dan Eropa, dan akan mulai berjatuhan seperti domino. Dia melanjutkan :

"Hal pertama yang harus dilakukan adalah mengirimkan Air Force One untuk mengumpulkan semua diktator dan para penguasa yang zalim yang digaji oleh AS dan membawa mereka kembali ke Washington. Seperti kotoran haiwan peliharaan di New York Central Park, anda harus bertanggung jawab atas kekacauan anjing Anda."
Revolusi rakyat Tunisia membuat para diktaktor Arab panik. Hal yang menimpa Ben Ali merupakan penghinaan yang belum pernah terjadi sebelumnya terhadap seorang pemimpin Arab. Sebuah kejadian luar biasa bila diktaktor Tunisia yang telah berkuasa selama 23 tahun akhirnya ditumbangkan oleh perlawanan rakyat yang kecewa dan muak dengan sistem yang mengatur mereka selama ini. Era para diktaktor nampaknya segera akan berakhir.

Isa Samad dilantik Pengerusi Felda - Hari yang sedih, 'Buruk' untuk pasaran

on


    

Pelantikan bekas menteri besar Negri Sembilan, Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad sebagai pengerusi Felda menyebabkan pasaran menjadi tidak menentu, kata ketua pegawai eksekutif, Maybank Investment, Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz.

NONE“Terdapat banyak GLC yang mempunyai bekas ahli politik dilantik sebagai pengerusi tetapi bagi Felda, adalah kes yang jarang berlaku di mana pasaran bimbang dengan pelantikan itu. Ia memberi isyarat yang salah,” katanya.

Bercakap di forum anjuran badan pemikir, Ideas, Tengku Zafrul bagaimanpun berkata pelantikan berkenaan mungkin disebabkan kekurangan calon di mana jawatan utama di syarikat-syarikat berkepentingan kerajaan mesti diisi oleh calon bumiputera.

Meskipun Tengku Zafrul agak berdiplomasi ketika memberika alasannya, rakan panel Majlis Penasihat Ekonomi Kebangsaan, Zainal Aznam Mohd Yusof berkata rekod Mohd Isa yang terpalit dengan gejala rasuah adalah punca kebimbangan pasaran.

Mohd Isa didapati bersalah kerana terbabit dengan politik wang ketika pemilihan parti itu dan digantung jawatannya oleh lembaga disipin Umno pada 2005.

“Adalah hari yang sedih apabila Isa dilantik sebagai pengerusi Felda,” kata Zainalmalaysiakini

PAS bertanding​: Anwar korbankan Shamsul Iskandar di Merlimau..​.

on

PKR dan DAP sudah putuskan setuju PAS bertanding dalam PRK DUN Merlimau pada 6 Mac ini.
Sekaligus keputusan ini amat mengecewakan Ketua Pemuda PKR Shamsul Iskandar Mat Akin yang sudah bermimpi siang malam untuk bertanding dalam pilihanraya kecil ke 15 itu.
Beliau dijadikan korban oleh bossnya, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang perlu akur bahawa PAS layak bertanding di kawasan tersebut mengikut peruntukan kerusi PRU sebelum ini.
Shamsul Iskandar kena akur kerana anwar sudah memberi kemenangannya pada pemilihan pimpinan PKR akhir tahun lalu.
Lagipun, bukan sesuatu yang pelik Anwar mengorbankan orang lain asalkan matlamatnya tercapai.
Ketua Umum PKR itu juga tidak ada pilihan lain kecuali mengalah kerana perlukan sokongan PAS sebagai talian hayat perjalanannya ke Putrajaya.
Lagipun, jentera pilihanraya PAS yang lebih hebat berbanding PKR dan DAP.
Anwar perlu menjaga hati pemimpin-pemimpin PAS kerana jika parti itu ‘merajuk’ dan keluar pakatan pembangkang, Ketua Pembangkang itu boleh ucap bye- bye Putrajaya.
Lagipun PKR semakin mengecil di Parlimen selepas ahli parlimen Padang Serai N.Gobalakrishnan keluar parti dan jadi wakil rakyat Bebas mengikut jejak lima rakannya.
PKR hanya tinggal 24 kerusi, PAS pula 23 manakala DAP 29 kerusi selepas menang di PRK Parlimen Sibu.
Ikut kebiasaan di Parlimen, sepatutnya pemimpin DAP jadi Ketua Pembangkang tetapi Anwar masih dapat ihsan parti itu dan PAS untuk kekal dengan jawatan berkenaan.
Berbalik PRK Merlimau, terdapat desas ada kalangan pemimpin PAS tidak setuju parti itu bertanding di kawasan tersebut.
Antara faktornya soal kewangan dan jangkaan kalah selain jika menangpun tidak akan merubah kedudukan politik negeri Melaka.
Ada juga pendapat mengatakan mereka tidak mahu kalah tiga kali berturut-turut selepas Galas dan Tenang.
Justru itu, timbul idea tidak mahu bertanding sama seperti dilakukan PAS ketika PRK Dun Talam pada 2007.
Jika idea ini kekal, PKR boleh meletakkan Shamsul Iskandar bertanding.
Cuma PAS mungkin tidak akan menurunkan sepenuhnya jentera kempen kerana kecewa dengan sikap memilih Ketua Pemuda PKR itu.
Dalam PRU ke 12, Shamsul sudah ditawarkan bertanding di Jasin tetapi memilih Parlimen Dungun.
Apapun terpulang pada PAS menentukan kerana PR sudah memberi laluan kepada parti itu di Merlimau.
Mengenai calonnya, Hadi sudah membayangkan keputusan mengenainya akan dibuat pada mesyuarat kepimpinan parti itu 13 Februari ini.
Kerusi DUN Merlimau kosong berikutan kematian penyandangnya Datuk Mohamad Hidhir Abu Hassan, 54, pada 20 Januari lalu.
Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan 26 Februari sebagai tarikh penamaan calon dan sekiranya ada pertandingan, pengundian pada 6 Mac.
Pada pilihan raya umum 2008, Mohamad Hidhir menewaskan calon PAS, Jasme Tompang dengan majoriti 2,154 undi.

All eyes on the rebirth of Snap

on

Snap in its heyday was the strongest party in Sarawak in terms of the number of elected representatives it had in the state assembly in 1974, when it won 18 out of 48 seats, with the other BN parties, Parti Pesaka Bumiputra Bersatu (PBB), Supp and Sarawak Chinese Association securing the remaining 30 seats.

Interested individuals and bystanders in politics are now keeping a close eye on efforts to rejuvenate a once powerful political force in Sarawak, the Sarawak National Party (Snap).

The party has held three political symposiums so far as the early steps in its rejuvenation programme, after it succeeded in getting the Court of Appeal to set aside its deregistration eight years ago by the Registrar of Societies.

More symposiums and other related activities are expected in the coming months.

The earlier symposiums, which started last year, are to help Snap's central executive committee initiate plans, strategies, programmes and activities for the party to move forward in the current situation.

"It is like putting Snap back into the factory, with the hope that it will come up as an old product in new packaging, as a new product or as a combination of old and new but in a new format," party president Edwin Dundang said at the opening of the last symposium recently.

The objective, since the ROS deregistration was thrown out by the court on June 24 last year, has been to make Snap marketable, fashionable and a household name among the old and new supporters. 

"We must think of what we can provide to the people and how we can excite the people with our product," Dundang said.

Young professionals recruited

The party has also brought in some young professionals and veteran politicians in its bid to take Snap back to the position it once held. Some of them have been given key positions, which Dundang described as an effort to inject in fresh blood into the party.

After its deregistration by ROS on Nov 5, 2002, Snap drifted into political wilderness, losing many of its members to a splinter group led by Social Development and Urbanisation Minister William Mawan Ikom and other political parties.

Before the deregistration, the party claimed to have more than 123,000 members, most of whom were Dayaks.

NONEMawan and his supporters later formed the Sarawak Progressive Democratic Party (SPDP), which took over Snap's place in the Sarawak BN.

Another big blow to the deregistered party came when its chief financier, James Wong Kim Min (left), stepped down as party president, with the little known Dundang taking over the leadership.

With little funds in its bank account, Snap was literally living "from hand to mouth". Even money to pay its electricity and water bills was hard to come by.

But now, the party can afford to smile again. Since the Court of Appeal quashed the ROS order, the party has found new friends who are eager to extend financial and other assistance.

Parti Kita, led by former Law Minister Zaid Ibrahim, United Borneo Front (UBF) led by former PKR vice-president Jeffrey Kitingan and a citizens group, Malaysian Civil Liberties Movement (MCLM), have pledged their support.

Parti Kita and UBF have agreed to help Snap to campaign for its candidates in the coming Sarawak election while MCLM said it would help in checking the backgrounds of its potential candidates.

"We are friends with anybody who wants to be our friend," declared Dundang.

However, Snap's resurgence is being looked upon suspiciously by one of its partners in Pakatan Rakyat - PKR. DAP has no worry about it, since the party only contests in Chinese-majority constituencies.

Snap is eyeing 28 Dayak-majority seats in the coming Sarawak state election and many of these seats are also on the list of PKR, whose leaders fear that Snap may leave Pakatan to battle on its own.

There is also talk that a number of PKR leaders might join Snap as they would feel more comfortable with a home-grown party.

Among the veteran politicians who have returned to Snap is a former deputy chief minister, Daniel Tajem, who was kicked out of the party over allegations he backed Independent candidates against the party's candidates in the 1982 parliamentary election.

Tajem: Spirit of the past can be rekindled

Other Dayak leaders then in Snap, including Leo Moggie, resigned in protest against Tajem's expulsion. In 1983, Tajem and Moggie formed Parti Bansa Dayak Sarawak (PBDS).

With the deregistration of PBDS by ROS in 2004 for failing to settle a leadership crisis, Tajem and Moggie became "partyless" .

Tajem is of the view that the spirit of past Snap leaders like Stephen Kalong Ningkan can be rekindled in the efforts to rejuvenate the party.

Apart from Ningkan, who was party secretary-general, the others were JS Tinker (chairman), Edward Howell, Edwin Howell, Ivory Kedit, Mathew Dana Ujai, David Lawrence Usit, Nyipa Julin and Lionel Bediman Ketit.

Registered on April 10, 1961, Snap is one of the oldest parties in Sarawak and its founder, Ningkan, was Sarawak's first Chief Minister.

It was the third political party to be formed in the state after Sarawak United People's Party (SUPP) and Parti Negara Sarawak (Panas) opened the way for the active participation of the Dayaks in not only preparing for Sarawak's independence, but also to be fully involved in political activities.

Although there were Dayaks in SUPP and Panas, they never gave any prominence to these two parties and their roles in them were minimal.

Thus the Dayaks, particularly the Ibans, feared they could be left behind in decision-making in Sarawak, which was then desirous of becoming independent of colonial rule. In 1963, Snap opened its doors to non-Dayaks , with James Wong becoming its first Chinese member.

The others, who joined later, were tycoons Wee Hood Teck, Wee Boon Ping and Ho Ah Chon. Abang Othman Abang Moasili was the first Malay to join the party, which today is attracting as many Chinese and Malays as Dayaks.

Snap in its heyday was the strongest party in Sarawak in terms of the number of elected representatives it had in the state assembly in 1974, when it won 18 out of 48 seats, with the other BN parties, Parti Pesaka Bumiputra Bersatu (PBB), Supp and Sarawak Chinese Association securing the remaining 30 seats.

In the 2006 state election, the party won only the Engkilili seat, but its candidate, Johnical Rayong, left Snap soon after.


Adun BN Menipu Najib

on

NONEBeberapa ADUN BN dilaporkan berbohong tentang diri mereka sendiri ketika pertemuan hati ke hati mereka dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak Najib di Miri, minggu lalu.ADUN BN, Dr Jerip Susil dan Daud Abdul Rahman mengesahkan sesetengah rakan mereka berbohong.


Dr Jerip, seorang pengamal perubatan berkata perdana menteri kelihatan marah apabila mendapati sesetengan ADUN tidak memberikan cerita yang sebenar mengenai kawasan mereka.

"Beliau memiliki semua maklumat yang tercatat dalam buku nota bagi setiap ADUN yang diperolehi dari BN.

"Maklumat ini dikumpul oleh Cawangan Khas, Jabatan Penerangan dan agensi-agensi yang berkaitan berhubung setiap ADUN.

"Walaupun kami bertemu satu dengan satu dengan perdana menteri, tetapi mereka yang menunggu di luar boleh mendengar perbualan yang berlangsung.

"Saya terdengar ada yang cuba untuk mengatakan sesuatu, tetapi Najib yang menyelak halaman buku notanya dan bertanya 'awak pasti?'dengan suara yang jelas," kata Dr Jerip, yang juga ADUN Bengoh.

NONE 
Beliau memberikan contoh, apabila perdana menteri bertanyakan tentang demografi penduduk, beberapa ADUN jelas tidak dapat memberikan jawapan dan cuba menukar tajuk.

"Perdana Menteri tidak senang dengan jawapan seperti itu," katanya.

Menurutnya, perdana menteri dilaporkan berkata pengetahuan mengenai demografi penduduk adalah penting bagi menentukan pola pengundian sesuatu kawasan dan masyarakat.

Dr Jerip berkata dia tidak menghadapi masalah pada sesinya dengan Najib.

NONEDaud, yang juga naib presiden Parti Pesaka Bumiputra Bersatu (PBB) dan penolong menteri di pejabat ketua menteri berkata sesetengah ADUN menaanggap diri mereka sebagai luar biasa kemampuan mereka.

Menurut Daud, tidak ada gunanya berbohong atau terlalu memuji diri mereka sendiri di hadapan perdana menteri kerana Najib tahu perkara yang sebenarnya.

"Apabila mereka terlalu memuji diri sendiri, perdana menteri terus menegur mereka. Najib tidak menyembunyikan rasa tidak senangnya pada ADUN seperti itu, "katanya yang juga ADUN Tupong


SOLAT, APA ALASAN ANDA.....???

on


Pelbagai alasan orang tak nak solat – seluar kotor lah (dah tau kotor kenapa pakai?) , tak sempat (sibuk pergi open house), tak ada masjid/surau dan yang paling menyedihkan apabila kawan tak solat kita pun tak solat kononnya takut dipanggil alim sedangkan solat adalah kewajipan kita. 

Peringatan untuk diri sendiri juga anda – tiada alasan untuk ponteng solat. Malaikat di bahu kiri kita tidak pernah jemu mencatatkannya. 

Semoga gambar-gambar di paparkan memberi sedikit keinsafan kepada kita supaya tidak lalai menunaikan kewajipan kita sebagai seorang hamba. 

Dinegara kita susah nak jumpa org solat di tempat2 terbuka...Nak cari masjid @ surau baru boleh solat...


Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List