Kisah Menakjubkan Isteri Solehah Yang Dimadu

on May 27, 2012
Dahulu di Baghdad ada seorang laki-laki penjual kain yang kaya. Tatkala dia sedang berada di kedainya, datanglah seorang gadis muda mencari-cari sesuatu yang hendak dibeli. Ketika sedang bercakap, tiba-tiba gadis itu menyingkap wajahnya di sela-sela perbincangan tersebut sehingga laki-laki terrebut terkesima dan berkata, "Demi Allah, aku terpana dengan apa yang kulihat."
 
 
Gadis itu pun berkata, "Kedatanganku bukan untuk membeli apa-apa. Selama beberapa hari ini aku keluar masuk pasar untuk mencari seorang lelaki yang menarik hatiku dan bersedia menikah denganku. Dan engkau telah membuatku tertarik. Aku memiliki harta. Apakah engkau mahu berkahwin denganku? "

Laki-laki itu berkata, "Aku telah menikahi sepupuku, dialah isteriku. Aku telah berjanji kepadanya untuk tidak membuatnya cemburu dan aku juga telah mempunyai seorang anak darinya. "

Wanita itu mengatakan, "Aku rela jika engkau hanya mendatangiku dua kali dalam seminggu." Akhirnya laki-laki itu pun setuju lalu bangkit bersamanya. Akad nikah pun dilakukan. Kemudian dia pergi menuju rumah gadis tersebut dan berkaitan dengannya.

Setelah itu, si pedagang kain pulang ke rumahnya lalu berkata kepada isterinya, "Ada teman yang memintaku tinggal semalam di rumahnya." Dia pun pergi dan bermalam bersama isteri barunya.

Setiap hari selepas zuhur dia mengunjungi isteri barunya. Hal ini berlangsung selama lapan bulan, hingga akhirnya isterinya yang pertama mulai merasa aneh dengan keadaannya. Dia berkata kepada pembantunya, "Jika suamiku keluar, perhatikanlah ke mana dia pergi."

Si pembantu pun membuntuti suami majikannya pergi ke kedai, namun ketika tiba waktu zuhur dia pergi lagi. Si pembantu terus membuntuti tanpa diketahui hingga tibalah suami majikannya itu di rumah isteri yang baru. Pembantu itu mendatangi jiran-jiran sekitar dan bertanya, "Rumah siapakah ini?" Mereka menjawab, "Rumah milik seorang wanita yang telah berkahwin dengan seorang penjual kain."

Pembantu itu akan pulang menemui majikannya lalu menceritakan hal tersebut. Majikannya berpesan, "Hati-hati, jangan sampai ada seorang pun yang lain mengetahui hal ini." Dan isteri lama si pedagang kain juga tetap bersikap seperti biasa terhadap suaminya.

Si pedagang kain menjalani kehidupan bersama isterinya yang baru selama satu tahun. Lalu dia jatuh sakit dan akhirnya meninggal dunia dengan meninggalkan warisan sebanyak lapan ribu dinar. Maka isteri yang pertama membahagikan harta warisan yang berhak diterima oleh putranya, iaitu tujuh ribu dinar. Sementara bakinya yang berjumlah seribu dinar ia bagi menjadi dua. 

Satu bahagian ia letakkan di dalam beg, kemudian ia berkata kepada pembantunya, "Ambillah beg ini dan pergilah ke rumah wanita itu. Maklumkan kepadanya bahawa suaminya telah meninggal dengan mewariskan wang sebanyak lapan rib dinar. Putranya telah mengambil tujuh ribu dinar yang menjadi haknya, dan selebihnya seribu dinar aku bagi denganmu, masing-masing memperoleh setengah. Inilah bahagian untukmu. Dan sampaikan salamku juga untuknya. "

Si pembantu pun pergi ke rumah isteri kedua si pedagang kain, kemudian mengetuk pintu. Setelah masuk, disampaikannyalah berita tentang kematian si pedagang kain, dan mesej dari isteri pertamanya. Wanita itu pun menangis, lalu membuka kotak miliknya dan mengeluarkan sehelai kertas seraya berkata kepada si pembantu, "Kembalilah kepada majikanmu dan sampaikan salamku untuknya. Maklumkan kepadanya bahawa suaminya telah menceraikanku dan telah menulis surat cerai untukku. Maka kembalikanlah harta ini kepadanya kerana sesungguhnya aku tidak berhak mendapatkan harta warisannya sedikitpun. "

 menujuhidayah.wordpress.com


Photobucket

Chong Wei Perlu Berdepan Kekuatan Mental.

on

alt

Pemain nombor satu dunia, Datuk Lee Chong Wei, yang dijangka sembuh dalam masa empat minggu selepas mengalami kecederaan buku lali, perlu mengumpul kekuatan minda sebelum beraksi pada temasya Sukan Olimpik di London yang akan membuka tirai dalam tempoh 62 hari lagi.

Pensyarah kanan Sains Sukan Universiti Putra Malaysia (UPM), Sheikh Kamaruddin Sheikh Ahmad berpendapat, Chong Wei perlu mendapat bantuan pakar psikologi sukan di Institut Sukan Negara (ISN) bagi memastikan beliau pulih 100 peratus dari segi kekuatan mental dan keyakinan diri sebelum menyambung pemburuan pingat emas pertama negara di London nanti.
"Untuk kembali bangkit ke tahap keyakinan sebelum ini, Chong Wei perlu mendapat kekuatan mental yang secukupnya supaya dapat mengatasi tekanan akibat kecederaan yang dialami," katanya kepada Bernama hari ini.
Chong Wei mengalami kecederaan buku lali kanan ketika beraksi mewakili Malaysia menentang pemain Denmark Peter Hoeg Gade pada kejohanan Piala Thomas yang berlangsung di Wuhan, China Selasa lepas yang memaksanya menarik diri daripada kejohanan itu.

Beliau kemudiannya pulang ke tanah air dan mendapat rawatan daripada dua pakar ortopedik iaitu Dr Saw Khay Yong dan Dr Nicholas Geary di Pusat Perubatan Sukan Kuala Lumpur (KLSMC) dan dilaporkan akan pulih dalam masa empat minggu.

Kamaruddin yang pernah berkhidmat sebagai Pengerusi Lembaga Kejurulatihan Kebangsaan, berkata pemulihan kekuatan mental perlu disegerakan bagi memastikan Chong Wei tidak berhadapan dengan situasi hilang keyakinan atau was-was untuk membuat keputusan apabila beraksi di gelanggang kelak.

Beliau juga berpendapat sepanjang tempoh empat minggu itu, adalah lebih baik jika Chong Wei tidak melakukan latihan berat sebaliknya hanya menjalani latihan bercorak pemulihan kerana dikhuatiri akan mendatangkan mudarat kepada dirinya.
Katanya, jurulatih perlu memainkan peranan penting bagi memastikan Chong Wei tidak berdepan dengan risiko kecederaan sepanjang tempoh empat minggu ini.

"Dalam tempoh pemulihan jurulatih perlu mengambil berat dengan keadaan semasa Chong Wei dan bijak mengatur tindakan selanjutnya bagi memastikan jaguh badmintion negara itu kembali pulih sepenuhnya," katanya.

Beliau berkata, semua atlet terdedah kepada kecederaan ketika perlawanan dan beliau tidak menolak kemungkinan Chong Wei berkemungkinan akan berdepan dengan risiko sama pada pertandingan berikutnya.

Photobucket

China juara Piala Thomas 2012

on

Lin danok

WUHAN - China muncul juara Kejohanan Badminton Piala Thomas 2012 selepas mengalahkan Korea Selatan 3-0 pada final di Gimnasium Pusat Sukan Wuhan di sini sebentar tadi.
Keputusan:
Lin Dan mn Lee Hyun Il 21-14, 21-17
Cai Yun / Fu Haifeng mn Lee Yong Dae / Kim Sa Rang 21-16, 25-23
Chen Long mn Shon Wan Ho 21-9, 21-13Photobucket

Amerika sedia bekerjasama dengan 'Mesir baru'

on


 Setiausaha Negara Amerika Syarikat, Puan Hillary Clinton mengucapkan tahniah kepada seluruh rakyat Mesir atas pilihan raya presiden bersejarah yang diadakan negara itu kelmarin.

Katanya, Washington sedia bekerjasama dengan pemerintah baru di Kaherah.

"Kami tidak sabar untuk bekerjasama dengan pemerintah Mesir yang dipilih secara demokratik," kata Clinton dalam kenyataan yang dikeluarkan oleh jurucakapnya.

Hilary Clinton membuat kenyataan itu sedang kiraan undi masih diteruskan di negara Arab yang paling ramai penduduk.

"Hari ini (kelmarin) rakyat Mesir mengakhiri dua hari yang bersejarah dalam pusingan pertama pilihan raya presiden, menandakan satu lagi mercu tanda penting dalam peralihan mereka ke arah demokrasi.

"Kami akan terus berdiri bersama rakyat Mesir sedang mereka berusaha menggapai janji hasil pemberontakan tahun lalu dan membina demokrasi yang melambangkan nilai dan tradisi mereka, menghormati hak asasi manusia dan memenuhi aspirasi bagi kehidupan lebih baik," kata Clinton.

[Gambar - MENGIRA UNDI: Para pegawai pilihan raya Mesir mengira undi di salah satu pusat mengundi di Kahirah, setelah negara itu selesai menjalankan pilihan raya presiden yang bersejarah. - Foto AFP]

Setelah berdekad-dekad menerima keputusan yang telah ditetapkan di bawah pemerintahan mantan Presiden, Hosni Mubarak, keputusan undian dua hari itu tidak dapat dijangka dan mungkin memaksa undian pusingan kedua diadakan antara dua calon utama bulan depan.

Sekitar 50 juta pengundi diminta membuat pilihan antara 12 calon.

Tinjauan pendapat menunjukkan calon yang dijangka menang mungkin daripada golongan Islamis atau calon yang pernah menjadi menteri dalam era pemerintahan Hosni Mubarak.

Calon-calon golongan Islamis telah mengatakan mereka akan memperjuangkan matlamat pemberontakan tahun lalu.

Antara pesaing utama jawatan presiden Mesir, termasuk mantan Menteri Ehwal Luar Mesir dan ketua Liga Arab, Encik Amr Mussa, yang dilihat sebagai seorang ahli politik dan diplomat berpengalaman.

Tetapi, sebagaimana Perdana Menteri terakhir pentadbiran Encik Mubarak, Encik Ahmed Shafiq, Encik Mussa dituduh masih mempunyai hubungan dengan rejim lama.

Selain itu, calon Kumpulan Persaudaraan Islam (Ikhwan) yang berkuasa, Encik Mohammed Mursi, pula menghadapi saingan daripada bekas anggota pergerakan Islamis itu, Encik Abdel Moneim Abul Fotouh, yang menyifatkan dirinya sebagai pilihan yang dipersetujui. - AFP.


Photobucket

KEMPEN ‘KELUAR MENGUNDI, LAWAN PENIPUAN’

onBersih akan kembali kepada fokus utama mereka menuntut pilihan raya adil bersih, kali ini dengan merantau ke seluruh pelusuk tanah air bagi kempen mengajak pengundi berdaftar keluar mengundi ketika pilihan raya umum ke-13 (PRU13) yang dijangka tidak lama lagi.

Badan pemerhati pilihan raya itu akan memulakan kempen "Keluar Mengundi, Lawan Penipuan" bermula Jun depan dengan memberikan fokus utama di kawasan pedalaman.
"Bersih akan kembali kepada agenda utama kami. Dengan mengadakan "roadshow" bermula Jun depan. Kami akan memberi penjelasan kenapa pengundi perlu keluar mengundi dan melawan penipuan dalam sistem daftar pemilih Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR)," kata ahli Jawatankuasa Pemandu Bersih, Maria Chin Abdullah ketika perhimpunan vigil pasca Bersih di hadapan pintu masuk Taman Tasik Perdana.

Jelas Maria, antara aktiviti yang akan diadakan adalah sesi forum dan ceramah daripada panel Bersih.

"Setakat ini kami telah merancang akan mengadakan 7 forum dalam aktiviti tersebut termasuk ceramah di kawasan pedalaman di Sabah dan Sarawak.

"Kami bergerak atas nama Bersih, dan tidak melibatkan mana-mana parti, namun sekiranya ada jemputan daripada Barisan Nasional (BN) mahupun Pakatan Rakyat (PR) untuk menjemput kami dalam ceramah mereka, kami amat mengalu-alukannya.

Tambah Maria, "kempen itu akan bermula minggu kedua Jun depan di negeri - negeri seperti Perak, Terengganu, Kedah, Perlis, Pulau - Pinang, dan Melaka, manakala di Johor akan dibuat pada bulan Julai."

"Lokasi lain masih dalam perbincangan, dan lokasi-lokasi kempen ini juga belum diputuskan," katanya lagi.

Himpunan vigil anjuran Suara Rakyat Malaysia (Suaram) itu menyaksikan sekitar 10-15 peserta memegang lilin dan membawa plakad tertera perkataan "hentikan keganasan polis," "polis perlu bebas daripada pengaruh politik," dan "kami mahu IPCMC."

Malah, peserta turut melaungkan slogan "polis baik kami suka," dan "polis jahat kami benci," di hadapan perkarangan pintu masuk Ibu Pejabat Polis Bukit Aman.

Sejurus perhimpunan yang bermula jam 8 malam itu tamat sejam kemudian, pihak polis mula datang dan memerhatikan kumpulan tersebut. Bagaimanapun tiada insiden kekasaran berlaku antara peserta dan polis. (TMI)

Photobucket

Keganasan tidak harus berlaku dalam perbezaan berpolitik

on


Kebelakangan ini keganasan sering berlaku di kalangan para pendukung dan penyokong parti-parti politik khususnya yang berbangsa Melayu dan beragama Islam. Ianya tidak seharusnya berlaku walaupun berlainan fahaman dan pegangan politik kepartian.

Jika satu ketika dahulu, orang Melayu menjadikan sebagai satu jenaka apabila mesyuarat sebuah parti politik yang mewakili satu kaum tertentu berkesudahan dengan pergaduhan dan saling membaling kerusi dan apa saja objek yang boleh dilontar, sekarang mereka pula yang mentertawakan perangai dan tingkah laku orang Melayu.

Berlainan pegangan dan sokongan politik tidak seharusnya dipenuhi dengan keganasan dan kesamsengan yang bukan sahaja memperlihatkan ketandusan disiplin tetapi kerendahan akhlak. Biar berbeza pendapat dan sokongan tetapi jangan pula ia dijadikan alasan untuk mengganas dan mencederakan saudara sebangsa dan seagama ataupun sesiapa sahaja. 

"Sesungguhnya orang mukmin adalah bersaudara kerana itu damaikanlah antara dua saudaramu dan bertaqwalah kepada Allah supaya kamu mendapat rahmat." (Surah Al-Hujuraat: Ayat 10)

Majoriti orang Melayu bimbang perpecahan bangsa yang sedang berlaku atas kerekahan fahaman politik akan membawa padah kepada negara dan keturunan akan datang. Orang Melayu mesti belajar daripada sejarah dan pengalaman bangsa dan negara lain yang hancur apabila kesatuan bangsa runtuh. 

Kita hendaklah jadikan iktibar daripada sejarah hitam Melaka dan bangsa yang ditakluk Portugis pada 1511 diikuti selama 446 tahun penjajahan oleh Belanda, Inggeris dan Jepun dan selepas Merdeka peristiwa berdarah 13 Mei 1969.  Kita percaya mereka yang terlibat dalam keganasan dan tindakan samseng kebelakangan ini belum lahir semasa peristiwa hitam 1969 itu berlaku dan tidak tahu akan padahnya.

Bangsa Melayu tidak mampu lagi untuk berpecah-belah. Biarlah berlainan fahaman politik tetapi jangan jadikannya sebagai satu alasan untuk bergaduh dan berpecah-belah. Jadikan perbezaan pendapat dan pegangan politik sebagai satu kekuatan bukan satu kelemahan.

Peringatan yang diberikan dalam al-Quran secara nyata mengajak manusia supaya menjaga ikatan silaturahim dan persaudaraan, bukan sebaliknya. Kita diajar supaya menjauhkan diri daripada melakukan sesuatu yang boleh menjejaskan ikatan persaudaraan dan kejiranan, bukan bermusuhan.

Perpecahan hanya akan melemahkan umat Islam. Apabila menjadi lemah sudah tentu akan berlaku kerosakan dan kehancuran.

Semua pihak yang 'bermusuhan' akibat berlainan fahaman politik perlu ingat dan disedarkan bahawa Islam menyeru kepada perpaduan sejagat, melarang sama sekali perpecahan apa lagi sesama umat Islam. 

Apa yang berlaku hari ini, terutamanya di kalangan negara berpenduduk majoriti Islam, amat menyedihkan kerana ia berlawanan sama sekali dengan apa yang dianjurkan oleh Islam. Perkara yang sama sedang berlaku di Malaysia, semuanya kerana berlainan fahaman politik yang sempit. 

Saya percaya majoriti orang Melayu dan umat Islam di Malaysia, khasnya dan rakyat Malaysia amnya,  menolak perpecahan apatah lagi keganasan dan tindakan samseng, tak kiralah oleh mana-mana pihak atau kumpulan tertentu.

BERSATU KITA TEGUH, BERCERAI KITA ROBOH.


sumber

Photobucket

Rakyat bosan dengan politik cara UMNO

on


Memetik kata-kata penulis terkenal Indonesia, Goenawan Mohamad dalam
sebuah Catatan Pinggir yang amat popular. Beliau  berbicara tentang
kejatuhan ketua-ketua negara di beberapa negara Arab pada tahun 2011.

Siapa yang memimpin para pemberontak yang mengempur Tripoli? Siapa
yang mengkomondo ribuan orang yang menjatuhkan Mubarak dari lapangan
Tahrir di Mesir, dan mengerakan demonstran yang menuntut demokrasi di
jalanan kota Hamas di Syria?

Tidak ada. Belum ada. Entah! Mereka ibarat “orkes” tanpa dirigen.

Ertinya sebuah orkestra telah dengan spontan terbentuk lalu para
pemainnya memainkan irama yang dapat memikat orangramai sehingga
orangramai tertarik  lalu  mendorong mereka  bergabung, akhirnya
orkestra  bertambah besar dan perkasa.

Demikian halnya dengan perhimpunan Bersih 3.0 kelmarin.  Ratusan ribu
 hadir,  membentuk menjadi  sebuah orkestra dengan mengalun  muzik
yang sama, irama yang sama, rentak juga sama, dan setiap individu yang
 bergabung itu tidak pula bertanya; siapa pemimpin orkestra sehebat
itu.

Jawapannya kerana pengabungan  itu  bukan atas dasar  siapa yang
memimpin atau siapa yang menjadi ketua,  tetapi kerana masing-masing
terpanggil setelah melihat  di sana terdapat beberapa kepincangan dan
ketidakadilan yang  telah dilakukan pemerintah dalam mengurus
demokrasi di negara ini.

Sedang  kepincangan itu harus diperbetulkan segera, biarpun terpaksa
melalui  jalan raya kerana  meja perundingan sudah tertutup.

Mereka datang bukan kerana Ambiga atau A. Samad Said tapi kerana
tuntutan lapan perkara yang tersenarai dalam dokumen tuntutan Bersih
itu bagi mereka sangat  bertetapan dengan kehendak hati nurani
masing-masing.

Saya bertanya salah seorang anak muda dari Kelantan, yang ditemui
secara kebetulan di Kota Bharu saat akan berangkat  ke Kuala Lumpur “
Untuk apa mahu menyertai Bersih 3.0 ? Terpengaruh dengan Ambiga atau
siapa?. Anak muda itu menjawab “ Saya tak kenal pun Ambiga. Tapi  saya
mahu menyertai perhimpunan kerana tak bersetuju dengan perjalanan
demokrasi di  negara ini yang dilihatnya tempang.”

Seterusnya anak muda itu menghujah: Malaysia sudah 54 tahun merdeka,
sepatutnya  pemilihan  parti politik yang akan menerajui negara
dilakukan secara demokratis seperti dilakukan negara-negara lain yang
mengamalkan sistem demokrasi.

Contoh paling mudah,  menentukan tarikh pilihanraya.  Parlimen
seharusnya menetapkan tarikh pilihanraya, bukannya Perdana Menteri
dengan  kuasa mutlak.  Apa yang berlaku sekarang rakyat  berteka teki
bila masanya parlimen akan dibubarkan untuk membolehkan satu pilihan
raya umum diadakan.  Rakyat  bosan dan terasa “rugi masa” dengan
kondisi seperti ini.

Kedua, radio, televisyen (RTM) milik kerajaan seharusnya membenarkan
parti-parti yang bertanding  dalam pilihan raya  berkempen menerusi
media elektronik   seperti diamalkan negara-negara maju kerana RTM
adalah  milik kerajaan (Kementerian Penerangan),  dimana  sumber
kewangannya datang   dari rakyat yang membayar  cukai tanpa mengira
mereka itu BN atau PR.

Di negara-negara lain, bahkan pemerintah  memberikan wang  kepada
parti-parti oposisi untuk membiayai  mereka berkempen.

Sewaktu berlangsung pemilu (pilihan raya ) Indonesia beberapa tahun
dulu, kebetulan saya berada di Indonesia. Terasa tak mahu keluar dari
kamar hotel kerana  asyik menonton acara kempen pelbagai parti yang
disiarkan  dilayar televisyen Republik Indonesia silih berganti.
Senario  seperti itu tak pernah wujud di Malaysia biarpun sudah  lebih
setengah abad negara mencapai kemerdekaan.

Rakyat mahukan pilihan raya yang bersih dan adil. Senarai pengundi
yang meragukan dalam daftar pemilih hendaklah dibuang. Bukti -bukti
yang ditunjukkan Pakatan Rakyat seperti berpuluh-puluh pengundi
menggunakan alamat rumah yang sama hendaklah diambil tindakan
sewajarnya oleh SPR, bukan mendiamkan diri.

Rakyat sebenarnya mahu  melakukan transformasi politik  untuk
menyelamatkan negara daripada sebarang bentuk  pengkhianatan dan
penipuan.

 Kerajaan yang sudah diberi mandat selama 54 tahun sudah terlalu lama
membiarkan orang Melayu berada dalam kepompong hidup feudal sehingga
pemikiran dan sikap merdeka dalam erti kata sebenar tidak menjadi asas
dalam menentukan kepimpinan negara.

Di mata penguasa, orang Melayu  dianggap sebagai pengundi yang lebih
mudah dibeli dengan  rasuah dan fitnah. Lantaran itu orang Melayu
diberikan  pelbagai suapan wang tunai oleh kerajaan, disusuli dengan
pelbagai fintah melibatkan  lawan politik mereka melalui  media cetak,
elektronik dan media baru.

Barangkali umum tidak terasa, bahawa apa yang diberikan kerajaan
kepada rakyat sekarang sebenarnya berunsur   rasuah,  walaupun  atas
nama wang bantuan kepada rakyat miskin.

 Sekiranya wang sedemikian dibahagi-bahagikan kepada rakyat selepas
pilihan raya PRU Ke 13 nanti mungkin rakyat dapat menerimanya sebagai
bentuk bantuan ikhlas kerajaan kepada  rakyat, tetapi olehkerana
dilakukan sekarang, sewaktu dekat  pilihan raya, pemberian itu dinilai
sebagai pemberian “ada udang disebalik batu”.sumber

Photobucket

SUARAM Bongkar Lampiran Tertulis 'C4' Dalam Sampul Surat...!

onNota: Hasil sidang media SUARAM jam 1 tengah hari tadi di Dewan Perhimpunan Cina Selangor dan Kuala Lumpur, Jalan Maharajalela, di ibu negara.

(Gambar: Pengerusi SUARAM, Dr Kua Kia Soong, Pengarah SUARAM, Cynthia Gabriel dan peguam Perancis yang dilantik, Joseph Brehem).

Awal minggu ini, sebuah akhbar di Hong Kong telah mendedahkan 'skandal kapal selam Scorpene yang mengaitkan Perdana Menteri Najib Altantuya, kawan karib Baginda Razak sehingga penterjemah Mongolia, Altantuya Shaariibuu dibunuh dengan kejam pada 2006.

Dalam laporan berita, yang telah dipetik oleh beberapa blog di Malaysia, Najib Altantuya telah digambarkan sebagai pelaku utama di sebalik konspirasi untuk menyendoki komisen yang besar daripada pembelian 2 kapal selam dari DCNS Perancis, pembuat senjata untuk kerajaan Malaysia.

Beliau juga dikaitkan dalam pembunuhan Altantuya, di mana dua bekas pengawal peribadi beliau telah dihukum gantung manakala Razak Baginda kontroversi dibebaskan.

Akhbar Hong Kong juga melaporkan bahawa mahkamah Perancis telah memanggil Najib Altantuya untuk memberi keterangan sebagai saksi dalam perbicaraan kes rasuah yang difailkan oleh SUARAM Malaysia terhadap DCNS.

Altantuya berusia 28 tahun, dipercayai telah bercinta dengan kedua-dua Najib Altantuya dan Razak Baginda, adalah penterjemah yang telah dibunuh kerana peranannya sebagai orang tengah dalam kes itu, di mana Najib Altantuya dan Razak Baginda telah dituduh mengumpul sogokan haram bernilai lebih daripada RM500 juta.

Dia ditembak di kepala dalam hutan yang dibersihkan di Malaysia pada tahun 2006 dan mayatnya dibom dengan bahan letupan C4 gred tentera untuk mencegah dari dikenalpasti.

Lebih banyak dana diperlukan untuk kuku pesalah-pesalah

Sementara itu, SUARAM telah mengumumkan bahawa ia akan melancarkan Ops Scorpene 2.0 untuk mengumpul dana untuk melawan DCNS di mahkamah Perancis. Ia telah mengeluarkan kenyataan di bawah.

"SUARAM berharap bahawa dengan bermulanya kes Kapal Selam di Perancis, kita boleh menghantar satu mesej yang jelas bahawa rakyat Malaysia tidak akan duduk dan menerima ahli-ahli politik korup dan aktiviti rasuah yang berleluasa di Malaysia.

Skandal komisen kapal selam, salah satu rompakan terbesar Malaysia dalam zaman moden, bukan satu satu isu tetapi mencerminkan penyalahgunaan meluas pentadbiran Barisan Nasional (BN) dengan lingkaran kesan domino, bagaimana cukai pembayar wang yang telah digunakan dan disalahgunakan.

SUARAM adalah sebuah pertubuhan hak asasi manusia, yang dikenali untuk bersuara tanpa takut dalam mempertahankan hak asasi manusia, tadbir urus yang baik dan sebuah masyarakat yang terbuka dan bertanggungjawab. 

Kami meneruskan kes mahkamah untuk mendapatkan kebenaran dan keadilan untuk rakyat Malaysia yang wang yang telah disalahgunakan. 

Selama lebih 20 tahun SUARAM telah bekerja untuk mendedahkan amalan rasuah, tadbir urus yang lemah dan memperjuangkan hak-hak manusia sebelum keuntungan.

Jadi untuk meneruskan perjuangan untuk membongkar skandal di sebalik pembelian kapal selam, dan menurut kes yang sedang berlaku di Perancis, SUARAM perlu banyak bantuan dan derma daripada rakyat Malaysia. 

Kempen ini perlu diteruskan tanpa sebarang gangguan dan dengan sokongan penuh rakyat Malaysia. 

Kos adalah sangat tinggi dan akan kekal sedemikian rupa untuk beberapa tahun akan datang sehingga kes itu dilupuskan dan kebenaran menguraikan, sekali dan untuk semua. "

Mengumpul dana kempen Kedua

Ops Scorpene 2.0 adalah kempen kutipan derma dan kesedaran kedua (yang pertama adalah pada bulan Julai 2011) untuk terus mengejar dan menanggung perbelanjaan kes itu di mahkamah Perancis, yang telah meningkat kepada menjadi satu isu besar yang melibatkan kepentingan negara dan rakyat.

Ia bertujuan untuk memupuk kesedaran di kalangan rakyat Malaysia untuk mempersoalkan perbelanjaan persenjataan dan ketelusan dalam perolehan senjata negara.

Majlis makan malam tersebut akan diadakan pada 15 Jun 2012, 7.30 petang di Dewan Sivik MBPJ, Petaling Jaya, Selangor. 

Ops Scorpene bertujuan untuk mengumpul RM300 ribu dari makan malam kutipan dana ini dan akan digunakan untuk menanggung yuran guaman peguam yang bekerja untuk memastikan kejayaan kes itu.

Cynthia Gabriel dari SUARAM, Joseph Breham, salah seorang daripada 2 peguam Perancis, dan pemimpin-pemimpin politik seperti Saudara Mat Sabu, Ahli Parlimen Tian Chua dan Tony Pua akan menangani perkembangan terkini di sekitar kes itu.

Terdapat juga beberapa persembahan dan gerai untuk NGO untuk mendapatkan mesej dan kempen mereka ke hadapan (tatal ke bawah untuk butir-butir event).

Bagaimana ia bermula

Pada 5hb Jun 2002, Kerajaan Malaysia telah menandatangani perjanjian dengan DCNS dari Perancis dan Navantia dari Sepanyol untuk perolehan dua kapal selam kelas Scorpene . 

Kontrak perolehan secara rundingan terus dengan syarikat-syarikat pembuatan, dengan perkhidmatan Perimekar Sdn Bhd. Razak Baginda adalah pemilik syarikat Perimekar.


Menurut kepada penjelasan Kerajaan, kontrak itu dibahagikan kepada dua bahagian:

Kos dua kapal selam Scorpene bersama-sama dengan pakej yang meliputi Sokongan Logistik Bersepadu dan latihan yang berjumlah Euro 969.15 juta (Walau bagaimanapun pada 14 Mei 2008, Najib Altantuya memberitahu Parlimen bahawa ini sebahagian kos Euro 999.15 juta)

Pembayaran kepada Perimekar Sdn Bhd di atas nama "perkhidmatan koordinasi" untuk tempoh enam tahun, jumlah wang itu ialah Euro 114.96 juta.

Dengan kadar pertukaran pada masa itu, kos adalah bersamaan dengan:

Pembayaran bagi kos kapal selam antara: RM 2.14b (Euro = RM3.2 pada tahun 2002) - RM 5.43b (Euro = RM5.6 pada tahun 2008) (kini Euro = RM4.7)

Suruhanjaya: mungkin kira-kira RM540 juta (kadar pertukaran pada masa pembayaran dilakukan)

Aduan yang difailkan dalam harapan memulakan siasatan

Pada 23 Disember 2009, SUARAM melalui rangkaian di Perancis menghubungkannya dengan hak asasi manusia peguam terkemuka di Perancis, memfailkan aduan dengan sistem kehakiman Perancis, dengan harapan bahawa suatu penyiasatan awal akan dimulakan. 

Ini dilakukan untuk membolehkan akses kepada maklumat, kepada kontrak kerajaan yang ditandatangani dengan Perimekar dan maklumat lain yang diklasifikasikan sebagai rahsia kerajaan di Malaysia.

Pada April 2010, peguam yang mewakili SUARAM dimaklumkan bahawa mahkamah telah menerima permintaan untuk menyiasat dakwaan rasuah bagi pembayaran berjumlah 114 juta Euro yang dibuat sebagai komisen dari DCNS kepada Perimekar.

Perancis, mengamalkan sistem Undang-undang Sivil di mana seorang hakim memikul peranan pengadil melit dan penyiasatan, sehingga jauh disimpan penemuan siasatan sulit.

Walau bagaimanapun, peguam SUARAM telah dimaklumkan bahawa penyiasatan akan datang berakhir, dan perlu berpindah ke perbicaraan penuh selepas ia memutuskan sama ada atau tidak terdapat keterangan yang mencukupi untuk meneruskan perkara itu di mahkamah terbuka.


Pada 16 Mac 2012, mahkamah Perancis telah membuka siasatan ke atas tuduhan rasuah, penyalahgunaan dan penyalahgunaan wang pembayar cukai, yang dikaitkan dengan pembelian 2 kapal selam kelas Scorpene, kembali pada tahun 2002.

Mahkamah kelas pertama: Saksi-saksi termasuk Najib dicadangkan

Suatu siasatan ke atas tuduhan rasuah, penyalahgunaan dan penyalahgunaan wang pembayar cukai, yang dikaitkan dengan pembelian dua kapal selam kelas Scorpene, kembali pada tahun 2002, bermula pada 19 April 2012 (Khamis) di Paris Tribunal de Grande instance (TGI), yang dikenali sebagai ijazah mahkamah pertama yang berkaitan dengan perkara-perkara litigasi sivil. 

Penyiasatan ini akan dijalankan di hadapan dua hakim, Hakim Roger Le Loire dan Hakim Serge Tournaire.

Pada 20 April SUARAM telah diwakili oleh Dr Kua Kia Soong (Pengarah dan salah satu pengasas SUARAM), diikuti oleh Cynthia Gabriel (Ahli Sekretariat) dan peguam Fadiah Nadwa dari Lawyers For Liberty (LFL). 

Mereka muncul di hadapan Hakim Roger Le Loire dengan peguam Joseph Breham.

Dr Kua membentangkan kes bagi SUARAM, menyematkan harapan pada pendengaran kehakiman di Perancis selepas percubaan mengecewakan lebih pembunuhan Altantuya, siasatan SPRM tidak berkesan, penindasan maklumat di Malaysia dan kekurangan ketelusan dalam soalan-soalan parlimen ke atas komisen Scorpene.

SUARAM sewajarnya dicadangkan maka Menteri Pertahanan dan semasa Perdana Menteri Najib Altantuya, Abdul Razak Baginda, Menteri Pertahanan Zahid Hamidi , PI Balasubramaniam, bapa Altantuya, Setev Shariibuu; Jasbir Singh Chahl, Tan Sri Lodin Wok Kamaruddin dan isteri Razak Baginda, Mazlinda Makhzan sebagai saksi yang berpotensi sebagai saksi utama.

Pada 3 Mei 2012, SUARAM mendedahkan bahawa ia telah mendapat akses penuh kepada kertas siasatan dari pejabat Pendakwa Raya. Ini adalah satu langkah ke hadapan yang sangat besar, kerana banyak maklumat dirahsiakan kini dicapai untuk SUARAM sebagai Plaintif dalam kes sivil terhadap DCNS. 

Undang-undang Perancis menyediakan kekangan beberapa kawasan akses. 

Manakala SUARAM tidak mampu untuk mendapatkan satu salinan keras dan mengedarkan salinan sekitar, Walau bagaimanapun berhak kepada pandangan yang penuh dengan dokumen dan dapat memetik daripada mereka kepada media dan orang ramai.

Penemuan baru

Pada PC SUARAM mendedahkan baru mendedahkan dan penemuan dalam:

a. Dokumen 87

b. Dokumen 144

Dokumen 87

Dokumen-dokumen yang disita oleh polis Perancis dari pejabat En. Di Henri GIDE (Thales) pada 28 Mei 2010 yang termasuk faks yang ditulis dalam Bahasa Inggeris dan dihantar oleh F. DuPont bertarikh 1 Jun 2001 dialamatkan kepada Arnaud Dubus, Sk kepada BAIOCCO dan SAUVAGEOT "PROJEK MALAYSIA / DASAR LAUT" sebagai subjek. 

Encik DuPont terperinci kronologi lawatan dan tindakan masa depan semasa dalam perjalanan di Malaysia di mana terdapat pelbagai akujanji dirancang dalam mesyuarat rundingan tertentu dengan Kementerian Pertahanan dan ahli-ahli pengurusan daripada Perimekar semasa yang dua kontrak cadangan (2) akan disebut (dari DCNI kepada Perimekar serta antara Perimekar dan Kerajaan Malaysia). 

Beliau akhirnya menunjukkan mesyuarat dengan DATO 'SRI NAJIB di Perancis pada 14 Julai 2001 dengan syarat bahawa DCNI menawarkan jumlah maksimum sebanyak USD1 bilion untuk penginapan (di Perancis) Perimekar.

Sampul surat dengan sub folder bertajuk 'C4'

Pejabat pendakwa atas arahan telah diterima daripada Thales International Asia, sampul surat pada 22 Ogos 2011. 

Sampul surat yang terkandung mengandungi:

- Satu folder sub bertajuk "C4"

- Satu folder sub bertajuk "invois"

- Fail dalam format PDF

- Sebuah pemacu mudah alih USB

Antara dokumen-dokumen penting adalah kewujudan invois difakskan oleh TERASASI Sdn Bhd (Syarikat No.524814-P) pada 19 September 2004 untuk Bernard BAIOCCO ketika itu Ketua Pegawai Eksekutif Thales International Asia. Invois yang dinyatakan jumlah sebanyak Euro359,450,00 untuk tujuan yuran kejayaan yang akan dibayar kepada Alliance Bank Malaysia Berhad, Cawangan CP Tower, Seksyen 16, Petaling Jaya, Akaun No :12109-0-01-3.000.450-8 dan mengandungi nota ditulis dalam bahasa Perancis adalah berikut:

"Razak demande si ce SF peut etre pris en Compte assez vite. Le Support Fee suit avec un rapport”.


Terjemahan: Permintaan Razak jika yang SF boleh diambil kira agak segera. Yuran sokongan berikut dengan laporan. 

Waris-Najib dan Baginda?

Oleh itu ternyata bahawa Thales International Asia tidak boleh mengabaikan bahawa jumlah yang dibayar kepada TERASASI Sdn Bhd akhirnya mendapat manfaat Najib Razak Menteri Pertahanan dan / atau perunding beliau, Abdul Razak Baginda.

Ia telah menjadi jelas bahawa ini menjadi salah satu rompakan kerajaan Malaysia ke atas rakyat! 

Ia tidak lagi hanya Euro 114.9 juta komisyen kepada Perimekar yang membentuk asas aduan kepada Mahkamah Perancis yang berada dalam soalan.

Ia telah diperbesarkan ke dalam syarikat pelancongan yang melibatkan membunuh syarikat yang ditubuhkan untuk merumitkan penyembunyian rompakan terang-terangan wang pembayar cukai Malaysia dan Perancis '. 

Lebih banyak-komisen retro telah muncul membenarkan penyalahgunaan badan-badan seperti dana haji (Lembaga Tabung Haji) dan dana pencen tentera (Lembaga Tabung Angkatan Tentera).sumber
Photobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List