MELAKA OH MELAKA.....Patut Ke Surau Menjadi Mangsa Nya........???

on Oct 16, 2010


BUKIT KATIL, 16 Okt: Demonstrasi aman anjuran Badan Bertindak Perobohan Pusat Asuhan Tunas Islam (Pasti) dan Surau Bukit Katil semalam berjaya memberikan gambaran kepada pihak berkuasa bahawa rakyat menolak kezaliman dan penindasan.
Mereka bukannya menolak pembangunan tetapi pembangunan itu mestilah memberikan manfaat serta tidak menjejaskan kepentingan rakyat.
Tindakan kerajaan BN Melaka yang dilihat sengaja mengambil tapak Pasti dan surau untuk dibuat jalan menimbulkan kemarahan penduduk Kampung Bukit Katil kerana bagi mereka kerajaan boleh mengambil tanah kosong yang ada di kawasan lain untuk dibuat jalan.
Malah tindakan itu juga disifatkan tidak logik kerana jalan yang akan dibina adalah bengkok berbanding cadangan asal yang lebih lurus.
Demonstrasi semalam dikatakan berjaya kerana berjaya mengumpulkan kira-kira 500 orang penduduk setempat dan kawasan sekitarnya termasuk tuan-tuan tanah yang terlibat.
Demo yang diadakan selepas solat Jumaat di hadapan Masjid Bukit Katil petang tadi telah diganggu oleh pihak polis selepas hanya kira-kira lima minit dimulakan.
Polis meminta pihak penganjur menghentikan program tersebut atas alasan mengganggu ketenteraman awam dan tiada permit.
Dalam ucapan ringkas, Pesuruhjaya PAS negeri, Ustaz Abdul Ghani Abdul Rahman kesal dengan sikap kerajaan negeri yang tidak mahu berunding dengan rakyat khususnya tuan tanah kepada Pasti dan surau tersebut.
"Rundingan tidak dibuat, tiba-tiba surat sampai untuk beri pampasan. Inilah sikap rakus pihak kerajaan yang jelas tidak mengutamakan rakyat.
“Di sana ada tanah kosong yang boleh diambil untuk  buat jalan mengapa tanah di sini yang diambil sedangkan tanah kosong tersebut lebih sesuai tidak melibatkan surau, Pasti dan rumah rakyat," ujarnya bersemangat.
Tindakan itu, katanya adalah perbuatan membalas dendam dan berteraskan politik serta dengki melihat kebangkitan rakyat bersama PAS dan Pakatan Rakyat.
Ketua Dewan Pemuda PAS negeri, Ustaz Kamaruddin Sidek menyifatkan tindakan itu sebagai bukti bahawa kebajikan dan kedaulatan rakyat telah hapus dengan penguakuatsaan Akta Tanah yang memberikan kuasa penuh kepada kerajaan untuk mengambil tanah rakyat atas nama pembangunan.
"Rakyat sudah tidak ada kuasa dan hak ke atas tanah milik mereka sendiri, bila-bila masa kerajaan boleh ambil dan ianya sukar dicabar di mahkamah," ujarnya.
Semua pemimpin utama PR negeri hadir antaranya Pengerusi DAP, Goh Leong San; Adun Ayer Keroh, Khoo Poay Tiong; Adun Bachang, Lim Jak Wong; Adun Bandar Hilir, Tey Kok Kiew dan Ketua AMK Melaka, Hairiz Nordin.

TIMBALAN PRESIDEN PKR.... Petandingan 3 Penjuru....???

on

          
Akhirnya teka-teki siapakah calon bagi jawatan Timbalan Presiden PKR dalam pemilihan 2010 ini terjawab apabila "Puteri Reformasi" Nurul Izzah Anwardan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim menarik diri daripada bertanding jawatan itu. Keputusan itu memberi peluang terbuka kepada tiga calon lain untuk bersaing iaitu Azmin Ali, Zaid Ibrahim dan Mustafa Kamil Ayub.Dengan keputusan ini juga bermakna, apa yang diwar-warkan selama ini akhirnya menjadi kenyataan. Apa yang pasti, calon pilihan masih berpihak kepada Azmin Ali dan Zaid Ibrahim setakat ini. Biarpun tentangan dijangka datang dari Mustafa Kamil Ayub, namun pertusan untuk beliau menang agak rendah jika dibandingkan dengan Azmin dan Zaid. Sebenarnya kempen kedua-dua pasukan itu lebih menyerlah daripada 'Team Mustafa". Malah Mustafa sendiri sudah hilang sedikit popularitinya, akibat tertewas di gelanggang sendiri dalam perubatan jawatan Ketua Cabang. Semua ini menyebabkan, harapan untuk melihat Mustafa menang agak tipis. Kini, pilihan sebenar ahli adalah antara Azmin dan Zaid. Kekuatan kedua-dua team itu dilihat lebih menyerlah mutakhir ini, biarpun lewat petang semalam Zaid diwar-warkan menarik diri bagi memberi laluan kepada Nurul Izzah bertanding jawatan itu. Namun, mungkin ada perbincangan akhir antara kedua-dua pemimpin terbabit makanya Nurul menarik diri dan memberi laluan kepada Bekas Menteri Di Jabatan Perdana Menteri itu. Soalnya sekarang, siapakah yang lebih hebat antara Azmin dan Zaid?. Kedua-duanya dilihat berpotensi untuk menang.Namun, berdasarkan kepada sokongan akar umbi kini ianya berpihak kepada Zaid. Biarpun pemimpin itu dikritik kerana kelantangan beliau membuat teguran terbuka terhadap parti.

Timbalan Presiden Perlu Berani Buat Perubahan

Namun bagi sesetengah pihak sememangnya mereka mahukan pemimpin yang berani. Mereka tidak mahu melihat seorang Timbalan Presiden yang hanya"menangguk" keputusan pucuk pimpinan biarpun ia terkadang tidak selaras dengan kehendak akar umbi itu sendiri. Azmin dilihat tidak mampu untuk melakukannya kerana beliau dilihat begitu rapat dengan Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim itu sendiri. Makanya, Azmin dilihat tidak berani untuk menegur apatah lagi mengkritik pemimpin tertinggi parti itu sebenarnya. Inilah kelebihan Zaid yang terkadang tidak dipersetujui oleh sesetengah pemimpin. Kelantangan itu membuatkan beliau dikutuk dan dituduh "kurang ajar". Malah tindakan Zaid mengkritik Timbalan Presiden PKR, Dr.Syed Hussin Ali (foto), juga dilihat tidak wajar dengan status keahliannya yang masih baru dalam perjuangan keadilan. Biar pun Azmin, kini dituduh dengan berbagai dakwaan yang mungkin tidak berasas namun pemimpin itu juga dilihat mempunyai peluang cerah untuk menang. Di tambah lagi dengan statusnya sebagai Pengerusi Keadilan bagi Negeri Selangor yang mempunyai peratus pengundi tertinggi dalam pemilihan ini. Andainya seluruh cabang-cabang PKR Selangor mengundi Azmin maka harapan untuk beliau menang agak cerah berbanding Zaid.Namun, laporan mengenai wujudnya konspirasi antara Azmin denganJawatan Kuasa Pemilihan Pusat (JPP) sedikit mencemarkan dirinya.

[Biarpun ia dinafikan oleh Azmin, namun bagi sesetengah cabang yang berhadapan dengan masalah dalam pemilihan baru-baru ini mereka tetap percaya adanya campurtangan tersebut. Tambahan pula, ia berlaku di kawasan yang menyaksikan "orang Azmin" sepatutnya kecundang terutamanya di Hulu Selangor dan lain-lainnya. Soalnya, apakah isu ini boleh menjejaskan Azmin, sedangkan Zaid juga dilihat mempunyai masalah lain terutamanya politik wang yang tidak digemari oleh majoriti ahli PKR. Bila dilihat kepada masalah-masalah peribadi yang membelenggu kedua-dua pemimpin terbabit maka harapan terbuka pula boleh diberikan kepada Mustafa Kamil Ayub(foto). Beliau dilihat lebih bersih, berdisplin dan tidak banyak mencetuskan kontroversi. Semua ini menyebabkan dia mempunyai kelebihan dan bakal meraih undi "simpati" dari kalangan ahli yang sudah bosan dengan kerenah Azmin dan Zaid itu sendiri. Apapun, segalanya terletak ditangan ahli PKR yang akan menentukannya. Selamat berjuang buat semua pemipin dan pastikan perjalanan kempen lebih berhemah selepas ini hendaknya. Bertandinglah secara sihat dengan berlandaskan etika sebenar yang diharapkan oleh parti. Usahlah menghilangkan kepercayaan rakyat atas sikap taksub untuk merebut kuasa.Musuh sebenar PKR ialah UMNO dan Barisan Nasional, oleh itu jadikanlah pertandingan ini sebagai ruang untuk menyuburkan amalan demokrasi itu sendiri]. -PDO-


Kemungkinan Ada Tolak Ansur Dalam Pemilihan Tim. Presiden PKR....???

on

Timbalan presiden PKR: Khalid, Nurul tarik diri....???

Persaingan merebut jawatan nombor dua PKR dijangka adalah pertandingan tiga penjuru membabitkan naib presiden parti itu, Azmin Ali, ketua Wilayah Persekutuan, Datuk Zaid Ibrahim dan ketua Perak Mustaffa Kamil Ayub.

Azmin yang juga adalah ketua Selangor, mengemukakan borang penerimaan pencalonan sebentar tadi manakala Zaid pula mengesahkan bahawa beliau akan bertanding menerusi blognya.

Menurut sumber parti, Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim dan puteri reformasi PKR yang juga ahli parlimen Nurul Izzah Anwar dijangka menolak pencalonan masing-masing.

Dipercayai anak ketua umum PKR dan presiden parti itu akan bertanding merebut satu daripada empat jawatan naib presiden yang dipertandingkan.

Sementara itu, ahli parlimen Batu, Tian Chua, yang juga merupakan bekas naib presiden PKR telah memilih untuk tidak bertanding jawatan timbalan presiden meskipun telah mendapat lima pencalonan.

Beliau juga seperti Nurul izzah, dikatakan akan cuba merebut jawatan naib presiden.


Semua calon mempunyai masa sehingga jam 5 petang ini untuk mengesahkan sama ada mereka menerima pencalonan untuk bertanding jawatan masing-masing. 24 Oktober ini telah ditetapkan sebagai tarikh pengumuman calon yang sedia bertanding.

Penerimaan pencalonan dibuka mulai jam 10 pagi ini di luar pusat pencalon yang ditubuhkan di ibu pejabat parti di Tropicana, Kuala Lumpur.

Penyokong Azmin dilaporkan penuh sesak sebagai sokongan moral kepadanya.

Suasana di sana dilaporkan bagaikan pesta dengan lima kanopi besar dipasang untuk proses pengambilan borang penerimaan calon.

Sejak beberapa hari kebelangkangan ini, terdapat usaha sengit bagi mengatur percaturan dalam usaha menentukan kepimpinan PKR.

Jawatan naib presiden juga dijangka amat sengit dengan hampir 30 calon yang layak bertanding meskipun ramai dijangka akan mengundurkan diri.

“Sejumlah 252 yang telah dicalonkan untuk pelbagai jawatan (dalam PKR). Ramai yang akan tarik diri. Mungkin ada kejutan,” kata timbalan presiden PKR Syed Husin Ali yang tidak akan mempertahankan jawatannya menerusi tweeter.

Bagi kerusi Pemuda - AMK, - ketuanya sekarang Shamsul Iskandar Mohd Akin akan mempertahankan jawatannya.

Shamsul sebelum ini dikatakan berminat menjawat jawatan lebih tinggi dalam PKR tetapi menukar hasratnya kerana dipercayai sedar bahawa peluangnya agak tipis.

Dipercayai Shamsul akan dicabar oleh Badrul Hisham Shahrin, yang lebih dikenali sebagai Chegubard, dan Rafizi Ramli.

Is Zaid Ibrahim in effect playing Trojan horse in PKR......???

on


I love Zaid Ibrahim when he was in UMNO. Back then he showed us a man of integrity and principle, upholding good governance and rule of law. He was doing all the good things, without thinking much on position and power. (At least that's the perception we all got.) He was a Cabinet minister after all, probably the last remaining good minister in UMNO-BN block.
He earned the admiration and respect of many Malaysians, myself included. I even have a book autographed by him. When he left UMNO and eventually joined PKR, we started to build our dream, that one fine man in Zaid Ibrahim will rise through the rank and eventually become a minister in a Pakatan government. And he would help to steer Malaysia back to the right path and rebuild the nation that never existed. How wrong was I.
I am not a PKR member. But through my involvement with The Movement for the last 3 years, I have probably done fair amount of work for it that I feel something for the party. Many people have similar emotion like mine, feeling strongly of what PKR stands for and fight for. But some of us start to forget the PKR we knew from the beginning: A PKR of Anwar Ibrahim leading the Reformasi momentum, a PKR of Tian Chua fighting tyranny on the street fearlessly, a PKR of Irene Fernandez defending the voiceless in Malaysia, a PKR of Sivarasa pursuing human right cases in court, and so on and so forth. Not that I am arguing for the party to return to the days of being a tiny opposition party. But those pre-2008 leaders did not focus their energy and time on power and positions. Surely they had differences in opinion, but they addressed them through the proper channels internally.
Then came the Tsunami in 2008. We had a bunch of 'accidental MPs'. Some of them are genuine to serve and probably bright enough too, but the rest we know what we have. Overall, they did behave, all within the tolerable and acceptable range of manner.
Then came Zaid joining the party. A memorable milestone that was, with the party leader Anwar welcoming him in a press conference. No sooner he played his role as what Zaid Ibrahim was - a maverick that does not mince his words but just speaks the truth, so-called. Through various public statements, he certainly stepped on various party leaders' toes, most probably unintentionally. Still, all well and good as what he said was mostly sound policies and genuine suggestions to strengthen the party and Pakatan. In a way, he added dynamism and diversity to the leadership of PKR. Using my good friend Nat Tan'siPhone/Android analogy, Zaid added to the openness of PKR, like what Android has over iPhone.
Then came the Pemilihan 2010. "All hell breaks loose" is unfortunately the accurate description. Various opportunists became restless and noisy. What they see is not an opportunity to offer their ideas and service to strengthen the party further, but an opportunity for power in Putrajaya post-GE13. Noisy indeed that outsiders of Malaysian politics may mistake PKR to be the ruling party, that its outcome would affect the direction of the country.
All was still fine and good. Zaid put himself up for contest of the deputy presidency early enough. And some of those 'accidental MPs' as well as some 'accidental leaders' (meaning those who have yet proven themselves in leadership but in leadership positions) started to make noises, ranging from engaging in shouting matches in public, to making allegations of invisible force wanting to shut them out of the contest. In summary, they wanted us to believe them as victims and outsiders of the party. Sympathy seems to be their only weapon in the absence of any tangible leadership offerings they have. Sigh.
Zaid was no exception. He went even further, letting his name appearing in various slandering articles against the party and its current leadership (isn't he part of it?), all conspicuously published through a single media outlet called Free Malaysia Today. His posturing started to look clumsy and weird. And he even broke the conventional wisdom by using UMNO-controlled media for his campaign. That's fatal and bad judgment indeed.
My 'enough is enough' moment came when he made his 'seven requests' publicly. Those 'requests' are plainly sensible and reasonable. The problem is, he should not make them through the media. I call that a childish act. It's almost like shouting across the street to complain against your neighbourhood grocery store. Just walk over and talk to the store owner nicely. The truth is, Zaid is part of the party leadership. He is an insider. He is a member of the powerful politburo of the party, for goodness' sake! Again, not using the right channel has lost him all credibility in this case.
By Guan Sin

AZMIN NAFI PENGARUHI JPP, HORMATI TS KHALID UNTUK BERTANDING

on

KUALA LUMPUR - Calon jawatan Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Mohamed Azmin Ali menyangkal dakwaan bahawa beliau bersama pasukannya memanipulasikan proses pemilihan parti itu.

Naib Presiden PKR itu turut menafikan dakwaan pihak tertentu beliau mencampuri urusan Jawatankuasa Pemilihan Parti (JPP) sempena kempen pemilihan yang kini sedang rancak berlangsung sehingga November ini.

Ahli Parlimen Gombak itu turut meminta semua pihak supaya boleh menerima keputusan yang dibuat oleh ahli parti dan mahu dirinya tidak dipersalahkan dalam isu pemilihan parti kerana beliau tidak terlibat.

“Semua masalah parti, salahkan saya. Saya bukan JPP, macam mana saya boleh manipulasi pemilihan parti? Ini pemilihan secara terus. Ada wakil JPP pada setiap pemilihan cabang yang mengawasi mesyuarat pemilihan,” katanya di lobi Parlimen, semalam.

Beliau berkata demikian ketika mengulas mengenai perkembangan terbaru dalam mesyuarat pemilihan PKR termasuk dakwaan beliau campur tangan dalam pemilihan parti.

Azmin berkata, beliau bukan setiausaha agung yang boleh mengawal parti.

“Saya tidak boleh mengawal parti dan Penasihat PKR (Datuk Seri Anwar Ibrahim). Saya tidak boleh kawal semua,” katanya.

Ketika ditanya mengenai tindakan Tan Sri Khalid Ibrahim bertanding jawatan timbalan presiden, Azmin berkata, beliau menghormati keputusan Menteri Besar Selangor itu.-Sinar

Bajet utamakan BN, petanda pilihan raya dekat......???

onKetua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng menyifatkan pembentangan Bajet 2011 hanya berpihak kepada negeri-negeri di bawah naungan Umno-BN.

NONEBerikutan itu, beliau yang juga setiausaha agung DAP akan mengemukkan rayuan kepada kerajaan persekutuan untuk memberi perhatian kepada negeri-negeri di bawah naugan Pakatan Rakyat dalam tempoh terdekat.

Katanya, pembentangan bajet oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak hanya ilusi untuk memerangkap perhatian rakyat dengan imbuhan.

"Pembentangan bajet memperlihatkan imbuhan yang pelbagai oleh kerajaan, namun adakah rakyat akan merasai imbuhan tersebut?" soalnya.

Menurut Lim, bagi mempertingkatkan pendapatan negara, kerajaan harus beri tumpuan terhadap tenaga kerja yang akan menjana ekonomi.

"Mengapa perlu bangunan 100 tingkat? Mereka perlu beri tumpuan kepada orang (rakyat) yang akan menjana ekonomi. Kita perlukan skil (kemahiran) dan pengalaman. Bukan insfrastruktur mega," kata ahli parlimen Bagan itu.

Ahli parlimen Tumpat, Kamaruddin Jaafar pula kecewa dengan Bajet 2011 yang langsung tidak menyentuh peruntukan untuk negeri Kelantan.

kamaruddin jaafar kamaruddin jaffar"Saya amat kecewa sebagai ahli parlimen daripada Kelantan, tidak ada apa-apa projek pun yang disebut menyentuh Kelantan sama ada jalan raya, lebuh raya, pangkalan, lapangan terbang ataupun laluan kereta api tak ada satu pun yang memberi nikmat kepada rakyat Kelantan.

"BN tidak mempedulikan Kelantan kerana merasakan seolah-olah mereka tidak mempunyai apa-apa harapan lagi terhadap Kelantan," katanya yang juga ahli jawatankuasa PAS Pusat.

Ahli Parlimen Kuala Selangor, Dzulkefly Ahmad melahirkan kebimbangan dengan cara kerajaan berbelanja yang jelas menunjukkan defisit.
Pancing orang kampung

"Saya rasa ini bajet terakhir sebelum pilihan raya. Najib cuba sedapat yang boleh memberikan kemudahan kepada orang kampung, belia, sekolah agama rakyat yang dahulunya dipinggirkan, tidak ketinggalan juga Permata.

"Saya nampak semua diambil kira dan beliau meramalkan defisit RM5.4 bilion. Kalau beginilah cara kerajaan berbelanja dengan tidak memberikan fokus kepada bagaimana langkah-langkah untuk mendapatkan pelaburan asing, saya tidak nampak satu langkah untuk mendapatkan pelaburan asing atau swasta dan membantu pertumbuhan ekonomi negara," katanya.

Bagi ahli parlimen Bachok, Nasharudin Mat Isa pula, bajet yang dibentangkan Najib itu memerlukan semua pihak bersedia untuk menghadapi pilihan raya.

nasharuddin mat isa 01"Apa yang dibentangkan ini mungkin tanda pilihan raya akan diadakan lebih awal daripada yang dijangka.

"Namun demikian kita menghargai juga insentif-insentif yang diberikan sebagai gula-gula kepada sama ada kepada komuniti perniagaan atau rakyat biasa, contohnya hal yang berkaitan dengan perbankan Islam dan sebagainya dan juga industri yang ingin diperkembangkan dalam negara kita," katanya yang juga timbalan presiden PAS.
"Bagaimana pula nasib rakyat yang tertekan dengan harga keperluan harian yang meningkat?
"Apa perlunya membina bangunan 100 tingkat sedangkan pada masa rakyat susah menghadapi tekanan kenaikkan harga barang keperluan?" soal Nasharudin lagi.


salahuddin ayub 01Ahli parlimen Kubang Kerian yang juga naib presiden PAS,Salahuddin Ayub berkata, secara retoriknya bajet yang dibentang, menyediakan segala insentif kepada rakyat tetapi sebenarnya satu perangkap yang akan membebankan rakyat.
Pilihan raya semakin dekat

"Bajet ini menunjukkan pilihan raya semakin dekat, mungkin tahun hadapan. Walau bagaimanapun golongan sasar masih lagi tidak tercapai maksud. Mereka tidak mahu menara PNB yang tinggi tapi mahu beban hidup diringankan.

"Ia tidak mencapai matlamat rakyat bawahan. Transformasi ekonomi ini tidak dapat diterjemahkan dengan bajet kepada golongan sasar tapi lebih kepada projek mega yang akan mensasarkan golongan tertentu sahaja," kata Salahuddin.

saifuddin nasutionAhli parlimen Machang, Saifuddin Nasution Ismail juga senada dengan ahli parlimen yang lain bahawa ia merupakan gula-gula pilihan raya.

"Satu petunjuk yang sangat jelas bahawa pilihan raya sangat dekat. Pertama GST tak jadi dibuat, tol tak dinaikkan, menaikkan elaun kepada pemimpin komuniti yang saya anggap isyarat yang paling jelas kerajaan akan menggubal Parlimen pada bila-bila masa," katanya yang juga setiausaha agung PKR.

PERSATUAN BEKAS PEGAWAI TINGGI KERAJAAN PENYOKONG UMNO

on


To the Malays it is about DAP being in power if Pakatan Rakyat comes in. To the non-Malays it is about PAS being in power if Pakatan Rakyat comes in. So, to one group, it is about the fear of the erosion of Malay dominance while, to the other, it is about the fear of the rise of the dominance of Islam.
THE CORRIDORS OF POWER
Raja Petra Kamarudin
Yesterday, Prime Minister Najib Tun Razak delivered his budget speech in the Malaysian Parliament. It is without a doubt an election budget speech, meant to win over the people of Malaysia and entice them to vote for Barisan Nasional in the next general election that can be expected not too far away.  
Najib has done his homework. He realises that the Barisan Nasional government is not having the people’s support. He also realises that the government is not getting support even from the civil servants and members of the security forces.
The Special Branch has told Najib that the majority of the civil service is not with the government, so says my Deep Throat in Bukit Aman. The Chinese are extremely angry with the government and are going to punish the MCA and Gerakan and bury them for good.
The Indians are also angry with the government and are already punishing the MIC after burying the PPP and sending the party into oblivion. The Chinese and Indian component parties of the Barisan Nasional coalition government are trying very hard to make amends with members of their respective communities.
And that is not too difficult to do. All they need to do is to blame everything on UMNO, which is believable seeing that Umno has not learned its lesson of 8 March 2008 and still remains arrogant gila.
To add to Umno’s problems, the Malays are also very angry with the Barisan Nasional government. But who are they going to blame? Perkasa is already saying that Umno is selling out the Malays. Tun Dr Mahathir Mohamad himself said the same thing many times since 8 March 2008, which you can see from his videos on YouTube.
Najib is trapped. His 1Malaysia is being criticised by both Perkasa as well as Dr Mahathir. His 1Malaysia is not even getting the support of his Deputy, Muhyiddin Yasin.
However, all is not well with the opposition either. So Barisan Nasional will most likely win again in the next election -- not because Barisan Nasional has become popular but rather because the main component of the Pakatan Rakyat coalition, Anwar Ibrahim’s PKR, is showing the same sickness being suffered by UMNO.
And PKR has not even come to power yet. Imagine what it would be like if Pakatan Rakyat comes to power and the sickness in PKR is not just symptomatic but is in fact inherent in all the opposition parties.
It would then make no difference whether the people vote in Barisan Nasional or Pakatan Rakyat.
On another front, Najib has obtained intelligence reports from CUEPACS that only 30% or so of its members support the Barisan Nasional government. 70% of its members, who represent the civil service, are clearly against the government. And the Special Branch agrees with this finding because Bukit Aman too has come to that same conclusion.
This is a very significant number and is very worrisome to Najib. In the absence of Chinese and Indian support, he will therefore need the Malay vote. And if even the Malay civil servants do not support the government then what hope does Umno have?
According to Tan Sri Aseh Che Mat, the former Secretary General of the Home Ministry, people of his rank -- the senior civil servants, the KSUs, TKSUs, KPs and TKPs -- can do something to arrest Umno’s sagging support. These people have headed the various ministries and departments and they would know how these civil servants behave and think. They know what it would take to recapture the support of these government servants.
Aseh and gang have formed a club or association called “PERSATUAN BEKAS PEGAWAI TINGGI KERAJAAN PENYOKONG UMNO”. And they have promised to help increase Najib’s and Umno’s popularity.
So, today, 16th October 2010, Najib will play host to 600 of these ex-senior civil servants at Sri Perdana to demonstrate that they endorse Najib and that Najib in turn endorses the Persatuan.
PKR, DAP and PAS had better wake up and beware! The race card is going to be played to the maximum. These senior civil servants are going to be told that if Pakatan Rakyat forms the next federal government then DAP is going to be very dominant. And once DAP ‘controls’ the federal government the Malays are going to be sidelined and become second-class citizens and slaves in their own country.
The Chinese and Indians are of course being told the same thing. Only this time it is the religion card that is being played. And they are being told, like what MCA said a few days ago, that once Pakatan Rakyat forms the federal government PAS will become dominant and Islam will be the law of the land.
To the Malays it is about DAP being in power if Pakatan Rakyat comes in. To the non-Malays it is about PAS being in power if Pakatan Rakyat comes in. So, to one group, it is about the fear of the erosion of Malay dominance while, to the other, it is about the fear of the rise of the dominance of Islam.
This is a win-win situation for Umno. If they can put the fear of race into the Malays and the fear of religion into the non-Malays then they get the support of both sides. The British call this the strategy of divide and rule. And the British has successfully used this strategy for hundreds of years.
Expect today’s meeting with Najib to be seditious and malicious. The warning of May 13 Version 2 is going to be bandied about. They are going to be told of the conspiracy by the non-Malays to rob the Malays of their own country. The Malays are going to be told that they will soon be reduced to what the natives or Blacks of South Africa once were in the days of Apartheid. They are going to be warned that their rights and privileges are going to be eroded if not abolished. They are going to be cautioned that even the monarchy may be abolished and Malaysia turned into a socialist republic where meritocracy will prevail and which will spell doom for the underprivileged and backward Malays.
And they hope with that Umno will regain the support of the Malays in the coming general election. And they hope with that Pakatan Rakyat will be denied the next federal government and the states currently under Pakatan Rakyat will return to Barisan Nasional. And they hope that Pakatan Rakyat will remain sleeping tonight as Najib and Umno does its song and dance routine and play host to 600 senior Malay civil servants who will be Barisan Nasional’s lifeline in the coming general election.

Samsul Iskandar "U-Turn".....???

on

Pemilihan 2010: Panas, Jika Samsul Iskandar "U-Turn", Maka Ia Bakal Ranapkan Harapan Calon Lain Untuk Tanding Jawatan Ketua AMK Pusat !!

Ramai pemerhati politik yang terkejut dengan keputusan beberapa orang pemimpin PKR yang tidak "tetap pendirian", dalam keputusan untuk menawarkan diri sebagai calon dalam pemilihan PKR 2001 ini. Masing-masing kini seolah-olah sengaja bermain dengan teka teki, sedangkan hari pencalonan sudah pun tiba hari ini. 


Difahamkan, Ketua Angkatan Muda Keadilan Samsul Iskandar Md Akin. yang pada awalnya bercadang untuk menawarkan diri bertanding jawatan Naib Presiden PKR dijangka"U-Turn" kembali untuk mempertahankan jawatannya itu. Satu sidang media berhubung dengan pendiriannya itu bakal dibuat tengahari ini sebelum beliau menghantar borang pencalonan. Samsul dikatakan lebih berminat untuk mempertahankan jawatannya daripada melangkah ke jawatan yang lebih tinggi. 


Biarpun dikutuk oleh kumpulan pro Chegubard, namun bagi Samsul keputusan itu dibuat selepas mengambikira beliau turut mendapat sokongan padu dari kalangan anak muda untuk mempertahankan kedudukannya. Malah, keputusnnya sebelum ini hanya menawarkan diri untuk bertanding jawatan Naib Presiden. 


Tawaran bukan bermakna keputusan, makanya beliau berhak untuk mempertahankan jawatannya selepas melihat sokongan padu daripada anak muda yang masih mahu beliau memimpin Angkatan Muda Keadilan (AMK) pusat untuk penggal berikutnya. Apapun keputusan ini pasti memberi tamparan hebat kepada "team Chegubard" yang dilihat berupaya untuk menang jika Samsul tidak "U-Turn"


Malah, keputusan beliau itu juga akan menyebabkan dua calon lain seolah-olah bakal berputih mata. Selain Chegubard, dua calon lain ialah Rafizi Ramli dan Hashimi. Rafizi dilihat pencabar terdekat Chegubard jika Samsul tidak bertanding. Dengan keputusan Chegubard ini, maka nama Rafizi berada diranking ketiga dan amat sukar bagi anakmuda itu. Apapun, nantikan sahaja keputusan rasmi yang akan dibuat hari ini. Laporan terkini akan dilaporkan kemudian.

[Apapun keputusan Samsul. ramai yang menganggap pemimpin itu"seperti lalang" kerana tidak tetap pendirian. Malah, dalam sidang medianya yang mengumumkan hasrat bertanding jawatan Naib Presidendi Kampung Baru sebelum ini, rata-rata anak muda menganggap Samsul bakal melepaskan jawatan Ketua AMK. 


Alasan mereka, Samsul sudah pun berkompromi dengan Chegubard sebelum membuat keputusan tersebut. Namun, ternyata semua itu mungkin tidak menjadi kenyataan. Malah, Samsul dikatakan bertukar fikiran ketika berada di Jakarta. Apakah mungkin beliau ada bertemu dengan Azmin dan Anwar ketika disana dulu. 


Apakah ada pihak memaksa beliau "masuk semula" selepas melihat calon harapan iaitu Rafizi mungkin tidak berupaya untuk menyaingi kekuatan "Team Chegubard" itu agaknya. Segalanya kini terletak ditangan anak muda untuk menentukannya. Selamat berjuang semua!].

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List