Rakyat Bangladesh Boleh Mengundi...?

on Sep 17, 2011


Naib Presiden PKR, Fuziah Salleh mendesak siasatan dibuat terhadap pengakuan Perdana Menteri Bangladesh, Sheikh Hasina Wajed mengenai rakyatnya di Malaysia, mudah memperoleh status penduduk tetap (PR) dan layak mengundi.“Kita desak tubuhkan Suruhanjaya Siasatan Diraja bagi menyiasat kenyataan Perdana Menteri Bangladesh berkenaan perkara ini.

“Jika perkara ini berlaku, Najib perlu bertanggungjawab dan berani tampil memberikan penjelasan,” katanya kepada media hari ini. Gambar atas: Keratan laman web rasmi Pejabat PM Bangladesh
Beliau berkata demikiana apabila diminta mengulas pengakuan Sheikh Hasina yang dipetik dari www.ngoab.gov.bd – laman rasmi Hal Ehwal badan bukan kerajaan (NGO) Jabatan Perdana Menteri negara itu.

Mengikut laman itu, Sheikh Hasina berkata pekerja Bangladesh di Malaysia diberi kewarganegaraan dengan mudah asalkan mengundi parti yang mewakili kerajaan pemerintah.
Beliau juga mengesahkan sebilangan pekerja Bangladesh dalam beberapa sektor di Malaysia, diberi taraf kewarganegaraan sejak tahun lalu.
Katanya, mereka juga diberi hak sebagai pengundi dalam Pilihan Raya Umum (PRU) akan datang.


Photobucket

Sekarang Dah Relevan

on
Ini namanya prof kangkung kaki ampu. Nama saja ahli akademik, tapi pendiriannya berayun bagaikan kangkung dihanyutkan air longkang. Jika ke laut air longkang, ke lautlah prof kangkung.

Prof kangkung merangkap prof kaki ampu hanya mampu mengikut arus air, ke sungai, ke longkang, ke parit, ke perigi dan ke lubang jamban.

Apa saja pemimpin United Malays No Otak kata, dia akan cari bukti dan hujah supaya kenyataannya selari dan tidak bercanggah dengan gerombolan songkok tinggi tiga jengkal, sambil berlakon seolah-olah dialah ahli akademik terbilang.

Bila Anwar Ibrahim cadang untuk sambut Hari Malaysia, demi untuk mengampu pemimpin United Malays No Otak, maka prof kangkung pun keluarlah hujah-hujah merapu, Anwar bangkrap idea, bermotif politik, tidak signifikan, dan tidak produktif bla bla bla...

Tapi akhirnya Najib sendiri setuju untuk sambut Hari Malaysia siap bagi cuti umum seluruh negara dengan sambutan besar-besaran di Dataran Merdeka. Prof kaki ampu merangkap prof kangkung malu sendiri.

Kalau lihat isu komunis, prof kangkung sanggup keluarkan hujah dan bukti merapu supaya kenyataannya selari dan disenangi dengan gerombolan songkok tinggi 3 jengkal. Rujuk video di bawah.


Orang pandai bila ada niat mengampu, rela jadi badut, sanggup diketawakan orang, sanggup jadi penipu asalkan boleh mengampu. Kalau tak mengampu nanti kena buang kerja terpaksa makan nasi lauk kangkung.


sumber :- sini


Photobucket

Biar Lah Rahsia

on


Ceramah Mat Sabu cukup menghangatkan suasana malam di DUN Telok Emas, Melaka. Ceramah yang di hadiri ribuan pengunjung seperti biasa di ganggu dengan sekatan jalan raya oleh Polis Raja Di Malaysia. Yang paling menarik perhatian Addin dalam ceramah Mat Sabu ialah, bekas Menteri Besar UMNO pernah berjumpa dengan Mat Sabu serta mengakui yang Mat Indera adalah pejuang kemerdekaan. Para audien ada bertanya, siapakah bekas menteri besar yang dimaksudkan. Namun Mat Sabu berkata itu rahsia. Isu Mat Indera tidak banyak di kupas oleh Mat Sabu ekoran saman ke atas akhbar pencacai Umno, Utusan Meloya telah pun di failkan semalam. Mat Sabu juga berkata Umno terus berpolitik dengan cara politik tahun 60-an serta kolot.


 "Siapa buat jalan raya....Umno siapa buat bangunan ...Umnooooo" itulah cara kempen Umno sampai sekarang". "Sedangkan sekarang pemikiran rakyat sudah berubah, Umno masih tidak berubah dan bodoh , rakyat sekarang akan bertaya berapa kos buat jalan, berapa kos buat bangunan, jika harganya melambung tinggi dari harga sebenarnya mereka akan bertanya adakah berlaku rasuah atau penyelewengan, itu rakyat sekarang bukan macam Umno yang masih berfikiran macam tahun 60-an" kata Mat Sabu.

Mat Sabu juga berkata rakyat sekarang terdedah kepada media baru iaitu Blog, Facebook, Twitter dan sebagainya, namun Umno BN masih menggunakan media cetak dan TV untuk mempengaruhi rakyat. "Rakyat dah meluat baca Utusan, tengok TV1,2 dan 3 semuanya menipu dan membelit" ujar Mat Sabu. Umno, katanya tidak mengambil pengajaran kejatuhan kerajaan Hosni Mubarak di Mesir, walaupun media ditutup dan disekat tetapi generasi anak-anak mendapat maklumat alternatif dari media baru ini. 

Beliau menyatakan demikian ketika menyampaikan ceramah anjuran Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka di perkarangan Surau Ustaz Ali, Permatang Pasir, Melaka malam tadi. Turut berceramah ialah Pesuruhjaya PAS Negeri, Adly Zahari.Photobucket

Siapa Pendusta...?

on

Sebelum ini Mufti Perak, Harussani ada berkata beliau pernah cuba untuk bertemu dengan Dr Mahathir agar tidak memecat dan juga tidak mengenakan tuduhan liwat ke atas Anwar.

Agak lama Mahathir ingin membalas balik perkara tersebut. Hari ini Mahathir menafikan Harussani pernah menasihati. “Meskipun jika mufti menasihati saya, dan saya menafikan beliau ada berbuat demikian, saya tidak dapat menerima nasihat seperti itu,” kata Mahathir.

Mahathir juga mengutuk Harussani dengan berkata kemungkinan mufti terbabit boleh menerima seorang yang tidak bermoral sebagai pemimpin, tetapi bukan beliau.

“Maafkan saya, saya memegang tanggungjawab sebagai satu amanah, kepercayaan dan saya tidak bersedia untuk menerima seorang yang tidak bermoral sebagai Perdana Menteri.


Barangkali Mahathir bukannya pernah dan nak dengar orang agama menasihatinya. Kita juga pernah mendengar hukum agama pun dia permainkan!!Photobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List