Salahudin kesal SPRM 'abai' kes MAS, 'cepat' kes Rosli Dahlan

on Dec 24, 2010

KUALA LUMPUR, 24 Dis: Salahuddin Ayub kesal dengan tindakan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), yang cepat mahu membuat rayuan terhadap kes peguam kanan Rosli Dahlan.

Salahudin yang juga anggota jawatankuasa khas suruhanjaya itu berkata, SPRM sebaliknya dilihat masih berdolak dalih untuk bertindak ke atas bekas Pengerusi eksekutif MAS Tan Sri Tajudin Ramli berhubung kerugian syaraikat penerbangan itu.

"Saya terkilan dengan kenyataan SPRM tersebut untuk merayu terhadap kes En Rosli Dahlan kerana mereka tidak menunjukkan minat dan ketangkasan yang sama keatas aduan MAS yang dibuat terhadap Tan Sri Tajudin Ramli berhubung kerugian yang ditanggung MAS semasa diterajui oleh Tan Sri Tajudin. 

"Dalam skandal Sime Darby yang terkini, tindakan sivil dan jenayah telah pun diambil tetapi Tan Sri Tajudin kelihatan kebal dari proses undang-undang. Rakyat bertanya kenapa bagitu jadinya," katanya yang juga Naib Presiden PAS.

Tambahnya lagi, umum mengetahui bahawa En Rosli Dahlan adalah peguam MAS yang mengendalikan kes terhadap Tan Sri Tajudin Ramli. 

Juga umum mengetahui bahawa En Rosli Dahlan dikenakan pertuduhan semasa mewakili Datuk Ramli Yusuff, bekas Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Perdagangan, yang telah mengesyorkan kepada bekas Perdana Menteri Tun Abdullah Badawi bahawa Tan Sri Tajudin wajar dikenakan pendakwaan atas beberapa pertuduhan.

Pada 20 Disember lalu, Rosli bebas tanpa dipanggil membela diri selepas Mahkamah Sesyen di sini memutuskan pihak pendakwaan gagal membuktikan kes prima facie terhadap kegagalannya mematuhi satu notis untuk mendedahkan segala maklumat mengenai asetnya.

Hakim Abu Bakar Katar memutuskan bahawa notis yang ditandatangani Timbalan Pendakwa Raya Kanan SPRM Anthony Kevin Morais gagal membuktikan peguam itu merupakan seorang daripada sekutu bekas pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersil Bukit Aman Datuk Ramli Yusof.

Beliau juga memutuskan pendakwaan gagal untuk membuktikan bahawa Rosli secara sengaja gagal memberi maklum balas terhadap notis yang dikeluarkan Morais.

Pada 12 Oktober, Rosli dihadapkan ke mahkamah kerana kerana dituduh gagal mematuhi notis untuk mendedahkan segala maklumat berhubung harta miliknya dalam tempoh dua bulan sebagaimana disyaratkan mengikut notis bertarikh 17 Julai, yang kemudiannya dilanjutkan ke 16 Ogos, satu kesalahan mengikut Seksyen 32 (2) Akta Pencegah Rasuah 1997.

Rosli, 46, rakan kongsi sebuah syarikat guaman terkenal dan seorang rakan karib Ramli, pada hari tuduhan dibaca ke atasnya pada 12 Oktober, 2007 memberitahu mahkamah bahawa pendakwaan terhadapnya sehari sebelum Aidilfitri akan menyebabkan beliau menjadi bahan cemuhan jika ke masjid esoknya untuk bersolat raya.

Timbalan Pendakwa Raya SPRM Zulqarnain Hassan berkata beliau akan memfailkan rayuan terhadap keputusan itu. 

Salahuddin yang juga Naib Presiden PAS itu berkata Rosli adalah peguam Sistem Penerbangan Malaysia (MAS) yang mengendalikan kes terhadap bekas pengerusi eksekutifnya Tan Sri Tajudin Ramli.

"Hal ini lebih mengecewakan kerana SPRM juga tidak menunjukkan sebaran reaksi terhadap pendedahan bahawa Peguam Negara Tan Sri Gani Patail mempunyai hubungan mencurigakan dengan proksi Tan Sri Tajudin Ramli, seorang yang dikenali sebagai Shahidan Shafie iaitu bekas OKT dalam kes rasuah beberapa tahun dahulu. 

"Hali ini telah pun dibangkitkan oleh Tan Sri Robert Phang, seorang Ahli Lembaga Penasihat SPRM. Tapi sehingga kini Peguam Negara masih membisu," kata Salahudin lagi.

Beliau juga jelasnya terpanggil untuk merujuk kepada ucapan En Rosli Dahlan bahawa dia dimangsakan kerana dikenakan pertuduhan lebih awal sedangkan pada masa itu Ramli masih belum pun dituduh atas sebarang kesalahan. 

Dan kesudahannya ialah setelah Ramli dibebaskan, SPRM masih enggan menarik balik pertuduhan terhadap En Rosli. 

"Ini menunjukkan seolah-olah terdapat elemen salah guna kuasa oleh pihak SPRM dan Peguam Negara.

"En Rosli juga menuduh bahawa terdapat konspirasi membabitkan media arus perdana dengan “rogue elements in the government” atau elemen bajingan dalam kerajaan. Hal ini amatlah menggerunkan," katanya.

Harakahdaily

Perancangan licik musuh untuk memusnahkan Melayu Islam melalui sejarah dan akhbar

on

Kita telah melihat bagaimana liciknya musuh cuba menukar sejarah negara kepada acuan mereka. Melayu dikatakan sekadar Malaysia dan Melaka dikatakan sekadar pelabuhannya sahaja. 

Sedangkan sebelum 1850 Bumi  Melayu itu adalah Champa dan Pattani, Semenajung Tanah  Melayu dengan empayar Johor-Riau -Lingga, Kepulauan Melayu , Mindanao, Borneo, Tanah Jawa (Jawi) dan Sumatera.

Hari ini usahasama penjajah Inggeris, Belanda, Sepanyol,Amerika telah berjaya memecahkan Melayu Raya kepada beberapa negara kecil Malaysia, Indonesia, Brunei dan lokasi yang mempunyai kepentingan penjajah dijadikan negara berdaulat seperti Singapura. Penduduk Islam dipecahkan kepadatannya dengan menjadikan mereka penduduk minoriti di Filipina, Selatan Thailand, Singapura, Vietnam dan Kemboja (Cambodia).

Tidak cukup dengan itu, perancangan halus mereka untuk memusnahkan jatidiri orang Melayu Islam sentiasa berjalan melalui penukaran sejarah (di Singapura, Thailand, Vietnam, Cambodia) serta desakan mereka di akhbar. 

Minggu lepas telah disiarkan berita muka depan akhbar The Sun bertajuk "Biased History". Akhbar The Star pula menyiarkan artikel mendakwa pelajaran sejarah di Malaysia berat sebelah.


Saya difahamkan, pusat kajian yg cuba mengikis tanah air ini dari identiti Melayu dan Islam adalah berpusat di negara jiran. Kajian mereka disebar secara tersusun dan teliti dalam beberapa website. Bahkan kita tidak wajar melihat kritikan dalam akhbar The Sun dan The Star secara berasingan dengan kajian yg dibuat di negara Jiran. Kita begitu berfalsafah perlu membezakan antara Melayu dan Islam sedangkan mereka (kafirun) membelasah Melayu dan Islam sekaligus.


 Antara komen penulis dlm The Star :

a) "I view with concern the substantially lopsided and biased


content of our current form 1-5 history textbook".


b) "There is also lopsided emphasis on Islamic Civilisation. I personally counted that about 39% of the content of the current Form Four History textbook (compared to 15% in the ealier textbook) deals with Islamic Civilisation.


c) Our History textbooks are also biased because they do not tell


the whole truth. For example, why can't we state categorically that


the founder of Malacca (Parameswara) was a Hindu prince from Palembang who died a Hindu"- Komen penulis-  Benarkah dia mati seorang hindu sedangkan dalam sejarah Melaka Sultan Melaka telah diIslamkan ?

Ini merupakan sedikit dari apa yang mereka simpan dan rahsiakan. Seperti mana yg kita tahu bahawa Allah telah memberi amaran bahawa apa yang ada dalam hati mereka lebih besar dari apa yang mereka luahkan.

Sedarlah wahai Bani Jawi, semua ini sebenarnya adalah hiddenagenda yang licik di mainkan musuh.

 

FOMCA : Kaji Semula Saman Ekor.....

on

SHAH ALAM 24 DIS : Kerajaan diminta mengkaji semula saman ekor yang menjadi bantahan rakyat kerana diragui cara perlaksanaanya.

Pegawai Perhubungan FOMCA, Mohd Yusof Abdul Rahman menegaskan kerajaan perlu menilai semula dasar yang kurang berjaya dan menerima rungutan daripada rakyat.
Semalam Jawatankuasa Kempen Anti Saman Ekor (KASE) yang dipimpin Pakatan Rakyat menganggap pindaaan Akta Pengangkutan Jalan 2010 sebagai percubaan kerajaan untuk menswastakan saman ekor.

"Kita tengok sebelum ini ada beberapa dasar yang kerajaan tarik balik kerana salah satu daripadanya ialah bantahan daripada rakyat," katanya kepada Tv Selangor. 
Yusof juga mempertikaikan dasar yang kerajaan mahu laksanakan apabila tiada kajian dilakukan secara terperinci dan mengambil kira pandangan beberapa pihak yang pakar dalam bidangnya. 

"Kerajaan perlu melihat dan mengkaji sedalam-dalamnya sebelum melakukan sesuatu dasar sebab akhirnya nanti yang akan menimbulkan masalahnya kepada rakyat kerajaan juga," katanya. 

Sebelum ini, PengerusiJawatankuasa Kempen Anti Saman Ekor atau KASE, Datuk Mahfuz Omar bersama Wakil Rakyat Pakatan Rakyat dan KASE telah menghantar memorandum kepada Agong meminta baginda menolak kelulusan Rang undang-undang ini dan seterusnya memerintahkan agar ia dibahaskan semula di Parlimen.

Memorandum yang disertakan dengan hansard perdebatan Parlimen mengenai isu ini meminta agar Yang di-Pertuan Agong sebagai ketua negara tidak menandatangai rang undang-undang yang baru diluluskan Dewan Negara kelmarin pada bacaan pertama.

"Bila mendapat bantahan daripada orang lain, kerajaan kaji balik, ia sebenarnya menjejaskan imej kerajaan sendiri seolah-olah sebelum kerajaan nak memperkenalkan satu dasar, kerajaan tak membuat pertimbangan secara mendalam terlebih dahulu," katanya.

Rasuah punca pendatang haram — Kunta Kinte original

on

24 DIS — Minggu ini Kunta Kinte nak bincang sikit fasal pendatang asing di negara kita yang Kunta Kinte rasa ada sangkut paut dengan amalan rasuah, salah guna kuasa dan kurang kecekapan.

Kalau pendatang Indonesia, Filipina atau Siam, kita tak berapa hairan sangat. Maklumlah kita berjiran dan dari dulu kala lagi mereka keluar masuk wilayah kita.

Ramai orang kita keturunan Indonesia, Siam dan Filipina dan ramai yang ada saudara mara di sana. Ini taklah menghairankan pasal kita asalnya daripada satu rumpun bangsa, iaitu bangsa Melayu.

Tapi bila Kunta Kinte didatangi peminta sedekah tua dari negeri China, Kunta Kinte hairan. Kunta Kinte tahu mereka dari negeri China sebab bila kita cakap Melayu dengan mereka, haram sepatah pun mereka tak faham.

Lagipun kita boleh cam dan bezakan orang tua Cina Malaysia. Yang Kunta Kinte cakap ni memang mereka nampak lain sungguh daripada orang Cina kita.

Kemudian kita baca berita pelawat China yang masuk ke negara kita atas visa pelajar ditangkap jadi tukang urut, GRO, pelacur dan macam-macam lagi.

Kunta Kinte rasa mereka ini bukan pelajar, tapi daripada awal lagi adalah tukang urut, GRO dan pelacur. Mereka dibawa masuk oleh sindiket jenayah antarabangsa guna visa pelajar dengan menipu atau menyogok pihak berkuasa kita. Nak belajar macam mana, sepatah haram bahasa Inggeris pun tak tahu?

Syak wasangka dan kemusykilan Kunta Kinte ni sikit sebanyak terjawab bila seorang bekas Timbalan Ketua Pengarah Imigresen yang bernama Yusof Abu Bakar disabitkan 14 kesalahan sambung pas lawatan pelancong China dengan sogokan RM121,500.

Atas kesalahannya itu, Yusof dijatuhkan hukum penjara 56 tahun dan denda RM620,000. Maaf cakaplah Kunta Kinte terkejut dan dukacita bila hukuman jelnya dikenakan serentak. Jadi dia hanya masuk jel enam tahun.

Kunta Kinte harap pihak pendakwa raya rayu supaya hukuman jel yang lebih berat dikenakan. Kita kena jadikan hukuman berat sebagai amaran dan ingatan kepada kakitangan kerajaan yang dibagi kuasa dan tanggungjawab supaya jalankan tugas dengan cekap, bersih dan amanah.

Tak guna kita bersungut dan marah pasal ada ramai pendatang asing di negara kita kalau kita sendiri malas dan pilih kerja dan pegawai kita sendiri benar mereka masuk secara rasuah.

Mereka akan datang pasal boleh cari makan di sini. Susah macam mana pun di Malaysia, tak sesusah di negeri mereka. Lebih-lebih lagilah bila pihak berkuasa kita rasuah dan khianat. Satu dunia terpa masuk ke negara kita.

Satu lagi, tangkap dan sumbat penerima rasuah saja tak cukup dan tak adil bila ketua-ketua sindiket yang bagi rasuah tak disentuh sebab mereka kenal orang yang lebih atas.

Satu dunia dah tahu dan banyak dah dilaporkan mengenai sindiket penyeludupan manusia yang dianggotai oleh orang Cina yang panggil Snakehead.

Dalam bahasa Inggeris, Snakehead adalah ikan haruan. Ikan haruan jaga anaknya bila anaknya kecil. Tapi ia makan anaknya sendiri dan anak ikan lain bila anak itu dah besar.

Sindiket Snakehead ini seludup manusia dari negeri China ke Amerika, Eropah dan Asia. Mereka kenakan bayaran yang tinggi. Jika yang diseludup itu mungkir janji atau tak mampu bayar balik hutang, Snakehead akan peras ugut keluarga mereka di negeri China.

Jadi kita tidak bolehlah berpeluk tubuh kata sindiket jenayah internasional macam ini tidak terbabit seludup warga negara China ke negara kita guna dokumen palsu dan sogok pegawai kita yang jahat dan curang.

Kunta Kinte juga rasa tak cukup kita sumbat penerima rasuah dalam jel kalau harta yang mereka kumpul secara haram tak dirampas.

Dan tentulah tak selesai masalah penyeludupan manusia ini kalau seorang saja pegawai disumbat ke dalam jel sedangkan ramai lagi anggota penguat kuasa yang rasuah masih bebas. 
 Berita Harian

Mahasiswa golongan ‘Third Force’ semasa PRU nanti – SMM

on

Mahasiswa merupakan golongan ‘third force’ yang bila-bila masa sahaja akan membuat keputusan penentu sama ada mengekalkan kepimpinan yang ada atau menggulingkan kepimpinan baik di negeri Barisan Nasional (BN) atau Pakatan Rakyat (PR).

Setiausaha Gerakan Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) Mohd Ridzuan Othman berpendapat, mahasiswa berperanan sebagai ‘check and balance’ yang akan menentukan sokongan kepada kerajaan yang diperintah BN ataupun pembangkang bukan kerana agenda politik mereka tetapi menilai sejauh mana ketelusan, keadilan dan kesaksamaan yang dibawa oleh sesebuah parti dalam negara.

Beliau menegaskan "tidak perlu melabelkan mahasiswa pro kerajaan atau pro pembangkang.

"Jika hak mahasiswa dijamin, jika mahasiswa diberikan ruang bebas berbicara dan melontarkan pendapat, jika AUKU tidak mengekang hidup mahasiswa, jika PTPTN tidak menyusahkan hidup mahasiswa dengan kadar faedah yang tinggi, saya yakin dan percaya mahasiswa sudah celik dan mampu berfikir siapa yang mereka perlu pilih untuk perjuangkan hak-hak mahasiswa ini," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau mengulas tentang kenyataan Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Mukhriz Tun Dr Mahathir kelmarin, yang berkata pemimpin mahasiswa berperanan penting untuk membantu mengembalikan keyakinan di kalangan penuntut universiti supaya menyokong kerajaan kerana trend kebanyakan mahasiswa yang kini lebih cenderung untuk menyokong pembangkang.

Mahasiswa menolak politik sempit

Sehubungan itu, beliau menasihati penuntut universiti agar tidak terpedaya dengan pelbagai tohmahan dan janji-janji yang diberikan oleh mereka kerana ia akan merugikan negara dan rakyat Malaysia.

"Mahasiswa dan mahasiswi perlu membandingkan apa yang dibuat oleh kerajaan di bawah Barisan Nasional dan negeri-negeri di bawah pakatan pembangkang dan menilai sendiri pihak manakah yang lebih berkhidmat kepada rakyat," kata Mukhriz.

Mohd Ridzuan berkata, walaupun kenyataan Mukhriz hanya merupakan pandangan peribadi, ‘ketakutan’ yang dirasai oleh sesetengah pihak terhadap mahasiswa adalah pandangan sisi yang perlu dinilai sebaik mungkin kerana mahasiswa hanya akan memilih kerajaan yang adil dan amanah di dalam pemerintahan.

Beliau menegaskan mahasiswa adalah golongan bersifat bebas dan tegas menolak politik sempit dan perkauman yang menebal, berpendapat tidak tepat jika mengatakan bahawa kerajaan telah memberikan pelbagai kemudahan dan peluang kepada mahasiswa.

"Bagi saya mana-mana parti pun yang memerintah, tanggungjawab sebagai kerajaan adalah membantu rakyatnya.

Jika parti itu tidak mampu menunaikan tanggungjawab, maka mahasiswa akan menghukum di dalam pilihan raya, berteraskan konsep demokrasi berparlimen," katanya.

Barisan Pimpinan Baru PKR Undang Ketidakpuasan.........???

on

Meskipun N.Surendran (gambar bawah) tidak asing untuk NGO yang memperjuangkan hak asasi manusia, namun perlantikan "muka baru" yang tidak mempunyai apa-apa jawatan dalam parti sebelum ini sebagai Naib Presiden PKR, bagaimanapun mencungkil rungutan sesetengah pemimpin, khususnya yang bertanding.

Perlantikan ini sememangnya di luar jangkaan.  Lima orang calon keturunan India yang bertanding untuk jawatan Naib Presiden PKR dalam pemilihan langsung parti pada akhir November lalu, iaitu Xavier Jeyakumar, N.Gobalakrishnan, Sivarasa Rasiah, Manikavasagam dan Suresh Kumar - namun kesemuanya gagal untuk dipilih sebagai Naib Presiden.

Empat orang calon yang meraih undi tertinggi akan dipilih untuk jawatan ketiga ini, dan PKR sebelum ini mempunyai seorang Naib Presiden berketurunan India yang menang melalui pemilihan, iaitu Sivarasa Rasiah, dilihat umum sebagai hasrat perwakilan untuk mencerminkan kemajmukan pimpinan dalam parti berbilang kaum tersebut.

Selepas kegagalan kelima-lima orang calon tersebut, seorang daripadanya dijangka akan dilantik untuk menyandang jawatan Naib Presiden, untuk mengekalkan "kepelbagaian" dalam pimpinan.  Tanpa diduga, Surendran yang tidak bertanding kali ini dilantik, lantas mencungkil ketidakpuasan sesetengah pemimpin berketurunan India, khususnya yang bertanding.

Berbanding penyandang asal, Sivarasa Rasiah, Surendran mampu bertutur dalam bahasa Tamil.  Beliau seorang peguam yang pernah mewakili HINDRAF, berjaya memahat nama kerana giat dan lantang untuk memperjuangkan hak mangsa keganasan polis.  Cuma, beliau tidak begitu menonjol dalam partinya sebelum ini, malah tidak mempunyai jawatan parti sebelum ini.

Manikavasagam: Anwar perlu beri penjelasan

Walaupun mendakwa dirinya agak akrab hubungannya dengan Surendran, Manikavasagam berkata dirinya tidak terkata apa-apa apabila penyokong akar umbinya mempersoalkan, mengapa seorang anggota parti yang tidak bertanding boleh dilantik terus untuk menjadi Naib Presiden?

Secara terus-terang Manikavasagam (gambar kiri) berkata, "Anwar harus memberi penjelasan."

Ketika dihubungi MerdekaReview, ahli parlimen Kapar ini menegaskan bahawa dirinya menerima sepenuh keputusan pimpinan pusat.  Beliau boleh menerima Xavier Jeyakumar yang meraih undi tertinggi antara calon keturunan India, ataupun Gobalakrishnan, malah Surendran yang dilantik untuk dijadikan Naib Presiden sekarang, asalkan bukan Sivarasa Rasiah.

Jadi masalahnya adalah kekecewaan anggota terhadap keputusan Anwar Ibrahim, Ketua Umum PKR.  "Nampaknya kami seolah-olah dipermainkan.  Kami menjelajah ke seluruh negara, berkempen dengan masa dan wang, akhirnya yang dilantik adalah seorang yang tidak bertanding," kata Manikavasagam.

Beliau yang lebih dikenali dengan "Mike" menjangka Surendran mungkin mengalami masa yang sukar selepas ini, kerana terpaksa menjelajah ke seluruh negara untuk berkenalan dengan akar umbi.
Malah Mike berkata, beliau sebelum ini melobi agar Surendran diletakkan untuk bertanding dalam PRK Hulu Selangor, tetapi tidak berhasil.  Mike meneka perlantikan ini adalah keputusan Anwar sendiri, kerana tiada orang yang mengakui apabila Mike bertanya kepada mereka yang kemungkinan mencalonkan Surendran.

Mike berkata beliau bukan bermaksud bahawa pimpinan pusat tidak boleh melantik Surendran sama sekali, tetapi harus membiarkan Surendran bekerja dari peringkat bawah - kerana beliau tidak mempunyai apa-apa jawatan sebelum ini.  "Saya tidak tahu mengapa mereka (pimpinan pusat) meminggirkan ahli parlimen, wakil rakyat yang bekerja keras," katanya.

Bukan itu sahaja, Mike juga merungut perlantikan ini mencorakkan ketidakseimbangan dalam parti.  Daripada tujuh orang Naib Presiden, dua orang berketurunan Cina, iaitu Tian Chua yang dipilih dan Chua Jui Meng yang dilantik- sedangkan bilangan anggota India lebih daripada Cina dalam PKR.  Mike berkata, pimpinan mungkin tidak kisah, tetapi anggota India semestinya kecil hati dengan apa yang berlaku.

Malah, Mike mengkritik Anwar yang lebih sukakan mereka yang "lompat parti" seperti Chua Jui Meng (gambar kiri, kanan), tetapi pemimpin yang taat setia, bekerja dari peringkat akar umbi ini dipinggirkan dalam parti.

Pilih dari yang kalah tidak semestinya pilihan terbaik

Bagaimanapun, ketika dihubungiMerdekaReview, Tian Chua memberi penjelasan bahawa ia tidak semestinya pilihan yang lebih baik untuk melantik mereka yang kalah dalam pemilihan, kerana perlantikan ini mungkin mengundang pertikaian bahawa "pemimpin ini dilantik ikut pintu belakang".

Malah, setelah mengambil kira hubungan antara beberapa orang pemimpin keturunan India ini, pimpinan pusat akhirnya memutuskan untuk melantik seorang muka baru, iaitu Surendran, jelas Tian Chua.  Beliau menambah, Surendran mempunyai hubungan yang baik, sama ada dengan Sivarasa mahupun Manikavasagam.

Pada hakikatnya, "tiada yang berbeza pandangan dari pemimpin lain", kecuali ahli parlimen Padang Serai, Gobalakrishnan (gambar kanan, kiri).  Xavier Jeyakumar mungkin berasa kecil hati, tetapi beliau tidak membantah, kata Tian Chua.

Berhubung kritikan "ketidakseimbangan antara nisbah anggota dengan pimpinan", Tian Chua berkata, "Barisan pimpinan semestinya perlu seimbang.  Pertama, keseimbangan gender, kedua dari segi umur dan akhirnya antara kaum."

Tian Chua menganggap tidak kurang pemimpin keturunan India yang berada dalam pimpinan pusat, termasuk tiga orang yang terpilih, dan tiga lagi yang dilantik sebagai Naib Presiden dan Biro Politik.  Hanya seorang pemimpin Sabah, Darrel Leiking yang dilantik sebagai Timbalan Setiausaha Agung, ditambah dua orang yang terpilih iaitu Roland Chua Ming Shen dan Christina Liew.  Sebaliknya, hanya Baru Bian seorang dari Sarawak yang dilantik sebagai Naib Presiden.

"Orang kanan" Anwar

Perlantikan "orang kanan" dalam pejabat Anwar Ibrahim tidak terelak daripada kritikan.  Gobalakrishnan misalnya, mengkritik bahawa Anwar sekadar mahukan orang yang setia dan patuh kepada arahan Anwar.
Rafizi Ramli (keempat dari kiri), Ketua Pegawai Eksekutif dalam pejabat Penasihat Ekonomi Selangor dilantik sebagai Pengarah Strategi, sementara bekas orang kanan Anwar, Nik Nazmi Nik Ahmad (berbaju biru) dilantik sebagai Pengarah Komunikasi, dan Sim Tze Tzin (kedua dari kiri) sebagai Timbalan Ketua Penerangan.  "Kebetulannya", ketiga-tiga mereka berasal dari "Generasi Reformasi", yang menarik diri pada saat akhir sebelum pencalonan pemilihan.

Tian Chua (gambar kiri) berkata, jawatan-jawatan tersebut mempunyai fungsi-fungsi tertentu, dan penyandangnya perlu selari dengan pimpinan pusat agar dasar parti boleh dilaksana.  "Penggubal dasar perlu sokongan orang ramai, namun untuk kerja pentadbiran, yang penting bukan populariti, tetapi kemampuan untuk melaksanakan tugas."

Pada masa yang sama, Tian Chua menekankan bahawa senarai pimpinan ini memberi ruang kepada orang muda, "Kalau kami tidak memberi ruang kepada orang muda, maka mereka tidak ada peluang pada masa depan."
Merdekareview

Populariti Najib jatuh selepas kenaikan harga......

onNONE
Populariti Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak merosot kepada 69 peratus - jatuh tiga mata berbanding dengan 72 peratus pada bulan Mei. 

Tempoh kajiselidik - 30 November hingga 11 Disember - juga termasuk waktu pengumuman pemotongan subsidi kerajaan untuk bahan bakar, gas masak dan gula. 

Populariti Najib jatuh ke tahap yang sama yang dicatatkan oleh badan kajiselidik bebas, Merdeka Centre, pada bulan Mac tahun ini. 

Dalam kajiselidik terbaru Merdeka Centre, rating tertinggi datangnya dari responden kaum India, sepertimana yang dicatatkan sepanjang tahun ini.

Ia meningkat daripada 80 peratus pada bulan Mei kepada 85 peratus pada Disember, tetapi sokongan kaum India kepada Najib bagaimanapun lebih rendah daripada rekod tertinggi 91 peratus yang dicatatkan pada Mac tahun ini.

Bagaimanapun, sokongan orang Melayu kepada Najib merosot (daripada 77 peratus kepada 74 peratus) serta kaum Cina (daripada 58 peratus kepada 54 peratus).

Kajiselidik Merdeka Centre itu membabitkan 1,005 pengundi berdaftar yang dipilih secara rawak berusia 21 tahun ke atas. Ia dijalankan melalui telefon antara 30 November hingga 11 Disember.

Populariti Najib itu mengesahkan bahawa beliau masih merupakan aset utama dalam kempen pilihan raya BN. Kadar rating yang diperolehinya ketika mengambil alih teraju pemerintahan ialah 44 peratus, sewaktu ekonomi mengalami kelembapan, di samping terdedah kepada berita-berita buruk.

Nurul Izzah :- Shaking Off a Father's Political Shadow......

on

Now, as her father, who was re-elected to Parliament in 2008, faces a second sodomy trial that he denounces as a government conspiracy to thwart his political return, Ms. Nurul Izzah’s own political star is rising. Her recent victory has cemented her position as a key player in the People’s Justice Party, which her father founded and of which her mother, Wan Azizah Wan Ismail, is president. 


 Nurul Izzah Anwar in Kuala Lumpur. She is the youngest person to hold 
a leadership post in the party of her father, Anwar Ibrahim. 


KUALA LUMPUR — When Nurul Izzah Anwar was elected last month to one of the senior leadership posts in the People’s Justice Party at the age of 30, she became the youngest person to hold such a position in the Malaysian party’s history.
Her success in contesting one of the four vice president positions came just two years after she was elected to Parliament, but her public image has been more than a decade in the making and is inextricably tied to one ofMalaysia’s most recognizable politicians.
The eldest daughter of Anwar Ibrahim, Ms. Nurul Izzah traces her political birth back more than a decade, to when Mr. Anwar, a former deputy prime minister, was jailed on charges of sodomy and abuse of power.
The jailing of Mr. Anwar, who was released in 2004 after the sodomy charges were overturned, was a pivotal event in his transformation into the leader of Malaysia’s opposition. It also propelled Ms. Nurul Izzah, just 18 at the time of her father’s arrest, into public life, beginning with an impassioned plea for her father’s freedom before the U.N. Commission on Human Rights in Geneva.
Now, as her father, who was re-elected to Parliament in 2008, faces a second sodomy trial that he denounces as a government conspiracy to thwart his political return, Ms. Nurul Izzah’s own political star is rising. Her recent victory has cemented her position as a key player in the People’s Justice Party, which her father founded and of which her mother, Wan Azizah Wan Ismail, is president.
“I don’t think after going through 1998 it would be possible to retreat back to a nonpolitical life,” Ms. Nurul Izzah said, referring to her father’s first arrest.
While some analysts view her election to one of the party’s top posts as an important step toward emerging from her father’s shadow, others take it as a sign that Mr. Anwar’s family is engaging in dynastic politics.
In an interview in the opposition offices of the Malaysian Parliament, Ms. Nurul Izzah, the only one of Mr. Anwar’s six children to follow their parents into political life, insisted on her independence.
“Of course I love my father dearly, but at the end of the day, I am a legislator in my own right,” she said. “I have to fight my own wars, and I have my community and constituents to serve. I am answerable to them.”
She emphasized that she was not appointed but rather elected by the party’s members after campaigning against 17 contenders for the four vice-presidential posts.
“I am proud of the fact that we had to fight,” she said of the internal party contest. “I believe the fact that we have implemented direct elections as a way to choose our leaders was the best way to celebrate democracy in the party and to prove that no one particular individual can hold sway in terms of affecting the decisions or the outcomes.”
She also said that campaigning for her father’s freedom had been her own decision, and not the result of family pressure. “It was the right thing to do,” she said.
It was her work with human rights organizations as well as her father’s arrest, she said, that gave her an understanding of “the things that matter in Malaysia — the state of our judiciary, the state of our civil and political liberties,” and convinced her that politics offered an opportunity to effect change.
After earning a bachelor’s degree in engineering in Malaysia, Ms. Nurul Izzah completed a master’s in international relations at Johns Hopkins University in Baltimore.
She returned to Malaysia in 2007 and was coordinating the People’s Justice Party’s activities in Lembai Pantai, a suburban Kuala Lumpur constituency, when the party asked her to run for Parliament in the 2008 election.
“I had just had a baby then, but in a sense, that was an important move, I felt, in trying to garner support from our young voters,” said Ms. Nurul Izzah, who has two children with her husband, Raja Ahmad Shahrir, who works for the management consulting firm Accenture.
She defeated the three-term incumbent Shahrizat Abdul Jalil, who is now the minister for women, family and community development, contributing to impressive gains by the opposition and, for the first time in nearly four decades, the governing party’s loss of the two-thirds parliamentary majority needed to amend the Constitution.
Her father’s most recent tribulations inevitably give rise to the question of whether Ms. Nurul Izzah could eventually step into his shoes as leader of the opposition.
As his second sodomy trial proceeds, the People’s Justice Party has said that there is a succession plan in the event that Mr. Anwar is jailed again. It has been a turbulent season for him. Last week, he was suspended from Parliament for six months for linking the government’s “1 Malaysia” national unity program with a similar campaign in Israel.
While Ms. Nurul Izzah said the party must “prepare for the worst,” she sidestepped the question of whether she could be a possible successor to her father. “It’s not about me or what role I would play, but what’s our strategy moving forward,” she said.
Ong Kian Ming, a political analyst and lecturer at UCSI University in Kuala Lumpur, believes that Mr. Anwar would continue to be the party’s de facto leader even if he returns to prison, and that the next step for Ms. Nurul Izzah would probably be the deputy presidency. If her mother stepped down from the presidency, the current deputy, Azmin Ali, would normally be next in line, but Ms. Nurul Izzah could always challenge him for the top job, Mr. Ong said.
“She’s at the forefront of a small group of leaders who can and will replace Anwar eventually,” he said.
Bridget Welsh, an associate professor of political science at Singapore Management University who taught Ms. Nurul Izzah at Johns Hopkins, said her leadership potential was evident early on. But despite the “small steps” Ms. Nurul Izzah has taken to distance herself from her father, Ms. Welsh said she was still “perceived rightly or wrongly as her father’s daughter” and must blaze her own political path.
Mr. Ong said that any critics within the party had so far kept any resentments about her rapid rise to themselves, and that the young politician had yet to be vigorously tested by internal or external opponents.
“She’s not really been put through the fire,” Mr. Ong said. “It will be interesting to see how she responds when that moment of political crisis comes about, and it will come.”
Ms. Nurul Izzah has repeatedly stressed the need to overcome ethnic and religious divisions in Malaysia, where tensions periodically flare, like the firebombing of places of worship early this year.
She has warned that Malaysia is at risk of becoming a “failed state” if it does not address such tensions and take on issues like the quality of the country’s universities, corruption and laws that prevent free speech.
While her rise through the party’s ranks has been rapid, overcoming such challenges is likely to require a sustained effort. But Ms. Nurul Izzah emphasizes that she is in for the long haul.
“In terms of promoting and advocating reform,” she said, “I think it should be a lifelong struggle.”
 By LIZ GOOCH, The New York Times

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List