Kenapa Muhyiddin Langsung Tidak 'Cover' Najib...?

on Jun 7, 2012

NONE

7 JUN 2012   - 

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin sekali lagi tidak mahu memberi komen tentang soalan berkaitan siasatan pihak Perancis terhadap pembelian kapal selam Scorpene oleh Malaysia.

Ditanya apa yang akan dilakukan oleh kerajaan berhubung dakwaan bahawa pihak pendakwa Perancis mendapati dokumen sulit Tentera Laut Malaysia telah dijual, beliau terus menjawab: "Tidak ada komen".

Beliau mengulangi jawapan yang sama apabila ditanya sama ada kerajaan akan terus membisu walaupun perkara itu mungkin mengaitkan Perdana Menteri yang merupakan Menteri Pertahanan ketika itu, Datuk Seri Najib Abdul Razak. 

malaysiakini

Photobucket

Siapakah Yang Bimbang Jika UMNO Kehilangan Kuasa...? = PEMIMPIN UMNO.

on

7 JUN 2012  -
Kebimbangan tentang kemungkinan UMNO bakal tumbang dan kehilangan kuasa makin terserlah daripada beberapa kenyataan yang diluahkan oleh pimpinan tertinggi parti itu sejak kebelakangan ini. Perdana Menteri, Najib Razak beberapa kali menyatakan tentang kedudukan orang-orang Melayu yang bakal terancam jika UMNO tumbang dan Pakatan Rakyat mengambil alih kuasa. Pelbagai bentuk kemungkinan yang berupa ancaman kepada kedudukan dan masa depan orang Melayu disuarakan oleh Najib seolah-olah di Malaysia ini UMNOlah pemberi rezeki dan penentu takdir bangsa Melayu.

Muhyiddin, Tun Mahathir dan beberapa pemimpin UMNO yang lain juga mengeluarkan kenyataan dengan nada yang hampir serupa. Tun Mahathir secara terang-terang menyatakan negara tidak akan aman jika Pakatan Rakyat memperolehi kuasa sambil membandingkannya dengan keadaan di beberapa negara Arab seperti Mesir, Libya dan Tunisia yang terus bergolak meskipun baru bertukar kepimpinan kerajaannya.

Dalam masa yang sama Tun Mahathir juga menyatakan huru-hara akan tercetus kiranya Pakatan Rakyat kalah dalam pilihanraya kali ini dan menganggap beberapa demonstrasi seperti Perhimpunan Bersih adalah persediaan pembangkang ke arah itu. Idea itu kemudiannya disambut pula oleh Muhyiddin yang nampaknya bersetuju seratus-peratus dengan pandangan Tun Mahathir itu.

Sebenarnya pembangkang sudah biasa menerima kekalahan sejak 12 kali pilihanraya diadakan tetapi UMNO memang tidak biasa menerima kekalahan. Kebimbangan Mahathir dan Muhyiddin tentang kemungkinan huru-hara itu sebenarnya adalah naluri kebimbangan UMNO yang cuba disembunyikannya. Secara logiknya, huru-hara juga lebih mungkin tercetus jika UMNO kalah berbanding pembangkang yang kalah.

Tetapi Muhyiddin tidak dapat menyembunyikan kebimbangannya tentang masa depan UMNO apabila mengatakan pilihanraya akan datang ini adalah penentuan hidup dan mati bagi UMNO. Jika menang, UMNO akan terus hidup tetapi jika kalah bukan sahaja UMNO akan mati malahan harapan Muhyiddin untuk mengempuki kerusi Perdana Menteri juga akan turut mati sama.

Beberapa kenyataan lain seperti Melayu akan kehilangan kuasa, Melayu akan merempat, negara akan dikuasai oleh Cina, Cina akan jadi Perdana Menteri, bahasa Melayu terhapus, Raja-Raja Melayu turut terhapus, peristiwa 13 Mei 1969 akan berulang dan berbagai kenyataan yang menakutkan serta berupa ugutan kepada orang-orang Melayu telah dikeluarkan dengan harapan orang Melayu akan kembali menyokong serta memilih UMNO dan BN.

Walaupun secara umumnya orang Melayu semakin cerdik dan dapat menilai antara kebenaran dan kepalsuan tetapi pemimpin UMNO terus juga melontarkan ugutan-ugutan seperti itu. Bagi sebahagian orang Melayu ungkapan tersebut tidak lebih hanyalah ugutan untuk meraih sokongan semata-mata dan agak mustahil menjadi kenyataan. Kedudukan Raja-Raja, bangsa Melayu, bahasa Melayu serta hak istimewanya perkara yang termaktub dalam Perlembagaan dan semua pihak baik Melayu, Cina dan India menghormati kedudukan itu. Malahan kedudukan Perdana Menteri yang terdiri daripada bangsa Melayu juga sudah disepakati, bukan saja oleh BN tetapi juga Pakatan Rakyat.

Sebenarnya siapakah yang bimbang jika UMNO kehilangan kuasa? Adakah orang Melayu yang bimbang atau pemimpin UMNO sahaja yang berasa demikian? Adakah jika UMNO tumbang, orang Melayu akan kebulur dan mati tak makan?

Jika dilihat realiti politik masa kini di mana orang Melayu terbahagi kepada UMNO, Pas, PKR serta sebahagian besarnya tidak memihak kepada mana-mana parti, hakikatnya UMNO tidak boleh mendakwa mereka mewakili majoriti orang-orang Melayu. Orang Melayu yang tidak berparti malahan lebih besar jumlahnya daripada yang menjadi ahli UMNO. Yang menyertai Pas dan PKR juga makin ramai jumlahnya. Yang sudah berada dalam UMNO dan mengambil keputusan keluar UMNO juga makin bertambah bilangannya. Yang masih bersama UMNO tapi makin benci dengan UMNO juga tak terkira jumlahnya. Hakikatnya UNNO makin mengecil statusnya.

Jika tanpa UMNO, mereka ini menjadi kebulur dan mati tak makan, sudah tentu mereka ini kekal bersama UMNO, tidak menjadi berkecuali dan jauh sekali menyertai Pas dan PKR.

Sebaliknya yang tidak bersama UMNO ini dapat pula hidup gembira, berkeluarga dan menjalani kehidupan yang tidak jauh berbeza dengan mereka yang menjadi pemimpin dan ahli UMNO. Malahan ramai juga orang Melayu yang tidak menjadi ahli UMNO menjadi lebih kaya dan berjaya dalam hidupnya.

Jadi, Melayu manakah yang bimbang jika UMNO tumbang dan kehilangan kuasanya?

Bagi orang Melayu yang mempunyai pekerjaan, karier, perniagaan serta kemahiran dalam pelbagai bidang kerjaya, sama ada UMNO berkuasa atau tidak, bezanya hampir tidak ada. Kakitangan kerajaan serta swasta yang mempunyai kelulusan dan kemahiran juga tidak bimbang jika UMNO tumbang. Orang Melayu yang mempunyai keyakinan dan rajin berusaha juga tidak bimbang sama ada UMNO berkuasa atau tidak. Kesemua golongan ini meyakini bahawa rezeki dan pendapatan akan hadir dalam hidup jika mereka rajin berusaha dan tahu merebut peluang.

Orang Melayu secara majoritinya akan terus hidup seperti biasa dan makan seperti biasa sama ada UMNO berkuasa atau sebaliknya.

Rezeki tidak ditentukan oleh UMNO dan kedudukan Melayu juga sebenarnya bukan hak eksklusif UMNO untuk memperjuangkannya. Pas juga sebenarnya memperjuangkan kepentingan Melayu dan Islam. PKR juga meletakkan kedudukan Melayu ditarafnya yang tinggi sesuai dengan Perlembagaan Negara walaupun ia parti berbilang kaum. DAP sendiri menghormati orang Melayu yang merupakan kaum majoriti negara ini dan kini semakin ramai orang Melayu yang menyertai DAP.

Sebenarnya pihak yang bimbang jika UMNO tumbang bukanlah orang Melayu secara keseluruhannya tetapi hanyalah segelintir Melayu dalam UMNO yang agak malas berusaha dan lebih mengharapkan rezeki daripada tapak tangan pemimpin UMNO itu sendiri. Mereka ini sentiasa mengharapkan ehsan pemimpin UMNO yang berkuasa untuk memperolehi projek dan peuang perniagaan dengan meletakkan diri sendiri sebagai kroni kepada seseorang pemimpin itu. Mereka inilah yang meletakkan rezeki itu ada kaitannya dengan UMNO. Lagi besar jawatan pemimpin yang dipuja itu lagi besarlah perniagaan atau kontrak yang boleh diperolehi dan begitulah sebaliknya.

Pihak lain yang bimbang ialah pemimpin-pemimpin UMNO sendiri tetapi kebimbangan mereka bukanlah kerana masa depan Melayu, kebimbangan tentang bahasa Melayu atau kerisauan tentang kedudukan Raja-Raja Melayu, sebaliknya hanyalah bimbang kerana kuasa untuk memperkaya diri sendiri,keluarga dan kroni yang terlepas dari genggaman. Lebih dari itu, mereka juga bimbang jika kemungkaran yang dilakukan selama ini akan dibawa ke muka pengadilan sebagaimana kes salah laku pemimpin di beberapa negara yang akhirnya menghuni penjara sebaik kehilangan kuasa.

Selama ini pemimpin-pemimpin UMNO ini terlalu asyik menggunakan kuasa yang ada untuk kemewahan diri sendiri dan mereka nampaknya belum bersedia untuk kehilangan kuasa tersebut. Ini kerana walaupun kekayaan dan kemewahan untuk anak, isteri dan keluarga sudah dikaut tetapi ketamakan dalam hati mereka tidak pernah ada surutnya.

Ahli UMNO sendiri tidak semuanya bimbang jika UMNO tumbang, malahan semakin ramai yang merasakan lebih baiklah UMNO yang kelihatan begitu hodoh sekarang dek perangai pemimpin-pemimpinnya yang rasuah dam penuh skandal dibiarkan tumbang seketika supaya ia dapat menimbulkan keinsafan serta mampu bangkit dengan lebih kuat lagi di masa depan.

Jika Najib, Mahathir, Muhyiddin dan lain-lain pemimpin UMNO tidak henti-henti merayu supaya kuasa UMNO dikekalkan sambil mengeluarkan pelbagai kata-kata yang berupa ancaman kepada kedudukan Melayu,ia sebenarnya hanyalah mewakili kepentingan diri masing-masing sementara orang Melayu selebihnya dan rakyat sebahagian besarnya tetap yakin bahawa negara ini akan menjadi lebih baik jika UMNO kehilangan kuasanya kali ini. 

Shahbudin Dot Com


Photobucket

Inilah Masa Yang Sesuai PR Buktikan.

on

NONE

Menteri ini tidak harus berada didalam kabinet kerajaan Malaysia. Kalau pun bertanding doakan kekalahan nya agar beliau merasa bagaimana kejatuhan seorang ahli politik yang pendendam. 

Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin mengesahkan Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) membekukan pinjaman kepada mahasiswa baru Universiti Industri Selangor (Unisel) milik kerajaan Selangor.

Pembekuan itu bertujuan memberi peluang kepada Pakatan Rakyat membuktikan mereka mampu memberikan pendidikan percuma di negeri itu, lapor Utusan Malaysia.

Mohamed Khaled (kiri) dipetik sebagai berkata, pihaknya beranggapan Unisel bersedia memberikan pendidikan percuma kepada para pelajar, sekali gus menolak PTPTN.

"Kita percaya kesungguhan kerajaan Selangor yang dikuasai PKR untuk melaksanakan pendidikan percuma, maka ia dilihat pinjaman PTPTN tidak diperlukan.

"Sehubungan itu, PTPTN menangguhkan buat sementara waktu kepada para pelajar baru Unisel. Bagaimanapun, ia tidak termasuk kepada pelajar yang sedang menuntut kerana masih terikat dengan perjanjian," beliau dipetik sebagai berkata kepada akhbar Umno itu.

Malaysiakini semalam melaporkan permohonan mahasiswa baru Unisel mndapatkan PTPTN dibekukan dan difahamkan ia dimaklumkan secara dalaman tanpa sebarang pekeliling.

Tinjauan Malaysiakini di laman forum PTPTN turut mendapati terdapat jawapan bahawa pinjaman itu "ditangguhkan buat sementara waktu".


Photobucket

Rafizi....Mulakan Dengan UNISEL.....SEKARANG!!!

on7 JUN 2012  -

Rancangan PKR untuk membiaya pendidikan tinggi percuma melibatkan dana berjumlah RM2.5 bilion setahun bagi menyediakan elaun RM5,000 kepada setiap 500,000 penuntut universiti setiap tahun.

Pengarah strategi parti itu Rafizi Ramli berkata jumlah tersebut akan dapat menampung perbelanjaann asas pelajar, manakala yuran pengajian pula akan diberikan percuma.

Katanya, elaun sebanyak RM5,000 itu boleh digunakan untuk mengimbangi yuran pengajian.

Rafizi berkongsi tawaran Pakatan Rakyat kepada sekumpulan siswa di Shah Alam.

Katanya, Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional yang menyediakan pinjaman murah kepada siswa tidak dapat dilestarikan.

Katanya, hutang siswa sebanyak RM24 bilion kepada PTPTN itu akhirnya perlu ditampung oleh kerajaan.

Rafizi bagaimanapun enggan mendedahkan butiran rancangan berkenaan.


Photobucket

Hentikan Politik Kotor, Reformasikan Sistem P’raya

on


7 JUN 2012  -  

Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil (Bersih) 2.0 akan terus memperjuangkan kewujudan satu sistem pilihan raya yang bersih, adil dan bebas.
            “Kami adalah gerakan massa yang non partisan. “Tujuan kami ialah untuk meluaskan demokrasi di Malaysia dengan memperkasa semua pihak yang berkepentingan untuk berpegang kepada prinsip ketelusan sistem pilihan raya,” ujar Jawatankuasa Pemandu Bersih 2.0 dalam satu kenyataan.


Jawatankuasa Pemandu Bersih 2.0 terdiri daripada Datuk Ambiga Sreenevasan (Pengerusi Bersama), Datuk A. Samad Said Pengerusi Bersama), Ahmad Shukri Abdul Razab, Andrew Ambrose, Andrew Khoo, Anne Lasimbang, Arul Prakkash, Arumugam K., Awang Abdillah, Dr Farouk Musa, Hishamuddin Rais, Liau Kok Fah, Maria Chin Abdullah, Matthew Vincent, Niloh Ason, Richard Y W Yeoh, Dr Subramaniam Pillay, Dato’ Dr Toh Kin Woon, Dr Wong Chin Huat, Dato’ Yeo Yang Poh dan Zaid Kamaruddin.


Ini, tambah kenyataan itu bertujuan untuk mempertahankan hak pengundi.

Bersih 2.0 melihat teori konspirasi yang ditelorkan oleh bekas Perdana Menteri Mahathir Muhamad dan disokong oleh Timbalan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin tentang Bersih 2.0 sedang merancang untuk menjatuhkan kerajaan melalui kacau bilau sesudah PRU13 adalah berniat jahat dan satu tohmahan.

“Kami melihat niat fitnah dan tuduhan gila ini hanya bertujuan untuk menakut-nakutkan orang ramai dari Bersih 2.0,” ujar kenyataan itu lagi.

Menurut jawatankuasa itu, sebagai wakil rakyat yang telah dipilih dan juga Timbalan Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin seharusnya menjalankan tanggungjawab dan bekerja keras memerah tenaga untuk memastikan berlakunya reformasi dalam sistem pilihan raya.

Ini, kata Bersih 2.0 untuk memastikan PRU13 nanti akan berjalan dengan adil, bebas dan bersih di mana ratusan ribu warga yang keluar di Duduk Bantah Bersih 3.0 adalah tanda tuntutan orang ramai kepada sistem pilihan raya yang adil.

“Kami ingin mengingatkan Timbalan PM ini tentang tugas utama sebagai wakil rakyat yang dipilih dan sebagai menteri ialah berkhidmat untuk rakyat.

“Bukan bekerja untuk memajukan agenda peribadi atau agenda parti sendiri.
Tohmahan dan fitnah ini adalah contoh politik kotor,” katanya.

Justeru ianya menjadi salah satu dari 8 tuntutan Bersih 2.0 iaitu hapuskan politik kotor.

Sehubungan itu, Bersih 2.0 menyeru semua wakil-wakil rakyat dan juga pegawai-pegawai kerajaan untuk berhenti daripada melakukan politik kotor.

Jawatankuasa itu menambah, masanya telah sampai untuk menumpukan kepada isu dan dasar-dasar yang betul-betul diperlukan oleh rakyat.-Hrkhdaily
Photobucket

SAH......Daftar Pemilih Di Selangor KOTOR.....?

on


7 JUN 2012  -


TIba2 Noh Omar, Timbalan Pengerusi Perhubungan UMNO Selangor melenting. Beliau marah dan murka terhadap program "Selangorku Bersih" anjuran Kerajaan Negeri Selangor yang bertujuan untuk membersihkan daftar pemilih Selangor dari pengundi2 hantu. 

BERNAMA melaporkan Noh Omar begitu tidak senang dengan program penyiasatan rumah ke rumah anjuran Kerajaan Negeri Selangor yang bertujuan memastikan kewujudan setiap pengundi yang berdaftar dalam daftar pemilih di Selangor. 

Soalnya sekarang, apa kuasa Noh Omar untuk menolak program yang baik seperti ini? Dato Noh Omar ini sebahagian dari SPR kah? Yang lebih besar persoalannya adalah mengapa Noh Omar menentang usaha ke arah sebuah pilihanraya yang bersih? 

Sepertinya Dato Noh Omar redha dengan pilihanraya yang paling kotor yang bakal diadakan di Selangor hasil dari kerjasama SPR. Tidak hairanlah Timbalan Pengerusi SPR, yang juga seorang ahli UMNO, mengikut cakap ketuanya dan menolak program tersebut. 

Alasan Wan Ahmad adalah kononnya pegawai2 kerajaan Negeri tidak ada hak memeriksa IC. Bagi Tulang Besi, soal KAd Pengenalan tidak wujud. Ini kerana biasanya pengundi2 hantu ini akan didaftarkan di alamat2 yang tidak wujud ataupun di alamat2 premis yang bukan rumah seperti tokong, kedai, masjid, pejabat dsbnya. 

Maka, di situ sudah cukup untuk kerajaan negeri MEMBONGKAR ratusan ribu pengundi hantu yang telah didaftarkan oleh UMNO. Dan kita lihat sendiri bagaimana eratnya hubungan UMNO dengan SPR. 

Apabila UMNO/Noh Omar membuka mulut, SPR pun sambut dengan gembira. Maklumlah, SPR itu adalah salah satu biro di dalam UMNO.Photobucket

Kalau Dah Dasar Pembohong...... Kan Dan Kantoi

onTengok gambar Nik Aziz pengang aurat perempuan !!

gambar (1)


gambar (2)

Kesal dengan sikap manusia dimuka bumi Allah ini tidak takut pada dosa dan pahala dan selalu ingkar akan arahan dan larangan Allah s.w.t. Dengan sewenangnya menabur kata-kata kesat , menfitnah dan menghina para ulama serta hukum Allah itu sendiri. 

Kerana  keuntungan sedikit didunia yang fana mereka sanggup menempahan dosa untuk diri sendiri. Aku bukalah nak membodek sangat pada Nik Aziz tapi kalau di lihat pada gambar sungguh menampakan kebodohan manusia itu sendiri.

Kalau di tanya  100% aku tak mempercayai gambar yang disebar oleh cybertropper Umno ini yang sengaja mereka cipta untuk kerja bodoh mereka.Jadi untuk mengesahkan gambar itu betul betul fitnah  aku lampirkan gambar( 2 ) yang asli kemudian di potong gambar Haliry Clinton kemudian di paste gambar Tok Guru...,adakah anda percaya TGNA akan melakukan benda yang diharamkan oleh Allah?

Maka kita tidak hairan akan fitnah ini kerana fitnah sex, rasuah , menyalahgunaan kuasa dari pucuk sehingga ke bawah dalam parti Umno sudah sebati umpama  aur dengan tebing. Busuk sampai keusus kata Mahathir..


Firman-Nya yang bermaksud: Dan fitnah itu lebih besar bahayanya daripada pembunuhannya. (Surah al-Baqarah, ayat 191)

Rasulullah SAW bersabda bermaksud: Akan muncul suatu ketika di mana ilmu Islam dihapuskan, muncul pelbagai fitnah, berleluasa sifat kedekut dan banyak berlaku jenayah. (Hadis riwayat Muslim)


Firman Allah bermaksud:Wahai orang yang beriman, jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidik (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara tidak diingini, dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menyebabkan kamu menyesali perkara yang kamu lakukan.รข€ (Surah al-Hujurat, ayat 6)SIRI FITNAH NIK AZIZ - BLOGGER UMNO KANTOI!..Gambar sebenar disini


Gambar sebenar disini

Photobucket

Ulama UMNO Bakar Kapal

onSAYA bukan orang politik. Bukan aktivis mana-mana parti. Saya seorang rakyat yang memerhati perkembangan pemikiran Islam dalam negara ini. Artikel ini akan menyebut istilah ulama UMNO atau ulama pro-UMNO. Walaupun istilah ini umum, namun saya mengecualikan mereka yang ikhlas dan tidak bersikap seperti yang disebutkan nanti.


Saya tidak faham mengapakah Umno kebelakangan ini suka berkeras mengambil pandangan-pandangan agama yang bersifat perkauman dan amat konservatif.

Dulu mereka lebelkan PAS demikian. Namun hari ini apabila PAS mula membuka u*****nya, melihat Islam dalam kerangka yang lebih luas, Umno pula yang cuba kembali ke zaman ortodoks tersebut.

Ya, memang masih ada dalam PAS sendiri kelompok yang ‘ala ulama Umno’ hari ini, yang juga mengurung diri dengan pandangan-pandangan yang agak konservatif dan menolak keluasan ijtihad.

Namun suara pembaharuan dan keterbukaan jelas kedengaran dalam PAS. Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Aziz Nik Mat tidak lagi bersendirian dengan pandangan-pandangan pembaharuannya.

Pelik, sebagai pemerintah mengapa Umno menerima pandangan-pandangan yang sempit itu. Padahal pandangan-pandangan itu hanyalah tafsiran ‘kurang luas’ golongan konservatif agama, atau satu ijtihad yang boleh untuk dilihat atau dibandingkan dengan ijtihad yang lain.

Apakah kerana Umno merasakan bahawa mereka hanya mampu bernafas dalam iklim yang kurang ‘oksigen keluasan ijtihad’ atau hanya gas perkauman dan fahaman ‘sempit’ agama sahaja yang mampu menghidupkan Umno.

Atau, apakah ulama-ulama pro-Umno hanya mampu bernafas selagi parti itu dikurangkan oksigen keluasan berfikir? Atau, apakah Umno melihat rupa paras Islam dalamnya hanya mampu dilihat jika ia bersifat keras dan sokongan Melayu pun akan datang kepadanya dengan membakar isu-isu tersebut?

Dimanakah keserasian wajah 1 Malaysia Perdana Menteri dengan pendekatan Islam Umno hari ini?

Sebagai pemerintah bagi sebuah negara yang berbilang bangsa dan agama, oksigen keluasan ijtihad diperlukan oleh Umno. Mengapakah Umno menerima pendapat-pendapat yang menajamkan salah faham terhadap Islam di negara ini.

Dulu Umno menolak pihak yang membangkitkan tuduhan 300 ribu orang Melayu murtad serta menuduh individu dan institusi itu dan ini sebagai pusat Kristian.

Hari ini pendapat pihak seperti tersebut diterima pakai. Bahkan beliau dijadikan perlambangan ulama pro-Umno. Atau memang Umno kini berminat dengan perdekatan yang sifatkan media antarabangsa sebagai ‘ala-ala Taliban’?

Segala tudingan Umno dahulu kepada PAS sebagai pembawa Islam sempit dan jumud, hari ini PAS hampir dapat membebaskan diri dan imejnya seumpama itu sedangkan sebaliknya Umno pula yang memakai seragam kejumudan dan kesempitan tersebut.

Peguam bukan Islam

Lihat, isu peguam bukan Islam di Mahkamah Syariah. Media-media Umno membesar-besarkan isu ini seakan ia akan memusnah orang Islam.

Diambil pendapat pihak yang menyatakan bahawa itu akan mengelirukan umat Islam dan mengancam Islam. Saya ditanya oleh Utusan Malaysia, namun apabila saya beri pendapat yang berbeza, ia tidak disiarkan.

Isu itu boleh memberikan gambaran salah kepada bukan Islam, dan juga generasi baru Muslim mengenai Islam.

Bagaimanakah mungkin, universiti rasmi kerajaan UIAM memberikan sijil yang sah dalam bidang tersebut kepada peguam berkenaan, tetapi kerajaan yang sama menyatakan ia tidak boleh digunapakai?

Apakah ini secocok dengan keadilan Islam?

Kedua, bayangkan dalam sebuah negara Islam sepenuhnya yang hanya bertunjangkan Mahkamah Ssyariah, tiba-tiba kita beritahu bukan Islam tidak boleh menjadi peguam!

Apakah dalam negara yang berbilang agama ini, mereka akan pandang tinggi tentang konsep keadilan di mahkamah yang bersifat Islam seperti itu?

Peguam ialah pembela. Sesiapa sahaja boleh membela tertuduh di mahkamah Islam. Yahudi pernah menang kes menentang Saidina ‘Ali dalam pertikaian baju besi.

Pada zaman Nabi SAW dan al-Khulafa al-Rasyidin, tiada sistem guaman secara rasmi. Seseorang boleh menuntut keadilan dengan hujah-hujahnya di hadapan hakim. Untuk membela atau berhujah, sesiapa pun boleh berhujah.

Penentunya, sistem kehakiman itu sendiri, bukan peguam. Di zaman kini lebih jelas. Undang-undang telah dienakmenkan. Ia bertulis dan setiap pihak terikat dengan undang-undang bertulis itu.

Sesiapa sahaja yang berhujah, sama ada Islam atau bukan Islam, mereka terikat dengan hal tersebut. Hakim akan menentukannya secara adil. Keadilan sebenar dapat diperolehi jika hakim adil.

Setiap pihak berhak membela diri, dan berhak meminta sesiapa sahaja yang mampu membelanya. Keadilan itu buta warna kulit dan jenis agama.

Islam yang seperti itulah patut digambarkan jika kita ingin menuju kepada Islamisasi negara yang sebenar. Jika ada beberapa peruntukan undang-undang yang kurang sesuai dalam masyarakat yang rencam ini maka ia perlu diubah.

Cara Umno mengendalikan isu tersebut, mengelirukan bukan Islam!

Jika tidak mahu benarkan, mengapa dia diizinkan melalui pengajian dan menghabiskan masa untuk itu, kemudian dimaklumkan ‘sijil awak tidak laku’.

Ulama pro-Umno bising. Menariknya, apabila ada orang yang ditahan tanpa diberikan hak perbicaraan, mereka diam! Tidakkah ini mengelirukan Islam dan bukan Islam?

Jika ini tidak diubah, Islam di negara ini terus menjadi defensive, takut pada bayang-bayang sendiri dan gagal memahamkan bukan Islam tentang keindahan Islam.

Lebih 50 tahun Umno memerintah, generasi baru bukan Islam bertambah prejudis dengan Islam yang dibawa oleh Umno. Golongan muda Islam juga demikian.

Agama dijadikan senjata permusuhan, bukan lagi rahmat yang menimbulkan kedamaian dan keyakinan rakyat kepada keindahan Islam.

Jika tanpa pendakwah-pendakwah dan tokoh-tokoh yang ikhlas menjelaskan tentang hakikat Islam sebenar, tentu bukan Islam bertambah prejudis kepada Islam.

Generasi Islam yang terpelajar juga akan mula mempersoalkan Islam seperti ini.

Isu kalimah Allah

Isu kalimah Allah juga demikian. Ulama pro-Umno, termasuk ‘ala Umno‘ yang berada dalam PAS membakar rakyat awam dengan isu ini.

Sehingga ada ulama pro-Umno yang cuba mengkafirkan orang lain dalam isu nama Allah tersebut. Tidak cukup dengan 300 ribu yang dimurtadkan dulu, ditambah pula ahli politik yang cuba dijadikan murtad baru.

Semuanya kerana tafsiran yang sempit. Padahal, isu itu boleh diselesaikan dengan adil dan saksama. Diraikan hak agama lain dan dibuat beberapa peraturan untuk ketenteraman awam. Saya sendiri telah menggaris panduan dalam media. Bukan Islam ramai yang setuju.

Namun, ada yang cuba bermain sentimen rakyat yang kurang faham.

Media Umno pula hanya menerang pendapat sebelah pihak. Namun sekarang apabila melihat kekalahan di Sibu yang membabitkan penduduk Kristian, Umno mula gelisah. Apakah Umno akan meminta fatwa baru dari ‘mufti’ yang setia berkhidmat itu?

Isu masuk masjid

Isu bukan Islam tidak boleh masuk ke dalam masjid juga dipopularkan oleh media Umno. Padahal larangan bukan Islam masuk masjid hanya salah satu pendapat dalam kalangan ulama.

Ulama hadis ramai berpendapat sebaliknya. Ini disebabkan hadis-hadis menunjukkan bukan Islam pada zaman Nabi SAW masuk ke dalam masjid dan mempelajari Islam.

Jsuteru, di zaman kini yang banyak salahfaham terhadap Islam, mereka lebih patut dibenarkan masuk.

Cumanya, letakkan beberapa peraturan atas asas siyasah syar’iyyah (islamic administration). Namun, jika apabila dikemukakan pendapat bahawa bukan Islam boleh masuk ke masjid, bangkitlah ulama-ulama pro-Umno dengan fatwa-fatwa ketat dan seakan hendak berjihad mempertahankannya.

Malang sekali, apabila timbul isu judi bolasepak, tidak pula mereka berani lantang dan tegas. Tidakkah ini mengelirukan? Apa tidaknya, apabila bukan Islam hendak masuk masjid dihalang, tapi apabila diberikan keizinan berjudi didiamkan!

Isu Sebat

Isu sebat tiba-tiba muncul. Dulu Umno sensitif dengan hudud. Dalam persekitaran yang ada, saya juga fikir PAS tidak perlu menegaskan isu hudud. PAS sejak dulu patut angkat isu keadilan seperti mereka lakukan sekarang.

Keadilan itulah objektif. Hudud adalah mekanisma yang boleh diselaraskan apabila keadaan wajar.

Hukum yang baik untuk tempat yang sesuai. Sama seperti wanita yang baik untuk lelaki yang baik. Jika wanita yang baik dikahwinkan dengan lelaki yang jahat, kepincangan akan berlaku.

Demikianlah hudud. Saya telah beri pandangan dalam masalah ini.

Tapi kini, tidak semena-mena tanpa mukadimah yang jelas agar rakyat faham, Umno mencanangkan isu sebat Kartika dan tiga wanita di Wilayah Persekutuan.

Menurut laporan media, mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria kata sesiapa hina hukum sebat murtad kerana ia hukum Allah. Namun, apabila Sultan Pahang batalkan hukuman, beliau berkata itu hak Sultan.

Saya telah beri pandangan dalam kes ini, boleh rujuk laman web saya. Keajaiban ulama dalam media Umno!

Perarakan Maulid

Apabila Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Aziz Nik Mat kata perarakan maulid bukan galakan agama, media Umno dan ulama pro-Umno membuat ulasan.

Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng diserang. Walaupun saya ketika itu menulis dalam Mingguan Malaysia, saya memberikan pandangan yang berbeza.

Artikel saya ‘Melayu dan Mamak Penang’ boleh dirujuk. Media Umno jadikan seakan isu itu benteng Melayu-Islam di Malaysia.

Di Kelantan, lebai entah dari mana datangnya, pun menulis di Mingguan Malaysia kononnya Nik Aziz – Wahabi disebabkan isu-isu seperti ini.

Bisinglah mereka. Malangnya, media dan ulama pro-Umno tidak pula bising keruntuhan moral muda-muda Melayu-Islam saban tahun disebabkan perhimpunan pesta sambutan tahun baru yang dibuat oleh pemimpin-pemimpin politik!

Inilah ulama yang pro-Umno sekarang. Apakah mereka ini dapat menarik perhatian generasi baharu Islam dan bukan Islam kepada Islam?

Barah

Banyak lagi isu lain jika hendak disebutkan yang membabitkan ulama dalam Umno.

Saya bukan anti-Umno tetapi inilah realitinya. Saya ramai sahabat dalam Umno. Kepimpinan Umno bermula dari Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak sehingga ke lapisan bawah, ramai yang baik dengan saya. Tapi ini realiti. Kritikan saya untuk semua. Kali ini khas untuk Umno.

1 Malaysia yang dicanangkan oleh Najib akan tenggelam dibakar oleh pemikiran sempit dan berkepentingan oleh sesetengah ulama Umno ini.

Malang sekali, di kala rakyat Malaysia mula bersikap terbuka, memahami Islam dari kerangkanya yang luas, menelaah ijtihad yang berbagai dan bersedia untuk berhujah secara matang, Umno memilih fatwa atau pandangan yang kian sempit dan berkepentingan.

Dunia sudah terbuka disebabkan media baru, Umno cuba kembali ke zaman selepas kemerdekaan.

PAS yang dahulunya dilihat kolot, mula dipenuhi dengan tokoh-tokoh politik Islam yang kian matang dan mampu mengadaptasi Islam dalam lakarannya yang luas. Pada masa yang sama Umno sedang kerumuni oleh sesetengah mereka yang ‘narrow-minded’ dan melihat Islam dalam kerangka perkauman.

Bolehkah 1 Malaysia tajaan Perdana Menteri berjaya jika ini terus berlaku. Generasi muda Islam dan bukan Islam telah jauh ke hadapan meninggalkan kesempitan ini. Islam dalam kerangkanya yang lebih universal akan mengambil tempat.

Ulama Umno sebenarnya sedang membakar kapal sendiri dan menenggelamkannya. Perdana Menteri, patut menilai semula agenda 1 Malaysia! - selatan online oleh :-    


Photobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List