Persiapan Yang Telah Dibuat Menjelang PRU 13.

on Dec 18, 2012

Tambah-tambah dalam suasana politik yang tak menentu sekarang ni dan ramai yang jangka Umno BN bakal tumbang dalam PRU13 nanti, cuma pemimpin Umno BN yang bangang saja kut yang tak seludup harta haram keluar negara.

Malaysiakini melaporkan: 
Hampir RM200 bilion wang kotor mengalir keluar dari Malaysia pada tahun 2010 - meletakkan negara ini di tempat kedua di belakang kuasa ekonomi Asia, China, dalam pengaliran modal global.

Badan pemantau - Global Finandial Integrity (GFI) yang berpangkalan di Washington - dalam laporan terbarunya yang menjejaki pengaliran modal, berkata tahap pengaliran wang haram dari Malaysia itu pada tahun 2010 adalah yang tertinggi dalam tempoh 10 tahun. - Mkini.  

Jumlah anggaran untuk tempoh 10 tahun bagi Malaysia ialah AS$285 bilion (RM871.4 bilion), manakala bagi China ialah AS$2,740 bilion, dan Mexico, AS$476 bilion. - Ibid.
Apa sebenarnya yang dimaksuddkan dengan 'wang haram' ni?

Kalau ikut takrifan undang-undang Akta 613 Seksyen 1
“hasil daripada aktiviti haram” ertinya mana-mana harta yang diperoleh atau didapati, secara langsung atau tidak langsung, oleh mana-mana orang berbangkit daripada apa-apa aktiviti haram; - BNM
.Maknanya wang atau harta hasil dari rasuah dan penyelewengan tentu masuk dalam 'wang haram'.

Dan aku cukup yakin antara sumbangan terbesar angka RM200billion tu adalah dari wang haram hasil rasuah dan penyelewengan yang pemimpim Umno BN kaut selama ni.
Aku yakin ramai pemimpin Umno BN yang bersedia untuk hadapi PRU13 nanti dengan cara seludup keluar siap-siap harta depa keluar negara. Kalau Umno BN kalah dalam PRU13 nanti depa dengan mudah boleh selamatkan diri dengan lari ke luar negara.

Tambah-tambah dalam suasana politik yang tak menentu sekarang ni dan ramai yang jangka Umno BN bakal tumbang dalam PRU13 nanti, cuma pemimpin Umno BN yang bangang saja kut yang tak seludup harta haram keluar negara.

Bukan ka ada khabar angin dulu yang PRU13 mungkin dibuat tahun tu, pasai tu lah kut graf untuk tahun 2010 tu naik mencanak.

Kalau nak banding dengan persiapan yang lain untuk hadapi PRU13 aku yakin persiapan ni yang paling hebat dari segi jumlah dana yang terlibat.

Pasai tu lah kut Najib buat tak tau pasai isu wang haram RM871.4billion tu.

FreeMalaysiaToday melaporkan:
PETALING JAYA: Prime Minister Najib Tun Razak must fully account for the nearly RM200 billion in dirty money siphoned out of Malaysia in 2010, as well as the RM871 billion lost over the past 10 years, DAP secretary-general Lim Guang Eng demanded today.

“Najib’s stubborn silence and failure to act over this RM871 billion scandal demonstrates not only his failure to hold public accountability, but that the BN government condones the practice of outflow of illicit or dirty money,” Lim said in a statement today. - FMT.


SumberPhotobucket

"Sorry Najib, Aku Menang Besar" Sindir Lim Kit Siang

on


KUALA LUMPUR: Anggota Parlimen Ipoh Timor, Lim Kit Siang (gambar) 'memohon maaf' kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan pemimpin Umno yang lain kerana beliau menang dalam pemilihan DAP baru-baru ini.

"Saya memohon maaf kepada Najib dan pemimpin Umno/BN kerana terpilih semula ke dalam CEC sebagaimana Kongres DAP sebelum ini, kali ini dengan undi paling tinggi," kata Kit Siang dalam kenyataan.

Menurut Kit Siang, Najib dan pemimpin Umno yang lain pergi ke seluruh negara memberitahu bahawa DAP sebuah parti yang tidak demokratik, "mendakwa saya pemimpin DAP walaupun saya tidak terpilih sebagai pemimpin DAP."

"Walaupun hanya memegang jawatan sebagai ahli parlimen dan bukannya pemimpin yang dipilih, Lim Kit Siang terbukti seorang individu yang berkuasa dalam parti pembangkang," kata Najib semasa Perhimpunan Agung Umno 2012 (PAU 12) baru-baru ini.

"Sekarang apakah kebenarannya, adakah Najib tersalah nasihat atau sengaja menipu terhadap saya," kata Lim Kit Siang.

bm.harakahdaily.netPhotobucket

UMNO Diambang Krisis...?

on

Dunia politik Malaysia makin 'gelisah' ekoran banyak benda-benda yang tidak disangka berlaku. Kedua-dua pihak sama ada BN atau PR, kedua--duanya diterjah dalam isu kesempitan diantara benar atau pun tidak, hanya cerita atau pun kenyataan. Rakyat sedang memerhati.

PR didapati tidak sepakat atau belum bersedia untuk bersatu dalam isu siapa yang akan menjadi Perdana Menteri Malaysia ke 7 sekiranya BN kalah dalam PRU nanti. PAS belum muktamad untuk menamakan Dato' Seri Anwar Ibrahim. manakala DAP secara terang mengistiharkan bahawa Dato' Seri Anwar Ibrahim lah yang akan menjadi Perdana Menteri sekiranya PR menang dalam PRU kelak.

Inilah isu yang dipalu oleh UMNO dan BN terhadap PR. kerana walaupun nama PR tapi belum ada kesepakatan untuk menamakan bakal Perdana Menteri sekiranya PR memerintah Malaysia. Pelik juga apabila dikaji, kenapa PAS tidak lagi memgambil kata putus siapakah yang patut diangkat sebagai Perdana Menteri disebelah PR. Alasan yang diberi oleh Setiausaha Agong PAS bahawa calun Perdana Menteri mestilah menang dalam Pilihanraya baru boleh dinamakan adalah tidak berapa kemas walaupun ada kebenarannya tapi nampak longgar dalam istilah PR. Kerana pihak BN telahpun bersetuju bahawa Dato' Seri Najib akan menjadi Perdana Menteri sekiranya BN menang.

Walaupun isu dipihak PR sedikit hanya berkisar diatas perlantikan Perdana Menteri tapi ianya boleh menjadi 'ugah' kepada penyokong Parti Keadilan Rakyat PKR. Sedangkan PR bercita-cita besar untuk ke PUTRAJAYA, kenapa PAS masih lagi tidak dapat mengiktiraf calun yang paling layak adalah Dato' Seri Anwar Ibrahim.

Walau bagaimana pun adalah dipercayai isu Perdana Menteri tidak menghalang cita-cita PR untuk memacu kejayaan yang besar dalam PRU 13 nanti kerana semangat setia kawan adalah begitu 'kejap' diantara parti-parti dalam PR.

Lainlah pula dipihak BN sekarang kerana parti tunjangnya iaitu UMNO sedang sakit, sakit kerana isu terhadap pemimpinnya dibongkar satu demi satu yang paling terbaru yang  akan boleh melemahkan sokongan rakyat kepada UMNO apabila pemimpinnya dikaitkan dengan kes berprofail tinggi yang menakutkan.

Tambahan pula ada dikalangan pembesar UMNO sedang menanti untuk meneguk diair keruh supaya berlaku sesautu terhadap Presiden UMNO sebelum PRU. Mengambil kesempatan diatas kejatuhan kawan dalam politik UMNO adalah amalan biasa.

Sejak Tengku Ab.Rahman Putra Al-Haj lagi sudah berlaku 'cah keting' didalam UMNO. Tengku dipaksa berhenti secara terhormat oleh orang dikelilingnya, begitu juga dengan Tun Husein Onn sehinggalah ke zaman Tun Abdullah Badawi yang secara halus dipaksa berhenti walaupun untuk berhenti sebagai Perdana Menteri itu bukan kehendak hati Tun Abdullah sendiri.

Tidak mustahil isu yang didedahkan oleh Deepak Jaikishan yang terbaru ada hubung kait dengan perang dingin dalam UMNO kini, walaupun dalam UMNO sekarang nampak seperti air tasik yang tenang tapi jangan disangka tak ada buaya yang liar yang hanya mengunggu masa dan waktu yang sesuai untuk mengganas.

Apa pun penafian yang dibuat terhadap isu yang dibangkitkan oleh Deepak Jaikishan, ianya tidak mudah dipadam kerana setiap hari rakyat menunggu untuk mengetahui kisah sebenar, siapa peguam yang sedaikan akuan bersumpah kedua P. Balaisurbamaniam, siapa orang yang ingin mendedahkan cerita sebenar dan siapa sebenarnya pembunuh.

Percayalah, ramai dikalangan pemimpin UMNO sekarang becita-cita untuk menjadi Perdana Menteri. Terbukti apabila tak ada seorang pun yang bangkit untuk mengheret Deepak Jaikishan kemuka pengadilan sekiranya cerita yang didedahkan itu tidak benar dan fitnah. Kenapa UMNO berdiam diri apabila Presidennya di 'ejek' oleh seorang penjual karpek.

Apakah dalam UMNO kini ada 'gunting' dalam lipatan.


yang ku dengar dan ku lihat

Photobucket

Anwar: Peluang Cerah PR Memerintah Malaysia

onAnwar: Peluang cerah PR memerintah, M'sia jauh di belakang negara-negara 'Arab Spring'


Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim berkata ada peluang yang baik bagi Pakatan Rakyat pimpinannya untuk menggantikan kerajaan BN pimpinan Perdana Menteri Najib Razak, yang disifatkannya sebagai "autoritarian" dan jauh ketinggalan di belakang kebanyakkan negara-negara Tengah Timur yang baru-baru ini mengalami perubahan rejim kerana rakyat mereka bangkit menuntut berakhirnya pemerintahan yang mengamalkan rasuah dan zalim.

"Kita mempunyai jangkaan yang realistik, saya berani mengatakannya. Dalam pilihan raya 2008, kita telah menang majoriti mudah sebanyak 51% daripada undi. Kita kalah di negeri-negeri Sabah dan Sarawak terutamanya di kalangan suku kaum pribumi. 

Sejak 4 tahun yang lalu, kita telah bekerja keras dan dapat menembusi kawasan tumpuan luar bandar …jadi sudah tentu, kemungkinan itu ada, "Anwar berkata semasa temu bual dengan Al Mayadeen TV dari Beirut yang dirakam di Kuala Lumpur pada 20 November yang lalu dan telah disiarkan pada 12 Disember.

http://almayadeen.net/ar/Programs/Episode/udV3cAbf6kqr76ElAWpQyw/2012-12-12-.

Kepelbagaian - kekuatan PR, bukan kehancuran


Ketua de facto Parti Keadilan Rakyat yang berusia 64 tahun itu menolak kemungkinan bahawa gabungan tiga parti, PR mungkin berpecah akibat perbezaan ideologi politik selepas tamatnya pilihanraya umum. PR terdiri daripada PKR parti berbilang kaum, PAS yang Islamik dan DAP yang sekular.

Anwar mendakwa kepelbagaian akan menjadi kekuatan PR dan bukan memusnahkannya.

"[Kami terdiri dari] PKR, parti Islam [PAS] dan DAP yang diasaskan oleh kaum Cina, kami terdiri dari pelbagai latar belakang. 

Satu lebih kepada sekularisme dan satu lagi Islam. [Tetapi] kita mempunyai garis panduan dasar yang jelas, apa yang kita maksudkan dengan kebebasan bersuara, badan kehakiman, suara hati dan dasar ekonomi yang mesti menggalakkan pertumbuhan, mesti berpendirian teguh dalam melaksanakan keadilan, kesaksamaan dan pengagihan yang saksama dan ... Islam adalah agama rasmi Malaysia tetapi ia masih memastikan kebebasan menyeluruh untuk rakyat bagi mengamalkan kepercayaan mereka, "kata Anwar.

PAS tidak ekstimis


Beliau juga menolak dakwaan bahawa PAS adalah radikal.
"Saya telah bekerjasama dengan parti Islam ini dan tidak wajar untuk mengatakan bahawa mereka adalah radikal kerana mereka telah bersetuju dengan platform dasar am ini [mengenai pelbagai isu termasuk] ... isu jantina, dan juga kebebasan beragama."

"Sebagai umat Islam, kita menerima Syariah, kita menerima Al-Quran. 

Kami menerima bahawa dakwah, dan mesej kita harus diwakili ... Saya berpendapat kita tidak harus menafikan rakyat daripada berbincang tentang Islam atau negara Islam atau 'hudud' (jenayah undang-undang Islam). 

Sepertimana kita tidak boleh menghalang orang daripada bercakap tentang sekularisme atau undang-undang secular. Konsensus kami adalah No.1, kita terikat kepada perlembagaan dan No 2. kita mesti membuat konsensus sebelum kita memulakan sebarang rancangan atau program baru. Jadi saya tidak terlalu bimbang tentang hasilnya. "

Anak-anak Mahathir adalah billionaire!


Seorang bekas timbalan perdana menteri, kerjaya politik Anwar tiba-tiba hancur pada tahun 1998 apabila bekas bos beliau Mahathir Mohamad memenjaranya atas tuduhan meliwat yang direka dan tuduhan rasuah yang telah pun digugurkan oleh mahkamah tinggi negara.

Anwar berkata kekurangan suara Pembangkang yang kuat pada masa itu menyumbang kepada penyalahgunaan kuasa dan rasuah dalam pentadbiran pemerintah, dan sesiapa sahaja yang mengambil pendirian yang berbeza akan dianggap mencabar status quo.

"Dr Mahathir banyak menjalankan program yang baik. Saya ada bersamanya, saya merupakan sebahagian daripada pasukan itu tetapi anak-anaknya adalah bilionaire," kata Anwar.


"Itulah masalahnya dengan diktator dan anda mungkin sudah biasa dengan yang ada di Timur Tengah. 

Mereka seolah-olah berfikir bahawa apabila mereka memusnahkan seorang, mereka boleh menghentikan yang lain. Mereka telah terbukti salah."

Beliau mengutuk tindakan Mahathir dan parti pemerintah Umno yang terus mengganggu beliau dan keluarganya walaupun setelah "memukul saya sehingga separuh mati", memenjarakannya selama 6 tahun, dimana dia selalunya menghabiskan masa di dalam sel yang berasingan.

"Mereka menggambarkan saya sebagai sejahat-jahat manusia. Satu masa saya menjadi pelampau Islam, hari lain, saya orang CIA, pro-Israel, selepas itu saya seorang peliwat pula," kata Anwar.

Jangan pandang rendah kebijaksanaan rakyat


Dia bersetuju dengan keputusan kaji selidik baru-baru ini yang menunjukkan bilangan rakyat Malaysia yang masih merasakan bahawa hubungan antara etnik telah menurun sebanyak 12% antara 2006 dan 2011, dan bilangan rakyat Malaysia yang percaya bahawa perpaduan etnik adalah baik juga menurun daripada 54%kepada 35% berbanding tempoh yang sama, mendakwa ia sebagai "anjakan yang ketara dalam pemikiran rakyat Malaysia" yang telah memberi manfaat kepada pakatannya dan merugikan populariti pentadbiran Najib pula.

"Hasil kaji selidik itu membantu untuk mengukuhkan kedudukan bahawa di bawah pentadbiran ini, kerajaan yang sering memainkan isu-isu perkauman, ketuanan Melayu, hak-hak Melayu, memburukkan orang lain, ‘berhati-hatilah pada negeri di bawah kami kerana ia telah dikristiankan’ – apabila kami bertanya di mana dan apakah buktinya? Tiada."

Walaupun begitu beliau optimis tentang Kebangkitan Arab, menjelaskan bahawa kemunculan 'kuasa rakyat' telah memberi kesan negatif yang dialami di beberapa negara di mana rejim baru telah bertukar menjadi autoritarian sepertimana pemerintah sebelumnya yang telah digulingkan.

Anwar begitu yakin bahawa semangat untuk tidak membenarkan pemerintah-pemerintah yang korup untuk terus memerintah akan meresap ke dalam Malaysia pada pilihan raya umum yang akan datang yang berkemungkinan besar akan diadakan menjelang Mac 2013.

"Hampir semua media di sini tidak mempunyai ruang untuk perbezaan pendapat atau Pembangkang. Saya tidak diberi walau seminit pun atau masa ke udara. Semua dihalang. 

Tetapi anda tidak boleh memandang rendah akan kebijaksanaan rakyat kerana bagaimana anda boleh mengharapkan mereka untuk menjatuhkan diktator, rejim kejam? Rakyat mempunyai kuasa itu.

Jadi kita perlu bekerja keras untuk melibatkan diri. Perkembangan di dunia Arab -. revolusi rakyat - memberi pengaruh yang besar terhadap rakyat, pelajar-pelajar mengikuti perkembangan terutamanya di Timur Tengah, Mesir untuk memahami mengapa ia berlaku. 

Mengapa rakyat tiba-tiba bangkit untuk menolak rasuah dan penyalahgunaan hak kebebasan dengan sekatan? "

Malaysia ketinggalan dibelakang


Beliau juga menegaskan bahawa 'perubahan' yang dituntut oleh penunjuk perasaan Kebangkitan Arab telah menyebabkan banyak perkembangan positif bagi negara masing-masing. 

Walaupun ia akan mengambil masa untuk kesan sepenuhnya terungkap dan membuahkan hasil positif, keberanian rakyat dalam berdiri untuk reformasi sudah membantu negara mereka selangkah jauh dari Malaysia.

"Dahulu kita lebih baik tetapi saya fikir bila kita melihat Tunisia, Mesir, Turki dan semua masalah yang mereka hadapi, saya tidak memperkecilkan itu, tetapi mereka jauh di hadapan kita. 

Mereka mempunyai media yang bebas, mereka mempunyai pilihan raya yang adil dan bebas dan mereka cuba untuk menjadikan badan kehakiman mereka bebas dan berfungsi. 

Mereka mengambil pelbagai langkah dalam meminda undang-undang di Tunisia. Walaupun ia adalah satu proses ... ia sememangnya perlahan dan akan kesilapan pasti terjadi, ia jauh lebih maju dan progresif daripada apa yang kita lihat di sini, "kata Anwar.

"Dari segi ekonomi, kita lebih bernasib baik. Kita lebih maju dari segi perindustrian,dan penyediaan infrastruktur. Saya fikir kita perlu beralih kepada isu-isu kebebasan dan pencerahan budaya."

Diktator & autoritarian MESTI PERGI!


Mungkin dengan Mahathir yang semakin tua, dan dituduh masih gila kuasa, Anwar menyuarakan kritikan terakhirnya. 

Kebangkitan Arab atau pemberontakan rakyat walaupun mempunyai kekurangan serta rintangan adalah isyarat muktamad bahawa lembaran baru, walaupun sukar dan payah, telah bermula di Timur Tengah dan akan merebak ke negara-negara membangun yang lain termasuk Malaysia, katanya.

"Pemerintahan dunia baru sudah tentu sangat relatif sama ada anda melihatnya dari Washington, London atau Paris. Jika anda melihatnya dari segi perubahan yang baik, ia adalah diluar jangkaan. 

Tiada siapa yang waras akan mengatakan ia tidak dialu-alukan, ia memang menyakitkan, proses itu sendiri menyakitkan dan sekejam mana pun yang kita lihat di Syria sekarang, ia sememangnya satu proses ke arah reformasi demokrasi, dan kebebasan. 

Sesuatu yang positif. Diktator dan autoritarian mesti pergi, tiada persoalan lagi. Anda mesti mempunyai keabsahan untuk menyuarakan dasar dan memimpin rakyat," jelas Anwar.


Malaysia Chronicle


Photobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List