Rahsia Sulu Part 10 - Siapa Personaliti Tertentu Itu...?

on Mar 21, 2013
Pada 17 febuari media melaporkan 
bahawa peceroboh ingin berjumpa personaliti tertentu soalan 
timbul siapa personaliti tertentu itu? 
siapa?
 siapa dia? 
siapa dia gerangan? 
siapa dia gerangan manusia itu? 
 hingga ke hari ini masih menjadi tanda tanya?


Tanya sama kiram 
Apa sebab datang.
Nanti jawab Kiram.
Najib yang undang...


Allahu Akbar!! Terima kasih kepada penjelasan muhibbah tuan Hj Muhammad Azam... beliau melihat dari sudut keseluruhan... saya berpandangan, atas keyakinan saya bahawa Tausug tidak akan tergamak menyerang Sabah... apa yang berlaku satu pihak mengumpan mereka ke sana dengan janji, bukan untuk perang... atas beberapa helah dalam kegagalan negosiasi yang mana semua pihak tidak menyadari, maka berlaku pertempuran... bila umpan mengena, yakni Tausug yang masuk itu terperangkap.... maka mereka terpaksa berperang... sedangkan KIRAM terus sahaja bertenggek di atas perlawanan mereka untuk NAIK sebagai SULTAN yang diiktiraf kononnya..


Dan hal ini... sangat jelas... ia didalangi oleh Amerika Syarikat... kerana dalam perancangan mereka... TAUSUG yang menjadi umpan itu takkan mahu serah diri kerana USA sangat faham dengan budaya Tausug yang tak akan serah diri... mereka akan susun media mereka di luar sana untuk sentiasa mainkan sentimen sehingga mengundang PBB masuk ke Sabah... dalam beberapa minggu lagi PBB dijadualkan akan masuk.... sekarang tentera USA dah berhimpun di perairan Sulu... beberapa minggu lalu mereka dah bertolak dari USA menuju ke laut sulu..

Militia Sulu yang masuk ke Sabah dan terperangkap oleh janji yang mereka tak sedari itu, adalah seperti seekor cacing yang dicucuk badannya pada mata kail dijadikan umpan untuk satu misi KHUSUS.... Cacing pasti mati.... dan yang makan umpannya juga pasti MATI... ini program Khusus dari kesinambungan Pertelagahan Filipina dengan China keatas kedaulatan kepulauan Spratly yang kaya minyak itu..


USA sedang tenat.... Eropah sedang menjunam jatuh dalam perigi buta yang tiada penghujung..... PERANG HARUS DIMULAKAN..... untuk selamatkan tali perut USA dan Eropah.... sekarang perang sedang berlaku di SABAH... di Tawi-Tawi, kumpulan bersenjata MNLF sedang berhimpun beribu jumlahnya... bersedia menerima arahan KETUA MEREKA... mereka ini mendakwa TIADA KAITAN DENGAN KIRAM atau mana mana kesultanan pun.... kecuali arahan dari ketua mereka bahawa perlu masuk menyokong SULTAN SULU... buat masa ini mereka stanby atas nama MNLF... Semoga MNLF ini bertugas menjaga keamanan bukan sebaliknya.


CHINA dah maklumkan.... bila-bila masa China akan menyerang Jepun kerana pencerobohan wilayah... dan ini akan meluaskan peperangan sehingga menjadi DUNIA ke-III.... bersambung dengan perang di kepulauan Sulu yang mana USA sedang menyusun pertahanan di sana... Matlamat hanya satu berebut wilayah KAYA MINYAK... LAUT SULU dan Spratly...Oleh Menteri belia dan sukan Tausug : Asree Sug


Temu ramah ringkas isu Lahad Datu-Sulu bersama aktivis kemanusiaan iaitu Saudara Ahmad Azam Ab Rahman. Beliau merupakan Pengerusi Global Peace Mission Malaysia (GPM) dan juga Ahli Majlis The Union of NGO's of Islamic World (UNIW).

Persoalan yang akan dijawab adalah:

1. Apakah sejarah perjuangan Tausug & apakah yang diperjuangkan mereka?

2. Apakah kesan daripada peperangan yang telah mereka hadapi selama beratus-ratus tahun ini?

3. Apakah peranan NGO Islam dalam isu ini?

Pautan Global Peace Mission Malaysia: www.gpm.com.my Pautan UNIW: http://www.theunity.org/en/ Pautan Future Global Network: http://www.futureglobalnetwork.com/

NOTIS:

1. Segala kandungan program dan segmen yang diterbitkan oleh MyTV adalah hakmilik MYTV GLOBAL (002211073-K) dan boleh dimanfaatkan dengan syarat dimasukkan kredit kepada MyTV serta tanpa sebarang kepentingan komersial.

2. Sebarang maklumat, informasi, maklumbalas, komen dan apa jua perkara yang dipaparkan di dalam video berkenaan dan platform lain seperti youtube dan facebook adalah pandangan peribadi individu-individu yang berkenaan dan bukanlah mewakili pandangan dan pendirian MyTV 


                                       


sumber

Photobucket

Rahsia Sulu Part 9 - Pencerahan orang Tausug sendiri.

on
Best Blogger Tips


Temu ramah khas isu Lahad Datu-Sulu bersama Asree Sug (penulis buku TAUSUG & Kesultanan Sulu) berdasarkan persoalan orang awam yang telah diambil secara survey di laman sosial facebook.


6 soalan terpilih yang diajukan kepada Asree Sug adalah:

1. Siapa Asree Sug?

2. Apakah perbezaan antara Tausug & Suluk?

3. Kenapa Tausug tidak mengaku diri mereka Filipino?

4. Apakah keunikan buku yang ditulis oleh Asree Sug?

5. Apakah komen Asree Sug berkenaan isu Lahad Datu-Sulu?

6. Apakah ada penyelesaiannnya dari kaca mata Asree Sug?


   VOTE Photobucket

Rakyat sendiri dihalau macam binatang....

on

Siapa yang benarkan pendatang asing Burma ini membina penempatan percuma siap bantuan kerajaan?


Dalam kita sibuk menghalakan pusat pikiran ke Lahad Datu,rupa rupanya kita terlepas pandang akan wujudnya penempatan baru di Kampung Bukit Malut Langkawi. Tidak cukup dengan perumahan Taman Nilam, [Klick sini ]Kini 1 lagi penempatan sedang giat di bina.

Anda perasan ke tidak, apabila pendaratan warga Myanmar yang kononnya Rohingya mendarat secara haram ke langkawi.[baca laporan tu di sini] Berita mereka HILANG setakat ditangkap dan dibawa ke .... dot dot dot..

Kemanakah mereka dibawa? Gua cuma membawa anda ke Langkawi dan lihat bukti bukti bergambar dan temubual dengan Burma burma ini yang sedang sebuk teramat membina rumah sendiri.

Dalam saat rakyat sendiri dihalau,kerajaan diam diam melayan "anak emas" sangat special hanya kerana UNDI BN yang diharapkan bagi mengekalkan BN memerintah negara kita.


Siapakah dibelakang semua pembinaan ini?


Rakyat sendiri dihalau macam binatang....


                         Photobucket

Saya kenal hampir kesemua Ketua Cawangan UMNO Silam ketika itu...!

on

SELURUH Malaysia digegarkan dengan berita pencerobohan sekumpulan 'Lanun' (Mundu) yang kononnya tentera 'Sultan Sulu' sehingga Kampung Tanduo menjadi 'Medan Perang'; gara-gara 'kebijaksanaan' Ketua Cawangan UMNO Sungai Nyamuk, Ahmad Malandi @ Mat Bom melakukan percubaan 'Reverse Take Over' sebagaimana yang saya jangkakan akan berlaku sejak 1999 lagi iaitu selepas saya memberi keterangan dalam Petisyen Pilihanraya DUN Likas.

Ketika Pasukan Perisik Sabahkini.net memaklumkan kepada saya bahawa Tentera Sultan Sulu menyerang dan menawan Kampung Tanduo sejak 12 Februari lalu, saya tergelak besar kerana saya tahu siapa yang tinggal di sana dan kenapa mereka mendarat di sana.Sebagai Mantan Setiausaha Eksekutif UMNO Silam, saya kenal hampir kesemua 402 Ketua Cawangan UMNO Silam ketika itu (1995-1997) yang majoritinya 'Warga Penyu' termasuk Ketua Cawangan UMNO Sungai Nyamuk, Ahmad Malandi yang mempunyai akal Abu Nuwas.Ahmad yang mempunyai akal kancil memang 'Pakar Bom' terutama membuat bom ikan dengan hanya menggunakan baja urea yang menjadi sumber pendapatan beliau sebelum FELDA 'menceroboh' tanah beliau dan saudara maranya seluas lebih kurang 100 hektar.Ahmad menjadikan 'Penjara Air Panas' Tawau sebagai rumah kedua kerana usahanya tidak pernah putus-putus mengugut Pegawai dan kakitangan FELDA yang beliau dakwa menceroboh tanah pusakanya.

Sebenarnya Kerajaan Berjaya telah membatalkan semua permohonan tanah di Sahabat Pinggir dan Zon Keselamatan ketika menyerahkan kawasan yang menjadi Zon Persembunyian Lanun kepada FELDA untuk dibangunkan sebagai Rancangan Penempatan Tanah.Namun Ahmad yang mempunyai akal panjang telah membuat permohonan Tanah Adat dan disahkan PPHT Lahad Datu berdasarkan banyak pokok langsat dan buah-buahan yang kononnya beliau tanam; sedangkan kesemua tumbuhan tersebut adalah langsat liar yang bercambah semula jadi hasil daripada najis binatang yang memakan langsat, rambutan, terap dan sebagainya.

Tambahan pula ketika itu, Ahmad dan saudara maranya telah bersetuju menyerahkan tanah tersebut kepada FELDA dan turut mendapat kontrak membangunkan tanah dan menuai buah sawit daripada FELDA
FELDA telah banyak bertolak ansur dengan karenah Ahmad; malah sehinggalah saya dan Mantan Adun Lahad Datu, Datuk Mohd Yusof Ahmad Jamli membuat perundingan untuk menyelesaikan masalah tuntutan tanah Ahmad dengan FELDA.Ahmad boleh hidup senang kerana memperolehi pendapatan bersih antara RM5,000 sehingga RM20,000 sebulan daripada hasil kontraknya dengan FELDA, namun akal Abu Nuwas membuatkan beliau dijangkiti sikap 'Tamak dan Haloba' sehingga menuntut dan menceroboh semua tanah yang dipohonnya bersama Haji Mahmood Mallang dan saudara maranya sebelum ini.

Dengan ehsan Datuk Seri Najib sebagai menteri yang menjaga FELDA ketika itu, Ahmad telah mendapat dua lot tanah masing-masing seluas 15 ekar sebagai jalan penyelesaian tuntutannya.Tetapi bak kata pepatah, Ahmad yang telah diberi betis oleh FELDA, bukan sahaja mahu 'peha'; bahkan yang berada di 'celah peha' meneruskan gertakan dan pencerobohan sehingga saya dan polis sudah lali dengan perbuatannya yang melampaui batas.Ahmad suka mereka cipta cerita baru setiap hari; termasuk membawa ke sana ke mari kisahnya yang saya bukukan dalam buku 'Koleksi Sabah' serta keratan surat khabar yang ditulis rakan saya, Ruhaidini Abdul Kadir daripada Utusan Malaysia untuk dijadikan asas tuntutan.Ahmad bukan sahaja sering menimbulkan provokasi dengan membawa 'bom ikan'; sebenarnya tidak boleh dikategorikan sebagai bom kerana tidak mempunyai alat peledak disebabkan tidak mempunyai detanator; melainkan pasir, beras, tepung dan garam; semata-mata untuk mengugut Polis Bantuan FELDA agar membuka pagar hadangan bagi membolehkan beliau mengeluarkan buah yang dituainya daripada ladang FELDA.

Sejak meletakkan jawatan sebagai Setiausaha Eksekutif UMNO Silam pada 1997, saya hanya menemui Ahmad dua kali iaitu tiga tahun lalu di Kota Kinabalu, namun tidak sempat bercerita panjang kerana masing-masing sibuk dengan urusan.Bagaimanapun Ahmad meminta saya membantu menulis surat kepada Sultan Sulu kerana beliau begitu yakin bahawa perjuangan beliau tidak lama lagi akan berhasil dengan bantuan saudara maranya di Sulu dan akan datang membantu beliau mendapatkan bukan sahaja 100 hektar 'Tanah Adat'; malah keseluruhan tanah FELDA.

Saya hanya tersenyum mendengar ceritanya (impian kosongnya) tetapi menyatakan tidak dapat membantu beliau menulis surat kerana saya akan terbang ke Pulau Pinang; apatah lagi saya kenal siapa dan apa kebolehan Ahmad; namun darah saya tersirap apabila beliau begitu serius ingin menjemput saudara maranya daripada Sulu jika beliau kalah dalam kes mahkamah.

Sejak daripada itu saya tidak lagi mengambil peduli kisahnya sehinggalah Pasukan Perisik Sabahkini.net memaklumkan kepada saya berhubung 'lawatan mengejut' saudara maranya daripada Sulu dan telah dikepung pihak berkuasa ketika Ahmad nazak terlantar di Hospital Lahad Datu akibat darah tinggi dan angin ahmar.Saya hanya mampu berjenaka dengan Pasukan Perisik Sabahkini.net bahawa "Mereka datang mengambil BR1M," kerana majoriti mereka ini telah dianugerahkan IC Projek dan tidak terniat untuk membuat liputan di Kampung Tanduo kerana hati kecil saya berbisik 'Gertak Keling' Ahmad yang sebelum ini telah kecewa setelah semua jalan perundangan buntu.Dalam keadaan Kesultanan Sulu yang sudah mengalami kehancuran sejak 1936 dan telah menjadi sebahagian daripada sejarah; maka 'Golongan Sultan Oportunis' mengambil kesempatan untuk melawat Ahmad yang sakit tenat di Hospital Lahad Datu; di samping menganyam rapi niat tersembunyi mereka untuk merampas kembali Borneo Utara daripada Kerajaan Malaysia.

Secara kebetulan Ahmad mempunyai hubungan rapat dengan 'Sultan Sulu' yang menabalkan diri sendiri tanpa melalui 'Ruma Bichara' (Majlis Raja-Raja) dan mungkin telah membuat kajian dan perancangan rapi bersama anaknya Mohd Ali.Mengikut risikan saya, koresponden Sabahkini.net di Langunyan, memaklumkan bahawa mengikut sumber, Sultan Jamalul Kiram III telah melancarkan serangan 'Diplomatik Reverse Take Over' dengan menghantar 1,500 tenteranya ke Sabah; masing-masing 300 orang tentera Tungku, Lahad Datu, Kunak, Semporna dan Sandakan.Namun tidak diketahui apakah kesemua tentera berkenaan telah mendarat melainkan dilaporkan antara 100 hingga 300 yang mendarat di Kg Tanduo, Tungku kerana masih mengkaji modus operandi dan jejak mereka masuk ke Sabah; tanpa dapat dikesan oleh pihak berkuasa; apatah lagi perbatasan Malaysia yang sentiasa bolos dan mudah dibolosi PATI.

Pasukan Perisik Sabahkini.net masih cuba mengesan kedudukan Ahmad dan anaknya Mohd Ali yang dipercayai menjadi dalang 'pencerobohan' ini kerana mengikut maklumat Hospital Lahad Datu, Ahmad sudah nazak dan dibenarkan dibawa pulang ke Kg Sungai Nyamuk, kerana dinantikan saudara maranya 'Tentera Sulu' yang terkepung oleh Pihak Berkuasa Malaysia.Anak perempuannya juga tidak dapat dihubungi untuk mengetahui keadaan bapanya yang semakin tenat. 

Bagaimanapun Perisik Sabahkini.net di Tanduo mengesahkan bahawa kunjungan 'Tentera Sultan Sulu' ini atas jemputan Ahmad dan anaknya Mohd Ali.Tambahan pula, Haji Musa yang merupakan pemimpin Nombor 2 dalam rombongan tentera berkenaan adalah besan Ahmad kerana anaknya, Mohd Ali bernikah dengan anak Haji Musa.Manakala pemimpin Nombor 1 kumpulan tersebut, Datu Ibrahim @ Datu Kuin Jamalul Kiram pula bernikah dengan anak Ketua Cawangan UMNO Sungai Bilis 2, Hussin Oyung.Agak mengejutkan kerana saya mendapat tahu anak Datu Ibrahim @ Amirul Kiram di Malaysia iaitu Datu Amir Datu Amirul, ialah Ahli UMNO Cawangan Sungai Bilis 2. 

Oleh itu tidak hairan jika kehadiran mereka tidak dapat dikesan Pihak Berkuasa yang belum pernah menggunakan 'kecanggihan satelit' di Jabatan remote Sensing negara untuk mengesan sebarang pergerakan keluar masuk bot besar atau perahu; apatah lagi 'Pusu' yang tidak mengeluarkan sebarang bunyi kerana eksosnya dibenamkan ke dalam laut.Dalam keadaan penuh curiga, orang awam sukar bekerjasama dengan pihak berkuasa yang disifatkan sering menyalahguna kuasa dan bertindak kasar dan menuduh pemberi maklumat sebagai penjenayah yang bersubahat.

Saya terpaksa menahan ketawa membawa segala komen dan ulasan daripada semua pihak; apatah lagi 'kependekan akal' pihak berkuasa yang menghantar satu batalion tentera berkubu di Kampung Tanduo, Kampung Sungai Nyamuk, Kampung Sungai Merah untuk mengawal dan memantau 'Tentera Sultan Sulu'; sedangkan pada hakikatnya hanyalah 'Tentera Upahan' Ahmad Malandi @ Mat Bom.Mengikut risikan Sabahkini.net hanya 76 orang sahaja 'Tentera' yang berjaya mendarat di Tanduo termasuk enam wanita untuk mempertahankan tanah adat yangdidakwa milik Ahmad di FELDA Sahabat 18 setelah Ahmad menjanjikan mereka akan mendapat tanah yang telah ditanam kelapa sawit seluas beribu ekar di Felda Sahabat 18.

Dikhuatiri Ahmad dan Mohd Ali yang membiayai pembelian senjata api berkenaan di pasaran gelap di Tawi-Tawi dan segala makan minum mereka setelah kecewa dengan keputusan mahkamah yang memenangkan FELDA dalam kes tuntutan tanah beliau.Kelicikan Ahmad berjaya mengaburi mata pihak berkuasa yang menyangka memang benar Tentera Sulu setelah Datu Ibrahim @ Datu Kuin berjaya mempengaruhi saudaranya, Sultan Jamalul Kiram III mengakui kumpulan tersebut sebagai 'Tentera Sultan Sulu' yang mendapat suaka sementara kerana Kerajaan Filipina sudah pasti akan menangkap mereka dan dibawa ke muka pengadilan.Setelah tidak mempunyai harapan mendapat tanah yang dijanjikan Ahmad kerana dalam keadaan fizikalnya yang nazak; maka berlaku pertengkaran dan berselisihan pendapat sehingga Haji Musa dan Majid terbunuh dalam kejadian tembak menembak sesama mereka. 

Sabahkini.net mendapat tahu bahawa Datu Ibrahim @ Kuin Jamalul Kiram turut tercedera terkena peluru sesat; malah mereka berbalah dan tidak sehaluan lagi setelah perunding dengan pihak berkuasa melalui jalan buntu.Setelah membuat pertimbangan dan siasatan rapi, saya menganggap 'Drama' Ahmad Malandi hanya merupakan gertakan dan dalam keadaan fizikalnya sekarang, Mohd Ali tidak mampu melakukan apa-apa; malah terpaksa menggadai nyawa jika rundingan tamat. Lazimnya, jika mereka boleh masuk dengan senyap, maka sudah pastinya mereka akan keluar dengan lebih senyap daripada mereka masuk; sekalipun ketika pigak berkuasa sedang berkawal! 

Mungkin tiba masanya Menteri Pertahanan, Menteri Dalam Negeri, Ketua Polis Negara, Ketua APMM, Panglima Angkatan Tentera dan pihak berkuasa untuk bermuhasabah diri dan meletakkan jawatan kerana kejadian ini merupakan 'kemaluan' yang tidak dapat disorok daripada mata dunia yang melihat betapa rapuhnya sistem pertahanan Sabah; sehinggakan Ahmad Malandi @ Mat Bom boleh merancang 'Pintomen' serangan yang menyebabkan seluruh negara terpinga-pinga dan ketakutan.
Masa untuk berunding telah tamat. Bagaimanapun 76 tentera palsu Sultan Sulu yang terpedaya oleh 'Janji Terang Bulan' Ahmad Malandi ini wajar diberi peluang menyerah diri secara sukarela dan perlu diadili di mahkamah Malaysia kerana masuk secara haram dengan niat untuk menderhaka kepada yang DiPertuan Agong!Sabahkini.net akan membongkar institusi Kesultanan Sulu dan apa relevannya lagi dengan Sabah dapat episod akan datang.
CATATAN ORANG LAMA FELDA DI FELDA SAHABATPhotobucket

Kenapa Anwar Dan Kit Siang Keluar Dari Zon Selamat...?

on
Keputusan Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim yang memberi bayangan tidak akan mempertahankan kerusi Permatang Pauh dianggap penganalisis politik sebagai mencerminkan keberaniannya keluar dari zon selamat.

Ia juga dianggap membuka kerusi parlimen yang berpotensi untuk dimenangi kali ini sesudah kalah dalam pilihanraya umum lalu dengan majoriti tipis.

Permatang Pauh boleh dianggap sudah biasa dengan Pakatan Rakyat, seperti juga Ipoh Timur di Perak atau Bukit Bintang di Kuala Lumpur, kesemuanya merupakan kerusi 'winnable' sebagai beberapa contoh.

Ini juga dilihat sesuatu yang positif apabila Anwar dilihat 'mengikut jejak' Penasihat DAP Kebangsaan, Lim Kit Siang meninggalkan kerusi selamat di Ipoh Timur dan berani bertanding di Gelang Patah, Johor, negeri kelahirannya.

Perkembangan menarik ini pastinya membuatkan Barisan Nasional (BN) lebih berhati-hati kerana sekiranya Kit Siang berjaya menang, tsunami politik dari selatan pula membadai setelah terhenti di Negeri Sembilan dalam pilihanraya umum lalu.

Anwar yang dijangka bertanding kerusi di Perak (maaf saya tidak dapat memberikan kerusi mana) juga dilihat memberi nilai tambah kepada kekuatan Pakatan Rakyat di negeri itu yang sudah bersedia menerima kembali pemerintahan rakyat setelah tipu helah Najib Altantuya berjaya pada 2009.

Berdasarkan keadaan semasa, Anwar dijangka akan bertanding sama ada di parlimen Pasir Salak, Tapah atau Lumut kerana ketiga-tiga kerusi berkenaan dijangka mampu dimenangi, apatah lagi jika Anwar yang bertanding.

Begitupun, jika dia ingin bertanding di Selangor, peluangnya juga cerah walaupun daftar pemilih paling kotor dalam sejarah negeri itu kini terhidang angkara Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) atas arahan Umno.

Kedua-dua pemimpin tertinggi Pakatan Rakyat ini seolah memberi isyarat kepada Presiden PAS, Tuan Guru Abdul Hadi Awang agar 'keluar' dari Marang dan bertanding di negeri lain, contohnya Pahang.

Jika Hadi berfikiran begitu, ini pastinya akan memberikan pukulan hebat terhadap BN kerana walaupun Terengganu dianggap agak sukar untuk ditawan, Hadi boleh melebarkan pengaruh PAS dan Pakatan Rakyat di negeri kubu kuat Umno itu.

Tidak perlu ke Pekan menentang Najib Altantuya, barangkali jika dia bertanding di Jerantut atau Bera, belum tentu lagi dia kalah.

Sebenarnya tindakan Anwar dan Kit Siang keluar dari kubu masing-masing membuktikan bahawa Pakatan Rakyat tidak takut untuk meluaskan aura kebangkitan rakyat sekaligus secara tak langsung menunjukkan bahawa pemimpin BN kini sudah tidak selamat di kawasan masing-masing.

Umum mengetahui strategi bijak meletakkan pemimpin tertinggi Pakatan Rakyat di luar zon selamat mereka akan menambah nilai dan imej parlimen yang mereka tandingi kerana selama ini diabaikan BN sejak 50 tahun lalu.

Jika Anwar bertanding di Tapah, contohnya, BN akan cuba menggula-gulakan rakyat dengan pelbagai rasuah mee segera yang tidak pernah terfikir setiap kali mereka menang di situ bagi mengekang pengaruh Anwar.

Zambry Abdul Kadir juga sudah mula kecut perut memikirkan karisma Anwar yang cukup besar melebar yang pastinya menggugat keyakinannya sendiri bahawa BN boleh berkuasa di negeri ini.

Walaupun tidak menyatakan dengan jelas apa yang tersirat di sebalik kenyataannya, sebenarnya Zambry sudah boleh dianggap 'tewas sebelum bertempur' kerana apa yang pasti rakyat Perak akan bangkit menghukum BN yang menumbangkan Pakatan Rakyat melalui rampasan kuasa hingga krisis perlembagaan negeri berlanjutan lebih empat bulan.

Pun begitu, persoalan menarik di sebalik 'penghijrahan' ini adalah, apakah langkah BN mengekang kemaraan Pakatan Rakyat seterusnya?

Sama-samalah kita tunggu kesudahannya.

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List