Kes Cerai Zakiah Anas: Jawatan Kuasa Pendamai Diberi 3 Bulan

on Nov 25, 2010


PETALING JAYA: Mahkamah Rendah Syariah di sini pada Selasa, memberikan tempoh tiga bulan kepada Jawatan Kuasa Pendamai yang dilantik dalam kes perceraian personaliti TV3, Zakiah Anas (gambar) dan suaminya, Mohamad Yusof @ Mohamed Yusof Taid untuk meneruskan perbincangan.
Hakim Syarie Ghazali Ahmad memutuskan untuk memberikan tempoh masa baru itu memandangkan beliau tidak berpuas hati dengan laporan pelaksanaan seperti yang telah dibuat oleh jawatan kuasa terbabit sebelum ini.
Ini kerana, perbincangan yang diadakan sebanyak dua kali, iaitu pada 6 ogos dan 23 Oktober lalu tidak dihadiri oleh wakil plaintif, iaitu Zakiah, 43, yang melantik anak saudaranya, Affendi Yusoff.
Mohamad Yusof, 48, diwakili oleh Md Hairi Md Salleh dalam jawatan kuasa tersebut yang dipengerusikan oleh pegawai daripada Jabatan Agama Islam Selangor (Jais).
“Mahkamah telah memberikan masa selama tiga bulan, bagaimanapun masa itu terbuang begitu sahaja dengan kedua—dua pihak tidak bekerjasama untuk melaksanakan jawatan kuasa yang dilantik.
“Sebelum ini, wakil yang dilantik telah menyatakan kesanggupan untuk menjadi wakil, tetapi sekarang sebaliknya yang berlaku.
"Oleh demikian, saya beri tempoh masa lagi untuk kedua-dua pihak meneruskan proses tersebut,” kata Ghazali.
Sehubungan itu, Ghazali menetapkan kes itu ditangguhkan kepada 9 Februari depan untuk mendengar laporan penuh jawatan kuasa terbabit.
Pada prosiding itu, Zakiah yang pernah mengacarakan rancangan berbentuk kepolisan 999 hadir dengan peguam syarienya, Abdullah Anuar Sahri manakala Mohamad Yusof yang dinamakan sebagai defendan tidak diwakili peguam.
Zakiah memfailkan permohonan untuk bercerai secara baik mengikut Seksyen 47 Enakmen Undang-Undang Keluarga Islam Selangor 2003.
Pasangan itu mendirikan rumah tangga sejak 17 tahun yang lalu dan dikurniakan dua orang anak lelaki, Aiman Muzammil, 16, dan Amir Muzhaffar, 14.

Kes Baling Gelas, Johan Raja Lawak Kekal Saman Bekas Pengarah, Javed

on

pix gal0 Kes Baling Gelas, Johan Raja Lawak Kekal Saman Bekas Pengarah, Javed
Sudah memaafkan bekas pengarah, Javed berkenaan kes baling gelas tempoh hari. Namun sebagai langkah peringatan untuk orang luar, Johan Raja Lawak tetap mengekalkan keinginan’nya untuk membawa kes tersebut ke muka pengadilan.

Pada Johan, ini langkah yang terbaik sebagai tauladan buat pengarah lain supaya tidak melakukan asakan kasar kepada para pelakon, walaupun sekadar bertugas sebagai pelakon pembantu. Tidak terfikir untuk menyelesaikan kes ini di’luar mahkamah, Johan menyerahkan segala prosedur mahkamah kepada peguam untuk menyaman bekas pengarah drama lakonan itu.
Pada kami, langkah yang diambil oleh Johan memang tepat pada batang hidung pengarah tersebut, bagaikan buku bertemu dengan ruas. Bak kata John F. Kennedy (Presiden USA), forgive your enemy, but never forget their names.

SPRM ambil kenyataan MB Selangor

on

SHAH ALAM, – Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini mengambil keterangan Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim bagi membantu siasatan berhubung isu perbelanjaan majlis sambutan ulang tahun ke-40 Yayasan Selangor yang dikatakan melebihi RM300,000.
Pegawai SPRM mengambil keterangan Abdul Khalid di pejabatnya di Tingkat 21, Bangunan Setiausaha Kerajaan negeri di sini selama 30 minit.
“Saya sedang memberikan keterangan kepada SPRM dalam siasatan mereka terhadap kes Yayasan Selangor,” kata Abdul Khalid dalam laman twitternya.
Sambutan ulang tahun yayasan berkenaan mendapat perhatian apabila Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah membatalkan hasrat baginda berangkat ke majlis itu kerana dukacita dengan kosnya yang dikatakan amat tinggi.
Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Noh Omar sebelum ini mendakwa kos majlis berkenaan menjangkau lebih RM800,000 dan sebahagian daripada jumlah itu sudah dibayar kepada syarikat yang diberi kontrak menganjurkannya.
Laporan media sebelum ini menyebut bahawa SPRM telah menyita beberapa fail dan dokumen dari pejabat Yayasan Selangor di Amcorp Mall di Petaling Jaya.
Bernama

UTUSAN......Padan Muka!!!! Fitnah La Lagi!!!! Kah Kah Kah...

on

Utusan Melayu (Malaysia) Bhd telah mencatatkan kerugian pra-cukai RM10.682 juta untuk tempoh sembilan bulan berakhir 30 Sept, 2010 berbanding keuntungan pracukai RM1.707 juta dalam tempoh yang sama tahun lalu.

Pendapatan merosot kepada RM244.564 juta daripada RM253.847 juta sebelumnya kerana sumbangan daripada pengiklanan kurang menggalakkan, kata syarikat itu dalam kenyataan kepada Bursa Malaysia hari ini.

Untuk suku ketiga berakhir 30 Sept, 2010, Utusan mencatatkan keuntungan pra-cukai yang rendah iaitu RM1.736 juta daripada RM10.128 juta dalam suku yang sama tahun lalu.

Bagaimanapun, pendapatan mengukuh kepada RM89.540 juta dalam tempoh bawah kajian daripada RM89.530 juta sebelumnya.

Utusan berkata saingan yang sengit untuk perbelanjaan pemasaran pengiklanan, bukan hanya di kalangan media cetak, tetapi juga di kalangan semua saluran media telah menjejaskan prestasi kumpulan untuk tempoh di bawah kajian.

Faktor itu akan kekal sebagai cabaran kepada kumpulan untuk baki tempoh 2010, kata syarikat itu.

"Bagaimananpun, pertumbuhan positif yang dijangkakan untuk Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) tahun ini dan tahun depan diunjurkan dapat merangsangkan perbelanjaan pengiklanan dan menyediakan peluang untuk kumpulan meningkatkan pendapatan pengiklanannya," kata Utusan.

Video :- Syeikh Yusuf Qaradawi Bela Anwar

on

Krisis Korea: Amerika Syarikat Hantar Kapal Perang.....!!!

onIncheon, South Korea (CNN) -- The aircraft carrier USS George Washington sailed toward volatile waters off the Korean peninsula Wednesday for planned military exercises with South Korea in a show of force designed to deter a further escalation of hostilities with North Korea.

The exercises were billed as defensive in nature and were a more measured response than the retaliation initially urged by South Korea after North Korea's shelling of a South Korean island Tuesday, the most serious act of hostility since the end of the Korean war.

"It is a long-planned exercise," said Adm. Mike Mullen, chairman of the U.S. Joint Chiefs of Staff.

"That said, it is meant to send a very strong signal of deterrence and also work with our very close allies in South Korea," Mullen said on CNN's "Fareed Zakaria GPS." "We're very focused on restraint --- not letting this thing get out of control. The South Koreans so far have responded that way. Nobody wants this thing to turn into a conflict."

The shelling of Yeonpyeong Island killed four people -- including two civilians -- and left an entire region fearful of an all-out war.

The U.S. military said the military drills demonstrate the strength of Washington's alliance with Seoul and "our commitment to regional stability through deterrence."

"The policy problem is you want to come up with a response that is strong enough to deter the North Koreans from doing this again, but again, you don't want to do something so strong that you start a war," said Victor Cha, a Korea expert with the Center for Strategic and International Studies.

"And I think the Obama administration is doing the right thing," Cha said on CNN's "American Morning." "But in terms of policy, it's a very difficult needle to thread."

The joint U.S.-South Korean war games are set to begin Sunday in the Yellow Sea.

The United States has about 28,500 troops deployed in South Korea. A U.S. defense official said more than 50 U.S. Navy vessels are in the area, including The USS George Washington carrier strike group.

The decision to go ahead with the drill came after South Korea went on high alert and North Korea blamed the South for driving them "to the brink of war."

"I think the real issue now is there are tremendous pressures on the president of South Korea to hang tough, possibly to respond militarily, which he said he would do if there was another flareup," said Mike Chinoy, a senior fellow at the U.S.-China Institute at the University of Southern California and a former CNN correspondent in Asia.

"The worry is if there's another kind of episode like this it could spiral out of control," he said.

Pyongyang contended that South Korea provoked the shelling of Yeonpyeong Island by holding a military drill off their shared coast in the Yellow Sea, the North Korean state-run news agency KCNA said. The drills are conducted by Seoul every year.

"The puppet group dared make an uproar over 'a provocation' from someone and cry out for 'punishment' like a thief crying 'stop the thief!'" KCNA said Wednesday. Baca Seterusnya Disini

Pegawai Khas di pejabat Dato Noh Omar kaki 'POW DUIT'?

on


Si dia ini dikatakan kaki "Pow duit"? Benarkah begitu...???Sohaimi adalah Pegawai Khas di pejabat Dato Noh Omar, Menteri Pertanian dan Industeri Asas Tani serta Ketua Pemuda Selayang. Dia kini memegang jawatan sebagai Pengerusi Biro Ekonomi.

Masaalahnya, pilihan Khairy masih bukan calon yang diterima majoriti Ketua-Ketua Pemuda Bahagian dalam Selangor.

Sohaimi pula sudah menimbulkan kontroversi kerana dipercayai meminta wang atau bahasa lingo politik, "pow duit" dari Ketua Eksekutif francis Hot Dog 1901 yang sepatutnya menerima anugerah usahawan dari Pemuda UMNO bersama Tony Fernandez.

Dia enggan membayar dan langsung tidak diberi anugerah tersebut. Kredibiliti anugerah ini pun turut tercemar.

Sanggah Tok Janggut atau penulis Aimam JR turut mendedahkan Sohaimi didakwa menyeleweng kuasa untuk mengaut perolehan tender pembekalan baja Kementeriaan.

Oleh kerana dia bekerja bawah Dato Noh, susah untuk Dato Noh tidak menyokong perlantikan Sohaimi.

Selain itu, sumber memberitahu Dato Noh yang pernah berhadapan dengan rungutan akarumbi kerana tidak ada gerak kerja politik dan 'kemut' duit melihat Sohaimi sebagai penyelesaian masaalah. Dia tidak perlu keluar wang untuk Pemuda Negeri. Sohaimi sanggup dahulukan RM500,000 tetapi bersyarat. Mesti ada projek untuknya menampal kembali wang keluar itu.

Jika dakwaan Aiman dan sumber ini, nama baik Dato Noh pun akan turut terpalit

Pakatan Rakyat bahagi kerusi selepas Konvensyen

on

KUALA LUMPUR, 24 Nov: Timbalan Presiden PAS, Ustaz Nasharuddin Mat Isa berkata, proses persiapan pilihan raya Pakatan Rakyat bermula dengan perhimpunan penyokong parti di Pulau Pinang, 18 Disember depan dan disambung dengan Konvensyen Pakatan Rakyat pada keesokan harinya.


"Pada peringkat ini, kita mahu memperkukuhkan Pakatan Rakyat dan selepas itu membawa kepada pembahagian kerusi di kalangan komponen Pakatan," katanya pada sidang media selepas mesyuarat majlis pimpinan Pakatan Rakyat di pejabat Ketua Pembangkang parlimen, petang ini.Ia juga, katanya sebagai menunjukkan kekuatan Pakatan Rakyat walaupun diasak dengan pelbagai dakwaan melalui media massa.
"Kami juga telah memutuskan untuk membuat persiapan pilihan raya di Sarawak, contohnya telah ada jawatankuasa yang telah ditubuh yang akan melangsungkan keputusan yang telah dibuat sebelum ini."Segala program yang sedang kami rancang adalah satu manifestasi kepada pengukuhan Pakatan Rakyat itu sendiri sebagai alternatif kepada rakyat," katanya yang juga ahli Parlimen Bachok.Selain itu, mesyuarat itu turut memutuskan untuk mengadakan pertemuan dengan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) berhubung dakwaan pengundi awam menjadi pengundi pos.
"Ada maklumat tambahan mengenai pemindahan nama orang awam menjadi pengundi pos dan cara pendaftaran yang masih belum diperbaiki. "Kita akan selaraskan mesyuarat di antara jawatankuasa pilihan raya Pakatan Rakyat dengan pihak Bersih supaya maklumat ini dapat mereka teliti.Sementara itu, Pakatan Rakyat akan mengadakan konvensyen kali kedua Disember depan bagi membincangkan beberapa isu penting termasuk soal tanah, Felcra dan Felda.
Menurut Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim, ianya akan diakan pada 19 Disember di Dewan Milennium Seberang Perai, setelah mendapat persetujuan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng."Antara isu pokok yang akan dibahaskan ialah isu tanah termasuk Felda, Felcra dan tanah adat, soal air, tol, pelaburan,masalah pekerja, wanita Sabah dan Sarawak.
"Kita juga putuskan pimpinan Pakatan Rakyat mulai Disember ini akan melancarkan majlis penerangan di beberapa buah negeri sebagai permulaan," kata beliau selepas mempengerusikan Majlis Pakatan Rakyat.Anwar juga memberitahu, menteri-menteri besar dan ketua menteri negeri Pakatan Rakyat akan bersidang di Shah Alam Isnin ini juga bagi membincangkan beberapa perkara khususnya mengenai ekonomi negeri."Persidangan menteri besar dan ketua menteri negeri Pakatan Rakyat akan diadakan pada 29 November di Shah Alam dan di antara isu yang akan dibangkitkan termasuk soal menjana koridor dan kekuatan ekonomi, infranstruktur pelaburan, megimbangi kepentingan antara kaum dan dasar pertanian, federalisme dan perhubungan kerajaan pusat dengan negeri, pembangunan masyarakat dan komunikasi massa," katanya.Turut hadir dalam mesyuarat itu Penasihat DAP, Lim Kit Siang, Timbalan Presiden PKR, Dr Syed Husin Ali, Setiausaha Agung PAS dan PKR, Datuk Mustafa Ali dan Saifuddin Nasution Ismail serta beberapa pimpinan Pakatan Rakyat yang lain.

Kebocoran Di Parlimen Semalam Akibat Rekahan Bumbung

on

Kebocoran Di Parlimen Semalam Akibat Rekahan Bumbung: Shaziman ..PROJEK JUTA-JUTA PUN BOCOR LAGI..!!!!!KUALA LUMPUR: Kebocoran yang berlaku di kafeteria Anggota Parlimen bersebelahan Dewan Rakyat semalam adalah akibat rekahan di bahagian sambungan bumbung yang sebelum ini melalui beberapa pengubahsuaian.


Memberi jaminan bangunan Parlimen selamat digunakan, Menteri Kerja Raya, Datuk Shaziman Abu Mansor berkata ia bagaimanapun memerlukan kerja-kerja pengubahsuaian secara menyeluruh bagi mengelak masalah seperti kebocoran tidak berulang pada masa depan."Kementerian Kerja Raya akan membuat cadangan mengenai pengubahsuaian itu kepada Kabinet dalam tempoh dua minggu lagi," katanya pada sidang media selepas melihat kerosakan di kafeteria Anggota Parlimen, hari ini.Beliau berkata, pengubahsuaian sebelum ini hanya membabitkan kawasan yang mengalami kerosakan dan kebocoran tetapi memandangkan Parlimen sudah berusia 47 tahun, ia memerlukan pengubahsuaian secara menyeluruh.
Untuk berbuat demikian, katanya dewan persidangan perlu dipindahkan buat sementara waktu ke dewan serbaguna berdekatan Parlimen dan keputusan itu hanya boleh dibuat oleh Kabinet."Setiap kali Parlimen bersidang, Jabatan Kerja Raya akan sentiasa memantau dan melakukan tinjauan terhadap keadaan bangunan Parlimen terutamanya selepas hujan untuk memeriksa sama ada berlakunya sebarang kebocoran," katanya.Shaziman berkata, beliau meletakkan keutamaan tinggi terhadap bangunan Parlimen dengan memastikan keadaan keseluruhan sentiasa dijaga.
Beliau juga mengarahkan JKR supaya melakukan pemeriksaan ke atas bumbung-bumbung Parlimen terutama selepas hujan lebat untuk memastikan tiada kebocoran. 


BERNAMA

PKR polls an arena to strengthen Anwar's position: former member

on

The Parti Keadilan Rakyat (PKR) central leadership polls which concluded last Sunday are just an arena to strengthen the power of party advisor Datuk Seri Anwar Ibrahim and his cronies, said Anuar Shaari, former private secretary to the opposition leader.

He said the easy access for PKR vice-president Mohamed Azmin Ali to win the deputy president's post had been anticipated since the polls started on Oct 29.
"The overall direction of PKR has been planned by Anwar, who wants all members to obey to his wishes to see Azmin and his (Anwar's) daughter Nurul Izzah win the contest.
"From my point of view, this is what Anwar wants and he has been driving the PKR with a personal interest to prolong his political life, using the party for his sodomy case by organising demonstrations and putting pressure on the government, while having no clear direction as to where the party should go," he told Bernama today.
Anuar was commenting on the PKR top leadership polls which saw Mohamed Azmin, who is Gombak Member of Parliament, win the contest for deputy president, a post vacated by Dr Syed Husin Ali.
The mother of Nurul Izzah, who won a post of vice-president with the highest number of votes, is Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, who won the president's post uncontested.
Anuar said it was not surprising that many PKR leaders quit the party after finding out that they were not fighting for the same goal with the top leadership anymore.
"We can see that those who quit the party are mostly those who could not accept the party's ideology. Only after joining the party will they realise that the party's struggle is more of a personality struggle and at the end of the day, their fight for the party would mean nothing," he said.
Commenting on Azmin's recent statement that something should be done to wipe out traitors in PKR, Anuar described it as a warning for the future challengers.
"For Azmin, traitors are those who do not obey them (Azmin and Anwar), and not the party. If the members do not support the two of them, then these members become traitors for Azmin," he said.
Anuar also described the decision by former Federal Territory PKR chairman Datuk Zaid Ibrahim to quit the party as apt.
He said he saw Zaid as an honest politician who believed in his struggle.
Meanwhile, former PKR Youth chief Senator Ezam Mohd Nor, said he left PKR in 2006 after anticipating that there would be Anwar's intervention to ensure victory of his chosen candidates.
He said PKR was no longer a party which fought for the rights of the people as was the initial objective for its establishment.
It has now become the party to fulfil personal agendas and a place to solve personal problems of a leader, Ezam said.
"The much talked about 'struggle of the people' is merely a mask. Once, I was just anticipating (that PKR is a personal party), but now, it is crystal clear, and it does not provide any opportunities for the people.
"All those things said by Datuk Zaid and others who have quit the party, about the existence of the elements of manipulation and intervention to determine the party leadership Anwar believed in, are true," he said.
Ezam said he also believed that Zaid, a former candidate for the vice-president's post and former minister in the Prime Minister's Department, was not someone who was greedy for power to the extent of quitting the party just because he did not get enough support during the party polls.
"For me, Zaid is not that kind of a person. He joins a party not because of the post or power. If we look at his history, he was once a minister, and he was not fired, but he resigned.
"Not everybody can do what he did, especially Anwar. Anwar never left a position vacant. He will stay put until he is fired (like when he was deputy prime minister)," he added.
Bernama

MAHATHIR :- Not ME But YOU.....Taubat Le Jangan Nak Merapu Lagi

on
Tak nak masuk neraka... cepatler bertaubat
Dia punya angkara... Tuduh PKR pulak yang buat

Dedulu kala... PAS menjadi mangsa tuduhan liar UMNO/BN, sebagai faktor pemecah belah bangsa Melayu dan orang Islam. Tetapi selepas berlakunya peristiwa pemecatan Anwar Ibrahim dari singgahsana Timbalan Perdana Menteri dan juga Tong Taik berlabel UMNO, tuduhan mereka telah beralih arah.

Kini... PKR menjadi sasaran baru mereka. PKR didakwa kononnya menjadi punca bangsa Melayu berpecah. Banyak kali dah kita bagi tahu... bangsa Melayu tak berpecah. Bangsa Melayu mula bersatu. Yang berpecah ialah UMNO. Bangsa Melayu yang ada akai berpecah dari UMNO dan bersatu dalam PKR dan PAS. Sekarang..... bangsa Melayu lagi bertambah bersatu, kerana PAS dan PKR dah berada di dalam satu kapal.

Mahathir ni makin tua... makin bangang!! Bangang, plus... ber-EGO tinggi melangit. Degil ya Rabbi. Jenis yang tak mahu mengaku kesalahan sendiri. Dia masih nak menegakkan benang basahnya.... and is living in denial. Dia masih tak boleh menerima hakikat yang dialah punca segala kepincangan yang berlaku di dalam negara.

Hingga ke hari ini, dendamnya masih membara terhadap Anwar serta PKR. Fuuhhh.... macam mana orang tua ni boleh hidup dengan hatinya penuh dendam kesumat yang tak der penghujungnya. Mungkin nampak tenang di luar tetapi bergelora dan berserabut di dalam. Sampai bila... ya?? Sampai mati ler, ekk??

Tipikal Mahathir.... tak pernah nak mengakui kesalahan diri. It's always ,not me but you!! Jari telunjuknya sentiasa pointing at other people, but not himself. Tapi... dia lupa, tiga lagi jari, tunjuk ke arah dirinya dan satu lagi jari iaitu ibu jari tunjuk di atas, meaning memberitahu kita, Allah yang satu... maha mengetahui dan tahu segala-galanya.

Hello old man.... hang boleh bersikap hipokrit dengan orang, but, hang tak boleh hipokrit dengan Allah. Allah SWT knows you... inside out dan apa yang hang lakukan, dulu... kini dan selamanya, selagi hang hidup.

Before it's too late.... shut up dan ber-TAUBAT-lah.

Sumber 1


Sumber 2

DUA MENTERI DIARAH SOAL PEGUAM NEGARA..........???

on

Pentadbiran Najib telah mengarahkan dua menteri Kabinet agar menyoal Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail berhubung dakwaan peranan beliau dalam insiden mata lebam melibatkan Datuk Seri Anwar Ibrahim, yang mengejutkan negara 12 tahun lalu.

Difahamkan Kabinet memutuskan langkah itu selepas seorang bekas pegawai polis Datuk Mat Zain Ibrahim mendakwa mempunyai maklumat terbaru berkaitan insiden itu, yang menurutnya turut melibatkan peranan Gani.

“Sekarang saya telah diarahkan (oleh Kabinet), Datuk Rais dan saya sendiri agar bercakap dengan Peguam Negara. Kami menunggu beliau pulang dari Mekah,” kata Nazri kepada The Malaysian Insider.


Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu memberitahu The Malaysian Insider, Kabinet mahu mendengar sendiri daripada Gani sendiri mengenai dakwaan terbaru Mat Zain dalam satu lagi surat terbukanya kelmarin sebelum mengambil tindakan susulan.
“Kami mahu mendengar daripada Peguam Negara sendiri (mengenai surat terbuka).

“Ini perkara yang serius. Jika beliau (Mat Zain) bercakap benar, kita kena mendapatkan maklumat lanjut... tetapi sehingga itu, tiada apa-apa keputusan,” kata Nazri.

Dalam surat terbukanya kepada Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar kelmarin, Mat Zain, yang merujuk kepada usul memotong gaji Peguam Negara RM10 yang dibawa Lim Kit Siang di Parlimen pada 9 November lalu, mengesahkan telah menghantar e-mel kepada Ahli Parlimen Ipoh Timur itu pada 14 April lalu.

“Sebagai membalas komen beliau terhadap PDRM berkaitan siasatan kes mata lebam, yang sedikit tersasar. Saya turut megesahkan bahawa kenyataan-kenyataan yang beliau petik daripada surat saya bertarikh 15 April 2009 kepada Lembaga Penasihat SPRM dan surat terbuka kepada YBhg Datin Kalsom Taib bertarikh 8 Oktober 2010 (surat terbuka pertama), yang salinannya saya e-mel kepada Tan Sri, adalah betul setakat yang terkandung dalam salinan-salinan asal surat-surat berkenaan.

“Saya akan merujuk kepada kandungan surat-surat tersebut apabila, atau jika berkenaan,” kata Mat Zain.

Ekoran isu dibangkitkan oleh Lim di Parlimen, Nazri telah memaklumkan bahawa akan membawa isu itu ke Kabinet yang bermesyuarat 12 November lalu.

Beliau turut mengumumkan penjelasan akan diminta daripada Gani bagi memberinya peluang untuk menjelaskan diri beliau yang merupakan hak beliau kepada pendengaran yang adil.

“Saya menyokong sepenuhnya Tan Sri Gani diberikan hak sedemikian oleh kerana hak kesamarataan dari sudut undang-undang dan hak pendengaran yang adil adalah merupakan hak asasi individu yang dijamin oleh Perlembagaan Malaysia dan wajar dihormati oleh semua pihak.

“Bagaimanapun apa yang menjadi kemusykilan saya kini ialah apabila penjelasan diberi oleh Tan Sri Gani, seorang Peguam Negara, dalam bentuk apa sekalipun, sama ada secara lisan atau kenyataan akhbar atau representasi dan lain-lainnya, pihak berkuasa manakah yang layak dan berhak serta mempunyai kuasa untuk memberikan pendengaran adil kepada semua pihak terlibat dalam persoalan ini.

“Dan, tidak hanya adil kepada Tan Sri Gani seorang sahaja. Sesuai untuk saya nyatakan di sini bahawa pihak-pihak yang terlibat, bukan setakat empat individu yang dinamakan dalam laporan Datuk Seri Anwar Ibrahim iaitu Tan Sri Gani, Tan Sri Musa Hassan (bekas Ketua Polis Negara), Dr Abdul Rahman Yusof dan saya sendiri,” katanya,

Mat Zain juga berkata, Jabatan Peguam Negara, polis dan Kementerian Kesihatan juga merupakan pihak yang mempunyai kepentingan dalam perkara ini.

Malah dalam surat terbuka itu, Mat Zain menggesa kerajaan mendedahkan secara terperinci insiden itu bagi mempertahankan imej dan kredibiliti pasukan polis.

Dalam kenyatannya semalam, Lim yang juga Penasihat DAP berkata, beliau telah mengadakan pertemuan dengan Nazri berhubung isu yang dibangkitkan oleh bekas pegawai kanan polis itu.

Pada Julai 2008, Anwar membuat laporan polis mendakwa Gani, Mat Zain, Musa yang ketika itu pegawai penyiasat dan Dr Abdul Rahman telah memalsukan satu laporan perubatan mengenai kejadian mata lebam itu.

Tan Sri Rahim Nor, ketika kejadian merupakan Ketua Polis Negara, telah mengaku kepada suruhanjaya diraja siasatan bahawa telah memukul Anwar ketika ditahan di Bukit Aman.

Kejadian itu berlaku selepas Anwar dipecat daripada kerajaan dan Umno.

Liwat Fasa 2: Betapa "Syaitannya" Konspirasi Hakim Upahan Umno

on

Ketua Umum Pakatan Rakyat Datuk Seri Anwar Ibrahim mendakwa hakim yang mendengar kes liwatnya telah “intimidasi” peguam utamanya, Karpal Singh dalam usaha mereka mahu melucutkan beliau daripada mendengar kesnya.

Dalam afidavit bertulis difailkan petang ini bersama notis usul mahu hakim Datuk Mohd Zabidin Mohd Diah dilucutkan, Anwar berkata hakim itu telah “mengugut” Karpal semalam apabila peguam itu memberikan notis hasrat pembela untuk memfailkan satu permohonan mahu melucutkan  Mohd Zabidin.

“Peguam saya, ketika itu ada memberikan notis kepada hakim bahawa dia telah diarahkan oleh anak guamannya (saya) untuk meminta hakim berkenaan menarik diri daripada mendengar kes.

“Sebabnya kerana hakim tidak menghormati keputusan Mahkamah Agung dalam kes  United Asian Bank Berhad lwn Tai Soon Heng Constructiion Sdn Bhd (1993).

“Hakim kemudian mengatakan bahawa bahawa apa yang dikatakan oleh peguam saya boleh dianggap sebagai menghina mahkamah. Peguam saya menjawab dengan berkata isu menghina mahkamah tak timbul dan saya tidak diberikan perbicaraan yang adil,” kata Anwar dalam afidavitnya.

Menurut nota perbicaraan kes semalam, Karpal telah mendakwa Mohd Zabidin telah menggunakan ugutan, oleh itu telah intimidasi peguamnya.

Anwar berkata walaupun hakim telah menarik balik kenyataan-kenyataan “hina mahkamah” tetapi bersetuju bahawa “tidak wajar” beliau mengatakan demikian ke atas Karpal, tindakan “intimidasi” itu menunjukkan ada asas bias bahaya yang sebenar, yang akan menghalang Anwar daripada menerima perbicaraan adil.

Anwar juga menekankan permohonan untuk menggugurkan hakim adalah semata-mata bersandarkan pada tindakan Mohd Zabidin dan bukan kerana sebab lain.

Terdahulu di mahkamah, Karpal memaklumkan hakim bahawa notis bersama permohonan Anwar telah difailkan dan perbicaraan tidak boleh diteruskan sehingga Mohd Zabidin mendengar permohonannya.

Mohd Zabidin kemudian menetapkan pagi ini untuk mendengar permohonan pembela itu.

Kes Saman Fitnah RM100 Juta Anwar Terhadap Mahathir Terbatal......???

on

Mahkamah: Kes Saman Fitnah RM100 Juta Anwar Terhadap Mahathir Terbatal Gara-Gara Kelicikan Peguam "Correct, Correct Correct" Si V.K Lingam !!

Hakim mempunyai budi bicara yang luas untuk menulis penghakiman mereka sama ada dalam Bahasa Melayu ataupun Bahasa Inggeris. Dalam keputusannya hari ini, mahkamah Persekutuan juga menolak rayuan Datuk Seri Anwar Ibrahim ke atas penghakiman Mahkamah Rayuanberhubung saman fitnah yang difailkannya ke atas mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad kerana ia ditulis dalam bahasa Inggeris.
 Namun penghakiman mahkamah rayuan juga dibuat dalam bahasa Inggeris. Dalam menolak permohonan itu, Hakim Besar Malaya Tan Sri Arifin Zakaria berkata alasan penghakiman tidak terdiri daripada bahagian penghakiman itu sendiri. Beliau bagaimana pun berkata pihaknya memandang serius penggunaan bahasa Melayu di mahkamah. 

Hakim Arifin merujuk pekeliling yang dikeluarkan oleh bekas Hakim Besar Malaya, Tan Sri Hashim Yeop Sani, pada 1990 yang mana beliau berkata sekurang-kurangnya satu penghakiman mesti ditulis dalam bahasa kebangsaan. 

Sehubungan dengan penghakiman hari ini, Anwar juga diarahkan membayar kos mahkamah sebanyak RM70,000, meskipun peguam Mahathir iaitu VK Lingam(foto) memohon RM100,000. Lingam berkata pengujian tanda aras mesti dibuat bagi permohonan kes-kes Mahkamah Persekutuan sambil merujuk kepada satu penghakiman di mana mahkamah rayuan bersetuju kos RM100,000 diberikan. 

Anwar kelihatan agak geram dengan penghakiman hari ini. "Dia (Lingam) adalah seorang jutawan. Saya kalah kes ini. Ini adalah peguam Mahathir, jadi macam mana boleh kita menang?” katanya di luar mahkamah. Peguamnya,Karpal Singh berkata mereka sedang mempertimbangkan untuk membuat rayuan keputusan tersebut.


[Keputuan tersebut dengan sendirinya membatalkan rayuan Anwar dalam kes saman malu RM100 juta yang dikemukakan ke atas mantan perdana menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad. 

Dua lagi anggota panel hakim yang bersidang hari ini ialah Hakim Mahkamah Persekutuan Tan Sri James Foong dan Hakim Mahkamah Rayuan Datuk Suriyadi Halim Omar. Pada 20 Oktober tahun lalu, Mahkamah Rayuan menolak rayuan Anwar atas sebab teknikal kerana tidak menyediakan memorandum rayuan dalam bahasa kebangsaan, iaitu Bahasa Malaysia.

 Peguam Anwar juga dikatakan tidak menandatangani memorandum tersebut dan oleh itu, ia menjadi cacat. Anwar telah menyaman fitnah mantan perdana menteri itu berhubung kenyataan yang telah dibuatnya].

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List