Zentrum kata Pakatan menang.... BN hanya yakin 41........

on Apr 15, 2011

KUALA LUMPUR, 15 April: Menjelang saat-saat akhir waktu kempen, Pakatan Rakyat (Pakatan) besar kemungkinan dapat menafikan dua pertiga BN dalam pilihan raya negeri Sarawak kali ini apabila maklumat dari dalam BN sendiri merasakan begitu.


Menurut sumber itu, BN hanya yakin mendapat 41 kerusi  sahaja (kawasan putih) manakala Pakatan pula mendapat 19 kerusi (hitam) manakala 11 kerusi lagi kelabu dan sedang diperjuangkan oleh kedua-dua belah pihak.

Namun, kajian yang dibuat oleh Zentrum Future Studies pula memberikan kemenangan kepada Pakatan dalam PRN kali ini apabila kajian mereka menunjukkan sokongan kepada PR sudah 40 peratus berbanding BN 39 peratus, Snap 17 peratus dan Bebas empat peratus.

Laporan Zentrum dalam SARAWAK ELECTION (SELECT 2011) - Prediction Period 3 yang dikeluarkan hari ini mendapati Pakatan akan menang 28 kerusi, BN 27 kerusi, Snap 13 kerusi manakala Bebas tiga kerusi.

Menurut laporan itu, PAS akan menang di tiga kerusi iaitu Beting Maro, Muara Tuang dan Tanjung Datu. Dua lagi kerusi PA iaitu Sebuyau dan Sadong Jaya didahului sedikit oleh calon BN.

Laporan itu juga mendapati, calon Bebas, Datuk Salleh Jafarudin mendahului Tan Sri Taib Mahmud di Balingian dengan majoriti yang kecil.


Pengerusi PKR Sarawak, Baru Bian juga mendahului calon BN di Ba'kelalan.


Pagi tadi, Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam sidang medianya yakin  Pakatan bersama parti pembangkang yang lain akan berjaya menyekat kuasa dua pertiga BN dalam DUN Sarawak.
Pakatan yakin akan memenangi lebih daripada 24 kerusi yang diperlukan untuk meraih kemenangan moral ke atas BN, katanya dalam sidang media di hari terakhir kempen pilihan raya negeri Sarawak hari ini.

Katanya lagi, Pakatan optimis dalam peluangnya memecahkan monopoli kuasa BN di negeri berkenaan.

Namun, Anwar dilihat berwaspada dan mengakui bahawa ianya satu usaha sukar apabila ditanya sekiranya Pakatan mampu mengambil alih kerajaan negeri.

Katanya, masalah tidak akan timbul sekiranya pilihan raya itu dijalankan secara bebas dan adil.
Namun begitu, kebimbangan diberikan oleh pengkaji politik James Chin apabila beliau menjangkakan BN akan melemparkan bom karpet (carpet bombing) menjelang hari mengundi esok.
Bom karpet adalah istilah yang diberikan kepada serangan besar-besaran terhadap pengundi dengan memberikan wang dan barangan untuk membeli undi.
Pensyarah Universiti Monash ini menjangkakan, Pakatan akan mendapat antara 12 ke 27 kerusi.
Ooi Kee Beng pula meramalkan, Pakatan akan mendapat sehingga 20 kerusi sahaja.

20,000 banjiri ceramah kemuncak DAP di Kuching.....

onKeadaan menjadi kelam-kabut di perhimpunan anjuran DAP di Kuching lewat petang tadi apabila apabila polis menyerbu ke atas pentas untuk menghentikan pengasas DAP Sarawak, Chong Siew Chiang daripada berucap.

Chong Snr ceramah in kuchingPara penyokong segera membentuk perisai manusia untuk 
menghalang kemaraan anggota polis yang ketuai OCPD Kuching, Mun Kok Keong.

Berlaku tolak menolak antara penyokong DAP dan anggota polis, sehinggalah pihak polis berhenti mengasak.

Pada atu ketika, Mun datang hampir kepada Chong menyebabkan para penyokongnya mara ke hadapan untuk menghalang pegawai polis itu daripada menghampiri pemimpin mereka.

Suasana bergegar dengan laungan "Ubah" dan "DAP" dan keadaan kembali senyap selepas pengerusi majlis meminta mereka supaya bertenang.

Chong Snr ceramah in kuchingAtas sebab-sebab yang tidak dinyatakan, pihak polis beredar dari pentas tersebut, disambut dengan kegembiraan para hadirin yang jumlahnya mencecah 20,000 orang.

Apabila ditanya sama ada mereka membenarkan polis menghentikan majlis tersebut, mereka membalas dengan laungan "Tidak!"

[Baca berita penuh]
Sementara itu, di Sri Aman, unit tujuh anggota anti-rusuhan dan kira-kira 20 anggota polis lain mengawal kawasan di depan pusat operasi DAP di situ, untuk menghalang perhimpunan parti itu malam ini.
Sri aman dap rally disrupt by policePolis menafikan permit kepada parti itu untuk mengadakan perhimpunan akhir malam ini atas alasan ceramah tidak dibenarkan di kawasan terbuka di Sri Aman.

Bagaimanapun, DAP nampaknya sudah bersiap sedia untuk meneruskan perhimpunan tersebut.

Orang ramai semakin bertambah memenuhi kawasan lapan di situ. Sehingga jam 7.40 malam, jumlah dianggarkan sekitar 400 orang.

“Ini double standard, mengapa perhimpunan di Kuching dan bandar-bandar lain dibenarkan? Ini kan masa pilihan raya," kata ahi parlimen DAP Klang, Charles Santiago yang turut berada di situ.

Dap sri aman ceramah shift to restaurantDAP Sri Aman gagal mendapatkan permit polis untuk mengadakan ceramah di tempat terbuka sepanjang tempoh berkempen dalam pilihan raya negeri Sarawak ini.

Ceramah terbukanya yang pertama diadakan dua malam lalu, juga diganggu oleh polis, tetapi dibenar diteruskan selepas puas berunding.

Pada jam 7.40 malam, Santiago merayu kepada seorang pegawai polis supaya membenarkan ceramah itu diteruskan untuk tempoh satu jam sahaja.

Seorang pegawai Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) juga beusaha untuk memujuk Santiago supaya membatalkan ceramah tersebut kerana tidak mendapat permit.

Cops break up kuching ceramahKetegangan meningkat, dan suara-suara kedengaran dari kalangan 
orang ramai yang nampaknya tidak sabar dengan apa yang berlaku, dengan melaungkan "Kami mahu ceramah" dan "Undi roket untuk perubahan".

Selepas berunding, DAP akhirnya mengalah dan bersetuju untuk memindahkan ceramah tersebut ke sebuah restoran berhampiran.

Calon DAP bagi kerusi Simanggang, Leon Donald memberitahu orang ramai bahawa ceramah tersebut terpaksa dipindahkan ke Restoran Alisan berhampiran.

Polis mengumumkan melalui pembesar suara bahawa ia adalah satu perhimpunan haram, dan mengarahkan orang ramai beredar dalam masa lima minit.

Lintas Langsung Grand Finale di Kuching, Miri Dan Limbang !!

on

GAMBAR ATAS MIRI, BAWAH LIMBANG

KUCHING

KUCHING

KUCHING

MIRI BELAKANG STAGE

KUCHING

MIRI

KUCHING

Macam ini punya crowd, BN menipu pun boleh tumbang !!

Tumbang BN!! Tumbang Taib!!

Sampai lah masanya untuk satu kerajaan baru lahir di bumi Kenyalang !!

Menunggu keputusan PRN Sarawak....

on

Barisan Nasional (BN) Sarawak buat pertama kalinya dalam sejarah politik negeri bumi kenyalang itu menghadapi ujian pahit dan getir dalam pilihanraya Dewan Undangan Negeri (DUN) yang ke-10 yang pengundiannyanya diadakan pada 16 April selepas penamaan calon pada 6 April lalu.

Kempen selama 10 hari telah pun berakhir dan proses undi pos terdiri dari beribu-ribu pengundi anggota angkatan tentera dan pasukan keselamatan termasuk isteri dan keluarga mereka yang bermula dua hari sebelum pengundian sebenar telahpun berakhir.


Pelbagai jangkaan dan ramalan yang dibuat oleh para penganalisis politik dan para pemerhati politik dalam dan luar negara terhadap kemungkinan keputusan pilihanraya Dun Sarawak kali ini. Ada yang meramalkan BN tidak akan lagi menikmati majoriti dua pertiga dan hanya mampu memenangi majoriti kecil untuk menubuhkan kerajaan.

Ada pula yang lebih extreme beranggapan bahawa regim Taib Mahmud yang memerintah Sarawak selama 30 tahun menyamai pemerintahan regim Hosni Mubarak di Mesir dan regim-regim lain di Timur Tengah akan berakhir dalam pilihanraya ini.

Apa pun keputusan pengundi berdaftar yang berjumlah hampir satu juta orang itu yang terdiri dari pelbagai etnik, bumiputra Islam dan yang bukan Islam, pengundi kaum Cina, Dayak, Iban dan lain-lain, akan menentukan lanskap politik masa depan Sarawak khususnya dan Malaysia amnya. Indikasi perkembangan politik Sarawak dari keputusan pilihanraya negeri akan mencernakan lanskap politik Malaysia, walaupun tidak keseluruhannya, yang akan mengadakan pilihanraya parlimen selewat-lewatnya pada 2013.

Jika BN mampu mempertahankan regim negerinya dengan kemenangan majoriti dua pertiga, Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) akan diarahkan untuk mengadakan pilihanraya dengan lebih segera bagi mengekalkan momentum kemenangan yang diraih, tetapi jika BN kecundang untuk meraih majoriti dua pertiga, pilihanraya akan dilengahkan sehingga tamat tempoh mandat lima tahun, dari pilihanraya lalu pada 2008.

Tekanan terhadap BN dalam pilihanraya ini begitu hebat dan teruja sekali. Ia dapat dilihat buat pertama kalinya tiada calon-calon BN terdiri dari calon Parti Pesaka Bumiputra Bersatu (PBB), calon-calon SUPP (Cina) dan calon-calon parti etnik kaum lain yang bergabung dalam BN, tiada saorang pun yang menang tanpa bertanding.

Sudah berlalu masa calon-calon BN menang tanpa bertanding yang menjadi trend pilihanraya-pilihanraya Sarawak di masa lalu. Kali ini BN ditentang sama ada satu lawan satu, atau tiga penjuru atau lebih kerana penyertaan calon-calon bebas dalam pilihanraya Dun Sarawak. Sebenarnya calon-calon bebas tidak memberi sebarang impak kecuali satu dua kerusi, kerana ada di kalangan calon yang merupakan bekas anggota Dun Sarawak.

Pertembungan satu lawan satu adalah antara calon-calon BN dengan calon Pakatan Rakyat terdiri dari PAS, PKR dan DAP. Dalam pertandingan tiga penjuru pula berlaku pertandingan antara calon BN dengan calon Pakatan dari komponan PKR dan SNAP, sebuah parti tertua di Sarawak yang tidak dapat berkompromi dengan PKR dalam pembahagian kerusi yang dipertandingkan. PKR bertanding dikebanyakan kerusi di Dun Sarawak. PAS bertanding lima kerusi dan DAP bertanding 15 kerusi. Selebihnya ditandingi oleh PKR walaupun tidak sepenuhnya dalam pertandingan 71 kerusi Dun Sarawak.

PKR dan SNAP tidak dapat bertolak ansur dalam beberapa kawasan petandingan pilihanraya dan kerana itu pertandingan menjadi tiga penjuru. SNAP bertanding lebih dari 20 kerusi di kawasan-kawasan yang dikatakan majoriti pengundi berketurunan Dayak dan Iban yang menjadi pusat pengekalan kekuatan SNAP yang pernah memerintah Sarawak diawal penyertaan Sarawak dalam gagasan Malaysia.

Ketua Menteri Sarawak yang pertama ialah dari SNAP, Stephen Kalong Ningkan sebelum diambil alih oleh Penghulu Tawi Sli, dalam krisis politik Sarawak yang pertama di zaman Perdana Menteri (PM), Tunku Abdul Rahman.

Selepas Penghulu Tawi Sli barulah Sarawak diteraju oleh Ketua Menteri berketerunan Melayu-Melanau beragama Islam, Tun Abdul Rahman Ya’kub yang memimpin Sarawak selama satu dekad (sepuluh tahun). Pada masa pemerintahannyalah kedudukan politik bumiputra Sarawak diperteguhkan apabila berlaku penyatuan gabungan parti-parti di kalangan bumiputra Sarawak yang beragama Islam dan bumiputra yang bukan Islam.

Pengenalan politik Sarawak tidak dapat dipisahkan dari pengenalan etnik, kaum dan agama. Tetapi Sarawak telah melalui perubahan secara evolusi dan kerana itulah PAS kini mampu bertanding di Dun Sarawak. Kemampuan PAS bertanding merupakan satu perubahan keyakinan kepada politik Islam yang dibawa PAS di tengah-tengah masyarakat plural Sarawak yang pluralismenya melebehi pluralisme masyarakat majmuk di Semenanjung.

PAS tidak mungkin akan memenangi kelima-lima kerusi yang dipertandingkan dan parti-parti lain juga baik dikalangan Pakatan Rakyat dan komponan BN Sarawak tidak mungkin juga akan memenangi kesemua kerusi yang mereka tandingi. PAS dijangka mampu memenangi satu dua kerusi yang dipertandingkan atau sekurang-kurangnya akan mengurangkan majoriti calon BN yang menang di kawasan yang ditandingi PAS.

Jika demikian hakikatnya, maka ia membawa petanda bahawa PAS telah mulai diterima oleh rakyat Sarawak. Jika PAS kalah pun PAS telah membuka dan meluaskan arena politik Islamnya. Kesempatan PAS untuk berpolitik sambil berdakwah merupakan satu anugerah Allah yang besar yang perlu digunakan ruang dan peluang dengan sepenuhnya. Ia juga bererti PAS telah berada di bumi kenyalang, yang Umno masih tidak mampu memasukinya dan hanya mengharapkan PBB sebagai proxy Umno di Sarawak.

Pertanding satu lawan satu akan menyaksikan pertandingan hebat dan genting tetapi pertandingan tiga penjuru akan memberI miliege kepada calon BN. Sayang sekali SNAP tidak dapat bersama dengan Pakatan Rakyat. Dalam pertandingan pelbagai penjuru juga ia akan memberi keuntungan kepada BN.

Perdana Menteri (PM) Najib Tun Razak agak yakin dengan kemungkinan BN akan menguasai Dun Sarawak dan begitu juga Ketua Menteri (KM) Taib Mahmud, tetapi jika hendak berlaku tsunami politik di Sarawak seperti tsunami 2008 di Semenanjung, tiada sesiapa yang dapat menahannya. Kemungkinan rakyat Sarawak sudah bosan dengan pemerintahan BN di Sarawak yang berKMkan Taib Mahmud, selama 30 tahun, satu era pemerintahan yang terlalu lama. Taib dijangka akan berundur selepas pilihanraya setelah penggantinya dapat dicari. Taib tidak akan menghabiskan penggal ini.

Bagaimana pun keputusan pilihanraya bergantung bukan kepada satu dua faktor. Ia mencakupi pelbagai faktor dan faktor-faktor inilah yang sedang diperkecilkan oleh parti pemerintah bagi menjamin kemenangan mereka berterusan.

Sesuatu yang sangat jelas bahawa pilihanraya yang diadakan tidak berada di landasan yang benar-benar demokratik, apabila kerajaan menggunakan seluruh jenteranya di peringkat negeri dan pusat untuk membeli undi rakyat. Pengundi dibeli dengan projek-projek segera yang berjumlah berjuta-juta ringgit.

Pertandingan tidak berada di padang permainan samarata, Pakatan Rakyat terutama PAS, mana mampu menghadapi perbendaharaan negeri dan pusat yang menabur wang dengan pelbagai projek untuk membeli undi. Rakyat Sarawak yang rata-rata masih dalam kolompak kemiskinan, walaupun negeri mempunyai hasil perkayuan dan petrolium. Dalam persekitaran masyarakat yang dibelenggui kemiskinan amat mudah untuk mempengaruhi rakyat untuk memberi sokongan kepada mereka dengan mengadakan projek-projek prasarana dan kemudahan.

Di kalangan Pakatan Rakyat, DAP dijangka akan membuat kehadiran-nya dirasakan kerana pengundi-pengundi Cina mempunyai pemikiran terbuka. DAP bertanding di kawasan-kawasan bandar dan pekan melawan calon SUPP. Calun-calun PKR dari kalangan etnik Cina dan lain-lain dijangka juga akan membuatkan kehadirannya. Di kawasan-kawasan pertandingan dengan PBB, tidaklah mudah bagi calon PKR untuk membuat kehadirannya dirasakan, tetapi pertandingan tetap sengit dan mencabar.

Sedikit lagi advantage bagi calon-calon BN bahawa mereka berkempen atas dasar bahawa parti-parti mereka adalah parti-parti yang berasal dari bumi kenyalang tidak seperti parti-parti dari Pakatan Rakyat kononnya semuanya datang dari Persekutuan. Tetapi hakikatnya, calon-calon yang bertanding semuanya adalah calon-calon tempatan.

Jika DAP dan calon PKR dari kalangan kaum Cina membuat kehadirannya maka kedudukan SUPP sangat genting dan berkemungkinan SUPP akan mengalami kekalahan teruk dalam pilihanraya ini. Kehadiran SNAP juga tidak dapat diperlekehkan kerana SNAP berupaya dan mampu menerokai kemenangan yang akan menjadikan politik tawar menawar di Sarawak selepas pilihanraya.
Selepas PRN Sarawak Anwar elok mengerjakan Umrah....

on

"Selepas menulis tajuk artikel "Akhirnya Anwar Ibrahim akan dibunuh" saya amat tertarik dengan seorang forumer TKO supaya mencadangkan supaya Anwar Ibrahim berangkat ke Tanah Suci mengerjakan Umrah sebagai salah cara yang terbaik bagi beliau untuk bermunajat kepada Allah SWT dihadapan Kaabah supaya diberikan kekuatan dan memohon petunjuk seterusnya kebenaran akan bencana Fitnah yang semakin keterlaluan dan tiada batas terhadap diri beliau.


Sesungguhnya dalam keadaan yang amat sulit ini adalah lebih baik Anwar mengasingkan diri dari dunia politik buat sementara waktu ke Tanah Suci supaya dapat mendekatkan diri dengan Allah SWT sambil mempertingkatkan lagi amal ibadat.Ini adalah cara terbaik buat Anwar untuk melawan Fitnah yang berterusan terhadap diri beliau.Hanya pada Allah jualah tempat yang mutlak untuk Anwar mengadu dan bermunajat dalam menghadapi ujian fitnah dasyat ini.Kelihatan tiada apa yang boleh diharapkan oleh Anwar terhadap keadilan di dunia yang semakin dinodai oleh golongan yang berkentingan dan mabuk dengan kuasa. Sememangnya setiap hamba Allah apabila ditimpa musibah perlu memilih jalan terbaik dengan mendekatkan diri mereka kepada Allah SWT supaya diberikan petunjuk serta hidayah terhadap musibah yang menimpa diri.

Semakin hari semakin dasyat tuduhan yang mengaibkan dihalakan kepada Anwar Ibrahim.Beliau tidak boleh terus membiarkan keadaan buruk terus menimpa diri beliau yang akhirnya memudaratkan diri sendiri.Mengunjungi Tanah Suci Mekah mengerjakan umrah bersama kaum keluarga adalah jalan terbaik dari terus berlawan dengan musuh-musuh politik yang sememangnya tidak pernah kenal putus asa, dosa dan pahala dalam usaha mencipta tuduhan fitnah terhadap Anwar.Biarlah musush-musuh Anwar terus hanyut dengan kerja-kerja terkutuk yang mereka lakukan dalam mencipta fitnah. Sesungguhnya amat jelas lagi pasti bahawa balasan Allah SWT atas apa yang dilakukan oleh hamba-hambaNYA khususnya perkara yang salah tetap akan dibalas samada di dunia dan di akhirat kelak.

Selepas selesai PRN Sarawak samada menang atau kalah adalah lebih elok Anwar ke Tanah Suci Mekah mengerjakan Umrah. Berehat dan carilah ketenangan di sana dengan melakukan amat ibadat kepada Allah SWT. Lupa kan seketika dunia politik Malaysia yang begitu menyusahkan diri beliau sekeluarga sejak 13 tahun lalu. Carilah Allah di kala kita amat memerlukanNYA. Kepada para penyokong PKR yang terbaca artikel yang berbentuk cadangan ini, sampaikanlah pandangan orang jauh dari selatan ini kepada Anwar sudah tentunya Anwar tidak sempat untuk membaca artikel ini. Sesuatu cadangan yang baik perlu disampaikan udemi kebaikan semua pihak.Wassalam.. " 

Senjata makan tuan......

on

"Dua malam berturut-turut TV3 menayangkan secara eklusif temubual dengan Raja Petra Kamaruddin yang lebih dikenali dengan nama RPK dengan blog MalaysiaToday. Temuramah yang dibuat dan kemudiannya diedit mengikut selera Kerajaan BN oleh TV3 dijadikan senjata terakhir oleh BN dalam menghadapi Pilihanraya Negeri Sarawak yang akan berlangsung esok.

Gegak gempita gerombolan songkok tinggi menggunakan pendedahan tersebut untuk menjatuhkan kredibiliti DS Anwar Ibrahim tetapi nampaknya sekali lagi senjata tersebut memakan UMNO yang kini dikenali sebagai UmPORno.

Kalau BN mengharapkan pendedahan RPK akan menaikkan ranking BN dalam pilihanraya negeri  Sarawak ini, ianya terbukti tidak. Dahulu, senjata sebegini boleh digunakan kerana rakyat tidak mempunyai akses kepada maklumat lain dan hanya mengharapkan media-masa tempatan untuk mendapatkan berita. Sebab itulah ketika Semangat 46 yang sedang menuju puncak jatuh tersembam disebabkan pemakaian tengkolok bersalib oleh Ku Li semasa berkempen di Sarawak yang dimanipulasi oleh BN dengan bantuan media tempatan. 

Tetapi perlu BN ingat, ketika itu sentiment anti BN hanya dalam lingkungan 3% sahaja kerana perpecahan dalamanUMNO disebabkan penipuan Mahathir dalam Perhimpunan Agung UMNO yang menyaksikan UMNO diharamkan.

Kalau senjata sebegitu ingin digunakan pada masa kini ia tidak berkesan lagi. Kita semua sudah mengetahui setiap kali berlaku pilihanraya kecil, akan ada senjata begini digunakan. Bermula dengan penghijrahan beramai-ramai penyokong KEADILAN ke UMNO atau MIC dan diikuti dengan kenyataan-kenyataan katak-katak yang melompat…rakyat sudah lali dengan senjata begini.

Kalau temuramah RPK muncul 2 bulan lebih awal sebelum pilihanraya, ya…mungkin orang ramai akan terkesima dengan pendedahan ini. Tetapi ketika berbaki lebihkurang 40 jam lagi untuk penduduk Sarawak menunaikan tanggungjawab mereka, senjata BN ini menjadi satu umpan kepada PR untuk meneruskan sessi penerangan. Saya menjangkakan lebih ramai akan hadir mendengar kempen PR dengan isu terbaru ini dan ketika ini PR akan menggunakan kelebihan ini untuk menereangkan lebih banyak lagi permasaalahan yang berlaku di Sarawak oleh kerajaan BN.

Bagi sesetengah orang, kemunculan RPK tidak ubah seperti kemunculan Zul UlarMAMAK Kulim, Zahrin Penang, Gobala Kembala, Raja Sesumpah Ezam, Raja Katak Brahim Ali, Ratu Porno Umi Halfida, Raja Wangsa Tak Maju dan juga Raja Nibong Nipis.
Walaubagaimana pun nawaitu RPK tidak kita ketahui… Dalam tulisan terbaru didalam blognya, RPK mengatakan bahawa tujuan dia berbuat demikian adalah untuk memperingatkan kembali Akuan Sumpahnya yang langsung tidak mendapat perhatian dari pihak berkuasa Malaysia.

Kalau Najib berterima kasih kepada RPK diatas ulasan beliau tentang kes Altantuya…..dengan erti, pendedahan RPK membersihkan nama beliau dan Rosmah, kini sudah tiba masanya SATU SURUHANJAYA DIRAJA dibentuk untuk menyiasat kenyataan pemberi maklumat yang tersenarai dalam Akuan Sumpah RPK. Asas penubuhan SURUHANJAYA DIRAJA ini seharusnya meliputi mencari kebenaran dalam akuan sumpah itu disamping mencari motif pembunuhan Altantuya yang kononnya dilakukan oleh dua orang anggota polis UTK yang sehingga kini dengan menggunakan seluruh internet kita tidak mengenali kedua-dua tertudah yang telah dikenakan hukuman gantung sampai mati.

Adakah dengan pendedahan RPK bererti NAJIB dan ROSMAH bersih…. Kini terbaru dkaitakan dengan kumpulan KU LI pula dan KJ pun turut terlibat. Mana satu yang kita nak percaya?
Akhirnya senjata ini mengheret kita kepada satu persoalan iaitu KENAPA TIADA TINDAKAN DIAMBIL OLEH PIHAK BERKUASA UNTUK MENCARI KEBENARAN AKUAN SUMPAH TERSEBUT.

Dan akhir sekali, kita mengucapkan tahniah kepada wartawan TV3 kerana membuktikan kepada POLIS DIRAJA MALAYSIA yang kononnya diantara POLIS yang tercekap didunia bahawa wartawan MALAYSIA lebih hebat dari POLIS MALAYSIA dalam menjejak seseorang….. Ini diakui sendiri oleh mantan ketua polis Negara MUSA HASSAN yang menyatakan sukar untuk menjejaki RPK.

Sebelum terlupa… kalau ini statement RPK kenapa takut sangat SPRM nak menemui RPK di London dulu… Saya rasa kalau SPRM berjumpa RPK dulu di London dah lama hal ini terbongkar…….
HAHAHAHAHAH…. Itulah yang dapat saya perkatakan perihal temuramah RPK ini…    Analisa PRN Sarawak.....Beberapa Jam Sebelum Pengundian Negeri S'wak....!!!

onKUCHING: Tinggal beberapa jam terakhir sebelum pengundian Sarawak, persoalan yang bermain sekarang ialah siapa yang anda ingin dengar dan siapa anda hendak percaya. Barisan Nasional (BN) tanpa berkedip mata mengatakan mereka yakin akan mendapat majoriti dua pertiga atau mungkin lebih.

Perdana Menteri Najib Tun Razak direkodkan berkata jika BN mendapat majoriti dua pertiga "adalah bonus", sedangkan Ketua Menteri Taib Mahmud mengatakan bahawa ia sangat yakin untuk mendapat majoriti dua pertiga.

Pakatan Rakyat pimpinan Anwar Ibrahim juga berkeyakinan pembangkang akan membentuk kerajaan seterusnya di Sarawak.

Baik BN mahupun Pakatan berada dalam nafas terakhir mereka dalam misi memenangi hati dan fikiran dari hampir satu juta pengundi di negeri ini.

Pada hari terakhir kempen, maka BN bertungkus lumus untuk mengatasi Pakatan, terutama di kerusi yang mungkin mereka rasakan akan beralih kepada pembangkang.

DAP yakin ia dapat mendapatkan sekurang-kurangnya enam kerusi yang mereka menangi dalam pilihan raya negeri 2006 dan ada tanda-tanda sangat baik untuk memenangi empat lagi kerusi, menjadikan sehingga total 10 kerusi - semuanya di kawasan majoriti Cina, kerusi bandar.

Sarawak United People's Party (SUPP), sebuah parti berbilang bangsa yang berasaskan Cina, telah kehilangan cengkamannya. Parti ini terpaksa mengelak kempen DAP yang agresif dan menaikkan isu-isu biasanya tidak akan disentuh.


'Kad Bertuah'

PKR sebaliknya telah perlahan-lahan menembusi beberapa kerusi majoriti Dayak-Melayu walaupun BN mengatakan sebaliknya. Ini telah meningkatkan kempen mereka untuk melawan pembangkang.

Ketua PKR S'wak Baru Bian, yang bertanding di kerusi pedalaman berbukit Ba'Kelalan, masih terus pergi dari rumah ke rumah sementara perayu kempen BN berada di dalam kekuatan penuh bagi memastikan kerusi itu tidak jatuh kepada pembangkang.

Sejak hari penamaan calon pada 6 April, Pakatan telah berkempen kuat dalam beberapa "kerusi yang boleh dimenangi" terutama di kawasan Cina di bandar dan kerusi sub-bandar Melayu-Dayak di mana para pengundinya lebih sedar isu-isu yang dimainkan di semenanjung.

Pemimpin Pakatan yang dipimpin oleh Anwar merentasi ke seluruh negeri, yang sebesar semenanjung itu, emlobi untuk meraih sokongan dengan menekankan dua isu utama - pengunduran Ketua Menteri Abdul Taib Mahmud dan hak ke atas tanah adat kaum peribumi.

Anwar diibaratkan 'kad bertuah' - dengan ceramahnya yang berapi-api dan kemahiran oratorial, ia berjaya menarik ribuan untuk datang ke ceramahnya. Jika dilihat dari jumlah kehadiran pendengar yang ramai, ramai mungkin berfikir Pakatan telah mengatasi.

Sebaliknya BN lebih serius dan terancang telah menjawab tuduhan-tuduhan pembangkang dengan fakta dan angka.

Tapi di kawasan luar bandar, para pengundi tidak peduli dengan fakta dan angka kerana mereka lebih bimbangkan dengan kehidupan mereka dengan sumber kecil yang mereka miliki.

Lawatan Najib dan sesi pertemuan dengan rakyat telah berjaya meningkatkan kempen BN, menurut sumber-sumber BN, hati para pengundi telah berjaya ditarik dengan suara lembut dan karisma.

Dalam kiraan analisa terakhir, sesetengah pemerhati meramalkan bahawa BN akan berjaya mendapatkan majoriti dua pertiga sementara DAP boleh memenangi 12 kerusi. Berapakah jumlah kerusi PKR dan PAS yang akan dimenangi masih belum dapat dipastikan.
King Bloger Dah Jadi King Burger II

on

KEINSAFAN King Burger yang sanggup untuk menghirup semula air ludahnya yang 'dituikan' (tuiiii) ke atas Najib Razak dan Rosmah Mansor dilihat salah satu modal kempen untuk BN di Sarawak. Najib dan Rosmah merasa lega atas pengakuan Raja Petra itu. Tetapi, biarpun begitu orang tidak akan mudah untuk membuang apa yang diakujanjikan King Burger sebelum ini.

Dalam kepala umum sudah menerima apa yang ditulis dan dihemburkan kepada Najib itu. Sama ada waktu dia menulis itu diupah atau tidak, tidak menjadi hal. Pengakuan atau pun keinsafan yang tiba-tiba berlaku itu akan dijadikan ukuran. Kalau dulu BN atau pemimpin Umno menuduh Raja Petra diupah membuat siaran itu dalam blog, apa tidaknya hari ini.

Sudah pasti nilai wang kerajaan lebih mahal dan tinggi dari nilai wang pembangkang. Juga tidak menjadi hal, bagi orang yang tidak ada prinsip atau yang mengejar ringgit dalam hidupnya, wang itu tidak salah. Raja Burger mungkin telah meletakkan cara begitu, buat dosa kemudian mengakui adalah profesyen untuk dia hidup bersama isterinya Marina di luar negara. Agamanya tidak melarang berbuat begitu.

Siapa tidak mahukan duit? Semua orang mahukan duit. Dalam hal ini saya tidak salahkan orang macam King Burger, tetapi apa yang boleh dipersoalkan di manakah nilai, maruah dan kredibiliti dia sebagai seorang penulis? Tanpa dia sedar apa dilakukan itu sudah mencemarkan dunia kepenulisan - blogger. Apakah dia boleh digolongkan sebagai seorang penulis, atau tidak lebih sebagai seorang penyangak yang menggunakan pena (blog) bukannya pistol.

Ah...mungkin soal itu dia telah persetankan. Kamu tidak tahu aku duduk di luar negeri meninggalkan tanah air sakit jiwa, wei. Walaupun sedap dan segar burger di sini namun tea tarik dan nasi lemak tetap menggoda kalbu. Kamu tahu apa.? Rasa dan kenangan itulah yang menggoda King Burger untuk pulang ke Malaysia. Dan bagi orang sepertinya yang dianggap sebagai spekulator atau dr spin atau pun pereka isu yang baik tidak akan memperdulikan maruah, yang penting dia dapat pulang ke Malaysia dan apa yang dijualkan dalam blog mendapat keuntungan.

Untuk pulang ke Malaysia harus berlutut kepada PM. Kini King Burger sudah berlutut dan selepas ini dia boleh pulang dan para pemuda Umno, NGO yang sama waktu dengannya termasuk budak-budak 10, atau 11 dan 12 budak itam boleh sambut besar-besaran di airport dengan angkat sepanduk "Selamat Pulang Wira Tanahair."

Najib pula akan menerima tanpa melihat sapa King Burger kepadanya sebelum ini. Yang penting King Burger sudah katoi dan menyembahnya. Najib bukan minta tetapi lahir sendiri atas keinsafan dan rasa yang menggaru-garu dalam kepalanya.

Malam tadi King Burger menyambung lagi pendedahan dan keinsafannya. Malam sebelumnya dia telah meletakkan beberapa orang ada kaitan dengan apa yang beliau tuliskan. Antaranya ialah Nik Azmi, Jhon Pang keduanya anak buah Tengku Razaleigh, Leftenan Kolonel Azmi Zainal Abidin.

Saya sudah ulas. Kenapa harus mengaitkan orang lain. Sebenarnya King Burger boleh bertaubat dan memohon maaf kepada Najib begitu sahaja tanpa memberi reputasi buruk kepada orang lain. Minta kerja dengan Najib... tanpa mengkhianati orang lain. King Burger boleh jadi organiser kepada rakan-rakan Fb Najib untuk berjumpa Najib di seluruh negara menjelang pilihan raya umum nanti. Serba sedikit kepakaran yang dimiliki boleh digunakan.

Apabila dia sudah mendedahkan sumber maklumatnya, King Burger menyerlahkan yang dia bukan seorang penulis yang beretika. Kalau sudah beretika macam mana orang akan menghormatinya. Seperti saya kata tadi pengakuannya kononnya untuk membersihkan Najib dan Rosmah tidak akan bersih. Orang akan lihat pengakuan itu juga diupah. Inilah bahanannya seseseorang penulis kalau sudah dilebelkan sebagai penyangak dan penulisan upahan.

Sama ada betul atau tidak maklumat itu, bila kita gunakan mereka sebagai sumber kita harus melindunginya. Kita tidak boleh mendedahkan identiti mereka. Sebab itu sebelum hendak siar, atau hendak mengambil upah atas penyiaran itu tenguk dan pegang dulu wang itu apakah bau setanggi ataupun bau arak? King Burger hebat tetapi dalam hal menilai belakang depan ini, menjaga moral selalu penulis beliau tidak hebat.

Cara King Burger itu saya lihat dia amat-amat terdesak dan rindukan kepada tea tarik. Jadi dia akan melakukan apa saja termasuk memakan para sumber maklumat dan juga sumber kewangan. Saya rasa dengan apa yang berlaku orang dapat menlai siapa dia King Burger sebenarnya. Dan benarlah apa yang ditohmohkan ke atasnya sebelum ini oleh pihak kerajaan semasa beliau menyerang kerajaan dulu.

Penilaian yang sama kini akan dilakukan oleh pihak pembangkang ke atas King Burger.

Apa yang dikatakan Syed Hamid Albar satu masa dulu semasa King Burger berada dalam lokap dia bohong mengenai keadaan dalam lokap adalah benar. Dengan sikap dan perbuatan King Burger hari ini menyebabkan orang akan membenarkan segala tuduhan dan dakwaan buruk ke atasnya.

Kalaulah pendedahan dan pengakuan memburukkan Anwar dibuat King Burger atas restu Najib itu untuk mempengaruhi pilihan raya Sarawa, pada saya ia sia-sia saja. Bukan saja orang Sarawak tidak percata kepada pembohong, pereka maklumat tetapi orang Sarawak juga. Apapun kepada King Burger diucapkan selamat kembali untuk bergabung dengan Ezam Mohd Noor. Garaplah cerita Ezam dari versi Umno pula! 

ANALISIS AWAL : BN MENANG PILIHANRAYA NEGERI SARAWAK.....

on

Salam Perjuangan...

azlanSenang cerita analisis terkini menunjukkan BN akan menang dalam Pilihan Raya Negeri Sarawak 2011.

Terima kasih Pakatan Rakyat atas maklumat jangkaan pola pengundian serta perincian kajian sikap yang diberikan (klik sini). Anda memudahkan tugas jentera BN bagi menumpukan serangan terakhir kami untuk meranapkan Pakatan BOHONG Rakyat & pembangkang.

Kononnya data ini dari "sumber dalaman" UMNO... tapi datanya agak berbeza ya dari yg asli... he he he. Inilah gerak saraf perang saraf yang dimainkan Pembangkan... sebenarnya ini adalah analisa mereka sendiri dan mereka sebenarnya nak melemahkan semangat serta mengalih perhatian kita... usah khuatir... anggap ini positif saja...
Yang jelas Pakatan mensasarkan untuk meraih kemenangan di kawasan majoriti cina... kerana analisa mood cina sepanjang PRK lalu Cina tetap mengundi pembangkang walaupun kerajaan dah bekorban dan beri macam-macam...

Kepada kaum cina Sarawak jangan terlampau suka dengan janji DAP dan rasa seronok mengundi pembangkang... benar UMNO telah banyak mengalah beri macam-macam pada kaum cina... kita cuba macam-macam tarik undi kaum cina... kalau PRN Sarawak ini undi cina masih kepada pembangkang... jangan menyesal! Memberi ada batasnya... 

Kawasan hitam dan kelabu dalam analisa BN tidaklah sebanyak itu... data ini mahu menggambarkan seolah-olah parah sangatlah BN Sarawak ni... mungkin terdapat sedikit tekanan namun BN sebenarnya confirm boleh menang majoriti mudah dan untuk kekalkan majoriti 2/3 kena bergelut sikit...

Apapun buat rakan, saudara dan sahabat jentera di sarawak jangan sesekali kita lapa & leka... kuatkan tekad, semangat dan kerjasama... 

Pilihanraya Sarawak ini bukan sebarang pilihanraya... PRN sarawak ini satu perjuangan untuk "MENYELAMATKAN" Sarawak & Malaysia amnya dari dikuasai pemimpin tamak & gila kuasa, jijik moralnya, gemar memecah belahkan masyarakat dan opurtunis yang sanggup menggadaikan Islam, Agama, Bangsa dan Negara demi kesenangan diri dan kroni mereka... berjuanglah bermati-matian demi menyelamatkan anak, cucu serta generasi masa depan kita dari jatuh ke tangan mereka...

Analisa rakan penulis : Statistik setakat jam 12 tgh malam14 April 2011
BN Menang : 54 kerusi & Pembangkang + Bebas Menang : 17 kerusi
BN Kekalkan Majoriti 2/3

Kepada Allah Berserah... Teruskan Perjuangan...


Both rivals upbeat but who to believe.....???

on


KUCHING: In the final hours before the Sarawak election, it is a question of who you want to listen to and who to believe in. The Barisan Nasional (BN) without batting an eyelid say they are sure to get the two-thirds majority or even more.
Prime Minister Najib Tun Razak has gone on record as saying BN’s achievement of a two-thirds majority “is a bonus”, whereas Chief Minister Taib Mahmud says that he is confident of getting a two-thirds majority.
Pakatan Rakyat leader Anwar Ibrahim is also confident that the opposition would form the next government in Sarawak.
Both the BN and Pakatan are on their last-gasp mission to win the hearts and minds of the nearly one million voters in the state.
On the last day of campaigning, the BN is leaving no stone unturned in taking on Pakatan, especially in seats it perceives may swing to the opposition.
The DAP is convinced that it can hold on to at least six seats it won in the 2006 state election and indications are it has a very good chance of securing another four, making a total to 10 seats – all Chinese-majority urban seats.
Sarawak United People’s Party (SUPP), a multi-racial but Chinese-based party, has lost its hold in the state. The party is fighting a rearguard action to stave off the DAP aggressive campaigning and is raising issues that it would normally never touch.
A big draw card
PKR, on the other hand, has slowly made inroads in several Dayak-Malay majority seats even though BN is saying otherwise. It has stepped up its campaign to counter the opposition.
PKR state chief Baru Bian, who is contesting in the interior hilly seat of Ba’ Kelalan, is still going from longhouse to longhouse while the BN campaigners are in full force to make sure that the seat does not fall to the opposition.
Since nomination day on April 6, Pakatan has campaigned strongly in the so called “winnable seats” in Chinese urban areas and sub-urban Malay-Dayaks seats where the voters are more aware of the issues played up in the peninsula.
Pakatan leaders led by Anwar criss-crossed the state, which is as big as the peninsula, drumming up support and highlighting two main issues – resignation of Chief Minister Abdul Taib Mahmud and natives customary land rights.
Anwar has been a big draw card – with his fiery speech and oratorial skills, he has attracted thousands to his ceremahs. Judging from the huge turnout, one might think Pakatan has the upper hand.


'Dinasti Taib' bakal berakhir......

on


WarkahDaily – Sarawak diibaratkan kepunyaan Ketua Menterinya, Tan Sri Taib Mahmud. Segala kekayaan yang ada di negeri itu hanya dibolot beliau, anak-anak dan adik-beradik.

Selama 30 tahun pemerintahannya, rakyat semakin tersempit hidupnya. Sepatutnya di alaf baru, setiap rumah rakyat didiami di atas tanah kepunyaan sendiri (ada geran), namun kerana ’Dinasti Taib’ memerintah, semuanya tinggal angan-angan sahaja.

SEJARAH: Perkembangan yang tidak diduga, PR diberi sambutan hangat oleh pengundi Sarawak. | foto Harakahdaily
Walhal, setiap hari akhbar arus perdana, televisyen terus mencanang berita-berita yang sebaliknya. Konon Sarawak begitu maju sekali, seolah-olah digambarkan tiada kemiskinan, semuanya hidup senang-lenang.

Tapi sekarang, rakyat Sarawak mulai sedar hak mereka, mulai sedar ’kuasa undi’ mereka yang boleh mengajar pemimpin yang korup dan mementingkan diri sendiri. Jika sebelum ini, akhbar dan televisyen bolehlah berbohong sesuka hati tapi sekarang, rakyat sudah boleh berfikir.

Kepincangan pemerintahan ’Dinasti Taib’ mula dibongkarkan...rakyat mulai sedar penyalahgunaan kuasa yang dilakukan kerajaan ’Dinasti Taib’.

Pilihanraya negeri yang ke-10 menjelma ketika rakyat sedang meluat dan benci dengan ’Dinasti Taib’...Hanya satu perkataan yang sesuai untuk KM Sarawak bagi rakyat iaitu ’undur’.

Semalam dalam laporan Harakahdaily, Zentrum Future Studies telah melakukan satu kajian berkaitan perkembangan pilihanraya di Sarawak.


Sarawak Election (SELECT 2011) - Prediksi Period 2: Kedudukan parti. | foto Harakahdaily
Zentrum telah mengesahkan hasil kajian mereka, kerajaan BN Sarawak bakal jatuh dalam pilihan raya negeri kali ini apabila BN dikatakan hanya akan mendapat 24 kerusi Dun sahaja daripada 71 kerusi.

Pakatan Rakyat pula, Zentrum meramalkan akan mendapat 27 kerusi, Snap 13 kerusi manakala selebihnya calon bebas iaitu tujuh kerusi.

Hasil ini diperolehi berdasarkan kajian Zentrum melalui projek Sarawak Election (SELECT 2011) - iaitu Prediksi Period 2 oleh badan yang dipimpin oleh Dr Abu Hassan Hasbullah itu.

Kajian itu meramalkan, PAS akan menang di tiga dari lima kerusinya iaitu N24 Beting Maro (PAS 53%, BN 47%), N22 Sebuyau (PAS43%, BN 40%, Bebas 17%) dan N3 Tanjong Datu (PAS47%, BN 35% dan Bebas 18%).

Dua lagi kerusi PAS adalah N20 Sadong Jaya (PAS 41%, BN 43% dan Bebas 16%) dan N15 Muara Tuang (PAS48% dan BN 52%).

Kajian itu juga meramalkan, Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Taib Mahmud akan kalah di Balingian di tangan sepupunya, Datuk Salleh Jafarudin (BN 33%, PR 30% dan Bebas 37%).


Sarawak Election (SELECT 2011) - Prediksi Period 2: Bandingan Kaum. | foto Harakahdaily
Pengerusi PKR Sarawak, Baru Bian pula diramalkan kajian ini akan menang di Ba'kelalan (PR64% dan BN46%).

Keputusan ini berdasarkan laporan prediksi period 2 yang dibuat oleh Zentrum PRN Sarawak 2011 yang disiarkan dalam lamannya di facebook hari ini.

Ia akan berubah bila-bila masa berdasarkan maklumat terbaru yang diterima oleh petugas kajian ini.

Namun begitu, ketepatan kajian ini agak meragukan untuk dibuat keputusan muktamad kerana semasa pilihan raya kecil Hulu Selangor, ramalan yang dibuat oleh Zentrum tersasar apabila didapati calon Pakatan Rakyat dari PKR, Datuk Zaid Ibrahim kalah kepada calon BN Kamalanathan.

Padahal keputusan akhir kajian Zentrum menunjukkan calon PKR itu akan menang dengan majoriti tipis.

Bagaimanapun, kajian ini bakal menjadi antara petunjuk awal ke manakah arah tuju pilihan raya Sarawak kali ini.

Sebelum ini, pengkaji PAS meramalkan, sekurang-kurangnya 17 kerusi Dewan Undangan Negeri (Dun) Sarawak sudah dalam genggaman Pakatan Rakyat manakala 11 kerusi lagi boleh jatuh bila-bila masa kepada Pakatan.

Dari 71 kerusi yang dipertandingkan, BN pula setakat ini didakwa hanya selesa di 43 kerusi, kata Ahli Jawatan Kuasa PAS Pusat, Dr Dzulkefly Ahmad pada sidang media PAS di Pejabat Badan Perhubungan PAS, di Matang Jaya di sini.

Menurut Malaysiakini pula, kerusi selamat untuk BN hanya 28 sahaja manakala 19 sudah dimenangi pembangkang manakala 24 kerusi lagi sedang menjadi rebutan.

Tidak mustahil, pilihanraya negeri Sarawak sebagai pembuka jalan bagi Pakatan Rakyat bersama rakyat Malaysia keseluruhan untuk mengubah Malaysia kepada negara yang berkebajikan, bersih dan adil.

Sudah pasti ianya suatu perkembangan menakutkan dan trauma bagi pemimpin-pemimpin Barisan Nasional. Perkembangan global, banyak negara luar sana yang sudah bertukar kerajaan kerana kesedaran yang dimiliki rakyat semakin baik dan mereka semakin prihatin akan hak mereka demi masa depan generasi akan datang.

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List