Presiden Mesir, Keluarga Dihambat Rakyat Kerana Harta RM122 Billion

on Feb 1, 2011

Presiden Hosni Mubarak telah memimpin Mesir lebih dari 30 tahun. Setelah begitu lama menguasai negeri piramid itu, ada yang mengatakan harta sudah terlalu menimbun di beberapa negara.

Akhbar harian Aljazair, Alkhabar, disiarkan semula oleh JP News, menganggarkan bahwa kekayaan keluarga Hosni Mubarak mencapaiUS$40 billion atau RM122 billion. Kekayaan ini tersimpan di beberapa akaun dan hartanah di Amerika Syarikat, Swiss, Britain, dan Jerman.

Suzanne, isteri Mubarak, menurut laporan rahsia telah menjadi anggota 'millionaires club' sejak tahun 2000. Selain akaun, Suzanne memiliki hartanah di pusat kota-kota besar di Eropah, seperti London, Frankfurt, Madrid, Paris, dan Dubai. Kekayaan WANITA PERTAMA ini anggarkan bernilai US$3 - 5 billion.

Anak pertama Mubarak, Alaa Mubarak yang memilih karier perbankan, telah memiliki hartanah bernilai US$8 billion, termasuk hartanah di Los Angeles, Washington, dan New York di mana dia memiliki estate bernilai US$2,1 billion di pinggir Manhattan. Dia juga dipastikan memiliki dua kapal pesiaran yang bernilai 60 juta euro.

Menurut akhbar tersebut, anak kedua Mubarak, Gamal Mubarak, memiliki kekayaan sehingga US$17 billion. Selain memiliki akaun, setiausaha agung parti Mubarak, Partai Nasional Demokrat, dia juga memiliki sejumlah hartanah yang bukan hanya di Mesir.

Mubarak sendiri yang merupakan anak petani, memiliki kekayaan pribadi US$10 billiondan sebagian besar dananya berada di bank-bank Amerika, Swiss, dan Britain.

Sejak berkuasa pada tahun 1981, Mubarak mampu membuat negara di Afrika Utara itu stabil. Rahsianya, dia melakukan hubungan baik dengan negara-negara Barat dan Israel. Namun di balik kestabilan, korupsi, kemiskinan dan kekerasan bertambah subur.

Mubarak lahir 1928 di desa Kahel-el-Meselha. Dia tamat dari Akademi Tentera pada 1949. Setelah perang Arab-Israel, Mubarak menjadi Ketua Angkatan Udara Mesir, inilah pintu pertama dia masuk ke lingkaran elit politik.

Mubarak dikenali sebagai seorang pembantu setia Presiden Mesir Anwar Sadat. Dia diangkat jadi Wakil Presiden oleh Anwar Sadat pada 1975. Sejak itu dia memainkan peranan penting, membangun hubungan dengan negara-negara barat. Pada 1981, Sadat dibunuh, Mubarak telah menjadi orang nombor satu di Mesir.

Fuyoo....inilah sebabnya puak-puak seangkatan Ben Ali terlalu takut dihambat dan digulingkan rakyat

Sumber :VivaNews

MESIR :- SIAPA EL BARADEI........???

on

Tuesday, February 1, 2011
7 Bukti Tokoh Pembaharuan Mesir El Baradei Adalah Agen Amerika Dulu Hingga Kini !!!

 1. Dakwaan El Baradei adalah agen Amerika didasarkan kepada penglibatan beliau sebagai Ketua Pengarah bahagian Atom dan Nuklear yang menyiasat senjata nuklear di Iraq selama 12 tahun (sumber sini ) Kita percaya hanya pro Amerika sahaja yang akan dipercayai untuk menjayakan niat jahat Amerika untuk menjatuhkan musuhnya seperti Saddam Hussein.
 2. Beliau juga pernah menerima Anugerah Nobel pada tahun 2005 dan hanya pro Amerika sahaja seperti beliau yang akan menerima anugerah tertinggi tersebut. Lihat bagaimana Anwar Ibrahim juga pernah menerima berbagai anugerah seperti laporan blogger AIDC di sini http://www.anwaraidc.com/ 
 3. El-Baradei pernah mendesak agar Amerika menyerang Iran seperti laporan laman Eramuslim di sini  atas nama keamanan tanpa nuklear. Artikel bertajuk "Penerima Nobel Perdamaian Yang Ingin Perang"
 4. Beliau adalah seorang sekular dan diterima dengan baik oleh Ikhwanul Muslimin yang juga adalah gerakan ditaja Amerika Syarikat untuk melawan Hosni Mubarak di Mesir. Meskipun seolah olah menyokong Hosni Mubarak tetapi Israel tetap perlu dikhuatiri kerana mereka pernah kalah dengan Mesir semasa perang 1967 dan tidak mustahil perancangan memusnahkannya tetap dilaksanakan walau memuji Hosni Mubarak klik sini
 5. Perancangan Amerika dan Yahudi untuk menakluk Mesir sudah dimulakan sejak sekian lama dan ikuti kupasannya di sini http://lawan.us/revolusi-mesir-didukung-amerika-serikat/

gambar El Baradei pada 30 Jan 2011 di Lapangan Terbang Antarabangsa Mesir
  6. Di Tranungkite Online satu tajuk - Krisis Di Mesir : Adakah El-Baradei Boneka Yahudi/US? telah dibuka yang mencecah 7 halaman hingga saat ini. Antara bahan yang disiarkan di mana seorang ahli forum telah menulis :

Lihatlah dunia akan permainan Yahudi bersama boneka mereka US di Mesir. Dengan revolusi kebangkitan rakyat untuk mengjatuhkan rejim Hosni Mubarak yg dilihat akan berjaya. Mereka lantas secepat kilat mencanang calon mereka El-Baradei sbg calon pengganti Hosni Mubarak. Siapakah El-Baradei ini? El-Baradie merupakan bekas pengarah International Atomic Energy Agency (IAEA) yg mana telah banyak bekerja dengan US / Yahudi. Apakah kriteria mereka yg boleh bekerja dengan US / Yahudi? Ia sudah semestinyalah hanya mereka yg boleh mengikut telunjuk US / Yahudi yg layak untuk memegang jawatan penting spt IAEA itu. Jawatan itu hanyalah drama US untuk melantik pelakon2 mereka. 


Dan sekarang ini. Apabila kejatuhan Hosni Mubarak tidak tertahan lagi. Lantas dengan pantas mereka menerbangkan boneka mereka untuk berlakon watak hero bersama dgn pendemonstrasi di sana. 


Untuk melihat drama Yahudi /US ini ikuti liputan CNN / BBC. Al-Jazeera dengar khabarnya telah di halau keluar. Mungkin mereka takut Al-Jazeera akan memaparkan cerita sebenar. Dan akan menampilkan pemimpin tempatan yg lain terutama dr kalangan pemimpin Ikhwanul Muslimin. Dalam banyak2 pemimpin di Mesir hanya El-Baradei sahaja yg mendapat liputan meluas. Pemimpin2 Ikhwanul Muslimin khasnya seakan-akan tidak wujud langsung. 


Senario di atas juga kita boleh lihat di Malaysia sekiranya sesuatu berlaku pada kerajaan sekarang. Malahan US telah ada calon mereka. Malah mereka kelihatan bersama untuk mengjatuhkan kerajaan yg ada dan lebih cenderung untuk menyokong calon dalam senarai mereka. 


Lihatlah semua ini bagaimana permainan US / Yahudi. 


Sekiranya rejim diktator jatuh. Mereka akan mencanangkan piliharaya demokrasi. Tetapi apa daya pun mereka akan memenangkan calon mereka. 


Lihatlah liciknya permainan Yahudi / US. Sungguh malang rakyat Mesir atau di mana sahaja bilamana mereka mengjatuhkan sesuatu kerajaan tanpa mereka sedar mereka menaikkan pula orang2 US tanpa mereka sedari. 


Umpama keluar mulur buaya masuk mulut naga! Akan sia2 lah pengorbanan dan darah rakyat Mesir sekiranya yg naik nanti juga adalah tali-barut Yahudi / US. 

UTellMe, 30 Jan 2011

  7. Selain dipromosi dengan giat oleh media antarabangsa seperti BBC, El Baradei juga jelas adalah berfahaman liberal seperti laporan BBC edisi Indonesia di sini http://www.bbc.co.uk/. dan sekular (klik siniPaling jelas Hillary Clinton juga mengelak ketika ditanya pendirian Amerika terhadap Hosni Mubarak yang jelas giat mendamaikan antara Israel dan Palestin. Bahkan beliau membuat kenyataan (klik sini) menyokong demokrasi di Mesir - isyarat jelas Amerika dalam menyokong pergerakan terancang Mohamad El Baradei !!!


Nasib rakyat Mesir pasti akan menjadi seperti rakyat Iraq yang makin teruk selepas kejatuhan Saddam Hussin. Akibat perancangan sulit musuh Islam Yahudi dan Nasrani.gambar El Baradei - Tokoh Reformasi Mesir

PAS......Siapa Yang Harus Berubah......???

on

Mengapa PAS tidak mampu sedarkan Melayu?


Pandangan dan Pendapat Sahaja

1. 
a.  Pemimpin PAS kawasan kena ubah style. Kalau setakat warak sahaja tak cukup untuk memikat orang. Memang ramai orang melayu hormat pemimpin PAS tapi tak ramai yang nak ikut PAS. So, pemimpin PAS perlu lebih mesra dan meluangkan masa dengan penduduk sekitar. Senang kata, dakwah bukan sahaja di masjid dengan bagi kuliah. Dakwah di masjid senang sebab dah diprogramkan, dakwah di kedai kopi jarang PAS buat.


 
b.   Berapa ramai pimpinan PAS yang punya anak dan kaum kerabat yang menjadi punca orang tak menghormati PAS. Jadi pimpinan PAS khususnya kawasan dan cawangan, didiklah dulu orang-orang yang terdekat dengan kita.c.   Pimpinan PAS yang sering dok buat ulasan kat media ataupun ceramah umum, kalau buat ulasan tu kena bijak, jangan mudah dimanipulasi wartawan. Kadang-kadang fakta agama yang diberi tu menongkah arus biasa pemahaman orang melayu, jadi sekalipun ianya tepat, tapi cara pemberitahuan tu biarlah cara yang tak menongkah arus.d.   Pada pemimpin PAS kawasan atau cawangan, saya rasa elok juga berkawan dengan semua jenis Melayu,kalau solat jemaah tu tak payah la solat kat masjid orang PAS sahaja atau kar markaz-markaz. Alangkah baik kalau orang PAS solat kat masjid yang ramai orang UMNO. Kalau boleh biar di mana sahaja ada tempat solat, di situ ada orang PAS.

2.  PAS kalah sebab masih pakai strategi lama - maki hamun orang,  orang melayu kalau tak undi pas masuk neraka,  kalau tak undi pas daging tak halal, etc etc,  kalau undi BN, etc, etc...... Saya sebagai orang melayu neutral pun marah kalau orang pas ckp macm ni . Bagus sangat ke melayu pas ni???  Syurga tu pas control ke???Islam tak ajar kita kutuk mengutuk, caci-mencaci, ustaz saya cakap. Mcm mana nak tawan org muda mcm saya???

3.  Saya masih mengharapkan perjuangan PAS seperti dahulu, perjuangan yang jelas untuk diperjuangkan...tetapi kini setelah Nik Aziz menjadi penentu, dasar perjuangan PAS telah tersasar jauh....! juga jauh dihati saya.


Berdirilah PAS dengan bermaruah tanpa PKR dan DAP terutamanya, janganlah diperbodohkan oleh mereka...! kembalilah pada perjuangan asal semoga kita rakyat Malaysia dapat keberkatan daripada perjuangan PAS.
Kembalilah kepada perjuangan asal....sebuah negara Islam yang berdaulat!

4.  Memang perlu perubahan secara drastik.... veteran pas perlu berkorban demi perjuangan dan beri peluang kpd generasi muda. Veteran sbg idola dan mentor kpd orang muda....

Lihat karektor Ust Azhar Idrus (K.Terengganu)... ramai anak muda sukakan nya. Golongan tua juga tetap menghargai beliau........


5.  Perjuangan yang kekal adalah merangkum dua perkara ruh dan jasad. Tidak boleh dipisahkan. Dunia dan Akhirat. Pas dalam hal ini tidak ada dunia, tetapi lebih kepada akhirat. Pada doa pun jelas memohon kebahagaiaan dunia dan kesejahteraan akhirat.

Ingatlah, Jika di Malaysia bangsa Melayu lah penganut Islam tiada siapa boleh menafikan. Islam sebagai ruh tidak berdiri tanpa jasad orang melayu. Melayu itu Islam dan Islam itu melayu. Tidak dapat dipisahkan. Ada sebilangan kecil mamak itu Islam dan Islam itu mamak. Tetapi mereka minoriti.

Maka Pas menolak konsep bangsa melayu dan mengambil Islam sahaja sebagai inti perjuangan sudah tentu ia bergerak tidak diatas realiti. Negara Islam hanya boleh ditegak kan oleh orang melayu.

Kenyataan Nik Aziz, tidak menerima hakikat bahawa kebangsaan Melayu sebagai satu wadah menegakan Islam sebab itulah Pas gagal menjiwai Melayu. Seringkali Melayu diperemehkan. Mengapa UMNO diterima oleh orang Melayu?. Kerana UMNO yakin teguh bahawa Islam itu berkembang selari dengan kemajuan manusia Melayu yang Allah jadikan dimuka bumi ini.

Mengapa Melayu penting di Malaysia ?... Kerana adanya berbagai kaum dinegara ini. Jika semua orang Melayu dinegara ini adakah soal Melayu penting ?. Jawabnya tidak, seperti di Indonesia, India, China, Arab, Mesir. 

Jika soal bangsa seperti India adakah mereka menyebut soal bangsa ?. Tidak, perbezaan mereka hanya agama. Jadi persaingan hanya antara agama. Bangsa tidak penting kerana dalam satu bangsa ada dua atau lebih agama.

Indonesia, adakah mereka berjuang fasal bangsa?. Tidak. mereka berbagai samada agama, pembangunan, perubahan, ekonomi dll.

Inilah suara golongan muda Pas, seperti Mujahid Yusuf Rawa ketengahkan supaya Pas berjuang berpijak diatas bumi nyata. Melayu Islam. Jika ianya sama dengan UMNO maka hanya ada persaingan siapakah patut memegang kuasa, kerana ada dua pilihan parti politik yang sama hala tujunya. Menguntungkan Melayu- Islam.6.  Pas patut ubah cara berkempen, berkempenlah dengan cara hormat pergi kepada agenda mengapa kita berkehendakan menang ,fokus terus kepada agenda masa depan negara dan rakyat pergi mampus dengan apa yang di praktikan oleh kepimpinan umno dan dengan itu baru rakyat akan faham apa yang PAS PKR  dan DAP perjuangkan demi kesejahteraan rakyat dan negara di samping mendekati rakyat secara berterusan.
 • 7.  Kita membawa lebel Islam. Sepatutnya kita menjadi contoh yang baik2. Contohnya ada signboard diatas lori, mendoakan kemusnahan UMNO sedangkan kita tau yg UMNO pun orang islam. Kenapa kita tak doakan semoga UMNO kembali kepangkal jalan. Jadi nampak lah kita sentiasa mencari kebaikan. Kena tunjukkan kita adalah lebih baik dari UMNO, berlawan sama-sama tak elok.

  8.  PAS seakan2 hilang isu-isu yang perlu di bawa bagi memastikan ia menjadi modal bagi kemenagan PAS.....PAS perlu sedar iaitu peredaran zaman dan konsep kempen perlu diubah oleh itu bagi mengapai kemenangan PAS perlu berubah dari pelbagai aspek..dan PAS perlu menunjukan satu keyakinan kepada rakyat dimana PAS boleh memimpin dengan mengunakan islam sebagai teras dimana amalan demokrasi dan keterbukaan diterima

  9.  Rasanya tak salah PAS berkawan dengan DAP, 

  Hak hak melayu dan islam itu jelas ,tgk sajalah isu Azan baru2 ini, apa yang berlaku? belum apa apa dah mintak maaf? Nak bawak kemakhamah? Jangan harap.

  Kenapa nak takut dengan DAP? yang berada di DAP itu cina malaysia, sama saja dengan MCA. Apa bezanya dengan percantuman antara UMNO/MCA dengan PAS/DAP?  DAP sudah tahu dengan hukum islam sedangkan MCA masih belum mengerti hukum bersalam dalam islam? Mana lebih menakutkan sebenarnya?

  10.  Islam tidak berkata berkenaan bangsa. Islam itu adil. Kebetulan di bumi Malaysia ini kita adalah tuan, tapi perlu diingat Tuan sebenar bumi kita berpijak ini ialah Allah.

  Allah yang akan memberi kemenangan dan kegagalan kepada mana mana pemerintah yang dia kehendaki. 

  Maaflah kalau saya katakan Faktor2 diatas adalah faktor yg agak kecil sahaja.

  Antara faktor kekalahan PAS di Tenang tempoh hari adalah kerana sedia maklum itu kubu kuat BN, kemudianya kesetiaan penghuni felda yang sedia maklum akan kesetianya pada BN sudah tepu. Peratusan keluar mengundi pula agak rendah disamping banjir yang melanda. Ada juga bantuan dari tentera dan sebagainya mengunakan lori dan sampan, tapi benarkah bantuan itu menyeluruh? (Pendapat seperti ini telah jauh ketinggalan zaman.)

  Minda pemimpin PAS masih rendah....Berubah lah.

  Sekadar memberi pendapat serta pandangan.


  PETRONAS.....???

  on
  Tan Sri Mohd Hassan Marican menyertai Petronas pada 2hb Februari 1989 sebagai Naib Presiden Kanan Kewangan. Dia meninggalkan Petronas pada 10hb Februari 2010 sebagai Presiden dan CEO -- hampir 21 tahun selepas menyumbangkan dedikasi khusus untuk negara.
  Tan Sri Hassan Marican kini bekerja untuk Kerajaan Singapura -- SembCorp lebih tepat lagi, sebagai Pengarah Bukan Eksekutif. Syarikat ini dibawah kawalan pelaburan Kerajaan Singapura, Temasek Holdings.
  Pengerusi Temasek Holdings ialah seorang lelaki bernama Mr S Dhanabalan. Bukan sahaja seorang 'Tuan' yang hidup sederhana tetapi juga seorang lelaki India. Tidak pernah dengar namanya. Hindraf patut turun ke Singapura dan ambil perhatian perkara ini.

  Jadi kita kehilangan TSHM kepada rakyat Singapura. Ini ialah satu lagi contoh biasa penghijrahan cendekiawan hebat yang berlaku. Tapi kali ini mereka berjaya mendapat individu yang memang penting. Mungkin yang paling hebat setakat ini.

  Mengapa?

  Mengapa perlunya TSHM untuk meletakkan jawatan (atau dipaksa untuk meletakkan jawatan atau disingkirkan atau dipecat atau apa sahaja)?

  Ia jelas sekali dia masih boleh kerja. Jelas sekali otaknya masih berfungsi dengan baik jika tidak Singapura tidak akan mengambil dia.

  Dia menjalankan sebuah syarikat minyak antarabangsa yang sangat dihormati dan dia mengusahakannya dengan sangat baik. Disebabkan itu TSHM sangat dihormati di seluruh dunia. Mengapa kita perlu kehilangan sebuah permata yang baik, terutama kepada Singapura?

  Apa yang telah terjadi?

  Biar saya beritahu anda.

  Begini, terdapat seorang wanita dengan yang huruf awalan RM. Tidak, saya maksudkan Ringgit Malaysia, tetapi ianya perkara yang sama. Anda tahu saya bercakap tentang siapa.

  Sebaik sahaja RM menjadi Wanita Pertama dia memanjat memasuki 'balang biskut'. Sebelum ini dia hanya memasukkan satu tangan sahaja. Sekarang suaminya PM dan ia menjadi lebih mudah. Bermacam macam kontrak semua boleh dapat. Sebut nama suami saja, hei bingo!

  Jadi RM telah menghantar PM berjumpa TSHM. PM meminta TSHM menghentikan melabur wang Petronas di luar negara dan mula melabur semua berbilion-bilion itu di Malaysia sahaja.

  TSHM bukan orang bodoh. Dia tahu daripada membiarkan berbilion-bilion ringgit ini terus ke dalam tangan lelaki UMNO ini dan kroni-kroni mereka lebih baik wang ini dilaburkan dengan betul, daripada jangkauan kotor mereka, supaya sekurang-kurangnya generasi akan datang akan dapat menikmati serdak kemewahan negara daripada dirampas semuanya oleh samseng-samseng ini.

  Jadi TSHM memberitahu PM untuk berambus tanpa perkataan tertentu.

  PM memberitahu kepada RM TSHM memberitahunya berambus, jadi RM merasa benci dengan TSHM dan menyuruh PM untuk ke tepi dan dia akan tangani dengan caranya sendiri.

  Jadi RM, seperti biasa, mula mewujudkan syarikat-syarikat baru dengan konco-konconya di depan dan dia di belakangnya, tetapi kali ini pengkhususannya ialah industri minyak & gas. Apa macam kontrak boleh bikin. Bagi lah kita. Lagipun suami saya PM jadi anda kena bagi sama ada anda suka atau tidak.

  Tetapi RM memandang rendah prinsip-prinsip TSHM yang dipegang dan tersemat di jantungnya.

  Tiada syarikat boleh mendekati Petronas melainkan ia memenuhi kriteria-kriteria yang ketat seperti termaktub di dalam kontrak. Bukan sahaja anda perlu bagus untuk mendapatkan kontrak Petronas, anda perlu sangat, sangat baik.

  Syarikat-syarikat RM tidak bagus sedikit pun. Mereka pada umumnya hanya bagus dalam penyamaran seperti pakaian remaja-remaja yang menyertai kem khidmat negara kerajaan (idea RM juga!) atau permaidani baru di kediaman PM yang baru dibaik pulih.

  RM beritahu TSHM jangan risau. Serahkan sahaja kontrak dahulu kemudian kami akan baiki isu kriteria kecil ini. Permaidani, minyak & gas… benda sama.

  TSHM berkata 'tidak boleh…pergi berambus'.

  Kebencian RM semakin meluap-luap. Kamu tidak boleh membuat hal kepada Wanita Pertama seperti itu. Telinga PM bingit apabila beliau pulang ke rumah dari kerja pada hari itu. RM mahu TSHM keluar dan yang lain adalah sejarah.

  PM turuti apa yang RM mahukan dan berkata kepada TSHM….”Maaf brudder apa boleh buat? Isteri I ganas lah. Tetapi tidak mengapa, saya akan melantik anda sebagai 'Penasihat Khas kepada saya berkaitan isu Gas dan Tenaga'.

  Ini tidak pernah berlaku. TSHM ialah seorang lelaki bermaruah. Empat bulan kemudian dia dengan gembira bekerja di Singapura dan penduduk Singapura mentertawakan rakyat Malaysia kerana mereka telah menjadi begitu bodoh dalam jangka masa yang pendek.

  Sekarang kita perhatikan. Dato Shamsul Azhar Abbas sekarang ialah Presiden dan CEO PETRONAS. Mari kita lihat jika Petronas melabur lebih banyak di Malaysia mulai sekarang dan biarkan kami melihat sama ada Petronas meminda kriteria-kriterianya ketatnya supaya dapat dipenuhi oleh si pembuat-pembuat permaidani atau tukang jahit. Mari kita letakkan harapan agar lelaki ini patuh kepada prinsip-prinsip yang sama sebagai TSHM. Kita akan tahu tidak lama lagi jika dia benar seorang yang berkaliber.

  Jika dia juga berakhir di Singapura, anda tahu dia adalah korban sembelihan Yahudi.

  Terjemahan : The Petronas poltergeist

  sumber :- ( Rosmah Puaka Petronas ) http://www.kedahlanie.info

  sumber :-  ( Rosmah Pelingkup Petronas? )  http://darisungaiderhaka.blogspot.com

  Followers

  pop up text

  Blog Archive

  Top Ranking Pro PR

  My Blog List