Agihan kerusi akan uji perpaduan Pakatan

on Jul 29, 2011


[  baca sini  ]

Enam Tahanan EO Dibebaskan

on


Semua enam tahanan anggota Parti Sosialis Malaysia (PSM) yang ditahan sejak 2 Julai lalu mengikut Ordinan Darurat dibebaskan sebentar tadi.

Semua mereka dibebaskan pada jam 5.30 petang di balai polis Jinjang dan menurut setiausaha agung PSM S Arulchelvam dalam tweeternya, pembebasan mereka adalah tanpa syarat.

NONEMereka termasuk ahli parlimen Sungai Siput, Dr D Jeyakumar, lima yang lain yang ditahan ialah setiausaha bahagian PSM Sungai Siput, AP Letchumanan, 49, anggota jawatankuasa pusat, Choo Chon Kai, 33, M. Sukumaran 50, timbalan pengerusi PSM, M Sarasvathy, 58, dan pemimpin pemuda, R Sarat Babu, 25.

Mereka yang dikenali sebagai PSM6 itu - pada mulanya ditahan bersama 24 orang lain atas dakwaan mahu 'melancarkan perang terhadap Agong', tetapi pada jawapan balas permohonan afidavit habeas corpus berhubung pembebasan mereka, polis mendakwa mereka sebagai penggerak utama BERSIH 2.0.

Permohonan habeaus corpus itu bagaimanapun ditangguhkan kepada 5 Ogos, lima hari selepas tahanan 30 hari mereka berakhir tetapi polis berhak melanjutkannya selama 30 hari lagi.


APA...??? ROSMAH KENA FITNAH...???

on
NONE


[sumber : sini  dan  sini ]


KE MANA ARAH TUJU KU LI...?

on

Dari Rakyat, Kepada Rakyat, Untuk Rakyat....?

Sesuai dengan nama "AMANAH". YBM Tengku Razaleigh sedang diintai oleh rakyat jelata kemana arah yang akan dituju dalam arus kebangkitan rakyat mahu kepada pemimpin negara yang boleh meletakkan perpaduan kaum di Malaysia ini dihormati oleh semua lapisan masyarakat.

Tengku Razaleigh yang sering kecundang dalam hasratnya untuk berbakti kepada rakyat dan negara kini muncul melalui satu NGO yang nama singkatnya AMANAH diwaktu rakyat sedang mencari cari siapakah yang akan meneraju kerajaan baru dibawah Pakatan Rakyat selepas PRU 13 nanti sekiranya UBN tumpas.

Nama Anwar Ibrahim sentiasa basah dibibir rakyat menyebut bakal Perdana Menteri apabila PR menang nanti, itu pun masih menjadi tandatanya sempatkah Anwar Ibrahim bertanding dalam PRU 13 kerana kes tuduhan liwat sudah hampir kepenghujungnya. Sedangkan PM Najib sedang berkira-kira untuk membubarkan Parlimen.

Apabila Anwar Ibrahim masuk penjara, nama Tengku Razaleigh tentunya akan disebut oleh rakyat sebagai salah seorang yang paling layak jadi Perdana Menteri Malaysia, tapi bukan atas kapasiti sebagai mewakili UBN. Nama Tengku Razaleigh akan sebut apabila beliau tidak bertanding atas tiket UMNO dalam PRU 13.

Tapi sekiranya Tengku Razaleigh bertanding atas tiket UMNO sudah pasti nama beliau tidak akan disebut sebagai orang yang paling layak jadi Perdana Menteri Malaysia kerana dalam UMNO sebenarnya sudah menjadi rahsia umum Tengku Razaleigh sudah tidak diperlukan lagi. Bak kata orang tua-tua, hidung tak macung pipi tersorong-sorong, apatah lagi buat masa ini PM Najib lebih sujud kepada Anuar Musa di Kelantan.

PM Najib telah mengiakan permintaan Anuar Musa semasa lawatan ke Kelantan baru-baru ini dengan meluluskan peruntukan sebanyak dua juta ringgit untuk kemajuan bolasepak Kelantan, itulah buktinya bahawa sekarang ini PM Najib akur bahawa Anuar Musa lebih berpengaruh daripada Tengku Razaleigh.

Sudah sampai masanya diakhir riwayat politik Tengku Razaleigh, beliau mengambil peluang untuk memperhambakan diri kepada rakyat dan negara dengan mencapai cita-cita murni itu melalui jawatan Perdana Menteri Malaysia ke 7 dengan menyertai Pakatan Rakyat dalam PRU 13 kelak.

UMNO yang sudah nak kalah akan cepat ditinggalkan oleh ahli-ahlinya untuk menyokong Pakatan Rakyat apabila Tengku Razaleih mengistiharkan keluar daripada UMNO kerana sudah jelas dalam UMNO sebenarnya memang ramai sedang menanti suasana "Selamat Tinggal UMNO' dan akan mengikuti jejak sepertimana yang akan diumumkan oleh ahli majlis tertinggi AMANAH yang terdiri daripada bekas pemimpin tertinggi parti BN.

Kita hendaklah yakin, PRU 13 nanti Malaysia akan ada sebuah Kerajaan yang Adil dan Bersih, kerajaan yang dituntut oleh anak muda dan rakyat jelata, sebuah kerajaan yang AMANAH yang mana kerajaan bukan lagi dibentuk oleh Barisan Nasional tapi dibentuk oleh parti-parti dari PAS,PKR dan DAP yang boleh dinamakan 'Kerajaan Rakyat'.

Sebenarnya rakyat Malaysia hari ini tidak kisah siapakah Perdana Menteri Malaysia ke 7, asalkan yang terbentuk nanti adalah sebuah kerajaan yang dapat menunaikan amanah rakyat, tidak rasuah, tidak menyalah guna kuasa, adil dan tidak membalon harta rakyat dan khazanah negara.

Rakyat mahu hidup senang dan selesa dalam suasana aman, tidak ada kroni dan pendusta dan rakyat tidak mahu sentiasa ditipu dan ditindas. Sesunggunya rakyat benci kepada pemimpin bercakap lain dan buat lain seperti terdapat hari ini.JANGAN TAK BONGKAR.

onPenyelewengan SPR bakal dibongkar
WarkahDaily – Kecelaruan dan penyelewengan suruhanjaya pilihanraya (SPR) berkaitan daftar pemilih akan dibongkarkan secara besar-besaran dalam tempoh beberapa minggu ini.

Usaha itu akan dilakukan oleh PAS Pusat selepas ianya diputuskan dalam mesyuarat khasnya Selasa lepas.

PAS turut menugaskan beberapa pakar dalam IT bagi menjalankan tugas pembongkaran berkenaan selepas berjaya mengesan kecelaruan dan penyelewengan daftar pemilih dari dahulu lagi namun SPR tidak pernah mengakuinya. Walaubagaimana pun, baru-baru ini, SPR mengakui wujudnya pengundi hantu dalam daftar pemilih.

Dipetik dari Harakahdaily, ahli jawatankuasa PAS Pusat, Ustaz Idris berkata, sehingga kini sekurang-kurangnya 17,000 nama pemilih dikenal pasti berada dalam daftar pemilih di dua tempat mengundi berasingan di seluruh negara.

“Bayangkan tuan-tuan 17,000 pengundi ini ianya jumlah yang besar dan kita sedang mengenalpastikan nama-nama pemilih yang lain sekarang ini.

“Semua ini adalah kelemahan dan penyelewengan yang mesti dipertanggungjawabkan kepada SPR sebagai badan yang bertanggungjawab kepada pengurusan dan pengedalian pilihanraya di negara kita,” katanya Idris dalam satu ceramah di pejabat PAS kawasan Bukit Katil baru-baru ini.

Menurut Idris lagi, PAS bakal mengadakan seminar antarabangsa bagi membongkarkan penipuan yang dilakukan SPR setelah semua data diperolehi dalam masa terdekat.

“Kita mempunyai ramai pakar-pakar IT dan kita mempunyai sistem yang canggih dan berkesan untuk mengenalpasti penipuan dan penyelewengan dalam daftar pemilih.

“SPR tidak boleh berdolak dalik lagi dalam hal ini, jika bukan mereka siapa yang lagi yang melakukan kemungkaran dan penipuan dalam daftar pemilih ini,” tegas Idris lagi.


JANGAN SAMPAI BERPECAH BELAH

on

Perebutan kerusi di Negeri Sembilan dah mula hangatDENGAN SINGAPURA PUN TAK BOLEH LAWAN....

on

INI KAN NAK LAWAN DENGAN TODAK......???
Najib PM Terakhir Umno

on

Ku Li ketuai Pakatan Rakyat...?

on
Tengku Razaleigh Hamzah kini disebut-sebut sebagai sedang ditarik untuk memimpin gabungan pembangkang, dakwaan yang walaupun luar biasa, mempunyai merit tersendiri.

Melalui Angkatan Amanah Merdeka, veteran Umno yang mesra dengan panggilan Ku Li itu menempatkan diri dalam bahasa baharu politik yang lebih liberal, menyediakan ruang bergerak yang lebih selesa antara konservatif seperti Umno dan gabungan Pakatan Rakyat yang lebih liberal.

Tokoh yang dulu mengetuai parti Semangat 46 yang mendakwa lebih tegas memperjuangkan Melayu berbanding Umno, kini menerajui pula sebuah pertubuhan yang boleh disifatkan sebagai membawa "semangat merdeka" yang lebih inklusif.

Penubuhan Amanah dan bahasa yang dibawa memperlihatkan strategi politik yang cerdik oleh Ku Li, ketika apa yang disifatkan sebagai "politik baharu" menjadi sebutan popular, walaupun beliau dan beberapa individu yang menyertai Amanah merupakan orang lama dalam politik.

Nama-nama yang menyertai badan bukan kerajaan Amanah - yang merentasi garis etnik dan kecenderungan politik - memberi gambaran sifat dan hala tuju pertubuhan itu.

Masa Amanah dimunculkan, menjelang Pilihan Raya Umum ke-13 tidak dapat mengelakkanya daripada dibaca sebagai satu usaha politik, sama ada secara kolektif mahupun peribadi bagi Ku Li.

Amanah kini menjadi kenderaan terbaharu Ku Li untuk menegaskan kedudukannya dan kepentingannya dalam politik nasional.

Kemunculan tokoh yang dilihat sebagai bercita-cita tinggi ini secara berprofil tinggi juga dikaitkan dengan masa depan politik Datuk Seri Anwar Ibrahim yang semakin berdepan cabaran getir, sehingga kehadirannya melalui dan melepasi Pilihan Raya Umum ke-13 semakin diragui.

Anwar yang semakin teruk berdepan pelbagai isu yang menjejaskan kredibiliti menjadikan Ku Li alternatif yang berpotensi untuk dipersetujui ramai dalam PR.

Ku Li sebelum ini pernah terlibat dalam rundingan untuk menguasai kepimpinan Pakatan Rakyat dalam usaha membentuk kerajaan pusat pada penghujung 2008. Usaha menarik beliau kali ini merupakan yang kedua dilakukan oleh sekumpulan dalam pakatan pembangkang.

Razaleigh ialah tokoh politik veteran yang disenangi sebahagian besar pembangkang, terutama PAS yang menerajui kerajaan Kelantan dan mendapat kerjasama belau dalam usaha menuntut royalti hasil petroleum.

Ahli Parlimen Gua Musang itu sentiasa mengekalkan hubungan baik dengan PAS dan PR sehingga peranannya semasa pilihan raya kecil Galas tahun lalu berjaya dilalui tanpa mencetuskan banyak pertembungan dengan PAS.

Kedudukan Ku Li sebagai ahli politik veteran dan pendiriannya selama ini yang mengimbangi kedua-dua Umno dan pembangkang menjadikannya tokoh yang dilihat mampu mengetuai satu gabungan pembangkang.

Pada masa sama Datuk Zaid Ibrahim yang mengetuai Parti Kesejahteraan Insan Tanah Air, Kita, juga menduduki posisi untuk memimpin satu gerakan liberal dalam pembangkang.

Tetapi Zaid terjejas ekoran pertembungannya dengan PKR dan pemimpin utamanya, Anwar, yang mampu menyukarkan kerjasama dengan parti berpusatkan bekas perdana menteri itu.

Zaid walau bagaimanapun mempunyai hubungan baik dengan Razaleigh dan turut hadir dalam majlis pelancaran Amanah, dan mempunyai ideologi yang hampir dengan pegangan Amanah.

Razaleigh walau bagaimanapun dijangka tidak akan diterima dengan mudah oleh pembangkang bukan Melayu dalam PR, sekiranya mengambil peranan kepimpinan gabungan pembangkang dan dikemukakan sebagai calon perdana menteri.

Potensi tindakan Ku Li menerima tawaran berisiko tetapi berpotensi itu mampu memberi impak besar kepada Umno yang sedang berdepan tekanan sejak Pilihan Raya Umum ke-12.

Sebarang kemungkinan walau bagaimanapun masih awal untuk dijangka. Untuk kepentingannya, Ku Li juga perlu berfikir panjang supaya tindakannya nanti berdasarkan perkiraan yang jelas dan pasti.

SiasahDailyNajib takut kerajaanya jatuh!

on

http://topnews.in/law/files/Najib-Tun-Razak.jpg


Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Tun Razak masih lagi berada dalam sindrom penafian apabila menuduh himpunan aman Bersih 2.0 sebagai jalan untuk menggulingkan kerajaannya.Hakikatnya kata Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub, Najib gusar akan kejatuhan itu adalah kerana kelemahan dan penyelewengan yang semakin parah berlaku dalam pentadbiranya.


Salahuddin berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Najib pada 22 Julai lalu.
Mengulas lanjut, Salahuddin yang juga ahli Parlimen Kubang Kerian berkata, kerajaan Najib sebenarnya bimbang jika tuntutan Bersih 2.0 itu ditunaikan, ianya adalah jalan yang sukar buat kerajaannya bertahan.


Umno-BN selama ini bertahan dengan pelbagai manipulasi undi dan penggunaan jentera serta media yang memihak kepada mereka, katanya.
Malah, setiap kali berlakunya pilihan raya, isu utama yang akan dibincangkan ialah terdapatnya penipuan pada daftar undi, undi pos dan rasuah, katanya.


Gelaja inilah yang mahu ditolak dan dibersihkan oleh Bersih 2.0 dalam lapan tuntutannya bagi memastikan perjalanan pilihan raya di negara ini telus dan adil, katanya.


Namun, terdapat kebimbangan dipihak pemerintah untuk melaksanakannya, malah ditambah lagi dengan sikap Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang terlalu memihak, katanya.


Sehubungan itu, beliau mendesak satu Suruhanjaya DiRaja ditubuhkan segera bagi memperhalusi isu-isu penyelewengan dalam pilihan raya di negara ini.
Sekembalinya Najib ke Malaysia, beliau ada membuat kenyataan bahawa Bersih 2.0 cuba untuk menggulingkan kerajaannya dengan mengadakan perhimpunan besar-besaran selain menafikan dakwaan gabungan itu bahawa wujud penipuan dalam sistem pilihan raya.


Perdana Menteri terus mempertahankan bahawa pilihan raya di Malaysia adalah bersih sepanjang masa.
"Kita tidak pernah menipu dalam mana-mana pilihan raya di Malaysia,” kata beliau di Kompleks Bunga Raya KLIA pada 22 Julai lalu.


Najib juga menolak dakwaan Bersih 2.0 bahawa BN mempunyai kelebihan tidak adil dengan memiliki ruang besar di media ketika berkempen.
"Kami kata ia adil, mereka (Pakatan Rakyat) kata tidak adil. Mereka berkempen setiap hari, bukan itu tidak adil? Setiap hari ada ceramah di sini di sana... bukan itu tidak adil?” katanya lagi.


Najib berkata perlu ada kesimbangan antara kebebasan bersuara dan ketenteraman awam, tetapi menekankan tiada ruang untuk perselisihan faham di Malaysia.


WAN NORDIN WAN YAACOB  - DETIK DAILY

APA BILA BOLASEPAK PUN DIPOLITIKAN.....

on

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List