BN siap sedia hadapi p'raya mengejut, kata Anwar

on Oct 14, 2010

Tindakan terbaru kerajaan menunda pelaksanaan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) adalah petanda “utama” bahawa pilihan raya umum ke-13 semakin hampir, kata ketua pembangkang, Datuk SeriAnwar Ibrahim.
"Ada kemungkinan kita akan saksikan pilihan raya umum yang mengejut dan saya jangkakan pembentangan bajet esok adalah bajet pilihan raya,” katanya pada sidang akhbar di lobi parlimen hari ini.

Anwar, yang pernah menjadi timbalan perdana menteri dan menteri kewangan berkata, rang undang-undang GST itu dirangka dengan lemah dan ia bukan hanya akan membebankan rakyat tetapi juga tidak mampu membantu menjana pertumbuhan ekonomi Malaysia.
Katanya, adalah jelas kerajaan BN tidak memikirkan kesannya ke atas rakyat apabila membentangkannya tahun lalu.

Menurut Anwar, kerajaan “takut” kerana tidak mampu menangani asakan oleh Pakatan Rakyat yang berpendapat cukai baru itu akan membebankan rakyat, khususnya mereka yang berpendapatan rendah.
"BN kini terdesak menjelang pilihan raya kecil di Galas dan Batu Sapi. GST bukan rang undang-undang yang dirangka dengan baik dan penangguhan kali ini adalah kerana pilihan raya kecil dan kemungkinan diadakan pilihan raya mengejut,” katanya,

Semalam, kementerian kewangan, mengeluarkan kenyataan mengesahkan bahawa kerajaan telah menangguhkan pelaksanaan GST.

Menurut kenyataan itu, GST ditangguhkan bagi membolehkan kerajaan berinteraksi dengan semua lapisan rakyat mengenai pelaksanaan cukai baru itu.

"Kerajaan akan mengambil kira kepentingan dan kebajikan rakyat bagi memastikan penguatkuasaan GST diterima dengan baik," petik kenyataan kementerian itu.

Nazri kesal polis tahan sukarela Majlis Peguam

on

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz kesal dengan tindakan polis menahan empat orang sukarelawan Pusat Bantuan Guaman Majlis Peguam yang mengedarkan risalah 'Buku Merah' pada Ahad lalu.
Risalah 'Buku Merah – Polis Dan Hak Asas Anda' itu merupakan peruntukan yang sememangnya merupakan hak seseorang anggota masyarakat apabila berdepan dengan penahanan oleh polis, seperti yang dilindungi perlembagaan.

Malah, risalah itu sendiri dilancarkan oleh Nazri dalam satu majlis anjuran Majlis Peguam pada Februari 2009 dan April 2006 lalu.

Pada masa itu, beliau mengharapkan supaya masyarakat mengetahui hak mereka dan juga supaya polis mengikut prosedur operasi standard (SOP) mereka.

“Jika mereka ditahan hanya kerana mengedarkan perlembagaan dan mereka tidak melanggar apa-apa undang-undang, saya tidak faham kenapa mereka ditahan,” kata Nazri dalam satu wawancara denganMalaysiakini.

Mengulas lanjut, beliau berkata penahanan itu jelas merupakan tindakan yang mengekang kebebasan bersuara dan kegiatan orang awam.

“(Media) perlu (laporkan) perkara ini kerana kita bukan Negara Polis. Pada saya tidak sepatutnya berlaku penahanan salah. Anda hanya boleh tahan seseorang jika mereka disyaki melanggar undang-undang atau seumpamanya,” katanya.

Katanya, penahanan itu mungkin disebabkan anggota polis yang terlibat itu sendiri – yang mungkin terlalu beria-ria atau fanatik dengan tugas mereka.

Ketika ditanya, beliau bagaimanapun menolak pandangan bahawa insiden itu berlaku disebabkan 'pertentangan' di antara pihak polis dan peguam.

“Ia tidak patut dianggap bahawa (polis) diarahkan untuk berbuat demikian. Saya tidak fikir begitu, saya tidak fikir ada arahan tetap bahawa polis perlu serang peguam,” katanya lagi.

'Wee patut beritahu polis Rahimi tak dipaksa'

on

Jika dipanggil, peguam PKR Saiful Izham Ramli meminta ahli parlimen Wangsa Maju Wee Choo Keong memberitahu "perkara sebenar" bahawa Rahimi Osman - bekas pembantu Datuk Seri Anwar Ibrahim - tidak dipaksa membuat akuan bersumpah.

Saiful Izham yang juga anggota majlis pimpinan pusat PKR berkata, Wee tidak pernah diminta menjadi pesuruhjaya sumpah kepada Rahimi sebaliknya dia didakwa menawarkan diri sendiri bagi tujuan itu.

Menurut Saiful Izham (kiri) juga, pihaknya tidak mahu Wee di kemudian hari mungkin mendakwa beliau juga dipaksa menjadi pesuruhjaya sumpah kepada Rahimi.

"Mungkin dia ada sesuatu hendak disembunyikan," kata Saiful Izham dalam sidang media di ibu pejabat PKR di Petaling Jaya awal petang tadi.

Semalam, Wee enggan mengesah atau menyangkal dakwaan balas bahawa Rahimi tidak dipaksa atau dikurung.

Wee berkata peranannya dalam hal ini hanya terhad sebagai pesuruhjaya sumpah yang menyaksikan Rahimi menandatangani satu akuan bersumpah pada 29 Jun 2008.

Rahimi menjadi tumpuan Rabu lalu, apabila dia menuduh peguam Latheefa Koya dan yang lain, menahannya di Hotel Quality, Shah Alam dan memaksanya untuk menandatangani akuan bersumpah palsu.

Gusti Dalam PKR

on

ZAID Ibrahim adalah satu karakter yang sangat menyeronokkan. Nasib baik ada Zaid Ibrahim dalam PKR. Kalau tidak, kita asyik didendangkan dengan lagu dan irama yang sama. Sejak Zaid masuk PKR, adalah sikit warna-warni dalam kehidupan politik PKR.
Dia sentiasa muncul dengan petikan-petikan yang mengejutkan. Kata-katanya menjadi bahan dan tajuk berita. Itu menjadikannya buruan para wartawan. Wartawan tidak akan pulang dengan tangan kosong.Sidang akhbarnya penuh dengan wartawan sama ada yang pro atau tidak berapa pro beliau. Tapi beliau tidak pernah melayani wartawan dengan mimik muka yang semacam yang selalu ditunjukkan oleh sesetengah orang politik khususnya dari parti yang Zaid sertai sekarang.
Seorang veteran Umno dari Kelantan pernah membisikkan sesuatu ke telinga penulis yang Zaid ini tak tumpah macam Tun Dr Mahathir Mohamad. Sebenarnya adalah tidak wajar sama sekali untuk meletakkan aura diri Zaid dengan tokoh besar negara itu tetapi pada masa yang sama, penulis terpaksa setuju, ciri-ciri Dr Mahathir memang ada pada susuk Zaid.
Kedua-duanya berani termasuk berani mengambil risiko. Kedua-duanya juga tidak takut menyatakan pandangan dan pendirian serta berani menyahut cabaran. Mereka memiliki keazaman yang kuat dan berpendirian teguh ke atas sesuatu yang mereka percayai.

Pernah Bekerja Bersama

Dalam kes Zaid, beliau tidak gentar berarus songsang dengan pandangan umum. Beliau akan bercakap malah lagi disekat akan bertambah kuat suaranya kedengaran. Penulis berani berkata demikian kerana penulis pernah bekerja dengannya selama hampir tiga tahun di Zaid Ibrahim & Co. Setiap Khamis kami akan pulang ke Kota Baru dan pada Ahad kembali ke Kuala Lumpur.
Ada waktunya kami berkereta. Ada masanya kami menaiki pesawat. Setiap kali di Kota Baru, penulis tinggal di rumahnya di Pasir Hor. Beliau ada gaya tersendiri dan tidak mudah tunduk kepada sesiapa walaupun pada waktu-waktu tertentu beliau berdiplomatik dalam berurusan.
Satu contoh sikapnya yang tipikal ialah apabila beliau enggan menerima arahan Ibu Pejabat PKR agar memboikot kumpulan akhbar Utusan Melayu. Pada pandangan Zaid, itu adalah satu arahan yang tidak rasional.
Khamis lalu, ketika berhadapan dengan para wartawan dan diajukan soalan apakah beliau bersetuju dengan kritikan yang dilemparkan ke atasnya kerana masih terus bercakap dengan Kumpulan Utusan walaupun terdapat arahan yang melarangnya berbuat demikian, Zaid berkata;
"Bagaimana anda hendak memanggil diri anda seorang reformis tetapi pada masa yang sama memilih dengan media mana anda hendak bercakap. Jadi, jika saya tidak dibenarkan bercakap dengan Utusan, bagaimana pula dengan Berita Harian, New Straits Times, The Star?
"Jika saya tidak dibenarkan bercakap dengan media, dengan siapa lagi yang harus saya bercakap," soalnya.

Telunjuk

Jadi Zaid tidak peduli sama ada arahan itu datang dari presiden atau timbalan presiden atau setiausaha agung, arahan itu mestilah bersifat progresif, rasional dan logika. Jika ketiga-tiga elemen itu tidak wujud, adalah sukar untuk sesiapapun untuk memaksanya patuh pada arahan.
Bukan sahaja sikapnya ini terserlah ketika di dalam PKR sebaliknya ketika beliau di dalam Umno pun beliau sudah begitu. Beliau mempertahankan hujah-hujahnya jika beliau berasa betul.
Ini terbukti benar menjelang malam sebelum penamaan calon pada pilihan raya umum 2004. Tidak ramai yang tahu akan insiden ini tetapi ketika kejadian itu berlaku, penulis berada di sisi Zaid.
Beliau menerima satu panggilan telefon yang mengarahkan beliau bertanding di kerusi Dewan Undangan Negeri dan bukannya parlimen kerana pucuk pimpinan ingin meletakkan bekas Ketua Pengarah DBKL, Datuk Nordin Razak sebagai calon parlimen Kota Baru.
Zaid membantah. Dan beliau membantah bukan kerana pucuk pimpinan tidak meletakkannya sebagai calon parlimen tetapi kerana calon yang mereka syorkan itu walaupun bekas seorang tokoh pentadbir terkenal dari Kelantan tetapi beliau tidak pernah bekerja bersama jentera pentadbiran Umno Bahagian Kota Baru yang diterajui oleh Zaid ketika itu.

Logika

Logika Zaid ialah, bagaimana jentera parti tiba-tiba hendak bekerja dengan seorang yang tidak pernah bersama mereka tetapi diparacutkan sebagai calon. Zaid berhujah, ini Kota Baru dan pilihan raya umum, bukannya pilihan raya kecil yang mana seluruh jentera parti dari seluruh negara boleh bertumpu di satu tempat untuk membantu calon menang.
Zaid juga berhujah, jentera parti telah bekerja selama lebih empat tahun untuk merampas kembali kerusi Parlimen Kota Baru yang ketika itu sudah 14 tahun berada di tangan pembangkang. Beliau menyakinkan Kuala Lumpur, jika seorang calon lain diletakkan di Kota Baru pada saat-saat akhir, Umno akan tewas.
Yang lebih berani ialah apabila Zaid menyampaikan mesej melalui orang tengah, jika Kuala Lumpur tidak masuk campur urusan penentuan calon di Kota Baru, beliau memberi jaminan Umno akan merampas kembali kerusi Kota Baru.
Benar. Kesemua kerusi DUN yang ditandingi Umno dalam Parlimen Kota Bharu tewas tetapi Zaid menang kerusi parlimen Kota Baru. Atas keengganan beliau untuk tunduk kepada tekanan dari Kuala Lumpur dan keberaniannya untuk mempertahankan dirinya sebagai calon Kota Baru, akhirnya Zaid menang menewaskan calon dari parti yang kini beliau sertai - PKR.

Wajah Pluralisme

Zaid yang penulis kenali dahulu adalah Zaid yang penulis kenali sekarang. Kalau nak terima Zaid, terimalah dia seadanya. Jika tidak, jenuh jugalah hendak menjinakkan orang bernama Zaid Ibrahim ni. Kenapa orang macam Zaid yang mewakili wajah pluralisme PKR nampak seperti payah untuk menembusi kepimpinan tertinggi PKR sekarang?
Bukankah, PKR benar-benar hendak membawa politik baru dan bersungguh-sungguh hendak bolos keluar dari hegemoni budaya dan amalan politik sekarang yang pada pandangan mereka yang mendokong PKR sebagai tidak sesuai lagi dengan pendekatan rakyat Malaysia yang mahukan perubahan?
Tetapi pelbagai cara telah dibuat untuk menidakkan peluang Zaid. Namun itulah politik. Gustinya lain macam. Sudah pastinya Zaid pun sedar akan situasi ini. Yang terbaru entah apa strategi Zaid, beliau umum akan tarik diri dan sokong Nurul Izzah sekiranya ahli parlimen Lembah Pantai itu bersedia tanding jawatan timbalan presiden.
Kata Zaid, beliau telah bercakap dengan Nurul tentang hal ini dan mengambil pendirian ini apabila mendapat tahu yang Nurul pun sedang menimbang sama ada akan menerima pencalonannya sebagai timbalan. Setakat ini selain untuk jawatan timbalan, Nurul turut mendapat pencalonan bagi jawatan naib.
Jika melihat kepada percaturan politik, tidak mungkin bapa jadi ketua umum, emak jadi presiden dan anak jadi timbalan. Nanti orang kata ini parti anak beranak. Tetapi menurut Zaid, beliau nampak Nurul mewakili wajah baru dan mampu memberi kesegaran baru dalam PKR dan yang lebih penting tidak takut untuk menyatakan pendirian serta pendapat - sama sepertimana dirinya juga. Jika Nurul setuju, kata Zaid, beliau tidak akan bertanding apa-apa jawatan pun sebaliknya akan menjadi ‘pengurus kempen’ kepada Nurul Izzah.

Opsyen

Apakah Zaid melihat syornya ini sebagai satu opsyen? Satu jalan keluar kepada tentangan terhadapnya supaya tidak bertanding jawatan timbalan? Apa strategi terbaru politik Zaid? Apakah wujud pakatan antara Zaid dan anak sulung Anwar itu? Menarik sungguh. Ayah sokong Azmin Ali. Zaid sokong anak. Ibu sokong siapa pula? Di sebalik kecoh baling kerusi di sana-sini, di satu sudut yang lain pula, Zaid Ibrahim telah menyemarakkan lagi sepak terajang politik PKR.M/Star

Nota: MB Selangor, Khalid Ibrahim telah mengumumkan hasratnya untuk bertanding jawatan timbalan presiden tetapi keputusan muktamad akan ditentukan oleh sebuah jawatankuasa yang dibentuknya untuk menilai apakah keputusannya itu membawa kebaikan atau keburukan pada parti. Nurul Izzah pula pada mulanya berkata akan beri jawapannya pada Ahad tetapi sehingga sekarang masih belum mengisytiharkan keputusannya. Sama-samalah kita tunggu.

Bajet 2011 : Juak Pembodek Akan Bersorak Lagi

on

Media sedang 'berpesta'apa yang akan berlaku Jumaat ini. Pembaca juga sedang menanti-nanti apa yang akan dibacakan oleh Menteri Kewangan mengenai Bajet 2011.

Apa yang pasti juak UMNO akan 'kebulur' bercerita dengan wartawan untuk mengulas mengenai Bajet 2011. Juak ini akan menyokong dan menyatakan ini Bajet 2011 untuk rakyat.Dimanakah kebenarannya ?

Pencatat ingin mengimbau kemabali Bajet 2010 yang dibacakan Oktober tahun lepas. Datuk Seri Najib Tun Razak kelihatan gagal melaksanakan Bajet tersebut.

Keperihatian kepada rakyat adalah omong-omongan sahaja. Peratusan kepada rakyat miskin masih ditahap lama. Angka-angka ratusan juta dan billion hanya menyedapkan telinga sahaja.

Rumah kos rendah masih banyak yang terbangkalai dan rumah yang ingin dibina entah dimana.

Harga barang keperluan am tidak dapat dikawal dan rasuah dikalangan penjawat awan kelihatan tidak menurun malah bertambah.

Maka esok Najib Razak akan mengumumkan mungkin penurunan beberapa harga atau cukai untuk disorak oleh juak UMNO. Disebut juga angka kenaikkan peratusan yang melibatkan 'chart index' ekonomi.

Dalam masa yang sama kini kerajaan terkapai-kapai menentukan tanda aras kecapaian negara. Kini DUN sarawak yang sukar untuk ditentukan tarikh pembubaran menunjukkan kerajaan BN dalam keadaan sangat tertekan.

Agak malang Pilihanraya Kecil DUN Galas, pemimpin utama UMNO-BN sudah cabut lari.

Menjadi sejarah PRK dilantik Ketua Bahagian Gua Musang menjadi Pengarah Pilihanraya Kecil. Ia jelas Perdana Menteri dan Timbalan sudah kecut perut.

Mengibas Bajet 2011, pencatat membayangkan ahli ekonomi, penganalisis dan marhaen akan mengeleng kepala tanda BN-UMNO akan perbodohkan seluruh rakyat Malaysia.

Mungkin pembaca tersenyum komentar pencatat ini. Kita dengar Jumaat teks itu dibaca dan bacalah Utusan Malaysia hari Sabtu. Pembodek bermaharajalela dan TV3 bermegah-megah.

Rashid : Ezam dan Zaid di belakang segalanya......???

onApa yang telah diduga telah berlaku. Sharpshooter pernah bagi klu dan persoalan tentang Rasid di sini.
Sebenarnya Rasid adalah orang pertama dan sasaran pertama yang pernah disebut oleh senatak raja sesumpah haram jadah melalui telefon selama 2 jam kepada seorang Exco AMK Malaysia. Pada masa itu, senatak sedang melobi dan mengajak Exco Amk Malaysia tersebut untuk bersamanya keluar parti pada tahun 2007.
Tetapi senatak kecewa kerana gagal meyakinkan exco amk tersebut yang kini masih setia dengan perjuangan Keadilan dan berusaha keras memastikan Chegubard Ketua AMK Malaysia yang baru.
Jika diikut skrip asal senatak, Rasid adalah orang yang akan mengaku pernah diliwat oleh Anwar sewaktu dalam penjara di Sg Buluh bukan Sialful dan Rasid menurut senatak adalah tukang urut Anwar semasa dalam penjara Sg Buluh.
Tetapi kini skrip yang sama cumanya telah bertukar watak sahaja. Skrip asal watak utama Rasid tetapi apa yang berlaku watak utama adalah Sialful. Rahimi dan Rasid pelakon tambahan sahaja setelah dua tahun lebih baru muncul. Skrip untuk Rahimi dan Rasid adalah sama sahaja.
Siapa yang membawa Rahimi masuk ke pejabat Anwar? Siapa yang menemani Rasid? Mengapa dan benarkah Rahimi dan Rasid membuat akuan bersumpah dengan paksaan?
Bersambung....harap bersabar...
Sharpshooter 

P/s : Menunggu Ezam untuk menjawab. Tak syok dengar cerita satu pihak. Tapi ada blog main ini Zaid punya kerja. Baca sini.

Jadi kalau dicantumkan, Zaid tambah Ezam punya kerja maknanya UMNO + PKR punya kerja.

Sekarang politik ada join venture antara parti yang berseteru ke?

Jadi Zaid dengan Ezam sila jawab. Mana tahu ada cerita lain keluar. Takkanlah Ezam nak masuk PKR balik, dia dah jadi senator. - NeutralDaily-

Siasatan Bukit Aman terhadap Sharpshooter dan Zulkifli terhadap laporan Rahimi

on

Kelmarin 13 Oktober 2010, jam 4.30 petang sharpshooter bersama Zulkifli telah selesai memberi keterangan di Ibu Pejabat Bukit Aman yang tak pernah aman.

Kami hadir ke Ibu Pejabat Bukit Aman bersama dua orang peguam. Kami disoal siasat serentak tetapi di dalam dua bilik yang berasingan.

Kami memilih dan mengguna pakai Seksyen 112 (2) Kanun Prosedur Jenayah untuk tidak menjawab semua persoalan yang diajukan walau pun diasak dan dipaksa menjawab semua persoalan. Hampir 20 soalan yang ditanya dan diasak kepada kami tetapi polis pun memang sudah masak dengan orang Keadilan yang memang tahu hak dan undang-undang 

Kami cuma memberi sedikit kenyataan setelah semua persoalan tidak dijawab kecuali yang terakhir - Adakah kamu ingin menambah atau meminda apa-apa kepada kenyataan kamu?

Ringkasnya adalah kami menemani Rahimi di Hotel Quality kerana bimbang apa yang berlaku pada 1998 kepada beberapa staf Datuk Seri Anwar Ibrahim dimana mereka ditahan oleh pihak cawangan khas atau polis dan dipaksa untuk membuat pengakuan palsu.

Sepanjang kami menemani Rahimi di Hotel Quality, keluarga Rahimi ada datang berjumpanya di bilik hotel malah kami diperkenalkan oleh Rahimi kepada keluarganya, inilah dua abang yang menemaninya dengan baik.

Pada malam 29/6/2008, Rahimi telah mengajak kami pergi menonton bola Final Euro di Seri Pentas, Damansara bersamanya. Kami pergi dengan seorang kawan Rahimi bernama Imran dengan menaiki satu kereta iaitu kereta Rahimi. Kami kemudiannya pergi minum di satu kedai mamak bersama Rahimi dan Imran sebelum pulang ke hotel.

Pada sepanjang masa kami menemani Rahimi, kami tidak pernah melihat Rahimi dipaksa, diugut ataupun sebarang kekerasan digunakan ke atasnya oleh sesiapa termasuk oleh kami sendiri. 

Selepas membuat kenyataan tersebut, pihak polis sekali lagi telah mendesak kami untuk menjawab soalan berikutnya setelah kami menjawab soalan terakhir. Tetapi polis kecewa dan hampa kerana kami begitu tegas menggunakan Seksyen 112 (2) Kanun Prosedur Jenayah untuk tidak menjawab sebarang soalan tambahan. Polis berang tetapi kami tetap tenang...Jangan takut kepada polis kerana mereka juga adalah makhluk seperti kita. Takbir.

Terimakasih pada semua yang memberi sokongan dan doa lebih-lebih lagi kepada sahabat-sahabat adik beradik seperjuangan seperti gambar di bawah yang sentiasa bersama untuk memperjuangkan kebenaran dan keadilan dan bekerja keras memastikan Chegubard Ketua AMK Malaysia yang baru. InsyaAllah.

Sharpshooter yakin..kebenaran dan keadilan bersama orang-orang yang sabar dan kami yakin Saiful Izham dan Latheefah Koyah tidak pernah memaksa Rahimi dan Rasid untk membuat akuan bersumpah. Ini adalah cubaan untuk memburukkan kredibiliti dua orang peguam Anwar yang profesional serta imej Anwar Ibrahim sendiri.

Kami berdua bersama Imran akan membuat sidang media di Pejabat Keadilan Pusat, Tropicana pada jam 1 tengahari hari ini 14 Oktober 2010. Nantikan berita lanjut akan menyusul.

Terimakasih pada semua sahabat-sahabat yang datang dari Johor, Negeri Sembilan, P.Pinang, Kedah, Wilayah serta adik-adik mahasiswa yang menunggu sehingga kami selesai memberi keterangan kepada polis bukit aman yang tak pernah aman.

Sah! Proton Inspira, harga dari RM79K

on

WarkahDaily – Penulis telah pun diketemukan satu ‘scan brochure’ Proton Inspira yang telah dibocorkan orang tertentu yang mungkin ada hubungan dengan penjualan proton (nak bagi gempak tu, lagi ramai orang tempah maa..ehe).

Dah jelas katt brochure tu terpapar nama Proton Inspira.

(Teman nak mintak maap kat arenakereta.com pasai teman ‘curi’ hangpa punya gambar brochure tu. Jangan marah ye..ehe)

Namun, sehingga hari ini, kerahsiaan model baru Proton itu tidak lagi enjadi tanda-tanya bagi peminat Proton kerana banyak laman web, blog dan forum duk taruk gambar beserta komen-komennya (dah tak jadi surprise lagi dah..).

Dari segi rupa paras kereta tu dah tak jadi masalah dah, memang memenuhi citarasa peminat Proton ala Mitsubishi Lancer tu. Sekarang orang duk tanya pasal harga pulak. Apakah betul-betul berbaloi dengan apa yang diharapkan?

Kalau lihat kepada harga kat brochure tu, harga bermula RM79,xxx tapi bergantung kepada variannya sebab proton pengganti bagi Proton Waja itu akan mengeluarkan varian 2.0.

Kalau ikut harga yang dilaporkan oleh Utusan Malaysia, Proton Inspira akan dijual pada harga di bawah RM80,000 seunit bagi enjin 1.8 liter dan bawah RM95,000 bagi enjin 2.0 liter.


Proton Inspira RM79,888 dibuka untuk tempahan


Proton Holdings Bhd memperkenalkan Sedan baharu empat pintu bersaiz sederhana "Inspira", dengan harga permulaan pada RM79,888 dan ia bukan model pengganti bagi Waja.

"Waja sedang dihentikan. Ini bukan pengganti," kata Pengarah Urusannya Datuk Syed Zainal Abidin Syed Mohamed Tahir di pelancaran awal edisi terbaharu produk Proton itu di Subang.

Beliau berkata model baharu itu adalah hasil daripada perkongsian jangka panjang Proton dengan Mitsubishi Motors Corporation (MMC).

Kerjasama dengan MMC untuk menghasilkan Inspira membolehkan Proton menjimatkan banyak masa dan dana, katanya. 

"Daripada padangan syarikat ia lebih murah," katanya sambil menambah kos untuk membangunkan sebuah kereta yang benar-benar baharu ialah kira-kira RM700 juta.

"Ia kerjasama sama-sama menang bagi Proton dan MMC," katanya.

Tempahan bermula hari ini dengan minimum RM1,000. Mereka yang menempah kereta dari hari ini sehingga 15 Nov akan mendapat perkhidmatan servis dua tahun percuma atau 50,000km pertama.

Pakej servis itu termasuk caj buruh percuma dan alat-alat servis bernilai RM1,658 bagi kereta tersebut yang akan dilancarkan pada 10 November. 

Proton menawarkan penghantaran berubah berterusan (CVT) dengan sistem kawalan elektronik kenderaan pintar dan inovasi (INVECS-III) dalam varian Inspira.

Antara ciri-ciri praktikal yang boleh diharapkan pelanggan daripada model baharu ini termasuklah kruis auto, lampu automatik dan pengesan hujan, sistem penyaman udara automatik penuh dengan sistem kawalan cuaca bagi penumpang dihadapan dan belakang, dan beg udara keseluruhan bagi keselamatan penumpang. 

Proton menyasar menjual 1,600 unit Inspira sebulan.

"Pasaran bagi kereta Segmen-C ialah kira-kira 5,000-6,000 unit sebulan. Oleh itu kami menyasar 1,600 sebulan kerana ia bernilai bagi wang," kata Syed Zainal.

Beliau berkata syarikat itu juga menyasar mengeksport Inspira, "tetapi kami akan terlebih dahulu memastikan kestabilan pengeluaran." 

Inspira tampil dengan empat warna -- Putih, Hitam, Perak dan Merah.

LOMPAT JANGAN TAK LOMPAT.....???

on

Lagi Katak Nak LompatAnggota Majlis Pimpinan Pusat (MPP) PKR N. Gobalakrishnan memberi kata dua akan keluar parti itu sambil mendakwa Naib Presiden Azmin Ali dan beberapa pemimpin tertinggi membentuk “puak” untuk memanipulasikan proses pemilihan yang menggunakan sistem langsung.

Sehubungan itu, Ahli Parlimen Padang Serai ini menggesa Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP) segera mengambil tindakan untuk membetulkan segala kelemahan dan kekurangan yang wujud ketika pemiliham bahagian, yang berakhir 3 Oktober lalu, dan jika gagal beliau akan meninggalkan parti.

“Hari ini, saya datang dengan kenyataan ini meminta jawatankuasa pemilihan segera menyelesaikan kesemua masalah berkaitan dengan pemilihan bahagian.

“Saya mahu mereka berlaku adil, telus dan berkecuali kepada semua.


“Jika keadaan ini berterusan, maka tidak gunanya (saya) tinggal lagi (dalam parti), jika ada individu yang boleh memanipulasikan pemilihan cara-cara begini,” kata beliau yang pernah dikaitkan akan keluar parti satu hari bersama beberapa wakil rakyat yang telah pun keluar.

Beliau telah menafikan khabar-khabar angin itu sebelum ini.

Kata Gobalakrishnan (gambar), sepanjang 11 tahun lalu beliau berdiri teguh bersama parti tetapi ini kali pertama “berdiri di depan kamera” mendesak jawatankuasa pemilihan bertindak tegas.

“Mereka boleh panggil saya pengkhianat atau trojan, tetapi saya akan tegas... tetapi jika perkara ini berterusan, saya tidak fikir saya perlu kekal,” kata beliau pada sidang media di bangunan Parlimen.

Gobalakrishnan merupakan salah seorang pemimpin yang dicalonkan untuk jawatan naib presiden.

Nurul Izzah akhirnya layak tanding timbalan

on


Ahli parlimen Lembah Pantai Nurul Izzah Anwar akhirnya layak bertanding jawatan timbalan presiden PKR setelah biro politik memutuskan menerima pencalonan dari Sempoerna yang lewat dihantar.

Setiausaha Agung Saifuddin Nasution berkata, keputusan itu dicapai dalam mesyuarat terbarunya malam tadi.


Sempoerna adalah antara enam cabang yang lewat menghantar senarai pencalonan selepas tarikh akhir 10 Oktober.

Yang lainnya termasuk Titiwangsa dan Setiawangsa.

Ditanya sama ada cabang yang membuat pencalonan bagi jawatan timbalan presiden, Saifuddin berkata, beliau perlu semak, tetapi mengesahkan Sampoerna mencalonkan Nurul Izzah untuk jawatan tersebut.

Dengan itu, Nurul Izzah kini layak bertanding jawatan tersebut sekiranya mengesah menerima pencalonan itu sebelum 16 Oktober depan.

Coming home to roost

onThis is not just about PKR. This is also about Pakatan Rakyat. The head honcho of PKR will automatically become the head honcho of Pakatan Rakyat -- just like the head honcho of Umno becomes the head honcho of Barisan Nasional.
NO HOLDS BARRED
Raja Petra Kamarudin
We shall soon be seeing the 12th by-election since the March 2008 general election, which will be held in Galas, Kelantan.
Galas is in the Gua Musang parliamentary constituency, a seat that has been consistently won by Tengku Razaleigh Hamzah, the taiko of that area.
As much as Umno tried to topple Tengku Razleigh in the days when he led Semangat 46 they never could kick him out. Tengku Razaleigh could have won that seat even as an independent candidate.
About 15% or so of the voters in Galas are Orang Asli and it is said that this is the biggest Orang Asli constituency in Malaysia (I have not checked the statistics yet). So the Orang Asli would most likely be the group that will determine whether PAS or Umno wins this seat.
In the 2008 general election, PAS managed to win this seat although the other two state seats, plus the parliamentary seat, went to Umno. However, was it PAS or was it the candidate who won this seat? The Galas seat, just like Gua Musang, is ‘personal to holder’ and was not won because of the party.
The Orang Asli in Galas are not happy with the state government. This is because the district office demolished their church. Why they would demolish a church deep in the jungles, which is of no threat to anyone and is off the beaten track, is anyone’s guess.
The Orang Asli took the government to court and won. But the district office is appealing the court’s verdict so the matter is still unresolved. Why can’t the district office admit defeat and allow the Orang Asli to rebuild their demolished church? I don’t know. Maybe it is because the government hates losing.
Now, PAS needs the support of the Orang Asli to be able to win the Galas by-election. But will the Orang Asli give PAS their votes or will they use this by-election to punish PAS for what the district office did to their church and for stubbornly still fighting to overturn the court decision?
There are a number of Chinese voters in Galas but the community is not as large as the Orang Asli. So PAS will have to depend on the Malay voters. But with Tengku Razaleigh, the Gua Musang taiko, leading the charge, the Malays may be delicately split 50:50. Thus the Orang Asli votes are very crucial.
It is a predicament that PAS is soon going to face. If PAS can ‘pull rank’ and instruct the ‘Little Napoleons’ in the district office to withdraw its appeal and accept the court’s verdict and allow the Orang Asli to have their church then it is possible that the situation can still be salvaged. If not, then this seat may fall to Umno.
It is perplexing that the district office refuses to allow the Orang Asli their church when the state government gave the Hindus in Kelantan permission to build a temple. In fact, the Hindus did not ask for a temple. It was Menteri Besar Nik Aziz Nik Mat who summoned the Hindus for a meeting and offered permission for them to build a temple. Why now make a big deal out of the Orang Asli church?
Over to you PAS and may common sense prevail.
The PKR party election is probably a bigger event than the Galas by-election, in particular the contest for the post of deputy president.
Understandably, the deputy presidency is an extremely sought-after post because if anything were to happen to the president or the party adviser then the deputy would become the de facto president. And many are not sure if Anwar Ibrahim can succeed in staying out of jail seeing that the government is bent on getting him on theSodomy 2 charge.
The issue is not whether Anwar is guilty or not. It is how badly the government wants him behind bars. After all, in the Sodomy 1 case the government failed to prove Anwar’s guilt. Anwar was sent to jail because he failed to prove his innocence although any first-year law student can tell you that this is not how the law works.
The party contest has seriously split PKR. As it is, PKR is already the weak link in Pakatan Rakyat. Can the members close ranks once the party contest is over and the winners and losers have been decided? I don’t know but then it will all depend on who the winners and losers are.
To save the party, some compromises may have to be ironed out. The main friction appears to be between Zaid Ibrahim and Azmin Ali. And both sides has accused the other of ‘playing dirty’.
What the members should do is to reject both. Don’t vote for either Zaid or Azmin. Instead, vote for the ‘dark horse’. That would be one way of ending the conflict.
The only two dark horses I can think of would be Menteri Besar Khalid Ibrahim and MP Nurul Izzah Anwar. And if Nurul is not able to contest then it would have to be Khalid.
But will Khalid contest if Nurul is not eligible to contest? He may have to, not because he wants the post, but so that he can offer the members a third choice in the event they want to ‘punish’ both Zaid and Azmin.
I would rather see Nurul join the contest so that Khalid can be free to run the state. Selangor is too important a state to lose in the next general election. And if anything happens to Anwar then Khalid will be lumbered with the job of running the party. And if he focuses on the state instead, then the party is going to suffer. There is no way Khalid can run both the party and the state at the same time seeing that both are ‘problem areas’.
That is why I want Nurul to contest. But if she can’t then she can’t. What more can I say?
I have nothing against Azmin. In fact, he is my friend (as is Zaid) and we do still keep in touch, at least via SMS. But Azmin just has too many enemies. And the other two coalition members, PAS and DAP, are more comfortable with Khalid than with Azmin.
This is not just about PKR. This is also about Pakatan Rakyat. The head honcho of PKR will automatically become the head honcho of Pakatan Rakyat -- just like the head honcho of Umno becomes the head honcho of Barisan Nasional.
Some think I am getting too personal about the PKR party contest. Maybe I am. Anything that affects the future of Pakatan Rakyat I take very personal because this invariably affects the future of Malaysia as well.
So we need to look at the big picture. I couldn’t care a damn who becomes the number two of PKR if it is just about PKR. But when the outcome has a bearing on the wellbeing of Pakatan Rakyat, then it becomes everyone’s concern, even those in PAS and DAP.

Why is RPK acting so out of character....???

on


Prominent blogger now in exile in the United Kingdom Raja Petra Kamarudin (RPK) caught this writer by surprise with an overly critical reaction to Lembah Pantai MP Nurul Izzah's failure to obtain at least two nominations to contest the party's deputy presidency. My commentary here is not to go into the "technicalities" involved in the nominations process, but to focus on RPK's uncharacteristic reactions for someone sympathetic to the only viable alternative coalition led by PKR to replace the BN government.
RPK titled his latest "No Holds Barred" column yesterday (Oct 13, 2010) "Umno is beginning to look better than PKR" and his scornful look at the current PKR party elections in progress seems totally out of character with the writer that I know. (Digressing a bit but I feel perinent in my claim that I know this writer at close range, Raja Petra was the key speaker for the first two annual outings called Bloggers Universe Malaysia (BUM) which I was proud to serve as organising chair.)

And knowing that Nurul herself has never stated she would want to contest the second highest post in PKR, why would an Opposition fighter, swing so ballistically into putting long nemesis UMNO in such good light, as compared with 12-year-old Parti Keadilan Rakyat?

And the real rat is ...

Reacting to a FMT report stating that Nurul did not qualify to contest the deputy president's post after getting only "one nomination" at the close of nominations on Sunday, RPK wrote, and I quote at length:

"And when did they decide that Sunday is the closing date for nominations? Was this decided the following day, on Monday, after two more nominations for Nurul Izzah came in? In other words did they decide on the Sunday closing date on Monday when they realised that Nurul had received an additional two nominations and that this would therefore qualify her to contest the party deputy presidency?

"I smell a rat here, a dead rat. And the smell stinks to high heaven. It appears like PKR is even dirtier than Umno. Now, even Umno is looking better than PKR," he added.

Can PKR defend Selangor...???

on
  1. I am not an expert political analyst but some of my friends do their living by analyzing political activities in many countries including Malaysia. Two months ago my friends says the 13th GE is looming and it is anticipated to be held not later than the first quarter next year. The likelihood that it will be held in Dec 2010 is quite high if certain environment elements can be managed. The East Malaysia FD needs to be cashed in and this can be seen at the frequency of Najib trip to East Malaysia.

  2. Among the few latest signs of the looming election is the “forced SD” police report done by Rahimi Osman. It seems that he is one of former PA for Anwar. Today Rasid Rosli,another former aide to PKR de facto leader Anwar Ibrahim, claims that he was confined at a hotel and coerced into signing a statutory declaration against his will. It must be appreciated that this is a plan and organized disclosure and it must also be appreciated that this is not the last of it.It is expected major announcement will be done a few days after the dissolution of parliament. The latest announcement by the government on the deferred implementation of the GST is one of another strong signs.

  3. When RPK express his frustration in London, many PKR members and anti-BN group went into silence. There was hardly any commentary anywhere other than on the MSM. Many felt betrayed. Another salvo came when RPK wrote in MT “Umno is beginning to look better than PKRAs anticipated, there were not many comments from the usual crowd. In my mind, RPK is a man proven to have many sources. When he says something and writes something it is not without basis. One needs to read with a clear conscience to appreciate that there is a lot of truth in what he says.

  4. While BN has a very slim chance of regaining Penang and Perak, Kedah is very much an even battle ground. Selangor is the crown jewel and something that must be recaptured at all cost and at the same not losing what is already in hand. GE 13 will not have many of the elements that brought the surprise victory to PR. Hindraf members have seen that their hard work has not been rewarded accordingly. The hate for BN is getting less. The accommodating attitude of Pak Lah towards the opposition is not there. One can expect that Najib will not be as merciful as Pak Lah. People are now getting frustrated with PR that the promise for change has not been meted out fully.

  5. In the last few weeks people are observing on how PKR conduct their election. From the first shot it is clear that everything is not well. In fact evidence are surfacing that the system is being manipulated in such a way to ensure that Anwar No1 loyalist will win. It is not surprising that Zaid Ibrahim made a demand in writing to party conduct its election in a transparent manner before he decide that he will contest. His enemies will say that he is laying the foundation for an excuse not to contest but I would disagree. The way Nurul Izzah was being denied from receiving adequate nomination support shows that everything is unwell in PKR. An aspiring No 2 contestant is worried of splitting votes among the members.

  6. PKR members must ask themselves whether they are in for a short term or for a long term game. If they are serious about keeping Selangor, they better get their act together. Time is running short. I am not sure about the other areas in Selangor but I am confident in my prediction that if PKR/SSG did not come in to resolve the abandon housing in Ukay Bistari, they will lose 3 seats i.e. DUN Gombak, Parliament Ampang and Parliament Gombak. Call it a threat if you like it but this are facts. This facts delivers message that is no different from what RPK is saying. The ball is in their court to show that the word “Keadilan” and “Rakyat” means something.

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List