ANWAR MESTI DIHAPUSKAN

on Apr 21, 2011

Demi survival politik UMNO Anwar mesti dihapuskan. Walau dengan apa cara sekalipun watak ini mesti dihapuskan dari arus politik Malaysia. Watak inilah yang menggelorakan arena politik Malaysia yang sebelum ini tenang tidak pernah bergoyang sedikitpun. Sama ada orang suka atau benci, Anwar pernah disenarai oleh TIME MAGAZINE 2008 sebagai antara 100 tokoh dunia paling berpengaruh sebaris dengan Obama, Vladimir Putin, Hillary Clinton, Sonia Gandhi John McCain dan lain-lain. Beliau belum pernah gagal dalam sebarang pertandingan. Jenayah paling besar yang pernah dilakukannya ialah mencabar TDM 1998. Sejak itu nasibnya pun berubah. Satu demi satu kawan berpaling tadah.
Tsunami Politik 2008 adalah antara kesan dan pengaruhnya. BN hilang kuasa 2/3 di parlimen. Jika tsunami politik berskala lebih besar melanda PRU13 dan Putrajaya terbungkas maka pada ketika itu rakyat akan tahu bahawa terdapat sebuah terowong bawah tanah menghubungkan Putrajaya dan KLIA. Pada ketika itu lubang-lubang tikus disempadan juga akan menjadi tidak selamat.


Dia adalah penggugat yang mengancam tahta dan singahsana kuasa berupaya menggegarkan tenaga muda progresif membina garis baru politik Malaysia – Negara bangsa yang adil serta hak asasi lebih terjamin.
Politik UMNO adalah warisan politik bangsawan Melayu feudal yang melihat Jebat sebagai orang yang sangat berbahaya. Warisan Pateh Karma Wijaya mencetus fitnah yang menyebabkan Jebat mengamuk dan akhirnya dibunuh. Pun begitu, Jebat tidak pernah mati. Semangat Jebat terus hidup dalam setiap jiwa yang cintakan keadilan.
Dalam konflik kuasa politik orang-orang Melayu sejak dulu fitnah adalah aparat politik yang sangat ampuh untuk menghapuskan musuh. Dalam hal ini Datok Bahaman pernah berpesan kepada pengikutnya agar jangan sekali-kali percaya kepada pembesar-pembesar Melayu. Bahaman adalah panglima raja - bergelar Orang Kaya Semantan menentang dasar cukai tanah  yang zalim oleh Inggeris di Pahang akhirnya menjadi orang buruan. Minumannya pernah dibubuh racun dalam satu majlis bersama pembesar-pembesar Melayu di Kota Bharu pada tahun 1896. Ia terselamat dan selepas itu Bahaman kemudian menukar namanya untuk setiap perjalanannya agar jejak beliau tidak dikesan"
Abdullah CD adalah warisan Perang Bahaman pemimpin Regimen 10 yang memakai berbagai nama dihutan akhirnya termakan juga racun yang dimasukkan di dalam makanannya. Dia diracun oleh orang yang diupah pada tahun 1971 yang kemudian telah membuat pengakuan secara pribadi kepadanya. Ketika itu Regimen 10 (Melayu) amat menjadi ancaman terhadap UMNO.
Dalam kes Anwar walaupun dikenali sebagai pemimpin yang begitu toleran namun Anwar adalah pemberontak terhadap ketidakadilan dan kerakusan kuasa kaum bangsawan Melayu yang telah berlanjutan lebih setengah abad. Pidatonya jitu dan mencengkam jiwa pendengar serta mampu mencetuskan gelombang kebangkitan di kalangan orang muda.
Lebih menggugat apabila dia berjaya membawa PAS – DAP duduk semeja sekaligus menghancurkan seluruh usaha UMNO selama ini agar PAS  dan DAP terus bercakaran. Anwar juga telah berjaya mengubah persepsi negatif orang-orang Tionghua terhadap PAS. Sokongan orang-orang Tionghua terhadap calon PAS di beberapa kawasan pilihanraya kecil menjadi bukti perkara ini. Sebelum ini PAS adalah ‘kui” atau hantu kepada orang Tionghua yang selalu diusik-usik oleh pemimpin-pemimpin UMNO supaya menjauhi parti ini kecuali jika mereka sanggup disunat….!
Anwar berjaya melunturkan kepercayaan orang-orang Tionghua terhadap MCA dan Gerakan. Di Bandar-bandar di Semenanjung boleh dikatakan hampir tiada lagi orang-orang Tionghua yang percaya pada MCA atau Gerakan. Kalau adapun mungkin yang sangat terpencil. Arus ini tidak mungkin surut lagi malah diramal akan menjadi gelombang lebih besar dalam PRU 13 nanti. Ada baiknya pemimpin-pemimpin MCA dan Gerakan bungkus kain baju mereka dan tinggalkan parti. Parti itu sudah tidak relevan. Orang-orang Tionghua tidak mudah dibeli dengan duit seperti orang Melayu, Malanau, Iban dan Kardazan. Sekolah Cina telah wujud di Malaya sejak tahun 1930 lagi ketika itu sekolah Melayu pun belum ada. Ini bermakna mereka kenal huruf-huruf p-o-l-i-t-i-k itu lebih awal.
Selain daripada fitnah dan isu perkauman apakah alat lain yang boleh diketengahkan untuk menyekat Anwar kecuali good governance dan jangan menindas rakyat. Dan ini tidak mungkin terjadi ! Dalam hal ini pilihan yang ada ialah “ Anwar “ dia mestilah dihapus demi kesinambungan kuasa bangsawan Melayu itu.Sekali lagi kaum bangsawan menuduh Anwar sebagai orang keciwa yang kononnya memberi harapan kepada orang-orang Tionghua untuk memerintah negara ini.
Fitnah bersiri yang dilancarkan UMNO terhadap Anwar bukanlah suatu yang aneh kerana hanya cara ini sahaja watak ini boleh dihapuskan. Selain Anwar siapa lagi yang boleh menyatukan PAS – DAP yang sepanjang sejarah bertikaian tetapi hari ini telah menjadi benteng baru untuk rakyat sandarkan harapan. Sebelum ini pemimpin-pemimpin besar UMNO tidak pernah percaya bahawa akan wujud barisan alternatif seperti BN. Justeru mereka percaya hanya BN sahaja yang boleh mendirikan kerajaan.
Lebih 50 tahun PAS dan DAP dilaga-lagakan agar berkelahi seperti anjing dengan kucing. Bila anjing dan kucing sibuk bercakar maka ada peluang untuk mereka menyelongkar. Anwar telah menukar emosi anjing dan kucing hingga mereka boleh makan bersama. Justeru kebelakangan ini, strategi melaga-lagakan PAS – DAP sudah tidak berguna lagi. Dalam keadaan ini adakah aneh sekiranya “Anwar” dijadikan sasaran supaya semuanya berkecai !. Rekayaksa video lucah dan tayangannya di TV untuk ditonton oleh rakyat adalah hanya untuk memainkan emosi Melayu. Kenapakah isu Sodomi dan video lucah ini langsung tidak mempengaruhimasyarakat Tionghua?
Ternyata isu video lucah ini telah digunakan sepenuhnya oleh UMNO demi menyelamatkan Serawak dalam PRN baru-baru ini.Ia telah ditayangkan tidak henti-henti tanpa ada sedikitpun perasaan bersalah kerana melancarkan fitnah yang besar. Ia belum pasti benar dan dilarang Allah. Kerja terdesak ini hanya sanggup dilakukan oleh pemimpin-pemimpin yang sangat jahat dan rendah akhlaknya.
Isu video lucah ini meletup pada hari DUN Serawak dibubarkan. Tayangan video ini terhenti sebaik sahaja pilihanraya selesai. Kenapa tidak diteruskan saja tayangan itu dan CDnya dibekalkan ke setiap sekolah supaya semua anak-anak kita disekolah juga tahu siapa itu Anwar Ibrahim!. Bila mereka keluar sekolah nanti mereka semuanya akan mendaftar menjadi ahli UMNO.
Anwar adalah pemimpin kepada kelas rakyat yang mendambakan pembelaan yang hidup tapi mabuk dalam derita. Kelas ini miskin namun mereka tidak tahu bahawa tidak sepatutnya miskin dalam sebuah negara yang begitu kaya. Mereka tidak sedar walaupun mereka bekerja keras namun hidupnya berselimut hutang demi menyara keperluan keluarga dan pendidikan anak-anak. Mereka tidak peduli dengan pemimpin-pemimpin UMNO yang horaa sana dan horaa sini dengan duit yang mereka rompak dan pau daripada rakyat menerusi berbagai sumber cukai, lesen, permit, denda, toll, saman ekor dan sebagainya. Dengan berbagai-bagai caramereka tekan dan tindas asal mereka boleh dapat duit dari saku rakyat
Semua fitnah ini perlu dilancarkan demi melencungkan perhatian rakyat terhadap pelbagai penyelewengan. Kritikan terbuka Anwar terhadap keterlibatan Najib dalam kes rasuah pembelian jet Sukhoi dan kapal Selam Scorpene sebanyak RM500 jutaoleh Kementerian Pertahanan telah menjadi rekod umum.  Begitu juga desakan yang berulang kali dari Anwar terhadap Najib membenarkan penyiasatan bebas bagi membersihkan namanya dan Rosmah atas dakwaan berwibawa pembunuhan yang terkenal - model Mongolia Altantuya Shaaribuu.
Ternyata UMNO bukan saja telah menyalahguna media milik kerajaan malah lembaga-lembaga awam seperti Polis, Pejabat Peguam Negara, Lembaga Kehakiman Suruhan-jaya demi kuasa. Tanpa mempeduli tunjang sebuah negara demokrasi iaitu saparation of power seluruh lembaga ini sejak 1998 telah dikerah untuk menghapuskan seorang yang bernama Anwar Ibrahim kerana ia memimpin kesedaran kelas yang mengancam masa depan BN. Untuk menghapuskan watak ini tidak mustahil juga pada PRU 13 kita akan menyaksikan RPK, Nalakarupan dan Ummi Hafilda akan bergabung membalun Anwar. Dalam politik kawan adalah musuh yang paling berbahaya.
Sudah 13 tahun Anwar dipukul dan dibalun. Dihina supaya ia dibenci namun nampaknya watak ini tidak terjejas sedikitpun. Yang terakhir ialah konspirasi video lucah yang tidak begitu rapi perancangannya telah mendedahkan kejahatan mereka selama ini. Sanggupkah mereka menyembelih ketiga-tiga monyet video lucah itu sebagai langkah bermuka-muka terhadap rakyat dan apakah akan terjadi sekiranya ketiga-tiga monyet ini menyanyi mengikut musik kemudian melompat menggigit lengan tuannya sekiranya ia ingin disembelih seperti si toyol.
Anwar tidak akan mati dek keris pundek UMNO yang sebilah itu. Sudah 13 tahun dia dibalun bertalu-talu. Suaranya terus lantang dan matanya tetap tajam memaku wajah orang yang membuat tuduhan terhadapnya. Tidak henti-henti turun naik mahkamah tinggi dan rendah terutama apabila menjelang pilihanraya kecil. Pada 21 Februari 2011 hari dia dibicarakan Sodomi II dia dikatakan sempat pula melanggan seorang perempuan cina – dikatakan pelacur untuk melampiasi nafsu gilanya. Benarkah dia begitu rendah.?Sarawak 2011: Penilaian Semula Part 4

on

Apa rahsia kemenangan DAP? Apakah benar orang-orang Cina sudah berubah? Apakah orang-orang Iban dan Melayu memang tak mau berubah?
Salah satu sebab mengapa  begitu ramai calon mau bertanding di Sarawak, dan salah satu sebab juga mengapa PKR mahu bertanding begitu banyak kerusi adalah kerana mahu mengambil kesempatan diatas perubahan orang-orang Cina dan Iban di Sarawak.
Kalau aku kata orang-orang Iban tidak mahu berubah dan masih mengundi BN, aku bohong. Cuma, mengukut penganalisis politik, tak cukup kuat untuk memenangkan Pakatan Rakyat.
Aku mahu berbeza pendapat disini. Bagi aku, DAP berjaya mengambil kesempatan melalui strategi yang telah dirangka begitu lama. manakala Pas dan PKR masih lagi dengan politik lama.
Dalam satu seminar yang dianjurkan oleh DAP Pulau Pinang sekitar akhir 2009, salah seorang pemikir yang menganggotai think-tank DAP telah mendedahkan strategi DAP bagi menghadapi pilihanraya. Strategi ini telah digunakan dalam PRU 2008 dan diteruskan dalam PRN Sarawak.
Para pemikir DAP telah membuat rumusan bahawa tsunami 2008 berlaku disebabkan perubahan anak muda dan kuasa teknologi dalam kempen.
Aku pernah menulis tentang Jurang Generasi. Bagaimana pemikiran-pemikiran setiap generasi. Generasi GI mungkin sudah hampir pupus. Generasi Boomers sudah semakin mengecil. Generasi X menjadi majoriti manakala Generasi Y semakin bertambah.
GI dan Boomers adalah generasi ketegaq dan nostalgik. Mereka bercakap tentang bagaimana susahnya hidup dizaman Jepun kalau dibandingkan dengan sekarang. Generasi Boomers tidak minat dengan reformasi atau revolusi. Mereka hanya berminat dengan tongkat ali dan kacip fatimah. Tak payah sembang tentang perubahan kepada pengundi saluran satu di kampung atau Felda…buat kering air liur saja.
Yang bersedia berubah ialah Gen X. Gen X adalah Gen rebel. Manakal Gen Y adalah generasi muda yang berpengetahuan.
Reformasi 99 gagal membuahkan hasil yang diharapkan kerana Gen Boomers masih lagi menjadi majoriti dikalangan pengundi, manakala Gen Y masih belum layak mengundi. Walaupun ramai yang tidak puashati dengan apa yang berlaku terhadap Anwar, mereka tetap tidak berubah.
Tahun 2008,Sebahagian kecil Gen Y sudah layak mengundi. Terdapat 7% daripada jumlah pengundi adalah dari Gen Y manakala Gen X menyumbang 38%.
DAP memahami kehendak dan sikap Gen X dan Y. Gen X sentiasa bermasalah dengan Boomers. Manakala Gen Y tidak mahu menganggap sesiapa pun sebagai idola. Mereka tidak peduli sama ada Anwar Ibrahim, Lim Kit siang atau Haji Hadi. Mereka lebih percaya kepada generasi mereka, walaupun mereka tidak kenal. Mereka lebih percaya kepada rakan-rakan dalam Facebook daripada percaya kepada pemimpin politik.
Itu sebabnya, mengapa DAP meletakkan calon-calon dari kalangan Gen X dan Y. Dalam PRU 2008, DAP meletakkan begitu ramai calon muda dibawah 30 tahun, manakala Pas dan PKR meletakkan calon-calon yang kebanyakannya dari kalangan Boomers. Dan pengundi berpuashati dengan prestasi calon-calon dari gen X dan Y berbanding boomers.
Ambil contoh Perak saja. dikalangan ADUN PKR, yang menonjol ialah Lih Kang, Ming Kai dan Kesavan. Dari DAP…Nga Kor Ming, Ong Boon Piow dan Leong Mee Meng. Dalam krisis Perak, mereka lah yang dilihat sebagai hero. Manakala yang tua-tua, hanya Nizar dan Ngeh saja yang menonjol.
Dalam PRN Sarawak 2011, DAP sekali lagi menonjolkan calon-calon muda. Secara hitung panjang, umur calon-calon DAP ialah 39 tahun. Calon yang menumbangkan George Chan baru berumur 28 tahun. Calon Bawang Assan baru berumur 20 tahun!! Berapa umur calon-calon Pas dan PKR?
Cuba tengok komposisi generasi semasa PRN Sarawak 2011.
Terdapat 2230 orang pengundi yang berumur lebih dari 100 tahun. Yang ni toksah dok kalut la. Ini kerja petugas sebelum kempen untuk memastikan mereka masih hidup atau masih mati. Kalau masih hidup, pastikan mereka tak mengundi. Kalau masih mati, pun tak apa…cuma pastikan mereka tak hidup balik.
Generasi GI (67-100 tahun) sudah tinggal 12%. Kalau disemak betul-betul, mungkin separuh daripadanya juga sudah mati. yang tinggal menjadi halangan ialah Generasi Boomers. Dan yang ni banyak tinggal dikawasan pedalaman atau luar bandar. Sama ada dah pencen, ataupun hampir pencen. Yang ni tak minat dengan perubahan. Cuma minat nak tambah bini. Dan bila Taib Mahmud kahwin bini muda, depa salute!!
Generasi tumpuan ialah Gen X dan Y. Majoriti Gen X berumur bawah 50 tahun dan kalau nak dapat undi depa, letak la calon bawah 50 tahun. Gen X adalah Gen rebel. Depa tak suka diarah atau dicucuk hidung terutama dari Gen Boomers. Gen X juga bukan Gen wala’. Depa boleh lompat bila depa nak lompat.
Dan yang terakhir ialah Gen Y. Tahun ini, Gen Y sudah menjangkau purata 14% dari keseluruhan jumlah pengundi dan merekalah yang paling banyak menyumbang kepada perubahan kerana mereka mempunyai pelbagai maklumat. Depa baca semua sumber berita, bukan dari Utusan atau Borneo post saja.
Kalau dicampur Gen X dan Y, ianya sudah menjadi majoriti yang cukup besar dan mampu membawa perubahan. Itulah yang dilakukan oleh DAP dengan meletakkan calon muda, tetapi apa yang dilakukan oleh Pas dan PKR? Kebanyakan calon yang kalah adalah Gen Boomers.
Tapi nak kata apa? Orang politik tak ada umur pencen.


Cukup la cerita pasai Sarawak.
Another alleged sex tape of Anwar in 1999, says ex-cop...

on

Anwar is now alleged to be linked to another sex video which surfaced in 1999. — File pic
KUALA LUMPUR, April 21 — A retired senior police officer has said Datuk Seri Anwar Ibrahim was linked to a sex video in 1999, and is asking for an investigation to uncover any connection with similar allegations last month.
Former KL CID chief Datuk Mat Zain Ibrahim wrote about his suspicions in an open letter to Inspector-General of Police Tan Sri Ismail Omar this week, saying he had investigated the first case 12 years ago.
“Several comparisons and questions arise regarding the two sex videos. I am of the opinion that the investigation into the 2011 Sex Video II must take into account the circumstances surrounding the 1999 Sex Video I.
“There is a ‘nexus’ between the two,” he wrote in the letter that was made available to The Malaysian Insider.
A mysterious “Datuk T” had first screened the video purportedly showing the opposition leader having sex with a Chinese prostitute on March 21.
Former Malacca Chief Minister Tan Sri Abdul Rahim Thamby Chik, Perkasa treasurer-general Datuk Shuib Lazim and businessman Datuk Shazryl Eskay Abdullah later took responsibility for the 21-minute recording, stating that their aim was to “show that a man who wants to be prime minister is not qualified.”
The police said last weekend that they have wrapped up investigations into the video after verifying that it had not been doctored. Ismail said yesterday the Attorney-General’s Chambers has sent back the investigation papers as it needed “to be re-worked”.
“Some areas have to be re-looked at and re-worked. This is normal,” the IGP said.
But Mat Zain called on the police to investigate possible seven possible links between the two videos, namely:
1. Is Sex Video I also authentic now that Sex Video II has been officially declared authentic?
2. Are the contents of Sex Video I the same in full or in part with Sex Video II?
3. Is the identity of the man in Sex Video II that police have declared can be determined positively the same as the man in Sex Video I?
4. Does the voice of the man in Sex Video I belong to the man who is said to be identifiable in Sex Video II?
5. Does the voice of the woman in Sex Video I belong to the woman who is said to have been identified in Sex Video II?
6. Is the recording location of Sex Video I the same as Sex Video II?
7. Are the trio involved or played any role in the production or distribution of Sex Video I in 1999, seeing as they have been identified as having a relationship with Anwar? More so Rahim who is believed to have cause for revenge as Anwar had accused the former Umno Youth chief of corruption just three months before Sex Video I was made public on November 24 and 25, 1999.
Mat Zain, who was the investigating officer in the case involving the assault of Anwar in police custody, said that the sex video was distributed in Kuala Lumpur just a few days before the 10th general election on November 29.
“I believe a large segment of the public and even some police officers themselves are not aware and will be shocked to know of the existence of this first sex video that supposedly involved Anwar,” he wrote.
He said that several members of the public had found the video left in front of their homes or offices and made individual police reports, surrendering the copies as evidence.
As the city criminal investigation chief at the time, Mat Zain said his department had investigated the video.
“I myself saw the videos at least twice. The first time with senior Kuala Lumpur criminal investigation officers to classify the investigations and the second time with the former Kuala Lumpur mayor.
“To the best of my memory, the contents of the 1999 Sex Video I included recordings of phone conversations between a man said to be Anwar and his girlfriend,” he wrote.
Mat Zain said that the investigations identified “the source” of the video but failed to find the persons responsible for distributing it to the public.
“However, it is believed that the distribution was politically motivated as it was done just a few days before the 10th general election,” he said, adding that some of those who made police reports were members of Anwar’s PKR.
Mat Zain said Sex Video I should be screened to the people so that the public, especially the Malays, could make their own decision over whether the former deputy prime minister really lacked the morals to become prime minister as claimed, or if the video was created by his enemies to destroy his political career.
“Or even revenge due to Anwar exposing the abuse of power and corruption of certain leaders as mentioned,” said Mat Zain, referring to a segment of his letter where he named the Datuk T trio.
He said that the film was not pornographic and more like a documentary which would not fall foul of laws banning obscene material.
In his letter, Mat Zain also cast doubt over Rahim’s credibility as the Anti-Corruption Agency (ACA) had recommended he be charged for making a false statutory declaration in 1999.
“The question that arises is whether Rahim’s testimony in Sex Video II can be accepted fully, seeing as he was willing to make a false declaration to the prime minister and government to hide criminal offences as reported by the ACA,” he said.

sumber dari SINI


Hikmah..243 puting beliung 'serang' Amerika...Surah Al-Baqarah, Ayat 243

on

JACKSON (Mississippi) Amerika Syarikat: Sebanyak 243 puting beliung yang melanda sedozen negeri Amerika Syarikat sejak Sabtu lalu, menyebabkan 45 orang maut selain kerugian besar kepada penduduk apabila beratus-ratus rumah rosak atau musnah. 


Seorang penduduk di Dunn, Carolina Utara, Jonathan Robinson berkata ketika puting beliung mula membadai rumah bergerak miliknya, beliau segera mendukung anak lelaki sepupunya Ayden yang berusia tiga bulan bersembunyi di dalam sebuah peti di bilik tidurnya.

"Malangnya ketika hendak melompat masuk ke dalam peti itu angin puting beliung yang amat kuat memecahkan rumah menyebabkan Ayden terlepas dari pegangan saya dan diterbangkan ke udara," katanya.

Robinson berkata, selepas puting beliung reda, beliau bersama anggota keluarganya segera menggali runtuhan untuk mencari Ayden.
"Saya rasa akan kehilangannya," kata Robinson selepas bayi itu ditemui.

Penduduk daerah Askewville, Carolina Utara, Justin Dunlow, 23, hanya mampu berdoa, apabila beliau bersama dua anaknya yang masih kecil dihempap dinding rumah bergerak mereka yang runtuh.

"Saya boleh bina semula rumah saya, tetapi saya tidak dapat ganti dua anak jika kehilangan mereka. Saya bersyukur kerana kami selamat," katanya.

Audrey McKoy yang tinggal dekat Bladen County sedang berehat apabila puting beliung membadai rumah mereka.

"Ia kelihatan seperti dalam filem The Wizard of Oz," katanya.

Mereka yang bersembunyi di bilik air sempat mendengar bunyi pokok tumbang dan rumah lain ditiup angin. Sebaik keluar untuk melihat kemusnahan, rumah mereka juga sudah terbalik.

Puting beliung membadai wilayah Deep South termasuk Alabama, Georgia, Louisiana, Mississippi dan Carolina Selatan sebelum bergerak menuju ke Carolina Utara hingga ke Virginia sebelum menuju ke laut.

Akhbar Wall Street Journal melaporkan, puting beliung kuat yang melanda Carolina Utara petang kelmarin, menyebabkan sekurang-kurangnya 22 orang maut.

Pegawai pengurusan kecemasan melaporkan puting beliung memusnahkan 60 buah rumah dan merosakkan lebih 400 yang lain. Gabenor Bev Perdue mengisytiharkan perintah darurat berikutan kejadian itu. – AP/Agensi

 
Lepas baca berita tu..cuba baca kat bawah nih:

Surah Al-Baqarah, Ayat 243

Tidakkah engkau ketahui (wahai Muhammad) tentang orang-orang yang keluar (melarikan diri) dari kampung halamannya kerana takutkan mati, sedang mereka beribu-ribu ramainya? Maka Allah berfirman kepada mereka: "Matilah kamu " kemudian Allah menghidupkan mereka. Sesungguhnya Allah sentiasa melimpah-limpah kurniaNya kepada manusia (seluruhnya), tetapi kebanyakan manusia tidak bersyukur.
(Surah Al-Baqarah, Ayat 243) Prof Dr Abdul Aziz Bari....

on

Saya terlewat dua hari. Baru sekejap tadi jengok Malaysian Insider cari berita pasal Prof Dr Abdul Aziz Bari kritik Yang Berhormat Dato Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Haji Awang untuk ke sekian kalinya.
Tapi dah ada tiga berita rupanya. Kelmari dulu beliau kritik lalu semalam dikritik pula oleh para pemimpin PAS dan hari ini beliau datang lagi mempertahankan kritikannya itu. Ini saya tulis ini kira himpun yang tiga-tiga tu jadi satu.


Terima kasih Prof Aziz kerana kritik. Tahniah Dewan Pemuda PAS Wilayah kerana ‘mengamuk’ dan terima kasih sekali lagi kepada Prof Aziz kerana melarang mereka yang muda-muda itu daripada mengamuk. Antara pantang larang orang-orang akademik ialah tidak boleh mengamuk. Mengamuk tanda tidak akademik dan ilmuan. Nasib baik mereka dah habis belajar di universiti. Jika tidak Prof Aziz akan anggap mereka mahasiswa yang tidak akademik dan berilmu.

Di universiti sekarang, yang terlebih mengamuk ialah kumpulan pro pembangkang. Adapun mahasiswa yang pro kerajaan mereka tidak buat perangai mengamuk. Mereka pada sisi pandang Prof Aziz Bari adalah lebih akademik dan ilmuan. Inilah masalah pembangkang, asyik melahirkan penyokong yang mudah mengamuk. Tak puas hati sikit mengamuk. Dikritik sikit, mengamuk. Mengkritik pun mengamuk.

Tapi saya pula ucap tahniah pada rakan-rakan Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan. Bukan hanya kerana mempertahankan balik presiden mereka, tapi kerana mereka dianggap pengamuk oleh Prof Aziz. Saya tak fikir mereka rasa mereka sedang mengamuk semasa tindakan mempertahan itu berlaku. Hanya apabila Prof Aziz kata jangan mengamuk, baru mereka sedar tindakan mereka adalah amukan kepada Prof Aziz di mata Prof Aziz sendiri.

Jadi tindakan mereka cukup berkesan sehingga dianggap satu amukan oleh seorang bertaraf ilmuan dan akademik. Itu bukan calang-calang. Jadi saya fikir kena ucap tahniah kepada rakan-rakan saya itu. Saya sendiri memang tak boleh mengamuk dah. Dah dua hari terlewat. Mengamuk bukan boleh buat-buat, apatah main tangguh-tangguh.
Untuk pengetahuan, baru- baru ini saya tengok di TV ramai orang mengamuk di Mesir dan Tunisia. Hasilnya tumbanglah kedua-dua kerajaan yang sedia ada. Dengar kata, kerajaan tersebut sebelum itu tak suka rakyatnya mengamuk, malah menyekatnya. Nampaknya, mengamuk ini tidak disukai oleh orang-orang akademik seperti Prof Aziz Bari dan kerajaan yang zalim seperti Husni Mubarak.

Tetapi di sisi orang-orang berilmu di medan kehidupan dan perjuangan, oleh kerana sifat amuk itu berakar semulajadi dan tabie sifatnya, apatah di kalangan orang-orang Melayu mengikut kata orang putih, mereka telah menjadikannya satu aset penting memacu perjuangan dan kejayaan. Di Mesir tadi contohnya, amukan rakyat marhaen dan anak-anak muda itu telah disusun dan ditarsyidkan dengan sempurna oleh orang-orang berilmu yang berbakti di medan kehidupan dan perjuangan. Dikatakan, para ulama banyak memainkan peranan besar mengurus kerja-kerja tarsyid terhadap amukan rakyat tersebut sehingga membuahkan hasil yang diinginkan oleh semua termasuk Prof Aziz sendiri, iaitu kemenangan menumbangkan kezaliman. Para ulama tersebut walau bagaimanapun, sepertilah tuan guru presiden, biasanya dianggap lembap, kurang strategi dan terlalu ukhrawi dan kurang duniawi.

Mungkin kerana itulah saya gembira dengan ‘amukan’ pemuda Wilayah itu. Ini kerana mereka mengamuk mempertahankan ulama. Oleh kerana ulama ini kerja besarnya adalah tarsyid dan mengurus kebangkitan umat, maka saya yakin pemuda Wilayah, bahkan seluruh pemuda PAS akan sentiasalah amukan mereka itu terurus dengan baik kerana sentiasa diurus para ulama yang dipertanggung jawab oleh Allah untuk mengurus umat Islam sampai bila-bila selagi tak kiamat.

Tapi, Prof Aziz Bari tak boleh mengamuk. Pertama beliau tak suka orang mengamuk, maka mana boleh dia memgamuk? Kedua, jika beliau mengamuk tak ada ulama atau sesiapa pun boleh uruskan dia. Lihat saja dua tahun lepas, beliau telah mengamuk dan amukannya tak henti-henti sehingga datang mursyidul am PAS mengarahkan sebuah muktamar tergempar parti PAS untuk ‘menyelesaikan’ amukan Prof Aziz itu. Susah habis segala orang bila amukan tiada tarsyid berlaku.
Mungkin Prof Aziz Bari tak merasa pun dia mengamuk pada masa itu, tetapi saya dan ramai melihat dia telah mengamuk. Samalah seperti Prof Aziz anggap pemuda PAS Wilayah mengamuk hari ini sedangkan mereka tak rasa pun mereka sedang mengamuk.

Untuk pengetahuan, orang mengamuk secara umumnya memang tak sedar dia mengamuk. Kita hanya boleh melarang orang mengamuk selama mana kita sendiri tidak dalam dunia amukan.
Kemudian, Prof Aziz Bari nampaknya begitu bersyukur PAS kalah di Beting Maro, Sarawak dalam pilihan raya negeri itu baru-baru ini. Agak lama beliau tidak memiliki peluru buat membedil tuan guru presiden. Bayangkan jika PAS menang, peluru itu pasti bertukar menjadi peluru plastik. Prof Aziz akan bungkam atau jika dia mahu menembak juga dia akan berkata, sepatutnya PAS menang di dua atau tiga kerusi yang ditandinginya atau PAS sepatutnya bertanding di seluruh DUN majoriti Islam! Ha, keplastikan sangat peluru itukan. Maka mari bersyukur PAS kalah di Beting Maro..

Kemudian, Prof nampaknya terus mengagumi dan meratapi pemergian almarhum Dato Fadhil Nor. Seolah-olah beliau berkata, oh, kalaulah almarhum masih hidup, bla bla..

Saya pula lain. Bagi saya nasib baik beliau telah pergi menemui kekasihnya yang hakiki itu. Kerana ‘jikalah’ beliau hidup, siapa pula akan memimpin Pakatan Rakyat? Fadhil Nor atau Anwar? Saya naik bimbang pula bahawa Prof Aziz pada masa itu akan menghentam Anwar pula semacam RPK lakukan atau mencincang lumat almarhum Dato Fadhil Nor sambil berkata, “Kamu ni menyusahkan, sepatutnya kamu telah mati 10 tahun lepas lagi.” Bahasa orang mengamuk mana boleh agak?

Jadi, bagi saya, ketiadaan almarhum yang telah dipilih awal oleh Allah itu adalah kebaikan untuk semua. DSAI selesa memimpin PR dan Prof Aziz pula selesa melibas sana sini, wassana wassini.
Akhirnya, bagi saya, presiden PAS adalah liabiti jika;

Pertama, jika beliaulah yang telah mengumumkan Baru Bian sebagai bakal Ketua Menteri Sarawak dalam PRN Sarawak baru-baru ini yang telah menyebabkab PBB memperolehi undi swing Melayu Melanau Islam di sana dengan mudah dan percuma yang menyebabkan PAS apatah PKR sendiri kehilangan banyak undi.

Kedua, jika beliaulah yang mendesak MB Kelantan agar mengekalkan
larangan premis jualan untuk judi loteri yang mencetuskan kemarahan DAP, MCA, kaki judi dan sebahagian non muslim lelaki (wanita mana suka suami berjudi?).

Ketiga, jika beliau tidak suka Prof Aziz Bari mengkritiknya.

Jika tidak, maka tidaklah. Jadi, nasihat saya, teruslah mengkritik dan teruslah mengamuk. Kedua-duanya adalah bukan liabiliti buat PAS dan para ulama rabbani.

nik mohamad abduh   http://www.detikdaily.net
Tahniah Raja Petra...!!!

on


Beberapa minggu lepas Raja Petra (RPK) memulakan serangan ke atas Deepak in Malaysia-today.net. Memang menarik perhatian ramai apabila isu yg sudah 3 tahun dilupakan oleh Melayu yang mudah lupa ini dibangkitkan semula. 

Sebagai pembaca tetap saya tertanya-tanya "apa agenda RPK kali ini? Kenapa sekarang?" Tapi saya yakin RPK ada agendanya tersendiri. 

Kita semua tahu siapa dia Deepak mengikut cerita RPK. Itu sahaja yang kita tahu tidak lebih daripada apa yang RPK telah bocorkan kepada sebahagian rakyat kerana sebahagian lagi rakyat tidak berminat untuk tahu dan rela hidung mereka ditarik ke hulu ke hilir sedangkan Allah anugerahkan akal (bukan otak) untuk berfikir.


Sedarkah kita, apabila Deepak sudah 'tak boleh tahan' beliau terpaksa keluar dari persembunyiannya untuk membela dirinya kerana bisnesnya mula terjejas. Sejak 3 tahun lepas semua orang kenal nama Deepak tapi tak tahu betapa hensemnya mamat saudagar karpet ini. 

Kini selepas Deepak muncul membela diri, satu Malaya sudah kenal dan tahu rupa Deepak. Kalau jalan-jalan kat KL terserempak Deepak, orang sudah boleh mengumpat " itulah Deepak yang dituduh bayar Bala tu!". 

Faham sekarang? Akibat daripada serangan RPK terhadap Deepak, kini beliau telah dikenali umum dan tidak boleh lagi bersembunyi dan hidup low-profile. RPK sudah menang 1-0 mengalahkan Deepak!TV3 

Bila temubual RPK di TV3 disiarkan ramai penyokong PR menjerit mengatakan RPK sudah berpaling tadah. Alangkah singkatnya akal mereka. Kalau hendak berjuang kena cerdik dan gunakan akal bukan ikut kata hati seperti pemimpin dan penyokong BN yang minda mereka sudah tertutup akibat termakan budi yagn tak seberapa.

Dulu bila ada katak melompat ke BN, kita kata biarkan mereka lompat kita tak perlu orang seperti ini di dalam parti. Tapi bila kini penyokong PR sendiri menjerit kata RPK dah berpaling tadah rasanya perlukah orang yang singkat akal seperti ini di dalam parti? 

Atau mungkin penyokong PR ini sendiri tidak pernah membaca Akuan Bersumpah yang dibuat 3 tahun lepas? Cuma menyokong membabi buat kerana taksub dengan Anwar Ibrahim? 

Jika benar, alangkah sedihnya! Kalau belum baca Akaun Bersumpah tersebut carilah di internet (google) jangan jadi katak bawah tempurung seperti penyokong dan pemimpin BN yang tahu angguk sahaja tanpat berfikir panjang.
Saya percaya terdapat beratus ribu lagi penyokong PR yang belum pernah membaca Buku Jingga PR. Apatah lagi mengetahui apa dia janji-janji PR dalam Program 100 Hari Pakatan Rakyat. Macam mana nak berjuang kalau dasar perjuangan pun tak ingin nak ambil tahu? Samalah taraf kita dengan penyokong-penyokong BN yang main angguk saja asal dapat habuan. 

Jika kita mahu mengubah kerajaan, kita sendiri perlu berubah! Jika kita mahu merubah Malaysia menjadi lebih baik, kita sendiri perlu lebih dulu berubah! Jangan sekadar berjanji AKAN berubah seperti yang tertera dia poster-poster BN, kerana rakyat dah lali dengan janji-janji manismu BN!. Takkan kita nak PR setaraf dengan BN? Kita perlu jadi lebih baik! Jadi berubah sekarang!

Jika pun kita ada ramai strategis dalam PR tapi strategi ini tidak dilaksanakan oleh akar umbi maka hasilnya kekal di takuk lama. Sedarkah anda RPK konsisten dalam artikel-artikelnya. Seorang teman berkata kepada saya selepas RPK muncul di TV3, "Apalah Raja Petra tu, dulu kata lain, sekarang kata lain". Saya jawab,"Kau baca tak Akaun Bersumpah tu? Sama je apa yang dicakapkan di TV3 dengan apa yang ditulis dalam Akuan Bersumpah tu dulu". Kawan saya bertanya, " Ye ke?". Beliau seorang yang non-partisan.

Apa yang ingin saya buktikan disini adalah, ramai sekadar mengikut dan menyokong, mendengar cerita orang dan percaya, tetapi tidak rajin menyelidik mana yang benar mana yang palsu. 

Kita lebih suka melayan Facebook untuk seronok-seronok daripada meluang masa di internet untuk mencari fakta yang boleh membantu kita memperbaiki negara kita Malaysia. Inilah yang terjadi kepada penyokong-penyokong BN, mereka disuapkan oleh berita palsu atau pun berat sebelah dan mereka menilai tanpa fakta yang cukup. 

Mereka percaya 100% apa yang media arus perdana sampaikan. Kenapa? Kerana mereka malas menyelidik! Berdasar fakta yang sedikit ini mereka mula berceramah tanpa mengetahui bahawa apa yang mereka jeritkan itu adalah telur separuh masak!

Saya percaya TV3 menyiarkan wawancara tersebut beberapa hari sebelum PRN Sarawak dengan tujuan untuk membersihkan nama DS Najib. Mungkin mereka berjaya tapi bukan 100%. RPK menang lebih besar kerana kini Kol. Azmi yang menyampaikan cerita palsu kepada RPK bahawa terdapat risikan tentera yang menyatakan DS Rosmah berada di lokasi permbunuhan Altanthuya kini telah digantung kerja dan dalam siasatan PDRM dan ATM. 

3 tahun lepas, RPK diISAkan akibat pendedahan tersebut dan Lt. Kol. Azmi pula dinaikkan pangkat ke Kol. Azmi! Mungkin atas jasa memerangkap RPK. Waallahualam! RPK cuma bocorkan nama-nama pemberi maklumatnya hanya selepas menyedari mereka menipunya. 

Bul juga menjanjikan bahawa RPK akan dilindungi untuk pendedahan tersebut tapi sebaliknya yang berlaku.

Jangan pula keliru, ini bukan bermakna semua cerita pembunuhan Altanthuya itu tidak benar. Ingat fakta dan soalan berikut :-
 
1. Siapa yang memadamkan rekod kemasukan Altanthuya ke Malaysia?
 
2. Kenapa Bala diupah untuk mengawal pergerakan Altanthuya di Malaysia?
 
3. Kenapa perlu Bala lari ke luar negara untuk menyelamatkan diri dan keluarganya?

4. SMS DS Najib kepada peguam Razak Baginda si Shafee Abdullah yang bocor diinternet. 
 
5. Ke mana hilangnya dokumen yang diserahkan oleh Bapa Altanthuya? dan 1001 lagi soalan yang belum terjawab.

Banyak lagi soalan yang belum terjawab melainkan satu Suruhanjaya Siasata Di Raja di tubuhkan. Jadi jangan kita keliru kerana media arus perdana memang mahu rakyat keliru. Cuba selongkar semula kisah-kisah lama ini kerana kita rakyat Malaysia terutamanya Melayu memang mudah lupa!

Ramai penyokong reformasi yang taksub dengan perjuangan reformasi dan PR mula melihat RPK sebagai seorang yang tidak lagi boleh dipercayai. Kadang kala bila membaca komen pembaca di Malaysia-today, nak tergelak pun ada... singkat sangat pemikirannya. Perlukah orang seperti ini bersama kita ? Jika kita mahu terus maju ke hadapan, berubahlah sekarang sementara belum terlambat!

warta kerajaan
Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List