Memang Dia Tak Faham.

on Jun 22, 2011

Nasib baik Umi Hafelda tak faham maksud Yu Gi...
Akak faham ke tak.......???


Para pembaca yang budiman, aku rasa agak ramai pembaca yang agak kabur tentang konsep dan falsafah negara kebajikan. Apabila parti PAS mengajukan negara kebajikan sebagai raison d'ĂȘtre atau matlamat dan garis perjuangan parti, kelihatan musuh utama rakyat Malaysia - United Malays National Organisation – menjadi sasau.

Secara mengejut, tiba-tiba benggolan-benggolan dari United Malays National Organisation menjadi sasau dan mamai. Entah pelesit mana yang datang merasuk. Dengan mengejut secara tiba-tiba Mahathir Mohamad, Najib Razak, Nazri Aziz, Utusan Malaysia dan PERKASA meluahkan cinta berahi mereka terhadap para ulama PAS.

Aku perhatikan, tanpa segan silu mereka 'frust menonggeng' dan tergolek menangis, merayu dan meraung apabila negara Islam tidak lagi dijadikan agenda politik oleh PAS. Dengan penuh sasau mereka ingin memeluk dan mencium para ulama PAS, terutama yang telah kalah dalam pemilihan baru-baru ini.

Insentif Poligami Bersyarat

on

Anda Kenal Siapa Dia.......???

Kerajaan PAS Kelantan menimbang cadangan untuk memberi insentif kepada pengamal poligami di negeri ini yang mampu menguruskan isteri dan keluarga dengan baik mengikut syariat Islam.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Wanita, Keluarga dan Kesihatan negeri, Wan Ubaidah Omar, berkata antara syarat dipertimbangkan ialah ketua keluarga itu hendaklah mengisytiharkan isteri masing-masing dan membawa mereka ke dalam masyarakat. 

“Mengenai cadangan supaya insentif diberi kepada keluarga yang mengamalkan poligami dan menunjukkan contoh baik, kerajaan negeri menyambut baik cadangan itu, cuma biasanya pengamal poligami ini sukar untuk dikenal pasti kerana ramai tidak mengisytiharkan isteri kedua dan seterusnya,” katanya ketika sesi penggulungan Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan di Kota Darul Naim, semalam.

 

Macam-Macam Lubang Ada.

on

Berlubang sana, berlubang sini - macam-macam lubang ada.
Sekadar Hiasan Sahaja

Apabila sampai waktu dan masanya pilihanraya akan diadakan. Di waktu itu rakyat akan keluar beramai-ramai untuk menuju ke peti undi memilih siapa dan parti mana yang patut memerintah negara. Di dalam sebuah negara demokrasi seperti kita memilih mana-mana parti yang terdaftar secara halal tidak menjadi kesalahan. Itu sebabnya negara memperuntukan di dalam perlembagaan untuk rakyat memilih mana-mana parti yang dipimpin oleh sesiapa pun.

Rakyat sebuah negara demokrasi sebenarnya mempunyai tanggungjawab besar untuk menjaga negara ini. Pemimpin yang dipilih atau parti yang diberikan mandate itu adalah tanggungjawab rakyat sebenarnya. Rakyat mesti memilih pihak yang benar-benar jujur dan ikhlas untuk menjaga mandat mereka. Apa pula yang di mandatkan oleh rakyat itu?

Sesungguhnya rakyat memandatkan pemimpin dan parti yang di pilihnya itu untuk menjaga negara dengan baik. Apa pula ingredien kebaikan itu? Ringkasnya, parti yang terpilih itu mesti menjaga keselamatan negara dari ancaman luar serta sentiasa memertabatkan kedaulatan (sovereignty) negara dan rakyat yang berlindung di bawahnya.


Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List