INI LAH PUNCA BERSIH.....

on Jul 6, 2011

baca sini dan sini dan sini

MERACAU MERAPU DIA NI.....

on


KUALA LUMPUR: Perkasa telah mengesahkan bahawa perhimpunan yang mereka jadualkan Sabtu ini akan diteruskan dan ia juga telah mengemukakan permohonan untuk berkumpul di Stadium Merdeka.

Presidennya Ibrahim Ali, memberitahu di dalam sidang akhbar hari ini bahawa dia telah menyatakan dengan jelas bahawa tidak kira sama ada perhimpunan Bersih adalah menyalahi undang-undang atau tidak, Perkasa tetap mengekalkan pendiriannya untuk mengadakan perhimpunan balas.

"Kami sedikit lega apabila Bersih telah membuat keputusan untuk mengadakan perhimpunan di dalam stadium," katanya. "Dan saya difahamkan bahawa mereka juga telah memilih Stadium Merdeka. Tetapi kita telah mengemukakan permohonan dahulu untuk kami menggunakan tempat itu dan saya berharap ia di pertimbangkan."

Permohonan Bersih, bagaimanapun telah ditolak oleh pihak pengurusan stadium awal hari ini.

Jika Perkasa juga ditolak dari menggunakan Stadium Merdeka, maka Ibrahim berkata mereka akan berpindah ke Stadium Titiwangsa.

"Kami tidak mampu berbuat apa-apa kerana kita tidak mempunyai tempat kita sendiri," katanya. 

"Kita tidak boleh menggunakan mana-mana stadium di Selangor kerana kerajaan negeri pasti tidak akan meluluskan permohonan kami. Dan Stadium Bukit Jalil adalah terlalu besar dan terlalu jauh."

"Jadi kami memilih Stadium Titiwangsa yang terletak di belakang Istana Budaya. Dan kita berharap kita akan dapat menggunakannya secara percuma kerana sebagai sebuah NGO, Perkasa tidak dicurahkan dengan wang tunai."

KALAU DAH HARAM MACAM MANA NAK POHON PERMIT.........???

on

NONEPihak polis mahu Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH 2.0) memohon mendapatkan permit bagi perhimpunan yang dijadualkan pada Sabtu ini, tetapi mengakui pertubuhan itu tidak layak berbuat demikian.
Timbalan Ketua Polis Negara Datuk Seri Khalid Abu Bakar hari ini mengadakan sidang akhbar bagi menasihatkan BERSIH 2.0 supaya memohon permit.

"Setakat ini, tiada permohonan bagi mengadakan perhimpunan di stadium,” kata Khalid pada sidang akhbar di ibu pejabat polis di Bukit Aman, Kuala Lumpur, petang ini.

"Saya cadangkan (mereka) memohon permit dengan segera. Kita akan memprosesnya secepat mungkin.”

Apabila wartawan mengingatkan Khalid bahawa BERSIH 2.0 telah diisytiharkan sebagai sebuah pertubuhan haram oleh Kementerian Dalam Negeri dan tidak mungkin layak mendapatkan permit, Khalid hanya mengangguk.

Ditanya wartawan berdasarkan status BERSIH yang dianggap haram oleh kerajaan, sama ada polis akan menolak permohonan itu jika ia dibuat, Khalid enggan menjawab secara langsung.
NONEApabila wartawan bertanyakan sama ada permohonan di bawah nama pertubuhan yang berdaftar,lain boleh dibuat, Khalid menjawap: “Mungkin mereka boleh, saya tak tahu.”

Katanya lagi, jika permit dikeluarkan, peserta perhimpunan juga dilarang memakai atau memiliki apa-apa barangan yang menyokong BERSIH 2.0

"Baju dan apa-apa yang mempunyai logo BERSIH (2.0)... BERSIH (2.0) telah digazetkan sebagai pertubuhan haram. Apa-apa barangan yang berkaitan BERSIH (2.0) dilarang ,” katanya sambil menambah pesalah akan ditangkap.

malaysiakiniBERSIH BUKAN SATU PERTUBUHAN TAPI SEJENIS KEMPEN.....

on


Kalau bukan pertubuhan macam mana boleh diharamkan.....
Isy Isy Isy.....Kelakar gila.
ANWAR....KAU JANGAN CAKAP AJE.....

onKetua Umum Keadilan, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata Majlis Mesyuarat Pakatan Rakyat bersetuju untuk mengerahkan 300,000 ahli dan penyokong ke perhimpunan Bersih pada hari Sabtu, 9 Julai ini di Stadium Merdeka.


seterusnya.....

BANYAK CENGKADAK.......

on

Perhimpunan Haram Hanya Dibenarkan Di Luar Lembah Klang - KabinetKUALA LUMPUR: Kabinet memutuskan supaya penganjur perhimpunan haram tidak boleh diadakan di stadium sekitar Lembah Kelang, kata Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr Rais Yatim. - BERNAMA
ANTARA PENYEBAB KESESAKAN DI PAGI HARI KETIKA ORANG RAMAI NAK PI KERJA...Polis mengadakan sekatan jalan raya di lebuh raya Damansara-Puchong berhampiran Plaza Tol Sunway di Petaling Jaya pada Rabu. Sekatan jalan raya dilakukan menjelang perhimpunan Bersih, Sabtu ini. Foto AZHAR MAHFOF/The Star

STADIUM MERDEKA :- NO

on

Pihak pengurusan Stadium Merdeka telah menolak lokasi itu dijadikan tempat himpunan BERSIH 2.0 yang dijadualkan pada Sabtu ini.

Menurut kenyataan di Facebook BERSIH 2.0, pegawai tempahan memberikan beberapa 'alasan' untuk menolak tempahan itu.

“Antara alasan yang tidak jelas yang dibekalkan oleh pegawai itu adalah 'majlis pengurusan sukan dalaman' dan 'kerja-kerja ubahsuai'.

“(Ini) di sebalik kenyataan ada rancangan bagi mengadakan 'Konsert Raksaksa 2' pada 9 Julai di Stadium Merdeka,” petik kenyataan itu.

Konsert Raksaksa 2, memaparkan legenda tempatan seperti Sweet Charity dan Blues Gang, bagaimanapun telah ditunda sehingga 1 Oktober kerana faktor keselamatan.


BERSURAILAH KAMU KALAU TIDAK KAMI TEMBAK.......

on


Pihak berkuasa memperhebatkan tekanan ke atas kumpulan yang bercadang menyertai perhimpunan atau demonstrasi dengan mempamerkan layanan yang bakal menanti mereka jika terus menyertai perhimpunan 9 Julai ini.Antara yang paling menonjol semasa Demonstrasi Ketenteraman Awam sempena Eksesais Bersatu Aman 2/2011 di antara Angkatan Tentera Malaysia dan Polis Diraja Malaysiadi Kem Sungai Besi di Kuala Lumpur adalah sehelai kain rentang yang memberi amaran kepada orang ramai supaya bersurai jika tidak mahu ditembak.

“Bersurailah kamu kalau tidak kami tembak” - tertera di kain rentang itu yang turut memuatkan maksud yang sama dalam tulisan Jawi, Cina dan Tamil.
Latihan itu melibatkan kekuatan 120 anggota Batalion 25 Rejimen Askar Melayu Diraja (RAMD) dan 120 anggota Pasukan Simpanan Persekutuan (FRU) serta lintas hormat pesawat dari Pasukan Unit Tentera Darat (PUTD) dan Unit Udara PDRM.

Ia bertujuan membuktikan kecekapan polis dan tentera menangani sebarang kemungkinan termasuk mengendalikan perhimpunan haram disiarkan di akhbar arus perdana, termasuk Utusan Malaysia.

Semalam, Pengarah Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam Bukit Aman Datuk Salleh Mat Rashid berkata polis akan bekerjasama dengan tentera untuk menghadapi kemungkinan berlaku sebarang kejadian tidak diingini pada perhimpunan yang dirancang pada Sabtu ini.
"Kita akan tengok, kalau diperlukan kita akan panggil ATM untuk membantu bagi menjaga ketenteraman awam," katanya.

Bagaimanapun katanya, latihan bersama itu tidak ada kaitan langsung latihan berkenaan sebaliknya diadakan bagi menghargai Anugerah Inovasi Perdana Menteri 2011, yang diterima oleh polis dan tentera.

Selepas ketegangan beberapa minggu sehingga menyaksikan 200 orang termasuk wakil rakyat Pakatan ditangkap kerana menyokong perhimpunan itu, BERSIH akhirnya akur supaya perhimpunan itu dipindahkan ke sebuah stadium.
Keputusan dibuat selepas pertemuan dengan Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin di Istana Negara yang mencemar duli berjumpa dengan pengerusi BERSIH Datuk S Ambiga, Sasterawan Negara Datuk A Samad Said dan pengerusi Jamaah Islah Malaysia (JIM) Zaid Kamaruddin, semalam meskipun kerajaan mengisytiharkan BERSIH sebagai pertubuhan haram.


malaysiakiniHAK TURUN TEMURUN KER..........

on


Pemimpin Umno sanggup porak-peranda negara semata-mata mahu kekal berkuasa

Kemenangan yang semakin hampir kepada PAS dan Pakatan Rakyat sangat menakutkan pemimpin-pemimpin Umno-Barisan Nasional (BN) sebab itu mereka sanggup melakukan apa sahaja bagi mempertahankan kuasa mereka.

Datuk Dr Mahfodz
Mereka bukan sahaja memperalatkan semua agensi kerajaan untuk kepentingan mereka bahkan mereka juga sanggup membelakangkan amalan demokrasi yang jelas terkandung di dalam Perlembagaan Negara.

Demikian ditegaskan Naib Ketua Ulamak PAS Pusat yang juga Pesuruhjaya PAS Johor, Datuk Dr Mahfodz Muhamad, di sini, baru-baru ini.

Menurut beliau, sokongan rakyat berbilang kaum yang semakin memberangsangkan kepada Pakatan Rakyat mutakhir ini amat menggusarkan pemimpin-pemimpin Umno-BN maka tidak hairanlah mereka melakukan apa sahaja untuk menghalang sokongan rakyat ini.

“Walau pun berbagai usaha serta tindakan tidak demokratik dilakukan namun mereka gagal untuk mengekang kebangkitan rakyat ini,” tegas beliau ketika merasmikan Seminar Maqasid Syari’ah, dekat sini, 3 Julai lalu.

Menurut Dr Mahfodz, sekatan serta tekanan yang dikenakan terhadap PAS dan Pakatan Rakyat akhir-akhir ini menjadi bukti nyata bahawa mereka memang benar-benar dalam ketakutan sekarang ini.

“Kalau mereka tidak takut atau bersalah kenapa mesti memperalatkan pasukan keselamatan untuk berdepan dengan kita secara anak jantan di atas pentas politik,” soal beliau.

Tetap berhimpun


Menyentuh Himpunan Bersih 2.0, 9 Julai ini, beliau yang juga Pesuruhjaya PAS negeri, seterusnya menegaskan, walau pun berlaku halangan mengadakan ceramah serta beberapa tangkapan dilakukan polis ke atas aktivis dan pimpinan PAS di negeri ini, baru-baru ini, namun himpunan tersebut tetap akan diteruskan juga.

“Kita akan teruskan himpunan ini bahkan himpunan ini wajib dilakukan bagi menentang kezaliman yang dilakukan kerajaan yang ada hari ini, justeru percayalah bahawa segala kesukaran dan halangan yang kita hadapi ini sebenarnya menjadi petanda awal kepada kemenangan yang akan memihak kepada PAS dan Pakatan Rakyat .”


Syed Othman
Baru-baru ini beberapa aktivis PAS yang didakwa mempunyai kaitan dengan Himpunan Bersih 2.0, telah ditahan polis, antara yang ditahan dan akan didakwa termasuklah AJK PAS negeri, Syed Othman Abdullah, seorang peniaga pasar malam di Tampoi Johor Bahru, Nurfaizah Palik serta dua orang peniaga pakaian di Batu Pahat, Nasharuddin Mohamad dan Shamsuddin Osman.

Syed Othman yang juga Penyelia Pusat Aduan Rakyat (PAR) Zon Kempas, didakwa kerana menyebut perkataan ‘Bersih’ ketika berceramah di Taman Rinting Masai, 18 Jun lalu.

Beliau yang ditahan setelah menyerah diri di Ibu Pejabat Daerah (IPD) Polis Seri Alam, 30 jun lalu, didakwa di bawah Seksyen 27(5) akta polis dan seksyen 511 Kanun Keseksaan.

Nurfaizah pula ditahan ketika sedang berniaga air di pasar malam Taman Perling Tampoi, 26 Jun lalu, beliau ditahan kerana memiliki tiga risalah Bersih 2.0, berikutan itu rumah beliau turut digelidah polis bagi mencari saki baki risalah tersebut namun polis gagal menemui sebarang risalah di rumah beliau.

Beliau yang didakwa di bawah Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984 akan dihadapkan di Mahkamah, pada 10 Julai ini.

Direman

Sementara peniaga pakaian terbabit, Nasharuddin, 28, dan Shamsuddin, 45, yang ditahan polis pada 2 Julai lalu telah direman tiga hari bermula 3-5 Julai bagi membantu siasatan polis berhubung baju T Bersih yang mereka jual.

Kedua-dua mereka didakwa di bawah akta polis dan akta pertubuhan selain seksyen 188 kanun keseksaan.


Polis bukan lagi menjaga keselamatan rakyat tapi jaga kuasa pemimpin Umno. | foto Harakahdaily
Sementara itu Majlis Pelancaran Himpunan Bersih 2.0 Peringkat negeri ini pada 1 Julai lalu oleh Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu, di Kompleks Tarbiah PAS Parit Pecah Muar, tidak dapat dijalankan setelah polis bertindak mengepung kompleks tersebut seawal jam 3.00 petang.

Ratusan anggota polis termasuk FRU yang dikerah untuk menggagalkan program tersebut tidak membenarkan orang ramai memasuki kompleks tersebut, anggota FRU telah ditempatkan dipintu utama kompleks ini bagi menghalang orang ramai memasuki kawasan ceramah.

Bagaimana pun ceramah oleh pimpinan PAS dan DAP terus diadakan, Pengerusi DAP negeri, Dr Boo Cheng Hau, Pesuruhjaya PAS negeri, Datuk Dr Mahfodz Muhamad serta Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Maharani, Dr Mohamad Taslim, telah menyampaikan ceramah pada majlis ini.
Selain itu tindakan polis mengadakan sekatan jalan raya berhampiran kompleks ini juga menyebabkan berlaku kesesakan yang sangat teruk di kedua-dua hala, tindakan polis ini telah menimbulkan sungutan pengguna jalan raya yang terperangkap dalam kesesakan ini. 


harakahdaily

APA PASAL PULAK NI......

on


Perkasa not allowed to meet Agong at Istana Negara(Malaysian Digest) - Perkasa presiden Datuk Ibrahim Ali today cancelled his scheduled meet with the Yang di-Pertuan Agong to submit a letter to seek audience with His Majesty.
According to sources, the meeting was cancelled due to the Istana not allowing the group to meet with him. 
Perkasa was expected with the Agong today at 10.00am to submit a letter to seek audience with His Majesty before 9 July.


REALITI HARI INI.......

on


Sabda Rasulullah saw ( Mafhumnya )....

اَلاَ اِنَّ رَحَ الاسلامِ دَاءِ رة فَدُورُوا مَع اِلاسلام اَلاَ اِنَّ السلطانَ والكِتابَ

سَيَسْتَرِقَ فَدُورُوا معَ الكتاب

اَلاَ اِن فِيكم اُمَراء يَعْملونَ لاَنْفُسِهم لا يَعمَلون لَكُم واِن اَطَعْتُمُواهُم اَضَلُّواكُم واِن عَصَيْتُمُواهُمْ قَاتَلُوا كُمْ

Maksudnya:

Ketahuilah sesungguhnya Islam itu sentiasa berputar, adakalanya maju dan ada kalanya mundur, maka tetaplah kamu bersama dengan Islam.

Ketahuilah sesungguhnya pemerintah dengan Al Quran akan berlaku pertentangan,(tidak mengambil Al Quran sebagai dasar perlembagaan) hendaklah kamu bersama dengan Al Quran,

Ada diantara kamu pada masa akan datang ,orang yg berkuasa , mereka bekerja untuk kroni mereka sendiri dan tidak bekerja untuk kamu…(..membolot kekayaan negara untuk kroni sahaja.).kalau kamu ikut mereka, mereka akan menyesatkan kamu, kalau kamu melawan mereka …mereka akan menyusahkan kamu… memerangi kamu

Lagi Skandal Anwar di luar negara ...???

on


Skandal yang dicipta untuk Anwar di Malaysia,
sebenarnya,
dicipta juga untuk politikus di luar negara ...?
SIAPA PUNYA ANGKARA..

on

Tangan-tangan Ghaib.......

Dia tukar ke atau eeksen ajer..... Tak abis abis belakon......
Syamsul apa ko punya cerita  seterusnya....


“Dengar katanya dia nak menghadap Yang di-Pertuan Agong, Saya fikir elok dibatalkan dulu  sebelum menghadap. Nanti tak tau apa yang disembah, nanti jadi sembah derhaka pula,” kata Muhyiddin.
Pertama sekali  ingin mengucapkan Syabas, Tahniah dan Terima Kasih kepada Yang Di Pertuan Agong kerana prihatin dan faham akan suara Rakyat.

Dari maklumat yang  perolehi, bahawa keputusan untuk membenarkan Perhimpunan Bersih ini sebenarnya tidak mendapat sokongan dari sebahagian Majlis Raja2. Banyak lagi Raja2 yang masih patuh dan berseronok dengan umPORno.

Sayugia itu, izinkanlah  untuk memberitahu kepada pihak Istana dan Raja2 sekalian bahawa umno yang Tuanku sekalian sokong ini bukanlah umno pada tahun 1946, iaitu umno yang asal..., umno yang memperjuangkan dan membela nasib orang2 melayu.

Umno yang ada sekarang ini adalah umno ciptaan Mahathir Mohamad, umno 1987... umno yang sudah terkeluar dari landasan perjuangannya, umno yang penuh korup dan penyakit umno yang korup sejak zaman Mahathir telah menjadi semakin kronik di bawah Abdullah Badawi dan terkini oleh Najib Razak.

Buat pengetahuan Raja2 sekalian, umno kini lebih enak dikenali sebagai umPORno... sebuah parti politik yang tiada jati diri dan maruah, sebuah parti yang penuh dengan pemimpin2 yang berlendir lagi menjijikkan. Sebuah parti yang memelihara sahabat2 dan kroni2 mereka untuk mengaut kekayaan hasil bumi Malaysia, sedangkan rakyat kebanyakkan masih ramai lagi yang berada bawah paras kemiskinan.

Haruslah di ingat, bahawa segala kepincangan dalam negara ini bermula dari tangan makhluk durjana yang bernama Mahathir Mohamad dan dialah bapa konspirasi terbesar negara sehingga ke hari ini. Lihat sajalah permainan liciknya menganggu-gugat kepimpinan Abdullah Badawi sebagai PM-6, dan sekarang ini orang tua kutuk itu masih lagi menjalankan tangan2 ghaibnya dengan menganggu-gugat kerajaan Najib Razak.

Kesimpulannya di sini, selagi orang tua kutuk nih masih beroksigen... selagi itulah negara ini tidak akan aman. Muhyiddin Yasin kini sedang menjadi barua utamanya dengan perancangan untuk menjatuhkan Najib Razak, bagi menjamin perjalanan selesa anak dia yang botak itu.

Dan kepada Raja2 sekalian, sudah lupakah apa yang Mahathir Mohamad lakukan kepada Institusi Raja2 sebelum ini...???? Apakah Tuanku2 sekalian sudah menjadi Melayu Mudah Lupa...???? Apakah dengan segala kemewahan yang Tuanku sekalian kecapi sekarang ini maka Tuanku sekalian terlupa pada kepayahan dan kesusahan yang rakyat harungi sekarang ini...????

Adalah diharap sangat supaya Raja2 sekalian dapat membuka mata dan minda untuk melihat susah payah rakyat yang tertindas dibawah pemerintahan barisan nasional/umPORno ini, dan dapat memberi mesej yang jelas kepada rakyat sekalian untuk menumbangkan keraaaaajaan barisan nasional dalam PRU-13 akan datang.


Akhir sekali dengan ini diucapkan jutaan terima kasih juga kepada DYMM Sultan Kelantan, YM Pemangku Sultan Terengganu, DYMM Sultan Johor dan DYMM Sultan Selangor yang bersama-sama berdiri teguh di belakang Yang Di Pertuan Agung dalam isu BERSIH 2.0 ini. Manakala Raja2 yang lain masih berseronok lagi dengan umPORno.


ceduk dariTUN ABDULLAH NAFI......

on

Abdullah nafi dakwaan disogok cetak wang
KUALA LUMPUR: Tun Abdullah Ahmad Badawi menafikan dakwaan bahawa ada pihak cuba menyogok beliau untuk mendapatkan kontrak mencetak mata wang polimer bernilai kira-kira RM100 juta. 

Bekas Perdana Menteri berkata, tiada kebenaran berhubung dakwaan itu yang dikatakan berlaku pada 2004 ketika beliau menyandang jawatan berkenaan dan menteri kewangan.

Abdullah berkata, tanpa sebarang asas, beliau terpanggil untuk mengeluarkan kenyataan bagi menjelaskan dakwaan yang disiarkan akhbar The Age, Australia itu. “Seingat saya tidak ada pihak yang membuat sebarang tawaran. Jika ada, tentu saya tidak akan teragak-agak membuat laporan kepada pihak berkuasa termasuk polis untuk tindakan susulan,” katanya dalam kenyataan di sini, semalam.

Semalam akhbar The Age, Australia melaporkan firma pengeluar mata wang, Reserve Bank Australia disyaki cuba menyogok Abdullah bagi mendapat kontrak mencetak mata wang polimer berjumlah kira-kira RM100 juta (AS$31 juta). 

Difahamkan cubaan menyogok Abdullah mempunyai kaitan dengan rundingan kontrak pada 2003, ketika beliau menjadi Perdana Menteri dan menteri kewangan. 

Akhbar itu dipetik berkata, Abdullah dipercayai terbabit apabila meluluskan kontrak kepada firma berkenaan untuk mencetak mata wang polimer bernilai RM5 pada 2004. 
Jumaat lalu, bekas Penolong Gabenor Bank Negara, Datuk Mohamad Daud Dol Moin didakwa kerana menerima dua suapan daripada Note Printing Australia, membabitkan kontrak mata wang polimer antara 2003 dan 2007. 

Mohamad Daud menghadapi tuduhan menerima RM100,000 daripada ahli perniagaan, Abdul Kayum Syed Ahmad dalam dua kejadian iaitu sebanyak RM50,000 pada 1 Disember 2004 dan baki RM50,000 pada 16 Februari 2005 di sebuah kafe di Bangsar Shopping Centre. 


sumber

MANUSIA PALING TUA DI DUNIA........

on


Malaysia punyai penduduk Paling Tua di Dunia.. apa penjelasan SPR?


Dari 100 manusia yang paling panjang usianya yang disenaraikan oleh Wikipedia, manusia yang paling panjang usianya adalah seorang warga Perancis iaitu Jeanne Calment yang dilaporkan telah dilahirkan pada 21 Februari 1875 dan meninggal dunia ketika berusia 122 tahun 164 hari pada 4 Ogos 1997.


Manakala yang kedua panjang usianya pula adalah Sarah Knauss seorang warga United States yang dilahirkan pada 24 September 1880 dan meninggal dunia pada 30 Disember 1999 pada usia 119 tahun 97 hari.

Antara yang tersenarai dalam 100 manusia yang paling panjang usianya tetapi masih hidup hingga kini adalah Besse Cooper yang masih hidup di United States, beliau telah dilahirkan pada 26 Ogos 1896 dan telah berusia melebihi 114 tahun.

Dan lima orang lagi juga telah berusia melebihi 114 tahun dan masih hidup ialah tiga warga Jepun, seorang warga Itali dan seorang lagi pula warga United States.
Lagi 90 manusia tertua di dunia sila lihat di SINI

Kita mungkin berkata panjangnya usia mereka adalah kerana tabiat pemakanan dan juga persekitaran mereka yang sedikit sebanyak mempengaruhi kehidupan mereka itu..

Tetapi!! Tahukah anda Malaysia juga mempunyai ramai manusia yang masih hidup dan usianya melebihi 100 tahun?

Di Perak sahaja terdapat 1538 orang pengundi yang berumur melebihi 100 tahun dan yang menakjubkan kesemua mereka masih hidup dan boleh mengundi..

Manusia tertua yang masih hidup dan boleh mengundi di Perak itu ialah seorang yang berbangsa Cina iaitu Wong Seng yang telah dilahirkan pada tahu 1879 dan kini berusia 132 tahun jauh lebih tua dari manusia tertua yang disenaraikan oleh Wikipedia.

Begitu juga dengan lapan lagi manusia yang panjang usianya juga mengatasi iaitu Nazmi Binti Harun 131 tahun, Ng Khoa 126 tahun, Kong Kew Kee 126 tahun, Ng Ah Kow 125 tahun, Wong Yee 124 tahun, Itam Latihah Bin Mohd Ali 123 tahun, Mohammad bin Haji Mohd Noor 123 tahun, Wong Pin 123 tahun dan Murugai A/P Ramamoorthai berusia 122 tahun iaitu sama dengan usia manusia paling tua di dunia yang pernah direkodkan..

Korang tengoklah sendiri senarai 50 dari 1538 orang dibawah ni yang diambil dari Daftar Pemilih..

No_KP_Baru/ No KP Lama/ Nama/ Bangsa/ Tahun_Lahir/ Umur

790610740022 1448642 WONG SENG CINA 1879 132
800501030028 A0993271 NAZMI BINTI HARUN MELAYU 1880 131
850710740048 3498040 NG KHOA CINA 1885 126
850608740017 1453245 KONG KEW KEE CINA 1885 126
450826085273 0592818 NG AH KOW CINA 1886 125
870608740058 1392190 WONG YEE CINA 1887 124
881101080023 0336299 ITAM LATIH 1888 123
881112610069 2106517 MOHAMAD MELAYU 1888 123
881003740059 0439199 WONG PIN CINA 1888 123
890624713118 2110938 MURUGAI A/P RAMAMOORTHAI INDIA 1889 122
901102740113 0363429 HOW TOH YOON CINA 1890 121
910103740048 0387294 MOK SOON HOONG CINA 1891 120
910812740032 0914383 AH SEE CINA 1891 120
921012750017 2112135 DOORASAMY S/O PARASAMY INDIA 1892 119
921108740075 0439792 LIANG KWAY CINA 1892 119
931218740147 0596852 LEE KOOI CHIEW CINA 1893 118
931108080037 0357301 HAJI ABDUL MUTALIB MELAYU 1893 118
931116080010 2587063 HAJI HALIJAH BINTI ENDUT MELAYU 1893 118
930920740089 3841080 WONG AH SIEW CINA 1893 118
930104750019 2779357 SUPPIAH S/O SUPPIAH INDIA 1893 118
941124740073 0617600 POON SUM CHOON CINA 1894 117
940601740064 1413720 CHONG CHUI CINA 1894 117
940503740167 1042990 LEONG YAK CINA 1894 117
941231080015 4063070 YOK GUNONG ORANG ASLI 1894 117
951129740055 0608134 LEE AH NGEE CINA 1895 116
950720710019 7599200 ASA SINGH INDIA 1895 116
960913740088 1850228 SADRI B ALAM MELAYU 1896 115
961024740074 2077418 LOH YAN TAN CINA 1896 115
961122740078 0588769 LOH TAI HOI CINA 1896 115
960408740255 7603072 YONG CHAN CINA 1896 115
971123740159 0392250 LAI CHOONG YOOK CINA 1897 114
970811080049 3514775 GOVINDASAMY INDIA 1897 114
971231743699 1066220 HEE PENG FOOI CINA 1897 114
980605740076 1413246 WONG SAM NOOI CINA 1898 113
981121080256 0585983 LEE YOKE KWAI CINA 1898 113
980503740147 1042943 YON LOON CINA 1898 113
980531750019 1382853 A K RETHNAM CHETTEER INDIA 1898 113
980607750059 1449825 SINNATHAMBY S/O AVADAI INDIA 1898 113
981125740100 0623105 CHAN SOON CINA 1898 113
980410750573 7638932 K.SHAIK DAWOOD INDIA 1898 113
981017740031 0366169 NG AH TEE CINA 1898 113
991107740157 0326715 WONG SEN CHEANG CINA 1899 112
991203740069 2583162 TEOH KOK TONG CINA 1899 112
991202710052 0591839 LAU TEE CINA 1899 112
991231741990 8156595 NGAN SUAR @ NGAN OH SUAR CINA 1899 112
991120740020 0619180 THAM LEAN TAI CINA 1899 112
991126710148 0410514 LEE KWAI FONG CINA 1899 112
990615740079 1406250 YIP PENG CINA 1899 112
990509740083 1078174 CHANG KWONG CINA 1899 112

Senarai penuh sila download di SINI

Yang peliknya tiada seorangpun dari mereka tersenarai dalam 100 manusia paling Tua di dunia.. kenapa agaknya.. mungkin SPR boleh jelaskan..

sumber


Tiada huru-hara pertukaran pemimpin negara - Nik Aziz

on

Hanya Sistem Pilihanraya Yang Adil Akan Melahirkan Kerajaan Yang AdilMursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata sebarang pertukaran kepimpinan negara di bawah sistem pilihan raya yang adil tidak akan mendatangkan huru-hara sama sekali seperti yang berlaku di negara-negara lain.
NONEMerujuk kepada kesediaan pihak Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH 2.0) memindahkan perhimpunan 9 Julai ini tempat yang tertutup seperti stadium bagi menjamin perjalanan yang aman dan tidak mengganggu ketenteraman awam, Nik Aziz mengucapkan tahniah kepada Yang di-Pertuan Agung, Tuanku Mizan Zainal Abidin kerana mencemar duli untuk campur tangan.

“Sekali lagi tahniah dan junjung kasih berpanjangan dari patik. Semoga KDYMM Tuanku dan Permaisuri terus dilindungi Allah SWT dan terus berperanan sebagai payung yang menaungi seluruh rakyat jelata. 

“Sesungguhnya KDYMM Tuanku adalah umpama ibubapa tempat rakyat yang terdiri dari pelbagai kefahaman politik mengadu keluh kesah. Di bawah naungan Kaabah, patik dengan penuh rasa kasih dan sayang berdoa semoga KDYMM Tuanku dan Permaisuri dilimpahi rahmat oleh Allah SWT,” katanya dalam surat yang dihantar kepada Seri Paduka dan dimuatkan di Facebook.
NONESemalam BERSIH 2.0 yang diwakili oleh pengerusinya Datuk S Ambiga, Sasterawan Negara Datuk A Samad Said dan Presiden Pertubuhan Jamaah Islah Malaysia (JIM) Zaid Kamaruddin mengadap Tuanku Mizan di Istana Negara.

"Kami telah memberitahu Tuanku bahawa kami menerima cadangan kerajaan untuk mengadakan perhimpunan di stadium.

"Sehubungan itu, perhimpunan di atas jalan raya tidak akan berlangsung (pada Sabtu)," kata Ambiga kepada pemberita selepas bertemu Tuanku lebih satu jam setengah.
NONEAhad lalu, Seri Paduka bertitah, dalam keghairahan berpolitik bagi menyuburkan demokrasi dalam negara, rakyat diminta tidak menjadikan tuntutan demokrasi itu membawa kemusnahan kepada negara.

Tuanku Mizan juga menyeru pihak kerajaan agar melaksanakan segala amanah yang diberikan kepada rakyat secara adil dan bijaksana.

Seri Paduka tidak mahu melihat negara majmuk ini berada dalam keadaan bermusuhan sesama sendiri ataupun sebahagian rakyatnya bermusuh dengan kerajaan atas apa jua alasan pun.
NONESejak seminggu lalu hambatan ke atas BERSIH 2.0 menjadi-jadi dengan tidak kurang 100 orang menjadi mangsa termasuk wakil rakyat Pakatan yang memakai sertai memiliki baju kuning pertubuhan itu ditangkap polis.


Berikut surat penuh Nik Aziz itu:

Al-Marhum Sultan Mahmud Al-Muktafi Billah Shah Al-Haj

Bismillahir Rahmanir Rahim.

Sukalah patik ingin memaklumkan kepada pihak Tuanku bahawa patik sedang berada di Tanah Suci Makkah Al-Mukarramah untuk mengerjakan umrah dan Insya-Allah dijadualkan akan pulang ke tanah air pada 10 Julai 2011. Patik di sini mendoakan agar KDYMM Tuanku serta Permaisuri sentiasa dilimpahi keberkatan yang berpanjangan daripada Allah SWT.

Patik mendengar khabar berita bahawa pihak Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH 2.0) telah diberi ampuni untuk mengadap KDYMM Tuanku pada pagi ini dan menyembahkan tuntutan-tuntutan ke arah memastikan perjalanan pilihanraya yang lebih bersih dan terjamin ketelusannya. Patik juga dimaklumkan bahawa pihak penganjur telah dinasihatkan agar tidak mengadakan perarakan di tempat terbuka dan memindahkannya di tempat yang tertutup seperti stadium bagi menjamin perjalanan yang aman dan tidak mengganggu ketenteraman awam.

Justeru, patik ingin merakamkan setinggi-tinggi tahniah di atas keprihatinan KDYMM Tuanku di atas kehendak rakyat untuk merasai keadilan melalui sistem demokrasi yang telah dijamin di dalam perlembagaan Malaysia. Sukalah patik mempersembahkan pendirian patik bahawa sebarang pertukaran kepimpinan negara di bawah sistem pilihanraya yang adil tidak akan mendatangkan huruhara sama sekali seperti yang berlaku di negara-negara lain seperti Jepun dan terkini negara jiran iaitu Thailand.

Sekali lagi tahniah dan junjung kasih berpanjangan dari patik. Semoga KDYMM Tuanku dan Permaisuri terus dilindungi Allah SWT dan terus berperanan sebagai payung yang menaungi seluruh rakyat jelata. Sesungguhnya KDYMM Tuanku adalah umpama ibubapa tempat rakyat yang terdiri dari pelbagai kefahaman politik mengadu keluh kesah. Di bawah naungan Kaabah, patik dengan penuh rasa kasih dan sayang berdoa semoga KDYMM Tuanku dan Permaisuri dilimpahi rahmat oleh Allah SWT.

Patik yang menjunjung kasih,

YANG AMAT BERHORMAT DATUK BENTARA SETIA HAJI NIK ABDUL AZIZ BIN NIK MAT,

Al-Mursyidul Am
Parti Islam Semalaysia (PAS).Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List