Soalan Bodoh Dari Perwakilan Kelantan

on Dec 3, 2011

'Dr M sudah, Pak Lah pun sudah, Nik Aziz bila nak undur?' [Baca sini]

Kah kah kah kah kah....

Lawak bodoh dari perwakilan Kelantan. Bodoh ler katakan..... so tanya pun soalan yang bodoh.


Soalan kacang.... Biar aku jer yang jawab.

Dr Mathathir sudah Pak Lah pun sudah....

Mahathir... rakyat menyampah. Pak Lah.... rakyat sumpah tapi Tok Guru Nik Aziz disayangi rakyat. Kalau tidak.... tak kan sampai 21 tahun kekal memerintah Kelantan. Beliau bukan saja disayangi rakyat Kelantan tetapi disanjung di seantero 1Malaysia. Rakyat sayang, parti pun sayang.

DR M dan Pak Lah bukan saja rakyat menyampah tetapi juga diangap sebai sampah. Sebab tu, ditolak oleh parti mereka sendiri. Kalau mereka tak berundur.... parti akan hancur dan UMNO akan terkubur.

Sebaliknya, hamba Allah macam Tok Guru Nik Aziz, kalau boleh... rakyat mahu dia kekal memerintah sampai ke penghujng hayatnya. Sebab... di bawah kepimpinannya, negeri dan parti sentiasa dirahmati Allah SWT. Rahmat Allah SWT lah yang kita mahu weh.

So... kalau DR M sudah, Pak Lah pun sudah... alhamdulillah tapi kalau nak desak Tok Guru berundur, lu orang boleh blah!! Hahahaha.... Lu orang takut,ek??

Lawak... lawak....

Haish.... Ada ke nak samakan Tok Guru dengan dua orang malaon UMNO tu??

Jauh panggang dari api. Ibarat langit dengan bumi weh...

Kah kah kah kah kah....sumber
Photobucket

Buat Sesuatu Atau Hilang NIKMAT Pemerintahan

on


Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin mengingatkan parti itu supaya berbuat sesuatu jika tidak mahu "nikmat" pemerintahan terus berada di pihaknya.

"Jika kita tidak buat sesuatu, nikmat pemerintahan yang diberikan kepada Umno, nikmat kemajuan dan kesejahteraan tidak akan kekal jika kita tidak berbuat sesuatu," katanya.

Dalam sesi penggulungan di perhimpunan agung Umno hari ini, bagaimanan berkata, setakat ini respons yang diterima terhadap usaha tranformasi perdana menteri disambut baik.

Menyentuh soal calon boleh menang, Khairy berharap selepas ini perbincangan itu hendaklah ditamatkan dan menerima siapa sahaja calon yang dinamakan Datuk Seri Najib Razak.

"Selepas ini tak payah lagi cakap. Cukup dengan ikrar kita akan menyokong siapa saja yang presiden pilih sebagai calon boleh menang," katanya.

Beliau juga berkata, selain calon boleh menang, jentera juga mesti berjalan supaya Umno menjadi parti boleh menang bagi menyokong calon terpilih.

"Sekarang ini PM boleh menang kita sudah ada," katanya sambil menegaskan keperluan gandingan orang lama dan baru dalam menghadapi pilihan raya.


Photobucket

Bung Moktar Ulang Gesa Shahrizat Letak Jawatan

on
Sementara rakan-rakannya menolak daripada menyentuh isu kontroversi projek ternakan lembu Pusat Fidlot Kebangsaan (NFC), yang dikaitkan dengan keluarga Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil, Datuk Bung Moktar Radin(gambar)mempertahankan pendiriannya menggesa Ketua Wanita itu meletakkan jawatan.
Ahli Majlis Tertinggi Umno ini mendakwa isu NFC kini menjadi liabiliti kepada parti. Ahli Parlimen Kinabatangan yang lantang ini juga mengetepikan wujudnya sokongan padu bagi Shahrizat ketika persidangan agung sayap Wanita Rabu lalu.
Katanya: “Kita tidak tahu apa jenis sokongan itu.”
“Ini kerana tiada perwakilan yang dengan jelas menyatakan sokongan, sokongan bagi parti, ya ada, saya tahu,” kata beliau ketika ditemui di sisi Perhimpunan Agung Tahunan Umno 2011 di sini hari ini.
Timbalan Pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan Barisan Nasional ini mengaku isu NFC sudah menjadi liabiliti bagi Umno.
“Saya percaya sebab saya adalah penyokong kuat parti,” katanya.
Kata beliau, meskipun Shahrizat telah menjelaskan ketika perhimpunan tetapi apa yang lebih penting ialah persepsi publik.
“Ini bukan persoalan berkenaan penerangan. Saya fikir beliau sudah beri penjelasan.
“Ini bukan persoalan siapa yang salah. Ia adalah persoalan bagaimana publik menerimanya,” kata Bung Moktar lagi.

sumber
Photobucket

Berani Ke Orang Ini Nasihat Rosmah Pakai Tudung...?

onPerwakilan Perlis Fathul Bari Mat Jahya menasihatkan ilmuan agama supaya "jangan mengamuk dalam masjid, atas mimbar dan pentas ceramah" untuk menasihat pemimpin negara.

Sebaliknya, beliau mencadangkan supaya ruang dibuka dengan menjemput orang agama untuk memberi pandangan berhubung perkara tersebut, setiap tiga bulan.

"Saya bersyukur apabila saya menyertai Umno, saya diberi ruang sebebasnya (untuk bercakap tentang Islam). Tidak pernah ada sekatan bercakap tentang Islam," kita membahaskan usul agama, pendidikan dan sosial di perhimpunan agung Umno di PWTC hari ini.

"Sehubungan itu, saya mencadangkan setiap tiga bulan, buka ruang jemput orang agama beri pandangan. Jangan mengamuk dalam masjid, atas mimbar dan pentas ceramah. Kalau nak nasihat pemimpin, inilah tempatnya," katanya.

Katanya, dalam perlembagaan Umno menyatakan untuk memartabatkan agama, bangsa dan negara.

"Tetapi apabila kita bercakap mengenai bangsa dan negara, kita bersemangat, tapi soal agama di mana orang agama?" soalnya ketika membahas usul agama, pendidikan dan sosial.

Fathul Bari yang juga anak sulung bekas mufti Perlis berkata demikian bagi mengulas rungutan kekurangan ilmuan agama untuk bersama-sama dengan Umno.

Mengulas lanjut, beliau mendedahkan antara "alasan popular" ilmuan agama kurang menyertai Umno kerana "tidak ada saluran untuk menyampaikan pandangan" mereka.

"Itu adalah realiti... Mungkin boleh (salur pandangan) di media baru, laman sosial facebook, blog atau twitter. Tetapi sejauh mana jawapan (dapat) diberikan, kalau 1,000 orang, (bagaimana keadaannya),"katanya.

Dalam perbahasannya juga, Fathul Bari mencadangkan kepada Kementerian Pelajaran dan Kementerian Pengajian Tinggi agar "mengumpulkan" pelajar yang ingin melanjutkan pelajaran ke Timur Tengah.

"Sebelum pelajar ke Timur Tengah, sama ada Mesir, Arab Saudi, transitkan mereka sebulan, dua bulan atau tiga bulan, dikumpulkan, di mana  (mereka) diberikan pentarbiyahan dasar kerajaan bahawa kita mengambil berat pelajar di luar negeri.

"Kita cerita, mereka tidak pernah dianaktiri oleh pemerintah, cerita kebaikan kita," katanya yang berkelulusan Pengajian Islam dari Universiti Islam Madinah.Photobucket

Aziz Bari dijangka tinggalkan UIA tahun depan

onSelepas pertelingkahannya dengan Universiti Islam Antarabangsa (UIA) berhubung isu kebebasan akademik, pakar perlembagaan, Prof  Abdul Aziz Bari dijangka meninggalkan universiti itu tahun depan.

Menurut sumber yang boleh dipercayai, Aziz mengambil keputusan itu kerana dinafikan ruang untuk menyuarakan pendapat beliau dalam bidang akademik.

Salah satu contohnya ialah Insiden di Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor (Kuis) bulan lalu, kata sumber itu.

Bulan lepas, Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) dilaporkan menghalang Aziz daripada berucap di Kuis, yang terletak di bawah bidang kuasa Sultan Selangor.

Aziz terbabit dalam kontroversi - sejak mengulas mengenai campur tangan Sultan Selangor berhubung insiden di Gereja Methodist Damansara Utama (DUMC) - yang berakhir dengan Aziz menerima surat tunjuk sebab dari pihak UIA dan digantung tugas pada 20 Oktober.

Bagaimanapun, penggantungan tersebut ditarik balik ekoran bantahan keras pelbagai pihak.

Menurut sumber itu lagi, Aziz, yang telah berkhidmat dengan UIA selama 22 tahun, tidak boleh semata-mata mematuhi rutin pengajaran tanpa dapat membuat komen terbuka.

Situasi Aziz diburukkan lagi dengan ketidakpastian nasibnya ekoran tindakan penggantungannya sebelum ini, kerana pihak universiti didakwa tidak memberi respon terhadap jawapannya kepada surat tunjuk sebab tersebut, kata sumber itu lagi.

Ketika dihubungi Aziz bagaimanapun enggan mengulas mengenai peletakan jawatan yang dikatakan itu.


Photobucket

Bagus Lah Ibrahim Ali And Geng Tak Nak Mengundi

onIbrahim Ali, Presiden Perkasa, sebuah pertubuhan yang memperjuangkan Bangsa Melayu dan Agama Islam di Malaysia membantah penggunaan dakwat dalam pilihanraya negara yang akan berlansung tidak lama lagi bila-bila masa sahaja dari sekarang.

Alasannya adalah disebabkan penggunaan dakwat yang dicelup pada pengundi yang telah menjalankan tugasnya sebagai pemilih boleh menyebabkan pengundi tersebut tidak sah mengambil wuduk. Salah satu syarat sah wuduk adalah tidak ada sesuatu yang akan menghalang aliran air pada kulit kita di bahagian anggota wuduk.

Kebanyakan dari kita biasa mendengar fatwa sebegini sejak kecil. Apabila kita terkena dakwat pen bergaris di tangan  atau lain-lain anggota wuduk maka orang-orang tua kita akan membeliakkan mata menyuruh kita menghilangkannya sebelum kita berwuduk untuk menunaikan solat.

Dakwat yang bakal digunakan dalam pilihanraya dikatakan hanya akan hilang selepas tempoh 2 minggu daripada digunakan. Walaupun ada blogger sewel terkenal dari kandang pro-BN yang kononnya mendedahkan video bagaimana dakwat tersebut boleh dicair dan dilunturkan dengan kadar segera setelah dibasuh dengan cecair kimia yang boleh dibeli dari negara India, namun maklumat blogger sewel itu sebenarnya lansung tidak boleh diterima kerana 99.9999% video tersebut adalah video bohong yang dilakonkan oleh saudara sepupu belah ayah saudara Shah Rukh Khan. Oleh itu kita anggap dakwat tersebut akan kekal selama 2 minggu.

Kembali kepada masalah besar seperti mana yang tertulis pada tajuk di atas, Ibrahim Ali nampaknya terpaksa tidak mengundi begitu juga dengan semua ahli Perkasa dan sudah tentu Zulkifli Noordin sekali, demi untuk membolehkan mereka bersolat 5 waktu selepas mengundi.

Berkemungkinan lebih ramai yang tidak akan turun mengundi selain daripada ahli Perkasa atas alasan yang sama adalah amat besar. Sekurasng-kurangnya 70% daripada 3.4 juta ahli Umno yang cintakan agama dan amat mementingkan solat juga tidak akan mengundi. Dikecualikan dari senarai dalam lingkungan 30% tetap akan mengundi kerana mereka terdiri daripada para wanita danjuga puteri Umno yang uzur pada hari mengundi dan tidak perlu bersolat.

Menurut fatwa daripada ulama besar Umno, Syed Akhbar Ali dalam blognya di sini, untuk membolehkan seseorang sah mengambil wuduk mereka hendaklah meyuntik dakwat masuk ke dalam kulit pengundi sepertimana yang dilakukan oleh pembuat tatoo. Bagi Syed Akhbar Ali, tatoo tidak mengapa dan tidak menghalang sah berwuduk.

Syed Akhbar Ali juga dalam tulisannya menyebut bahawa penggunaan dakwat kekal dalam sistem pilihanraya kita bakal menyebabkan huru hara apabila akan muncul segerombolan manusia yang akan segera pulang untuk memadamkan dakwat yang melekat pada jari mereka dengan menggunakan cecair kimia yang dikhayalkan dalam filem arahan Papagomo dan kemudian datang semuala ke pusat mengundi.

Apabila mereka datang untuk mengundi sekali lagi sudah tentu pegawai pilihanraya akan menghalangnya kerana nama mereka sudah dipadam sebagai telah mengundi. Maka akan melompatlah geng-geng gerombolan tersebut ke atas meja mengundi memprotes dan seterusnya ia akan merebak semakin besar dan besar dan tercetuslah huru hara yang amat dasyat sehingga habis berlaku kerosakan harta benda kerata banyak dibakar dan beribu-ribu bangunan akan diruntuhkan. Maka negara kita Malaysia bakal berakhir dan tamat riwayatnya menjadi padang jarak padang tekukur dikuasai oleh puak geromnbolan yang mengamuk tadi.

Apa yang menjadi soalan besar yang menarik untuk kita teka adalah...'siapakah puak gerombolan tersebut?'


Photobucket

Siapa Orang Kuat PAS Pahang Talam Dua Muka...?

onRamai pihak yang terkejut dengan pendedahan tentang penglibatan beberapa orang kuat PAS Pahang dengan syarikat kontroversi Lynas Corporation. Biar pun isu itu dianggap kecil bagi sesetengah pihak dalam parti PAS, namun sebenarnya tindakan ini sukar untuk diterima oleh majoriti yang lain terutamanya mereka yang membantah pembinaan kilang memproses rare-earth di Kawasan Perindustrian Gebeng dekat sini. 


Soalnya sekarang, kenapa ada pula pihak yang menyokong tindakan ahli-ahli terbabit?. Malah mereka memberikan berbagai hujjah untuk menghalalkan tindakan tersebut. Bagi mereka "tidak menjadi masalah" kepada mana-mana ahli PAS yang berkerja atau mendapat kontrak (projek) dengan Lynas kerana itu adalah hak masing-masing (profesionalisme kerja). 


Namun, mereka lupa bahawa PAS secara rasmi menentang Lynas malah mahu kerajaan membatalkan operasi syarikat tersebut demi keselamatan rakyat. Malah, NGO seperti Save Malaysia Stop Lynas (SMSL), Barisan Bertindak Anti Rare Earth Refinary (BADAR), Stop Lynas Coalition (SLC) dan sebagainya secara jelas membantah projek berkenaan. 


Tambahan pula, dalam NGO terbabit terdapat ramai ahli serta pemimpin PAS yang berjuang habis-habisan menentang Lynas. Tapi, tiba-tiba kita dikejutkan pula dengan penglibatan ahli PAS sendiri dengan projek itu.


 Kontrak jutaan ringgit diperolehi oleh mereka untuk tempoh lima tahun jelas sekali membuktikan mereka tidak langsung "peka" dengan isu bantahan Lynas oleh parti mereka sendiri. Alasan pihak berkenaan, mereka memang menentang Lynas tetapi terpaksa mengambil projek dengan syarikat terbabit untuk mencari dana bagi membantu parti dan menentang syarikat terbabit. 


Maknanya, duit yang diperolehi disalurkan kepada parti PAS untuk "melawan Lynas" semula. Atas alasan, jika mereka tidak ambil projek itu maka pasti ada pihak lain yang akan mengambilnya. Begitu mudah alasan dangkal yang mereka berikan untuk mengesahkan tindakan tersebut. 


Sedangkan, mereka sendiri tahu orang lain bersusah payah berjuang menentang Lynas tiba-tiba mereka "senang-senang" kaut untung lumayan. Apakah adil untuk rakyat agaknya?. Apakah jika mereka tidak ambil projek dengan Lynas syarikat mereka akan "lingkup". 


Berapa ribu yang dihulurkan kepada perjuangan menentang Lynas daripada jutaaan ringgit yang diperolehi daripada kontrak tersebut?. Kenapa mereka"sanggup khianat" kepada rakyat?

sumber
Photobucket

Terjebak Seks Seawal Usia 12 Tahun

on


KAJIAN beberapa penyelidik daripada Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) di beberapa institusi yang menahan dan melindungi remaja, hampir tiga perempat peratus daripadanya mengaku mengadakan hubungan seks seawal usia 12 tahun.

Kajian Profil Belia Bermasalah di Malaysia 2009 untuk Institut Pembangunan Penyelidikan Belia Malaysia yang dijalankan ke atas 4,025 responden berusia 15 hingga 40 tahun, melaporkan mereka mengakui menjalinkan hubu-ngan seksual dengan rakan sekelas pada usia 12 tahun dan kebanyakannya tanpa pengetahuan ibu bapa. 
Lebih mengejutkan 80 peratus daripada ibu kanak-kanak itu adalah mereka yang tidak bekerja. Kebanyakan remaja yang pernah melakukan hubungan seks dan hamil anak luar nikah ini 23 peratus daripadanya melakukannya kerana suka sama suka, 11 peratus dirogol, lapan peratus terlalu percaya kepada teman lelaki, tujuh peratus kerana dorongan kawan-kawan dan enam peratus sukakan kebebasan. Tiga peratus lagi ingin mencuba manakala dua peratus kurang pendidikan agama. 

Penjelasan yang diberikan kanak-kanak ini pastinya me-ngejutkan. Selain melakukan hubungan seks pada usia 12 tahun, ada antara mereka yang mengambil pil kuda dan ganja pada usia yang sama, bersekedudukan dengan teman lelaki, mencuri motosikal, ketagihan dadah, samun bersenjata dan pelbagai salah laku yang sepatutnya tidak dilakukan mereka.Hasil kajian ini tentunya bercanggah dengan Kajian Persekutuan Persatuan-persatuan Perancangan Keluarga Malaysia (PPPKM) yang mendapati usia sesuai untuk berkahwin di Malaysia bagi lelaki adalah 28 tahun dan 25 tahun bagi perempuan berbanding masing-masing 21 tahun dan belasan tahun pada zaman dulu.


Pendedahan ini tentunya sukar untuk dipercayai apatah lagi perkara sedemikian berlaku di kalangan masyarakat yang membesarkan anak kecil mereka dengan gambaran bahawa seks adalah satu perkara yang ‘tidak baik’ melainkan adanya ikatan perkahwinan antara lelaki dan perempuan. Adakah remaja hari ini terlalu moden serta tidak lagi menerima pandangan ibu bapa hanya kerana ketaksuban mereka kepada globalisasi yang kian mencabar? 

Tidakkah mereka memikirkan masa depan jika hamil sebelum berkahwin? Apakah yang akan terjadi pada persekolahan atau kerjaya mereka? Belum lagi mengambil kira malu pada diri, keluarga dan masyarakat. Sanggup dibuang keluarga kerana menconteng arang ke muka mereka semata-mata kerana mengikut nafsu? Kebanyakan remaja yang terbabit dalam hubungan seks ini menyedari bahawa perbuatan mereka itu salah tetapi rela membiarkan nafsu menguasai diri berbanding akal fikiran yang waras. 

Siapakah yang patut dipersalahkan? Remaja, ibu bapa, guru, masyarakat atau media? 

Pensyarah Fakulti Undang-Undang UKM, Prof Madya Datin Noor Aziah Mohd Awal, yang turut serta dalam Kajian Belia Bermasalah di Malaysia 2009, berkata menuding jari mencari salah bukanlah jalan penyelesaiannya. Ini kerana semua memainkan peranan penting bagi mengatasi masalah ini sama ada remaja, ibu bapa serta masyarakat. 

Sambil meluahkan kebimba-ngannya, kajian ini menjadi garis panduan serta memberi gambaran pada negara 10 atau 20 tahun akan datang sekiranya gejala ini tidak dibendung dengan bijak. Bayangkan apa yang akan terjadi sekiranya kanak-kanak seawal usia 12 tahun sudah melakukan hubungan seks dan tidak mustahil pada usia 14 atau 15 tahun mereka sudah melahirkan anak luar nikah. 

“Jika ini berterusan, kita samalah seperti negara Barat yang tidak mempunyai pegangan agama dan norma kehidupan yang tinggi. Tidak mustahil ketika itu bersekedudukan menjadi perkara biasa malah sukar dibendung lagi. 

“Ini belum ditambah dengan masalah penyalahgunaan dadah, gay dan lesbian serta pelbagai salah laku yang memerlukan penelitian, penyelesaian daripada semua pihak lebih-lebih lagi ibu bapa,” katanya. 

Dalam hal ini, keluarga adalah institusi sosial yang berperanan mengembang dan memba-ngunkan keturunan. Mereka dipertanggungjawab menjaga, melindungi, mendidik dan membimbing anak-anak hingga dewasa. Namun institusi keluarga hari ini dilihat gagal memainkan fungsi yang sewajarnya dalam membentuk generasi muda bersahsiah tinggi. 

Tambahan lagi dengan meningkatnya perceraian di kalangan suami isteri, penganiayaan terhadap anak-anak dan kurangnya kasih sayang sesama keluarga menyebabkan berlaku pelbagai masalah sosial seperti sumbang mahram, lari dari rumah dan masalah seks bebas. 

“Kebanyakan anak-anak bermasalah ini dibesarkan oleh ibu bapa berfahaman moden yang mementingkan akademik semata-mata. Mereka sa-ngat mempercayai anak-anak dan membiarkan anak-anak melakukan apa yang disukai mereka tanpa rasa bimbang atau takut. 

“Anak-anak belasan usia dibiarkan menonton filem bersama rakan, keluar ke pusat beli-belah tanpa ditemani ahli keluarga atau membonceng motosikal bersama teman sekelas. Bukankah semua perlakuan ini adalah bibit permulaan kepada perlakuan yang tidak diundang? 

“Apa yang berlaku kepada ibu bapa moden hari ini mereka membiarkan saja kerana percaya anak-anak tidak akan melakukan perkara yang boleh memalukan mereka. 
Sedangkan ibu bapa tidak menyediakan asas serta tapak yang kukuh kepada satu jati diri yang membolehkan anak-anak ini menilai baik dan buruknya,” jelasnya. 

Sambil menggesa ibu bapa hari ini seharusnya menjadi ibu bapa pada zaman dulu, sentiasa memerhati, memantau perlakuan anak-anak. Biar mereka seperti mengongkong tetapi dengan cara yang sepatutnya. 

“Misalnya menonton wayang bersama anak-anak atau hanya memastikan mereka keluar bersama ahli keluarga yang lain. Memastikan setiap video cakera padat yang dibeli anak-anak ditonton dulu bagi memastikan tiada unsur keganasan atau kelucahan melampau terdapat di dalam cerita itu dan hanya membenarkan rakan-rakan bertemu di rumah saja bukannya di pusat beli-belah atau di tempat lain,” katanya. 

Walaupun ia nampak seperti mengongkong namun lama kelamaan apabila ia berlaku setiap hari bersama penjelasan dan secara konsisten, sudah tentu ini menjadi perkara biasa bagi mereka dan dengan sendirinya menolak pelawaan rakan-rakan untuk menonton wayang atau keluar tanpa arah tujuan. 

Selain itu, ibu bapa diminta untuk lebih bersikap terbuka mengenai pendidikan seks serta menerangkan kepada anak-anak apabila mereka menginjak usia remaja. 
Misalnya mengenai haid untuk anak perempuan dan pentingnya anak-anak menjaga maruah diri. Begitu juga untuk anak lelaki yang boleh dijelaskan oleh bapa. 

“Malangnya ibu bapa moden hari ini tidak pula bersikap terbuka dalam hal itu dan menganggap seksual adalah sesuatu yang memalukan. Mereka seboleh-bolehnya mencari alasan supaya anak-anak tidak didedahkan dengannya terutama pada awal usia,” katanya. 

Tambah Prof Noor Aziah, faktor yang sering dilupakan adalah kegagalan ibu bapa berkomunikasi dengan anak-anak yang seterusnya mewu-judkan ruang antara mereka. 

Walau sebagaimana sibuk sekali pun bekerja, ibu bapa harus mengambil peluang berbual-bual dengan anak-anak terutama ketika makan bersama. 

“Ini boleh dilakukan sejak mereka di sekolah tadika lagi dengan bertanyakan mengenai pembelajaran seterusnya meningkat ketika sekolah rendah dan menengah. 
Jangan sesekali mewujudkan ruang antara ibu bapa dengan anak-anak. 

“Ini kerana apabila anak-anak sudah meningkat remaja dan ibu bapa baru memulakannya sudah pastinya ia sukar dan anak-anak akan menganggap ibu bapa mereka membebel,” jelasnya yang meminta ibu bapa kembali kepada ajaran Islam yang sebenar dalam pembentukan sebuah keluarga bahagia. 

Ini kerana asas utama dalam mendidik anak-anak adalah memberi pendidikan agama yang kuat kepada mereka


Photobucket

PETRONAS Untung Bersih RM40b

onPETRONAS meraih keuntungan bersih RM40 bilion dalam tempoh enam bulan pertama berakhir 30 September 2011, melonjak 50.9 peratus berbanding RM26.5 bilion bagi tempoh sama tahun kewangan lalu.

Ia diraihnya daripada pendapatan berjumlah RM144.8 bilion, meningkat 25.3 peratus daripada RM115.5 bilion.
Naib Presiden Eksekutif Kewangannya, Datuk George Ratilal, berkata peningkatan dalam pendapatan disumbangkan harga lebih tinggi merentasi semua rangkaian produk PETRONAS, sungguhpun sedikit terjejas daripada pengukuhan ringgit berbanding dolar Amerika Syarikat (AS). 

“Peningkatan keuntungan bersih pula susulan keuntungan kasar lebih tinggi sungguhpun berdepan persekitaran kos lebih tinggi. 

“Tidak termasuk laba daripada pelupusan Cairn India Ltd pada suku kewangan pertama, keuntungan bersih Petronas mengukuh sebanyak 41.5 peratus,” katanya pada sidang media mengumumkan prestasi suku kewangan kedua Petronas di Kuala Lumpur, semalam. 

PETRONAS mencatat keuntungan bersih RM18.349 bilion pada suku kedua berakhir 30 September 2011, meningkat 53.8 peratus berbanding RM11.885 bilion suku sama tahun sebelumnya. 
Pendapatannya dalam suku berkenaan naik 26 peratus kepada RM71.831 bilion daripada RM56.990 bilion. 

George berkata, kunci kira-kira PETRONAS kekal kukuh dengan hartanah, kilang dan peralatan (PPE) dan jumlah aset masing-masing berkembang 7.4 peratus dan 7.6 peratus didorong strategi pertumbuhan kumpulan. 

Tunai daripada operasi berada pada RM47.4 bilion meningkat 61 peratus daripada RM29.5 bilion pada suku kewangan tahun sebelumnya, disumbang terutama oleh pendapatan lebih tinggi, katanya. 

Beliau berkata, perbelanjaan modal dalam suku dikaji berjumlah RM24 bilion, 43 peratus lebuh tinggi berbanding suku sama tahun sebelumnya. 

“Pembayaran dividen kepada kerajaan pula berjumlah RM21 bilion,” katanya. 

Sementara itu, Presiden yang juga Ketua Eksekutif PETRONAS, Datuk Shamsul Azhar Abbas, berkata syarikat minyak kebangsaan itu mengunjurkan meraih keuntungan antara RM70 bilion hingga RM75 bilion bagi seluruh tahun kewangan semasa berdasarkan prestasi kukuh dalam tempoh separuh pertama itu. 

Bagaimanapun, beliau mengingatkan pemulihan ekonomi global dijangka kekal tidak stabil dengan potensi risiko ia akan bertambah buruk lagi tahun depan dengan krisis zon euro dijangkakan bertambah runcing dan kelemahan berterusan ekonomi AS. 

Dalam perkembangan lain, Naib Presiden Eksekutif Penerokaan dan Pengeluaran PETRONAS, Wee Yiaw Hin, berkata PETRONAS sudah membida bagi pembangunan lapangan minyak pesisir di Myanmar. 


Photobucket

Nik Aziz Lepas Jawatan MB, Kekal DUN Chempaka

on
YAB Menteri Besar Kelantan, Nik Abdul Aziz Bin Nik Mat yang didakwa oleh mereka yang rapat dengannya sebagai menghidapi barah prostat akan tidak lagi menjadi Menteri Besar Kelantan jika PAS masih mengekalkan pegangannya di negeri pantai timur itu selepas Pilihanraya Umum ke 13.
"Ambo nok gi doh, ambo sakit perut...." walaupun itu ayat kegemaran Nik Aziz untuk mengelakkan diri dalam sesuatu keadaan, tetapi kali ini diyakinkan itu bukan alasan yang diguna.
Bagaimanapun Nik Aziz akan kekal bertanding di DUN Chempaka manakala anaknya, Nik Mohd Abduh
Ariffahmi, bakal terbang tinggi dalam arena politik Kelantan?
akan bertanding kerusi Parlimen Pengkalan Chepa. Menantu Nik Aziz pula, Abdul Ariffahmi Ab Rahman di katakan akan dicalonkan bertanding salah satu kerusi DUN di bawah Parlimen Machang. Usaha keras Nik Abduh dan Ariffahmi dikatakan mula menampakkan hasil setelah berjaya meletakkan orang-orang mereka dalam hieraki Perhubungan Negeri setelah Muktamar PAS Jun 2011 lalu.
Demikian maklumat yang diberikan oleh orang kanan PAS Kelantan kepada seorang ahli politik terkemuka negeri itu.
Sementara itu, hari ini juga DetikPerubahan.Com memetik Timbalan Pesuruhjaya PAS Kelantan, iaitu Mohd Amar Abdullah sebagai berkata bahawa Nik Aziz sudah bersetuju dengan senarai calon yang disiapkan oleh Perhubungan Negeri.
Mohd Amar juga mengesahkan bahawa senarai itu sudah diserahkan kepada PAS Pusat.
Antara perubahan yang dikatakan berlaku ialah Ahli Parlimen Kubang Kerian, Sallahuddin Ayub akan kehilangan kubunya di Parlimen Kubang Kerian yang akan diambil oleh Yang DiPertua PAS Kawasan Kubang Kerian iaitu Husam Musa.
Husam, tersingkir ke Parlimen dengan alasan dia diperlukan sebagai Menteri di Pusat?
Antara nama besar lain yang turut digugurkan ialah Bekas Timbalan Menteri Besar, Halim Abdul Rahman untuk memberi laluan kepada anak Nik Aziz. Timbalan Menteri Besar sekarang, Ahmad Yaacob yang bergelumang dengan isu Ladang Rakyat dan Air Kelantan Sdn Bhd turut tergugur.
Takiyuddin, sudah lama ada usaha menyingkirkannya ke Parlimen oleh faction tertentu dalam PAS Kelantan.
Sementara itu, Takiyuddin Hassan turut akan menerima nasib yang sama seperti Husam apabila dipindahkan dari DUN Bunut Payung untuk bertanding di Parlimen Kota Bharu.
Kamarudin Jaffar, Ahli Parlimen PAS Tumpat sejak 1999 pula akan dipindahkan untuk bertanding DUN Pengkalan Kubur untuk menentang Noor Zahidi Omar, Setiausaha UMNO Kelantan. Zahidi merupakan ADUN Pengkalan Kubur sejak 2004.
Sekiranya Kamarudin Jaffar berjaya di Pengkalan Kubur dan PAS berjaya mengekalkan kuasanya di Kelantan, beliau akan di lantik sebagai Timbalan Menteri Besar Kelantan.
Kamarudin bersama ADUN GAAL, Dr Nik Mazian.
Mohd Amar, yang kini exco Kerajaan Negeri sejak 2004 akan di lantik sebagai Menteri Besar Kelantan yang baru menggantikan Nik Abdul Aziz. Mohd Amar dikatakan menjadi pilihan Nik Aziz setelah beliau berkali-kali membuktikan sebagai pemimpin yang bersedia berhadapan dengan krisis dan tidak seperti calon pilihan Nik Aziz sebelum ini, Husam Musa yang suka mengamalkan politik kura-kura. Husam terkenal dengan strategi menyembunyikan diri setiap kali krisis timbul dan tidak seperti Mohd Amar.
Bakal Menteri Besar Kelantan yang baru.
Sementara itu PAS dan PKR juga dikatakan telah bersetuju untuk bertukar-tukar kerusi Parlimen. Salah satu kerusi yang dipersetujui dikatakan sebagai kerusi Parlimen Machang yang sebelum ini dimenangi oleh Saifuddin Nasution Ismail dari PKR.
Kerusi DUN Pengkalan Kubur yang dikatakan bakal di tandingi oleh Kamarudin Jaffar dari PAS juga merupakan kerusi yang ditandingi oleh PKR pada 2008.
Sumber dari pihak UMNO Kelantan pula mengatakan hampir 80% Ketua Bahagian UMNO negeri itu akan diletakkan sebagai calon bagi Dewan Undangan Negeri termasuklah Pengerusi Perhubungannya, Mustapa Mohamed. Mustapa dikatakan pasti menjadi pilihan UMNO sebagai Menteri Besar jika UMNO berjaya mengambil semula Kelantan setelah kehilangan negeri itu sejak 1990.
Namun begitu, bekas calon Menteri Besar Kelantan dalam kempen UMNO 2008 dan juga Ketua Bahagian Bachok, Awang Adek Hussin akan bertanding kerusi Parlimen Bachok. Manakala bekas Pengerusi Perhubungan Negeri, Annuar Musa dikatakan tidak akan dicalonkan walaupun sahamnya dikatakan naik semula setelah berjaya mentransfomasikan pasukan bolasepak Kelantan.
Presiden UMNO Najib Razak perlu mengutamakan prestasi di Kelantan dan Kedah sekiranya beliau benar-benar mahu mengukuhkan kedudukan UMNO di Parlimen dan memungkinkan BN kembali menikmati majoriti 2/3. Ini kerana BN dikatakan sudah pasti tidak akan dapat merampas semula Pulau Pinang dan kedudukan UMNO sendiri di Perak dan Selangor dalam bahaya terutamanya di kerusi-kerusi campuran.

sumber
Photobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List