Nik Aziz Nik Mat

on Oct 6, 2011


Makan dari sumber yang halal. Makanan yang dimakan adalah halal lagi baik. Baik pada semua keadaan.

Tidak berlebih-lebih dan sentiasa mengelakkan diri dari melakukan pembaziran.
Pemimpin wajib menunjukkan contoh berjimat cermat.


Barulah sesuai dilantik sebagai pemimpin.Sentiasa bertanggungjawab dan amanah.
Jangan sampai pemimpin bersungguh-sungguh menyampaikan ucapan memberi nasihat pada rakyat supaya berjimat cermat tetapi pemimpin itu sendiri yang boros dan terus menerus menunjukkan cara hidup bermewah-mewah..


Macam itu jugak, bila mana pemimpin berucap ketika merasmikan hari kebesaran Islam, sering kali mengingatkan hadirin pendengar agar ikut jejak Nabi, cara hidup Nabi, tapi amalan pemimpin sendiri melencong dari seruan yang diucapkan... Memang macam hampeh!!!Photobucket

Janji Seribu Bintang

on
KUALA LUMPUR: "Senang bila mahu belanja duit yang kita tidak ada." Itu adalah jawapan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad ketika diminta mengulas pembentangan Belanjawan 2012 oleh pembangkang.

Pakatan pembangkang membentangkan belanjawan tahunannya baru-baru ini, tiga hari lebih awal sebelum kerajaan Pusat mengumumkan Belanjawan 2012.

Ia dikatakan sebagai belanjawan alternatif pakatan terbabit sebelum Belanjawan 2012 dibentangkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak yang juga Menteri Kewangan pada Jumaat ini di Dewan Rakyat.

"(Duit) yang kita tak kawal (memang) senang mahu belanja," kata Dr Mahathir kepada wartawan selepas menyampaikan ucaptama pada Forum Kewangan Islam Kuala Lumpur Kelapan 2011 di sini baru-baru ini.

"Kita boleh buat apa pun (seperti) janji mahu bagi 20 peratus royalti minyak. Memang boleh janji sebab tak jadi kerajaan. Janjilah asalkan menang (pilihan raya)," katanya.

"Ini biasa malah Obama (Presiden AS Barack Obama) berjanji untuk menutup Guantanamo Bay (Pusat Tahanan) tetapi sampai sekarang tak tutup lagi. Tetapi beliau dipilihlah," kata Dr Mahathir yang pernah menjadi Menteri Kewangan.- Bernama.

Buat belanjawan memang mudah. Tetapi untuk melaksanakannya tidak semudah membuatnya. Melainkanlah kita suka berjanji tetapi tidak perlu dikotakan. Jika jadi kerajaan kena mengotakan janji. Jika tidak rakyat akan menolaknya. Oleh itu, belanjawan yang di umumkan esok sudah tentu yang boleh dilaksanakan oleh kerajaan mengikut kemampuan mereka. Ikut duit yang adalah. Jadi rakyat tidak payahlah fikirkan apa yang tersirat dalam belanjawan pembangkang kerana mereka boleh berjanji bukit sedangkan ia tidak perlu dilaksanakan. Putar alam. Dah lama tahu dahhh.


Photobucket

Maka Lenyap Lah Kg. Baru.....SAYONARA KG.BARU

onDewan Pemuda PAS Kawasan Titiwangsa (DPPKT) merasa kesal kerana Rang Undang-Undang Perbadanan Pembangunan Kampong Baru 2011 akhirnya diluluskan juga semalam dengan hanya Ahli Parlimen Pakatan Rakyat sahaja yang bangun mempertahankan RUU ini dari diluluskan sementara majoriti Ahli Parlimen Barisan Nasional bersetuju ianya diluluskan.

Tarikh 5 Oktober 2011 serta Persidangan Parlimen kali ini mencatat sejarah hitam buat bangsa Melayu bahawa Kampung Baru yang menjadi warisan Orang Melayu Kuala Lumpur dan menjadi entiti penting kepada Orang Melayu akhirnya diperbadankan. Beratus tahun lamanya tanah eksklusif milik Orang Melayu itu tidak terusik, namun pada tarikh 5 Oktober 2011 ia telah berpindah tangan. Apakah lagi kebanggaan yang tinggal pada Orang Melayu di Kuala Lumpur ini? Sidang Parlimen ini juga menjadi saksi bahawa siapakah yang benar-benar berjuang demi bangsanya dan siapakah yang hanya ‘beretorik’ yang pada hakikatnya mereka tidak peduli terhadap apa yang terjadi kepada bangsanya sendiri. Dimana puak-puak yang selalu berkokok kononnya mereka ultra Melayu dan pejuang sejati bangsa Melayu? Tidak kelihatan untuk bangun mempertahankan isu ini sehingga akhir sidang Parlimen semalam. 

DPPKT juga merasa terkejut dengan kenyataan Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin bahawa kerajaan akan mengadakan perbincangan lanjut dengan empat syarikat berkaitan kerajaan (GLC) bagi membangunkan Kampung Baru. GLC tersebut adalah Lembaga Tabung Haji, Permodalan Nasional Berhad, Putrajaya Holding dan Permodalan Hartanah Berhad. Dalam keadaan Parlimen baru meluluskan Rang Undang-Undang ini, Menteri Wilayah Persekutuan tanpa sabar terus mahu mengadakan perjanjian dengan GLC tersebut. Nampaknya kerajaan telah melantik beberapa GLC dan persefahaman telah dibuat sebelum Rang Undang-Undang ini diluluskan lagi. Amat malang kerana pemilik Kampung Baru belum dimaklumkan lagi, harta mereka telah diagih-agihkan dengan tujuan ‘pembangunan’.

Nampaknya sedikit masa lagi Kampung Baru akan menjadi sibuk dengan projek pembangunan dan pemiliknya pula menikmati ‘pembangunan’ yang mereka ‘selama ini idam-idamkan’. Biarlah kampung sendiri tergadai asalkan Orang Melayu menang sorak dan pastinya yang mendapat laba dan habuan lumayan adalah segelintir elit golongan yang berkepentingan. DPPKT mengharapkan agar penduduk Kampung Baru jadikan perisitiwa 5 Oktober 2011 sebagai peristiwa penting dalam sejarah moden negara serta tidak lagi memberi kepercayaan kepada BN sebagai hukuman paling adil dalam PRU ke 13!


Photobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List