THE INTERIOR OF THE KA'BAH

on Nov 16, 2010

Kelihatan kiblat suci umat Islam itu kosong dan kenapa ia dibiarkan kosong. Pada zaman Nabi Muhammmad, sebelum umat Islam menguasai Mekah ia menjadi tempat simpanan berhala kafir Quraisy. Setelah itu junjungan besar Nabi Muhammad menyuruh pengikut baginda membuang berhala-berhala tersebut dan ianya telah dibiarkan kosong.

Semoga kita semua akan berada di sana suatu ketika nanti, amin......

SAINTIS BUKTIKAN NABI MUSA BELAH LAUT

on

Saintis-saintis di AS membuktikan kebenaran kisah Nabi Musa membelah laut seperti yang diceritakan dalam kitab suci al-Quran dan Injil, lapor sebuah akhbar semalam.

Gambar: LAKARAN artis menunjukkan angin kuat dari timur telah menyebabkan air lagun (kiri) dan sungai (kanan) 'berpusing' dan membentuk dinding air dekat Laut Merah.

Satu kajian oleh sepasukan penyelidik yang diketuai saintis Carl Drews dari Pusat Penyelidikan Atmosfera Nasional di sini, mendapati fenomena itu tidak bercanggah dengan hukum fizik.

Kitab al-Quran menceritakan bahawa Nabi Musa membelah laut dengan menghentakkan tongkatnya ke tanah semasa baginda dan kaum Bani Israel terperangkap di antara pasukan tentera Firaun yang sedang mara dan laut di hadapan mereka.

Kumpulan saintis itu yang mengkaji beberapa peta kuno Delta Sungai Nil mendapati laut terbelah itu merujuk kepada sebuah lagun yang kini dikenali sebagai Tasik Tanis di selatan Laut Mediterranean dekat Laut Merah dan satu cawangan Sungai Nil.

Kini, dengan menggunakan simulasi komputer, saintis-saintis itu menunjukkan bahawa laut berkenaan terbelah dua melalui proses tiupan angin kencang yang dikenali sebagai angin timur bertiup selaju 100.8 kilometer sejam (km/j) selama 12 jam menyebabkan aliran air sungai dan lagun itu berpusing balik lalu membentuk seperti dinding air.

Satu model lautan komputer kemudian digunakan sebagai simulasi bagi melihat kesan angin yang bertiup semalamam ke atas air sedalam beberapa meter itu.

Selama empat jam, tiupan angin tersebut menghasilkan jambatan darat sepanjang 3.2 kilometer (km) dan selebar 4.8km.

Sejurus selepas angin timur reda, air lagun dan sungai itu kembali mengalir ke tempat asal seperti ombak tsunami.

Hasil kajian saintis berkenaan disiarkan di Internet oleh Jurnal Public Library of Science ONE. - Agensi 

Prof Dr Agus kata Pengunduran Zaid merugikan PKR........???

on

PETALING JAYA: Pengunduran Dato Zaid Ibrahim dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) merugikan parti itu dan juga Pakatan Rakyat (PR) secara umumnya.

Demikian pendapat Pensyarah Sains Politik Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) , Profesor Dr Muhammad Agus yusof kepada FMT hari ini ketika diminta mengulas kemelut yang melanda PKR.

Menurut beliau, penyertaan Zaid dalam PKR merupakan peluang terbaik untuk PKR bersama parti-parti lain dalam PR dalam usaha menawan Putrajaya.

"Apabila Zaid menyertai PR, ia adalah satu peluang yang baik untuk PR, khususnya PKR sendiri untuk menang lebih banyak kerusi dalam pilihan raya.

"Pengalaman politik beliau boleh membantu PKR. Selain itu karisma dan ideanya juga banyak menarik rakyat untuk memberikan sokongan kepada PKR.


"Namun apabila beliau keluar parti, tentulah peluang terbaik itu hilang begitu sahaja dan ini merugikan PR dan PKR sendiri," kata beliau.

Prof Dr Agus juga berpendapat PKR terlalu banyak kelemahan hinggakan masalah-masalah yang sepatutnya boleh ditangani segera berlarutan dan membawa pengunduran Zaid.

"Apa yang berlaku dalam pemilihan PKR memang menjelaskan lagi kepincangan dalam sistem pemilihan yang ada dalam PKR sekarang.

"PKR harus lebih bijak mengatasi konflik dalam parti dan saya juga melihat PKR tidak mempunyai kecekapan menguruskan masalah-masalah dalaman parti hingga masalah dibiarkan erlarutan," ujar beliau.

Jawatankuasa Pemilihan Parti (JPP) turut dilihat begitu lambat bertindak dan masih terperangkap dengan wabak sindrom penafian dan sindrom bisu.

"Kalau pemimpin parti segera bertindak tegas mengatasi masalah berkenaan pemilihan yang dianggap sebagai penuh penipuan oleh sesetengah calon, tentu PKR tidak perlu menghadapi kemelut yang semakin parah ini.

"Tindakan mendiamkan diri dan berterusan menafikan aduan-aduan ahli dan calon adalah tindakan yang tidak bijak dan salah," katanya.

Prof Mohd Agus juga tidak menolak dakwaan pihak-pihak tertentu dalam dan luar parti bahawa PKR kini dikuasai oleh segelintir pihak dalam parti.

"Walaupun PKR mendakwa keadilan untuk semua, tetapi apa yang dilihat kini seperti membenarkan dakwaan bahawa PKR dikuasai oleh segelintir pemimpin dalam parti," kata beliau lagi.

Beliau turut berpendapat PKR harus lebih banyak belajar untuk menganalisa dan membuat keputusan dengan tepat dan pantas bagi menjamin kemelut dalaman dapat dibendung.


Betul Ke Cinta Mampu Hilangkan Kesakitan.............???

on


bila tengok gambar tersenyum macam ini 
.. pasti hilang kesakitan ..


Terdapat satu laporan  mengatakan tentang bagaimana rasa cinta boleh membantu mengurangkan kesakitan daripada penyakit yang dihadapi. Laporan ini merupakan hasil kajian penyelidik di Universiti Stanford California. Mereka menyelidik mengenai perasaan cinta yang berkemungkinan boleh bertindak sebagai ubat penahan sakit.

Satu eksperimen khas membabitkan 15 orang pelajar yang mengaku sedang merasai ‘cinta mendalam’ dijalankan dengan menggunakan blok suhu dan gambar kekasih masing-masing untuk mengukur tahap kesakitan peserta. Blok suhu itu ditetapkan pada tahap yang menyebabkan peserta mengalami kesakitan sederhana, kesakitan tinggi dan tiada kesakitan.

Hasil kajian sungguh mengujakan sekali. Ia menunjukkan bagaimana perasaan cinta membantu menghilangkan kesakitan apabila bahagian otak yang boleh mengurangkan kesakitan menjadi aktif semasa peserta melihat gambar kekasih mereka.

Terdetik hati aku akan betapa hebatnya perasaan cinta anugerahi Illahi ini. Ia bukan saja dapat memberikan kekuatan dan motivasi di kala kesedihan dan rasa diri tak bermaya, malah dapat mengurangkan kesakitan yang dialami.

Aku agak setuju dengan kajian ini. Ini kerana selalu juga kita dengar dan baca, bila diri mencintai (dicintai?), langkah kaki akan semakin gagah dan berani. Itu sebab ada yang sanggup ke Lombok dan sedia menanggung apa saja kekurangan dan kesakitan.

Tapi pastikanlah perasaan cinta itu cinta yang suci, indah, berbalas dan diredhai. Bukan apa, dibimbangi jika cinta sekadar cinta nafsu dan suka-suka maka kesakitan akan bertambah parah lukanya.

Nampaknya kepada mereka yang sakit yang masih single itu, di samping makan ubat bolehlah tengok gambar kekasih hati (tengok gambar yang duk tengah senyum … bukan yang serius masam semacam je. Nanti bertambah sakitnya)

Kepada yang ada suami @ isteri, genggaman tangan dan pelukan dikatakan ubat yang amat kuat penawarnya. Apatah lagi senyuman dan kucupan mesra.. opss!!

Sakit kepala akan hilang …
Demam akan kurang …
Perasaan risau akan tenang …

Cinta Sejati Antara Anwar & Azmin Sukar Di Putuskan........???

on
Anwar Ibrahim dan Azmin Ali, dua nama yang tidak dapat di pisahkan walau di cincang sekalipun. Itu lah yang dapat Gomo gambarkan mengenai mereka berdua ini sejak dulu sampai lah sekarang. Bukan sahaja melalui hubungan Politik mahupun Keluarga malah hubungan intim mereka juga amat rapat sehinggakan timbul Bukti pendedahan Resit Katil dan Tilam Azmin Ali yang di beli oleh Anwar Ibrahim.


Tapi mungkin semua ada terlupa di mana Azmin Ali sewaktu Anwar Ibrahim merengkok di dalam penjara. Mungkin ramai yang lupa siapa Azmin Ali waktu itu dan mungkin ramai tidak tahu ke mana Azmin Ali menghilangkan diri waktu Ezam Mohd Nor berjuang dalam perjuangan Palsu membebaskan Anwar Ibrahim.Gomo tidak lah tahu keseluruhan cerita tersebut namun sedikit sebanyak yang Gomo tahu maka dapatlah di kongsikan buat pembaca yang ada ini.Waktu Anwar Ibrahim merengkok dalam penjara ramai yang berjuang kononya membebaskan Anwar Ibrahim malah bekas bekas Panglima Perang Anwar iaitu Senator Ezam Mohd Nor, Lokman Nor Adam menerima akibat dari Kebodohan mereka yang cuba membebaskan Anwar Ibrahim. Mereka ini lah yang bermati matian mempertahankan Anwar Ibrahim.Itu dulu sewaktu mereka masih lagi Buta akan siapa Anwar Ibrahim yang berhati Dajal dan sekarang mereka ini lah yang berjuang bermatian matian menjelaskan kepada Rakyat siapa Anwar Ibrahim dan membuka pekung Si Peliwat Anwar Ibrahim ini.Azmin Ali hadir setelah Anwar Ibrahim di bebaskan dari Penjara. Dan sejurus di bebaskan maka munculah kembali Azmin Ali menghadap Boss lamanya( Kekasih). Dari situ Anwar Ibrahim mengarahkan Ezam Mohd Nor memberikan laluan kepada Azmin dalam mengisi pelbagai jawatan dalam PKN (sekarang PKR).Dalam masa ini juga terdapat bantahan dan amaran dari Wan Azizah isteri kepada Anwar Ibrahim yang tidak menerima dengan kehadiran Azmin Ali. Atas sebab apa faktor nya hanya Kak Wan yang tahu namun kita semua telah di maklumkan bahawa pernah satu ketika Ezam telah di arahkan oleh Kak Wan untuk memastikan tidak ada lelaki yang berada bersama Anwar Ibrahim dalam bilik Bacaan rumah Anwar Ibrahim.Ezam Mohd Nor dan Lokman Adam keluar PKR dan berjuang dalam UMNO sehingga kini. Panglima panglima perang yang lain yang turut bergadai bergolok untuk Anwar juga telah keluar dari kepompong Anwar Ibrahim. Tetapi Azmin Ali tidak berganjak. Azmin Ali kekal bersama Anwar Ibrahim dan sekarang ini di lihat berpotensi untuk menggantikan Wan Azizah sebagai Presiden PKR.Banyak cerita dari dalam PKR yang mana Azmin Ali sebenarnya telah mengawal PKR sejak kemasukkan nya sejurus Anwar di bebaskan lagi. Banyak yang di kawal Azmin Ali dan Gomo rasa semua yang ada dalam PKR mahupun luar PKR tahu akan pekara tersebut.Jelas di sini bahawa Azmin Ali sebenarnya telah di rekrut Anwar Ibrahim untuk menggantikannya. Jika mereka Ahli PKR menyatakan Wan Azizah ataupun Nurul Izzah yang bakal menggantikan Anwar Ibrahim maka mereka telah silap sama sekali.Jejaki Siapa Azmin Ali dan lihat di mana kedudukannya sehingga hari ini. Dari seorang yang telah lari meninggalkan Anwar Ibrahim dan kemudiaanya kembali setelah Anwar Ibrahim di bebaskan sehingga menjawat jawatan terpenting dalam PKR jelas menunjukkan satu hubungan Intim yang amat rapat dan mustahil dapat di samakan dengan isteri Anwar sendiri Kak Wan.Mengapa ahli PKR yang ada hari ini tidak pernah sekali pun bertanya kepada Azmin Ali di manakah beliau waktu Anwar merengkok di dalam penjara? Mengapa Azmin Ali kembali ke pangkuan Anwar setelah Anwar di bebaskan dari Penjara?Harap agar ahli PKR tanyalah kepada Azmin Ali soalan ini. Kalau tanya Gomo maka jawapan Gomo mudah:Azmin Lari meninggalkan Anwar Ibrahim sewaktu Anwar merengkok dalam penjara atas arahan Anwar Ibrahim kerana cinta mereka adalah cinta sejati. Sebab itu semua yang di kaitkan dengan SODOMY Anwar Ibrahim seperti Sukma Dermawan, Munawar, Azizan telah meninggalkan Anwar Ibrahim tetapi tidak Azmin Ali yang sehingga kini masih setia walaupun pelbagai cabaran melanda.Renung renung dan Fikir Fikir kan.......

ADAKAH ANDA RASA GEMUK.........???

onHahaha... gemuk!! Perkara sensitif bagi sesetengah orang terutamanya wanita. Kerana gemuk, orang sanggup habiskan duit untuk nampak kurus....Tiga puluh peratus penduduk di negara ini mempunyai berat badan berlebihan manakala 30 peratus lagi obes, kata Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai.

Beliau berkata, ia merangkumi semua peringkat umur, manakala jumlah kanak-kanak yang mengalami masalah kegemukan pula menunjukkan peningkatan yang membimbangkan sejak akhir-akhir ini.

"Kita perlu lihat kesihatan badan tu sebagai sesuatu yang penting kerana ia adalah pintu masuk kepada segala jenis penyakit yang berpunca daripada cara pemakanan dan gaya hidup yang kurang sihat.

"Fenomena ini membimbangkan kerana ia secara langsung berkaitan dengan peningkatan risiko penyakit seperti diabetes, sakit jantung, buah pinggang, darah tinggi, barah dan sebagainya,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Persidangan Ahli Lembaga Pelawat Hospital 2010 di Kuala Lumpur hari ini.

Sehubungan itu, Tiong Lai menggesa rakyat supaya mengamalkan pemakanan yang seimbang selain mengamalkan gaya hidup sihat dengan melakukan aktiviti fizikal termasuk bersenam, berjoging dan bersukan.
-BERNAMA-

SIAPA MUSTAFFA KAMIL AYUB PADA PADANGAN ANDA.........???

onSebenarnya memang sudah jangkaan saya bahawa Sdr. Mustaffa Kamil Ayub, calon Timbalan Presiden PKR, tidak akan menarik diri, tetapi sebaliknya hanya akan terus melakukan protes dari dalam amat tepat. Saya amat kesal dengan sandiwara politik beliau. Saya merujuk kepada memorandum yang dihantar oleh Saudara Mus kepada Presiden parti dan Pengerusi JPP pada 9 November 2010: “Kami mendesak supaya JPP mengisytiharkan pemberhentian Pemilihan 2010 dalam tempoh 48 jam dari masa penerimaan memorandum ini.


Sekiranya tindakan pemberhentian Pemilihan tidak dilakukan dalam tempoh tersebut, kami akan mengambil tindakan yang lebih tegas demi mempertahankan prinsip keadilan.” Apakah yang dimaksudkan dengan “tindakan tegas”? Apakah pula yang dimaksudkan dengan “bertanding dalam protes?”Sahabatku, pilihannya hanya samada kita merestui proses pemilihan dan mengambil bahagian, atau kita menolak proses pemilihan dan mengundur diri. Saya hanya dapat menafsirkan tindakan ini sebagai tidak lebih daripada sandiwara lakonan pentas politik dengan perkiraan bahawa rakyat adalah bodoh dan boleh ditipu sedemikian rupa. Gesaan saya tempoh hari adalah meminta Sdr Mustaffa Kamil Ayub menarik diri demi menjaga integriti peribadi. Dengan apa yang dikatakan oleh beliau sebagai “tindakan tegas” tempohari, dan dengan apa yang dinyatakan beliau dalam sidang medianya hari ini, saya beranggapan bahawa Sdr Mus telah hilang peluang keemasan untuk bertindak meletakkan proses pemilihan parti kepada landasan yang betul. Mengapa harus terus berjoget jika alunan gendangnya sumbang? Mengapa harus terus menyanyi jika tidak seirama dan tidak senada? Dalam memoradum beliau, Sdr. Mustaffa Kamil Ayub telah menyatakan terdapat banyak penyelewengan dan kepincangan dalam proses pemilihan parti dan beliau menuntut pemberhentian pemilihan parti dibuat atau JPP harus bersedia menghadapi tindakan yang lebih tegas. Saya amat hairan dan sangat tidak jelas apakah yang telah dibuat oleh pucuk pimpinan parti untuk memperbaiki keadaan sejak penyerahan memo pada 9 November sehingga menyebabkan Sdr. telah menukar pendirian? Hanya satu rumusan yang adil untuk disimpulkan: saudara gelojoh pangkat dan kuasa. Saudara meletakkan kepentingan masa depan politik peribadi.
‘Ketakutan’ Saudara kepada Anwar Ibrahim dan Azmin melebihi kepentingan untuk mempertahankan prinsip dan nama baik parti. Membenarkan pemilihan parti diteruskan dan mengambil bahagian dalam pertandingan yang didakwa ada penyelewengan dan kepincangan adalah pelacuran prinsip politik. Saudara bukan lagi seorang pemimpin, dan Saudara sama sekali tidak layak menganggap diri Saudara sebagai seorang pemimpin. Saya sedar Saudara telah ditawarkan jawatan Naib Presiden yang dilantik terus oleh Presiden jika kalah dalam pemilihan ini.Jika Saudara menarik diri maka akan terkubur karier politik dalam keADILan. Saya ulangi, ini adalah satu pelacuran prinsip politik. Dimanakah al-qudwah? Di mana al-amanah? Saya ketawa dalam tangisan tatkala mengenangkan kehadiran Saudara pada sidang media Datuk Zaid Ibrahim pada hari Isnin lepas. Jelas Saudara hanya seorang haiwan politik yang, bak kata pepatah, pergi bagaikan panglima, balik bagaikan pondan. 

 


 Calon Timbalan Presiden PKR, Mustaffa Kamil Ayub berkata, perjuangan parti akan diteruskan walaupun tanpa bekas seterunya dalam  merebut jawatan nombor dua PKR, Datuk Zaid Ibrahim.
" Perjuangan Keadilan akan diteruskan," kata Mustaffa kepada TV Selangor.

Zaid hari ini secara rasmi melahirkan hasrat untuk meninggalkan PKR setelah mengumumkan berundur dari merebut kerusi yang turut ditandingi oleh Mustaffa dan Azmin Ali.

Beliau sebelum ini melepaskan semua jawatan dalam parti.

Menulis dalam blognya, Zaid berkata, beliau masih belum menyerahkan notis rasmi kepada parti.

Mustaffa juga turut melahirkan rasa kecewa dengan tindakan Zaid meninggalkan PKR.

"Saya berasa sedih dengan tindakan Datuk Zaid Ibrahim keluar dari Keadilan," tambah Mustaffa lagi.


Sebelum ini, tindakan Zaid keluar PKR telah dijangkakan oleh kepimpinan parti itu malah tidak terkejut dengan pengumuman Zaid.

Spekulasi mengenai tindakan itu tersebar selepas Zaid mengundurkan diri dari bertanding jawatan timbalan presiden PKR.

Sementara itu, menurut Mustaffa beliau tidak pasti sama ada parti akan mengambil langkah-langkah tertentu untuk menimbang atau menerima sahaja keputusan Zaid.

"Keputusan beliau(Zaid) itu sudah menjadi pendirian dan sikap beliau, jadi terpulang kepada biro politik parti atau presiden parti untuk menimbangkan apakah langkah untuk memujuk atau menerima sahaja," tambah Mustaffa.  

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List