AKAN BERAKHIR KAH RIWAYAT ALI RUSTAM SEBAGAI KM MELAKA.......???

on Dec 11, 2010

Seperti yang pernah kita dengar dan lihat dalam skrip filem Alif Min Nun Wau, kesungguhan seseorang Ketua Menteri atau Menteri Besar sebelum tamat penggal pemerintahannya maka pelbagai kebaikan yang cuba ditonjolkan untuk meraih sokongan rakyat sedangkan pada masa yang sama telah berlaku penindasan secara senyap.

Terbaru kerajaan Melaka cuba menonjolkan imej Melaka Majunya dan pada kali ini cuba mereka bentuk bandar filem pertama yang dikenali Laman Seni Film City yang bertempat di Ayer Keroh dengan menelan kos sehingga RM300 juta dan kemungkinan lebih.

Kos itu hanya untuk menipu rakyat kerana projek asalnya telah dikaut keuntungannya oleh pemimpin utama UMNO/BN. Projek ini boleh dikatakan projek ala kadar sahaja memandangkan tempoh untuk Ketua Menteri meninggalkan jawatan utama ini semakin dekat maka pelbagai hasil cuba dikaut oleh mereka.

Cuba kita imbas kembali perbezaan antara Dr Mahathir dengan Abdullah Badawi. Kedua-dua ini mempunyai perwatakan yang berbeza namun strategi makan duit mereka ada cara tersendiri. Mereka ini sebelum tamat tempoh perkhidmatan mereka, segala harta kekayaan milik rakyat telah dikaut begitu banyak sekali.

Dr Mahathir pada zaman pemerintahannya selama 22 tahun dari tahun 1981 sehingga 2003, beliau telah mengumpul keuntungan kekayaan dari rakyat berjumlah RM100 juta. Walaupun kita nampak Pak Lah itu perlahan dan tiada pembangunan pada zaman pemerintahannya pada 2003 sehingga 2009 namun beliau mengaut keutungan dari rakyat sebanyak RM270 juta dalam masa kurang dari 7 tahun.

Adakah Ali Rustam akan mengikuti jejak langkah dari pemimpin terdahulu mereka sebelum beliau tamat penggal pemerintahannya? Kembali kita kepada pembikinan bandar filem tadi. Bandar filem ini di bina di Bandar Hijau, Hang Tuah Jaya membabitkan tanah seluas 22 hektar. 

Keadaan bas yang uzur

Lebih baik tanah berkenaan digunakan untuk keperluan rakyat daripada membina bandar filem yang tidak berfaedah ini. Jika terbukti Maju, mengapa kenderaan awam seperti bas masih lagi ditakuk yang lama. Keadaan bas pun sudah uzur tetapi manusia yang manakah mengatakan Melaka Maju 2010?

Gani Patail perlu jelaskan dakwaan-dakwaan terhadapnya - Penasihat SPRM

onMS : Hang jangan dok senyum saja Gani ai, ce ... jangan dok ingat hang ada pangkat tinggi, hang peguam negara, boleh dakwa orang sana sini, hang ingat hang boleh buat apa saja ka?
Ini lah pemikiran yang ada pada semua yang berpangkat tinggi, samada politik atau pentadbiran kerajaaan. Kononnya mereka ni kebal undang-undang. Tindakan tak boleh diambil. Kalau nak ambil tindakan kena tanya Najib dulu ... sampai bila ianya akan berterusan?
Kalau dengan pembangkang hangpa cukup cepat bertindak. Tapi bila kena batang hidung sendiri, macam-macam alasan diberikan ....

Oleh Debra Chong

KUALA LUMPUR, 11 Dis – Pengerusi Yayasan Sosial Penyayang Tan Sri Robert Phang hari ini secara terbuka menggesa Peguam Negara agar membuat penjelasan berhubung dakwaan-dakwaan mengaitkannya dengan personaliti korporat berprofil tinggi, yang turut menimbulkan persoalan komitmen Putrajaya melawan rasuah.

Phang, yang juga anggota panel penasihat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berkata, cakap-cakap mengenai hubungan rapat Tan Sri Abdul Gani Patail (gambar) telah mencalar kedudukan beliau selaku penasihat perundangan tertinggi negara, yang secara tidak langsung membawa kepada persepsi bahawa kerajaan mengamalkan pendakwaan selektif.

Jaksa Pendamai ini menggariskan beberapa kes sebagai contoh, antara ketiadaan tindakan mahkamah di pihak kerajaan ke atas bekas pengerusi Penerbangan Malaysia (MAS) Tan Sri Tajudin Ramli berhubung dakwaan skandal kewangan yang membawa kepada kerugian RM8 bilion.

Phang juga mempersoalkan keputusan terbaru untuk mendakwa bekas menteri besar Selangor Datuk Seri Dr Mohd Khir Toyo berhubung isu pembelian dua lot tanah dan banglo di bawah Kanun Keseksaan berbanding akta baru SPRM yang membawa hukuman lebih berat.
Mohamad Khir, 45, didakwa telah mendapatkan untuk dirinya dan isteri Datin Seri Zahrah Kechik, 45, suatu barang berharga dengan suatu balasan yang beliau ketahui tidak mencukupi iaitu dua lot tanah dan sebuah rumah di Jalan Suasa 7/1 L, Shah Alam, daripada Ditamas Sdn Bhd melalui pengarah syarikat itu, Shamsuddin Hayroni, dengan harga RM3.5 juta sedangkan hartanah itu telah dibeli oleh Ditamas pada 23 Disember 2004 dengan harga RM6.5 juta.

“Malangnya jika Peguam Negara sendiri menjadi halangan kepada langkah kerajaan dan SPRM dalam usaha memperlihatkan kerajaan yang Bersih, Cekap, Amanah,” kata beliau dalam satu kenyataan dikeluarkan hari ini.

“Orang awam perlu diberi kepuasan berhubung usaha kerajaan mendapatkan kembali keyakinan publik bahawa ia serius dalam menangani rasuah dan dalam usaha mendapatkan keadilan bagi semua,” tegas beliau.

Gambar-gambar percutian Abdul Gani bersama Shahidan Shafie – yang dikatakan sebagai proksi Tajudin - yang disebar luas menerusi Internet dan saluran-saluran lain, mendesak pihak berkuasa agar membuka semula kes membabitkan kerugian RM8 bilion MAS pada 2001.

Kes itu pernah dibawa oleh Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub baru-baru ini.

“Selagi wujud perasaan was-was mengenai tatalaku peribadi Peguam Negara Gani Patail sebagaimana digambarkan dan ia tidak ditangani, kesemua usaha ikhlas di pihak kerajaan dan SPRM akan sia-sia,” kata beliau.

“Ia hanya akan dianggap sebagai satu usaha hubungan awam ataupun slogan semata-mata,” kata Phang.

Dakwaan membabitkan Abdul Gani muncul di portal berita Malaysia Today, yang dikendalikan oleh blogger Raja Petra Kamarudin.

Phang mengeluarkan kenyataan itu hari ini ketika negara dikejutkan dengan surat terbuka pegawai polis kanan Datuk Mat Zai kepada Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar berhubung isu insiden mata lebam Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Putrajaya akan mengumumkan keputusan final Isnin ini sama ada perlu membuka semula kertas siasatan berkaitan insiden mata lebam itu yang berlaku 12 tahun lalu, ekoran dakwaan wujudnya bukti terbaru sebagaimana didedahkan oleh Mat Zain.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Nazri Aziz memberitahu The Malaysian Insider kelmarin bahawa beliau akan menjawab gesaan pembangkang di Parlimen minggu depan berhubung isu itu dan keputusan yang bakal diumumkan adalah “muktamad”.

Nazri berkata, penjelasan telah diperoleh daripada Abdul Gani berhubung dakwaan terbaru bahawa beliau telah memalsukan keterangan dalam siasatan kes Anwar dipukul ketika ditahan di lokap Bukit Aman pada September 1998.

Beliau sedang meneliti butiran berkaitan isu tersebut.

Pada 24 November lalu, Nazri berkata, kerajaan akan menyiasat surat terbuka Mat Zain yang mendakwa Peguam Negara mempunyai peranan dalam insiden mata lebam Anwar yang berlaku 12 tahun lepas.

Surat terbuka kedua kepada Ismail dikeluarkan semalam.

ROS Masih Berdiam Isu Pendaftaran Pakatan Rakyat.......???

onCadangan saya kepada Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim berkenaan status pendaftaran Pakatan Rakyat yang selama ini didiamkan Pendaftar Pertubuhan (ROS) mula diambil perhatian.

Tak sia-sia saya menghantar mesej Twitter kepadanya kira-kira tiga minggu lalu.

Walaupun faham dengan kesibukan beliau menyebabkan saya merasakan mungkin ia dipandang sepi, namun hari ini, Anwar membalas cadangan saya.

Seharusnya, Sekretariat Pakatan Rakyat proaktif dalam menyelesaikan masalah ini menjelang pilihanraya umum akan datang.

Dan adalah diharapkan, perbincangan susulan usai dari pertemuan dengan ROS dapat diteruskan dengan melantik penyelaras khas dan tentunya Saifuddin Nasution atau Tony Pua layak menekan "anjing" KERAjaan Umno-APCO itu!

Terima kasih Datuk Seri!

Terima kasih!/
Pertubuhan Pendaftar Syarikat (ROS) masih berdiam mengenai status penubuhan Pakatan Rakyat sebagai sebuah parti politik walaupunpermohonan itu dibuat lebih setahun lalu.

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, Pendaftar ROS hanya mengadakan satu perjumpaan dengan gagasan itu dan kemudian tidak memberikan sebarang maklum balas mengenai perkara itu.

"Pendaftar hanya jumpa hanya sekali lepas itu dia tak layan langsung, tak peduli, jadi kita akan ambil tindakan susulan," ujar Anwar.

Pendaftaran Pakatan Rakyat sebagai satu entiti telah tertangguh sejak tahun lalu.

Bulan lalu Setiausaha Agung PKR, Saifudin Nasution bahawa Pakatan Rakyat akan membincangkan logo baru bagi gabungan itu.

Beliau berkata parti-parti komponen bersetuju atas logo bersama untuk gagasan itu namun kesal dengan tindakan Pendaftar ROS yang terus melengahkan kelulusan.

"Ia tidak berbangkit sekarang sebab kita dah terima tiga-tiga parti ini. Kalau ada cadangan lain kita boleh anjurkan tapi setakat ini logo seperti di dada saya ini,"katanya lagi.

Sementara itu Anwar menyatakan bahawa Pakatan Rakyat masih memperlengkapkan senarai calon dan pengagihan kerusi untuk pilihanraya umum akan datang yang dijangka diadakan pada suku pertama tahun depan.

"Pengarah pilihan raya dah jumpa dari segi kerangka kerja tentang memperinci pemberian kerusi itu mengambil masa," tambahnya lagi.

AKIBAT CAKAP BESAR DR ROZMEY TERIMA PADAH.......???

on

Itulah akibatnya  orang yang bercakap besar  lagi sombong. Sepatutnya Dr Rozmey seorang yang berpelajaran bercakap biarlah beralas, jujur dan berpijak di bumi nyata. Bukan membangga diri dan memuji hasil kerja sendiri dengan cara yang amat keterlaluan, sedangkan filemnya belum lagi ditayangkan.

Cara Dr mempromosi filem macam memaksa orang ramai untuk pergi menonton. Pada hari ke-2 tayangan “2Alam” Dr Rozmey telah mengumumkan diakhbar Kosmo bahawa pungutan telah mencapai  RM2juta. Tetapi setelah tamat tempoh wajib tayang kita difahamkan hasil pungutan tiket tak sampai pun 1/2 juta. Jadi, siapa yang cuba berbohong?   dan adakah kita telah dibohongi?

Sekarang apa sudah jadi doktor?  Pungutan RM40 juta terlalu jauh dari jangkauan, macam langit dengan bumi ! Nampaknya Dr terpaksa menyepikan diri! dan hilang kata-kata.  Sudah tentu Dr Rozmey menanggung malu !! Setelah tamat tempoh wajib tayang,  kutipan tak sampaipun 1/2 juta.  Khabarnya filem “Ngangkung” hasil kerja David Teo Production tanpa promosi sehebat filem 2 Alam dalam tempoh seminggu telah berjaya memungut  RM3 juta  dan masih ada peluang memungut 5 atau 6 juta menjelang tamat tempoh wajib tayang.

Setahu penulis David Teo seorang Penerbit filem yang berpengalaman, tak pernah
pula meletak target atau angan-angan untuk dapat RM10 juta,.. jauh sekali 20 atau 40 juta  sebagaimana “Angan-angan Mat Jenin” Dr.Rozmey. Untuk makluman pembaca rekod pungutan tiket  filem Melayu tidak pernah melebihi RM7.6 juta.

Walau bagaimana pun diharap Penerbit filem “2 Alam” ini akan sedar,  insaf, dan mahu belajar  dari kesilapan besar yang dilakukannya!!......   dan di bawah ini saya paparkan beberapa petikan komen peminat dan  komen Dr.Rozmey sendiri.

 “Perjalanan cerita ini sesuai ditonton oleh setiap lapisan masyarakat.Garapannya menarik dan hasil sentuhan krew produksi mampu mengangkat filem ini sebagai filem terbaik selepas 40 tahun,”   kata Dr Rozmey seorang pemburu mimpi !    (Dr Rozmey barangkali minat sangat dengan angka 40)

Ini  pula diantara kata-kata peminat filem Melayu dalam fb

 “ Kami ni bukan nak boikot filem ni sangat tapi menyampah betul  dengan kenyataan dia tu ..  Kami  nak buat dia sedar jangan rasa diri tu bagus sangat,,… boleh kutip 40 juta..  Cakap sekali dua  tak apalah! …….Ini hari2..”

PAS TIDAK DIBENARKAN BAWA ISU NEGARA ISLAM DAN HUDUD PADA KONVENSYEN KEDUA DI PULAU PINANG

on


Sebagaimana dijangkakan, Pakatan Rakyat (PR) tidak akan membenarkan PAS membawa isu negara Islam dan hukum hudud pada konvensyen pakatan Rakyat minggu depan , sebaliknya hanya akan memfokus isu-isu kepentingan bersama sahaja
Ketua Umumnya Datuk Seri Anwar Ibrahim (gambar) berkata isu tersebut sudah tidak relevan setelah PAS menyertai pakatan rakyat. Jika PR berjaya sekalipun mengambil alih Putra Jaya perkara itu tidak akan dilaksanakan.
Anwar menjelaskan keputusan itu tidak bermakna PR tidak meletakkan keutamaan terhadap soal negara Islam dan hudud.
Hadi yang turut hadir pada sidang media itu tidak mengulas mengenai kenyataan beliau mengenai isu negara negara Islam sebelum ini.
Hadi juga enggan mengulas laporan mengenai isu bukan Melayu ditawarkan jawatan timbalan perdana menteri jika PR menguasai pilihan raya umum ke-13.
“Kami akan ikut apa yang termaktub dalam Perlembagaan dalam soal ini. Kami belum menang lagi ataupun menerajui kuasa (pemerintahan), jadi kami tidak boleh melakukannya, tidak boleh bercakap mengenainya lagi. Kami akan lakukan mengikut Perlembagaan Persekutuan,” kata Hadi.
“Jawatan timbalan perdana menteri tidak dibincangkan dalam mesyuarat majlis presiden hari ini, kecuali kami bersetuju bahawa apa jua pelantikan yang akan dibuat adalah berdasarkan pada Perlembagaan,” kata Lim Kit Siang pada sidang media itu.
Anwar juga berkata PR belum lagi memutuskan mengenai logo rasmi mereka.
Tambah beliau, ketiga-tiga parti belum memutuskan perkara itu lagi.
Bagaimanapun beliau tidak menjelaskan mengapa persetujuan gagal dicapai mengenai isu itu sehingga kini.
Berhubung soalan mengenai peruntukan kerusi pilihan raya umum ke-13, Lim berkata, PR belum sampai ke tahap itu lagi.
“Kami belum sampai tahap itu lagi, kami belum berbincang soal peruntukan kerusi yang sebenar dan kami akan menguruskannya selepas konvensyen,” kata Lim yang juga Penasihat DAP.
Anwar juga berkata, konvensyen PR kali ini akan memfokus agenda PR dalam memahami Perlembagaan dan juga isu-isu ekonomi dan pendidikan.
“Mengenai (PR mempunyai) dasar ekonomi formal, kami masih meneliti draf akhir tetapi apa yang kita boleh lihat ialah adanya satu konsensus dalam sesetengah aspek ekonomi, prinsip federalisme dan isu-isu lain yang akan diumumkan nanti, kemungkinan sebelum konvensyen, kerana kami ada mesyuarat majlis kepimpinan PR Rabu ini di (bangunan Parlimen),” kata beliau yang juga Ketua Pembangkang di Parlimen dan Ahli Parlimen Permatang Pauh.
PR yang dibentuk April 2008 merupakan perikatan dianggotai PAS, PKR dan DAP.
Mereka memenangi lima negeri pada pilihan raya umum Mac 2008 dan 82 kerusi Parlimen tetapi beberapa wakil rakyatnya telah keluar parti sejak itu.

Konvensyen Pakatan Rakyat : Pertahan Agenda Bersama

on


Pakatan Rakyat hari ini mengulangi pendirian mempertahankan agenda bersama yang dipersetujui pada konvensyen Shah Alam lalu serta mempertahankan prinsip Pakatan Rakyat dan kesetiaan pada perlembagaan negara.


Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim menganggap segala fitnah dan tohmahan Umno mengenai PR tidak berkesan kerana hubungan parti PR terus kukuh.

"Kita ulangi keputusan dan pastikan semua serangan dan fitnah Umno, tak beri kesan kerana berikan penegasan agenda berdasarkan isu prinsip perlembagaan negara,"

Beliau berkata demikian selepas mesyuarat Kepimpinan PR di ibu pejabat PKR hari ini.

Mesyuarat ini turut membincangkan mengenai hal-hal yang akan dibincangkan untuk Konvensyen PR di Pulau Pinang bermula 19 Disember ini.Turut bersama adalah wakil PAS dan DAP diketuai Haji Hadi dan Lim Kit Siang.

Hadi menegaskan bahawa pendirian dan perjuangan PR adalah berlainan dengan apa yang dibawa BN.
Lim Kit Siang pula menyatakan kepentingan konvensyen PR yang akan diadakan di Pulau Pinang minggu hadapan.

tvs

Selepas konvensyen, BN terus bergeser

on

Konvensyen Barisan Nasional yang diadakan hujung minggu lalu dikemukakan dalam media propemerintah sebagai satu kejayaan, melibatkan perpaduan dan kesediaan gabungan parti pemerintah itu berhadapan dengan Pilihan Raya Umum ke-13 nanti.

Walau bagaimanapun, di sebalik imej kesatuan yang diuar-uarkan dengan slogan 1 Malaysia dan piagam baharu yang membawa prinsip lebih inklusif, realiti melibatkan parti-parti komponen utama BN sendiri mendedahkan imej perpaduan itu agak jauh daripada yang sebenarnya terlaksana.

Kebelakangan ini, BN berhadapan isu-isu berbaur perkauman yang tidak putus-putus, mengundang perdebatan terbuka melibatkan pemimpin-pemimpin parti komponen.
Kenyataan Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berhubung kurangnya penyertaan kaum bukan Melayu dalam angkatan tentera mencetuskan rasa tidak senang yang mendalam pada parti-parti komponen bukan Melayu.

Sehingga minggu ini, berdasarkan kenyataan susulan yang dibuat Zahid, isu ini kelihatan masih jauh daripada penyelesaian, malah mungkin akan terus menjadi api dalam sekam bagi BN.
Belum pun reda kontroversi kenyataan Zahid, konvensyen BN digegarkan dengan kenyataan presiden MCA, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek yang mengecam tindakan Umno bertindak sebagai “big brother” dalam BN.

Kenyataan keras pemimpin parti Cina terbesar dalam BN itu terus mengundang reaksi marah pemimpin-pemimpin Umno.

Seorang ahli Majlis Tertinggi Umno, Datuk Dr Mohd Puad Zarkashi menulis dalam akhbar pro-Umno Utusan Malaysia membidas kenyataan Chua itu, yang didakwa cuba menjadi juara dalam parti dengan menunjukkan keberanian.

Kemudian, naib presiden Umno, Datuk Seri Hishammuddin Hussein turut mengambil peluang mengulas kenyataan Chua itu dengan mengatakan ramai pemimpin Umno mencetuskan kemarahan ramai pemimpin Umno.

Hari ini, MCA membalas serangan Umno itu, apabila timbalan ketua publisitinya Loh Seng Kok dilapor berkata apa yang disebut Chua itu ialah sesuatu yang dirasakan oleh ramai pihak, dan menggesa Hishammuddin dan Puad terbuka menerima kritikan daripada orang ramai.

Malah, dalam kalangan Umno sendiri, kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz yang menyatakan penyanyi Namewee tidak melanggar undang-undang melalui lagu dan video muzik perkauman yang dihasilkan.

Nazri mencetuskan kemarahan ahli Umno yang melihat kerajaan pimpinan Najib takut atau tidak mahu bertindak terhadap individu kontroversi itu kerana menjaga hati kaum bukan Melayu demi memenangi kembali undi mereka.

Bagi ramai ahli dan penyokong Umno, yang sebahagian daripada mereka menzahirkan sentimen di blog, sensitiviti Melayu diabaikan akibat usaha memenangi hati pengundi bukan Melayu yang mereka anggap berlebihan.

Parti-parti komponen bukan Melayu juga masih tidak berpuas hati dengan keahlian terbuka BN yang diluluskan beberapa minggu lalu.
Komponen seperti Parti Gerakan mahu keahlian terus BN yang menjadikan semua ahli sama-rata dan Umno tidak lagi mendominasi.

Malah parti itu pergi jauh ke hadapan lagi apabila mencadangkan BN wujud sebagai satu parti tunggal, tindakan yang dilihat lebih berkesan menjadikan semua ahli sama-rata.
Keahlian terbuka yang diluluskan masih mengekalkan status quo kuasa Umno, dan juga parti-parti komponen. Tetapi berdasarkan realiti berasaskan kawasan pilihan raya, dominasi Umno masih kekal selepas pembukaan keahlian itu.

Tuntutan parti-parti komponen untuk mendesak slogan 1 Malaysia ditafsir dan dilaksana menurut tafsiran yang lebih liberal itu akan sentiasa wujud dan ditimbulkan dari masa ke masa.
Bagi MIC, yang bertukar pemimpin tertinggi baru-baru ini, sentimen terpinggir kelihatan masih dirasakan, ekoran kegagalan komponen itu menunjukkan prestasi yang baik dalam Pilihan Raya Umum ke-12.

Kes-kes ini hanyalah peristiwa terbaharu melibatkan pergeseran dalaman parti-parti komponen BN, ketika Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Abdul Razak bersusah-payah berkempen untuk gagasan 1Malaysia diterima semua komponen.

Keadaan BN yang sukar ini boleh menjadi sesuatu yang positif kepada Pakatan Rakyat, ketika semua sedang berteka-teki tentang pilihan raya akan datang.
Tindakan Pakatan seterusnya, yang satu tanda pentingnya ialah konvensyen kedua di Pulau Pinang nanti, akan menentukan sejauh mana pergeseran dalam BN itu akan memberi manfaat kepada Pakatan.

Gambaran Hari Kiamat ...peringatan kepada mereka yang zalim

on

Kiamat itu pasti akan terjadi!!!,bagi mereka yang beriman kepada allah. 


gambaran dari surah al-qiyamah
Kepincangan Pemilihan PKR terus didedah

on

pemilihan 2010


Kepincangan dalam Pemilihan Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang berakhir baru-baru ini terus didedahkan satu-persatu oleh calon Pengerusi Tetap Angkatan Muda Keadilan (AMK), Amizudin Ahmat dalam blog sharpshooter.blogspot.
Beliau mendakwa tiada laporan keputusan terperinci bagi cabang-cabang Negeri Sarawak di laman web rasmi PKR seperti mana keputusan cabang-cabang lain.
Pengendali blog tersebut turut mempertikaikan apabila keputusan pemilihan di cabang-cabang lain seluruh negara yang dipaparkan di laman web yang sama sebelum ini secara tiba-tiba hilang sehari selepas beliau mendedahkan beberapa keputusan yang meragukan.
Malah katanya, ketika Kongres berlangsung, Pengerusi Tetap AMK hanya mengumumkan Shamsul Iskandar Mohd Akin sebagai pemenang tanpa mengumumkan berapa jumlah undi yang diterima oleh Shamsul dan lawannya Badrul Hisham Shaharin.
Berdasarkan rekod, belum pernah terjadi dalam mana-mana pertubuhan politik, NGO mahupun SPR sendiri yang mengumumkan keputusan rasmi pemilihan tanpa menyatakan jumlah undi yang diterima oleh calon-calon.
Analisa yang dibuat oleh pengendali blog itu turut melaporkan calon Ketua AMK, Badrul Hisham telah berjaya menewaskan pencabarnya, Shamsul bagi cabang-cabang di seluruh Semenanjung dengan majoriti 119 undi.
Pertikaian belum dijawab
Namun Badrul Hisham tewas teruk di tiga cabang di Sabah dengan jumlah kehadiran pengundi yang meragukan seramai 600 orang di Cabang Batu Sapi sekaligus menjadikannya satu pertikaian besar yang belum dijawab oleh Jawatankuasa Pemilihan Pusat.
Beliau menggesa pemimpin PKR agar tidak menyalahkan mana-mana pihak yang melaporkan kepincangan yang berlaku, sebaliknya hendaklah menyalahkan pihak-pihak yang melakukan kepincangan tersebut.
Sementara itu, dalam satu entri yang lain dalam blog yang sama, menggesa agar Ketua Umum PKR, Dato Seri Anwar Ibrahim tidak memandang ringan dan mengambil mudah terhadap keputusan soal selidik yang dijalankan oleh Universiti Malaya (UM) kerana ia bukanlah propaganda yang datangnya dari pemimpin-pemimpin Umno dan Barisan Nasional.
Keputusan yang dijalankan oleh Pusat Demokrasi dan Pengajian Pilihan Raya UM (Umcedel) baru-baru ini, mendapati 52 peratus daripada 1,124 responden berkata konflik dalaman PKR telah menghakis keyakinan terhadap kepimpinan Anwar manakala 49 peratus pula berpendapat mereka kecewa dengan PKR.

Saiful Bersumpah Di Depan Ka’abah.......???

on
Saiful Bersumpah Di Depan Ka’abah. Kenapa Anwar Hanya Berani ANGKAT SUMPAH Sebagai Ahli Parlimen Sahaja…?

Syukur alhamdulillah lafaz dalam hati ini apabila berpeluang singgah di Blog mangsa liwat Anwar, Saiful Bukhari Azlan. Anak muda yang menjadi mangsa seks luar tabi’e Orang Nombor Satu PKR ini rupa rupanya dapat menunaikan ibadah Haji menjadi tetamu Allah swt…

Mengikut berita awal ini yang disiarkan oleh salah seorang sahabat Blogger kita, Saiful Bukhari Azlan telah melafazkan sekali lagi sumpah kali ini didepan Ka’abah, lafaz sumpah bahawa beliau memang benar benar diliwat oleh makhluk durjana bernama Si Bangsat Anwar…! 

Sehingga ke hari ini Anwar masih ketaQ teloQ untuk mendepani perbicaraan kes liwat Saiful… Pelbagai usaha menggila dilakukan “at all cost” agar perbicaraan ini tidak disambung! Masakan tidak…, pusingan awal perbicaraan menyaksikan kuasa Allah swt untuk rakyat terutamanya penjilat penjilat tegar Anwar mendengar cerita disebalik dinding bilik tidur utama kondo mewah Bukit Damansara….. 

Kisah “can I fuck you..? “, “are you ok..? [lepas balun Anwar jubo Saiful]..”, Anwar makan karipap daging lepas rembat jXXX Saiful…, password Moktar untuk Saiful masuk kedalam kondo mewah…”, hadiah seluar jeans dari Anwar untuk Saiful dan pelbagai lagi pendedahan cerita dari mulut Saiful sendiri.

Anwar TAK MAHU bersumpah…! Mungkin kerana lafaz “ Wallahi.., Wabillahi…, Watallahi..” ini yang digeruni oleh Anwar dan ungkapan sumpah Saiful “ Jika Saya Berdusta Dengan Perkara Ini, Saya Berdusta Dengan Allah swt, Dan Akan Dilaknat Oleh Allah swt, Sehingga Hari Kiamat..” ini yang menjadikan Anwar enggan menyahut cabaran untuk sama sama bersumpah…?

HEBAT NYA MALAYSIA.....ADA DUA TEAM DALAM FORMULA ONE.

on

Lotus vs Lotus dalam Formula One. 


Wow...!! Ala warung tomyam. Nampaknya Proton yang berpatah arang dengan Lotus  Racing Team dan gagal "mengambil balik" nama Lotus yang digunakan oleh pasukan F1 milik taukeh Air Asia kini mengumumkan pengambil-alihan pasukan Renault untuk membentuk pasukan Lotus Renault GP.

Menariknya, Lotus Racing Team yang musim lalu menggunakan enjin Cosworth akan menggunakan enjin Renault pada kejohanan Formula One musim depan. Maknanya ada dua team Lotus+Renault atas sirkit F1 mulai tahun depan. Satu milik taukeh AirAsia dan satu lagi milik Proton. Khabarnya kedua-dua team ini akan guna warna tema yang sama - Hitam dan Emas! Wow...!! Hebat Malaysia!

Teringat pula gaya orang kita berniaga kat food-court. Apabila nampak kat sebelah jual tomyam laku, masing-masing pakat nak jual tomyam yang akhirnya semua jual tomyam. Yang nak jual nasi lemak tak ada. Akhirnya tomyam tak laku. Haha...

Inilah gayanya orang kita. Sebab tak puas hati tak dapat miliki nama Lotus  Racing Team, Proton si pemilik syarikat pengeluar kereta Lotus Group di UK buat team F1 sendiri dengan beli Renault Team. Sebelum ini, Lotus  Racing Team dimiliki dan didaftarkan oleh seorang individu  - David Hunt yang kemudian dibeli oleh Tony Fernandez & Friends.

Model kereta Lotus Renault GP musim 2011. Khabarnya kereta Lotus Racing Team pun guna warna hitam & emas.
Aku tak kisah kalau Proton nak masuki perlumbaan F1 lagi bagus sebab Malaysia bakal ada dua team sekali gus tapi yang tak sedapnya dua-dua team Malaysia nama Lotus dan guna enjin Renault. Satu namanya Lotus Racing Team dan satu lagi Lotus Renault GP. Haiii pening...! 

Tapi dalam perlumbaan F1 kes dua team guna nama sama bukanlah pelik sebab setahu aku team Red Bull pun ada dua team dalam F1. Satu Red Bull Racing (RBR Renault) yang jadi juara musim ini dan satu lagi Red Bull (STR-Ferrari). Tapi mereka ada dua team bukan sebab bergaduh tetapi sebab Red Bull buat team sendiri tetapi masih ada kontrak dengan STR yang akhirnya nampaklah ada dua team pakai logo Red Bull. 

Aku harap "persaingan" antara kedua-dua team Malaysia ini memberi impak positif kepada negara dan bukan berlumba kerana masing-masing nak tunjuk terror. Maklum nak sertai F1 ni bukan perkara mudah dan murah. Ia libatkan kos yang sangat tinggi dan perlukan pelaburan besar.

Jangan sampai nanti dua gajah bergaduh, anak kambing kat tengah mampus kena pijak!

p/s: Tunggu komen staff Proton!

The arrogance of power: the death knell of Barisan Nasional.

on


PRESS STATEMENT BY TAN SRI DATUK ROBERT PHANG MIOW SIN. Justice of Peace
Chairman – Social Care Foundation
Supporting the Prime Minister’s reminder to BN and all Malaysians
On Tuesday 30th November, I gave a Press Conference  touching on the public perception of the MACC and A-G Chambers especially about selective prosecution. I mentioned the failure, at that time, to take action in Dato’Seri Khir Toyo’s case and in the Malaysian Airlines case which involved losses of RM 8 billion. I also expressed concern about public outcry over the conduct of A-G Gani Patail consorting with En Shahidan Shafie in a manner that give rise to grave suspicion. There has been public exposure that En Shahidan is the proxy of former Malaysia Airlines Chairman, Tan Sri Tajudin Ramli.
My statement was received badly by the Minister in the Prime Minister’s Department, Y.B. Dato‘ Seri Mohd Nazri Aziz who blasted me for raising the concerns of the lay public. The Senior Minister had used very harsh words on me and called me “a man in the street”.
My response on Thursday 2nd December reminded YB Dato Seri Nazri to be circumspect and not to be arrogant. 
As God would have willed it, on Sunday 5th December, Prime Minister Dato‘ Seri Najib Tun Razak cautioned the 13 BN party components about the four “political diseases” – delusion, amnesia, inertia and arrogance – which he said could crush the ruling coalition.
The PM’s reminder that Ministers and BN leaders must not be ARROGANT is very timely. Government leaders who feel they are not accountable to the ordinary man in the street would make the citizenry have not only disdain for the government but that would also sow the seeds of hatred towards the BN Government. In the end the BN Government will be alienated from the people and that can only spell disaster at the ballot box.
On Monday 6th December, former Selangor Menter Besar, Dato Seri Khir Toyo, was charged by the MACC for an offence under s. 165 of the Penal Code. The public saw that none less than the AG Tan Sri Gani Patail himself turned up in court. This public display of firmness in taking action without  fear or favour is certainly commendable.
On Thursday 9/12/2010, the Prime Minister assured the public that the prosecution of Dato Seri Khir Toyo is not just a public gimmick (sandiwara). As Chairman of Social Care Foundation and Panel Adviser to the MACC, I fully support the Prime Minister’s assurance. I urge the public not to doubt the government’s seriousness in combatting corruption. I urge the opposition not to play pollitics in such matters. The public must have faith that the MACC is doing its best in eradicating corruption against the big fish and the small fry. The public must therefore support the MACC’s efforts instead of running them down. I commend the MACC Chief Commissioner, Dato‘ Seri Abu Kassim Mohamed, who has shown resolve and consistency in this regard.  
Unfortunately, public perception is also important. I am therefore compelled to  voice out the public skepticisim why Khir Toyo was charged under the Penal Code and not under the MACC Act, since the investigation was made by the MACC and not the Police. The public has not forgotten that the MACC Act was passed specifically to facilitate easier investigation and prosecution for corruption offences. Foremost in the public’s mind is why was Khir Toyo not charged for corruption.
The public must not be left with a lingering mind especially since the MACC and the AG Chambers had invoked the more draconian corruption provisions in the  predecessor act to the MACC Act when charging Dato‘ Ramli Yusuff and Lawyer Rosli Dahlan. Dato‘ Ramli has since been acquitted. It is now shown that En Rosli was just a laywer needed as a witness. Strange enough, it is an open secret tht MACC’s recomendation to withdraw the charge against Rosli Dahlan, yet the A-G has not responded. The public is asking - Why is that the case? There is widespread public suspicion that Rosli is being persecuted for his role in the Malaysia Airlines case.
This is fuelled by the reluctance of AG Gani Patail to institute prosecution for the RM8 billion losses suffered by Malaysia Airlines during the time of Tan Sri Tajudin Ramli. The public is concerned with allegations surrounding A-G Tan Sri Gani Patail’s personal conduct in consorting with the proxy of Tan Sri Tajudin Ramli during a recent Haj pilgrimage. The photographs and documents that have been in the public domain seem very convincing. The AG’s silence has further fuelled this suspicion. The AG cannot continuously stonewall the public. The consequences can be adverse on the Government.   
The root cause of all this suspicion is the credibility of the A-G Chambers, in particular of the personal integrity of AG Gani Patail himself. As a public officer, the AG’s conduct, both public and personal, must be beyond reproach. That is the root problem. For so long as there is suspicion about the personal conduct of AG Gani Patail as described above and it is not addressed, all sincere efforts by the Government and the MACC will be futile. It will be regarded as mere public relations exercise or slogans.  It will be unfortunate if the AG himself becomes a stumbling block to the Government’s and the MACC’s efforts to portray a Bersih. Cekap, Amanah Government. It is like the saying “Ketam cuba mengajar anaknya berjalan lurus”.
Therefore, AG Gani Patail must heed the PM’s call not to suffer delusion, amnesia, inertia and arrogance. In that regard, I invite the AG to respond to all my earlier calls that he respond and answer these allegations. The public needs to be satisfied in order for the Government to regain the public trust that it is serious in the eradication of corruption and in achieving Justice for All. 
“HUMBLENESS IS GOOD VIRTUE, ARROGANCE SHALL FALL, THE MEEK WILL RULE THE WORLD”.
.....................................................................
Tan Sri Datuk Robert Phang Miow Sin
Justice of Peace

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List