Syed Husin Ali: Anwar berbeza daripada Razaleigh

on Sep 22, 2010

Dalam politik, musuh kepada musuh adalah kawan.  Semua puak dan sekta akan disatu-padukan sebaik mungkin untuk menentang musuh yang utama.  Pendekatan sedemikian menjadi salah satu pilihan kepada politik berhaluan kiri, yang sering dilabel sebagai fahaman anti-agama dalam politik tanahair.
Jika diimbas zaman pasca penjajahan Jepun, konsep "kerjasama" ini terjelma dalam bentuk draft Perlembagaan Rakyat, yang dikemukakan oleh gabungan Putera-AMCJA.  Kemudian, usaha disusuli dengan cubaan untuk menggabungkan pengikut tiga orang tokoh Ahmad Boestaman (dari Parti Rakyat), Burhanuddin Helmi (dari PAS) dan Ishak Haji Muhammad (Pak Sako, dari Parti Buruh Malaya).
Bagaimanapun ia berakhir dengan ketidakhadiran PAS, apabila Parti Rakyat dan Parti Buruh membentuk Barisan Sosialis (Socialist Front, SF) pada tahun 1958.  Kuku besi regim Perikatan (dan Barisan Nasional kemudiannya) terus mencengkam perluasan pengaruh sosialis - untuk beberapa dekad perjuangan sosialis disamakan dengan pengorbanan, seolah-olah perjuangan yang tidak menemui kemenangan...
Apa kata jikalau gerakan Reformasi tidak tercetus pada tahun 1998?  "Tidak tahulah..." jawab Syed Husin Ali (gambar kanan), bekas Presiden Parti Rakyat Malaysia (PRM) yang mengambil keputusan penting pada zaman yang bergelora itu.
Sesungguhnya, tiada "jikalau" dalam sejarah.  Tiada sesiapa yang dapat menjangkakan apa yang bakal berlaku "jikalau" sejarah berlaku sebegini dan bukan sebegitu pada detik saat tertentu.  Dalam satu wawancara bersamaMerdekaReview, Syed Husin Ali mengimbas faktor yang mencantumkan PRM dengan Parti KeADILan Nasional; dan berkongsi penilaian dan pandangannya terhadap Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN), sebelum beliau berundur dari jawatan Timbalan Presiden yang disandang sejak tahun 2003.
Anwar nyatakan hasrat dalam surat
Dalam negara seperti Malaysia, ruang demokrasi kadang-kala hanya berkembang di celah-celah retakan parti pemerintah.  Pembangkang melalui zaman paling sukar untuknya setelah berlakunya tragedi 13 Mei 1969.  Bukan sahaja Barisan Sosialis berpecah dan terbubar, malah PAS menyertai Barisan Nasional pada awal tahun 1970-an.
Harapan pembangkang akhirnya muncul dari celah retakan UMNO pada tahun 1987.  Tengku Razaleigh Hamzah pada ketika itu keluar dari UMNO, dan menubuhkan parti Semangat 46, yang seterusnya menjuruskan pembentukan Gagasan Rakyat, satu perikatan politik yang turut melibatkan PRM.
Belum genap 10 tahun kemudian, sejarah yang agak mirip dengan babak ini berulang.  Anwar Ibrahim (gambar kiri) dipecat dari UMNO Baru.  Parti KeADILan Nasional ditubuhkan, menjurus kepada pembentukan Barisan Alternatif (BA).  Bagaimanapun, seperti tahun 1990, UMNO-BN berjaya mempertahankan majoriti dua pertiga dalam parlimen pada PRU ke-10 tahun 1999, tetapi...
Sesuatu yang luar biasa berlaku.  BA biarpun tidak terelak daripada nasib keretakan, tetapi menyaksikan percantuman antara Parti KeADILan Nasional dengan PRM untuk membentuk Parti Keadilan Rakyat pada 3 Ogos 2003.
Siapakah sebenarnya yang mula-mula mengutarakan cadangan ini?  Soalan yang menjangkakan hanya dua kemungkinan jawapannya, iaitu Anwar Ibrahim atau Syed Husin Ali.
"Tidak pasti," jawab Syed Husin Ali, "Tetapi dalam satu surat Anwar sebut..." Beliau mula menceritakan bagaimana Anwar menyatakan hasratnya dalam surat yang diseludup keluar dari penjara.
"Jadi, pada Dr. Syed (gambar kanan), apakah pertimbangan Anwar ketika mencadangkan pencantuman ini?" tanya wartawanMerdekaReview.
"Sebenarnya dia (Anwar) jelaskan, lebih kurang beginilah.  Dia melihat bahawa kebanyakan anggota dalam PKN, bukan tak ada, tetapi kebanyakan anggota biasa, terdiri daripada pelbagai golongan..."
Syed Husin Ali bersambung, "Satu golongan UMNO, satu golongan ABIM (Angkatan Belia Islam Malaysia ), satu golongan JIM (Pertubuhan Jamaah Islah Malaysia ), satu golongan NGO.  Dan kebanyakan anggota biasa ini masih belum ada pengalaman politik, belum ada pandangan politik yang jelas, dan beliau mengharapkan kerjasama daripada Parti Rakyat untuk memberikan misalnya, sedikit... pendirian yang lebih bermakna."
PRM pula, pada ketika itu berdepan dengan masalah perkembangan organisasi yang terbantut, bilangan ahli aktif yang berkurang, meskipun mencatat bilangan 30,000 ahli yang mendaftar pada waktu itu.  Syed Husin Ali mengakui realiti bahawa kekuatan PRM semakin menyusut jikalau dibandingkan dengan zaman Barisan Sosialis.
Oleh yang demikian, PRM melihat cadangan pencantuman ini sebagai satu peluang untuk mengembangkan idea kepada massa.  Untuk tiga tahun berturut-turut kongres PRM membincangkan agenda ini, dan akhirnya kongres meluluskan usul agar PRM dibubarkan dan bercantum dengan Parti Keadilan Nasional, dengan sokongan majoriti dua pertiga, kata Syed Husin Ali.
Tentangan dalaman kedua-dua parti
Bagaimanapun, pertikaian tidak berhenti di situ.  Percantuman ini berdepan dengan tentangan segolongan kecil anggota, termasuk beberapa orang pemimpin dari ABIM.  Dalam satu warkah dari penjara berjudul "Pakatan Pembangkang Digeruni Kerajaan" pada Ogos 2003, Anwar sengaja mengungkap lembaran sejarah perjuangan PRM menentang penjajahan dan imperialisme, "untuk memperlihatkan aspek relevan dalam perjuangan kini terutama dalam konteks penggabungan KeADILan dan PRM".
Untuk beberapa tahun yang berikutnya, Anwar perlu mempertahankan bekas gurunya daripada prejudis dan tanggapan negatif terhadap "orang kiri", malah menyatakan kesanggupan untuk berkempen mempertahankan Syed Husin Ali sebagai Timbalan Presiden dalam PKR, kerana menganggap ia sesuatu yang tidak beretika untuk menendang Presiden PRM selepas pencantuman, dengan bilangan ahli yang majoriti.
Sementara itu, keputusan Syed Husin Ali dan parti untuk mengambil risiko dengan membubarkan PRM dan bercantum dengan PKN, turut dipertikaikan oleh beberapa orang rakan seperjuangan dalam partinya.  Sesetengah pemimpin PRM tetap meragui keikhlasan Anwar, yang dijangkakannya akan kembali ke pangkuan UMNO.
"Saya pasti dia (Anwar) tak masuk UMNO," tegas Syed Husin Ali dengan yakin, biarpun pendirian Anwar agak "kabur" untuk seketika, sebaik dibebaskan dari penjara pada tahun 2004.  Apakah punca keyakinan bekas profesor Universiti Malaya terhadap anak muridnya ini?  Soalan ini diajukan kerana Syed Husin Ali memaklumkan kepada wartawan, bahawa Rafidah Aziz (bekas Ketua Wanita UMNO) juga salah seorang anak muridnya.
"Pertama, komunikasi saya dengan dia (Anwar, gambar kiri).  Sesetengah surat dia masih saya simpan..." Syed Husin Ali meneruskan, "Kedua, mereka (UMNO) sudah begitu menghina dia dengan keluarga dia, tak mungkin dia kembali ke situ."
"Saya kenal dia dah lama, sebagaistudent (pelajar), sebagai kawan, sebagai orang tahanan sama, sebagai orang yang sama-sama berjuang..." Dengan kata lain, hubungan yang merentasi kira-kira empat dekad inilah yang menjadi benteng kepercayaan Syed Husin Ali terhadap Anwar.
Razaleigh bersifat feudal
Malah, beliau sendiri menyebut nama Tengku Razaleigh Hamzah sebagai perbandingan.  "Saya bekerjasama rapat dengan Tengku Razaleigh (bekas Presiden Semangat 46) dulu, saya tak begitu yakin dengan perjuangan Tengku Razaleigh (gambar kanan bawah).  Tak begitu yakin..."
Beliau turut ketawa dengan luahan dirinya yang berterus-terang, "Ada dua sebab, satu dia bersifat feudal yang kuat.  Anda boleh jadi Tengku tetapi pada masa yang sama tak feudal sangat.  Misalnya, dalam mesyuarat, orang selalu tunjukkan penghormatan feudal kepadanya.  Dan dia macam tak ada benda.  Kadang-kadang macam biasa sahaja.  Kalau orang yang ada sikit sifat yang tak feudal, dia tak mahu menerima cara-cara begini."
"Dan bezanya dengan Anwar.  Anwar you boleh kritik dia.  Anggota biasa boleh kritik dia.  Dia akan dengar.  Terutama sekali seperti sekarang," kata Syed Husin Ali.
"Yang keduanya, Semangat 46 dengan Tengku Razaleigh, mereka tak pernah mahu mengakui diri sebagai pembangkang.  Tak pernah mahu menentang kuat pihak polis atau pihak kerajaan.  Kalau misalnya dia pergi ceramah, polis datang suruh henti, terus henti.  Tak ada lawan tak ada apa... Kalau misalnya sebelum ceramah, tak ada permit, dia tak pergi."
"Anwar tidak, orang-orang PKR tidak.  Kalau lagi disekat, lagi mereka lawan.  Kalau tak lama pun sekejap (mereka lawan).  Tetapi ini semangat yang saya anggap berbeza dengan Semangat 46."  Jiwa inilah sebenarnya yang dihayati Syed Husin Ali, yang mungkin ramai di kalangan anggota PKR tidak menyedarinya.  Beliau seterusnya mendedahkan, "Tengku Razaleigh pernah minta PRM bersama (Semangat) 46, saya terus tolak."
Anwar berjiwa kerakyatan
Sememangnya, Anwar Ibrahim seorang pemimpin politik yang kontroversial, sepanjang perjuangannya menggunakan wadah ABIM, UMNO dan kini PKR.  Tetapi, Syed Husin Ali menemui unsur "kerakyatan" yang sebati dalam jiwanya.
"Saya tahu dia prihatin terhadap orang yang miskin, setinggan.  Dalam tahanan, saya nampak dia memang tak ada prejudis terhadap orang Tionghua, atau orang bukan Melayu.  Bahkan kadang-kadang, mereka menganggap dalam beberapa aspek, saya lebih melayu (bersifat kemelayuan) daripada dia," katanya sambil ketawa.
"Saya rasa dia seorang yang ikhlas, dan tidak berdendam."  Demikianlah jawapannya ketika diminta untuk menilai Anwar Ibrahim.  Beliau mengamati perubahan yang berlaku dalam diri anak muridnya ini, "Saya sendiri sangka dia akan masuk PAS waktu itu (selepas dibebaskan dari tahanan ISA tahun 1970-an).  Tapi hubungannya dengan Mahathir cukup rapat.  Terutama sekali selepas 13 Mei...bila Mahathir dikeluarkan (disingkirkan) daripada UMNO.  Dia memang rapat dengan Mahathir.  Dan saya percaya Mahathir lebih kuat pengaruhnya ke atasnya."
Bagaimanapun, Syed Husin Ali mengakui, "Dari segi perwatakan, bila dia (Anwar) jadi menteri, ada sifat orang besar sikitlah.  Tapi pada hakikatnya saya tahu, pendirian politiknya tak berubah.  Sebab tu mudah saja bagi dia kembali kepada yang asal, sekarang ini."
Sejauh mana unsur "kerakyatan" diterapkan?
Penilaian Syed Husin Ali terhadap pencantuman ini setelah tujuh tahun merumuskan bahawa PKR telah memulakan satu tradisi yang amat penting untuk menjadi sebuah parti yang multi-etnik.  Pemimpin Melayu telah berani untuk mengetengahkan dasar parti yang bukan bercorakkan kemelayuan dan keagamaan, tetapi kerakyatan.
Wartawan menyusul dengan menyenaraikan Agenda Ekonomi Baru, konsep "Ketuanan Rakyat", slogan "Merakyatkan ekonomi", yang diterapkan ke dalam pentadbiran PKR-Pakatan Rakyat selepas tsunami politik.  Syed Husin Ali yang rendah diri bagaimanapun enggan mengundang jasa dalam hal ini.  Namun, wartawan melanjutkan persoalan dengan merujuk kepada orang-orang di keliling Anwar, yang kebanyakannya berhaluan kanan, atau liberal.
Sejauh manakah unsur "kerakyatan" ini diterapkan dalam dasar parti pada masa depan, apabila Syed Husin Ali tidak berada pada tempat nombor dua ini?
"Saya yakin dari dua segi.  Satu, dasar parti sudah jelas.  Keduanya, kalau kita perhatikan, ucapan dan kenyataan pemimpin utama kita, terutama sekali Anwar, juga Wan Azizah, dan Khalid Ibrahim misalnya, mereka menekankan aspek-aspek kerakyatan ini.  Dan Khalid Ibrahim, walaupun dia seorang dari latar belakang korporat, tetapi sentimennya untuk menolong rakyat, walaupun pada mula-mulanya, rakyat Melayu terutama sekali, adalah sangat kuat."
Beliau menambah, "Jadi saya yakin, mereka tidak akan lari dari teras perjuangan."  Namun, siapakah "pengganti" Syed Husin Ali yang bukan sahaja mewarisi jiwa "kepedulian rakyat"-nya, tetapi memiliki kewibawaan untuk mengetengahkan pandangan dalam Majlis Pimpinan Pusat pada masa depan?
"Saya nak tegaskan bahawa, perubahan dalam parti, dasar dalam parti, masa depan parti, tidak ditentukan oleh satu orang.  Tetapi ditentukan oleh organisasi seluruhnya," tekannya, setelah enggan menyebut nama khusus pemimpin baru yang berkongsi idealisme bersamanya, seperti yang diminta wartawan.
Zaid, Azmin...
Syed Husin Ali pada mulanya enggan mengulas secara spesifik calon Timbalan Presiden yang bakal menggantikannya.  Tetapi apabila wawancara menyentuh beberapa kenyataan yang dibuat Zaid Ibrahim baru-baru ini, beliau kelihatan terpanggil untuk menjawab beberapa tuduhan.
Biarpun bersetuju bahawa "musuh parti" seharusnya dirujuk kepada "musuh yang lebih besar", iaitu "segelintir perompak yang merampas harta negara di luar parti", tetapi beliau jelas terusik apabila nama Soh Chee Wen dikaitkan dengan Anwar, oleh Zaid Ibrahim.  Perbualan kemudian dilanjutkan kepada Zaid Ibrahim...
"Tidak semua jawatan yang disebut media, yang kononnya dipegang oleh Zaid, benar.  Sebenarnya dasar Pakatan (Rakyat) dibuat satu kumpulan, bukan seorang.  Memang dia ditugaskan untuk daftarkan Pakatan (Rakyat), tapi tidak bererti dia coordinator for Pakatan," Syed Husin Ali cuba memperbetulkan.
Berhubung dasar Pakatan Rakyat, Syed Husin Ali berkata, "Dia (Zaid) ada buat first draft.  Akan tetapi bila dia berada di luar negara, dasar pakatan itu telah disiapkan oleh sebuah jawatankuasa yg terdiri daripada wakil ketiga-tiga parti.  Apa yang disiapkan oleh jawatankuasa inilah yang dikemukakan dalam Konvensyen Pakatan Rakyat dan diterima sebagai agenda perubahan Pakatan Rakyat."
Syed Husin Ali secara jujur mengakui bahawa dirinya mungkin menyimpan prejudis terhadap Zaid (gambar kanan, tengah), calon PRU yang nyaris ditentang oleh dirinya ketika PRU ke-10 pada tahun 2004 di kawasan parlimen Kota Bahru.  Beliau mengungkit zaman Zaid ketika menjadi Presiden Persatuan Peguam Islam, apabila wartawan mengajukan pandangan bahawa "Zaid dilihat lebih kuat dari segi idea untuk memimpin".
"Nak katakan sarat dengan idea, tidak juga..." Pemimpin veteran ini bagaimanapun memberi nasihatnya, "Dia perlu jadi team player.  Ketika beliau dilantik masuk Biro Politik, bila suka datang (hadir mesyuarat).  Bila tak suka, tak datang.  Macam mana anda menjadi pemimpin seperti itu?"
Bagaimana pula dengan Azmin Ali (gambar kanan)?  "Azmin Ali ada juga kekurangan... Misalnya dia dilihat sombong dan berpuak-puak oleh sesetengah orang..." Beliau enggan mengulas lanjut, "Tapi secara ikhlas daripada saya, orang yang memimpin parti haruslah orang yang komited kepada asas-asas perjuangan Parti seperti termaktub dalam Perlembagaannya, menghormati disiplin organisasi Parti, sudah teruji merentas duri dan ranjau perjuangan, bergerak secara pemain berpasukan (team player), menentang amalan korupsi dalam segala bentuk dan mendukung nilai akhlak yang tinggi."
Adakah Azmin Ali memenuhi syarat tersebut?  "Ada dia penuhi, ada tidak..." Wartawan menyusul dengan soalan bahawa Azmin dilihat kurang menyentuh soal dasar.  "Dari segi idea, dia ada idea.  Dia harus lebih cakap pasal dasar, mulai sekarang..." katanya.
Wartawan terus menguji, menyebut nama Sivarasa Rasiah, Naib Presiden sekarang.  "Dari politik, dia matang sebenarnya...."
Tian Chua?  "Tian Chua (gambar kanan) saya rasa dia lebih efektif on the street (ketawa), imej dia di situ.  Tapi dia disiplin juga...dia datang mesyuarat, taklah bersikap 'suka datang, tak suka tak datang'.  Lagipun dia tak condemn (mempersalahkan) parti di luar..." Syed Husin Ali, menambah "Nak condemn, datang dan condemn dalam mesyuarat..."
Syed Husin Ali melihat secara positif generasi pemimpin muda dalam PKR, meskipun mengakui bahawa sayap pemuda, iaitu Angkatan Muda Keadilan ini lemah dari segi organisasi.  Beliau mempersalahkan pengaruh yang ditinggalkan bekas Ketua AMK, yang disifatnya sebagai "self-centered" (berpusatkan diri).
Syed Husin Ali secara terus-terang dengan kritikannya terhadap budaya tidak menepati masa dalam parti, "Perpaduan organisasi tak begitu mantap, kerana disiplin tak kuat."(Bahagian kedua, bersambung)

Persoalannya bukan PERKASA, tetapi jawapannya Khairy....!!!!

on

Hubungan UMNO dengan PERKASA menjadi tumpuan apabila Setiausaha Agungnya, Tengku Adnan Tengku Mansor dipetik media untuk menyatakan pendirian bahawa UMNO-BN akan menjauhkan diri daripada PERKASA, di samping beberapa tuduhan termasuk NGO ini sebagai punca UMNO-BN kehilangan sokongan.
Maka bermulanya "perang" antara PERKASA, yang disokong oleh bekas Presiden UMNO Mahathir Mohamad, dengan beberapa orang pemimpin UMNO, terutamanya Ketua Pemuda Khairy Jamaluddin dan Menteri Jabatan Perdana Menteri, Nazri Aziz.  Lebih menarik, lidah UMNO, Utusan Malaysia yang pada mulanya tidak menyiarkan kenyataan Tengku Adnan, akhirnya menyebelahi PERKASA untuk mempertikaikan pendirian tersebut.
Memang sesuatu yang diduga apabila Utusan Malaysia memihak kepada PERKASA, seandainya kita mengikuti rencana yang tersiar dalam ruang dada akhbarnya sebelum ini.  Ia hanya mencungkil sedikit kesangsian "sama ada Najib telah hilang kawal", apabila lidah UMNO ini secara jelas, malah dengan lantang mempertikaikan pendirian yang dinyatakan Setiausaha Agung partinya.
Andaian Najib tidak sehaluan dengan PERKASA
Sememangnya PERKASA dilihat sebagai batu penghalang kepada slogan 1Malaysia, yang dilaung-laungkan oleh Perdana Menteri merangkap Presiden UMNO-BN Najib Abdul Razak.  Malah, hampir semua rencana dalam akhbar Cina menonjolkan Najib sebagai pembawa perubahan, yang kini dikepung dan diserang golongan konservatif dalam UMNO.
Pada hakikatnya, segala-gala ini hanyalah andaian mereka yang "bersangka baik" terhadap Najib (gambar kanan), atau konsep "1Malaysia".  Padahal Najib tidak pernah menyatakan pendiriannya yang jelas terhadap PERKASA.  Bahkan gagasan "1Malaysia"-nya mempunyai takrifan yang pelbagai, mengikut keperluan masing-masing - sudah tentu MCA dan PERKASA akan bersama menyokong "1Malaysia", untuk definisi yang berbeza.
Sekali imbas, dalam satu wawancara bersama Al-Jazeera pada 2 April 2010, kenyataan Najib berhubung PERKASA berbunyi, "...tetapi PERKASA tidaklah begitu ekstrem, seandainya anda mendengar secara teliti daripada mereka.  Mereka boleh melaungkan hak Melayu selagi pandangan mereka tidak begitu ekstrem, dan anda tahu had batas toleransi kami dengan PERKASA..."
Malah, Najib mempertahankan PERKASA dan Mahathir Mohamad dalam satu wawancara bersamaCNBC, "Mereka bukannya menentang kami.  Mereka lebih membicarakan hak bumiputera.  Namun kami tidak mengambil apa-apa dari bumiputera.  Tetapi kami berkata, biar kami melakukannya dengan cara yang berlainan..."
Baru-baru ini, Najib menyatakan hasratnya untuk menentang "fahaman pelampau" dalam Perutusan Hari Malaysia-nya.  Bagaimanapun, beliau tetap enggan mengulas apabila ditanya wartawan kemudiannya, sama ada "pelampau" itu dirujuk kepada PERKASA.
Pendirian Najib terhadap PERKASA
Jadi, pendirian Najib yang jelas dalam isu hubungan antara UMNO-PERKASA ialah "kabur".  Ia sebenarnya memperlihatkan dilema UMNO, sebagaimana yang disifatkan oleh ahli parlimen Kuala Selangor-PAS, Dzulkefly Ahmad - UMNO mungkin mampu mengelakkan ketidakpuasan bukan Melayu jikalau menjauhkan diri daripada PERKASA, tetapi tidak semestinya mampu mempertingkatkan undi komuniti tersebut.  Sebaliknya, jikalau UMNO mengiktiraf PERKASA, ia semestinya kehilangan lebih undi bukan Melayu, pada masa yang sama, belum terjamin lagi peningkatan undi Melayu.
Dari segi perhitungan politik, Najib mungkin tidak perlu untuk menyatakan pendiriannya dengan tergesa-gesa.  Dengan "kekaburan" yang sedia ada, ia memberi lebih ruang kepada Najib, sama ada untuk mara ke depan, mahupun undur ke belakang.
Persoalannya, mengapa isu ini ditimbulkan?  Sekali imbas, mereka yang kelihatan menonjol dalam kem yang "menyerang PERKASA" adalah Khairy Jamaluddin, Nazri Aziz dan Tengku Adnan Tengku Mansor.  Tetapi, seandainya diteliti dalam alam siber, pencetus kontroversi ini sebenarnya Khairy Jamaluddin, Ketua Pemuda UMNO yang tampil dengan imej baru untuk menentang puak "konservatif".
Perbalahan antara Khairy dengan Presiden PERKASA, Ibrahim Ali telah berlanjutan sejak beberapa minggu yang lalu, melalui twitter dan media.  "Bodoh", "tak ada otak". "gila", "opportunist" dan sebagainya (moronic statementlike a madmanstupid, brainlessconfused child etc) antara cemuhan yang dilontarkan terhadap graduan Oxford ini.
Khairy vs Ibrahim Ali
Sementara itu, Khairy pula enggan mengalah, membalas dengan melemparkan "gelaran" gedebe politik, jaguh kampung dan lain-lain lagi terhadap ahli parlimen Pasir Mas ini.  Perbalahan ini kemudiannya menular, sehingga kenyataan Tengku Adnan Tengku Mansor terpampang di ruang media bahasa Inggeris, khususnya.
Sumber yang dekat dengan orang dalaman UMNO memberitahuMerdekaReview, bahawa Majlis Tertinggi UMNO sebenarnya tidak membincangkan isu berhubung PERKASA, malah tidak pernah memberi amanah kepada Tengku Adnan untuk menyatakan pendirian bahawa UMNO akan menjauhkan diri daripada PERKASA.
Lebih-lebih lagi, apa yang merunsingkan Najib bukanlah perbalahan yang berlaku antara PERKASA dengan Khairy dan Nazri, atau Utusan Malaysia yang menyiram minyak ke dalam api, tetapi Khairy yang menyemarakkan pertikaian ini, menurut sumber.
Seandainya isu ini dibaca dalam konteks pergelutan kuasa dalam UMNO, dengan Khairy sebagai Ketua Pemuda yang dipinggirkan dari kabinet, mungkin segala-galanya akan terjawab.  Soalan mungkin boleh dijawab dengan soalan, adakah menantu bekas PM, Abdullah Ahmad Badawi ini masih berpeluang untuk bertanding dalam PRU ke-13?
Mungkin ini salah satu perspektif untuk menjelaskan apa yang berlaku baru-baru ini.  Khairy (gambar kanan) agak berjaya untuk menampilkan dirinya sebagai pemimpin muda yang progresif, dengan menyasarkan pengundi elit, golongan menengah dan penduduk bandar - selepas beliau memenangi jawatan Ketua Pemuda pada tahun 2009.
Malah, Khairy mendakwa terdapat persamaan antara dirinya dengan Najib, dalam satu wawancara bersamaMalaysiakini, yang disiarkan pada 8 September 2010.  Beliau cuba menyatakan kedudukannya yang mungkin dilihat "bergerak solo" dalam membawa perubahan kepada UMNO.
Ringkasnya, Khairy mungkin lebih berjaya untuk membuktikan bahawa perjuangan PERKASA adalah bertentangan dengan konsep 1Malaysia, yang diuar-uarkan Najib Razak.  Cerita yang selebihnya - seandainya Khairy sebagai pendukung setia 1Malaysia digugurkan dari PRU ke-13, apakah maksud tersiratnya?
*Wong Shu Qi ialah wartawan senior MerdekaReview, edisi bahasa Cina.  Tulisan ini diterjemah dan disunting oleh Lim Hong Siang, daripada teks asal.

PAS Mungkin Ikut Jejak Langkah KEADILAN Gunapakai Sistem Undi Terus

onSHAH ALAM 22 Sept - Melihat kepada keberanian pucuk pimpinan Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN) membuat perubahan drastik dengan memberi hak memilih secara langsung kepada ahlinya dalam Pemilihan 2010 kali ini, PAS juga akan menimbang menggunakan pendekatan sistem pemilihan undi yang sama bagi pemilihan parti akan datang.
Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad berkata sistem ini tidak pernah dicadangkan dan dibincangkan dalam PAS kerana ia amat berpuas hati dengan kaedah yang digunakan sehingga kini iaitu sistem delegasi yang juga diguna pakai oleh hampir kesemua parti politik di negara ini.
"Setakat ini kita (PAS) belum bincangkan sejauh mana sistem ini boleh diguna pakai di dalam pemilihan PAS kerana sistem undi terus merupakan satu proses yang rumit dan sukar dilaksanakan dengan baik.
"Selama ini itulah yang dijangkakan oleh PAS, dan sejauh mana PKR berjaya melaksanakannya akan mempengaruhi pendirian PAS pada masa akan datang," jelas beliau kepada Suara Keadilan.
Katanya lagi PAS akan mengkaji keberkesanan sistem undi terus berdasarkan kepada kejayaan dan kelemahgan yanng dihadapi oleh KEADILAN sebelum, semasa dan selepas pemilihan serta reaksi ahli secara keseluruhannya berkenaan sistem undi terus.
"Sistem undi terus ada kebaikan dan keburukannya, dan ini merupakan satu perkara yang boleh dibincang dan boleh dinilaikan dengan melihat kepada pencapaian PKR," jelas Khalid.
PAS mengadakan Muktamar Tahunan ke-55 dan juga pemilihan parti dari 5 hingga 7 Jun 2009 di Stadium Malawati, Shah Alam.

Pemilihan PKR 2010 Bersih Daripada Politik Wang.

onPETALING JAYA 22 Sept - Daripada 176 aduan yang diterima Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP) berhubung proses Pemilihan 2010, tidak satu pun yang dikaitkan dengan politik wang bagi tujuan meraih sokongan.
Setiausaha Agung, Saifuddin Nasution Ismail berkata ini adalah amat membanggakan kerana KEADILAN mahu menunjukkan kesungguhannya sebagai parti masa depan melalui tauladan yang baik dengan mengangkat nilai-nilai murni sekali pun sekali pun dalam pemilihan parti."Yang uniknya daripada 176 aduan itu, tidak ada satu pun aduan berkaitan dengan politik wang dan proses beli undi. Aduan yang kita rekodkan itu adalah kosong. Ini mengulangi rekod semasa proses pencalonan tempohari. 
"Ini memberikan satu petunjuk bahawa pengalaman yang sedang dilalui oleh KEADILAN selesai pindaan perlembagaan yang memberikan KEADILAN yang memberikan hak satu anggota, satu undi telah menemui jawapan terhadap amalan politik wang yang kita dapati mampu dibendung dan ditangani berasaskan kepada 84 cabang yang telah mengadakan mesyuarat," kata Saifuddin pada sidang media di ibu pejabat parti di Tropicana petang tadi.
Beliau berkata 176 aduan yang diterima telah dibahagikan kepada tiga kategori iaitu aduan berkenaan dengan calon yang bertanding, proses pemilihan dan juga berhubung proses disiplin. 
Katanya, bidang kuasa JPP akan memberikan tumpuan ke atas aduan terhadap proses pemilihan di dalam parti. 
"Jika sekiranya berlaku pelanggaran, kuasa kepada JPP adalah memberi amaran, membatalkan pencalonan seseorang calon dan membatalkkan kemenangannya jika sekiranya calon yang bertanding menang dan didapati ada bukti yang kukuh. 
"Kuasa disiplin pula adalah kuasa jawatankauasa disiplin yang hukuman paling berat adalah pecat keanggotaan, gantung sekian tempoh, amaran keras denda dan seumpamanya.   
"Berdasarkan kepada 176 aduan ini, kita meneliti aduan ini setiap hari bagi memastikan bahawa setiap aduan itu ditangani. 
Katanya, apabila selesai proses Mesyuarat Agung Tahunan Cabang (MATC), parti akan memberi ruang kepada semua calon yang layak bertanding untuk menulis ataupun memberikan pengenalan mereka melalui laman web parti. 
"Mereka boleh menghantar apa-apa sahaja tulisan dalam 200 hingga 250 patah perkataan yang apabila dibaca oleh anggota parti  di bawah mereka dapat mengenali calon berkaitan," katanya. 
KEADILAN juga menurutnya sedang dalam perancangan untuk membuka satu pentas forum atau debat kepada calon-calon. 
"Kita harap kaedah ini memberi ruang kepada anggota untuk anggota lebih mengenali dan berpeluang berinteraksi dengan anggota lain. 
"Jika di sana ada kemungkinan berlaku serangan-serangan dan kritikan peribadi yang dianggap berbaur fitnah dan sebagainya, itu boleh diatasi menerusi forum seumpama ini," ujar beliau lagi. 
Hadir sama, Timbalan Setiausaha Agung, Sharifah Shahidah, Pengerusi JPP, Dr Molly Cheah, Pengarah Komunikasi, Nik Nazmi Nik Ahmad dan Setiausaha Pengelola, Raden Shamsul Kamal.  

Pemandu Teksi Bunuh Syafiah Humaira Dihukum Mati.

on


Mohd Fazli Azri (tengah) dibawa ke lokap mahkamah selepas tamat prosiding. 


SHAH ALAM: Pemandu teksi, Mohd Fazli Azri Jamil menerima 'hadiah ulang tahun kelahiran' paling memilukan apabila dia dihukum gantung sampai mati kerana didapati bersalah membunuh kanak-kanak, Syafiah Humaira Sahari pada Februari lalu.
Ironinya, hukuman yang dijatuhkan Hakim Mahkamah Tinggi di sini, Datuk Wira Mokhtarudin Baki pada Rabu, serentak dengan ulang tahun kelahiran ke-28 Mohd Fazli Azri yang merupakan teman lelaki ibu Syafiah Humaira, Siti Nurhanim Aziz, 25, seorang bekas pelayan kelab malam.
Pada penghakimannya, Mokhtarudin merumuskan bahawa pembelaan tertuduh tanpa bersumpah dari kandang pesalah yang diuji bersama keterangan saksi pendakwaan gagal menimbulkan keraguan yang munasabah terhadap pertuduhan.
Secara keseluruhan beliau mendengar keterangan 33 saksi pendakwaan dan tiga saksi pembelaan.
Mokhtarudin menolak dakwaan tertuduh bahawa kecederaan Syafiah Humaira, 3 tahun 4 bulan, adalah disebabkan terjatuh dalam keadaan tidak memakai topi keledar daripada motosikal kerana tersentak bonggol selepas keterangan dua doktor termasuk Pakar Perunding Kanan Forensik, Dr Shahidan Mohd Noor mengatakan kecederaan itu tidak selari dengan dakwaan tersebut.
Bagi dakwaan kepala Syafiah Humaira yang manja dengan panggilan ‘Pia’ cedera kerana terhantuk dinding tandas pula, Mokhtarudin berkata, perkara itu tidak pernah diberitahu oleh tertuduh kepada mereka yang mengenali dirinya.
Beliau turut menolak dakwaan tertuduh bahawa dia tidak mengingati kejadian di padang bola kerana khayal dan lalok akibat ganja dan dua botol minuman keras Guiness Stout. Berdasarkan keterangan empat saksi remaja, mereka melihat tertuduh telah menendang dan memijak perut Syafiah Humaira dengan menggunakan kasut bola.
“Saksi-saksi tidak disoal balas sekiranya kelakuan tertuduh adalah konsisten dengan pelakuan orang mabuk. Saksi jelas melihat tertuduh adalah waras. Fakta bahawa tertuduh memandu teksi dari rumah ke padang bola dan pulang semula ke rumah jelas tidak konsisten dengan orang mabuk,” ujar Mokhtarudin.
Mengenai hujahan peguam Gurbachan Singh supaya tuduhan membunuh diturunkan kepada tuduhan menyebabkan kematian tanpa niat, Mokhtarudin bersetuju dengan pihak pendakwaan bahawa nas-nas undang-undang yang dikemukakan oleh peguam itu berbeza faktanya dengan kes tertuduh.
“Kes yang dirujuk peguam melibatkan orang dewasa yang mempunyai ketahanan fizikal berbeza daripada seorang kanak-kanak seperti dalam kes ini. Kes yang dirujuk juga mempunyai unsur pergaduhan yang mana, dalam kes ini tiada unsur provokasi.
“Perbuatan tertuduh menghempas pintu teksi sehingga terkena kepala, menendang dan memijak perut Syafiah Humaira dengan menggunakan kasut bola tidak boleh diterima dalam menunjukkan tertuduh tidak mempunyai niat untuk membunuh,” tambah Mokhtarudin.
Justeru itu, beliau memutuskan tertuduh bersalah seperti pertuduhan iaitu membunuh Syafiah Humaira pada pukul 6.30 petang, 25 Februari lalu di padang bola, Jalan Utama, Kawasan Rumah Murah Batu 30, Ulu Yam Lama, Batang Kali, dekat sini.
Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Idham Abd Ghani, Hanim Mohd Rashid dan Zureen Elina Mohd Dom mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman mati, jika sabit kesalahan.
Mokhtarudin juga mengucapkan terima kasih kepada pihak pendakwaan dan peguam atas kerjasama yang diberikan sehingga kes dapat diselesaikan dalam tempoh kira-kira tujuh bulan.
Siti Nurhanim hadir di Mahkamah Tinggi pada Rabu. Foto: THE STAR/IBRAHIM MOHTAR
Syafiah Humaira adalah anak kedua Siti Nurhanim, hasil perkahwinannya dengan seorang anggota polis, Sahari Usul yang kini ditahan di Penjara Sungai Buloh bagi kesalahan membunuh. Anak sulung mereka bernama Shafiq Haikal.
Siti Nurhanim juga mempunyai seorang lagi anak, Shakimie Iqbal bersama tertuduh.
Walaupun baru dijatuhkan hukuman paling berat itu, Mohd Fazli Azri masih mampu tersenyum, berbeza dengan ibunya, Norhaziah Yusof, 52, yang terus meraung.
“Dia (Mohd Fazli Azri) tak salah. Biar mama yang mati,” raung Norhaziah sebelum rebah dan pengsan.
Norhaziah kembali sedar selepas nenek tertuduh yang dikenali sebagai Siti, 82, mengusap mukanya dengan air.
Siti juga didengari berkata: “Sabar. Dia tak gantung hari ini. Masih ada rayuan. (Mahkamah) Rayuan ada tiga hakim. Kita usaha lagi. Pantang ajal sebelum maut."
Tertuduh dalam keadaan bergari juga meminta Norhaziah untuk mengawal emosi. Semasa ini, suasana mahkamah dipenuhi dengan tangisan keluarga tertuduh.
Norhaziah yang pengsan buat kali kedua kemudiannya memaklumkan hasrat mahu menyuapkan pulut kuning yang dibawanya kepada Mohd Fazli Azri sebaik sahaja sedar.
Dia dipapah oleh seorang anaknya dan Siti Nurhanim untuk berjumpa Mohd Fazli Azri yang telah dibawa ke lokap mahkamah.
Sebelum meninggalkan mahkamah, tertuduh sempat mencium dahi Siti Nurhanim dan mengucapkan terima kasih kasih kepada media dalam nada yang sinis.
Sementara itu, Siti Nurhanim ketika ditemui berkata, dia tidak pernah marah kepada tertuduh yang disifatkan sebagai seorang yang sangat penyayang.
“Saya tidak pernah marah kerana dia tidak berniat untuk bunuh Syafiah Humaira.”
Ditanya sekiranya dia masih sayang kepada tertuduh, Siti Nurhanim berkata: “Sebab dia terlampau sayang pada anak saya, maka saya sayang padanya.”
Gurbachan pula memberitahu, pihaknya telah mendapat arahan untuk memfailkan rayuan terhadap keputusan itu.

Cek RM4 bilion: Kelantan Senarai Hitam l’DA World.

on

KOTA BARU: Kerajaan Kelantan menyenaraihitamkan sebuah syarikat yang didakwa mempunyai niat tertentu terhadap negeri itu berikutan pengumuman sumbangan RM4 bilion kepada PAS Kelantan.
Menteri Besar, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, kerajaan negeri atau parti juga tidak pernah melantik Nik Din Nik Mat, yang juga adiknya mewakili beliau menerima replica cek berjumlah RM4 bilion pada majlis makan malam baru-baru ini.
Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat mingguan Exco di sini, Rabu.
Harakahdaily.net melaporkan, I’DA World Group Sdn Bhd (l’DA World) tidak mempunyai sebarang projek di negeri ini dan kerajaan negeri juga tidak mempunyai sebarang hubungan dengannya, kata Nik Aziz.
“Saya tak hantar langsung wakil saya untuk menerima cek, malah media yang mendakwa penerima itu adalah wakil saya, karut belaka,” ujarnya.
Kerana itu, katanya syarikat berkenaan akan disenaraihitamkan.
Beliau bagaimanapun mengakui pemilik syarikat terbabit ada bertemu dengannya di rumah dan pejabat, namun ia tidak membincangkan soal pelantikan wakilnya hadir pada majlis itu.
Kelmarin, I’DA World mengumumkan sumbangan RM4 bilion kepada PAS Kelantan pada majlis makan malamnya yang diadakan di sebuah hotel.
Replika cek berkenaan disampaikan oleh pengerusi eksekutif syarikat terbabit, Abdul Rahim Abdul Wahab kepada Nik Din yang juga adik kepada Nik Aziz.
Bagaimanapun, semalam Nik Din menafikan beliau mewakili mana-mana pihak.
Katanya, kehadiran beliau hanya memenuhi jemputan peribadi dari syarikat tersebut.
Ahli Exco Kerajaan Negeri, Datuk Husam Musa ketika ditemui memberitahu, tindakan syarikat terbabit boleh menjejaskan kerajaan negeri.
Sehubungan itu, beliau berharap pihak berkuasa perlu mengambil tindakan terhadap syarikat tersebut khususnya berhubung motif perkara itu.
“Ia akan menjejaskan parti dan kerajaan. Kita semua tak hadir pada majlis itu sebab memang tak pernah bincangpun,” ujarnya.

Waran Tangkap Shamsul Iskandar Jika Enggan Bantu Siasatan - Khalid

on

SHAH ALAM: Polis memberi amaran kepada Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) Shamsul Iskandar Mohd Akin bahawa waran tangkap akan dikeluarkan terhadapnya jika terus mengelakkan diri daripada memberi keterangan berhubung dakwaannya yang mengaitkan polis dengan kes pembunuhan jutawan kosmetik Datuk Sosilawati Lawiya.
Ketua Polis Selangor Datuk Khalid Abu Bakar berkata Shamsul Iskandar sepatutnya hadir di balai polis jika benar mempunyai bukti-bukti kukuh yang menyokong dakwaannya itu. "Shamsul sendiri tahu keterangannya diperlukan polis bagi membantu siasatankes ini, namun dia masih tidak muncul dan telefon bimbitnya pula ditutup sekarang.
"Kalau ada bukti, datang kepada polis dan sahkan dakwaannya itu ... kita beri peluang.
"Polis akan keluarkan perintah mengikut Seksyen 111 Kanun Acara Jenayah jika enggan untuk hadir membantu siasatan polis.
"Bagaimanapun, tindakan mengeluarkan waran tangkap terhadap Shamsul Iskandar adalah sebagai langkah terakhir jika polis masih gagal hubungi beliau," katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis penyerahan Balai Polis Bergerak dan Motosikal oleh Sime Darby Property Bhd kepada Polis Kontinjen Selangor dekat sini, Rabu.
Pada majlis itu, kenderaan pelbagai guna (MPV) yang diubahsuai menjadi balai polis bergerak dan tiga buah motosikal jenis Honda Wave 100cc yang kesemuanya bernilai RM617,250 diserahkan kepada polis oleh Pengarah Urusan Sime Darby Property Bhd (Sime Darby), Tunku Datuk Putra Badlishah Tunku Annuar.
Media sebelum ini melaporkan, Shamsul Iskandar menerusi siaran berita portal TV Selangor pada 13 September lepas mengaitkan kepimpinan tertinggi pasukan polis sebagai yang didakwa terbabit dalam pembunuhan kejam Sosilawati bersama tiga lagi rakannya.
Sosilawati, 47, bersama pemandu, Kamarudin Shansuddin, 44, pegawai bank CIMB cawangan Kampung Baru, Kuala Lumpur, Noorhisham Mohamad, 38, dan peguam peribadi, Ahmad Kamil Abdul Karim, 32, dilaporkan hilang 30 Ogos lepas sebelum ditemui mati dibunuh di Ladang Gadong, Tanjung Sepat, Banting. Khalid juga memberi amaran kepada Anggota Parlimen Kapar S. Manikavasagam supaya tidak mengganggu siasatan polis dengan membawa isteri ahli perniagaan warga India yang dilaporkan hilang di Banting sejak awal tahun ini, S.Usharani ke lokasi pembunuhan Sosilawati.
"Polis sudahpun merekodkan keterangan Usharani pada 8 September lepas dan akan meminta beliau datang semula dengan anaknya untuk membantu siasatan kita lagi termasuk untuk mengambil sampel DNA.
"Jadi, mana-mana ahli politik jangan cuba menjadi pegawai penyiasat dengan mencampuri urusan kita. Kalau jadi ahli politik buatlah kerja untuk membantu rakyat bukannya buat kerja polis," katanya.
Suri rumah itu yang menetap di Ramapuram, Chennai ketika dihubungi media sebelum ini, mendakwa suaminya, Allal Kathan Muthuraja, 34, tiba di Malaysia pada 18 Januari lepas untuk bertemu rakan karibnya iaitu dua beradik yang juga peguam yang disyaki terbabit dalam kes pembunuhan Sosilawati.
Sementara itu, dalam majlis berasingan di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Selangor di sini, Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) Selangor menyampaikan penghargaan kepada Khalid atas kejayaan polis menyelesaikan kes Sosilawati. Yang Dipertuanya, Abdullah Mansor berkata, Sosilawati dan tiga rakannya itu adalah anggota biasa Perkasa daerah Klang sejak pertubuhan itu ditubuhkan. - BERNAMA

Kereta Baru Shahir (AF8) Berpusing Lima Kali...Wah Dah Kaya kau Shahir.....???

on


Shahir terselamat dalam kemalangan 
jalan raya pada pukul 6.30 petang, Isnin 
di lebuh raya Bidor ke Sungkai semasa 
dalam perjalanan pulang ke Kuala Lumpur.


PETALING JAYA: Kereta jenis Nissan Fairlady berwarna putih milik juara AF8, Ahmad Shahir Zawawi, 22, berpusing sebanyak lima kali sebelum merempuh pembahagi jalan di lebuh raya antara Bidor ke Sungkai, Perak.
Kemalangan pada pukul 6.30 petang, Isnin itu berlaku semasa penyanyi laguKebahagiaan Dalam Perpisahan itu dalam perjalanan pulang dari rumah keluarganya di Kampar, Perak ke Kuala Lumpur setelah menjalani penggambaran sebuah program terbitan Astro.
Menurut ibunya, Mahanum Osman, 45, tiada apa yang mampu diluahkan selain bersyukur ke hadrat Ilahi setelah mendengar berita anak sulungnya itu selamat daripada kemalangan tersebut.
Dia turut bersyukur kerana insiden berkenaan tidak melibatkan kenderaan dan orang lain.
Katanya, kereta yang berharga sekitar RM180,000 itu baru dibeli oleh Shahir pada bulan Ramadan baru-baru ini.
“Shahir dan kawannya, Aman yang berada dalam kereta itu selamat. Alhamdulillah. Cuma keretanya remuk teruk di bahagian belakang dan hadapan.
“Shahir cuma mengadu sakit-sakit badan dan bengkak sedikit di bahagian kepalanya akibat terhantuk. Dia sudah mendapatkan rawatan doktor dan membuat laporan polis. Alhamdulillah doktor kata dia okey dan memberikan ubat tahan sakit.
“Tetapi dia belum membuat rawatan x-ray. Bagaimanapun, saya berharap supaya dia tidak mengalami sebarang kecederaan dalaman. Sekarang, dia sedang berehat di rumah dan menghantar keretanya ke bengkel,” kata Mahanum ketika dihubungi mStar Online, Selasa.
Bercerita tentang bagaimana Shahir boleh terlibat dalam kemalangan tersebut, Mahanum berkata waktu itu hujan lebat dan cermin kereta Shahir menjadi kabur.
“Air hujan di tepi lebuh raya itu begitu banyak sehingga Shahir merasakan kereta yang dinaikinya itu seperti terapung-apung. Lantas dia menekan brek dan selepas itu keretanya berpusing sebanyak lima kali sehingga melanggar pembahagi jalan.
“Selepas itu terus dia berhenti ke tepi jalan sebelum mendapatkan bantuan. Nasib baik kereta yang lalu-lalang di situ sempat mengelak dan tidak terlibat sama dalam kemalangan tersebut. Walaupun keretanya rosak teruk, tetapi pada saya yang penting Shahir dan kawannya selamat. Saya anggap semua yang berlaku ada hikmahnya,” ujarnya lagi.
Sehari sebelum Hari Raya Aidilfitri tahun lalu, Shahir pernah terlibat dalam kemalangan jalan raya dan ini merupakan kemalangan besar kedua berlaku dalam hidupnya.

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List