KISAH KJ PERTAHAN SHAHRIZAT TERLONDEH

on Nov 24, 2011Ramai yang tertanya-tanya mengapa Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin merupakan satu-satunya yang cuba sedaya upaya untuk mempertahankan keadaan kucar-kacir yang dibuat oleh keluarga Shahrizat Jalil berkenaan kejatuhan Gemas-NFC yang bernilai lebih RM250juta. Usaha bersemangat beliau hanya dijejaskan apabila "lembu" yang dibeli bukan seperti yang dilaporkan pada mulanya tetapi dua kondominium. Ini telah diakui oleh Salleh Ismail, bos NFC dan suami Shahrizat sendiri.

Maka tidak masuk akal bagi Khairy untuk membuka mulutnya lagi, beliau tidak sedar sehingga beliau melihat senyuman di wajah 'kawan-kawan'. Beliau mungkin telah benar-benar terkejut selepas itu, tetapi sebenarnya semua orang membuat justifikasi bodoh, malah orang yang paling bijak di dunia membuat keputusan bodoh. Perkara yang terbaik ialah: lebih bijak mereka fikir diri mereka, lebih keras mereka membuat anda ketawa.

Niat tersembunyi

Namun, apabila Khairy Jamaludin mempertahankannya, beliau tidak cuba untuk menjadi pintar; beliau mementingkan diri sendiri mungkin kerana untuk melindungi dirinya daripada akibat kejatuhan Shahrizat dan juga melindungi bapa mertuanya. Mengapa? Kerana ia adalah sepanjang tempoh Abdullah Badawi sebagai Perdana Menterilah keseluruhan skim membuat wangnya dilahirkan dan dilaksanakan.

Khairy ketika itu merupakan ketua bagi orang bodoh di tingkat keempat, di mana idea tersebut telah dipromosikan olehnya selepas Kementerian Pertanian yang ketika itu diketuai oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin membayangkannya. Badawi ketika itu cuba untuk mempelbagaikan ekonomi dengan mengubah pertanian ke dalam perniagaan sebenar, oleh itu slogan "Pertanian itu Perniagaan" atau Pertanian juga Perniagaan muncul di papan iklan di seluruh negara. Seseorang boleh mengandaikan dengan selamat bahwa ini adalah idea Khairy. Tidak hairanlah beliau mempertahankannya seolah-olah ia adalah projek kesayangannya!

Malah, Muhyiddin telah melawat NFC di Gemas untuk mengetahui apa yang sedang berlaku dengan projek ini pada 23 Jun 2011. Di ladang itu, pelawat yang dibezakan diberitahu bahawa "Ia adalah satu tanggapan salah bahawa pertanian tidak menguntungkan. Kami juga mahu menunjukkan bahawa Malaysia mampu menghasilkan daging lembu berkualiti tinggi," Malay Mali telah melaporkan Ketua Pegawai Eksekutif NFCIzran Salleh sebagai berkata demikian. Izran, bersama-sama dengan abangnya Izmir dan kakak Izzana, telah menubuhkan ladang lembu merekadi atas tapak 5,000 ekar di Gemas, Negeri Sembilan pada tahun 2008.

Malangnya kejatuhan yang tak dpt dipertahankan dan apa yang keluar dari mulut Khairy bukan sahaja tidak masuk akal tetapi juga kedengaran agak bodoh. Pertahanan daripada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan Menteri Pertanian Noh Omar adalah separuh benar, menyebabkan lebih banyak soalan daripada memberikan jawapan. Kemudian Badawi masuk campur tanpa memberi sebarang fakta berkaitan seperti biasa, dan akhirnya, Muhyiddin sendiri putus asa dengan cubaan untuk menerangkan. Dia dengan sombongnya memberitahu rakyat untuk membuat kesimpulan mereka sendiri.

Cuma sekawan lembu?

Sementara UMNO cuba untuk mempertahankan NFC yang gagal, menggambarkannya sebagai satu kejayaan melalui media, seseorang boleh membuat kesimpulan mudah dari klip video yang disiarkan melalui syarikat-syarikat televisyen UMNO yang menunjukkan Cuma sekawan lembu yang mereka ada di seluruh 5,000 ekar ladang. Ia amat nyata bahawa semuanya kurus, lembu-lembu tersebut jelas kekurangan makanan walaupun dengan pinjaman RM250 juta lembut.

Nampaknya tidak ada sesiapa dalam BN-UMNO mahu mengambil tanggungjawab dan Najib cukup gembira tidak menggali jauh ke dalam perkara itu kerana ini telah memberikan kepadanya beberapa kelebihan berbanding Muhyiddin. Ya, TPM mendapat kesan-kesan negatif kerana beliau adalah MenteriPertanian ketika itu. Tetapi Najib – jika beliau fikir beliau tidak perlu bertanggungjawab - juga Timbalan Perdana Menteri ketika itu. Malangnya, masalah rakyat Malaysia dengan Najib masih ada – beliau benar-benarseorang pemimpin yang paling tidak bertanggungjawab dan mengambil berat hanya tentang glamor dan keseronokan peribadi.

Shahrizat dan keluarganya benar-benar bernasib baik kerana mempunyai Najib sebagai Perdana Menteri. Shahrizat juga sedar bahawa NFC akan dipertahankan dalam semua keadaan kerana ia akan menjadi paya UMNO. Wakil-wakil yang menghadiri perhimpunan tahunan Disember pasti akan menuntut untuk tahu bagaimana projek itu akhirnya diberikan kepada keluarganya? Mengapa pembida lain bagi projek Lamberts Agricultural Trade (M) Sdn Bhd, sebuah syarikat berpangkalan di Australia, menarik diri daripada skim ini? Itu adalah satu lagi kisah yang akan diberitahu pada hari yang lain, diharap bersabar.

Siapa semakin kaya, siapa semakin miskin

Sekarang semua orang cuba untuk menjauhkan dirinya dari kejatuhan. Noh Omar baru-baru ini memberitahu kita bahawa pinjaman RM250 juta adalah tidak dirujuk kepada Kabinet. Tetapi Kabinet mana? Kabinet Badawi atau Kabinet Najib?

Keseluruhan kisah ini telah mendedahkan warna sebenar BN-UMNO dan menteri-menteri Malaysia. Malangnya, kerajaan UMNO-BN tidak mempunyai idea bagaimana untuk menyelamatkan NFC atau apa yang perlu dibuat dengannya. Perkara yang mudah dilakukan yang merupakan norma bagi kerajaan UMNO-BN adalah untuk memberhentikan NFC. Adakah ini bermakna keluarga Shahrizat akan menjadi RM250juta lebih kaya dan rakyat RM250juta lebih miskin?

Tiada siapa yang akan tahu sehingga audit yang menyeluruh dijalankan. Jadi ini adalah mengapa siasatan yang sewajarnya perlu dijalankan. Malangnya, selepas RCI Teoh Beng Hock, tidak ramai yang mempunyai kepercayaan dalam mana-mana institusi lagi. Ia kelihatan seperti lebih banyak wang rakyat akan dicampakkan, bukan ke dalam longkang, tetapi sudah tentu ke dalam tahi lembu di Gemas.


Oleh Nawawi Mohamad
Malaysia Chronicle


Photobucket

In the next GE , I will vote for Pas..

on

As a Chinese Malaysian, there is no Rocket or Keadilan contesting in my constituency, only a direct clash between UMNO and PAS. Now, I'm officially announcing it here - in the next GE, I will vote for PAS!

Looking at the MCA leaders attacking Islamic hudud laws during their annual general assembly on the pretext that they are protecting Malaysian multi-culturalism, I wish to say, MCA, go to hell!
As a Chinese in Malaysia, now I wish to tell MCA, in the next general election, I will vote for PAS! I don't want to entertain you anymore!

Don't tell me that by forming an Islamic country, hands and feet will be chopped off. Malaysia under your rule and Umno - even Teoh Beng Hock can fall from a building! Cops can shoot as they please! Not to mention the ones that died in custody! Before our hands and feet are chopped off by PAS, we might die abused by you - the authorities!
MCA, a pathetic party, tarnishing PAS in the papers everyday.

Do you know, PAS allocates land to 'support' Chinese secondary schools in Kelantan.
In Perak, the same thing happened when a PAS leader was the Menteri Besar. @#@ MCA, you've been the government for many years, but failed to institutionalize allocations for Chinese schools, and now you're telling us not to vote for PAS, crazy!

@#@, MCA you are a huge party but in your general assembly, the time was used to attack Islamic idealism, but at the same time you quietly bow to Umno's narrow racist mind, what kind of a pathetic party is this? A pathetic party that cannot be saved!

When Umno attacked, saying Chinese are "immigrants", telling us to go back to Tongsan, it was PAS who came forward to defend us!

When Umno prohibits non-Muslims from using the word Allah, it was PAS who came forward to defend non-Muslims' rights!
When Umno prohibits non-Muslims from entering mosques and suraus, it was PAS who came forward to oppose Umno!
When the pro-Umno Perkasa attacked Pakatan Rakyat for betraying the Malays, it was PAS who came forward to stop them!

@#@, what are you doing, MCA? Only capable of saying Umno should not be like this, like that.
If you are really great, why is is that the Chinese are still second class citizens?
If you really do have a backbone, the get out of Barisan Nasional, stupid!

My anger is raging. For so long you've taken money, one PKFZ project you took RM12.5 billion, one Facebook you took RM1.8 million, and the other ones? You took the people's money!

PAS? Have you heard of PAS taking bribes?

PAS is known for its honesty, 20 years of ruling Kelantan, not one corruption case, the Menteri Besar is still living in a 'kampung' house, eats nasi lemak! You guys simply say if you win you'll eat lobster, and you still want us to vote for you?"
MCA, get lost! When the Prime Minister announced he will abolish ISA because of pressure from the people, like a dog, you immediately agreed! @#@, for so long you've been supporting that draconian act, and now you've changed in a blink of an eye? You think the people are stupid?

For so long, PAS led the people to fight, either in the anti-ISA rally, Bersih 1.0 or Bersih 2.0, PAS is always in the front-line to fight against tyranny - facing tear gas, and water canons!
On 9 July, Umno attacked us for rallying on the streets.

At a critical moment, Unit Amal PAS made way, and said "Let the Chinese out first, we protect them!" @#@, where were you MCA?
Where did you hide at the time?

Now you're telling us not to vote for PAS, to hell with you!
@#@, for so long you've been ruling us, that porn video president is still on the stage urging the government to do this and that.

Have you ever thought of yourselves as the government?
If you yourselves can't do it, then switch! Stupid!

The best thing is, Liow Tiong Lai, challenged DAP to get out of Pakatan Rakyat.
When Islamic law was passed in Kelantan and Terengganu, Umno state assemblymen supported by raising both of their hands.

Not one vote was given by DAP.

Why don't you lead MCA to get out of Barisan Nasional?

PAS wants to implement hudud Laws, this is the party's ultimate goal. It is like the Progressive Democratic Party in Taiwan who fought for independence, which surely won't happen, because it is not allowed in the political reality.

Furthermore, PAS is cooperating with the other two party components in Pakatan Rakyat, who will surely govern based on the Orange Book - not just the ultimate goal of PAS or DAP.
Maybe some will ask, what about Kelantan?

I would like to ask them, even if it is implemented in Kelantan, what's the fuss?
If you're not a Muslim, what has it got anything to do with you?
Furthermore, you should wait until PAS wins two-thirds majority to amend the constitution.
For now, the government has yet to be even changed.

Now with the amount of phantom voters, it would difficult for Pakatan Rakyat to win one third of the seats!
Still a lot of Chinese are saying, we'll die if the Pakatan Rakyat gets two-thirds majority.

I say @#@, my foot, if Pakatan Rakyat wins two-third, DAP will surely have 50 seats.
If DAP would not vote for it, there would be no amendments.
And then, more Chinese are asking, what if DAP become cowards and support the implementation of hudud laws?
If you don't like it, then switch back to Barisan Nasional!

Is it that there can't be no more elections after the change of government in the next GE?
Aren't elections about giving us the opportunity to change the government if we don't agree with its policies?
Some Chinese are just stupid, I'm saying it openly here.
If in the next election, we support a government that have been corrupt for so long, just because we are afraid of hudud laws that are not even there, then the Chinese are a real disgrace.

The fate of the Chinese community will be destroyed by their own hands!
Wake up, and don't be fooled by MCA!

Only when we vote for Rocket, Keadilan and Moon and unite to change this pathetic government can we fix the conditions of the Chinese community in the country.

If you love your race, if you love your people, if you love your country, share this writing with all your friends.
In the next election, we sing together the song "Moon is the shape of my heart" (a famous Chinese song)!

Written by Derek Law


Photobucket

NOSTALGIA :- Trajedi Mamali

onhttp://3.bp.blogspot.com/_jBxB2p6qTz0/TSfoFreJ8nI/AAAAAAAAAAY/xLKUgMT54cU/s1600/Memoir+memali+Cover+FA.jpg

Telah genap 26 tahun terjadinya Peristiwa Berdarah Memali. Peristiwa kejam yang berlaku di kawasan pendalaman di Baling itu mengakibatkan 13 syahid di tangan pihak polis. Seramai 3600 orang anggota polis terdiri Unit FRU, UTK, Senoi Praq dan anggota dari Bukit Aman terlibat dengan operasi yang di beri nama "Operasi Angkara". Operasi itu di bawah seliaan pegawai Bukit Aman.

Tujuannya menangkap Ustaz Ibrahim Mahmud untuk ditahan di bawah ISA.

Peristiwa pembunuhan itu berlaku ketika PM Dr. Mahathir melakukan lawatan ke China. Manakala Menteri Dalam Negeri yang menjaga PDRM adalah Musa Hitam. Manakala IGP adalah Hanif Omar.

Pada awalnya pihak kerajaan mendakwa berlaku operasi membasmi pengganas komunis. Kemudian menukar tajuk kepada pembasmian ajaran sesat. Berhari-hari media kerajaan terutamanya RTM, Utusan Malaysia dan Berita Harian "mendendangkan" lagu penipuan keatas rakyat mendakwa Ustaz Ibrahim Mahmod membawa ajaran sesat.

Menteri Penerangan yang menjaga RTM ketika itu adalah Rais Yatim yang kini menjawat semula jawatan itu.

Pembohongan kerajaan UMNO tidak bertahan lama. Sultan Kedah mencemar duli menyiram air mawar keatas 13 pusara syuhada Memali menutup terus "mulut jahat" Rais Yatim dan RTMnya.

Kini 26 tahun sudah berlalu. Banyak perkara boleh kita ambil pengajaran dan renungan :

a) Dr Mahathir masih hidup lagi. Tiada sepatahpun ucapan maaf terbuka kepada keluarga Syuhada Memali dan kesal atas peristiwa itu. Mungkin Tuhan panjangkan umurnya bagi beliau peluang bertaubat.

b) Seratus hari selepas Pembunuhan Memali, Musa Hitam letak jawatan sebagai Timbalan Menteri. Nasib Musa juga bertambah malang kerana kehilangan anak lelakinya dalam Peristiwa Keruntuhan Hightower 1994. Mungkinkah pembalasan Tuhan ?

c) Dua tahun selepas Pembunuhan Memali, UMNO berpecah dua. Team A dan Team B. Kemudian menjadi UMNO Baru dan Semangat 46.

d) Hanya seorang pimpinan UMNO yang memohon maaf atas Peristiwa Memali iaitu mantan SU UMNO Dato' Radzi Sheikh Ahmad (ketika itu dalam S46)meminta maaf secara terbuka kepada keluarga Memali. Ucapan itu tersiar di muka depan Harakah.

e) Tiga orang anggota polis yang terbunuh adalah ditembak oleh rakan mereka sendiri ketika serbuan. Bukti Ustaz Ibrahim dan pengikutnya tiada senjata api.

d) Tidak diketahui nasib Perwakilan UMNO Baling yang mengusulkan penangkapan Ustaz Ibrahim dalam Perhimpunan UMNO. Adakah hidup mereka bahagia atau sengsara akibat"kejahatan usul" mereka?

f) Juga tiada diketahui nasib anggota-anggota polis yang menyerang dan membunuh Ustaz Ibrahim dan pengikutnya samada bahagia atau sengsara? Kedengaran khabar, ramai diantaranya jadi kurang siuman. Waallahu'alam.

g) Majlis Memperingati Syuhada Memali diadakan setiap tahun. Sejak 5 tahun kebelakangan ini ianya ditiadakan atas permintaan keluarga anggota polis yang terlibat. Mengapa ? Mungkin mereka kesal apa yang telah berlaku.

h) Beberapa anggota Majlis Fatwa Kedah disingkirkan kerana menfatwakan kesyahidan Ustaz Ibrahim dan pengikutnya.


Beberapa hari selepas peristiwa yang menyayatkan hati itu berlaku, TG Haji Hadi Awang berucap di Markas PAS Taman Melawar. Ucapan beliau tersekat-sekat kerana hiba dan sedih. Ramai hadirin yang menangis dengan tangisan yang kuat ketika itu.

TG Nik Aziz pernah berkata tentang peristiwa tersebut : " Kita akan mengingati peristiwa pembunuhan beramai-ramai ini seumur hidup. Akan kita ingat dan sebut terus menerus. Akan kita perkatakan hingga Hari Kiamat."


Jika rakyat Palestin mengingati Peristiwa Dier Yasin, rakyat Indonesia mengingati Peritiwa Tanjung Periuk, rakyat Iraq mengingati Peristiwa Fallujah. Rakyat Malaysia sewajarnya mengingati Peristiwa Memali. Satu perjuangan dan pengorbanan menentang ISA.

Hari ini, beberapa watak penting dalam Tragedi Memali masih hidup lagi. Antaranya :

a) Sultan Kedah. Bagindalah yang membersihkan nama pejuang-pejuang Memali dengan mencemar duli menziarahi pusara dan menyiram air keatas pusara. Baginda bakal menjadi Yang Dipertuan Agong bagi kali kedua Disember ini.

b) Dr Mahathir, Musa Hitam, Rais Yatim dan Hanif Omar. Manusia yang kini "terkial-kial" di buru dosa-dosa Memali.

c) Mantan OCPD Baling. Buku terbarunya menyatakan "kekesalan" berlaku tragedi berdarah itu.

d) Senator Yusuf Husin kini Ahli Dewan Negara.

Barangkali Tragedi Dier Yasin dan Memali sedikit sebanyak mempunyai persamaan iautu kerangkusan manusia membunuh sesama insa demi kekuasaan. Bezanya cuma, Yahudi bunuh Arab di Dier Yasin manakala di Memali pula, Melayu sanggup bunuh sesama Melayu dan seIslam. Inikah kebanggaan UMNO ?


Berikut mereka yang syahid dalam Peristiwa Memali:


1. Ustaz Ibrahim Mahmud, Kampung Charok Puteh, Siong, Baling, Kedah 45 tahun, guru dan pendakwah Islam. Beliau meninggalkan seorang balu yang juga telah ditahan beberapa minggu dalam kem tahanan di markas Polis Hutan Sungai Petani, kemudian dipindahkan ke Penjara di Alor Setar sehingga dibebaskan. Beliau meninggalkan lima orang anak, dua orang sedang bersekolah dan tiga orang lagi masih kecil.


2. Ahmad Hassan, Kampung Alor Melentang, Gunung, Alor Setar, 30 tahun, kerja sendiri, bekas pegawai LPN, bekas ketua Dewan Pemuda PAS Kuala Kedah 1979-1981, bekas Setiausaha Kerja DPPN Kedah 1981-1983. Beliau meninggalkan seorang balu dan empat orang anak yang masih belum bersekolah.


3. Syafie bin Dahaman, Sekolah Menengah Siong, Baling, 30 tahun, guru Sekolah Menegah Siong, meninggalkan seorang balu dan seorang anak.


4. Haji Abdullah bin Haji Abdul Rahman, Mukim Siong Baling, 72 tahun, penoreh getah. Beliau meninggalkan seorang balu dan tujuh orang anak.


5. Abdul Manaf bin Waden, Kampung Becah Sawa, 58 tahun, penoreh getah, meninggalkan seorang balu dan tiga orang anak.


6. Ghazali bin Mohd Saman, Kampung Becah Sawa, 36 tahun, merinyu malaria, meninggalkan seorang balu dan 3 orang anak.


7. Mohd Radzi bin Ahmad, Kampung Ubi Memali, 27 tahun, penoreh getah, meninggalkan empat orang anak dan isterinya telah meninggal sejak beberapa lama.


8. Wan Abdullah @ Idris bin Lebai Kadir, Kampung Charok Bunting, Siong, Baling, 32 tahun, penoreh getah; meninggalkan seorang balu dan enam orang anak sebahagiannya masih bersekolah.


9. Mohd Aroff bin Hashim, Kampung Becah, Siong, 36 tahun, penoreh getah; meninggalkan seorang balu dan enam orang anak.


10. Zamri bin Md Isa, Kampung Charok Puteh, 37 tahun, pemandu; meninggalkan seorang balu dan tiga orang anak.


11. Abdullah bin Yasin, Kampung, Guar Reban, Kupang, 33 tahun, berniaga; meninggalkan seorang balu dan tiga orang anak.


12. Mohd Daud bin Kadir, Kampung Becah Sawa, 53 tahun, penoreh getah; meninggalkan seorang balu dan tiga orang anak.


13. Ahmad bin Ismail, Kampung Cepir, Sik, 30 tahun, mekanik motosikal; meninggalkan seorang balu dan 4 orang anak.


14. Haji Abdul Rahman bin Jusoh, Siong, Baling, 69 tahun. Beliau cedera parah dan akhirnya meninggal dunia kerana kecederaan tersebut pada 31 Jan 1986
Photobucket

KHALID MASUK AKAL NOH KELUAR ASAP

on
IDEA berstrategi Menteri Besar Selangor Abdul Khalid Ibrahim untuk tidak sedia membubarkan Dewan Undangan Negeri (Dun) Selangor serentak dengan pengumuman pembubaran parlimen telah menjadi isu dan meresahkan Umno Selangor khasnya orang yang bercita-cita untuk mengambil alih tempat Khalid sebagai MB, iaitu Noh bin Omar.
 
Noh nampaknya tidak berkenaan dengan cadangan Khalid untuk tidak membubar serentak Dun Selangor itu dengan menyifatkan tindakan Khalid itu sebagai tidak masuk akal. Khalid dalam mempertahankan cadangan itu mempersoal kenapa Dun Selangor tidak perlu dibubarkan serentak, sedangkan Sabah dan Sarawak boleh berbuat demikian.

Tanya Khalid kenapa apa yang berlaku di Sabah dan Sarawak tidak dibisingkan?

Noh pula menjawab (membela) tindakan Sabah dan Sarawak tidak dibubar serentak kerana perbezaan atau tempoh di antara kedua Dun itu dengan penggal parlimen persekutuan tidak begitu lama. Noh merujuk kepada Sarawak kalau ia tidak dibubarkan kerana ia baru sekali mengadakan sidang Dun selepas pilihan raya umum tahun lepas.

Di sini berlaku ketidakfahaman oleh Noh dengan apa yang dimaksudkan oleh Khalid. Apa yang dimaksudkan Khalid Dun Selangor tidak perlu dibubarkan dalam tempoh enam bulan kerana beliau mahu bajet 2012 yang baru dibentangkan dapat dinikmati oleh rakyat. Sekiranya Dun Selangor dibubarkan dalam tempoh terdekat ini bermakna bajet itu belum berfungsi dan rakyat tidak dapat menikmati bajet yang baru dibentang. Alasan Khalid itu rasional.

Alasan Khalid itu lebih matang berbanding dengan apa yang dipertikaikan oleh Noh Omar. Noh juga semacam mendedahkan kedangkalan wadi politiknya dan sengaja menelanjangkan rasa gelisah dan resahnya terhahap Umno Selangor. Noh secara tidak langsung bila dia mempertikaikan cadangan Khalid itu menunjukkan Umno dalam kepanasan.

Noh tuduh tindakan Khalid itu kerana seronok dengan kuasa dan menuduh tidak faham mengenai proses pembubaran Dun. Sebenarnya yang tidak faham dan buta perundangan ialah Noh sendiri bukannya MB Selangor itu. Mana-mana Dun boleh dikekalkan sehingga tampat tempoh penggalnya dan ia tidak secara automatik perlu dibubar bila parlimen dibubar.

Sama ada tindakan Khalid itu untuk memastikan kemenangan PKR - Pakatan Rakyat itu adalah haknya. Semestinya sebagai pemimpin PKR Khalid perlu memastikan kemenangan seperti mana juga Noh Omar. Adalah bodoh kalau Khalid membuka pintu untuk penyamun dan penyangat masuk ke dalam rumahnya. Kenapa Noh mempertikikan cadangan Khalid itu juga kerana memikirkan kalau Dun Selangor dibubar secara berasingan ia boleh menyebabkan Umno akan menangis tanpa irama.

Noh sebenarnya dalam resah gelisah dan kemabukan wap tahi lembu gemuk Sharizat Jalil. Tindakan Noh mengkritik Khalid itu menggambarkan akan ketakutannya untuk menghadapi pilihan raya. Seperti mana yang saya postkan dalam Fb beberapa hari lalu, Noh tidak perlu takut dan perlu memilih bila Dun Selangor dibubarkan kalau Umno sebenarnya kuat. Kalau sungguh Umno kuat, bubarlah bila-bila pun Dun Selangor Umno sedia menghadapinya.

Sama ada tahun ini atau tahun depan atau tahun 2013, apa yang hendak Noh kisahkan. Kalau Umno sudah kuat, sudah sedia hadapilah bila-bila masa. Apabila Noh hendak Dun Selangor dibubarkan serentak dengan Parlimen jelas menunjukkan ketakutan sudah melindungi diri Noh. Atau Noh merasakan perlu pilihan raya diadakan segera kerana kalau lagi lama lagi banyak penyelewengan dan salah guna kuasa dilakukan oleh para pemimpin Umno akan didedahkan.

Jelas dalam hal ini yang tidak masuk akal dan keluar asap bukan Khalid yang dikatakan bebal dalam berpolitik dan hanya tahu mentadbir dan mengurus itu, tetapi Non bin Omar orang yang bercita-cita untuk bertakhta di Bangunan Sultan Abdul Aziz Shah. Kali ini Khalid berjaya menimbulkan kegelisahan kepada Umno Selangor dengan cadangan praktikalnya itu
 
http://msomelayu.blogspot.com Photobucket

Noh Pandai Berpolitik Tapi Penuh Skandal

on
SHAH ALAM: "Noh Omar memang seorang yang pandai berpolitik berbanding Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim tetapi kementerian beliau penuh dengan skandal yang membabitkan penyelewengan dana untuk golongan petani. 


"Tan Sri Khalid pula bukan seorang yang pandai berpolitik sebaliknya jujur dan pandai mentadbir negeri dengan memberikan khidmat terbaik kepada Rakyat Selangor," kata Setiausaha Politik, Menteri Besar Selangor, Faekah Husin.

Kenyataan Faekah tersebut ekoran kenyataan Menteri Pertanian dan Asas Tani, Datuk Seri Noh Omar berhubung tindakan kerajaan negeri yang hanya akan membubarkan DUN Selangor sekiranya Pilihan Raya Umum dilakukan selepas Jun 2012.
Menurut Faekah,Noh gagal memahami prinsip utama pilihan raya dan amalan demokrasi.

 "DUN Selangor mempunyai mandat sehingga Mac 2013 dan Kerajaan Pakatan mahu memaksimakan mandat yang diberikan rakyat agar Belanjawan 2012 dapat dimanfaatkan sekurang-kurangnya selama 6 bulan pada 2012. Justeru, YAB Dato Menteri Besar hanya mempertimbangkan pembubaran DUN selepas Jun tahun depan." ujar beliau
Katanya jika Dewan Rakyat dibubarkan selepas Jun 2012, Selangor tiada masalah untuk menyertainya.


"Sukar sangatkah Noh memahami dua duduk perkara yang berbeza tersebut.
"Apa yang lebih penting ialah setidak-tidaknya Pakatan Rakyat Selangor mengamalkan prinsip keadilan dalam sistem demokrasi ketika menjadi pemerintah apabila dengan terbuka memaklumkan kepada rakyat dan semua parti politik akan kemungkinan tarikh pilihan raya negeri.
"Berbeza dengan Kerajaan Pusat yang masih mengamalkan demokrasi pengecut bilamana tarikh pilihan raya hanya berada didalam saku Perdana Menteri dan mungkin isteri serta peramal profesionalnya." jelas Faekah.

Hari ini lebih 100 petani dan pesawah di Skinchan mengadakan demontrasi menggesa Noh meletak jawatan ekoran  laporan Ketua Audit Negara 2010 yang mendapati berlaku ketirisan wang RM110 juta oleh kementerian dibawah jagaan Noh.
Wang tersebut sepatutnya diberi kepada pesawah untuk skim peningkatan hasil padi.
Tak bubar DUN Selangor, Umno kini gusar, kata FaekahPengumuman kerajaan negeri Selangor untuk hanya membubarkan Dewan Undangan Negeri selepas Jun tahun depan mengundang kegusaran pelbagai pihak, terutamanya di kalangan BN dan Umno, kata setiausaha politik, menteri besar, Faekah Husin.

Katanya, ramai daripada mereka itu melenting dan pelbagai tuduhan pula dilemparkan.

Menurutnya, kerajaan negeri melihat tiada sebab pilihan raya awal diadakan kerana mandat yang diberikan rakyat kepada kerajaan negeri sekarang hanya akan tamat selepas Mac 2013.

“Alasan yang diberikan oleh menteri besar amat jelas bahawa kita tidak mahu mencontohi amalan Umno-BN pada 2008 bila mana pilihan raya diadakan pada Mac 2008 semua peruntukan ADUN Umno-BN pada tahun tersebut telah habis digunakan walaupun bajet baharu sahaja dibentangkan pada November tahun sebelumnya.

“Menteri besar juga menegaskan kerajaan negeri mahu memastikan peruntukan dalam Belanjawan 2012 benar-benar memberi manfaat kepada rakyat, sekurang-kurangnya dalam tempoh enam bulan akan datang,” katanya dalam satu kenyataan media.

Menurut Faekah, seperti dijangka, Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Noh Omar yang juga adalah timbalan pengerusi perhubungan Umno Selangor mempertikai keputusan berkenaan.

Malah, katanya, Noh juga menuduh Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sebagai cuba tunjuk dan gila kuasa dan takut menghadapi pilihan raya.

“Sejak isu penyalahgunaan dana untuk projek menternak lembu dibongkar, Noh menjadi tidak keruan. Jawapan-jawapan yang diberikan oleh beliau langsung tidak menunjukkan pemikiran seorang menteri.
Ghairah main politik

“Noh tiada kredibiliti untuk mempertikaikan keputusan kerajaan negeri Selangor ini. Selaku menteri kabinet, beliau telah gagal melaksanakan tugas malah terlalu banyak isu kontroversi yang gagal ditanganinya.

“Isu lembu-NFC misalnya, sebagai anak syarikat yang diletak di bawah kementeriannya, Noh bertanggungjawab untuk menjelaskan bagaimana geran RM250 juta dibelanjakan termasuk untuk membeli kondomonium,” katanya.

Menurut Faekah, agenda sebenar Noh adalah untuk menonjolkan dirinya di mata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak supaya beliau dilantik menerajui Selangor.

“Noh telah membuktikan dirinya gagal selaku menteri malah cetek ilmu dalam pengurusan kewangan. Noh nampaknya lebih ghairah bermain politik untuk menonjol diri dengan harapan dapat menerajui Umno Selangor.

“Noh begitu ghairah untuk menonjol di mata perdana menteri serta cuba untuk menenggelamkan peranan Datuk Satim Diman selaku ketua pembangkang, apatah lagi ketua pembangkang itu sendiri turut bergelumang dengan skandal,” katanya.

Faekah berkata, dengan tidak semena-mena pula Noh turut menuduh kerajaan negeri tidak mahu bekerja sama dengan pusat dan berpolitik dalam isu pertanian.

Noh, ujar beliau sepatutnya menjadi orang yang terakhir untuk memberi pandangan jangan berpolitik dalam isu rakyat.Photobucket

UMNO DIAMBANG KEKALAHAN. INI BUKTI NYA...

on
KOTA BAHARU: Urusan kerajaan negeri dan kerajaan persekutuan pasti akan menjadi lebih mudah "dan mengindahkan" jika Pas dan Umno boleh menjadi satu pasukan, kata Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.
Muhyiddin, yang juga Timbalan Presiden Umno, berkata perkara itu akan lebih mudah jika kedua-dua parti dapat bekerjasama tanpa perlu berselisih faham terutama dalam soal pengurusan negeri.
"Ia akan mengindahkan jika kita boleh jadi pasukan bersama," katanya dalam reaksi kepada soalan Anggota Dewan Undangan Negeri Kelantan kawasan Limbungan, Zainuddin Awang Ahmad mengenai bayaran royalti minyak kepada Kelantan dalam sesi dialog pada majlis perjumpaan khas bersama Timbalan Perdana Menteri yang dihadiri oleh 1,000 warga pendidik di Pusat Dagangan Kelantan di sini Rabu.
Turut hadir pada majlis yang diadakan sempena lawatan sehari Muhyiddin ke Kelantan ialah Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed, Timbalan Menteri Kewangan Datuk Dr Awang Adek Hussin dan Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Islam, Pendidikan Dan Dakwah Kelantan Datuk Mohd Amar Nik Abdullah.
Muhyiddin berkata dengan kerjasama sebagai satu pasukan itu, ia akan memudahkan lagi segala urusan pentadbiran dan politik tanpa sebarang masalah.
Beliau berkata soal royalti minyak Kelantan belum ada keputusan muktamad kerana ia masih di peringkat perbincangan.Katanya isu royalti minyak itu mempunyai kaitan dengan aspek perundangan dan aspek perlembagaan. -BERNAMAPhotobucket

Malaysia Vs Turki

on
Gambar saja yang bisa berbicara

Apa yang menariknya gambar Presiden Turki dan isterinya ketika bertemu dengan Queen E sempena lawatan rasmi dan jamuan makan tengah hari?

Selain dilihat manis bertudung, menutup aurat, apakah yang membezakan lawatan isteri Presiden Turki dengan lawatan Rosmah tempoh hari?

Queen E tidak memakai baju kuning ketika bertemu mereka. Sebelum ini, blog pencacai berhujah bahawa Queen E memakai baju kuning kononnya sebagai warna diraja.

Ini terbukti bahawa Queen E bisa sahaja memakai baju warna kegemarannya ketika berjumpa dengan ketua negara.Photobucket

Dari Kaca Mata Media UMNO

on


Kemelut dan krisis dalaman termasuk agenda menjatuhkan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim bukanlah satu cerita baru atau dakwaan palsu yang kononnya direka oleh UMNO terutama Barisan Nasional (BN) di negeri itu.

Ini adalah satu hakikat atau pekong yang sememangnya sukar untuk ditutup lagi sejak pakatan pembangkang menguasai Selangor

“Ini bukan cerita yang direka UMNO atau BN, Khalid Ibrahim sendiri mengakui bahawa wujud usaha tertentu dari kalangan pemimpin PKR yangcubamenjatuhkan beliau. Ini disahkan sendiri oleh Anwar dan Azmin Ali.

“Soal siapa dan kenapa Khalid Ibrahim perlu dijatuhkan, adalah perkara dalaman mereka. Biarpun ada berteori orang tertentu mengidam jawatan Menteri Besar, itu semua adalah sebahagian gambaran sebenar PKR yang selama ini mendabik dada bahawa parti mereka paling syumul di muka bumi ini,” demikian pandangan Ketua Pembangkang Selangor, Datuk Satim Diman.

Tegas beliau lagi hakikatnya Khalid Ibrahim jelas gagal mengemudi bahtera Selangor sebagai Menteri Besar.

“Tempoh lebih tiga tahun Khalid Ibrahim khususnya pakatan pembangkang mengemudi Selangor apa yang jelas kelihatan adalah kerajaan negeri diwarnai dengan pelbagai skandal pentadbiran, penyelewengan dan penyalahgunaan kuasa sehingga membuatkan ada di kalangan ahli pakatan kurang selesa.

“Malah Khalid sendiri dilihat sekadar menjadi boneka pihak-pihak tertentu dalam pentadbirannya”, ujar beliau.

Terang Satim pelbagai isu seperti pemulangan arak, projek pasir, perumahan rakyat, kebanjiran pusat hiburan dan rumah urut termasuk isu DUMC–JAIS membuktikan gaya sebenar Khalid Ibrahim yang jelas menjadi keldai tunggangan kepada DAP sehingga sanggup membelakangkan baginda Sultan Selangor.

”Kini semuanya semakin bercelaru. Permasalahan rakyat yang kononnya menjadi perjuangan mereka sudah hilang entah ke mana. Perebutan kuasa dan politik sepak terajang di kalangan mereka sudah sampai ke tahap retak menanti belah.

”Jika Khalid dan konco-konconya benar-benar menjadi pemimpin yang bertanggungjawab, sudah pasti beliau tidak akan mengabaikan kepentingan rakyat dengan menjual bangunan milik PKNS demi untuk menunjukkan kewangan negeri semakin kukuh, tidak akan tergamak menyusahkan pelajar dengan menutup asrama milik Yayasan Selangor dan sudah pasti beliau akan menghormati Sultan Selangor atas sifatnya sebagai Ketua Agama Islam di Selangor dalam hal berkaitan akidah umat Islam!

”Namun beliau memilih untuk membelakangi rakyat dan Sultan demi untuk menjaga hati konco-konconya,” katanya yang juga merupakan ADUN Seri Serdang.

Tambah beliau lagi hari ini Khalid Ibrahim telah menjadi liabiliti kepada pakatan dan dibenci oleh rakyat Selangor kerana sikapnya yang keterlaluan menjaga kepentingan pihak tertentu.

”Maka usaha-usaha untuk menjatuhkan beliau sedang giat dijalankan kononnya untuk menyelamatkan kerajaan pakatan.

“Ironinya, di sebalik semua ini mungkinkah ada tangan ghaib yang sedang mengintai peluang untuk menjarah segala hasil mahsul milik rakyat Selangor?

”Segala masalah yang selama ini membelenggu kerajaan pakatan dilonggokkan di bahu Khalid Ibrahim sebagai kambing hitam. Ini adalah sebahagian putaran ganas permainan politik pakatan. Jelas mereka ini gagal membawa kemakmuran kepada rakyat negeri Selangor sebagaimana yang diharapkan oleh pengundi,” ujarnya. -MediaUMNO

Photobucket

Perang mulut menunjukkan betapa teruknya kucar-kacir dalam Umno

on

Perang mulut menunjukkan betapa teruknya kucar-kacir dalam Umno

Permulaan kepada Pilihanraya Umum ke-13 dengan jelas berkuat kuasa sepenuhnya kerana Umno mengumpulkan ahli sendiri untuk mengadakan Perhimpunan Agung pada awal Disember - dilihat sebagai bendera akhir bagi pilihanraya di seluruh negara.
Dan seseorang boleh bertaruh bahawa perhimpunan Umno akan berkepentingan kepada semua rakyat Malaysia, terutamanya bagi kebanyakan yang tidak mempunyai akses fizikal ke mesyuarat itu. Bagi 54 tahun yang lalu, ia adalah perwakilan Umno yang menghadiri perhimpunan yang boleh memutuskan siapa yang akan menjadiPerdana Menteri Malaysia dengan senangnya.
Presiden Umno juga menjadi Perdana Menteri Malaysia oleh konvensyen dan ini adalah mengapa parti itu begitu garang berjuang terhadap sistem dua parti, cuba semua cara dan kaedah untuk menghancurkan Pakatan Rakyat yang diketuai oleh Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim.
Walau bagaimanapun, sekarang pembangkang sudah sebati dalam jiwa rakyat Malaysia, mungkin untuk kali pertama Presiden Umno tidak akan menjadi Perdana Menteri Malaysia lagi. Mengapa? Kerana gabungan BN yang diketuai Umno menghadapi risiko kehilangan kuasa pada PU-13 yang akan datang , inilah mengapa terdapat faedah yang begitu banyak dalam perhimpunan Umno ini, di mana pemikiran ketua-ketua parti dan akar umbi akan memainkan peranan besar dalam menentukan masa depan terdekat negara.
Apabila ‘minority menang’
Cengkaman lalu Umno pada kuasa sering menjadi kes minoriti mengalahkan majoriti, dan bercanggah dengan pendirian "majoriti menang", yang ironiknya adalah sentiasa dianggap penting oleh bekas Perdana Menteri, Mahathir Mohamad apabila mewajarkan politik Ketuanan Melayu.
Ia adalah bertentangan dengan persekitaran yang sedemikian bahawa komen-komen terkini oleh Mahathir Mohamad telah menyebabkan kacau. Bukannya banyak tentang apa yang dikatakan tetapi sebaliknya, bahawa ini adalah kebenaran bahawa UMNO enggan menerima atau menganggapnya sejak pilihan raya 2008. UMNO telah memilih untuk mengelilingi dirinya dalam gelembung imperialis yang telah mengasingkan pemimpin dari realiti di atas tanah.
Gelembung ini adalah jelas dalam pelbagai keputusan dasar yang telah diumumkan, hanya untuk menarik bantahan awam dan kemudian dengan cepat ditarik balik. Oleh itu, untuk diberitahu bahawa UMNO lemah bertentangan dengan sifat gelembung imperialis ini . Ini adalah mengapa kata-kata Mahathir terkena tepat dan menyakitkan.
"Umno rosak teruk apabila Tun Abdullah Badawi mengambil alih. Kerana beliau mengutamakan keluarganya dan terdapat dakwaan rasuah yang begitu banyak. Dan semua orang tahu tentang penglibatan menantu beliau, "Tun Mahathir berkata, merujuk kepada Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin.
Umno yang rosak ini telah diwarisi oleh Datuk Seri Najib Tun Razak bagi beliau untuk membaikinya. Umno perlu masa sebelum ia boleh menjadi lebih kuat. "Tetapi Najib sibuk dan tidak mempunyai masa yang cukup."
PM ponteng
Malah, Najib Tun Razak telah sibuk. Pada masa apabila negara memerlukan pemimpin untuk menangani masalah dan untuk menyediakan satu ukuran persefahaman; beliau tidak hadir -merendahkan martabat dan kewajipannya kepada orang bawahannya yang telah memberikan kenyataan yang bercanggah yang tidak memanfaatkan rakyat Malaysia.
Ia bukan menangani komen Mahathir, Najib meninggalkannya kepada sepupu dan Menteri Dalam Negeri Hishammuddin Tun Hussein untuk menangkis orang lama yang tersergam Umno, dan bukannya mengambil tugas sendiri dan bercakap bagi pentadbiran sendiri.
Hisham, juga merupakan Naib Presiden Umno, memberitahu pemberita "ini bukan sesuatu yang unik kepada Umno. Saya tidak menafikan bahawa ini akan menjejaskan proses kita ... tetapi kita akan melalui semakan dan transformasi. "
Menteri Dalam Negeri cuba untuk meletakkan muka yang baik dengan mengatakan ia bukan luar biasa bagi Mahathir untuk membuang cabaran dan idea-idea untuk parti menjelang perhimpunan agung, dan bahawa ahli-ahli perlu bangkit. Hisham juga tidak sengaja mendedahkan salah satu rungutan Mahathir dengan Najib -penakut untuk mendapatkan mandat sendiri dan bukannya bergantung kepada kuasa diwarisi beliau selepas menewaskan pendahulunya Abdullah Badawi.
"Ini akan menjawab sebahagian daripada kebimbangan Tun (Mahathir)," kata Hisham, mendesak bahawa Najib sudah dalam proses menyediakan parti itu untuk pilihan raya umum akan datang.
Najib telah gagal menangkap kekurangan dalam Umno
Tetapi jawapan Hishammuddin seperti biasa lemah dan sebenarnya tidak menafikan komen Mahathir. Ia hanya mengesahkan penilaian terakhir Umno. Semakan dan transformasi Umno telah dijanjikan sejak zaman Abdullah Badawi, dan seterusnya menekankan apabila Najib Tun Razak memegang jawatan Perdana Menteri Umno. Namun, tiga tahun kemudian, Umno tidak bertambah baik.Sebaliknya, ia telah mundur ke dalam keadaan eksklusif -penjenamaan sendiri sebagai ultra-Melayu dan tidak lagi sebuah parti politik yang progresif dan sederhana.
Puak dan perbalahan dalaman di dalam bahagian-bahagian parti yang menyumbang kepada kegagalan Umno dalam pilihan raya 2008, dan ia kelihatan seperti lebih kurang sama pada PU-13 yang akan datang . Mahathir betul dalam penilaiannya, Umno kucar-kacir dan tidak mengakuinya.
Tetapi penyelesaian Dr M sendiri mungkin terlalu bahaya
Namun, penyelesaian yang ditawarkan oleh Mahathir - seorang doktor perubatan oleh latihan - boleh membuktikan untuk menjadi racun akhir yang akan menjatuhkan Umno. Seperti pesakit kanser yang menjalani kemoterapi, campuran yang ditetapkan Mahathir ialah bahan kimia toksik untuk membunuh sel-sel kanser mungkin mempunyai dos yang terlalu tinggi dan akhirnya membunuh pesakit dan bukannya kanser.
Berdasarkan nasihat Mahathir, penyelesaian kepada Umno adalah untuk berbaik-baik dengan kumpulan yang suka bergaduh, kumpulan 'hak' ultra-Melayu seperti Perkasa - dalam erti kata lain, beralih lebih ke kanan dan abaikan seluruh negara serta dunia.
Walau bagaimanapun, sebarang langkah untuk berbaik dengan Perkasa, bagi mendapatkan kiraan undi yang lebih tinggi daripada orang Melayu akan sama dengan bermain dadu dengan masa depan negara berbilang kaum. Sehingga kini, apakah manfaat yang dibawa oleh Perkasa ke Malaysia? Adakah Umno yang dahulunya gah jatuh jauh ke bawah untuk mengaitkan dirinya dengan kumpulan yang bersifat perkauman untuk mendapatkan tarikan dengan pengundi tradisional. Jangan silap, memperjuangkan bangsa adalah alat yang berkuasa tetapi ahli politik Australia yang telah jatuh Pauline Hanson telah mendapati kos sendiri, ia adalah satu taktik hanya untuk yang lemah, terdesak dan secara intelektualnya mandul.
Dalam kucar-kacir
Perang mulut terbaru antara ahli Umno yang berambut palsu besar menunjukkan kucar-kacir parti dan tidak dapat menerima realiti. Dalam perjalanan mendapatkan undi orang Melayu, Umno telah ironinya membuat dirinya tidak relevan kepada nasib orang Melayu. Tamak untuk kuasa politik dan kekayaan bahan telah menjadikan ia lupa apa yang dilambangkan olehnya. Ia telah akhirnya mengetepikan rakyat yang dilindungi oleh nenek moyang. Pemimpin semasa dicabut dari parti dan negara secara keseluruhannya. Mereka hanya berminat untuk kekal berkuasa.
Sudah tiba masanya Umno mengambil sabatikal dan melakukan beberapa pencarian jiwa yang serius. Sedikit masa di padang gurun telah melakukan keajaiban bagi banyak orang, dan ia adalah tepat pada masanya bahawa Umno mengambil masa untuk berjalan kaki sendirian merenung diri sendiri dan salah lakunya.
Bertaubat dan memohon ampun daripada rakyat Malaysia adalah cara yang baik untuk melepaskan dirinya daripada ketaksuban kaum dan agama dan kembali di landasan yang betul untuk tujuan yang dianggap lebih seimbang dan sihat oleh masyarakat, negara dan dunia. Kemudian barulah, Umno boleh menyertai semula planet yang waras dan berperikemanusiaan.
Malaysia ChroniclePhotobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List