APA ITU BORANG 14....

on Apr 18, 2011

Memang garang orangnya, patutlah dia jadi panglima. Walau bagaimana pun kepada rakan rakan pkr di sini aku mohon maaf atas kegarangan anak buah bernama panglima 7, sebab almaklumlah, masa tarbiyah dulu pun ditarbiah secara garang.

Bagi anda yang tidak ada pengalaman dalam gelumang perjalanan piihan raya, maka angka 14 ini mungkin tidak membawa makna, atau kalau panglima 7 didharab 2, jadilah 14.

Yang perlu kita ketahui ialah gelumang proses demokrasi di negara kita Malaysia ini tidak tinggi tarafnya jika dibandingkan dengan kebanyakan negara Afrika. Kalau di Afrika, atau di mana mana negara yang tak ada standard mereka menipu untuk menang pilihan raya, Malaysia pun begitu juga. Kau baca ke tidak pasal gaduh dan perang di Ivory Coast, sebabnya ialah yang kalah, sebelumnya dia presiden, bila dah kalah tidak mau mengaku kalah. Kau ingat cerita di Zimbabwe, Mugabe terus mengekalkan kuasa sebab tipu, tipu dan tipu. Begitu juga dibanyak tempat lain. Yang kena ingat Malaysia tidak terkecuali.

Kau ingat ustaz Hashim Jasin diisytihar kalah pada mulanya, kemudian beliau mengunakan saluran mahkamah untuk mereversekan keputusan tersebut. Akhirnya mahkamah telah mengisytiharkan Ustaz Hashim Jasin pemenang sebenarnya. Apa sebabnya? Sebabnya ialah maklumat dalam borang 14 semasa proses pengiraan kertas undi telah ditipu keputusannya.

Apa itu borang 14? borang ini ialah borang keputusan pengiraan kertas undi disetiap saluran. Satu kawasan parlimen mungkin atas 4 DUN. Satu DUN mungkin ada 14 tempat mengundi, dan satu tempat mengundi atau polling station tu mungkin ada 4 saluran.

Bila tempoh pembuangan undi selesai, maka pegawai pilihanraya, atau returning officer akan memulakan proses mengira kertas undi. Untuk mengira ini, setiap parti yang bertanding dibenar hantar seorang counting agent. Biasanya, mula mula polling agen yang memantau perjalanan pembuangan undi bagi pihak parti nya, dan apabila sampai masa untuk mengira kertas undi, maka counting agen pula yang mengambil tempat. Kalau parti anda tidak punya cukup tenaga, orang itulah polling agen, dan orang itulah juga counting agen.

Bila pengiraan telah selesai, maka keputusan pengiraan tersebut akan dimasukkan dalam satu borang. Borang ini dinamakanborang 14. Katakan keputusan bagi saluran itu macam ni: BN 13, PAS 514, bebas 21. Maka keputusan ini diisi dalam borang 14, dan counting agen BN akan sign, counting agen PAS akan sign, counting agen Bebas akan sign, returning officer akan sign dan dia perlu cop mohor SPR pada borang tersebut.

Untuk sign tu, semua kena hadhir, lihat keputusan tersebut dan setuju dengan keputusan tersebut barulah turunkan tanda tangan.

Bila semua pihak telah tanda tangani borang 14 tu, satu salinan akan diberi kepada setiap counting agen bagi setiap parti yang bertanding. Counting agen ini pula perlu bawa salinan borang 14 ini ke tempat pengumpulan keputusan yang mana keputusan bagi setiap polling station akan dipamirkan dan dijumlah sehingga pemenang diketahui.

Yang jadi masalahnya ialah, apa yang anda perlu buat sekiranya dalam kes pengiraan yang saya contohkan di atas tadi: keputusan yang anda ketahui setelah sama sama mengira kertas undi adalah BN 13, PAS 514, bebas 21. Tetapi bila dipamirkan di pusat pengumpulan keputusan, ia jadi: BN 514, PAS 13, Bebas 21.

Mungkin anda menjerit, dan kata tiipuuu! dan anda protes. Untuk protes itu anda pun pergilah bertemu dengan ketua returning officer untuk pusat tersebut, maka pak ketua ni nanti tanya kembali kepada anda: minta borang 14.

Kalau sekiranya anda jenis bengap dan tidak tahu perjalanan gelumang pilihan raya, anda pun jawab borang 14 ke mende? mana ada borang 14. Kalau anda tidak ada borang tersebut, keputusan yang dipamirkan itu kekal dan hanya boleh dibatalkan oleh mahkamah, yang mungkin ambil 5 tahun untuk selesaikan hal itu sahaja.

Ini telah berlaku, akan berlaku lagi dan terus berlaku. Pengalaman saya dalamn gelumang ini, wakil BN pun tidak tahu apa itu borang 14. Tetapi ingat, mereka tidak perlu tahu, sebab semuanya ditanggung beres untuk mereka.

Jadi kalau satu polling station ada 4 saluran dan sebuah DUN itu ada 12 polling station, maka perlu ada 48 counting agen bagi DUN itu sahaja. Counting agen atau polling agen dibenar masuk ke tempat pembuangan undi mulai jam 08:00, dan biasanya pingiraan bermula selepas solat magrib, sekira kira 7:30 petang. Kalau parti anda hanya ada seorang petugas sahaja untuk saluran tersebut, mati keringlah dia bertugasdari 8:00 pagi  sampai 8:00 malam. Oleh itu biasanya dalam jentera PAS ada 3 orang yang bertugas bagi satu saluran, kerana bertugas secara syif. Polling agen yang terakhir masuk syif itulah juga counting agen.

Jadi, kalau satu saluran ada 3 petugas dan polling station itu ada 4 saluran, maka untuk tempat buang undi yang itu sahaja perlu ada 12 petugas. Kalau DUN itu ada 12 polling station, maka jumlah petugas ialah 12 x 12 = 144 orang. Kalau dalam kawasan parlimen ada 4 DUN, maka anda perlu 144 x 4 petugas untuk urusan polling dan counting sahaja.

Semasa saya membentuk jentera pilihanraya PAS di satu kawasan, saya gunakan 2 tahun untuk memahirkan jentera dengan perkara seperti ini.

Satu lagi perkara yang perlu diambil kira ialah counting agen ini hendaklah seorang yang gangster. Maksud gangster ini ialah dia sanggup berkeras hatta sampai bertumbuk atau bergaduh pun masih dia pertahankan keluhuran perjalanan pilihan raya. Contoh: kalau sekiranya returning officer enggan memberikan borang 14, maka counting agen ini mesti berkeras dan tidak berganjak sehingga borang 14 dikleuarkan, di sign dan di cop seperti yang disyaratkan. Dan jangan tinggalkan tempat pengiraan kertas undi tanpa membawa pulang borang 14.

Pengalaman saya ialah wakil parti yang berada dalam dewan tempat penjumlahan undi selalu dihalang daripada keluar semudahnya daripada dewan tersebut, atau wakil parti diluar dewan dihalang daripada memasuki dewan. tujuannya ialah supaya borang 14 ini tidak boleh disampaikan kepada wakil parti dalam dewan.

Oleh itu saya cadangkan bila counting agen telah dapat borang 14, ambil gambar borang tersebut menggunakan handphone dan hantar melalui sms ke wakil dalam dewan atau dekat dewan. Gambar tersebut  boleh diprint atau dirujuk sebagai bukti sekiranya timbul masalah. Perlu diingat jarak antara tempat membuang undi dengan tempat penjumlah mungkin puluhan km.

Jadi kalau sekiranya jentera pilihanraya itu disiapkan dalam masa 3 minggu, memang akan terjadi bila anda tanya kepada petugas anda: mana borang 14? dia jawab: amende borang 14 tu?

Pentingnya borang 14 tidak ketara kalau keputusan berpihak kepada satu satu parti dalam jumlah yang besar, tetapi ia akan menjadi senjata ampuh untuk menterbalikkan pilihan raykat supaya dengan cara tipu kemenangan menyebelah ke pihak tertentu apabila perbezaan sedikit.

Jadi, untuk serius masuk gelanggang pilihanraya anda perlu ada uang banyak untuk bayar semua petugas, atau latih petugas dalam jangka masa yang panjang.




Seksyen 292 Akta Kanun Keseksaan kerana kesalahan mengedar bahan lucah.

on




KUALA LUMPUR: Polis mengesahkan bahawa lelaki di dalam video bukan Datuk' Seri Anwar Ibrahim seperti yang didakwa oleh BN dan media milik mereka. 

Bernama melaporkan kenyataan Timbalan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, Datuk Acryl Sani Abdullah Sani yang berkata bahawa siasatan mengenai video seks itu telah siap dan siasatan kini menjurus kepada Seksyen 292 Akta Kanun Keseksaan kerana kesalahan mengedar bahan lucah.

"Bagi pihak kami (polis), siasatan telah lengkap dari setiap sudut menjurus kepada Seksyen 292 Akta Kanun Keseksaan (kerana kesalahan mengedar bahan lucah).

"Terpulang kepada Peguam Negara untuk mengambil sebarang tindakan susulan terhadap kes ini dan sekiranya ada mana-mana perkara yang perlu disiasat semula (atas arahan Peguam Negara), kita akan siasatlah," kata Acryl seperti yang dipetik Bernama. Pengedar dan pemilik video lucah itu ialah bekas Ketua Menteri Melaka Tan Sri Rahim Thamby Chik, ahli perniagaan Datuk Shazryl Eskay Abdullah dan Bendahari Perkasa Datuk Shuib Lazim.

Dengan kenyataan ini, polis dengan sendirinya mengesahkan bahawa pelakon dalam video tersebut bukan Anwar.- KeadilanDaily

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=11697


TAKBIR!! ALLAH HUAKHBAR !!!
Mengapa keputusan ini tidak keluar hari Jumaat yang lalu iaitu sehari sebelum Pilihanraya Negeri Sarawak?

Sekarang, tolong tangkap segera Trio Jahanam yang menabur fitnah jahat sehingga mengaibkan Datuk Seri Anwar Ibrahim!

Harapan saya dengan keputusan siasatan polis hari ini agar 1Malaysia sedar sesedarnya bahawa daripada Fitnah 1, Fitnah 2 sampai Fitnah 3, adalah sebenarnya konspirasi-konspirasi jahat demi untuk menghalang DSAI membawa perubahan besar dalam negara kita iaitu - REFORMASI !

Tunggu ulasan penuh saya malam ini !!

EDYES @ edyesdotcom

[UPDATE 1.01PM]

TIADA PENGESAHAN DARI PIHAK POLIS MENGATAKAN BUKAN ANWAR DALAM VIDEO TERSEBUT! SAYA ULANG, TIADA PENGESAHAN!

KESILAPAN PIHAK BLOGGER KERANA BERITA DARI PORTAL KEADILAN DAILY  MERUJUK KEPADA KENYATAAN PIHAK POLIS YANG BERBUNYI;
Siasatan mengenai video seks itu telah siap dan siasatan kini menjurus kepada Seksyen 292 Akta Kanun Keseksaan kerana kesalahan mengedar bahan lucah.

SAYA YAKIN DALAM KES YANG MEMENANGKAN PIHAK ANWAR IBRAHIM, PIHAK POLIS TIDAK AKAN MEMBUAT PENGESAHAN SECARA DIRECT TETAPI HANYA MERUJUK SEKSYEN 292 - AKTA MENGEDAR BAHAN LUCAH! ITU SAHAJA YANG MEREKA MAMPU UNTUK MENYELAMATKAN KERAJAAN !

HARAP MAKLUM







RAJA PETRA BERJAYA...???

on

Altantuya: Umno-BN masuk jerat Raja Petra




Setelah tiga tahun membuat perakuan bersumpah, Raja Petra Kamaruddin (PRK) akhirnya mencapai hasratnya supaya pihak berkuasa menyiasat kandungan keterangan itu bersabit pembunuhan warga Mongolia Altantuya Sharibuu.

Namun anehnya, yang akan menjalankan siasatan bukan polis, tetapi Angkatan Tentera Malaysia yang menggantung tugas Kolonel Azmi Zainal Abidin, individu yang dinamakan oleh RPK dalam kenyataan bersumpahnya itu.

altantuya razak baginda crime scene 180707 policeRPK mendakwa beliau diberitahu dari dua sumber lain bahawa Azmi mempunyai laporan perisikan yang mengesahkan isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor dan dua pegawai ATM lain berada di tempat kejadian malam Altantuya dibunuh di sebuah hutan simpanan pada Oktober 2006.

Ketika itu, tidak ada siasatan dijalankan oleh mana-mana pihak, polis mahupun ATM bersabit isi kandungan kenyataan bersumpah itu.

Sebaliknya Raja Petra sendiri dihadapkan ke mahkamah atas tuduhan menfitnah Rosmah dan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.
Larikan diri

Khuathir terhadap keselamatan diri, Raja Petra yang ditahan dibawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) sebelum itu melarikan diri ke Australia dan menetap di sana dalam buangan.

NONESetelah tiga tahun berlalu, RPK mengambil keputusan dua bulan lalu untuk memberikan wawancara kepada TV3, sebuah stesen televisyen kawalan Umno.

Beliau mengumumkan dua perkara. Satu adalah RPK tidak lagi percaya Rosmah berada di tempat kejadian Altantuya dibunuh, lebih-lebih lagi setelah beliau dimaklumkan bahawa laporan perisikan yang ada pada Kolonel Azmi telah “dimusnahkan” dan tidak ada salinan pendua.

Seperkara lagi yang turut menjadi muka depan di semua akhbar adalah bahawa Anwar tidak bijak menguruskan parti-parti komponen Pakatan Rakyat.

Dalam kes Rosmah-Altantuya – tentunya persoalan utama ialah kenapa hanya sekarang ATM bingkas menyiasat Kolonel Azmi yang menjadi pegawai kedua tertinggi dalam Cawangan Khas pada tahun 2008.

Tidak ada pula arahan daripada ATM ketika itu untuk Azmi membuat laporan polis bagi mengesah atau menafikan wujudnya laporan perisikan sedemikian ataupun kebenaran sama ada beliau berurus dengan ahli-ahli politik.
Dinaikkan pangkat

Sudah tentu ATM mempunyai akses kepada kenyataan bersumpah RPK pada tahun 2008 lagi, namun nampaknya tidak ada tindakan terhadap Azmi ketika itu, malah beliau dinaikkan pangkat dari Lt Kol menjadi Kolonel penuh.

Ada seperkara aneh mengenai “siasatan' yang diumumkan oleh Panglima ATM Tan Sri Azizan Ariffin Jumaat lalu.

najib rosmah and altantuya murder caseAwal-awal lagi pemimpin tertinggi ATM itu mengumumkan bahawa laporan perisikan yang melibatkan Rosmah tidak wujud sama sekali dan Azmi telah berurusan dengan pembangkang dalam kapasiti peribadi beliau.

Bila dan bagaimanakan fakta-fakta ini terkumpul jika tidak ada siasatan dijalankan sebelum ini?.

Rumusan yang lojik adalah siasatan yang bakal dijalankan oleh ATM sudah tiga tahun lewat.

Persoalan juga menjurus kepada apakah jenis pembelaan yang boleh diharapkan oleh Kolonel Azmi jika awal-awal lagi Azizan mengisytiharkan laporan Rosmah-Altantuya tidak wujud dan beliau (Azmi) bertindak secara sendirian.

altantuya razak baginda crime scene 180707 mediaKetelusan siasatan terhadap Azmi tidak akan diketahui kerana tentunya Akta Rahsia Rasmi akan tertera dalam huruf besar pada kertas siasatan berkenaan.

Pendedahan RPK mengenai kes Altantuya yang cuba diuar-uarkan oleh media arus perdana sebenarnya menjerat kerajaan Umno, ATM dan polis sendiri.

Mereka terpaksa menjawab kenapa tuduhan-tuduhan yang dibuat oleh RPK sejak tiga tahun tidak disiasat sebelum ini.
Sengaja dihilangkan

Tidak dinafikan kemungkinan laporan perisikan yang dimaksudkan oleh RPK memang tidak wujud.

Namun apakah mungkin juga laporan itu “sengaja “dihilangkan”, justeru adalah selamat untuk pihak berkenaan tampil melakukan “siasatan” sekarang?

altantuya razak baginda crime scene 180707 crossSelain ATM, adakah polis juga akan menyiasat Kol Azmi dan individu lain yang dinamakan dalam kenyataan bersumpah RPK?

“Pendedahan terbaru” RPK di TV3, kenyataan bersumpahnya tiga tahun lalu, dan keterangan bersumpah penyiasat P Balasubramaniam hanya menzahirkan keperluan menubuhkan sebuah Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) mengenai pembunuhan Altantuya.

Umum tahu bahawa tawaran terbuka Bala untuk disoal siasat mengenai pengakuannya bahawa Najib ada berhubungan dengan Altantuya tidak disambut oleh polis mahupun Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).
Siapa beri arahan?

Seperti RPK, Bala juga berada “dalam buangan” di luar negara kerana bimbangkan keselamatan diri namun rela bekerjasama dengan syarat keselamatan dirinya terjamin.

Masa sudah sampai untuk sebuah RCI ditubuhkan dan mendengar serta menilai keterangan dan bukti-bukti yang dibawa oleh Raja Petra, Bala, Deepak Jaikishen, Abdul Razak Baginda dan lain-lain.

altantuya razak baginda murder 110707 sirul escortedPersoalan-persoalan seperti siapa yang memberi arahan kepada dua pegawai polis untuk membunuh Altantuya, jika benar mereka yang bertanggung jawab, masih belum terjawab.

Begitu juga dengan hubung kait pembunuhan itu dengan komisyen RM500 juta untuk pembelian kapal selam ketika Najib menjadi Menteri Pertahanan.

Antara video lucah dan pembunuhan seorang warga asing yang melibatkan kepentingan negara, agaknya yang mana satu lebih mendesak untuk mengundang penubuhan RCI?






PKR Parti Arogan......Berubah Lah Demi Masa Depan.

on





Eloklah PKR melakukan muhasabah dan melihat mengapakah parti itu dilihat sebagai arogan dan ingin membolot pembahagian kerusi, terutama sekali dengan SNAP. Dalam politik, parti memerlukan pengundi; bukan sebaliknya. Persepsi arogan tidak bagus dan saya percaya sedikit sebanyak ia menyumbang kepada kegagalan PKR untuk menang besar di Sarawak.

Saya melihat kemenangan PKR di dua kawasan DUN Sarawak bukanlah sesuatu yang luar biasa. Baru Bian sudah lama di Ba'kalalan dan beliau cukup popular di kalangan rakyat utara Sarawak, terutama dalam isu-isu tanah NCR. Lawannya, Willie Liau "calon misteri" Ba'kalalan selepas calon pilihan pertama (tak perlu saya sebutkan nama di sini), menolak, adalah muka baru. Di Batu Lintang, PKR menang di kawasan tradisi DAP selepas kedua-dua parti bertukar kerusi (DAP mendapat balik kawasan DUN Padungan, dan PKR menyingkirkan wakil rakyatnya, Dominique Ng).




INI APA LAK......

Mungkin kerana sedap hati agaknya, seorang pemimpin kanan PKR sibuk tweet menonton perlawanan bolasepak Arsenal di luar negara dalam tempoh tidak sampai 24 jam PKR tewas di 94% (46 dari 49) kerusi yang ditandinginya. Mungkin kerana seronok menonton bolasepak di luar negara, dia lupa bagaimana perasaan kecewa calon, pemimpin dan penyokong PKR di pedalaman Sarawak.

sedutan dari minda Nobisha



DALAM NEGARA DEMOKRASI PUN ADA MACAM INI.....???

on

Menang, tetapi undi merosot.

on






Kita menang, tetapi undi merosot - Dapatkanlah sokongan yang 'legitimate'







Kita mesti mengakui hakikat yang kita sedang kehilangan banyak kerusi serta sokongan. Malu juga untuk berbangga-bangga dengan kemenangan itu kerana kita tahu yang kemenangan BN itu adalah disebabkan kempen sokongan yang kuat melalui kuasa wang dan kuasa eksekutif kerajaan semata-mata. 


Kekuatan pengaruh sebagai pihak yang memerintah kerajaan itu ditambah pula dengan dukongan media massa cetak dan letronik seperti TV3, RTM dan yang lain-lain itu lah yang membolehkan BN mencapai kemenangan itu.

Kalaulah pertandingan itu diadakan di ‘even playing ground’ belum pasti kita akan mencapai kejayaan itu. Pendeknya kita harus mendapat sokongan secara ‘legitimate’ sebelum kita mengaku sebagai pihak yang hebat dan kuat.



BN telah berjaya mengekalkan mandat 2/3 di dalam pilihanraya negeri Sarawak, sabtu lalu tetapi terpaksa berpuas hati dengan kehilangan 8 lagi kerusi ke tangan pihak yang bertentangan. BN juga telah kehilangan banyak undi kalau dikira dari segi jumlah undi yang dibuang untuk pembangkang.


Pada keseluruhannya keputusan itu boleh di simpulkan yang BN bertambah lemah sedang PR bertambah kekuatannya dengan memenangi 7 lagi kerusi dan satu kerusi melalui calon bebas. BN tidak selayaknya merasakan yang mereka itu masih sekuat dahulu.



Tumpasnya hampir keseluruhan calun dari SUPP kecuali enam dari 19 yang dipertandingkan itu membayangkan bahawa rakan kita Cina di Sarawak ingin bersatu di bawah DAP. Kecundangannya Presiden SUPP George Chan merupakan tamparan yang sangat hebat kepada BN khususnya SUPP. 



Nasib SUPP adalah sama seperti nasib Gerakkan dan MCA di semenanjung kerana Cina mahu bersatu di luar parti traditional mereka dan memilih DAP sebagai payung perjuangan mereka. Kalau trend ini berterusan makan pada masa yang singkat sahaja kaum Cina akan mempunyai hanya satu badan siasah yang mewakili mereka, iaitu DAP.



BN juga telah mengalami penghakisan sokongan dari beberapa kawasan yang di dominasi oleh kaum Iban dan beberapa kerusi yang di dominasi kaum ini yang dimenangi oleh BN telah ,mengalami kemerosotan majoriti yang ketara, terendah di dalam sejarah pilihanraya Sarawak. Sekarang jelas sokongan dari kaum Iban tidak lagi boleh diambil ‘for granted’ lagi.



Apa pun analisa yang kita lakukan, hanya DAP dan PKR sahaja yang menapak kehadapan di dalam pilihanraya ini dengan penambahan bilangan perwakilan mereka di dalam DUN Sarawak. PBB hanya kekal dengan 35 kemenangan, sedangkan rakan komponennya SUPP, SPDP dan PRS mengalami kemerosotan bilangan kerusi yang mewakili mereka di DUN Sarawak.



Kata perbilangan, ‘lulus jarum lulus kelindan’. Hanya kata-kata politik sahaja yang akan menafikan kemaraan sokongan kepada PR di Sarawak, tetapi pada hakikatnya Pakatan Rakyat sedang secara tangkas sudah mengambil tempat semaian bagi melebarkan pengaruh mereka di bumi kenyalang itu.



Walaupun BN telah memenangi 55 kerusi tetapi dari jumlah undi yang dipungut oleh BN sangat jauh merosot jika di bandingkan dengan pilihanraya 2006 dahulu.



Dari hampir 700 ribu pengundi yang keluar membuang undi, jumlah yang diperolehi oleh DAP dan PKR jika dicampurkan hampir 300 ribu (termasuk yang di perolehi oleh SNAP) sedangkan jumlah yang diperolehi oleh BN melalui 55 kerusi yang dimenangi mereka hanya dalam lingkungan 370 ribu sahaja. Angka ini melambangkan yang BN sedang mengalami kemerosotan undi yang ketara dan tidak pula kita tahu cara mana masalah ini mampu diatasi.



Imej BN kepada mata rakyat tidak boleh dinafikan sedang menurun. Hanya BN mendapat kelebihan infrastruktor dan kekuatan kewangan sebagai pihak yang memerintah sahaja yang membawa kemenangan kepada mereka di dalam pilihanraya tersebut.



Tentunya BN pusat tidak boleh mendabik dada yang kemenangan di Sarawak boleh dijadikan ukuran yang BN sudah kembali pulih dari kemurungannya sejak akhir-akhir ini.



Kita mesti mengingati kembali sejarah yang masih baru dalam ingatan kita; dengan hanya beberpa kerusi yang dimenangi oleh pembangkang pada pilihanraya 2004 dahulu dinegeri-negeri Kedah, Trengganu dan Selangor mereka telah mampu menguasai negeri-negeri tersebut dengan mudah pada tahun 2008 yang lalu.



Kalau di Semenanjung kita menjadikan kejayaan kita mempertahankan kerusi-kerusi dalam pilihanraya kecil kita boleh menganggap kita telah kehilangan kerusi-kerusi di kawasan yang penting di Sarawak jika kita anggap pilihanraya di negeri itu sebagai pilihanraya kecil di 71 kawasan secara serentak.



Kita mesti mengakui hakikat yang kita sedang kehilangan banyak kerusi serta sokongan. Malu juga untuk berbangga-bangga dengan kemenangan itu kerana kita tahu yang kemenangan BN itu adalah disebabkan kempen sokongan yang kuat melalui kuasa wang dan kuasa eksekutif kerajaan semata-mata. 



Kekuatan pengaruh sebagai pihak yang memerintah kerajaan itu ditambah pula dengan dukongan media massa cetak dan letronik seperti TV3, RTM dan yang lain-lain itu lah yang membolehkan BN mencapai kemenangan itu.



Kalaulah pertandingan itu diadakan di ‘even playing ground’ belum pasti kita akan mencapai kejayaan itu. Pendeknya kita harus mendapat sokongan secara ‘legitimate’ sebelum kita mengaku sebagai pihak yang hebat dan kuat.




Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List